Διυλιστήριο: 10/15/15
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Διαγράφονται χρέη προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ - Τα επτά κριτήρια

Συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να πληροί όποιος θέλει να διαγράψει οφειλές του ύψους έως 20.000 ευρώ προς το Δημόσιο, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

Σύμφωνα με διάταξη που πέρασε το καλοκαίρι στη Βουλή – και χαρακτηρίστηκε "σεισάχθεια” από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη - μπορούν πλέον να διαγραφούν μέσω του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και χρέη προς το Δημόσιο.

Πρόκειται για τη διαδικασία "ταχείας διευθέτησης οφειλών" η οποία απευθύνεται κυρίως σε πολύ φτωχά νοικοκυριά, χωρίς περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα, που θα μπορούν αρχικά να παγώσουν για 18 μήνες και εν συνεχεία να διαγράψουν οριστικά χρέη μέχρι 20.000 ευρώ τα οποία συνήθως αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες χωρίς προσημειώσεις.

Οι προϋποθέσεις για την διαγραφή δανείων μέχρι 20.000, είναι οι εξής:

* Τα εισοδήματα του οφειλέτη να είναι μηδενικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πριν από την επικύρωση της αίτησης.

* Ο οφειλέτης να μη διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και να μην έχει πουλήσει ακίνητο έως και τρία χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης.

* Να μην έχει περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων (δικαιούχος ή συνδικαιούχος), πάνω από 1.000 ευρώ.

* Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτηση να αντιστοιχούν στο σύνολο των χρεών του.

* Το ύψος των οφειλών του να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων, προσαυξήσεων κ.λπ.

* Οι οφειλές του να μην προέρχονται από πρόστιμα, διατροφή κ.λπ.

* Να μην υπάρχουν εμπραγμάτως εξασφαλισμένοι πιστωτές.

* Να έχει χαρακτηριστεί "συνεργάσιμος δανειολήπτης" από τις τράπεζες σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Για την διαγραφή των χρεών τους οι οφειλέτες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Υπό την προϋπόθεση ότι οι πιστωτές δεν αμφισβητούν στο δικαστήριο ότι συντρέχουν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις, το Ειρηνοδικείο μπορεί να αποφασίσει την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του. Εφόσον περάσουν 18 μήνες και η οικονομική ή περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη δεν έχει αλλάξει, ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από τις οφειλές του.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αυτοί είναι οι 12 σοφοί του Κατρούγκαλου που αποφασίζουν για τις τύχες όλων των συνταξιούχων

Το σχεδιασμό για την ολική ανατροπή του ασφαλιστικού ανέλαβε 12μελής Επιτροπή Σοφών που ορίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας μέσα στον Αύγουστο συγκρότησε την επιτροπή με σκοπό την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ωστόσο στις αρχές Σεπτεμβρίου η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκάλυψε το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δούλεψε η Επιτροπή Σοφών που είναι η ιδέα της καθιέρωσης συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα, το οποίο κατά τους υπολογισμούς της εφημερίδας οδηγούσε σε συντάξεις 600 ευρώ για τους περισσότερους ασφαλισμένους.

Κάθε ασφαλισμένος δηλαδή διαθέτει έναν ατομικό λογαριασμό μέσω του οποίου «κτίζει» το ποσό της σύνταξης του ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλει. Μέσω της νοητής κεφαλαιοποίησης θα παρακρατείται ένα ποσό βάσει εισοδηματικών κριτηρίων υπέρ της ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος. Το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. (Δείτε εδώ αναλυτικά για το πόρισμα της επιτροπής σοφών).

Τότε εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προβοκάτσια και για δημοσίευμα που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες το κλίμα καλλιεργήθηκε για να έρθει η πρόταση της επιτροπής των σοφών με δηλώσεις. Χαρακτηριστικότερα είναι όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος στη Βουλή ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο ασφαλιστικό χαρακτηρίζοντας το σύστημα «ετοιμόρροπο». Δήλωσε, μάλιστα, ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος το 2030.
Η 12μελής επιτροπή «σοφών» αποτελείται από τα εξής μέλη:

1. Αννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρος.

Η κυρία Λιγωμένου είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με άριστες μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε ως ασκούμενη στο νομικό τμήμα της ΕΡΤ. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με οικονομικές σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και μεταπτυχιακή υπότροφος του Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και Ερευνών κατά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής «Το Πειθαρχικό Δίκαιο των Δικαστών». Διορίστηκε ως δικαστής στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1989. Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2014.

2. Βασίλης Ανδρουλάκης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας.

3. Διονύσιος Γράβαρης, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο Διονύσης Γράβαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και μεγάλωσε στις γειτονιές της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στον Καναδά και από το 1985 δίδαξε αρχικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2008 είναι επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Υπό την τελευταία του ιδιότητα έχει επιβλέψει την εκπόνηση μελετών για την κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην περίοδο της κρίσης. Ήταν υποψήφιος με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το Δήμο της Αθήνας.

4. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ως επίκουρος και εν συνεχεία αναπληρωτής Καθηγητής) από το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το 2004, όπου εκλέχθηκε το 2006 πρωτοβάθμιος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (2008-2010) και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2014). Από το 1995 Επιστημονικός Διευθυντής και από το 2006 Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο. Συγγραφέας 20 βιβλίων και περισσότερων από 130 μελετών στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και διευθυντής επιστημονικών σειρών. Προσκεκλημένος ομιλητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο τύπο, με περισσότερα από 400 άρθρα.

5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, ομ. Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.

O Κωνσταντίνος Κρεμαλής γεννήθηκε στο Βόλο το 1947. Πραγματοποίησε νομικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Βιέννης. Είναι Δικηγόρος παρ' Aρείω Πάγω ειδικευμένος σε θέματα Εργατικού Δικαίου, Κοινωνικού Δικαίου, Ασφαλιστικού Δικαίου και Δικαίου της Υγείας. O καθηγητής Κρεμαλής είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

6. Σταυρούλα Κτιστάκη, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Σταυρούλα Κτιστάκη σπούδασε στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (Ν.Ο.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε πτυχίο Νομικής και πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής αυτής. Έλαβε DΕΑ Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris I - Pantheon - Sorbonne όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (1990) με θέμα: «L' evolution du controle juridictionnel des motifs de l' acte administratif» και με βαθμό άριστα.

