Διυλιστήριο: 05/05/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Απειλεί ο Λαβρόφ: Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο μπορεί να έχουν «κακό τέλος»Προειδοποίηση ότι η ανοχή και η «συνενοχή» των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκίαμπορεί να έχουν «κακό τέλος», απηύθηνε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του, στην οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Τουρκίας για την «επεκτατική» πολιτική που ακολουθεί, η οποία αποκαλύπτει τις «νέο-Οθωμανικές φιλοδοξίες της».

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rossiya Segodnya ο κ. Λαβρόφ έκανε εδική αναφορά στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζετε πόσες φορές η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο την περασμένη χρονιά; Σχεδόν 1800 φορές και περίπου 200 φορές μόνο τον Απρίλιο του 2016. Κανένας στις Βρυξέλλες ούτε κανένας διοικητής του ΝΑΤΟ δεν έκανε καν μνεία ότι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει διαρκώς τον εναέριο χώρο ενός άλλου κράτους μέλους. Μια τέτοια συνενοχή σε μια ξεκάθαρη επεκτατική συμπεριφορά, μπορεί να έχει κακή κατάληξη».

Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας που λειτουργούν προβοκατόρικα, όχι μόνο στην Συρία άλλα και στο Ιράκ, όπου διατηρεί στρατιωτική δύναμη χωρίς την συγκατάθεση της νόμιμης κυβέρνησης.

Με τις ενέργειες αυτές και την στάση της στο Συριακό αποκαλύπτονται αυτές οι «νέο-Οθωμανικές φιλοδοξίες, της επέκτασης της επιρροής για την αφομοίωση εδαφών…».

Καθώς η Τουρκία επιχειρεί είτε να προωθήσει το σχέδιο για δημιουργία Ζώνης Ασφάλειας στην Βόρειο Συρία, είτε να ξαναρχίσει την στρατιωτική δραστηριότητα στο Συριακό έδαφος, ενώ ο A. Davutoglu μόλις χθες άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Συριακό έδαφος, ο Ρώσος υπουργός ηταν ξεκάθαρος ότι κάθε τέτοια συμπεριφορά θα βρει απέναντι της την Ρωσία.

Ο κ. Lavrov εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κανένας δεν θα πάρει το ρίσκο να παίξει επικίνδυνα παιxνίδια ή να στήσει προβοκάτσια όσο είναι παρούσες στην Συρία οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις» και κάνοντας αναφορά στη «μία πρόκληση» που υπήρξε (σ.σ. την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού), έκανε λόγο για «έγκλημα» απευθύνοντας ακόμη μία καθαρή προειδοποίηση στην Τουρκία.

«Οι Τούρκοι ηγέτες έκαναν ένα έγκλημα και ένα λάθος, που είναι ίσως χειρότερο και από έγκλημα. Τώρα δεν υπάρχει πλέον η πιθανότητα, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, για την αποφυγή κάθε είδους ατυχήματος. Και οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πολιτική κρίση στην Τουρκία: Στις 22 «τελειώνει» ο Νταβούτογλου


Για εκείνη την ημέρα προγραμματίστηκε το έκτακτο συνέδριο του κόμματος ΑΚΡ - Αναμένεται δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού

Στις 22 Μαΐου φαίνεται ότι μπαίνει το πολιτικό τέλος του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον «Σουλτάνο του Βοσπόρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τότε ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του κυβερνώνοντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο οποίο κατά πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία.

Προηγήθηκε η διάρκειας 35 λεπτών συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται σε λίγα λεπτά να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Τι σημαίνει το «τέλος» του Νταβούτογλου


Η αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών του με τον Ερντογάν, του πραγματικού κυρίου της Τουρκίας, ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του στην ηγεσία της χώρας, αλλά απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της τζιχανστιστικής απειλής, της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους Κούρδους, της επέκτασης της συριακής σύρραξης στα νότια σύνορά της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αγκυρα και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Οταν εξελέγη πρόεδρος, έπειτα από τρεις θητείες στην πρωθυπουργία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε διάδοχό του τον ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής πανεπιστημιακό Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην σύμβουλό του και υπουργό Εξωτερικών, ποντάροντας στην ευπείθεια και υποταγή του.

