Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, φέρεται να εισέπραξε από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, μίζα ύψους 3,2 εκατ. μάρκων η οποία κατέβαλλε το ποσό της μίζας - σύμφωνα με τις αρχές- για να προτιμηθεί. Μέρος του ποσού καταβλήθηκε σύμφωνα με την κατηγορία για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει μέχρι και σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό Mega μεγαλομέτοχος του οποίου είναι ο Σταύρος Ψυχάρης.
Όπως και στην ορχήστρα έτσι και στα σκάνδαλα η ενορχήστρωση απαιτεί κάποια όργανα να ξεχωρίζουν και να έχουν δυνατότητες. Το πρώτο βιολί για παράδειγμα είναι ένα τέτοιο όργανο και σίγουρα ο μουσικός που κατέχει αυτή τη θέση δεν είναι τυχαίος.
Βασική διαφορά μεταξύ μιας ορχήστρας και ενός σκανδάλου είναι πως στην πρωτη περίπτωση ο ακροατής απολαμβάνει ένα αρμονικό αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μουσικών, ενώ στα σκάνδαλα το φάλτσο είναι αβάσταχτο για τον ακροατή που πλήρωσε ακριβά το εισιτήριο, αλλά η...ορχήστρα φαίνεται να παραμένει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.
Η «υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν» ή καλύτερα «υπόθεση Μαρτίνη» που άρχισε να απασχολεί την κοινή γνώμη-εκ νέου- από την Δευτέρα 16 Μαΐου με την σύλληψη του ζεύγους Μαρτίνη θα έλεγε κανείς πως διέθετε και «ορχήστρα» και «πρώτο βιολί» και «φανατικό κοινό».
Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, φέρεται να εισέπραξε από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, μίζα ύψους 3,2 εκατ. μάρκων η οποία κατέβαλλε το ποσό της μίζας - σύμφωνα με τις αρχές- για να προτιμηθεί. Μέρος του ποσού καταβλήθηκε σύμφωνα με την κατηγορία για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει μέχρι και σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό Mega μεγαλομέτοχος του οποίου είναι ο Σταύρος Ψυχάρης.
Μπορεί να είναι σύμπτωση. Διαβολική μεν, αλλά σύμπτωση. Γεγονός ωστόσο παραμένει πως οι δυο άνδρες γνωρίζονταν καλά , καθώς στο ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Μαρτίνης, αναπληρωματικός πρόεδρος όμως ήταν ο Σταύρος Ψυχάρης του ΔΟΛ και του Mega.
Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν την σχέση προέδρου και αναπληρωματικού προέδρου να είναι τόσο καλές και η συνεργασία τους τόσο αγαστή που ο Στ. Ψυχάρης είχε δώσει γραπτώς στον Ανδρέα Μαρτίνη εξουσιοδότηση για να τον εκπροσωπήσει σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Μάλιστα η συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος ήταν εξαιρετικά κρίσιμη διεξήχθη στις 7 Δεκεμβρίου 2005 και αφορούσε την αλλαγή καθεστώτος διοίκησης του Ιδρύματος. Μόνο ένα μέλος μειοψήφησε τότε εκφράζοντας αντιρρήσεις. Τρεις μέρες αργότερα στις 10 Δεκεμβρίου 2005 το μέλος που μειοψήφησε με επιστολή που έστειλε στον Ανδρέα Μαρτίνη, ανακάλεσε και τον εξουσιοδότησε, αλλάζοντας την αρχική του στάση, για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο «για το συμφέρον του Ιδρύματος και της Κυβερνήσεως» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή του. Η αιτιολογία ήταν πως ένας πρόεδρος λειτουργεί καλύτερα όταν η πρότασή του περνά παμψηφεί από το ΔΣ του οποίου προεδρεύει.
Εκ τότε κύλισε το νερό στ’ αυλάκι με τον Μαρτίνη να συνεχίζει να βρίσκεται στο τιμόνι της προεδρίας του κοινωφελούς ιδρύματος. Τα σύννεφα πάνω απ’ το «Ερρίκος Ντυνάν» άρχισαν να μαζεύονται, αλλά τα μπουμπουνητά της καταιγίδας δεν έφταναν στ’ αυτιά του κοινού καθώς μέρος του τύπου είχε αποφασίσει να μην αναδείξει τα προβλήματα που υπήρχαν και πως δημιουργούνται. Προβλήματα που όπως φάνηκε αργότερα θα έβαζαν σε περιπέτειες τους εργαζόμενους του νοσοκομείου αλλά και το ίδιο το ίδρυμα.
