Διυλιστήριο: 08/29/14
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Είναι η Ομοφυλοφιλία καθαρά θέμα Γενετικής;

Μια και ζούμε σε μία κοινωνία στην οποία η ενημέρωση παίζει σημαντικό ρόλο θα πρέπει να μάθουμε να «φιλτράρουμε» την γνώση και την πληροφορία την οποία λαμβάνουμε. Για το θέμα της ομοφυλοφιλίας υπάρχει πραγματικά ένα μπαράζ παραπληροφόρησης το οποίο προσπαθεί όχι να κάνει επιστήμη αλλά ιδεολογική κατήχηση. Γι’ αυτό το λόγο παραθέτουμε δύο άρθρα από περιοδικό ομοφυλοφίλων (10percent.gr), τα οποία με εντιμότητα και θάρρος ομολογούν πως η ομοφυλοφιλία βασίζεται σε ένα σύνολο παραγόντων και δεν είναι καθαρά θέμα γενετικής όπως διαφημίζεται από τα ΜΜΕ.
Πηγή: Περιοδικό «10%» τεύχος 20
http://www.10percent.gr/old/issues/200710/a05.html
http://www.10percent.gr/old/issues/200710/a06.html

1. Γκέι γονίδια ή κακοί επιστήμονες;

του Πέρη Αποστολάκη
Πόσο επιστημονικές είναι οι έρευνες που λένε ότι η ομοφυλοφιλία οφείλεται στη βιολογία μας; Από το εργαστήρι του ερευνητή μέχρι τη σελίδα της εφημερίδας υπάρχει τεράστια απόσταση.

«Η ομοφυλοφιλία υπάρχει από τη στιγμή της σύλληψης του εμβρύου». Αυτή τη γενετική θεωρία προωθούν ενεργά πολλοί γκέι ακτιβιστές και ΜΜΕ. Είναι τελικά η ομοφυλοφιλία μια έμφυτη παραλλαγή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας;

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ομοφυλοφιλία έχει μόνο «γενετική» βάση. Και καμία έρευνα δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Μόνο τα ΜΜΕ και κάποιοι ερευνητές προβαίνουν σε τέτοιους ισχυρισμούς όταν θέλουν να κάνουν ντόρο στο ευρύ κοινό.


Πώς παραπλανήθηκε ο κόσμος


Τον Ιούλιο του 1993, το υψηλού κύρος ερευνητικό περιοδικό Science δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία ισχυρίζεται ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να οφείλεται σε ένα γονίδιο. Η έρευνα φαινόταν να κοντεύει να αποδείξει ότι η ομοφυλοφιλία είναι εγγενής, γενετική και άρα μια μη αναστρέψιμη, φυσιολογική παραλλαγή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Πολύ σύντομα η είδηση διατυμπανίστηκε από τα ΜΜΕ. Το Newsweek δημοσίευσε στο εξώφυλλό του «Γκέι Γονίδιο;» ενώ η Wall Street Journal ανακοίνωσε «Η έρευνα δείχνει ότι μάλλον υπάρχει γκέι γονίδιο…». Φυσικά, στα ρεπορτάζ προστέθηκαν τα απαραίτητα «μάλλον» και «μπορεί» αλλά μόνο ένας ειδικός γνωρίζει τι σημαίνουν αυτές επεξηγηματικές εκφράσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών πίστεψαν ότι είχε πλέον αποδειχθεί ότι οι γκέι «γεννιούνται έτσι».

Τι ακριβώς ισχύει;


Μελέτες συσχετισμού γονιδίων


Οι επιστήμονες που έκαναν την παραπάνω μελέτη έκαναν έναν συνηθισμένο τύπο έρευνας στη γενετική της συμπεριφοράς, ο οποίος ονομάζεται «μελέτη συσχετισμού». Σε αυτόν οι ερευνητές εντοπίζουν μια χαρακτηριστική συμπεριφορά που εμφανίζεται σε μια οικογένεια (π.χ. ομοφυλοφιλία, παχυσαρκία, διαβήτης) και στη συνέχεια:

ψάχνουν να βρουν μια παραλλαγή στο γενετικό υλικό της οικογένειας (μετάλλαξη), και
εξακριβώνουν εάν τα μέλη της οικογένειας που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά έχουν αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή.