Ωστόσο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που θεωρείται μετριοπαθής απέναντι στον επιθετικό αλλά πολύ δημοφιλή Ερντογάν, εξασφάλισε σιγά-σιγά μία θέση στην τουρκική πολιτική σκηνή, και διαπραγματευόμενος μία κρίσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οδήγησε στη χθεσινή σημαντική και ιστορικού χαρακτήρα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν δημόσια ως προς το θέμα της προσωρινής κράτησης δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μέτρο προς το οποίο εναντιώθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό, της ηγεσίας του AKP να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.

Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία, ένα σχέδιο το οποίο είχε δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του.

«Θα περιμένουμε να ωριμάσει το θέμα αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, που δεν κρύβει την ανυπομονησία του να εξασφαλίσει τις υπερεξουσίες που έχει βάλει στόχο.

«Αύριο το πρωί, η τουρκική πολιτική θα εισέλθει σε μία περίοδο όπου το προεδρικό σύστημα θα έχει ντε φάκτο εγκαθιδρυθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φουάτ Κεϊμάν, διευθυντής του Istanbul Policy Center.

Από την πλευρά της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet χαρακτηρίζει την ανάμειξη του Ερντογάν στις υποθέσεις της κυβέρνησης «επανάσταση στο σεράι», προσθέτοντας ότι ο Νταβούτογλου θα πληρώσει τον λογαριασμό της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης με τους Κούρδους και του πολέμου στη Συρία.

«Οποιο και να είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα έχει περισσότερες εξουσίες επί της κυβερνήσεως», δήλωσε ο Οζγκούρ Αλτούγκ, οικονομολόγος της BGC στην Κωνσταντινούπολη.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ρωσίας : «Όλοι ξέρουμε το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»


Για προσπάθεια επαναφοράς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και για συμπεριφορά που δεν επιτρέπει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία κατηγορεί την Άγκυρα η Μόσχα. Ταυτόχρονα εκφράζει ανησυχίες για τις νέες προσπάθειες της Τουρκίας για στρατιωτική εμπλοκή της στη βόρειο Συρία και προειδοποιεί για το «τέλος» που είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη της στην «Ισβέστια», τόνισε ότι η ρωσική πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω διαπραγματεύσεων, όμως όλες οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην τουρκική κυβέρνηση.

«Δείξαμε μεγάλη υπομονή για μεγάλο διάστημα, αλλά πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολιτικές που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση», είπε.

Σχολιάζοντας περαιτέρω την εξωτερική πολιτική τής τουρκικής κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε καταστροφική, και η οποία -όπως είπε- πυροδοτεί την κατάσταση, η κ. Ζαχάροβα σημείωσε ότι η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος είναι ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αναβιώσει την «παλαιάς ισχύος της Οθωμανική Αυτοκρατορία».

«Όλοι γνωρίζουμε ποιο ήταν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» προσέθεσε η κ. Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι αυτό που φαίνεται είναι ένας απολύτως καταστροφικός ρόλος της τουρκικής κυβέρνησης σε κάθε πεδίο, την Κριμαία, τη Συρία, το προσφυγικό, την τρομοκρατία, τα εθνικά προβλήματα κ.ά.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παράβαση προς την νομιμότητα..

    Είναι απαραίτητο να κάνουμε εκ των προτέρων μία παραδοχή.
Αλλιώς οποιοσδήποτε δρόμος προς την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας, είναι αδιέξοδος.