7. Φρόλη Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

8. Σπύρος Μαρκάτης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας.

9. Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα.

Ο κ. Δημήτριος Μπούρλος, είναι γνωστός εργατολόγος και από το έτος 1984 εκδότης του περιοδικού «ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΚΑ». Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής για την Διαδοχική Ασφάλιση, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, Πρόεδρος της Επιτροπής Κωδικοποίησης Κανονισμών Ι.Κ.Α. και μέλος πολλών επιτροπών που έχουν συσταθεί για το Ασφαλιστικό. Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1957.

10. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.

Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Life ΑΕΑΖ,. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει εργασθεί ως Διευθύνων Σύμβουλος στην Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος (1991-1993), Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής (1993-1999) και Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (1993-1996) και Πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Είναι γνωστή προσωπικότητα στον χώρο της Κοινωνικής και Ιδιωτικής Ασφάλισης καθώς και συγγραφέας αρκετών βιβλίων.

11. Αθηνά Πετρόγλου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα.

12. Αγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.

Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Διδάσκει για το Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris I – Panthéon- Sorbonne (1985). Η διατριβή του βραβεύτηκε από το Centre Françaisde Droit Comparé.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καμμένος: Το προσφυγικό κοστίζει 2,7 δισ. ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις



Σαν... βόμβα έσκασε, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η είδηση ότι το Προσφυγικό κοστίζει 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τα σχετικά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αποδεικνύουν ότι, πέρα από το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών βλάπτει σοβαρά τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το Έθνος, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε κυρίως με το Προσφυγικό αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της γερμανικής πρότασης για ελληνοτουρκική συνεργασία στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αν. Αιγαίο. Ο Π. Καμμένος παρουσίασε στοιχεία για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, στην περισυλλογή προσφύγων αλλά και στη σίτιση και στέγασή τους στα νησιά και τα αστικά κέντρα της ενδοχώρας.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς εισηγήθηκαν την άμεση απόρριψη της γερμανικής πρότασης για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο - όπερ και εγένετο, αφού τυχόν αποδοχή της πρότασης θα ικανοποιούσε το πάγιο τουρκικό αίτημα για αλλαγή του υφιστάμενου επιχειρησιακού καθεστώτος στο αρχιπέλαγος.

Παράλληλα ενημερώθηκε και ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου αναλαμβάνει την αρχηγία του ευρωστρατού. Ο στρατηγός εξήγησε στους συνεργάτες του Γιούνκερ την ελληνική ευαισθησία στο θέμα και λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ουδέποτε υιοθετήθηκε η εν λόγω γερμανική πρόταση...


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γιουνκερ :"Ταγίπ πέρνα στο Αιγαίο"- Σύσσωμη η Ελλάδα : Δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

“Χοντραίνουν” πλέον οι πιέσεις προς την Αθήνα για να δεχτεί το επικίνδυνο σχέδιο ευρωπαϊκών κύκλων για “συνδιαχείριση” του Αιγαίου με την Τουρκία. Στο “κόλπο” μπηκε και ο γνωστόςπρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Γνωστός και για το θράσος του .

Μέσα στην Ευρωβουλή έθεσε ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο ώστε να εποπτεύονται τα θαλάσσια σύνορα! Και κουνώντας μας ξανά το δάχτυλο πρόσθεσε:

«Ο Τούρκος πρόεδρος το δέχθηκε και σήμερα διάβασα ότι δεν συμφωνεί η Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας: «Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα απευθυνθώ στην ελληνική κυβέρνηση και θα ζητήσω να αναθεωρήσει τη θέση θέσης της».

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών για να επιτήρηση αυτής της πύλης εισόδου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 


Υπ. Εξωτερικών: Ούτε λόγος για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο

«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού». Αυτό αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. «Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας τονίζει , «ναι» σε πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης οργανωμένα, σε τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή, αλλά ούτε συζήτηση για «καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

«Η Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Κούτρας «η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο Πολεμικό της Ναυτικό ή στις Ένοπλες Δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου», σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στη λύση».

Ενίσχυση της FRONTEX, αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, όπως υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι τα θέματα μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που θεωρεί αναγκαία η Ελλάδα, η οποία «με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Από την Προεδρεία της Δημοκρατίας

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος- μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ- υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στον κ. 'Ασελμπορν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι αυτός ο συνδυασμός ακριβώς τους ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών-μελών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που καθιστά την προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική προεδρία και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση, η οποία πρέπει να λήξει με την εμπέδωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. 'Ασελμπορν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, «καθόρισαν και τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη -μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ΄αυτά».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελληνική Πολιτεία τού απονέμει αυτό το παράσημο, «επειδή έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου, με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της, αλλά και με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον σεβασμό του ανθρώπου και της αξίας του και ιδίως, των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Έμμεση απάντηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Έμμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπου προχώρησε σε επιχειρησιακή άσκηση στο Πέλαγος ανοιχτά της Σούδας με Αρμάδα του ΠΝ ενώ τα τα Τσακάλια της ΠΑ των Φονικών F-16 με τους «MAVERICK» έμειναν στο ανέμενε αφού οι βολές του Ναυτικού βύθισαν το ρυμουλκό στόχο, δηλώνοντας την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο !!!
Εκπαιδευτικές βολές Κ/Β στο ΠΒΚ (ΠΝ & ΠΑ)
Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης, εκτελέστηκαν οι παρακάτω βολές στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ):
6 Κατευθυνόμενα βλήματα EXOCET MM-38 από ΤΠΚ
6 Κατευθυνόμενα βλήματα PENGUIN MK2-MOD3 από ΤΠΚ
1 Κατευθυνόμενο βλήμα SEA SPARROW από Φ/Γ
2 Κατευθυνόμενα βλήματα MAVERICK από 2 F-16 τα οποία τελικά αποχώρησαν απο την Περιοχή Βολών του ΠΒΚ χωρίς να τα ρίξουν γιατί ο Στόχος (το Ρυμουλκό Πλοίο )βυθίστηκε!