Για τον απλό άνθρωπο, ο «συσχετισμός» ενός γονιδίου (δηλ. του DNA) με μια συμπεριφορά σημαίνει ότι η εν λόγω συμπεριφορά «καθορίζεται γενετικά», δηλαδή είναι κληρονομική και όχι επίκτητη.

Στην πράξη, όμως, δεν σημαίνει καθόλου αυτό. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό χωρίς αναρίθμητους παρόμοιους συσχετισμούς.


Μελέτες σε δίδυμους ομοφυλόφιλους


Δύο αμερικανοί ακτιβιστές πρόσφατα δημοσίευσαν μελέτες που δείχνουν ότι εάν ένας από τους δύο ομοζυγωτικούς διδύμους είναι γκέι τότε σε ποσοστό 50% θα είναι γκέι και ο άλλος. Με βάση αυτό ισχυρίζονται ότι «η ομοφυλοφιλία είναι γενετική». Δύο άλλοι όμως ερευνητές – ο ένας διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα τμήματα γενετικής των ΗΠΑ, ο άλλος στο Χάρβαρντ – σχολιάζουν: «Ενώ οι συγγραφείς ερμήνευσαν τα πορίσματά τους ως απόδειξη ότι η ομοφυλοφιλία εξηγείται γενετικά, πιστεύουμε ότι αντιθέτως τα πορίσματά τους αποδεικνύουν περισσότερο την επιρροή του περιβάλλοντος».[1]

Tο Science αναφέρει σε ένα άρθρο του ότι οι επιστήμονες δείχνουν νέο επιστημονικό ενδιαφέρον στη σημασία που παίζει το περιβάλλον: «τα γονίδια και το περιβάλλον αλληλεπιδρούν πολύ πιο περίπλοκα απ’ ό,τι παρουσιάζουν τα ΜΜΕ λέγοντας ότι υπάρχουν "γονίδια βίας" ή "γονίδια ευφυΐας". Τα ίδια στοιχεία που δείχνουν την επίδραση των γονιδίων στη συμπεριφορά δείχνουν επίσης την τεράστια επίδραση που έχουν άλλοι, μη γενετικοί παράγοντες».[2]


Άλλα στα ΜΜΕ άλλα στους συναδέλφους


Οι ερευνητές μιλάνε διαφορετικά στα ΜΜΕ απ’ ό,τι στους συναδέλφους τους. Στα ΜΜΕ κάνουν πιο βαρύγδουπες δηλώσεις, ενώ όταν μιλάνε στην επιστημονική κοινότητα είναι πολύ πιο προσεκτικοί.

Ο ερευνητής του «γκέι γονιδίου» Dean Hamer ρωτήθηκε από το Scientific American εάν η ομοφυλοφιλία οφείλεται αποκλειστικά στη βιολογία. Η απάντησή του: «Ξεκάθαρα όχι. Από τις μελέτες σε διδύμους γνωρίζουμε ήδη ότι οι μισές ή και περισσότερες από τις παραλλαγές στον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν είναι κληρονομικές. Οι μελέτες μας προσπαθούν να εντοπίσουν τους γενετικούς παράγοντες… όχι να καταρρίψουν τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες».[3]

Όταν μιλάνε στα ΜΜΕ, όμως, οι ερευνητές χρησιμοποιούν γλώσσα που είναι βέβαιο ότι ο απλός άνθρωπος δεν θα καταλάβει, εξασφαλίζοντας ότι τα «μπορεί» και τα «ενδεχομένως» θα περάσουν στα ψιλά γράμματα. Παράδειγμα:

«... το ερώτημα του κατάλληλου επιπέδου σπουδαιότητας που αρμόζει σε ένα μη-Μεντελιανό χαρακτηριστικό όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι προβληματικό».[4]

Βγάζετε νόημα ή το περνάτε στο ντούκου; Και όμως είναι μια άκρως σημαντική δήλωση. Σε απλά λόγια σημαίνει: Δεν είναι δυνατό να ξέρουμε τι σημαίνουν αυτά τα πορίσματα – αν σημαίνουν κάτι – αφού ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αδύνατο να κληρονομείται με τον ίδιο άμεσο τρόπο όπως το χρώμα των ματιών.

Με άλλα λόγια, στους συναδέλφους τους επιστήμονες, οι ερευνητές με ειλικρίνεια αναγνωρίζουν τους περιορισμούς των ερευνών τους. Τα ΜΜΕ όμως δεν ακούν το ίδιο μήνυμα. Ο λόγος; Τα ΜΜΕ συχνά παρουσιάζουν μισές αλήθειες γιατί η επιστημονική πραγματικότητα είναι πολύ βαρετή και πολύπλοκη για μαζική κατανάλωση. Εξάλλου, συχνά ούτε οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν την καταλαβαίνουν.