Τίποτα απ' ό,τι έχει νομοθετηθεί ως εφαρμοστικός νόμος των μνημονίων δεν αναγνωρίζεται σαν νόμιμος νόμος του κράτους.
Επίσης καμία από τις υπογραφές των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων 6 χρόνων, δεν έχει δεσμευτική ισχύ για
την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Η συνέπεια του αντιμνημονιακού-απελευθερωτικού αγώνα απαιτεί την πλήρη παραβίαση και παράβαση των μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων.
Κυβερνήσεις οι οποίες δέχονται να νομοθετήσουν κατά παραγγελία από εξωτερικούς παράγοντες, νοούνται ως κυβερνήσεις κατοχικές, και όλες τους οι αποφάσεις θεωρούνται προϊόν βίας και καταναγκασμού.
Ο μόνος δρόμος προς την αποκατάσταση της νομιμότητας έιναι η παράβαση των κατοχικών νόμων.

Το απλοϊκό επιχείρημα του συστήματος πως ''πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους'', είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό και καθόλου μα καθόλου απλοϊκό.
Αντιθέτως είναι ύπουλο και πονηρό, γιατί προτρέπει έμμεσα στο να παραδεχτούμε σαν νόμιμους νόμους, διατάξεις κατοχικές που προέρχονται από εκβιασμούς και εκφοβισμούς.

Με αυτή την έννοια, είναι καθήκον κάθε δημοκράτη και ελεύθερου στο πνεύμα πολίτη η αμφισβήτηση αυτών των μορφωμάτων ως νόμιμων νόμων του κράτους, καταπάτησή τους σε κάθε δυνατή μορφή και η επιφύλαξη του για κάθε δικαίωμά του μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Επίσης είναι καθήκον κάθε πολιτικού που μάχεται για την πραγματική δημοκρατία, για την ανεξαρτησία της χώρας και για τον λαό,
..να προτρέπει προς κατά την δυνατόν ανυπακοή νόμων, διατάξεων και λοιπών εφαρμογών των μνημονίων,
..και να προαναγγέλει πλήρη κατάργηση τους, και αθέτηση των υπογραφών των κατοχικών κυβερνήσεων, αμέσως μετά την αποκατάσταση της νομιμότητας στην χώρα.

Όταν παραβιάσουμε την ''νομιμότητα'' των επικυρίαρχων δανειστών-τοκογλύφων,
..και των κατοχικών κυβερνήσεων,
..θα έχει αποκατασταθεί η νομιμότητα του κυρίαρχου κράτους,
..κι εμείς θα είμαστε ελεύθεροι!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στα εγκαίνια έργου της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» στην Ικαρία


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, εγκαινίασε το πρώτο έργο της «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» (πρώην ΜΟΜΑ) στην Ικαρία, που αφορά τη διάνοιξη και βελτίωση δρόμου που συνδέει το Καρκινάγρι με τον Μαγγανίτηστο νότιο τμήμα του νησιού.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Με συνέπεια και με τη συμμετοχή όλων, εγκαινιάζουμε το έργο του Κλιμακίου του 747 Τάγματος Μηχανικού, την αποκατάσταση και βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού, που εδώ και χρόνια είχε υποστεί ζημιές από θεομηνίες.

Σήμερα εγκαινιάζουμε το έργο το οποίο ενώνει το Καρκινάγρι με τον Μαγγανίτη και τον Άγιο Κήρυκο. Βλέποντας τα αποτελέσματα μιας μεγάλης πολύμηνης προσπάθειας και επίμονης δουλειάς θέλω να σας υπενθυμίσω ότι με συνέπεια εφαρμόζουμε όσα δεσμευτήκαμε σε κάθε δημόσια παρουσία μας. Αυτό το έργο είναι το πρώτο έργο που γίνεται χωρίς να σημαίνει ότι είναι το τελευταίο.

Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι βεβαίως η διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας, η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, το οποίο υλοποιείται απαρέγκλιτα.Ανήμερα της Αγίας ημέρας του Πάσχα, μαζί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή μας στη Φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΑΔΡΙΑΣ», δηλώσαμε ότι κάθε σπιθαμή της Ελληνικής γης, θάλασσας και αέρα είναι αδιαπραγμάτευτη. Και ήταν σημαντικό το μήνυμα που πέρασε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η Ελλάδα σέβεται και τιμά το διεθνές δίκαιο, αλλά πρέπει να γνωρίζουν φίλοι και εχθροί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κρατούν τις σημαίες ψηλά και είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιοδήποτε επιβουλέα σκέφτεται να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πέρα όμως από το θεσμικό τους ρόλο, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν και πολυποίκιλο κοινωνικό έργο. Η υψηλού επιπέδου κοινωνική προσφορά τους, ενισχύει τους δεσμούς με την κοινωνία, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή.

Βεβαίως και είναι εθνική αποστολή το να ενισχύσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού, γιατί η παραμονή των νησιωτών εδώ υπό δύσκολες συνθήκες αποτελεί εθνικό έργο.

Θέλω να τονίσω ακόμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ικαρία θα ενισχυθούν με ένα νέο σχεδιασμό που μελετά ο Αρχηγός του ΓΕΣ με την ΑΣΔΕΝ, τον Διοικητή της Σάμου, αλλά και όλους τους Αξιωματικούς που επιτελικά εργάζονται προκειμένου η Ικαρία να ενισχυθεί με νέα στρατιωτική δύναμη, με ενίσχυση και ανάπτυξη της εθνοφρουράς, όχι μόνο στο νότιο κομμάτι του νησιού, αλλά και στο βόρειο, διότι η Ικαρία αποτελεί, όπως έχουμε δει, έναν από τους στόχους των απέναντι. Η απάντησή μας θα είναι η ενίσχυση του νησιού, η οικονομική του ανάπτυξη, η ανάπτυξη του τουρισμού και βεβαίως η ανάδειξη ενός νησιού που έχει καταφέρει παρά τις δύσκολες συνθήκες να αποτελεί πρότυπο μακροζωίας σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα μέρος των λεγόμενων «μπλε ζωνών» μακροζωίας.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΥΠΕΞ: Για πρώτη φορά σκληρό διάβημα στην Τουρκία για Πασά-Οινούσσες με ανοικτό το ενδεχόμενο "προληπτικών μέτρων"!


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΕΕ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
του Πάνου Σπαγόπουλου
Σε σκληρού περιεχομένου διάβημα προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς την Αγκυρα μετά την αποκάλυψη του σχεδίου κατάληψης της νησίδας Πασά ανατολικά των Οινουσσών και του "πακέτου" των επιθετικών ενεργειών των τελευταίων ημερών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας.

«Μην κάνετε λανθασμένες αξιολογήσεις για το πού μπορούμε να φτάσουμε για να υπερασπιστούμε την εδαφική μας κυριαρχία», επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο έντονο διάβημα προς την Αγκυρα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, την επόμενη φορά που θα υπάρξει τέτοιος σχεδιασμός να μην αποκλειστεί από ελληνικής πλευράς ενέργεια βάσει του νυν αμυντικού δόγματος, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ: Δηλαδή κίνηση αποτροπής της ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται...

Επί της ουσίας, η Αθήνα είναι εξαιρετικά ανήσυχη και η έμμεση επίκληση "προληπτικών μέτρων αποτροπής" προφανώς και δεν αντανακλά πολεμικές προθέσεις. Κάθε άλλο. Ολοι ξέρουν την κατάσταση.

Αλλά κρίθηκε απαραίτητο να καταδειχθεί η μάξιμουμ αποφασιστικότητα, ειδικά για να γίνει αντιληπτό προς "συμμάχους" και "εταίρους", αλλά και προς την διεθνή κοινότητα πώς μπορεί να επιβαρυνθεί το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή με τουρκική υπαιτιότητα.

