Διυλιστήριο: 06/20/14
ροη αναρτησεων

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Καταρρέουν τα Ταμεία - Εχoυν «μαύρη τρύπα» 5,1 δισ. ευρώ

Ταμειακό «άνοιγμα» 5,1 δισ. ευρώ - 2 δισ. ευρώ το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα και 3,1 δισ. ευρώ το κόστος από τις απλήρωτες συντάξεις και τα εφάπαξ που χρωστούν σε 381.507 «νέους» συνταξιούχους - θα αντιμετωπίσουν έως το τέλη του 2014 τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το «σήμα» κινδύνου για τα Ταμεία και τη βιωσιμότητα των συντάξεων και των εφάπαξ, εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία Θ. Καποτάς παρουσιάζοντας, στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:


Οι προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2014 προβλέπουν ελλείμματα άνω των 2 δισ. ευρώ (807,9 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 462,7 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ. ευρώ, 181,3 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ, 91,3 εκατ. ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, 66,2 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 39,5 εκατ. ευρώ στο ΤΣΑΥ και 274 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ).


Το ετήσιο κόστος από την καθυστέρηση, από ένα χρόνο έως πέντε έτη, της καταβολής συντάξεων και εφάπαξ φτάνει τα 3,1 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτες κύριες συντάξεις, 450 εκατ. ευρώ οι επικουρικές και 1 δισ. ευρώ τα εφάπαξ). Για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ η Ομοσπονδία θεωρεί δεδομένες τις νέες μειώσεις σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (το ΤΠΔΥ πρέπει να καταβάλει εφάπαξ ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει μόνο 400 εκατ. ευρώ) ενώ για τις κύριες συντάξεις προεξοφλεί νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 32,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Οι συνολικές απώλειες εσόδων των Ταμείων, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αγγίζουν τα 32,8 δισ. ευρώ: 7 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες εισφορών από την ανεργία στο 27,2%, 3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών, 8,5 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, 1,3 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των εισφορών, 1 δισ. ευρώ από την κατάργηση κοινωνικών πόρων και 12 δισ. ευρώ από το PSI.
http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Benny über alles..

     Από τί υλικό πρέπει να είναι επιτέλους φτιαγμένος αυτός ο Τούρκογλου;

Πόση συμπυκνωμένη αχρειότητα πρέπει να κυλάει στις φλέβες του;
Από ποιά συμπαγή εγωπάθεια είναι φτιαγμένος ο οργανισμός του;
Τί ιταμή προκλητικότητα και γαϊδουρινή αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο εξουσιάζει την φαιά ουσία του εγκεφάλου του;

Αυτός που (δεν λέμε ''ο άνθρωπος που..'' για ευνόητους λόγους..) με τους νόμους του και τις συνταγματικές του ερμηνείες, εδώ και 20-25 χρόνια βοήθησε δύο τουλάχιστον ως τώρα γενιές πολιτικών να κατακλέψουν το κράτος, να ληστέψουν προμήθειες, κοινοτικά κονδύλια κι επιδοτήσεις,
..οδηγώντας την χώρα ολοταχώς προς την πτώχευση και την ''αγκαλιά'' της τρόϊκας,
..δεν μπορεί παρά να θεωρείται ο ηθικός αυτουργός κάθε μίζας και κάθε ''νόμιμης'' ή νομιμοφανούς κλοπής του Δημοσίου.

Είναι αδιανόητο αυτός ο τύπος να έχει το θράσος να επιτίθεται εναντίον όποιου τού ασκεί έλεγχο, και ειδικά εναντίον ανώτερων λειτουργών της Δικαιοσύνης.
Και είναι ακόμα πιό αδιανόητο να μεθοδεύεται η συγκάλυψή του με κάθε τρόπο και η διατήρησή του μακριά απ' το χέρι της δικαιοσύνης, από τον συνέταιρό του ''πρωθυπουργό'',
..με μοναδικό κριτήριο την μακροημέρευση της συγκυβέρνησης του αίσχους, και την εξυπηρέτηση των γερμανικών και τοκογλυφικών συμφερόντων!

Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει η κάθαρση των καθαρμάτων, για να υπάρξει κοινωνική γαλήνη και συναίνεση στον απίστευτα δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως κράτος και ως πολίτες, για να διορθώσουμε όσα δεινά μας φόρτωσαν ο Τούρκογλου και οι διάφοροι ''τούρκογλου'' αυτού του τόπου.