Σύνολο 13 Κ/Β Βλήματα που έβαλαν φωτιά στο Πέλαγος …Απίστευτο για τα σημερινά δεδομένα που κατατάσσουν το Πολεμικό Ναυτικό στην 6η θέση ,από τα Ισχυρότερα Ναυτικά του Κόσμου ,τη στιγμή που η Κατάταξη του Τούρκικου Ναυτικού είναι στην 24η Θέση σύμφωνα με Νατοϊκά δεδομένα …Αυτά για τους Μίζερους!
Όλα τα βλήματα έπληξαν τον στόχο επιφανείας, ο οποίος ήταν ένα παροπλισμένο ρυμουλκό (15 μέτρων), με μικρή ανακλαστική επιφάνεια. Συνέπεια των βολών, ο στόχος βυθίστηκε.





 http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Bundesbank: «Όχι» σε κατάργηση ή περιορισμό της χρήσης μετρητών

Κατά της κατάργησης ή του περιορισμού στη χρήση των μετρητών τάσσεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, απορρίπτοντας εκ νέου σχετικά αιτήματα.

«Θα ήθελα να το πω ξεκάθαρα: η Bundesbank απορρίπτει το αίτημα για κατάργηση των μετρητών καθώς και για περιορισμούς στην πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών με μετρητά», δήλωσε ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα και δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία των πολιτών.

Η συζήτηση άνοιξε, όταν οικονομολόγοι όπως ο Πέτερ Μόφινγκερ και ο Κένεθ Ρόγκοφ πρότειναν να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, υποστηρίζοντας ότι η αποταμίευση χρήματος θα καταστεί έτσι λιγότερο ελκυστική και θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση, ενώ θα διευκολυνθεί η άσκηση νομισματικής πολιτικής. Την πρόταση είχε επικρίνει και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Όπως τόνισε ο κ. Τίλε, έρευνα της Bundesbank για τη συμπεριφορά πληρωμών στη Γερμανία το 2014 έδειξε ότι το 53% των αγαθών και των υπηρεσιών εξοφλούνται με μετρητά. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα το ποσοστό αυτό θα πέσει κάτω του 50%.

Ήδη στη Βρετανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, είπε, οι πληρωμές μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου είναι περισσότερο διαδεδομένες από ό,τι στη Γερμανία. Έφερε δε το παράδειγμα της Δανίας, η οποία ενδεχομένως από το 2016 να μην χρειαστεί να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα, λόγω έλλειψης ζήτησης, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλάξει τα μικρά καταστήματα από την υποχρέωση να δέχονται μετρητά. Ένας τέτοιος περιορισμός των μετρητών ως νόμιμου μέσου πληρωμής θα ήταν αδιανόητος για τη Γερμανία, τόνισε ο τραπεζίτης.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ενάμιση χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για το ψευδές «πόθεν έσχες» του Αθανασίου, δεν έχει κουνηθεί… φύλλο



Τα τελευταία 24ωρα η δημόσια συζήτηση κινείται πάλι γύρω από τις φερόμενες ως ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων κι οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν γρήγορα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Τί κάνει όμως η Δικαιοσύνη για την ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες» του Χαράλαμπου Αθανασίου, την οποία έχει αποκαλύψει με όλα τα στοιχεία το HOT DOC, ενάμιση χρόνο τώρα; Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα με αυτή την υπόθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης;

Ήταν Ιούλιος του 2014 όταν το HOT DOC στο τεύχος 56 είχε δημοσιεύσει όλα τα «γκρίζα» σημεία της δήλωσης του Χαράλαμπου Αθανασίου και τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Στο τεύχος 57, το HOT DOC είχε αποκαλύψει πως η οικογένεια του πρώην υπουργού δεν πλήρωνε το χαράτσι για ένα χώρο 150 τ.μ. που νοίκιαζε και μια αποθήκη 27,5 τ.μ. Η ίδια η αόριστη και τελικά λανθασμένη απάντησή του στα δημοσιεύματα τότε επιβεβαιώνουν πως οι αποκαλύψεις του περιοδικού είναι κάτι παράπανω από βάσιμες. Εφόσον λοιπόν υπάρχουν τα στοιχεία κι η υπόθεση μοιάζει δεμένη, γιατί δεν παρεμβαίνει εισαγγελέας;

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του τεύχους 56 για το ψευδές «πόθεν έσχες» του Χαράλαμπου Αθανασίου

Tο καλοκαίρι του 2008, μια δισέλιδη ανώνυμη επιστολή βρέθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων, Ιωάννη Παπανικολάου, στη θυρίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η επιστολή ήταν δακτυλογραφημένη σε γραφομηχανή και το περιεχόμενό της αφορούσε τον Αρεοπαγίτη τότε, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ανώνυμος καταγγέλλων, δικαιολογούσε την ανωνυ- μία του με την ισχύ που είχε ο Αθανασίου μέσα από τις διασυνδέσεις του και τη θέση του.

Οι καταγγελίες ήταν σημαντικές. Περιέγραφε τον Αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Αθανασίου ως ένα φτωχό δικαστή με καταγωγή από τη Λέσβο, ο οποίος παντρεύτηκε μια γυναίκα η οποία δεν εργαζόταν, αλλά ωστόσο κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία, με έναν μισθό. Η καταγγελία εμφάνιζε τον Χαράλαμπο Αθανασίου να κάνει τη δεκαετία του ‘80 αγορές ακινήτων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα οποία εμφάνιζε ευτελούς αξίας. Στη συνέχεια, όπως περιέγραφε, «με συμβόλαιο το 1985 της συμβολαιογράφου Αθηνάς Μίχου, αγοράζει ακριβό γωνιακό οικόπεδο στα Μελίσσια Αττικής, γωνία Κολοκοτρώνη και 3ης Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά χτίζει πολυτελή διώροφη οικοδομή όπου κατοικεί, αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ».

