Διυλιστήριο: 01/20/16
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Σφίγγει ο κλοιός για τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου


H ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ: ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 3,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σφίγγει ο κλοιός για τον στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου καθώς σήμερα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η δικογραφία που σχηματίστηκε σχετικά με το ποσό των 5,4 εκατ. δολαρίων που εντοπίστηκε από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, μετά τον έλεγχο από το ΚΕΦΟΜΕΠ και τον καταλογισμό περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, έστειλαν το φάκελο στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω, όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπασταύρου θα κληθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πληρώσει το χρηματικό ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ που του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή.

Στην περίπτωση που εξοφλήσει μέχρι τελευταίου ευρώ το λογαριασμό, τότε δεν θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη. Αν, όμως, ο κ. Παπασταύρου αρνηθεί ή δεν έχει να πληρώσει το ποσό που του καταλογίστηκε, τότε αυτομάτως θα κινηθεί σε βάρος του ποινική διαδικασία και θα παραπεμφθεί να λογοδοτήσει για τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος, πάντως, έχει το δικαίωμα ακόμα και αν πληρώσει να προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, αμφισβητώντας την επιβολή του προστίμου και βεβαίως σε περίπτωση που στο μέλλον δικαιωθεί από τα δικαστήρια το ελληνικό δημόσιο έχει την υποχρέωση να του επιστρέψει τα λεφτά.

Όπως είναι γνωστό, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Παπασταύρου ελέγχθηκε για ποσό 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα ΗSBC. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι ο επίμαχος λογαριασμός δεν ήταν δικός του, αλλά είχε ρόλο πληρεξούσιο σε τραστ ου είχε συστήσει ο παιδικός του φίλος, επιχειρηματίας Σάμπι Μυωνή. Ισχυρισμό που έχει επιβεβαιώσει και ο κ. Μυωνή εξεταζόμενος ενώπιον όλων των αρμοδίων αρχών.

Ωστόσο, όπως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε, οι Αρχές δεν δέχθηκαν τις θέσεις του κ. Παπασταύρου, ο οποίος είχε εξεταστεί το περασμένο καλοκαίρι ως ύποπτος τέλεσης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έτσι, μετά το τέλος του ελέγχου και την αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού η δικογραφία παίρνει το δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Άλλοι 1.000 μεγαλοκαταθέτες στην UBS αποκαλύφθηκαν από την έφοδο των εισαγγελέων

Νέα πρόσωπα, τουλάχιστον χίλια, τίθενται υπό έρευνα απότους οικονομικούς εισαγγελείς για τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Μπόργιανς που είχαν τα χρήματά τους στην ελβετική UBS!

Τα ονόματα αυτά των χιλίων προσώπων προστέθηκαν στα ήδη γνωστά 10.558 που βρίσκονται στη λίστα που έστειλε το κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και προέκυψαν από τις εφόδους και τις κατασχέσεις κομπιούτερ και αρχείων που έκαναν οικονομικοί εισαγγελείς και κλιμάκιο αστυνομικών στην αντιπροσωπεία της UBS στην Αθήνα αλά και στα γραφεία brokers.

Ηδη μάλιστα, όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, έχει ταυτοποιηθεί το 95% των ονομάτων της λίστας, κάτι που σημαίνει πως ταυτοποιούνται σύντομα και τα 1000 αυτά ονόματα, από τα οποία πιθανόν θα προκύψουν λαβράκια. Οι πρώτες κλήσεις στους καταθέτες για εξηγήσεις έφυγαν την περασμένη Πέμπτη (γιατροί, δικηγόροι κλπ) και φτάνουν ήδη τις 300.

Η πρώτη "φουρνιά" των κλήσεων αφορά σε εμβάσματα από 1.000.000 ευρώ και πάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ελεγχθούν και χαμηλότερα ποσά, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά οι εισαγγελείς έχουν βάλει ένα "πλαφόν” ερευνών, ενώ στη συνέχεια θα ελεγχθούν και τα "μικρότερα” ποσά. Οι έλεγχοι έχουν φθάσει σήμερα στους καταθέτες του 2009, με τον αριθμό τους κάθε χρονιά να αυξάνεται, αποδεικνύοντας ότι η δεκαετία 2000-2010 ήταν "χρυσή”.

