Διυλιστήριο: 04/11/17
ροη αναρτησεων

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Προβλέψεις JP Morgan για ένταξη της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων ΕΚΤ


Ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ το καλοκαίρι προβλέπει η JP Morgan.

Η απόφαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της περασμένης Παρασκευής φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει τα περισσότερα από τα εμπόδια, που καθυστέρησαν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου, αναφέρει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan, σε έκθεσή του.

Το κεντρικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών ομάδων στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών που θα στηρίξουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA). «Εάν είμαστε σωστοί», προσθέτει ο οίκος, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος, με την εξής χρονολογική σειρά: Υπογραφή της SLA, ψήφιση στην ελληνική Βουλή των συμφωνηθέντων μέτρων και, τελικά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο σενάριο αυτό, προσθέτει η JP Morgan, αναμένουμε επίσης ότι η Ελλάδα θα γίνει επιλέξιμη από την ΕΚΤ για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι. «Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5-6% με το σενάριο αυτό», σημειώνεται.

Πηγή: politis.com.

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ - Αθήνα - Πάτρα σε 1 ώρα και 40 λεπτά από σήμερα


Σχολιο απο αναγνωστη

ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση με ΟΛΑ τα έργα παρατημένα, τους εργολάβους να εκβιάζουν να πάρουν 1 δις ΕΠΙΠΛΕΟΝ (σε σχέση με τις ήδη υπερκοστολογημένες συμβάσεις που τους είχαν υπογράψει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!) για να τα συνεχίσουν, με τα χρονοδιαγράμματα να εκπνέουν και με την ΕΕ να απαιτεί να της επιστραφούν 4,2 δις (δηλαδή άλλο ένα μνημόνιο!) που έδωσε για να γίνουν και δεν έγιναν. Όμως ΚΑΙ τα έργα τελείωσαν ΚΑΙ μέσα στα χρονοδιαγράμματα (δούλεψαν χιλιάδες άνθρωποι νύχτα-μέρα για να προλάβουμε τις προθεσμίες!) ΚΑΙ αντί για επιπλέον 1 δις στους εργολάβους δόθηκαν μετά από επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων 800 εκατομμύρια λιγότερα! Όφελος για τους Έλληνες; 6 δισεκατομμύρια ευρώ (4,2+1,8) και οι πιο υπερσύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι στην Ευρώπη!!!


Παραδίδεται σήμερα και επίσημα ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πατρών, μήκους 120 χλμ. με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, κεντρική διαχωριστικά νησίδα και λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ).

Λίγες ημέρες πριν την μεγάλη έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, ο νέος αυτοκινητόδρομος προσφέρει ασφάλεια και άνεση στους χρήστες, μειώνοντας την απόσταση Αθήνας - Πάτρας σε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.

«Δίνουμε στους χρήστες έναν ολοκληρωμένο λειτουργικά αυτοκινητόδρομο», όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπία Οδός Α.Ε., Παναγιώτης Παπανικόλας, με αφορμή τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου, επισημαίνοντας πως «Ήταν ένας δρόμος που όσοι τον χρησιμοποιούσαν γνωρίζουν ότι μέχρι το 2008 ήταν μια καρμανιόλα και από τους χειρότερους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης. Από το 2008 μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ένα εργοτάξιο. Πλέον δίνουμε στους χρήστες έναν ολοκληρωμένο λειτουργικά αυτοκινητόδρομο».

Στο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου από Κόρινθο έως Πάτρα υπάρχουν 12 καινούργια τούνελ, από τα οποία τα 10 έχουν ήδη δοθεί στην κυκλοφορία και τα δύο θα δοθούν σήμερα με τα εγκαίνια. «Συνολικά 16 χλμ από καινούργια τούνελ και το υπόλοιπο τμήμα είναι στην υπάρχουσα οδό με διαπλατύνσεις και βελτίωση όλης της χάραξης», όπως επισήμανε ο Π. Παπανικόλας.