Ο επιστολογράφος καταγγέλλει επίσης πως ο Αθανασίου κρύβει εισοδήματα αγοράζοντας ακίνητη περιουσία στο όνομα των παιδιών του τα οποία όμως δεν έχουν οικονομικούς πόρους. Έγραφε συγκεκριμένα «αγοράζει οικόπεδο ένα στρέμμα, στα Άνω Μελίσσια Αττικής, στο όνομα της κόρης και του γιου του, Ελένης και Χριστόφα, που και οι δύο τότε ήταν φοιτητές και δεν είχαν κανένα εισόδημα. Με σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας στο όνομα των παιδιών του, των φοιτητών, αμέσως μετά χτίζει εκεί με δικά του έξοδα και όχι με αντιπαροχή, πολυτελείς μεζονέτες, αξίας περίπου 500. 000 ευρώ η κάθε μία. Το ίδιο διάστημα και ενώ χτίζει τις μεζονέτες, αποκτάει στο όνομά του ένα Jeep Grand Cherokee 4.000 κυβικών και αξίας 80.000 ευρώ, με αριθμό κυκλοφορίας ΖΗΧ 2989. Για να δικαιολογηθεί στους συγχωριανούς του που τον κουτσομπολεύουν εδώ και καιρό, διαδίδει ότι πούλησε όλη την αγροτική περιουσία της γυναίκας του. Όλοι ξέρουν όμως ότι και οι δύο εξακολουθούν να έχουν τα χωράφια τους. Όλοι ξέρουν ότι αυτά έχουν μικρή αξία -χέρσα σε λόγγους- και δεν έφταναν ούτε για το 1/1000 για όλες αυτές τις αγορές. Όσο για το Grand Cherokee αξίας 80. 000 ευρώ, το δικαιολογεί ότι δήθεν, το αγόρασε 30.000 ευρώ. Πώς άραγε; Οι συγχωριανοί του ξέρουν ότι είναι δώρο του γνωστού επιχειρηματία-εμπόρου αυτοκινήτων, γιατί είχε αναλάβει να «καθαρίσει» τις υποθέσεις του, κατά της γυναίκας του, Μιλένας Αποστολάκη, που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια».

Η επιστολή συνεχίζει στο ίδιο καταγγελτικό ύφος και με την ίδια σοβαρότητα στα καταγγελλόμενα να υποστηρίζει πως ο Αρεοπαγίτης Αθανασίου απέκτησε χιλιάδες μετοχές και αφήνει να εννοηθεί πως έπαιζε σε μετοχές φούσκες με εσωτερική ενημέρωση του ιδιοκτήτη της Χρηματιστηριακής «Δέλτα». Μετά την αποκάλυψη του παραδικαστικού, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Αθανασίου «ρευστοποίησε ΟΛΕΣ τις μετοχές, κατέθεσε χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες και στη συνέχεια τα φυγάδευσε σε εταιρία στην Κύπρο».

Η χαμένη καταγγελία και η… τιμή

Η καταγγελία προς τον Άρειο Πάγο δεν συνοδευόταν από κανένα αποδεικτικό στοιχείο για όσα ανέφερε, πέρα από δύο φωτογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν τα δύο συγκροτήματα κατοικιών που περιγράφονταν ως περιουσία του Αρεοπαγίτη. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεωρήσεων και Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος ήταν παραλήπτης της επιστολής, στις 7 Αυγούστου του 2008, διαβίβασε όλα τα στοιχεία στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με το νόμο, ο αρμόδιος για να δώσει εντολή έρευνας για Αρεοπαγίτη. Αρκετοί Αρεοπαγίτες θυμούνται πως την εποχή εκείνη, η καταγγελία είχε προκαλέσει θόρυβο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και ήταν κοινή πεποίθηση πως έπρεπε η υπόθεση να ερευνηθεί ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά σε βάρος όχι μόνο του Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και του ίδιου του Αρείου Πάγου.

Ο φάκελος που διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε Αριθμό Πρωτοκόλλου 595. Αναζητήσαμε την τύχη του φακέλου και της έρευνας στέλνοντας επισήμως έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο τυγχάνει να έχει ως υπουργό τον υπό έλεγχο τότε Χαράλαμπο Αθανασίου. Το υπουργείο δεν μας απάντησε. Επιχειρώντας να μάθουμε τι έγινε, μιλήσαμε με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος δήλωσε πως «συνήθως αυτές τις καταγγελίες, ιδίως όταν ήταν ανώνυμες, τις διαβίβαζε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω. Εκείνοι εξέταζαν την ουσία και προχωρούσαν ή δεν προχωρούσαν. Ο υπουργός ήταν ένα διαβιβαστικό μέσο. Δεν μπορεί να κρίνει ο υπουργός τη δράση οποιουδήποτε πολίτη. Εάν λοιπόν το Συμβούλιο Επιθεωρήσεως τη διαβίβασε στον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτός έχει την υποχρέωση να τη διαβιβάσει στον Άρειο Πάγο για να εξετάσουν τα όργανά του αν συμβαίνει ή δεν συμβαίνει αυτό. Δεν το θυμάμαι αυτό που μου λέτε, αλλά κατά πάγια τακτική αυτό γινόταν».

Απευθυνθήκαμε στον επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, και τον ρωτήσαμε αν επί υπουργίας του το υπουργείο ασχολήθηκε με τις καταγγελίες που αφορούσαν τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο Χάρης Καστανίδης απάντησε ότι «όταν ήμουν υπουργός υπήρξε μια καταγγελία η οποία αναφερόταν στην προηγούμενη καταγγελία για τον Αθανασίου. Δηλαδή μια επιστολή η οποία έλεγε τι έγινε κύριε υπουργέ με τις καταγγελίες για τον Αθανασίου που έγιναν το 2008, κάτι τέτοιο. Ζήτησα από το υπουργείο, από τις υπηρεσίες να με ενημερώσουν για τον σχετικό φάκελο. Θυμάμαι καθαρά πως μου απάντησαν πως δεν υπήρχε τέτοιος φάκελος».

Η καταγγελία κατά του Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν ερευνήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19 Δεκεμβρίου του 2008, η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης, Μαρία Κοντοπούλου, με έγγραφό της και χωρίς να έχει τέτοιο νομικό δικαίωμα, έστειλε στον Άρειο Πάγο έγγραφο με το οποίο αρχειοθετήθηκε η υπόθεση.