"Μην έχετε καμία αμφιβολία πώς αν η Τουρκία κάνει κάποια κίνηση ανάλογη με αυτή των Ιμίων ότι θα τους κτυπήσουμε με ότι έχουμε. Και χωρίς αναγκαστικά πρότερη έγκριση από την πολιτική ηγεσία. Εχουμε το δικαίωμα. Θα είναι η τελευταία επιλογή, αλλά δεν θα μας έχουν αφήσει κανένα περιθώριο" ανέφερε στο pronews.gr ανώτατος Ελληνας αξιωματικός που του ζητήθηκε να σχολιάσει το πώς η ελληνική πλευρά θα αντιδρούσε στην ενέργεια κατάληψης της νησίδας Πασά.

Τα διαβήματα κοινοποιήθηκαν τόσο προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ και ξεχωριστά στο Βερολίνο, ενώ υπήρξε άτυπη ενημέρωση σε στελέχη της Ρωσίας.

Λίγες ώρες πριν είχαμε και παρέμβαση των ΗΠΑ στην κρίση: "Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής".

Στην δήλωση προέβη πριν λίγες ώρες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την αποκάλυψη των σχεδίων κατάληψης της νησίδας Πασά ανατολικά των Οινουσσών.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ στην ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο και στην απειλή "θερμού" επεισοδίου φανερώνει την σοβαροτητα της κατάστασης.

Βέβαια το ζήτημα είναι γιατί ζητούν από την Ελλάδα που είναι απλώς αμυνόμενη και υπερασπίζεται απλώς την επικράτειά της να συνεργαστεί με την Τουρκία που ζητεί εδάφη, έλεγχο και αναθεώρηση συνθηκών και "σφυρίζουν αδιάφορα" απέναντι στην Αγκυρα και σε αυτά που κάνει...


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στην ατζέντα του Eurogroup για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο χρέος


Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθείγια πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τηβιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup. Εν τω μεταξύ, πηγές της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον «εφεδρικό μηχανισμό». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο επαρχιωτισμός των ευρωπαϊστών


Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν Έλληνας πρίγκιπας, στρατιωτικός και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1782 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και γόνου εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας. Το 1810 κατατάχτηκε με το βαθμό του ανθυπίλαρχου (ανθυπολοχαγός του Ιππικού) στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄ της Ρωσίας. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, όπου στη μάχη της Δρέσδης έχασε το δεξί του χέρι. Τέλος, συμμετέσχε ως μέλος της αυτοκρατορικής ακολουθίας στο Συνέδριο της Βιέννης με το βαθμό του υποστράτηγου.

Ο Υψηλάντης, όπως πολλοί άλλοι διαπρεπείς και ευγενείς Έλληνες εκείνης της εποχής, έζησε σε μία περίοδο όπου η Ευρώπη βρισκόταν στο απόγειο της δύναμης και της δόξας της. Συναναστρεφόταν πολλούς δυτικούς, μπαινόβγαινε στα ευρωπαϊκά σαλόνια, και διακρίθηκε σε ιστορικές μάχες που καθόρισαν την μετέπειτα πορεία της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο, κατά έναν παράδοξο τρόπο – θα έλεγε ένας ευρωπαϊστής – ο Αλέξανδρος Υψηλάντης δεν ξέχασε ποτέ τη γη των προγόνων του και τους υπόδουλους Έλληνες. Ο ίδιος έλεγε στον Ξάνθο: «Αν εγώ εγνώριζον ότι οι ομογενείς μου είχον ανάγκην από εμέ και εστοχάζοντο, ότι εδυνάμην να συντελέσω εις την ευδαιμονίαν των, σου λέγω εντίμως, ότι ήθελον μετά προθυμίας κάμω κάθε θυσίαν, ακόμη και την κατάστασίν μου, και τον εαυτόν μου θα εθυσίαζον υπέρ αυτών». Μία υπόσχεση την οποία τήρησε.