«Ήδη», εξήγησε, «έχει λιγοστέψει ο χρόνος πάρα πολύ γιατί έχει μια ιδιαιτερότητα το κομμάτι Κόρινθος-Πάτρα. Κατασκευάζονταν ένας αυτοκινητόδρομος πάνω στον δρόμο που λειτουργούσε, που ήταν πολύ δύσκολο και για τους χρήστες και για τους κατασκευαστές. Είχαμε δεσμευτεί από πέρυσι ότι, σταδιακά, όπως ολοκληρώνονταν τα διάφορα κομμάτια θα τα παραδίδουμε στην κυκλοφορία για να διευκολύνονται και οι χρήστες», όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπία Οδός Α.Ε.

Ο αυτοκινητόδρομος που παραδίδεται σήμερα είναι λειτουργικά ολοκληρωμένος για την κυρίως αρτηρία και για τους χρήστες. «Το έργο είναι στο 95%. Παραμένουν κάποια σημεία στα οποία υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες -π.χ. διασταύρωση με τον σιδηρόδρομο και επομένως παραμένουν κάποιες εργασίες αλλά είναι έξω από το πλάτος του δρόμου που κυκλοφορείται, όπως και κάποιες εργασίες σε κόμβους, όπως είναι ο κόμβος του Ρίου, ένας πολύπλοκος κόμβος», όπως σημείωσε ο Π. Παπανικόλας.

Χρεώσεις

Σε ό,τι αφορά τις τυχόν επιβαρύνσεις για τους χρήστες, εξήγησε ότι προς το παρόν δεν υφίσταται κάτι τέτοιο αφού κύριος σκοπός ήταν να παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος για να τον χρησιμοποιήσει ο κόσμος για την έξοδο του Πάσχα, ενώ «από εκεί και πέρα, ό,τι ισχύει από τις συμβάσεις παραχώρησης για όλα τα έργα θα ισχύσει και για την Ολυμπία Οδό». Ουσιαστικά, σημείωσε ο Π. Παπανικόλας, «σ' έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο, η χρέωση είναι 6 λεπτά/χλμ. Στα επίπεδα αυτά θα κυμανθεί και αυτός ο αυτοκινητόδρομος, όταν ολοκληρωθεί 100%».

Πηγή: Ημερησία

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο εδώλιο πάλι κύκλωμα που «φούσκωνε» τις τιμές ακινήτων



Μηχανικοί και τραπεζικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι έστησαν κόλπο για να πάρουν 92 δάνεια από την Εθνική

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης,
Σοφία Σπίγγου

Περισσότερα από 92 δάνεια εκατομμυρίων ευρώ φέρεται ότι δόθηκαν μέσα σε ενάμιση χρόνο (!!!) σε δύο άτομα από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για αγορά ακινήτων, η αντικειμενική αξία των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 5.000-7.500 ευρώ, με αποτέλεσμα η τράπεζα να υποστεί τεράστια ζημιά. Τα δε συμβόλαια αγοραπωλησίας ανέγραφαν τιμές πώλησης έως 15.000 ευρώ!

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με μήνυση της ίδιας της τράπεζας και υπό κατηγορία βρέθηκαν μηχανικοί και τραπεζικοί που φέρεται ότι έστησαν το κόλπο υπερκοστολόγησης της εμπορικής αξίας των οικοπέδων, αλλά και οι δύο πωλητές που ήταν πάντα ίδιοι. Κι όμως, Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου τους απάλλαξε με βούλευμα, στο οποίο απλώς επαναλαμβάνεται η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, χωρίς καμία άλλη αναφορά! Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», το βούλευμα αναιρέθηκε ήδη από τον Αρειο Πάγο.

Ολα έγιναν μεταξύ Ιουλίου 2007 και Ιανουαρίου 2009 και, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, «το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Σκάλας Ωρωπού από την 28η/6/2007 έως τη 19η/1/2009 χορήγησε 92 δάνεια σε φυσικά πρόσωπα για αγορά οικοπέδων κυρίως στην περιοχή... Δήμου Αυλίδος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Ωρωπού».