Ψευδές πόθεν έσχες για σπίτι 632 τετραγωνικών

Οκτώ χρόνια μετά τις καταγγελίες στον Άρειο Πάγο, η ανώνυμη επιστολή στάλθηκε στο HOT DOC. Θεωρήσαμε πως πρέπει να ερευνήσουμε την πιθανότητα όσα καταγγέλλονται για τον πρώην Αρεοπαγίτη που έχει την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης να έχουν δόση αλήθειας. Από τη δήλωση «πόθεν έσχες» την οποία έχει καταθέσει για το έτος 2012 ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προκύπτει πως κατέχει (ο ίδιος και η σύζυγός του) 18 ακίνητα. Τα έξι από αυτά, κτήματα τα περισσότερα, ανήκουν στη σύζυγό του και αποτελούν οικογενειακή της περιουσία στη Λέσβο.
Το 1983, ο Αθανασίου αποκτά έκταση 11 στρεμμάτων σε παραθαλάσσια περιοχή στην Καλλονή Λέσβου τα οποία δηλώνει στο «πόθεν έσχες». Η καταγγελία στον Άρειο Πάγο περιέγραφε έκταση 15 στρεμμάτων στην ίδια παραθαλάσσια έκταση. Το 1985 ο Χαράλαμπος Αθανασίου και η σύζυγός του, αποκτούν διώροφη πολυ- κατοικία στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου στα Μελίσσια, πράγμα το οποίο περιγράφει και η καταγγελία. Σύμφωνα με τη δήλωση «πόθεν έσχες» που έχει κατατεθεί στη Βουλή, το ακίνητο είναι 350 τετραγω- νικών μέτρων και ανήκει κατά 50% στον ίδιο τον Αθανασίου και κατά 50% στη σύζυγό του, Μαριάνθη. Όπως προκύπτει όμως από τα συμβόλαια που έχουν κατατεθεί στο υποθηκοφυλακείο Αμαρουσίου, η ιδιοκτησία του ζεύγους Αθανασίου δεν είναι 350 τετραγωνικά όπως έχει δηλωθεί αλλά 631,52. Δηλαδή ο υπουργός δεν έχει δηλώσει 281,52 τετραγωνικά. Το ακίνητο αυτό, όπως περιγράφεται στο υποθηκοφυλακείο, έχει: Ένα διαμέρισμα 112,20 τετραγωνικά, δεύτερο διαμέρισμα έκτασης 85,90 τετραγωνικών και τρίτο διαμέρισμα 192,90 τετραγωνικά. Δύο αποθήκες 149,20 και 27,50 τετραγωνικών και ένα ακόμη διαμέρισμα ισογείου 63,82 τετραγωνικά. Συνολικά, 631,52 τετραγωνικά μέτρα. Η μία από τις αποθήκες νοικιάζεται από τον Δήμο όπου μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο Νίκος Λίγκας, συνιδιοκτήτης άλλου ακινήτου της οικογένειας Αθανασίου.

Δίκαζε άλλους, αλλά ο ίδιος έκλεισε την πυλωτή

Έχει ενδιαφέρον ότι το ένα από τα διαμερίσματα του ισογείου, έκτασης 63,82 τετραγωνικών μέτρων, προέκυψε από νομιμοποίηση παράνομου κτίσματος που καταλάμβανε τμήμα της πυλωτής. Δηλαδή ο Χαράλαμπος Αθανασίου όντας δικαστής ο οποίος προφανώς δίκαζε και περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων, είχε ο ίδιος κάνει αυθαίρετη κατασκευή στο χώρο που ο νόμος προβλέπει να υπάρχει πυλωτή. Και αυτό παρότι έχει στη διάθεσή του και δομημένα 600 τετραγωνικά περίπου για να στεγάσει μια τετραμελή οικογένεια.
Αποφύγαμε την αποτίμηση του ακινήτου των 632 τετραγωνικών και εκτιμήσεις για το αν μπορεί αυτό να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα του ζεύγους Αθανασίου, θεωρώντας πως αυτό είναι πλέον θέμα της Εισαγγελίας για τις παρελθούσες δηλώσεις «πόθεν έσχες» και της ελληνικής Βουλής για τη δήλωσή του ως υπουργός. Είναι ωστόσο επίσης ενδιαφέρον, πως σε πρόσφατο νόμο που κατέθεσε ο Αθανασίου και αφορά αλλαγές στο θέμα του «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, έχει απαλείψει από άρθρο του νόμου που υπήρχε, τμήμα που αφορά την τιμωρία για όσους έχουν κάνει ψευδές πόθεν έσχες γι αυτούς και τα ανήλικα τέκνα τους. Ο νόμος προέβλεπε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πρόστιμα και αυστηρές ποινές οι οποίες έχουν εξαλειφθεί από το νέο νόμο Αθανασίου.

Φοιτητές με περιουσία

Προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε αν έχουν βάση όσα ανέφερε η καταγγελία, για «πέρασμα» περιουσιακών στοιχείων του Αθανασίου στα παιδιά του με σκοπό να μην εμφανίζονται αυτά στο δικό του «πόθεν έσχες». Με βάση τις περιγραφές της επιστολής πως υπάρχουν πολυτελείς μεζονέτες στο όνομα των παιδιών του υπουργού, Χριστόφα και Ελένης Αθανασίου, στη γωνία των οδών Τερψιθέας και Μουσών στα Μελίσσια καταφέραμε να βρούμε πως πράγματι στο οικόπεδο το οποίο αναφέρεται υπάρ- χει ακίνητο 730 τετραγωνικών μέτρων το οποίο ανήκε κατά 50% στα παιδιά του Αθανασίου (36% στην κόρη και 14% στο γιό). Συνιδιοκτήτες του ακινήτου κατά το υπόλοιπο 50% ήταν οι αδελφοί Νίκος και Ευάγγελος Λίγκας. Το οικόπεδο αγοράστηκε το 2003, όταν οι Ελένη και Χριστόφας Αθανασίου ήταν φοιτητές και δεν είχαν εισοδήματα. Η οικογένεια Λίγκα είναι οικογένεια η οποία ασχολείται με κατασκευές, αλλά η ανέγερση της οικοδομής δεν προκύπτει από τα συμβόλαια να έγινε με αντιπαροχή αλλά με έξοδα της οικογένειας Αθανασίου.