Βασικός μπούσουλας για τη θεωρία της γενετικής


Δύο πράγματα πρέπει να καταλάβει κανείς για να αποφύγει τις διαστρεβλώσεις των ερευνών για τα γενετικά αίτια της ομοφυλοφιλίας:

1. κληρονομήσιμο δεν σημαίνει κληρονομικό.

2. η γενετική έρευνα που είναι πραγματικά σοβαρή εντοπίζει και εστιάζεται σε χαρακτηριστικά που είναι άμεσα κληρονομικά.

Κληρονομικό χαρακτηριστικό σημαίνει ότι είναι «άμεσα καθορισμένο από τα γονίδια» και δεν μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον. Τέτοια είναι σωματικά χαρακτηριστικά όπως το σχήμα των νυχιών ή το χρώμα των ματιών. Αντιθέτως, ελάχιστα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του ανθρώπου είναι άμεσα κληρονομικά.

Η πλειοψηφία των έγκριτων επιστημόνων τώρα πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία οφείλεται σε ένα συνδυασμό ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων.


«Πολλοί επιστήμονες έχουν την άποψη ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός παγιώνεται στους περισσότερους ανθρώπους σε μικρή ηλικία μέσα από περίπλοκες αλληλεπιδράσεις βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων».[5]

Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος



«Σε αυτό το σημείο, η πιο διαδεδομένη άποψη [για τα αίτια της ομοφυλοφιλίας] είναι ότι πολλαπλοί παράγοντες παίζουν ρόλο.»[6]
Simon LeVay, ερευνητής του «γκέι εγκεφάλου»



«Κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων γενετικής και περιβάλλοντος. Θα ήταν παράλογο να μην ισχύει το ίδιο και για την ομοφυλοφιλία».[7]
Dennis McFadden, νευροεπιστήμονας στο University of Texas



«Δεν ξέρω κανέναν στον τομέα μας που να ισχυρίζεται ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να εξηγηθεί χωρίς αναφορά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες».[8]
Steven Goldberg, κοινωνιολόγος



Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η ομοφυλοφιλία είναι απλώς «γενετική» και καμία έρευνα δεν το ισχυρίζεται. Μόνο τα ΜΜΕ και ορισμένοι ερευνητές το λένε, όταν πουλάνε μούρη στο ευρύ κοινό.


Όταν η επιστημονική έρευνα κρύβει άλλες σκοπιμότητες


Ο Simon LeVay, ο ερευνητής που είναι κεντρική μορφή όλης αυτής της ιστορίας και ο οποίος είναι γκέι, έγραψε για ένα «ανησυχητικό ζήτημα» που αντιμετωπίζει συχνά: «Άραγε οι θέσεις που υιοθετούν οι ερευνητές είναι μήπως απλή έκφραση της προσωπικής τους στάσης και προκατάληψης – είτε υπέρ είτε κατά της ομοφυλοφιλίας – την οποία μετά ντύνουν με ακαδημαϊκή γλώσσα;»

Το να υιοθετείς μια περιβαλλοντική είτε μια ψυχοδυναμική θεωρία τα τελευταία χρόνια προκαλεί κατηγορίες για ομοφοβία ή αντιομοφυλοφιλική στάση, επισημαίνει. Αντιθέτως, οι βιολογικές θεωρίες θεωρούνται «υπέρ των γκέι». Όμως και αυτός ο πολιτικός διαχωρισμός δεν είναι τόσο ξεκάθαρος: κάποιοι ανησυχούν ότι «το γκέι γονίδιο» αν και συχνά θεωρείται όπλο στην πολιτική φαρέτρα υπέρ των γκέι θα μπορούσε να γίνει εργαλείο των συντηρητικών που θέλουν μέσω της ευγονικής να ξεριζώσουν από τον πληθυσμό την ανεπιθύμητη ομοφυλοφιλία. Η συζήτηση συνεχίζεται.

Για μια πιο λεπτομερή ανάλυση των ερευνών και της παραπληροφόρησης, διαβάστε το άρθρο του Richard Horton, αρχισυντάκτη της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης, The Lancet: Is Homosexuality Inherited?