Τα ποσά

Τα οικόπεδα αυτά είχαν επιφάνεια από 250 τ.μ. έως 350 τ.μ. περίπου, η αντικειμενική τους αξία ήταν μικρή, δηλαδή από 6.000 ευρώ έως 7.500 ευρώ το καθένα, και το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας τους τίμημα δεν υπερέβαινε τις 15.000 ευρώ. Ομως, η εκτίμηση τα αξίας των οικοπέδων αυτών από τους συνεργαζόμενους με την Εθνική Τράπεζα μηχανικούς ανερχόταν σε ποσά πολύ μεγαλύτερα από την αντικειμενική αξία τους και το συμβολαιογραφικό τίμημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ως άνω κατηγορούμενοι εκτιμούσαν ότι η εμπορική αξία κάθε οικοπέδου ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ, τα 150.000 ευρώ, αλλά και τις 250.000 ευρώ...».

Μια απλή άθροιση των ποσών, δηλαδή των επιπλέον (περίπου) 150.000 ευρώ από κάθε δάνειο, για καθένα από τα 92 που χορηγήθηκαν, οδηγούν το ποσό που δόθηκε συνολικά σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα στις 15/3/2011 η τράπεζα να στραφεί κατά των συνεργαζόμενων με την ίδια μηχανικών και διαμεσολαβητών. Αν και ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα αναγραφόμενα στην ανωτέρω έγκληση περί απατηλών ενεργειών των κατηγορουμένων που οδήγησαν σε παραπλάνηση της εγκαλούσας τράπεζας και βλάβη της περιουσίας της».

Οι αρεοπαγίτες όμως απάντησαν αρνητικά στο Εφετείο, κρίνοντας ότι «το Συμβούλιο δεν διέλαβε διόλου στο προσβαλλόμενο βούλευμά του μαρτυρικές καταθέσεις, έγγραφα, απολογίες κατηγορουμένων, από τα οποία συνήγαγε την κρίση ότι δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ενοχής σε βάρος των κατηγορουμένων. Συνεπώς, υπέπεσε στην πλημμέλεια της ελλείψεως αιτιολογίας του προσβαλλόμενου βουλεύματός του». Ετσι, οι οκτώ κατηγορούμενοι θα κριθούν ξανά από το Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σαν τρελό φορτηγό..

     Η νέα "μόδα"-φαινόμενο με τους τρομοκράτες "αστικού τύπου" ( σε αντιδιαστολή με τους κρατικούς-παγκόσμιους τρομοκράτες τύπου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Συμμάχων),
..να ρίχνουν φορτηγά πάνω σε αθώους πολίτες,
..αλλά στην ουσία πάνω στην καθόλου αθώα κοινή
γνώμη και συνείδηση,
..είναι αποτρόπαιο, όπως και κάθε επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Φαίνεται όμως πως για τα παγκόσμια (Δυτικά) ΜΜΕ ο άμαχος πληθυσμός της Στοκχόλμης, του Παρισιού, του Λονδίνου, είναι άλλης ποιότητας και άλλης αξίας απ' τον άμαχο πληθυσμό του Βελιγραδίου, της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης,
..και σε τόσα άλλα μέρη της υφηλίου όπου τον τελευταίο αιώνα η Δύση επιχείρησε εξαγωγή "δημοκρατίας" και "ελευθερίας" μέσω πυραύλων, εμπρηστικών βομβών, και νυχτερινών επιδρομών.