Επικοινωνήσαμε με τους αδελφούς Λίγκα και ρωτήσαμε για τις συνθήκες και τον τρόπο ανέγερσης του ακινήτου. Ο Ευάγγελος Λίγκας μας είπε: «το οικόπεδο εκείνη την εποχή ήταν εκτός σχεδίου και ανήκε σε φιλική οικογένεια η οποία έφυγε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας για Καναδά. Αγοράστηκε εξ αδιαιρέτου από τις δύο οικογένειες, οι οποίες διατηρούν φιλικές σχέσεις, ενώ τα αδέλφια Αθανασίου που τότε ήταν φοιτητές, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Λίγκα, αγόρασαν το μισό οικόπεδο με δωρεά του παππού τους». Ο Νίκος Λίγκας θυμάται πως η αξία του οικοπέδου εκείνη την εποχή ήταν 20 εκατομμύρια δραχμές.

Από τις 3 μεζονέτες που χτίστηκαν ιδιοκτησίας η μία του Νικόλαου Λίγκα, η δεύτερη ιδιοκτησία των Χριστόφα Αθανασίου και Ευάγγελου Λίγκα και η τρίτη ιδιοκτησίας Ελένης Λίγκα, η δεύτερη πουλήθηκε το 2011 σε τιμή 250. 000 ευρώ. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει ακόμη ακίνητα με βάση τη δήλωση «πόθεν έσχες» στου Ζωγράφου, στην Εύβοια, την Αργολίδα, τα οποία όμως δεν περι- γράφει στη δήλωσή του με τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Δεν δίνει ακριβή στοιχεία διευθύνσεων, ενώ η δήλωση έχει γίνει με προχειρότητα και δυσανάγνωστα στοιχεία. Όπως χαρακτηριστικά είπε λογιστής στο HOT DOC, «μια τέτοια δήλωση από οποιονδήποτε πολίτη θα εξασφάλιζε πρόστιμα και προβλήματα με την εφορία».

Όπως αρκετές φορές έχει σημειώσει το HOT DOC, το «πόθεν έσχες» που υποβάλλεται στην Ελληνική Βουλή, ουσιαστικά είναι μια καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που κανένας δεν γνωρίζει αν είναι ακριβή αφού ποτέ δεν ελέγχονται. Η δήλωση επίσης δεν εξασφαλίζει το «πόθεν», δηλαδή από πού προέρχεται το «έσχες». Πρόκειται για μια υποκριτική λειτουργία του πολιτικού συστήματος το οποίο εμφανίζεται να λειτουργεί δήθεν με διαφάνεια, ενώ ουσιαστικά αποκρύπτει στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τον Αθανασίου, είναι επίσης ενδιαφέρον πως ο υπουργός επιχείρησε ανεπιτυχώς να περάσει στη Βουλή τροπολογία, η οποία προέβλεπε πως όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες», δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν έσοδα από ναυτιλιακές εταιρίες. Δηλαδή αν ένας δικαστής, πολιτικός, δημοσιογράφος, με τα παράνομα έσοδά τους από χρηματισμούς, δημιουργήσουν μια offshore ναυτιλιακή εταιρία, δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στο «πόθεν έσχες». Η τροπολογία ευτυχώς δεν πέρασε, αλλά παραμένει ως ερωτηματικό γιατί ένας υπουργός σε καιρό κρίσης και οικονομικής ανέχειας, επι- λέγει να νομοθετήσει τον τρόπο για να ξεφύγουν οι παράνομοι.

Είναι πλέον θέμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, να ερευνήσουν την υπόθεση που αφορά τον υπουργό Δικαιοσύνης και τα στοιχεία που προ- κύπτουν. Στη διάθεση του περιοδικού υπάρχουν κωδικοί Χρηματιστηρίου και λογαριασμοί μέσα από τους οποίους σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξε κίνηση ποσών σε επένδυση μετοχών. Δεν είναι απαραίτητο πως πρόκειται για παράνομες συναλλαγές, αλλά πρέπει να ερευνηθούν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάποιον ο οποίος υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη και ως δικαστής και ως υπουργός, είναι δηλαδή εκ των πραγμάτων «δικαζόμενος» απ την διαφάνεια.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρόταση-βόμβα: Σύνταξη ανάλογα με την ατομική περιουσία εισηγούνται οι «σοφοί»

«Ψαλίδι» 15%-17% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ - Εγγυημένη μόνο η σύνταξη των 360 ευρώ - Σύμφωνα με την πρόταση, η βασική σύνταξη θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις, καταθέσεις και εισοδήματα - Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι


Μία πρόταση η οποία -εφόσον θεσμοθετηθεί- θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα κάνει η επιτροπή σοφών: Την σύνδεση των συντάξιμων αποδοχών με την ατομική ή την οικογενειακή περιουσία των δικαιούχων.

Η εισήγηση αυτή να συνυπολογίζεται η ατομική και οικογενειακή περιουσίας για την απονομή σύνταξης αναμένεται να οδηγήσει σε κούρεμα των συντάξιμων αποδοχών.

Το κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό περιγράφει σε 28 σελίδες τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προτείνει τη δημιουργία ατομικού «βιβλιαρίου» για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.

Μια από τις βασικές ανατροπές αφορά στην εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ καθώς σύμφωνα με την πρόταση, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.

Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχότερους (και όταν συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια), καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία.

Για τους νυν συνταξιούχους προτείνεται ο επανα-υπολογισμός της σύνταξης τους με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού και περικοπή του υποβάλλοντος ποσού.

Η επιτροπή έχει προτείνει οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων να υπολογιστούν με τον νόμο Σιούφα 2084/92 ο οποίος όμως δεν επιφέρει σημαντικές μειώσεις. Γι' αυτό προτείνεται η παρέμβαση στο συντελεστή αναπλήρωσης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα επέλθει σε συντάξεις που έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια κυμαίνεται από 15%-17%. Μεγάλοι χαμένοι της πρωτόγνωρης ανατροπής είναι όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές όπως οι υπάλληλοι ΟΤΕ-ΔΕΗ, οι έμποροι και οι μηχανικοί, Έτσι για παράδειγμα ένας έμπορος με 35 χρόνια ασφάλιση, ο οποίος παίρνει 1.400 ευρώ (2.200 πριν από τις περικοπές) με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα χάσει 100 ευρώ.

Όπως σημειώνει το πόρισμα, στα πλαίσια της ισότητας και για να αποφευχθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των περικοπών, προτείνεται ο επανα-υπολογισμός όλων των συντάξεων με ενιαίο τρόπο για όλους, ώστε το ποσό που θα προκύψει να μην χρειαστεί να περικοπεί.