[1] Billings, P. and Beckwith, J. Technology Review, July, 1993. p. 60.

[2] Mann, C. Genes and behavior. Science 264:1687 (1994) pp. 1686-1689.

[3] "New Evidence of a 'Gay Gene'," by Anastasia Toufexis, Time, November 13, 1995, vol. 146, Issue 20, p. 95.

[4] Hamer, D. H., et al. Response to Risch, N., et al., "Male Sexual Orientation and Genetic Evidence," Science 262 (1993), pp. 2063-65.

[5] The American Psychological Association's pamphlet, "Answers to Your Questions About Sexual Orientation and Homosexuality."

[6] LeVay, Simon (1996). Queer Science, MIT Press.

[7] "Scientists Challenge Notion that Homosexuality's a Matter of Choice," The Charlotte Observer, August 9, 1998.

[8] Goldberg, Steven (1994). When Wish Replaces Thought: Why So Much of What You Believe is False. Buffalo, New York: Prometheus Books.





***


2. Είναι το μπάσκετ κληρονομικό;


του Λεωνίδα Δαδίκου
Πολύς ντόρος γίνεται για τις έρευνες που «αποδεικνύουν» ότι η ομοφυλοφιλία είναι κληρονομική.
Μπορεί και να είναι. Όπως και η κλίση στο μπάσκετ.



Πώς να «αποδείξετε» ότι η κλίση στο μπάσκετ είναι κληρονομική


Ας υποθέσουμε ότι έχετε κάποιο λόγο να αποδείξετε για πολιτική σκοπιμότητα ότι υπάρχει ένα γονίδιο του μπάσκετ που κάνει κάποιους να γίνουν μπασκετμπολίστες όταν μεγαλώσουν. Θα χρησιμοποιούσατε τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται και για την έρευνα της ομοφυλοφιλίας: α) μελέτες διδύμων, β) ανατομές εγκεφάλων και γ) μελέτες «συσχετισμού» γονιδίων.

Η βασική ιδέα στις μελέτες διδύμων είναι να αποδειχθεί ότι όσο πιο γενετικά όμοιοι είναι δύο άνθρωποι, τόσο πιθανότερο είναι να έχουν κοινό το χαρακτηριστικό που μελετάτε.

Τι κάνετε; Πρώτον εντοπίζετε ζευγάρια διδύμων στα οποία τουλάχιστον ο ένας είναι μπασκετμπολίστας. Κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε ότι εάν ο ένας δίδυμος είναι μπασκετμπολίστας, είναι στατιστικά πιθανότερο να είναι και ο αδερφός του. Θα χρειαστεί να φτιάξετε ομάδες διαφορετικών ζευγαριών διδύμων για να κάνετε και άλλες συγκρίσεις – ζευγάρια με ομοζυγωτικούς διδύμους, ζευγάρια με διζυγωτικούς διδύμους, θετά αδέρφια κ.ο.κ.

Μετά χρησιμοποιείτε τον βαθμό «σύμπτωσης» (το ποσοστό των ζευγαριών στα οποία και οι δύο δίδυμοι είναι μπασκετμπολίστες ή δεν είναι) για να υπολογίσετε τον βαθμό «κληρονομικότητας». Ο βαθμός σύμπτωσης θα είναι αρκετά υψηλός – όπως είναι ο βαθμός σύμπτωσης για την ομοφυλοφιλία. Ύστερα τηλεφωνείτε στον δημοσιογράφο του «Goal» και του λέτε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι το μπάσκετ είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομικό». (Και θα έχετε δίκιο. Είναι "κληρονομήσιμο" αλλά όχι άμεσα κληρονομικό. Ελάχιστοι αναγνώστες θα καταλάβουν τη διαφορά.)

Την επομένη θα δημοσιευτεί ένα άρθρο που θα λέει: «Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κλίση στο μπάσκετ είναι κληρονομική. Οι μπασκετμπολίστες γεννιούνται έτσι! Ανεξάρτητοι επιστήμονες εξέτασαν την έρευνα και τη βρήκαν ουσιαστικά ακριβή και ενδελεχή». Έλα όμως που κανείς (εκτός από σοβαρούς επιστήμονες) δεν προσέχει τον εσφαλμένο τρόπο που παρουσιάζεται στην εφημερίδα.