Το 2010 και συγκεκριμένα σε συνεδρίαση του ΔΣ του ιδρύματος που αφορούσε την πώληση του κοινωφελούς-κατά τα άλλα ιδρύματος- ο Ανδρέας Μαρτίνης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση την οποία διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» καθώς μέρος του τύπου είχε θορυβηθεί από τα όσα συνέβαιναν στο πολύπαθο νοσοκομείο:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του κοινωφελούς ιδρύματος "Ερρίκος Ντυνάν" στη σημερινή συνεδρίαση και μετά από θετική εισήγησή μου, έκανε αποδεκτή την από 20 Δεκεμβρίου 2010 πρόταση του ομίλου "Ιατρικό Αθηνών" και του στρατηγικού του εταίρου "Asklepios Kliniken" και τους χορήγησε δικαίωμα αποκλειστικότητας μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2011, ώστε να συγκροτήσουν το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα και να υποβάλουν αξιόπιστη προσφορά εξαγοράς του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν"».
Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν και τρεις εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας εκείνης της περιόδου -ο αντιπρόεδρος Βασίλης Στεργίου, η ταμίας Αδαμαντία Μακρουλάκη και το μέλος Στυλιανός Τζαβάρας.
Για την ιστορία, μέλη του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος εκείνης της περιόδου ήταν, μεταξύ άλλων, η κα Σάκη Κυπραίου - Γεωργιάδη, γραμματέας του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και ο Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος ήταν και αναπληρωματικός πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Δικογραφίες που αφορούν τα ...έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Μαρτίνη έχουν σχηματιστεί στο παρελθόν και μάλιστα με βαριές κατηγορίες (υπεξαίρεση και κατάχρηση δημόσιας περιουσίας, απιστία κ.α) Οι δικογραφίες αυτές βρίσκονται στις ανακριτικές αρχές τουλάχιστον δυο χρόνια, όμως δεν έχουμε νεότερα για την εξέλιξή τους.
Πριν από την τελευταία εξέλιξη της εβδομάδας που διανύουμε και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016 ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών με κατεπείγον σήμα του προς τη σημερινή διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε τα πλήρη στοιχεία 28 ατόμων που διατελούν ή διετέλεσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, προκειμένου να τα καλέσει για εξέταση στο πλαίσιο της διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας για το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που διεξήχθη στο παρελθόν.
Μέσα στη λίστα που ζήτησε η δικαιοσύνη βρίσκονταν-μεταξύ άλλων- το όνομα του πρώην πρόεδρου του Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, αλλά και Σταύρου Ψυχάρη που διετέλεσε αναπληρωματικός πρόεδρος του Συμβουλίου.
Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη καθώς την Παρασκευή αναμένεται ν’ απολογηθεί το ζεύγος Μαρτίνη στον Εισαγγελέα Διαφθοράς για τις κατηγορίες που έχουν συνταχθεί σε βάρος τους και αφορούν δωροδοκία και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων χρηματικού ποσού ύψους 3,2 εκατομμυρίων μάρκων.
Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως οι δικαστικές αρχές λειτούργησαν με άκρα μυστικότητα καθώς είχαν βάσιμες υποψίες πως, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» θα προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία, αν είχε καταλάβει ότι η έρευνα σε βάρος του έφτανε στο τέλος της. Μάλιστα ο δικαστικός λειτουργός υποστήριξε πως το ζεύγος Μαρτίνη πρέπει να συλληφθεί και να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, όχι μόνο γιατί είναι ύποπτο φυγής, αλλά επιπλέον είναι ύποπτοι για αλλοίωση στοιχείων που αφορούν την πορεία της έρευνας της υπόθεσης. Και μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτό μπορεί να το κάνει μέσω γνωριμιών και σχέσεων που έχει αναπτύξει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.»
https://diulistirio.blogspot.gr