Διυλιστήριο: 07/12/18
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Οι «υπόγειες διαδρομές» του Στ. Μαλέλη!



Μετά τη συνεργασία με τον Μαρινάκη αναλαμβάνει και την επικοινωνία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης, που έχει θητεύσει σε διευθυντικές θέσεις αρκετών τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, ανακοινώθηκε από τη Φώφη Γεννηματά ως ο νέος γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Τσιόδρα που κατείχε τη θέση αυτή μέχρι την πρόσφατη αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ομως ο κ. Μαλέλης έχει ταυτόχρονα συνεργασία με συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα και αυτό προκαλεί ερωτήματα, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να απασχολούν και να προβληματίζουν -κατά τον τρόπο που θα έπρεπε- το Κίνημα Αλλαγής και την επικεφαλής του Φώφη Γεννηματά, που πιστεύει πως μπορεί να ανανεώσει το κόμμα της και να δημιουργήσει τον τρίτο πόλο σε ένα κατακερματισμένο και απαξιωμένο στα μάτια των Ελλήνων πολιτών πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες και οι ψηφοφόροι, από την πλευρά τους, έχουν απαντήσει στο ερώτημα αν ό,τι είναι νόμιμο μπορεί να είναι και ηθικό. Οι πολιτικοί, αντίθετα, αρνούνται να δεχθούν την απάντηση.

Ο Σταμάτης Μαλέλης λοιπόν στα αυξημένα καθήκοντά του ως γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ., σε μία, όπως φαίνεται, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να «χωρέσει» την εκπομπή που διατηρεί στον Σκάι του Γιάννη Αλαφούζου (σ.σ.: έως χθες δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι σταματάει), αλλά, κυρίως, την απαιτητική συνεργασία που εμφανίζεται να έχει με την εταιρία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Πληροφορίες θέλουν τους κ. Μαλέλη και Μαρινάκη να έχουν δώσει πρόσφατα τα χέρια προκειμένου ο έμπειρος δημοσιογράφος να αναλάβει τις ετοιμασίες για νέο τηλεοπτικό σταθμό ιδιοκτησίας του επιχειρηματία, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Μαρινάκης φέρεται ότι έχει παραχωρήσει πολυτελές γραφείο στο υπόγειο του κτιρίου της λεωφόρου Συγγρού (όπου στεγάζονται και άλλα μέσα ενημέρωσης του ομίλου, όπως οι εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα» και τα sites της εταιρίας ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ) στον Σταμάτη Μαλέλη, έτσι ώστε αυτός να κάνει ανενόχλητος και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα τα ραντεβού του, να μιλάει με κόσμο και να κλείνει συμφωνίες στο πλαίσιο προετοιμασίας του νέου καναλιού.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυρία Γεννηματά, υποθέτουμε, θα καταγγέλλει επιχειρηματικά συμφέροντα και «υπόγειες διαδρομές» με μέσα ενημέρωσης. Επί της ουσίας όμως η ίδια δικαιώνει τον Γιάννη Ραγκούση που κατήγγειλε «δόλιο σχέδιο» χειραγώγησης του ΚΙΝ.ΑΛ. με λεφτά του Β. Μαρινάκη...


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρωτοφανές: Ο Μοσκοβισί εγκαλεί τον Μητσοτάκη για «αντεθνική πολιτική» – Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο



Πολύ σκληρή απάντηση με σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για αντεθνική πολιτική επεφύλασσε εκ νέου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα το πλαίσιο εποπτείας που ενέκρινε την Τετάρτη η Κομισιόν για την Ελλάδα, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις για τη χώρα, καταρρίπτοντας εκ νέου τα σενάρια περί «τέταρτου μνημονίου».

«Το να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο είναι σαν να παίζει εναντίον της ομάδας του», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και όλους τους θεσμούς».

Η δήλωση αυτή είναι πρωτοφανής, δεδομένου ότι για πρώτη φορά ξένος αξιωματούχος φθάνει στο σημείο να εγκαλέσει τον Κ. Μητσοτάκη για «παιχνίδι» εναντίον της Ελλάδας!

Ο Π. Μοσκοβίσί ανέφερε ότι με τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα στραφεί με μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάρτιση των δημόσιων οικονομικών της και θα διέπεται από τα ίδια μέτρα συντονισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών, του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Παράλληλα, όπως όλες οι χώρες που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα προσαρμογής, η Ελλάδα θα εποπτεύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

«Η παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι πιο στενή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», λόγω των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και του υψηλού χρέους τής χώρας, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί και επισήμανε:

Το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας έχει στόχο να υποστηρίξει την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο καθησυχασμού για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρακολουθείται με τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Επιτροπής και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΚΤ και ΕΜΣ) και σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ.

Η εποπτεία των θεσμών θα εστιάσει στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogorup της 21ης Ιουνίου και συγκεκριμένα σε έξι κατηγορίες: στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, στην κοινωνική ασφάλιση, στις αγορές εργασίας και προϊοντων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο δημόσιο τομέα.

Ο επίτροπος Οικονομίας σημείωσε, μάλιστα, ότι κάθε έξι μήνες τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συνολικά κατά 4 δισ. ευρώ (επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα SMPs και ANFAs ).

«Η ενισχυμένη επιτήρηση δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα, δεν περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις»

«Από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα συνδυαστεί με τους κύκλους του ευρωπαϊκού εξαμήνου και θα πάρει τη μορφή της κανονικής εποπτείας όταν έρθει η ώρα. Προσέθεσε, δε, ότι η κανονική εποπτεία θα παραμείνει σε ισχύ όταν αποπληρωθεί το 75% των δανείων της Ελλάδας.

«Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, που επιθυμούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα.

»Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις.
Η απόφαση για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά δεν θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018

Εξάλλου, ερωτηθείς για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μειωμένο το ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε κάποιες μέρες πριν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου και προσέθεσε ότι η Επιτροπή κατανοεί την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, ως αναγνώριση των ζημιών που έχουν υποστεί τα νησιά αυτά, λόγω των προσφυγικών ροών.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η απόφαση για το ΦΠΑ έχει απόλυτα περιορισμένη δημοσιονομική επίπτωση και σε καμία περίπτωση δεν θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αντίθετα, σημείωσε, εκτιμάται ότι ο στόχος αυτός θα ξεπεραστεί το 2018.

Από την πλευρά του, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε μια συνετή δημοσιονομική οδό ως το 2022, με στόχο την επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι όσο η ελληνική οικονομία ανακάμπτει θα υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο προφανώς και η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει, είτε μειώνοντας τους φόρους, είτε χρηματοδοτώντας κοινωνικά προγράμματα.
Τι προβλέπει η απόφαση της Επιτροπής- Ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι σημαίνει «ενισχυμένη εποπτεία»;

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα πλαίσιο σχεδιασμένο για να διευκολύνει την εξομάλυνση και να στηρίζει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Επιτρέπει, επίσης, τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξης της οικονομίας της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου 2018, οπότε θα λήξει το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).Θα καταστήσει ευκολότερο τον εντοπισμό των κινδύνων ενώ προκύπτουν και θα διευκολύνει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων παρακολούθησης για την ολοκλήρωση, τη συνέχεια και την υλοποίηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής που καλύπτονται από το πρόγραμμα του ΕΜΣ.

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι νέο πρόγραμμα ή συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος;

Όχι. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν αποτελεί ούτε συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος ούτε νέο πρόγραμμα. Το τρέχον πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου.Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας διευκολύνει τη στήριξη της ολοκλήρωσης, της υλοποίησης και της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.Υπογραμμίζεται ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται αφορούν μόνο την ολοκλήρωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και οι οποίες παρέχουν τα κίνητρα και τις διασφαλίσεις που θα χρειαστούν καθώς θα εφαρμόζονται τα μέτρα για το χρέος κατά τους προσεχείς μήνες και έτη.

Ποιες δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας;
Η επιτήρηση θα επικεντρώνεται σε έξι τομείς, σε σχέση με τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αγορές εργασίας και προϊόντων, και η δημόσια διοίκηση.

Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν το πλαίσιο αυτό;

Όλα τα κράτη μέλη που έκαναν χρήση προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής υπόκεινται σε εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό απαιτεί επίσης τακτικές αποστολές και υποβολή εκθέσεων, καθώς και την παρακολούθηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που θεσπίστηκε με το λεγόμενο «δίπτυχο» (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 472/2013). Δεδομένης της διάρκειας της κρίσης στην Ελλάδα και της μακράς περιόδου κατά την οποία η χώρα λαμβάνει χρηματοδοτική βοήθεια, του ακόμη υψηλού χρέους της και της πρόσφατης συμφωνίας σχετικά με μια άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων για το χρέος, η ενισχυμένη εποπτεία αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για να διευκολυνθεί η παροχή στήριξης για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη ενός προγράμματος και της ενισχυμένης εποπτείας;

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα θα παρακολουθείται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγησης από την Επιτροπή και τους άλλους θεσμούς. Η υποβολή εκθέσεων θα πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση. Σκοπός είναι να συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό η εν λόγω παρακολούθηση με αυτήν που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία θα εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη. Οι συνέργειες μεταξύ των δύο διαδικασιών θα μεγιστοποιηθούν. Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομερέστερα στοιχεία από ό,τι θα συνέβαινε βάσει της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη προγράμματος.

Ποια είναι η νομική βάση για την ενισχυμένη εποπτεία;

Η ενισχυμένη εποπτεία προβλέπεται στον κανονισμό αριθ. 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα (στο πλαίσιο των νομοθετικών μέτρων του λεγόμενου «διπτύχου»).

Πώς θα συμμετάσχουν τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα;

Ο κανονισμός αριθ. 472/2013 ορίζει ότι η Επιτροπή αναλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, όπου είναι σκόπιμο, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο ΕΜΣ θα συμμετέχει στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ως είθισται για την εποπτεία μετά τη λήξη ενός προγράμματος.Το ΔΝΤ δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει να συμμετέχει πλήρως στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του ΕΜΣ.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και της εφαρμογής μέτρων ελάφρυνσης του χρέους;

Η ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Συγκεκριμένα, μια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτως της συμφωνηθείσας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου («step-upinterestratemargin») όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018. Τα μέτρα αυτά από κοινού θα καταστήσουν διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα κατά τα έτη αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν υπόκειται πλέον σε πρόγραμμα.

Μέχρι πότε θα παραμένει η Ελλάδα υπό ενισχυμένη εποπτεία;

Η ενισχυμένη εποπτεία θα ισχύσει για αρχική περίοδο έξι μηνών, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις. Μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, δηλαδή έως το 2022. Η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αρχίσει μόλις λήξει (ή εφόσον δεν ανανεωθεί πλέον) το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....