Ο εγκέφαλος αλλάζει με τη χρήση


Στη συνέχεια κάνετε λίγες ερευνίτσες στον εγκέφαλο. Όπως με τη γνωστή έρευνα του LeVay που μελέτησε τμήματα του υποθαλάμου, οι συνάδελφοί σας θα διενεργήσουν αυτοψίες στα μυαλά πεθαμένων οι οποίοι ήταν μπασκετμπολίστες. Μετά θα κάνετε αυτοψίες σε νεκρούς μη μπασκετμπολίστες και στη συνέχεια θα ανακοινώσετε ότι «κατά μέσο όρο, ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου που ανέκαθεν πιστεύαμε ότι έχουν σχέση με το μπάσκετ είναι πολύ μεγαλύτερα στους μπασκετμπολίστες». Ο Τύπος το πληροφορείται και γράφει: «Προφανέστατα το μπάσκετ δεν είναι επιλογή. Όχι μόνο το μπάσκετ είναι κληρονομικό στις οικογένειες, αλλά ο εγκέφαλος των μπασκετμπολιστών διαφέρει από αυτόν των άλλων ανθρώπων».

Εσείς ως επιστήμων άνθρωπος ξέρετε βέβαια ότι ο εγκέφαλος αλλάζει με τη χρήση και μάλιστα σε δραματικό βαθμό. Τα τμήματα που ευθύνονται για κάποια δραστηριότητα αυξάνουν σε μέγεθος με τον καιρό. Φυσικά, υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα που ενεργοποιούνται με το μπάσκετ.

Τώρα βέβαια, εσείς ως επιστήμων δεν θα πείτε ψέματα εάν σας ρωτήσουν (αλλά δεν θα σας ρωτήσουν) αλλά ούτε και θα μπείτε στον κόπο να πείτε όλη την αλήθεια. Γιατί αν την πείτε, πάπαλα η δημοσιότητα για τις έρευνές σας, πάπαλα τα κονδύλια για το εργαστήριό σας.


Μελέτες «συσχετισμού» γονιδίων: «Σχετίζεται» δεν σημαίνει «Οφείλεται»


Για την τελευταία φάση, βρίσκετε μερικές οικογένειες μπασκετμπολιστών και τις συγκρίνετε με οικογένειες που δεν έχουν μπασκετμπολίστες. Έχετε το προαίσθημα ότι από τα αναρίθμητα γονίδια που σχετίζονται με το μπάσκετ (λόγου χάρη, αυτά για το ύψος, την αθλητική σωματική διάπλαση και τα γρήγορα αντανακλαστικά) κάποια θα εντοπίζονται στο χρωματόσωμα Χ. Δεν θα δηλώσετε ότι αυτά τα γονίδια προκαλούν την κλίση στο μπάσκετ, διότι ένας τέτοιος ισχυρισμός θα είναι επιστημονικά αστήριχτος, αλλά ο κόσμος θα πιστέψει ότι το «προκαλείται» και το «σχετίζεται» είναι συνώνυμα.

Μετά πολλά, θα βρείτε αυτό που ψάχνετε: στις οικογένειες των μπασκετμπολιστών, μια ομάδα γονιδίων είναι πιο συχνή.


Να ’ναι καλά τα ΜΜΕ


Λέτε τα πορίσματά σας στον φίλο δημοσιογράφο που έχετε και σύντομα βγαίνει ένα άρθρο που λέει: «Οι ερευνητές είναι κοντά στο να εντοπίσουν το γονίδιο του μπάσκετ!» Διάφοροι σχολιαστές αρχίζουν να γράφουν για τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ανακάλυψη στην κοινωνία.

Πού είναι το λάθος σε αυτό το σενάριο; Είναι απλό: φυσικά η κλίση στο μπάσκετ σχετίζεται με κάποια γονίδια· φυσικά είναι κληρονομήσιμη. Όμως είναι τα σωματικά χαρακτηριστικά (φυσιολογίας: αντοχή μυών, ταχύτητα, ευκινησία, ταχύτητα αντανακλαστικών, ύψος κτλ) που κληρονομούνται, όχι η ίδια η «κλίση». Αν έχεις κληρονομήσει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιθανότερο να μπορείς και να θέλεις να παίξεις μπάσκετ.

Το ίδιο, άλλωστε μπορεί να συμβαίνει και για την ομοφυλοφιλία: τα κληρονομικά χαρακτηριστικά που είναι πιο κοινά στους άντρες ομοφυλόφιλους μπορεί να συμπεριλαμβάνουν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο τάση για άγχος, ντροπαλότητα, ευαισθησία, ευφυΐα και αισθητική. Αυτά όμως είναι σκέτες εικασίες. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν αυτούς τους παράγοντες με επιστημονικά κριτήρια.