Σύμφωνα με τον πρώτο "πρόχειρο" έλεγχο, που ολοκληρώθηκε, τα δηλωθέντα εισοδήματα των καταθετών, φαίνονται να είναι κατά πολύ μικρότερα από εκείνα που κατέληξαν στην UBS. Αν ο καταθέτης δεχθεί ότι πρόκειται για αφορολόγητο χρήμα, τότε θα του γίνει σύσταση να κάνει μία συμπληρωματική φορολογική δήλωση, να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί και να κλείσει εκεί η υπόθεση του. Αν δεν δεχθεί να δώσει εξηγήσεις στους εισαγγελείς, τότε θα ξεκινήσει πλήρης φορολογικός έλεγχος με βαρύτερες συνέπειες.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Δημοσιογράφος δίνει εντολή στους κτηνοτρόφους να χύσουν το γάλα τους

Στην Ελλάδα των μνημονίων και της φτώχειας, στην Ελλάδα που υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, που υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να δώσουν ένα ποτήρι γάλα στα παιδιά τους, στην Ελλάδα που παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία επειδή δεν έχουν να φάνε, οι κτηνοτρόφοι δυστυχώς πιστεύουμε άθελα τους, αλλά παίζοντας το παιχνίδι των μεγαλοκαναλαρχών τύπου ΣΚΑΙ, εκτελούν την εντολή του δημοσιογράφου, για το Θεαθήναι, και πετάνε το γάλα στο δρόμο.

Λυπούμαστε πραγματικά, για την προσωπική κατρακύλα που έχουν πάρει οι δημοσιογράφοι του εν λόγω σταθμού.

Δείτε το video



http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

HOT DOC : Σύλληψη για παιδεραστία του Νίκου Γεωργιάδη, νέου υπεύθυνου του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ

Η είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου και προκαλεί
σοκ σε όλο το πανελλήνιο. Σας την μεταφέρουμε αυτούσια με κάθε επιφύλαξη:

Αμηχανία έχει προκαλέσει το δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού που αναφέρει ότι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Γεωργιάδης, συνελήφθη για παιδεραστία.

Το θέμα σύμφωνα με το usay.gr, συζητείται ήδη στους κόλπους της ΝΔ με ιδιαίτερο προβληματισμό για την επικοινωνιακή διαχείρισή του, καθώς σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρώην βουλευτής παραμένει ως στέλεχος στο κόμμα.

Η σύλληψη, σύμφωνα με το "HOT DOC" έγινε όταν ο Νίκος Γεωργιάδης υπηρετούσε ως σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Μολδαβίας αλλά δεν κινήθηκε καμία νομική διαδικασία από τις αρχές της χώρας καθώς ο κ.Γεωργιάδης είχε κάνει χρήση του διπλωματικού του διαβατηρίου.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο Ηνωμένο Βασίλειο λατρεύουν το ελληνικό γιαούρτι



Το ενδεκάμηνο 2015 οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 28,76 εκατ. λίρες, αυξημένες κατά 24,35% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στη δεύτερη θέση μεταξύ των προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη Γαλλία.

Συνολικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο (90% κατά μέσο όρο της περιόδου 2011-2014) καλύπτει το λευκό γιαούρτι όμως, οι κατηγορίες των γιαουρτιών με την προσθήκη φρούτων ή καρπών αυξάνουν το μερίδιο τους στις ελληνικές εξαγωγές από 5,37% το 2011 σε 13,01% το 2014 και 16,25% το 11μηνο 2015, με την αξία να εκτινάσσεται, από τις 721 χιλ. λίρες του 2011 στα 4 εκατ. λίρες το ενδεκάμηνο του 2015.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο ενώ γενικότερα, σημειώνεται ότι η αξία των εισαγωγών όλων των τύπων γιαουρτιού, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 2011 -11μηνο 2015, καταγράφουν μείωση, με εξαίρεση το 2014 όπου καταγράφεται αύξηση 2,82% έναντι του 2013.

Εξελίξεις στην αγορά

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό έγγραφο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Nielsen που διεξήχθη για το περιοδικό The Grocer, κατά το 2015, η εκστρατεία κατά της ζάχαρης οδήγησε την κατανάλωση γιαουρτιού και επιδόρπιων γιαουρτιού σε μείωση κατά 1% σε όγκο και 0,9% σε αξία. Σημειώνεται ότι η συνολική αξία πωλήσεων των προϊόντων αυτών εκτιμάται στα, περίπου, 2 δισ. λίρες.