Το blog θα κλείσει σήμερα το σχόλιό του με την αντιγραφή των δύο τελευταίων φράσεων του σημερινού άρθρου του φίλου και εξαιρετικού Στάθη:
''.. Θα ήταν ποτέ δυνατόν, θα μου πείτε, ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών του κ. Βενιζέλου να μην προστατεύσει τον κ. Βενιζέλο; Oχι,
θα σας απαντούσα, διότι έχω εθιστεί στην ιδέα ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Κι αυτή φοβάμαι πως είναι η παραμύθα που σκοτώνει τη δημοκρατία. Ο εθισμός στην ιδέα του θανάτου της...
Διότι, αν παραδεχθούμε πως μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν, θα κάνουν ό,τι γουστάρουν...''

Και ο μόνος δρόμος για να μην το παραδεχτούμε έμπρακτα,
..είναι το πεζοδρόμιο και η δυναμική απαίτηση για απαλλαγή και κάθαρση!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συμφωνίες 6,5 δισ. Ελλάδας - Κίνας. Δεν πουλάς ... ξεπουλάς !!!

Το Διυλιστήριο λέει ''.... Δεν πουλάς όταν είσαι σε άσκημη οικονομική κατάσταση, ΞΕΠΟΥΛΑΣ. Και εμείς αυτό κάνουμε τώρα. Όχι ότι είμαστε ενάντια των επενδύσεων στην Ελλάδα. Αλλά όταν φεύγουν ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (π.χ. γάλακτος, ξυλείας κτλ) δεν είναι λίγο περίεργο που έρχονται ξένες. Η Κίνα ζητάει ένα πάτημα στην Ευρώπη για να μπορεί να πουλάει τα φθηνά (κόστος εργασίας εργάτη 10 ευρώ το μήνα) προιόντα της. Και το πάτημα το βρήκε στην εξολοκλήρου αγορά του λιμανιού του Πειραιά (να συγχαρούμε την άρνηση του ΟΛΠ και του Δήμου του Πειραιά σε αυτή την κίνηση). Σκεφτείτε τι θα γίνει αν σε όλους τους τομείς (όπως γράφει το άρθρο) π.χ. ναυτιλίας, κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων κτλ, καταφθάσουν 2.000.000 Κινέζοι ως φθηνά αμειβόμενοι εργάτες. Δεν θα γίνει της Κορέας ..... της Κίνας θα γίνει ......
Και πραγματικά ποιο το κέρδος, πέρα από το άμεσο, από την ''πώληση'' των τριών προβλήτων στην Cosco; Είδατε να αλλάζει τίποτα ; Μήπως ανέβηκαν τα μεροκάματα στον Πειραιά ;
Η όλη συμφωνία είναι : Σου δίνω πάτημα στην Ευρώπη, στήριξέ με, με την αγορά ομολόγων όταν βγω στις αγορές για να αλλάξει το κλίμα. ''   

Συμφωνίες 6,5 δισ. Ελλάδας - Κίνας

Στην ενίσχυση του διμερούς πολιτικού διαλόγου συμφώνησαν χθες κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και Κινέζος ομόλογος του Λι Κετσιάνγκ. Για σήμερα, οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει κοινή επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Cosco, προκειμένου να εγκαινιάσουν τη συνεργασία της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ξεκινούν τη μεταφορά προϊόντων του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei προς την Τσεχία.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας και ο Κινέζος Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Λι Κετσιάνγκ τέθηκαν τα θέματα ευρύτερου οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες αξίας 6,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη της τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση και σημείωσε ότι «Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν εκεί πολλά που ακόμη συζητούνται. «Είναι μία στρατηγική σχέση, που θα προχωρήσει βήμα βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και σχεδιασμό» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται «για μία ευκαιριακή συνεργασία», αλλά για «στρατηγική σχέση», που σημαίνει «μακροχρόνια συμφέροντα να σε φέρουν πιο κοντά σε μόνιμη βάση».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε: «Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως Πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε.

Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα, θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Εφέτος, η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς.

Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».

Υπογραφή 17 συμφωνιών και 2 μνημονίων κατανόησης

Συνολικά 17 συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων και 2 μνημόνια μεταξύ του Enterpise Greece και κινεζικών ομίλων υπογράφηκαν χθες στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι συμφωνίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α. συνολικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο κύριος Βενιζέλος και οι (νέοι) πονοκέφαλοι του Σαμαρά…

Διανοείστε τι θα συνέβαινε, αν την άγρια επίθεση κατά δικαστικών λειτουργών που έκανε το ΠΑΣΟΚ (στην ουσία ο πρόεδρός του Β. Βενιζέλος, διότι αυτός την υπαγόρευσε, ποιος Καρύδης τώρα!) την είχε κάνει κάποιο άλλο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ας πούμε, ή πολιτικό στέλεχος άλλου κόμματος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ας πούμε ή η Ραχήλ Μακρή;

Θα ανέβαιναν στα κάγκελα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, φωνάζοντας για τους θεσμούς και την ανεξαρτησία τους και καταγγέλλοντας «αυτούς που τόλμησαν…» κλπ!