Θα αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο Υψηλάντης με τον ευρωπαϊσμό και τον επαρχιωτισμό. Ο επαρχιωτισμός είναι ένα σύνδρομο ανωτερότητας που συναντάται σε διάφορους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους είναι και εκείνοι που πιστεύουν ότι αξίζουν καλύτερης μοίρας και νιώθουν μία βαθιά απέχθεια και ξιπασιά για τον τόπο που γεννήθηκαν. Είναι ο άνθρωπος που εγκαταλείπει το χωριό ή την επαρχιακή πόλη στην οποία γεννήθηκε γιατί τον «πνίγει», για να εγκατασταθεί στη μεγαλούπολη, για την οποία υποστηρίζει ότι είναι προορισμένος. Αναφέρεται απαξιωτικά για τη γενέτειρά του όπως και για τους κατοίκους της, υιοθετεί μία υποτιθέμενη αστική συμπεριφορά που τον κάνει να νομίζει ότι έχει επί τέλους ξεπλύνει το επαρχιώτικο παρελθόν του, όμως δυστυχώς το τονίζει με τον χειρότερο και πιο αποκρουστικό τρόπο.

Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα ακόμη είδος επαρχιωτισμού που νιώθει ανάλογη απέχθεια και περιφρόνηση για το σύνολο του ελληνικού έθνους. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο βασικότερος σκοπός του ελληνικού πολιτικού κόσμου καθώς και των λεγόμενων «προοδευτικών» και «εκσυγχρονιστικών» δυνάμεων, ήταν και είναι η πολιτική, οικονομική, ιδεολογική και πολιτιστική ένταξη/ενσωμάτωση/αφομοίωση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» μάς στοιχειώνει μέχρι σήμερα. Αυτός ο σκοπός δεν καλλιεργήθηκε για λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά λόγω εθνικού επαρχιωτισμού και συμπλέγματος, σύμφωνα με το οποίο οι πολιτιστικά κατώτεροι, οι επαρχιώτες, οι ιθαγενείς, οφείλουν να υιοθετήσουν την κουλτούρα και το αξιακό υπόβαθρο της ανώτερης Μητροπόλεως. Η επαρχία είναι η Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση, ενώ η Ευρώπη είναι η Μητρόπολη. Η εμφάνιση του επαρχιωτισμού δεν είναι άσχετη με την σταδιακή συρρίκνωση του ελληνικού έθνους, το οποίο κάποτε εκτείνονταν σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη, Αν. Μεσόγειο και Ανατολία. Ο εξωστρεφής, υπερήφανος, ναυτικός και επεκτατικός λαός εξέπεσε σε μία άβουλη, μουδιασμένη και συμπλεγματική μάζα που περιορίστηκε σε ένα μόνο μέρος του μητροπολιτικού χώρου της (η Μ. Ασία ανήκε και αυτή κάποτε στον μητροπολιτικό χώρο της Ελλάδος).

Ο πανικός των ευρωπαϊστών για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προκλήθηκε μόνο – ή κυρίως – για τις οικονομικές συνέπειες, αλλά γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό τους θα γίνουμε «ζιμπάμπουε» (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό), δηλαδή θα επιστρέψουμε στην πρότερη τριτοκοσμική μας κατάσταση, στην οποία θα ξεμείνουν και οι ίδιοι με τους «ανυπόφορους» συμπατριώτες τους. Για τους ίδιους, ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρώπη θα σημάνει την αποκοπή μας από την μήτρα του πολιτισμού. Αυτή η νοοτροπία εκπηγάζει από την επαρχιωτική αντίληψη του ευρωπαϊστή, ότι εμείς είμαστε πολιτισμικά και πνευματικά κατώτεροι, επαρχία, επομένως οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τα δώρα της πολιτισμένης Δύσης.