Τα προϊόντα ίδιας ετικέτας έχουν συνεισφέρει περισσότερα από τα δύο τρίτα των 18,2 εκατ. λίρες απωλειών του κύκλου εργασιών του κλάδου, καθώς οι μέσες τιμές παρουσίασαν μεν οριακή αύξηση όμως αυτές των βασικών εμπορικών σημάτων, όπως Müllerlight και Onken σημείωσαν μείωση.

Το γεγονός ότι και οι δύο μάρκες καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων σημαίνει ότι έχει αυξηθεί η ευαισθησία των τιμών στην αγορά.

Η Activia αποτελεί τον μεγαλύτερο χαμένο της χρονιάς, με απώλειες τζίρου ύψους 30,1 εκατ. λίρες.

Παρότι η μέση τιμή του προϊόντος κατέγραψε αύξηση κατά 1,3% το προηγούμενο έτος, οι τρέχουσες τάσεις της αγοράς δείχνουν ότι βρέθηκε έναντι μεγαλύτερων προκλήσεων από τις εξελίξεις στις τιμές.

Τα εστιασμένα στην υγιεινή διατροφή γιαούρτια σε ατομική συσκευασία χάνουν μερίδιο αγοράς, καθώς επεκτείνεται η συζήτηση για τις επιπτώσεις της ζάχαρης, ενώ οι μεγάλες συσκευασίες και το φυσικό γιαούρτι καταγράφουν ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους μάρκετινγκ της εταιρείας Yeo Valley οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή, ευνοώντας επωνυμίες που διαισθητικά εμπιστεύονται. Περίπου το 40% των πωλήσεων της εταιρείας αφορούν το φυσικό γιαούρτι, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τρόφιμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Ο ηγέτης στην αγορά Müller Corner επηρεάστηκε σημαντικά από τη συγκεκριμένη τάση, καταγράφοντας μείωση πωλήσεων ύψους 16,1 εκ. λιρών. Αντίθετα, η στροφή προς πιο φυσικό γιαούρτι έχει ωφελήσει τα προϊόντα Onken της Emmi και Liberté της Yoplait, που έχουν καταγράψει αύξηση κατά 3,2 εκ. λίρες και 4,2 εκ.λίρες αντίστοιχα.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του έτους ήταν η The Collective, η οποία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 5 εκ. λίρες και εισήλθε, για πρώτη φορά, στον κατάλογο των Τop20 προϊόντων της Nielsen's. Και σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή στάσης των καταναλωτών έναντι της ζάχαρης έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο, αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει από τον Ιανουάριο 2015 ότι περικόπτει τη ζάχαρη σε όλα τα προϊόντα της κατά 15%. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συσκευασία μεγάλου δοχείου χωρίς ζάχαρη, με την επωνυμία Straight Up αποτελεί το βασικό παράγοντα της αύξησης πωλήσεων.

Επίσης, το Τotal της ΦΑΓΕ κατέγραψε αύξηση κατά 26,2% με σύνολο πωλήσεων στα 49,7 εκ. λίρες, ενώ καταγράφεται σημαντική παρουσία προϊόντων ελληνικού φυσικού γιαουρτιού ίδιας ετικέτας σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής όπως η Tesco και η Waitrose.

«Με τη συζήτηση για τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία να εντείνεται, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και το 2016» καταλήγει το ενημερωτικό έγγραφο.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Θα έρθει η μέρα που θα ξυπνήσει» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)



Ένα σκίτσο το οποίο έχει κάνει το γύρο του ελληνικού και όχι μόνο διαδικτυακού κόσμου προκαλεί αίσθηση.

Στην φωτογραφία-σκίτσο απεικονίζεται ένας πληγωμένος, ξαπλωμένος γίγαντας που συμβολίζει την λαβωμένη από την κρίση και από τις δυσκολίες χώρα μας και δίπλα του μικρούς πολεμιστές, που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατήσουν το θηρίο ξαπλωμένο και πληγωμένο.