Το ρεζουμέ; Η ομοφυλοφιλία κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε ένα τουρλού παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι και τα γονίδια. Κι όταν διαβάζετε επιστημονικές έρευνες, τα «μπορεί» και τα «ενδέχεται» δεν είναι διακοσμητικά.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ανοίγουν «παράθυρο» για αθώωση των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν πως στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, αυτό θα σημάνει αμνηστία για τους χρυσαυγίτες οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Παράθυρο» για την αθώωση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής εκτιμάται ότι ανοίγει η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για αλλαγές στο άρθρα του Ποινικού Κώδικα τόσο για την κατάργηση των ισοβίων του ν.1608/50 περί καταχραστών, αλλά του άρθρου 187 που θέτει ως προϋπόθεση για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

Η εν λόγω τροπολογία αλλάζει άρδην στο σκηνικό για την τιμωρία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση αυτή εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι σε περίπτωση που υιοθετηθεί, ισοδυναμεί με αμνηστία για τους χρυσαυγίτες οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Κύκλοι του Υπουργείου Δικαισύνης πάντως, σημειώνουν, ότι οι προτάσεις των επιτροπών δεν υιοθετούνται κατ” ανάγκη και δεν είναι δεσμευτικές για τον Υπουργό. Με τον τρόπο αυτό αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίμαχη πρόταση να μείνει μόνο στα χαρτιά και να μη μπορέσει τελικά να περάσει.

Ανάλογος θόρυβος έχει προκληθεί και για το ν.1608/50 αφού η πρόταση της επιτροπής είναι η κατάργηση των ισόβιων (και επιβολή ποινής μέχρι 20 χρόνια) για τους καταχραστές του δημοσίου σε περίπτωση που καταδικαστούν για απιστία ή υπεξαίρεση μεγάλων ποσών. Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι εάν περάσει μία τέτοια διάταξη θα δώσει συγχωροχάρτι σε δεκάδες ανοιχτές δικογραφίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αφού θα πρόκειται για ευνοϊκότερο από τον προηγούμενο νόμο και θα έχει αναδρομική ισχύ.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Alpha Bank: Ο ΕΝΦΙΑ εξοντώνει την αγορά ακινήτων

Η υπερφορολόγηση "γονατίζει" την αγορά ακινήτων εκτιμά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Η συνεχιζόμενη διπλή και υπέρμετρα υψηλή φορολογία των ακινήτων συμβάλλει ουσιαστικά στον εκμηδενισμό της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων που προαναφέρθηκε. Χωρίς δε την επανεκκίνηση της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, τα έσοδα που έχουν βεβαιωθεί από τον ΦΑΠ 2014 έχουν προφανώς υπερεκτιμηθεί.

Η μείωση του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η ευνοϊκή της επίπτωση στην αγορά ακινήτων εξακολουθεί να φαλκιδεύεται από την διπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ» εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο Οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς το δημόσιο το 2013 και στο 1ο 6μηνο του 2014 αποτελεί το καθαρό αποτέλεσμα της βεβαίωσης ταυτόχρονα των έξι (6) φόρων περιουσίας το 2013.

Η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων, όπως και κάθε φορολόγηση που είναι άδικη και εξοντωτική ακόμη και για τον πιο καλοπροαίρετο φορολογούμενο, οδηγεί πολλές φορές σε διακοπή των πληρωμών και των υπολοίπων φόρων διότι καταστρέφει περαιτέρω αυτό που αποκαλείται «φορολογική συνείδηση», η οποία ήδη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία έτη.

Αν κάποιος φορολογούμενος δεν πληρώσει τον ΦΑΠ 2014, διότι δεν μπορεί να τον πληρώσει, είναι πολύ πιθανό να μην πληρώσει ούτε τον ΕΝΦΙΑ ούτε και τους άλλους φόρους. Είναι, επομένως, πολύ πιθανό ότι η συνέχιση της ανεξέλεγκτης φορολόγησης των ακινήτων και το 2014 θα συμβάλλει στη συνέχιση της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τόσο το 2014, όσο και κατά το 2015» εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σύμφωνα πάντα με την Alpha Bank, «η πιο αρνητική επίπτωση, ωστόσο, θα είναι η περαιτέρω φαλκίδευση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μέσω της περαιτέρω καθήλωσης της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων στα εξωπραγματικά χαμηλά επίπεδα που ήδη βρίσκεται».