Θα ανέβαιναν στα κεραμίδια οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι, υλακτούντες εναντίον όσων «απειλούν τη Δικαιοσύνη»! Στη σέντρα θα τους έβγαζαν!

Κι όμως…

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πολιτικά βουλιμικός κ. Βενιζέλος, για όλο αυτό τον συρφετό έχει –όπως προκύπτει απ’ την εύγλωττη μούγκα τους- κάθε δικαίωμα να «απειλεί» δικαστές επειδή (άκουσον, άκουσον!) τόλμησαν να στείλουν στη Βουλή δικογραφία ζητώντας να διερευνηθούν «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες» των Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου για την όζουσα υπόθεση των ναυπηγείων!

Αν είναι δυνατό!

Να έχουν τέτοιο «θράσος» ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί!

Να αμφισβητούν την αυθεντία του κυρίου Βενιζέλου!

Να τολμούν να αγγίζουν το ιερό πολιτικό τοτέμ!

Και ο πρωθυπουργός;

Ως πότε θα σιωπά ανεχόμενος τα τερτίπια (ακόμα και αντιθεσμικά) του αντιπροέδρου του, για χάρη μιας συγκυβέρνησης παραπαίουσας;

Ως πότε θα σιωπά αυτός του οποίου το κόμμα χαρακτήριζε σκάνδαλο την υπόθεση των ναυπηγείων και των υποβρυχίων, υπόσχονταν εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκαμε στα μνημόνια και χαρακτήριζε το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο συγκυβερνά, ως κόμμα που οδήγησε την πατρίδα στην καταστροφή;

Αλλά τα –σοβαρότατα- προβλήματα αξιοπιστίας για τον Αντ. Σαμαρά δεν σταματούν εδώ.

Προχτές ήταν ο νέος υπουργός Παιδείας, ο απίστευτων κυβιστήσεων πολιτικός, ο Α. Λοβέρδος που έσπευσε με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης να τα… κάνει μπάχαλο!

Χτες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου, ο Π. Κουκουλόπουλος ο οποίος έβαλε φωτιά στα τόπια!

Ενώ ο ίδιος ο Βενιζέλος  διεκδικεί θέση… δεύτερου πρωθυπουργού προκαλώντας την οργή Σαμαρά!

Και πάει λέγοντας…

Δεν αντιλαμβάνεται ο Αντ. Σαμαράς ότι με τέτοιες ιλαροτραγικές εικόνες η νέα του κυβέρνηση όλο και περισσότερο προς… οπερέτα φέρνει;

Και θέλει, λέει, να… εξαντλήσει και την τετραετία;

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υπέρ της δραχμής και κατά των χειρισμών της κυβέρνησης ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ! Και τώρα; Θα κάνει κωλοτούμπα;

Προτού καλά-καλά επικυρωθεί η επιλογή και η τοποθέτηση του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, προέκυψε θέμα για τον κ. Στεφανάδη λόγω… δραχμής.

Ο κ. Στεφανάδης (πρόκειται για καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και εξάδελφο του καθηγητή καρδιολογίας που ορίστηκε προχθές σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά), φαίνεται ότι στο παρελθόν είχε επιχειρηματολογήσει με άρθρο του σε εφημερίδα, υπέρ της δραχμής!

Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί τριγμούς αφού θεωρείται παράξενο ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, να έχει γράψει υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα ενώ διακηρυγμένος στόχος της χώρας (ακόμη και από την αξιωματική αντιπολίτευση) είναι η παραμονή στη ζώνη του ευρώ!

To επίμαχο άρθρο του κ. Στεφανάδη στην «Καθημερινή» στις 18 Δεκεμβρίου του 2011:
Δομικές αλλαγές και οι αυταπάτες της ανάπτυξης
Του Χριστοδουλου Στεφαναδη
Είναι προφανές σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεγάλες δομικές αλλαγές. Πρέπει να μειωθεί η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις ολιγοπωλιακές αγορές. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τη μακροχρόνια ευημερία της χώρας. Ομως, όπως δείχνει η οικονομική ιστορία, όσο και αν οι δομικές αλλαγές βοηθούν στη μακροχρόνια ανάπτυξη, συνήθως δεν συνεισφέρουν σημαντικά στην έξοδο από μία κυκλική κρίση. Είναι υπεραισιόδοξο να περιμένουμε πως η χώρα θα ανακάμψει μέσα σε αποδεκτό χρονικό διάστημα διαμέσου δομικών μεταρρυθμίσεων.

