Διυλιστήριο: 11/09/17
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Επιστροφές 14.000.000 ευρώ που είχε δώσει η Ντόρα σε προγράμματα στην Αφρικανική Ένωση



Είχαν δοθεί στην Αντίς Αμπέμπα το 2008 για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σε χθεσινή ανακοίνωσή του την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τον εντοπισμό και την επιστροφή στα ταμεία του Δημοσίου ποσού 3.590.957 ευρώ, το οποίο παρέμενε αδιάθετο στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα. Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί το 2008 μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ γιατί ουδέποτε αυτό το μνημόνιο κυρώθηκε. Το ποσό αυτό προστίθεται σε ορισμένα ακόμη που κατάφερε το υπουργείο Εξωτερικών να «επαναπατρίσει» έπειτα από ελέγχους για χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της ανάκτησης ασκόπως σπαταληθέντων κονδυλίων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε και εξασφαλίστηκε η επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο, στις 3 Νοεμβρίου 2017, του ποσού των 3.590.957,27 ευρώ. Το ποσό αυτό είχε χορηγηθεί σε συνέχεια υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αφρικανικής Ενωσης στις 22.9.2008 για τη χρηματοδότηση σειράς προγραμμάτων».

Τα προγράμματα αυτά, συνεχίζει το ΥΠΕΞ, ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθώς «η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας. Ως αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, το ποσό αυτό επεστράφη από την Αφρικανική Ενωση. Οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τη διεκδίκηση πόρων που είχαν διατεθεί στο παρελθόν χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις και, συχνά, προς αμφιβόλου σκοπιμότητας προγράμματα, έχουν καρποφορήσει.

Σήμερα, μαζί με το ποσό και την πρόσφατη ανάκτηση 2.500.000 δολαρίων (περιόδου 2008-2009), απέφεραν, μετά από μακρά και επίμονη έρευνα, ένα συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 14.000.000 ευρώ».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επιστροφή χρημάτων της χώρας και πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.


https://diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι αλήθειες που μάθαμε και που δε μάθαμε για την offshore της κας Μητσοτάκη



Εάν κάτι επιβεβαιώθηκε από την αποκάλυψη για τη συμμετοχή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι στις offshore των Paradise Papers, είναι ότι πέραν πάσης αμφιβολίας η οικογένεια Μητσοτάκη είναι σαρξ εκ της σαρκός μίας διεθνούς οικονομικής ελίτ.

Για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται με στοιχεία πως ο χαρακτηρισμός «πορφυρογέννητος» που αποδίδεται πολλάκις στον κ. Μητσοτάκη, δεν αποδίδεται καθ’ υπερβολή. Το όνομα της οικογενείας του βρίσκεται στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ, του Πρίγκιπα Καρόλου και πολλών άλλων γαλαζοαίματων στα Paradise Papers.

Και ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε κανείς, δεν μπορεί πλέον να κάνει λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα, για προβοκατόρικα ρεπορτάζ ή για συκοφαντίες. Οι αποκαλύψεις έχουν τη σφραγίδα του Διεθνούς Δημοσιογραφικού Οργανισμού. Εκτός εάν δεχθούμε τον παραλογισμό του επιχειρήματος του νεόκοπου εκπροσώπου της ΝΔ, κ. Κυρανάκη, ότι το επίμαχο ρεπορτάζ για την κα Μητσοτάκη είναι προϊόν που διέρρευσε στον Τύπο το Μέγαρο Μαξίμου.

Εάν δεχθούμε αυτό ως βάση του εν εξελίξει δημοσίου διαλόγου, τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε και ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει από το μανίκι του άσους για να «κάψει» τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον Μπόνο των U2, τον Λούις Χάμιλτον, τις μισές κυβερνήσεις της υφηλίου και σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας επιχειρηματικής ηγεσίας προεξάρχουσας της Apple. Τότε ναι, μπορούμε να μιλήσουμε σε άλλη βάση.

Επειδή όμως εκτός των τειχών οποιουδήποτε φρενοβλαβικού ιδρύματος ή έστω του επικοινωνιακού επιτελείου τηςΝΔ, ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, μένει να αντιμετωπίσουμε καθαρά την πραγματικότητα:

Και αυτή είναι ότι ο διεθνής δημοσιογραφικός οργανισμός επιβεβαίωσε πως η παγκόσμια ελίτ δε γνωρίζει εθνικά συμφέροντα, σύνορα και δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δε γνωρίζει φορολογικές υποχρεώσεις και ισονομία, όταν αφορά τα του οίκου του. Το είπε και ο γνωστός για τα… κομμουνιστικά και προλεταριακά του αντανακλαστικά, Πιερ Μοσκοβισί: «Το νέο αυτό σκάνδαλο δείχνει για μια ακόμη φορά ότι ορισμένες εταιρείες και εύποροι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα, για να μην πληρώνουν φόρο».

Ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του είναι λοιπόν αναπόσπαστο κομμάτι ενός διεθνούς trust που βρίσκεται στα οφίτσια της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας και ξέρει με τον καλύτερο τρόπο να αλληλοκαλύπτεται και να καταχωνιάζει την περιουσία της στους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

Είναι ο ίδιος αυτός που θα πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις. Όχι τόσο στους αντιπάλους του, όσο στους πολίτες και ακόμα και το ίδιο του το κόμμα. Και σε αυτό το επίπεδο οι απαντήσεις οφείλουν να είναι πολιτικές. Για τις όποιες άλλου είδους απαντήσεις θα επιληφθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αλλά οι απαντήσεις με τη διακίνηση non paper για να παπαγαλίζουν τα στελέχη του τη γραμμή άμυνας που επιχειρεί να φτιάξει ο κ. Μητσοτάκης, πριν ακόμα καλά καλά αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, ούτε αναβαθμίζουν το ήθος του ανδρός ούτε προφανώς το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.

– Μέχρι στιγμής, η Νέα Δημοκρατία διατείνεται πως η αποκάλυψη της συμμετοχής της Μαρέβας Μητσοτάκη με offshore στα Paradise Papers είναι επανάληψη όσων είχε γράψει το Documento προ μηνών.

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή αποκάλυψη επιβεβαιώνει την τοποθέτηση της κας Μητσοτάκη από τον Διεθνή Δημοσιογραφικό Οργανισμό σε ένα πλέγμα εταιριών και προσώπων που ανήκουν στην οικονομική και πολιτική ελίτ και πώς κατάφερνε να μεταφέρει και να κρύβει χρήματα.

– Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται πως η εταιρία είναι νόμιμη.


Προφανώς, κάθε εταιρία οποιαδήποτε νομικής μορφής είναι νόμιμη. Το πρώτο ερώτημα λοιπόν δεν είναι εάν είναι νόμιμη η εταιρία αλλά το περιεχόμενο της εταιρίας. Τι περιείχε δηλαδή ως περιουσία η επίμαχη offshore εταιρία; Πώς αποκτήθηκε; Είναι δηλωμένα τα περιουσιακά στοιχεία της offshore εταιρίας στη δήλωση πόθεν έσχες;

Και το δεύτερο ερώτημα είναι ποια είναι η δραστηριότητα της επίμαχης offshore εταιρίας; Διότι όντως, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο παράνομες εταιρίες. Εφόσον έχουν νομική μορφή είναι νόμιμες. Παράνομες δραστηριότητες υπάρχουν. Και για να φύγουν οι σκιές, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει για το ποια ακριβώς ήταν η δραστηριότητα της επίμαχης offshore.

– Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι η offshore εταιρία ήταν δηλωμένη στο βιογραφικό της κας Μητσοτάκη.
Είναι ωστόσο γνωστό πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η επίμαχη offshore εταιρία, στην οποία κατείχε το 50% η κα Μητσοτάκη, όπως αποκαλύφθηκε από τα Paradise Papers, δεν ήταν δηλωμένη. Δηλωμένη ήταν ηεταιρία Eternia με έδρα την Ελβετία και όχι η Eternia Management στον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κέιμαν.

Και πέραν των αστεϊσμών αυτών, είναι προφανές πως η νομιμότητα δεν ορίζεται από δηλώσεις στα βιογραφικά αλλά στα αρμόδια όργανα και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δηλαδή στο πόθεν έσχες του ζεύγους Μητσοτάκη.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

200 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την ανέγερση νοσοκομείων και την αγορά ασθενοφόρων



Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Στηρίζοντας την Υγεία» του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, παρουσιάστηκαν σε συζήτηση που εντάχθηκε στη σειρά εκδηλώσεων του ιδρύματος «Διάλογοι», όπου μεταξύ των άλλων το πρόγραμμα αφορά μεγάλη δωρεά στο χώρο της υγείας, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, την οποίο είχε ήδη ανακοινώσει το ίδρυμα.

Η δωρεά θα διατεθεί για την ανέγερση 2 καινούργιων νοσοκομείων, μιας σχολής νοσηλευτών, νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, 143 ασθενοφόρα και πτητικό στόλο για αεροδιακομιδές.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Α. Δρακόπουλος, τόνισε στην ομιλία του ότι “η δωρεά γίνεται πράξη και παραδίδεται στους Έλληνες πολίτες χάρη στο Σταύρο Νιάρχο”.

O υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια εμβληματική παρέμβαση στον πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας και της λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας. Με αυτή την προσέγγιση πραγματικά έχουμε μια επένδυση στη στήριξη και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι «το ίδρυμα εντάσσει τη δωρεά του σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό, που ο τελικός του στόχος είναι ένα ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, να προσφέρει υψηλής ποιότητας περίθαλψη με βάση αυτά που μπορεί η επιστήμη σήμερα να προσφέρει, δωρεάν, έγκαιρα και αποτελεσματικά για όποιον έχει ανάγκη, εκεί που το έχει ανάγκη»

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....