Οι πολεμιστές έχουν τις σημαίες τριών μεγάλων χωρών όπως Γερμανία, Τουρκία και Αμερική, ενώ κάτω δεξιά αναγράφεται η έκφραση «θα έρθει η μέρα που θα ξυπνήσει».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Crisis? What crisis?..*

     Μετά από ένα αργόσυρτο και πολύμηνο γκάλοπ που διενέργησε το blog για λογαριασμό του εαυτού του,
..τα αποτελέσματα που βγήκαν είναι ανατριχιαστικά:
Οι μισοί τουλάχιστον έλληνες όταν λένε ''έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση'' εννοούν επιστροφή στον τρόπο ζωής πριν το 2010!
Με τις πιστωτικές, τα διακοποδάνεια, τα Γκούτσι μούτσι και μυαλό κουκούτσι, τα 4Χ4 των 85.000 κυβικών, τις Αράχωβες, τις
μπουχάρες, τις βουλγαρορουμανοφιλιππινέζες,
..με τα όλα τους!

Δυστυχώς τούτος ο συμπλεγματικός και βαθειά αμόρφωτος λαός (αμόρφωτος ''εν τω βάθει'', άσχετα με τα πτυχία, τα ντοκτορά και τα Derre) τίποτα δεν διδάχτηκε.
Γιατί δεν είναι ικανός να διδαχτεί τίποτα.
Απώλεσε την ικανότητα του ''διδάσκεσθε'' μαζί με την απώλεια της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, με την τριαντάχρονη τριβή με την πασοκική λαμογιά, με την εγκατάλειψη των ''πατρώων'' ηθών και εθίμων για χάρη του κάθε αγίου Φραγκίσκου κάθε ''Thanksgiving Day'' και κάθε εισαγόμενης αμερικανιάς,
..με την θεοποίηση της κατανάλωσης, με την αποκλειστικότητα της επικοινωνίας μέσω smarthones, tablets, skype, και viber,
..με την εμπορευματοποίηση της ίδιας του της ζωής, των ευτυχισμένων και δυστυχισμένων του στιγμών,
..με την ανάθεση της σκέψης και της πράξης του στα χέρια ηλίθιων και απατεώνων πολιτικών,
..με το ξεπούλημα των αξιών του στον βωμό της γρήγορης ''επιτυχίας'', και μιάς από αυτήν τάχα προερχόμενης ντεμέκ ευτυχίας.

Έξη χρόνια εθνικής και κοινωνικής καταστροφής, δυό εκατομμύρια άνεργοι, πάνω από δέκα χιλιάδες αυτοκτονίες,
..δεν δίδαξαν τίποτα στους μισούς τουλάχιστον από μάς.

Μετά από αυτό το συνταρακτικό συμπέρασμα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν η κρίση και τα μνημόνια είναι εφαρμογή του νεοναζισμού της Παγκοσμιοποίησης,
..ή Θεία Δίκη και δίκαιη ατιμωρία για έναν λαό που από μόνος του πέταξε στα σκουπίδια την εθνική και ηθική του ταυτότητα;
Μήπως πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήρι μέχρι το τέλος, αφού είναι πρακτικά αδύνατον να απομονωθεί και να αποκοπεί το σάπιο μισό της κοινωνίας;
Ή μήπως τελικά να αθωωθούν και οι υπαίτιοι για χάρη των αθώων;

Τί είναι προτιμότερο; Η τί είναι χειρότερο;
Να καταδικάζεις αθώους,
ή να αθωώνεις ενόχους;..


Υ.Γ Ο τίτλος και το σημερινό σχόλιο ήταν αποτέλεσμα έμπνευσης από το εξαιρετικό εξώφυλλο του καταπληκτικού LP ''CRISIS? WHAT CRISIS?'' των Supertramp.

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ: ΤΗΣ ΕΔΙΝΑΝ 500.000€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.



ΑΡΝΗΘΗΚΕ την πρόταση η Ελληνίδα ξιφομάχος

Της έταξαν "ράβδους χρυσού" για να γίνει Τουρκάλα. Ο λόγος για την Ελληνίδα αθλήτρια της ξιφασκίας, Βάσως Βουγιούκα.
Η Τουρκική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε επικοινωνήσει με τον προπονητή της, για πρώτη επαφή ώστε να "κάνει δική" της την Ελληνίδα ξιφομάχο
Αξιωματούχοι του τουρκικού αθλητισμού την προσέγγισαν κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Αθήνα, σύμφωνα με την ίδια την αθλήτρια. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι το ποσό που της προτάθηκε για την αλλαγή εθνικότητας ήταν πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο.
Για να ολοκληρωθεί η αλλαγή εθνικότητας, έπρεπε να συναινέσει και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως το θέμα δεν έμελλε να φτάσει μέχρι εκεί, καθώς η αθλήτρια αρνήθηκε την πρόταση.
"Αν ανέβω στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, θα ήθελα να ακούω τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας", δήλωσε η Βάσω Βουγιούκα.
Η Τουρκία σχεδιάζει να σχηματίσει εξαιρετικά ανταγωνιστική ομάδα στην ξιφασκία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Η Βασιλική Βουγιούκα αποτελεί μία από τις ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλιο στους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Λίστα Μπόργιανς: Φόρο θα πληρώσουν οι 14 από τους πρώτους 30 καταθέτες