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υπερήφανοι, ως έλληνες!..

    Κάποτε λέγαμε ''υπερήφανοι ως έλληνες''!
Τώρα πρέπει πιά να το αλλάξουμε, και με την ευκαιρία, ας αλλάξουμε και την σημαία,
..σε κάτι πιό αντιπροσωπευτικό της κατάστασής μας!

Ας λέμε λοιπόν: υπερήφανοι ως χιμπατζήδες!
Ταιριάζει τέλεια.

Απαγόρευσε η τρόϊκα τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη(;) προς την εφορία:
''48 το πολύ! Κι άμα θέλετε!''. Μας είπαν.
Και η κυβέρνηση των χιμπατζήδων άρπαξε την μπανάνα που της πέταξαν και πανηγύρισε: ''Τί λέτε τώρα! 48 δόσεις είναι καλύτερα απ' τις 12 που είχαμε ως σήμερα!''
Το ίδιο έγινε με τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ:
Δέκα θέλαμε εμείς, έξι μας επέτρεψαν τ' αφεντικά, ''Ζήτω! Καλύτερα απ' τις τρείς!'' οι χιμπατζήδες.

Τα κατασχεμένα όμως ακίνητα για (δόλια) χρέη προς το δημόσιο, θα δημοπρατούνται στα δύο τρίτα της αξίας τους!
Της πραγματικής αξίας τους. Αυτής που ορίζει η τρέχουσα αγορά ακινήτων,
..και όχι της αντικειμενικής, που είναι σημαντικά ψηλότερη πιά της πραγματικής, και με βάση την οποία (αντικειμενική, που είναι ψηλότερη) φορολογούμαστε,
..ώστε να μην έχουμε να πληρώσουμε, ώστε να μας τα κατάσχουνε για χρέη(!!!), ώστε να τ' αρπάξουν στα δύο τρίτα της πραγματικής (χαμηλότερης) αξίας!
Τί ακριβώς δεν καταλαβαίνουμε;

Αυτό βέβαια το τελευταίο οι κυβερνητικοί χιμπατζήδες το παρουσίασαν σαν επιτυχία, διότι λέει, η τρόϊκα ήθελε πλειστηριασμούς στο ένα τρίτο της πραγματικής αξίας!
Γι αυτόν όμως που χάνει την περιουσία του με την ελεεινή μαφιόζικη μεθόδευση της κυβέρνησης,
..μικρή σημασία έχει αν θα του αρπάξουν το σπίτι για τριάντα, ή πενήντα αργύρια!
Έτσι κι αλλοιώς για κλοπή πρόκειται!

Κάθε μέρα από εδώ κι εμπρός, θα αποκαλύπτονται λίγο-λίγο όλες οι κρυφές συμφωνίες και δεσμεύσεις που έχουν κάνει τα ανδρείκελα της τρόϊκας εις βάρος του ελληνικού λαού.

Μόνο που δεν θα πρόκειται πιά για τον ελληνικό λαό,
..αλλά για τους χιμπατζήδες της Μπανανίας!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Χαλκιδική: Μολυσμένο από αρσενικό όλο το υδατικό υποσύστημα του Νεοχωρίου (Έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων)



ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ;
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ;
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ;
— ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ;

Έγγραφο με ημερομηνία 4/8/2014 της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλεί νέα αναστάτωση στους κατοίκους του Νεοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς αποδεικνύει ότι όλο το υπόγειο υδατικό Υποσύστημα «Σκουριές –Μαύρες Πέτρες» το οποίο τροφοδοτεί με νερό το Νεοχώρι και τα γύρω χωριά είναι μολυσμένο από αρσενικό και μόλυβδο.

Απ`ότι αποδεικνύει όμως το έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας (υπηρεσία που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση) στην οποία ανατέθηκε ο έλεγχος της προτεινόμενης θέσης ανόρυξης της γεώτρησης, το νερό στο Υπόγειο Ρωγματικό Υδατικό Υποσύστημα «Σκουριές –Μαύρες Πέτρες» είναι κακής ποιότητας λόγω συγκεντρώσεων αρσενικού και μολύβδου, οι οποίες οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια. Η Διεύθυνση δεν αφήνει περιθώριο στα αίτια της ρύπανσης καθώς σημειώνει συγκεκριμένα ότι η ρύπανση του νερού από αρσενικό και μόλυβδο προέκυψε από την μεταλλευτική δραστηριότητα.