Αυτή ακριβώς όμως η διαφοροποίηση, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η υποδόρια προπαγάνδα που γίνεται αδιαμαρτύρητα δεκτή απ' το "αθώο" κοινό, τους πολίτες της Δύσης,
..είναι αυτό που τους καθιστά συγχρόνως καθόλου αθώους, αν και τελικά μένουν άμαχοι και άρα άξιοι θρήνων και οιμωγών σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους.
Πώς και γιατί να είναι δηλαδή πιό αθώοι συνειδησιακά, αλλά και ουσιαστικά, αυτοί που καταπίνουν την δικαιολογία πως η δημοκρατία και η ελευθερία εξάγονται με πυραύλους, ισοπέδωμα πόλεων, ολοκαυτώματα εθνών και κρατών,
..πιό αθώοι από αυτούς που δέχονται τους πυραύλους και τις βόμβες μέσα στα σπίτια τους το βράδυ όταν κοιμούνται;
Γιατί τέτοια υποκρισία και εθελοντική τυφλότητα των δυτικών λαών απέναντι σε τέτοιο οφθαλμοφανή παραλογισμό;
Είναι δηλαδή τόσο δύσκολο για μιά δυτική "καλλιεργημένη" κοινωνία πολιτών να γίνει κατανοητό πως οι πύραυλοι δεν εμπεδώνουν την δημοκρατία και την ελευθερία έξωθεν,
..παρά προάγουν τα συμφέροντα των εμπόρων όπλων, της βιομηχανίας των όπλων, των κατασκευαστικών τραστ, και των πετρελαϊκών λόμπις,
..που ώ του θαύματος και των "συμπτώσεων" σε όποια χώρα επιχειρήθηκε η εξαγωγή δημοκρατίας αυτή ήταν αφάνταστα πλούσια σε υπέδαφος με υδρογονάνθρακες;
Δηλαδή η "αθώα" κοινή Δυτική γνώμη κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι αν αύριο-μεθαύριο, και υποθετικά μιλώντας, το νέο καύσιμο για παραγωγή ενέργειας ήταν φερ' ειπείν οι ελιές(!),
..το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι δεν θα είχαν καμία αναστολή να "εμπεδώσουν" με πυραύλους την δημοκρατία σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία;
Πόσα ακριβώς δικά της θύματα, αλλά και χιλιάδες σε χώρες εκτός Δύσης, θα περιμένει πριν αποφασίσει να απαιτήσει απ' τους ηγέτες της το τέλος της κρατικής-παγκόσμιας βίας που εφαρμόζεται στο (κρυφό) όνομα του κέρδους των λίγων;

Τα φορτηγά λοιπόν των ισλαμιστών -κατά συντριπτική πλειοψηφία-τρομοκρατών δεν είναι και τόσο τρελά,
..όσο τρελές είναι οι Δυτικές κοινωνίες που δεν αντιδρούν στην σφαγή που επιχειρείται δεκαετίες τώρα σε όσους πληθυσμούς είχαν την ατυχία να κατοικούν σε χώρες πλούσιες σε υπέδαφος.
Τόσο τρελές που δέχονται να γίνουν συνεργοί και συνένοχοι σε εγκλήματα που δεν τους αφορούν ούτε καν οικονομικά (θα μπορούσε να είναι μία δικαιολογία. Αισχρή μεν, αλλά δικαιολογία),
..και να καταστούν έτσι στόχοι εκδίκησης αυτών που -εξ ίσου λανθασμένα- πιστεύουν πως ζωσμένοι με εκρηκτικά, ή με τρελά ανεξέλεγχτα-ελεγχόμενα φορτηγά θα βρουν το δίκιο τους.
Ένα δίκιο που έχουν απόλυτα, αλλά το χάνουν εφαρμόζοντας το βάρβαρο εκείνο, ενός βάρβαρου λαού: "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος"
Η υποκρισία περισσεύει.
Οι Δυτικές κοινωνίες θα συνεχίσουν να υφίστανται τις δυστυχώς δικαιολογημένες, αλλά ασυγχώρητες συνέπειες.

Όλος ο "πολιτισμός" μας, ο Δυτικός πολιτισμός,
..είναι πιά ένα τρελό φορτηγό,
..που ανεξέλεγχτα, συνάμα και ελεγχόμενα,
..ρίχνεται εναντίον,
..ΟΛΩΝ των λαών της υφηλίου!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΣΠΑ: Επιπλέον κονδύλια 158.000.000 € για τρία προγράμματα

Την αύξηση του προϋπολογισμού για τρεις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια επιβεβλημένη κίνηση, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός αποδείχθηκε πολύ μικρός για να καλύψει το πλήθος των αιτήσεων που κατατέθηκαν, με συνέπεια σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις να μένουν εκτός χρηματοδότησης. Συνολικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να διοχετεύσει στις τρεις δράσεις επιπλέον κονδύλια ύψους 158.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τις εξής δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας: 
α) Στη δράση «Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης αποφοίτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 25.000.000 ευρώ (από τα 62.300.000, στα 87.000.000 ευρώ) και προστίθενται πάνω από 1.000 ωφελούμενοι (από 2.444, 3.482), 
β) στη δράση «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» αυξάνεται κατά 19.000.000 ευρώ, 
γ) στο πρόγραμμα «Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ» αυξάνεται κατά 112.000.000 ευρώ (από 131.100.000, σε 243.300.000) και οι ωφελούμενοι κατά περίπου 2.000 (από 2.073, 3.971). 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) έχει προκηρυχθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 56% και η χώρα ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο απορρόφησης του 7% για το 2016, που είχε θέσει από κοινού με την Επιτροπή.

Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, στην οποία αναδείκνυε τα σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης κονδυλίων. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, στο πρόγραμμα για τους πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εγκρίθηκαν μόλις 2.444 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 62.000.000 ευρώ, ενώ απορρίφθηκαν 13.481 επιχειρηματικά σχέδια με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 322.275.031 ευρώ, λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης. Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» το 90% των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Αττική απορρίφθηκε, ήτοι 1.727 σε σύνολο 1.958. Πανελλαδικά απορρίφθηκε το 73% των προτάσεων που υποβλήθηκε, δηλαδή 4.102 προτάσεις επί συνόλου 5.628 που υποβλήθηκαν.

Β. Παπακωνσταντόπουλος


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Yποτροφίες για 3.685 φοιτητές μέσω ΕΣΠΑ - Πώς θα μοριοδοτηθούν οι υποψήφιοι



Πάνω από 3.685 υποτροφίες προκήρυξε το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε φοιτητές απ’ όλη τη χώρα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ της χώρας.

Το ομώνυμο «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)» του ΙΚΥ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, έχει σκοπό να βοηθήσει επιμελείς φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα να τελειώσουν τις σπουδές τους εγκαίρως και, παράλληλα, να μεριμνήσει και για φοιτητές με αναπηρίες (ΑΜΕΑ), καθώς και για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης διαθέτουν φοιτητές και φοιτήτριες του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, οι οποίοι βρίσκονται στον κύκλο προπτυχιακών σπουδών.

Μοριοδότηση

Οι υποψήφιοι θα μοριοδοτηθούν βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων, τα οποία έχουν καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 1188/04.04.2017, τεύχος Β΄.

Συγκεκριμένα, θα «μετρήσουν» το εισόδημα των υποψηφίων, καθώς και των οικογενειών τους, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.500 ευρώ για το οικονομικό έτος 2015, αλλά και η οικογενειακή τους κατάσταση. Ειδικότερα, μοριοδοτείται η οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου για τις εξής περιπτώσεις: (α) ως γονέα πολύτεκνης οικογένειας, (β) ως γονέα τρίτεκνης οικογένειας, (γ) ως γονέα μονογονεϊκής οικογένειας, (δ) ως τέκνο πολύτεκνης, τρίτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας.

Επίσης, μοριοδοτούνται οι φοιτητές που είναι ορφανοί από έναν ή από τους δύο γονείς, καθώς και φοιτητές ορφανοί από δύο γονείς, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία τέκνο και έχουν τουλάχιστον έναν άγαμο αδελφό, εξαρτώμενο μέλος οικογένειας.

Επιπλέον μόρια λαμβάνουν υποψήφιοι που είναι εξαρτώμενα μέλη και έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει στην Ελλάδα -σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για απόκτηση πρώτου πτυχίου- σε τόπο εκτός της κύριας κατοικίας των ιδίων και της οικογένειάς τους, και εκτός του τόπου όπου διαθέτουν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ακίνητη ιδιοκτησία με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Οσο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που γίνονται δεκτές, περιλαμβάνονται οι φοιτητές με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, οι φοιτητές που εισήχθησαν ως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, χωρίς εξετάσεις, οι φοιτητές που έχουν τέκνα/σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή εφόσον είναι εξαρτώμενα μέλη με γονείς/νόμιμους κηδεμόνες ή αδέλφια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και όσοι ανήκουν στις εξής ομάδες: απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, πρώην τρόφιμοι φυλακών, οροθετικοί, μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, Ελληνες πολίτες Ρομά, Ελληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2016 και θα έχουν διάρκεια εννέα μήνες.

Το ποσό της μηνιαίας υποτροφίας θα ανέρχεται σε 200 ευρώ για τους σπουδάζοντες στον τόπο κύριας κατοικίας τους και 380 ευρώ για τους σπουδάζοντες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται εκτός του τόπου κύριας κατοικίας τους.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 28 Απριλίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://iky-ypotrofies.it.minedu.gov.gr/

Πηγή: Έθνος

https://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....