Δυστυχώς, η δομή μιας οικονομίας είναι μία μεταβλητή που συνήθως αλλάζει πολύ αργά. Τα δομικά προβλήματα και στρεβλώσεις συχνά οφείλονται σε δυσμενή ιστορικά ατυχήματα στο παρελθόν που ώθησαν την οικονομία να στραφεί σε λάθος κατεύθυνση. Επίσης, μπορεί να οφείλονται σε πολιτικοοικονομικές συμμαχίες παρασιτικών ομάδων που επέβαλαν δομές επωφελείς για τα στενά τους συμφέροντα, αλλά επιβλαβείς για το κοινωνικό σύνολο. Τέτοιες καταστάσεις αλλάζουν δύσκολα, και ακόμα και όταν αλλάξουν, φέρνουν θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία μόνο μετά από αρκετό χρόνο.

Τι κάνει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι οι δομικές αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν ταχύτερα στην Ελλάδα; Οτι οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν πριν η χώρα μεταβληθεί σε κρανίου τόπο και μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων χαθεί; Οι αγορές προφανώς δεν πιστεύουν ότι αυτό το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα εφικτό, και γι” αυτό ποντάρουν στο ότι η ελληνική οικονομία θα είναι βαλτωμένη για αρκετό καιρό.

Επίσης, ακόμα χειρότερο είναι ότι η προβολή του υπεραισιόδοξου επιχειρήματος πως η κρίση θα ξεπεραστεί διαμέσου δομικών αλλαγών μπορεί να κάνει τις αλλαγές ακόμα πιο δύσκολες. Οι απογοητευμένοι πολίτες (που δικαιολογημένα περιμένουν αποτελέσματα μέσα σε ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα) μπορεί να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και να προσχωρήσουν σε λαϊκιστικά κινήματα.

Οπως τονίζουν τα πιο απλά εγχειρίδια Μακροοικονομικής, γρήγορη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί να έρθει όχι με δομικές αλλαγές, αλλά με δύο άλλους τρόπους. Πρώτον, με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική (δηλαδή με αύξηση των δημοσίων έργων και δαπανών) και δεύτερον, με υποτίμηση του κόστους ζωής (δηλαδή με μείωση των εγχώριων μισθών και τιμών) που καθιστά τα εγχώρια προϊόντα πιο ανταγωνιστικά.

Στην Ελλάδα ο πρώτος τρόπος είναι προς το παρόν ανέφικτος λόγω της χρεοκοπίας του κράτους και της απροθυμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεισφέρει, οπότε η μόνη διέξοδος για σχετικά γρήγορη ανάπτυξη είναι η υποτίμηση. Οπως εξήγησα στην «Καθημερινή» (13/11/2011, «Για μία λιγότερο επώδυνη εσωτερική υποτίμηση»), θα είναι προτιμότερο αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία γρήγορη και αποτελεσματική εσωτερική υποτίμηση εντός της Ευρωζώνης. Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημι-πειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι Σαυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή.

Οπως δείχνουν οι πράξεις τους, οι κυβερνώντες των δύο τελευταίων χρόνων αδυνατούν να κατανοήσουν την τεράστια σημασία του εγχειρήματος μιας γρήγορης υποτίμησης. Εκτός, βέβαια, και αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τα πολύ μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ομως, όπως είπε ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του 20ού αιώνα, ο John Maynard Keynes, «μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί».

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Το όνομα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ως διάδοχο του επί σειρά ετών προέδρου του Συμβουλίου Οικονομολόγων Εμπειρογνωμόνων καθ. κυρίου Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Ο κ. Στεφανάδης είναι Πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Υπεύθυνος του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης e-learning στο ίδιο Τμήμα.

Έχει εργαστεί στο Τμήμα Έρευνας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη (Federal Reserve Bank of New York) και έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Columbia University και University of Arizona.

Οι τομείς στους οποίους ειδικεύεται και έχει εκπονήσει ερευνητικό έργο είναι η θεωρία οικονομικής ανάπτυξης, η πολιτική οικονομία, η βιομηχανική οργάνωση και η χρηματοοικονομική. Ακαδημαϊκές μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά.