Το πόρισμα προτείνει επίσης ίδιες εισφορές για όλους και αντίστοιχες συντάξεις (στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών).


O προσανατολισμός της επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ασφαλιστικός φορέας στα πρότυπα του ΙΚΑ. Ωστόσο, διατυπώθηκαν και απόψεις να δημιουργηθούν τρεις φορείς ένας για τους μισθωτούς, ένας για τους αυταπασχολούμενους ( ΟΑΕΕ- ΕΤΑΑ) και ένας για τους αγρότες.

Η δομή της νέας σύνταξης να βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου ( αναλογική ) τακτοποιημένες σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης + τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67, με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή εξασφάλιση εθνικής σύνταξης μόνο για τους πένητες ) ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

Για την επικουρική σύνταξη υποβλήθηκαν δύο προτάσεις α) να ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να εξαερωθεί σε λίγα χρόνια καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ. Β) να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο με διαφορετικά χαρακτηριστικά . Δηλαδή το αναδιενεμητικό σύστημα που ίσχυε έως τώρα να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό.
Οι εισφορές θα προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν ( πχ ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν ( ΔΕΚΟ)
Στον ΟΑΕΕ ,οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα ( τζίρος)

Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.

Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται , θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνων κατά την οποία θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους ασφαλισμένους:

1η πρόταση: ό τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα του 1992 με χαμηλότερους όμως συντελεστές . Δηλαδή από 70% που είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία να συρρικνωθεί στο 55%.

2η πρόταση (μειοψήφησε) να εφαρμοστεί ο νόμος 3863/2010 επικαιροποιημένος επί τα χείρω με επιτάχυνση των εφαρμογών.

Όταν ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες και δείξουν ότι προκύπτουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στη σύνταξη που πρόκειται να απονεμηθεί και σε αυτή που απονέμεται σήμερα , προτείνεται ο επανα-υπολογισμός της σύνταξης άνω των 1000 ευρώ των νυν συνταξιούχων με το νόμο Σιούφα και χαμηλότερους συντελεστές κατά 10%.

Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα επέλθει σε συντάξεις που έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια κυμαίνεται από 15%-17%. Μεγάλοι χαμένοι της πρωτόγνωρης ανατροπής είναι όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές όπως οι υπάλληλοι ΟΤΕ-ΔΕΗ, οι έμποροι και οι μηχανικοί, Έτσι για παράδειγμα ένας έμπορος με 35 χρόνια ασφάλιση, ο οποίος παίρνει 1.400 ευρώ (2.200 πριν από τις περικοπές) με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα χάσει 100 ευρώ.

Όπως σημειώνει το πόρισμα, στα πλαίσια της ισότητας και για να αποφευχθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά των περικοπών, προτείνεται ο επανα-υπολογισμός όλων των συντάξεων με ενιαίο τρόπο για όλους, ώστε το ποσό που θα προκύψει να μην χρειαστεί να περικοπεί.

Το πόρισμα προτείνει επίσης ίδιες εισφορές για όλους και αντίστοιχες συντάξεις (στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών).


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επιτροπή Δεσμών και Ανασφάλειας..

    Έλληνες σηκωθείτε να φύγουμε.
Δεν υπάρχει πιά καμία ελπίδα!

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας(!) της Βουλής απέκτησε πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα,
..αντιπροσωπευτικά δείγματα των κομμάτων και
του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Και δείγμα για κο(ω)λοβακτηρίδια από βόθρο να πέρνανε,
..τέτοια αντιπροσωπευτικότητα δεν την πετυχαίνανε!

Πάνε κι οι εκατό δόσεις.
Στην διακριτική ευχέρεια του κυρ-έφορα θα είναι η μείωση ή όχι των δόσεων.
Και θυμόμαστε όλοι από παλιά τί γινόταν όταν τα πράγματα ήταν στην ''διακριτική ευχέρεια'' του κυρ-έφορα και όχι του νόμου: οι κυρ-έφορες πλούτιζαν και το κράτος φτώχαινε.
Αλλά γιατί ανησυχούμε; Θα τους πιάνει ο Μπένυ της Διαφάνειας!
Και θυμόμαστε όλοι από παλιά τί γινόταν όταν ο Μπένυ ασχολιόταν με την διαφάνεια: έβγαινε λάδι ο Άκης (ένας είναι ο Άκης!) και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί στο εξωτερικό βαφτίζονταν αριθμοί τηλεφώνου!

Πάει και το διακοσάρι της σύνταξης του υπερήλικα ανασφάλιστου. Κι η σύνταξη του ανάπηρου.
Στις τσέπες των δανειστών κι αυτά.
Πώς να γίνει Θεέ μου, αυτό το διακοσάρι, μόλις φτάσει στις τσέπες του Ζαν Κλοντ Μεθύστακα, του φον-Σακάτη, του Νταϊσελκάπως, και των λοιπών τοκογλύφων,
..να γίνει καρκίνος γι αυτούς και τα παιδιά τους και την γενιά τους όλη;

Κάλεσαν και τον Τρύφωνα (ένας είναι ο Τρύφωνας) να νομοθετήσει κατάλληλα ώστε να μην παραγραφούν στο τέλος του χρόνου τα αδικήματα που απορρέουν από την ''λίστα Λαγκάρντ''.
Και τί απάντησε ο Τρύφων ( τρίφ 'τονε Τρύφων τρίφ' τονε);
''Η Αθήνα δεν μπορεί να νομοθετήσει μονομερώς''!!!
Σηκωθείτε να φύγουμε έλληνες.

Τη βεβαιότητα ότι την επόμενη εβδομάδα(!) θα κλείσει το θέμα με τα προβληματικά πόθεν έσχες των δύο υπουργών, εξέφρασε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.
Εδώ ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε μιά βδομάδα, και δεν θα προλάβουν να ''μαγειρέψουν'' και να κουκουλώσουν δυό παλιο-πόθεν έσχες;
Σηκωθείτε να φύγουμε.