Στη συνέχεια η Διεύθυνση Υδάτων επεξηγεί ότι προκειμένου το νερό να διατεθεί για υδρευτική χρήση απαιτείται επεξεργασία υψηλού επιπέδου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νερά (σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειώνεται το επίπεδο επεξεργασίας καθαρισμού που απαιτείται για την παραγωγή πόσιμου ύδατος) και προτείνει επιλογή νέας θέσης ανόρυξης σε γειτονικό Υπόγειο Υδατικό Υποσύσημα (Χολομώντα –Ωραιοκάστρου).

«Αυτό που αποδεικνύει το έγγραφο αυτό είναι ότι όλο το υδάτινο υποσύστημα της περιοχής είναι υποβαθμισμένο και άρα οι τότε ισχυρισμοί του δημάρχου ότι θα βρει πόσιμο νερό σε καλή ποιότητα είναι ψευδείς καθώς οι γεωτρήσεις στις οποίες θα προχωρούσε θα προέρχονταν από το ίδιο υπόγειο διαμέρισμα. Επίσης με το έγγραφο αυτό πιστοποιείται ότι οι συγκεντρώσεις μολύβδου και αρσενικού οφείλονται στην μεταλλευτική δραστηριότητα» δηλώνει o καθηγητής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ Γ. Κρεστενίτης.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλες μας οι διαμαρτυρίες σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικό Χρυσός στην περιοχή μας. Φανταστείτε ότι το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές. Το αρσενικό όπως επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου καθώς λειτουργεί συσσωρευτικά προκαλώντας καρκινογενέσεις» τονίζει ο Απ. Σανταβάς κάτοικος του Νεοχωρίου και προσθέτει «Στο χωριό μας μεγαλώνουν παιδιά τα οποία κινδυνεύουν άμεσα. Αποτελεί τραγική ειρωνία το γεγονός ότι η εταιρεία καλεί κόσμο από άλλες περιοχές να μετακομίσει στην περιοχή μας για να δουλέψει για ένα μεροκάματο. Εκτός από μας πρόκειται να δηλητηριαστούν και άλλοι άνθρωποι».

«Δεν θέλουμε να θυσιαστούμε στο βωμό των κερδών της Eldorado» δηλώνει ακόμη ο Απ. Σανταβός και προειδοποιεί ότι “τα συνεχόμενα ψέματα από πλευράς του δημάρχου σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση εκ μέρους του σχετικά με το θέμα επισύρουν ακόμη και ποινικές ευθύνες».

Ρε ΑρΠααααχτα…. ΕΣΥ θα μπεις φυλακη για ανθρωποκτονιες κατα συρροην, με δολο.

Δημητρης Καμμενος

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Λουκέτο 1 στα 3 αστυνομικά τμήματα !!!

Σχέδιο «Καλλικράτης» με συνενώσεις και συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων επεξεργάζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτης, ώστε να αποδεσμευθούν αστυνομικοί που υπηρετούν σε γραφεία για τις ανάγκες της ασφάλειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», στο σχέδιο περιλαμβάνεται η κατά το 1/3 μείωση των Αστυνομικών Τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι για την Αττική οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί προβλέπουν τη συνένωση των 93 Τμημάτων Ασφαλείας σε 50 και αντίστοιχα το ίδιο προβλέπεται και για τα Τμήματα Τάξης.

Στις προτάσεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται και προβλέψεις για μεταφορές υφιστάμενων υπηρεσιών σε άλλα Τμήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΤ Εξαρχείων, η μισή δύναμη του οποίου φυλά το ίδιο το Τμήμα. Προτείνεται λοιπόν η μεταφορά του κοντά στη λεωφ. Αλεξάνδρας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του προσωπικού και να μειωθεί ο αριθμός αστυνομικών που φυλάσσουν αστυνομικούς.

Το στοίχημα για τους επιτελείς είναι το όλο σχέδιο να μην έχει την τύχη των περίφημων Πολυδύναμων Αστυνομικών Τμημάτων που εγκαινιάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά αποσύρθηκαν λόγω των αδυναμιών στην υλοποίησή τους.

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν αντιδράσεις από δημάρχους που θα δουν ΑΤ στους δήμους τους να καταργούνται.


http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....