Έχει κάνει το διδακτορικό του (Ph.D) στα οικονομικά στο New York University των ΗΠΑ. Επίσης, έχει μεταπτυχιακό (M.Phil) στα οικονομικά και τη χρηματοοικονομική από το New York University και δίπλωμα πολιτικού μηχανικού από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βόμβα μεγατόνων για υποβρύχια Σκαραμαγκά! Η δικογραφία "βλέπει" ευθύνες Βενιζέλου - Παπακωνσταντινου. Παραγραφή λόγω κλεισίματος της Βουλής

Βόμβα μεγατόνων για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέσω Βουλής.

Λίγα 24ωρα προν το κλείσιμο της Βουλής στις 4 Ιουνίου είχε φθάσει η δικογραφία για την υποθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Μόνο που όπως λένε νομικοί είναι πλέον πολύ αργά . Όλα παραγράφηκαν!

Σύμφωνα με τους αντιεισαγγελείς Πρωτοδικών Αντώνιο Ελεθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου, η δικογραφία «η οποία σχηματίσθηκε κατόπιν της από 20-12-2013 υποβολής εκ μέρους της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της από 18-12-2013 Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την υπόθεση των Υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά των συνημμένων εγγράφων, καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 κ.ε.».

Το έγγραφο των αντιεισαγγελέων έχει ημερομηνία 18 Μαρτίου 2014, το διαβιβαστικό έγγραφο που έφτασε στη Βουλή, φέρει ημερομηνία 4 Ιουνίου 2014, ημέρα κατά την οποία θυροκολλήθηκε εκτάκτως το κλείσιμο της Βουλής.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Μήπως γι΄ αυτό έκλεισε η Βουλή;

Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενο στον δήθεν φάκελο δικογραφίας που διαβίβασε η Εισαγγελία στη Βουλή για τα υποβρύχια του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Δεκέμβριο του 2013, μετά από μακρά καθυστέρηση και υπό την πίεση των συνεχών προσκλήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρόταση συζητήθηκε στις 18 .12.2013 στην Ολομέλεια της Βουλής και απορρίφθηκε πανηγυρικά με συντριπτική πλειοψηφία που υπερέβαινε την πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης. Όλοι θυμούνται πώς εξελίχθηκε η συζήτηση, την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και την αμηχανία του κ. Τσίπρα.

Μάλιστα λίγους μήνες αργότερα, στις 10.4.2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» και ουσιαστικά αποδέχθηκε τη ρύθμιση ( άρθρο 26 ν.4258/2014) που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα έτοιμα προς παραλαβή υποβρύχια που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου με το νόμο 3885/2010. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ρητά ότι κατά τα λοιπά ισχύει ο νόμος του 2010. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε και ουσιαστικά (δηλώνοντας παρών) αποδέχθηκε αναδρομικά τη λύση του 2010.
Την επόμενη της συζήτησης του Δεκεμβρίου 2013 για τη απορριφθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κωνσταντόπουλου - αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της - κατέθεσε στην εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής ,γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της «από υπηρεσιακό καθήκον» και «χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή.

Επρόκειτο για μια παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση κατά παραβίαση του Συντάγματος. Καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση.

Η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είμαστε βέβαιοι ότι θα ελέγξει όλη αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση.
Άλλωστε αν ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι έπρεπε να δώσει συνέχεια στη Βουλή, μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να το κάνει καθώς η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και γνώριζε πολύ καλά τι περιέχεται στα ίδια τα πρακτικά της! Δεν θέλησε όμως ή μάλλον δεν τόλμησε να επανέλθει .
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αποδέχθηκε τη λύση του 2010 με τη στάση του στον πρόσφατο σχετικό νόμο 4258/2014. Το ίδιο είχε κάνει προηγουμένως και με ανάλογη ρύθμιση για τις πυραυλακάτους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας . Αφού αυτό έχει κάνει επί της ουσίας, γιατί δεν το παραδέχεται με πολιτικό θάρρος;

Αρκετά συνεπώς με τις χυδαιότητες και τις κραυγαλέες αντιφάσεις. Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την επιλογή να στοχεύσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτίθεται και ηττάται κοινοβουλευτικά και πολιτικά.

Ας εγκαταλείψει λοιπόν αυτόν τον άγονο δρόμο και ας ανταποκριθεί πολιτικά απέναντι στις προτάσεις του Ευαγγέλου Βενιζέλου για εθνική ενότητα και στοιχειώδη δημοκρατική συναίνεση.
http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....