Το blog έχει την μεγάλη χαρά κύριε Πρωθυπουργέ να σε φτύσει στην μούρη,
..να μη βασκαθείς!
Πέρυσι, τέτοιον καιρό, το blog ενώ δεν σε είχε ψηφίσει ποτέ του ως τότε, πίστευε σε σένα περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό.
Έσφαλε αγρίως.
Τώρα, κύριε πρωθυπουργέ σε φτύνει στην μούρη, να μη σε βασκάνουν βάσκανα μάτια!
''Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι.
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα'', που λέει κι ο μεγάλος Καβάφης.
Να μην βασκαθείς!

Σηκωθείτε να φύγουμε..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πάρτε τα όλα! Αν αντέξουμε τότε θα ξεκινήσει το γλέντι …

Έχετε δει τρελό να βλέπει τ΄αντερά του έξω και να γελάει; Κάπως έτσι μεταλλάσσομαι. Κάπως έτσι μεταλλάσσονται χιλιάδες από εμάς. Κι όποιος αντέξει. Τρως το πρώτο κατρακύλισμα, σοκάρεσαι, τα χάνεις. Ξεκινάς μ΄ εκείνο το κλαψιάρικο «τι θα απογίνω» και βλέπεις μπροστά δυο δρόμους. Την επιλογή να συνεχίσεις να είσαι κλαψο…. ή την επιλογή να ξεπεράσεις αυτό που ήσουν. Αυτό που είσαι. Αυτό που σου λένε να γίνεις.

Τα βάζεις όλα στο τραπέζι. Δεν βγαίνει ο λογαριασμός με τίποτα συνεχίζοντας να είσαι εκείνο που ήσουν. Όσο και να το τραβήξεις δεν υπάρχει εκατοστό περιθώριο. Ο φόβος είναι η εύκολη επιλογή. Το κλαψούρισμα ακόμα πιο εύκολο. Ένα συνεχές συναίσθημα απόγνωσης, αυτό κι αν είναι. Σε στέλνουν με μελετημένες κινήσεις στη τρέλα ή στο μπαλκόνι. Η στη θηλιά. Όπως το προτιμάτε.

Και τότε αρχίζει και γυρίζει το μυαλό και παίρνει στροφές απίστευτες. Πρώτα η τσαντίλα. Μετά εκείνο το συναίσθημα να ξεσπάσεις όπου βρεις, σε όποιον βρεις. Κι αν γυρίσεις λίγες στροφές ακόμα, καταλαβαίνεις πως η μόνη λύση είναι να μην καταπιείς τη φόλα που σου έχουν πλασάρει. Η εικόνα στο κάδρο αλλάζει. Εκεί που έβλεπες ένα θηρίο από πάνω σου και το μέγεθος σου περίπου μυρμήγκι κι ακόμα μικρότερο μπροστά σου, έρχεται το πάνω κάτω και τους κοιτάς σαν να είσαι θεόρατος. Άπιαστος. Κάνεις ένα γρήγορο υπολογισμό τι έχεις πια να χάσεις που να μην μπορείς να το αντέξεις. Τι;

Βάζεις στη μια μεριά ένα βουνό από χαράτσια, εκβιασμούς, απειλές, τρομοκρατία, συμμορίες που σε κοιτάνε απειλητικά στη γωνία, θέλουν να σου μετρήσουν και το τελευταίο εκατοστό ξύγκι που έχεις πάνω σου και ποντάρουν, αυτό είναι το ένα και μοναδικό ποντάρισμα που μπορούν να κάνουν, ποντάρουν στο φόβο σου. Στη τρομοκρατία που σε πιάνει στο σκοτάδι. Στο αδιέξοδο. Στο άγνωστο τοπίο που σ΄ έχουν ρίξει και σε παραφυλάνε. Κι βλέπεις σιγά σιγά πως πολύ απλά μπορούν να σου πάρουν, ότι φοβάσαι να χάσεις.

Το σπίτι, το αυτοκίνητο, ένα κρεβάτι να κοιμάσαι, το φαΐ, τις ήσυχες μέρες, τα μικρά και μεγάλα κλειδιά ασφαλείας που αμπαρώνουν τη φωλίτσα σου. Και τότε φωνάζεις ένα μεγαλοπρεπές. Πάρτα μαλάκα όλα. Πάρτα. Πάρε το σπίτι θα περιφέρομαι σαν την άδικη κατάρα και δεν θα με βρεις πουθενά, πάρε το αυτοκίνητο και θα βγάλουν τα πόδια μου κάλους, πάρε τις ήσυχε μέρες μου και κάντες κομπολόι, πάρε όλα τα κλειδιά ασφαλείας θα κοιμάμαι μ΄ ανοιχτές τις πόρτες κι ότι βρέξει ας κατεβάσει. Με απειλείς και με τα παιδιά μου. Θα τα μάθω να σε λένε επίσης μαλάκα. Θα τα μάθω να κοιμούνται στο ύπαιθρο και να επιβιώνουν σαν αδέσποτα. Με απειλείς με τους γέρους μου που δεν μπορούν να περπατήσουν; Θα τους πάρω στον ώμο να τους κουβαλήσω σε τόπο που δεν θα τους βρεις.

Πάρτα μαλάκα όλα και βάλτα όπου νομίζεις. Στο σκοτάδι που απλώνεις μυρίζω τη σαπίλα σου, σε εντοπίζω. Εσύ όμως όταν θα μ΄ έχεις επί τέλους απαλλάξει από όλα τα σκουπίδια που μου είχες φορτώσει για να με κρατάς φυλακισμένο στο ψεύτικο κατασκεύασμά σου, δεν θα υπάρχει τίποτα πια να βρεις για να με κρατήσεις σκλάβο. Μαλάκα!

Αφιερωμένο στους φίλους, που τους βλέπω να γυρνάνε ζαλισμένοι, με τα μάτια πρησμένα και το φόβο να τρώει τα σωθικά τους. Αφιερωμένο στους συνανθρώπους μου, που πρέπει άμεσα να δουν τον εαυτό τους τεράστιο. Άπιαστο. Πριν να είναι αργά. Ένα βήμα μας χωρίζει ανάμεσα από αυτό που μας έχουν πείσει πως είμαστε, κι αυτό που στ΄ αλήθεια κρύβουμε μέσα μας. Πιάσου από το βράχο γερά και σκαρφάλωσε. Μη κοιτάς κάτω.


http://vasiliskos2.blogspot.gr/ μέσω: https://denplirono.wordpress.com


Διαβάστε περισσότερα.... »
....