Για τον γνησίως αρχοντικό και πολιτισμένο άνθρωπο, η εν λόγω αντίληψη είναι μία ψευδαίσθηση και μία απέλπιδα προσπάθεια του πνευματικά πτωχού να κλέψει λίγο από το φως ενός υποτιθέμενου προοδευμένου, μιμούμενος και πιθηκίζων τις συνήθειές του. Οι αρχοντικοί Έλληνες με αξιώματα και συνεχή παρουσία στην Ευρώπη, δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους, ούτε ένιωσαν μειονεκτικά λόγω της καταγωγής τους – το αντίθετο θα έλεγα -, ούτε φυσικά απαρνήθηκαν τις παραδόσεις τους στο όνομα κάποιου «εκσυγχρονισμού». Μάλιστα, αυτοί οι Έλληνες στερήθηκαν τα αξιώματα, τις περιουσίες και τις ανέσεις τους όταν κλήθηκαν να αγωνιστούν για το υπόδουλο Ρωμαίϊκο γένος.

Δυστυχώς για τους φίλους ευρωπαϊστές που πιστεύουν ότι η γέννησή τους σ’ αυτό τον τόπο είναι μίας ατυχής συγκυρία από την οποία προσπαθούν να ξεφύγουν, η Ευρώπη έχει πάψει εδώ και καιρό να αποτελεί το πνευματικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο του κόσμου. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της πολυπολικότητας, ήτοι των πολλών πολιτιστικών, οικονομικών και πολιτικών κέντρων. Η παλαιά αίγλη της Ευρώπης ξεθωριάζει όσο περνάει ο χρόνος, ο ευρωπαϊκός αυτοκρατορισμός είναι ήδη παρελθόν, ενώ παρουσιάζει συνεχώς σημάδια πνευματικής κόπωσης και γήρανσης. Δεν τρέφω την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα αφυπνίσει τους ευρωπαϊστές, είμαι βέβαιος ότι οι διεθνείς εξελίξεις – για τις οποίες δεν έχουν πάρει ακόμη είδηση – δεν θα τους εμποδίσουν να αναζητήσουν αργότερα ένα νέο σπουδαίο πολιτισμό για να καλύψουν το εσωτερικό τους κενό, διότι δεν θα πάψουν ποτέ να περιφρονούν και να απαξιώνουν τον δικό τους λαό και πολιτισμό, ως γνήσιοι επαρχιώτες.

«Οι κήρυκες του εξευρωπαϊσμού ό,τι είναι ελληνικό το βλέπουνε σαν φτωχό, τιποτένιο, κι ο,τι έρχεται απ’ έξω το θεωρούνε θαυμαστό, εξαίσιο. Η Ελλάδα είναι ο πλούτος της γης, κι εσείς είσαστε οι φτωχοί, οι σαρακοστιανοί, οι άνθρωποι με τα στενά κολάρα και με τις μπανέλες, κι η δανεική αρχοντιά σας είναι κάποια αραχνιασμένα σκοτεινά σπίτια, με σκονισμένα σερβίτσια, ή πολυκατοικίες «αρτιφισιέλ» στενές σαν ποντικόφακες, μούχλα, ανόητες κουβέντες, θεατρινίστικο ύφος, ανέκδοτα για την Πομπαντούρ, για τον Μέττερνιχ και για τους σκηνοθετημένους Βολταίρους που έχετε για μοντέλα της μικρολογίας σας. [..] Ωστόσο εμείς οι άλλοι μαγκούφηδες, οι καθυστερημένοι «επαρχιώτες», οι παλιοημερολογίτες του πνεύματος, δεν θέλουμε, αλίμονο, να καταλάβουμε την πρόοδο, την εξέλιξη! Μα έλα που θρεφόμαστε με τα ντόπια και θρέφουμε και άλλους, και τους συγκινούμε με τα πατροπαράδοτα, που δεν είναι μικρολογίες φράγκικες, μα κάποια πράγματα «μέγεθος έχοντα« – Φώτης Κόντογλου

Διαβάστε περισσότερα.... »
....