Οι μισοί σχεδόν από τους φορολογούμενους, οι οποίοι κλήθηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, με βάση τα στοιχεία της λίστας Μπόργιανς, για να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με τις καταθέσεις τους στην Ελβετία, φέρονται διατεθειμένοι να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 30 πρώτους που έλαβαν σημείωμα για την παροχή εξηγήσεων, οι 14 ήταν διατεθειμένοι να υποβάλλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση.

Από τους υπόλοιπους, εννιά ζήτησαν προθεσμία για παροχή εξηγήσεων και επτά δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, όπου και θα τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει πάνω από 10.500 ονόματα αλλά κλήθηκαν καταρχήν τα πρώτα τριάντα τα οποία είχαν και τα μεγαλύτερα ποσά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο ήδη έχει ξεκινήσει να στέλνει  ειδοποιητήρια, κατά σειρά μεγέθους ποσού και στους άλλους καταθέτες. 


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στην πολιορκημένη Μαντάγια ένα μπισκότο έχει 15$ κι ένα κιλό γάλα 313$

Άλλοι πέντε άνθρωποι πέθαναν από πείνα την τελευταία εβδομάδα στην πολιορκημένη συριακή πόλη Μαντάγια, όπου ένα μπισκότο πωλείται στην τιμή των 15 δολαρίων και ένα κιλό βρεφικού γάλακτος κοστίζει 313 δολάρια.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πόλη ανέβαζαν σε 32 τον αριθμό των θανάτων στην πόλη από την πείνα τον περασμένο μήνα. Την περασμένη εβδομάδα, δύο κομβόι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν στην πόλη των 42.000 κατοίκων που πολιορκείται από τις συριακές καθεστωτικές δυνάμεις εδώ και μήνες.

Δεκάδες άνθρωποι χρειάζονται άμεση εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια εκτός της πόλης, εάν πρόκειται να επιζήσουν, αλλά ο ΟΗΕ και η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος δεν έχουν καταφέρει να απομακρύνουν παρά δέκα ανθρώπους από την πόλη.

«Από τις 11 Ιανουαρίου, παρά την ανθρωπιστική βοήθεια, πέντε άνθρωποι πέθαναν από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό στη Μαντάγια» αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά τη νύχτα της Κυριακής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εμπόλεμες πλευρές, και κυρίως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ - Ασαντ, «διαπράττει αποτρόπαιες πράξεις» και καταδίκασε τη χρήση του λιμού ως πολεμικού όπλου.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 450.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε πολιορκίες 15 πόλεων σε ολόκληρη τη Συρία, σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, του Ισλαμικού Κράτους ή αντικαθεστωτικών ενόπλων οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια του 2015, ο ΟΗΕ διατύπωσε επτά αιτήματα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Μαντάγια και έλαβε άδεια για τη μεταφορά βοήθειας για 20.000 ανθρώπους τον Οκτώβριο, διευκρινίζεται στην έκθεση. Έπειτα από πολλές ακόμη αιτήσεις, η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε τις αποστολές της 11ης και της 14ης Ιανουαρίου.

Περί τους 50 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ότι ο ΟΗΕ ζήτησε από το συριακό καθεστώς να επιτρέψει τη μεταφορά πολλών ακόμη ατόμων που έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους που πολιορκούν τη Μαντάγια και τη γειτονική πόλη Μπκίνε από τον Ιούλιο 2015, έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών που εισήλθαν στην πόλη την περασμένη εβδομάδα άκουσαν ότι νάρκες έχουν τοποθετηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο περιμετρικά της Μαντάγια για να αποτρέψουν τους ανθρώπους να φύγουν, αλλά πολλοί κάτοικοι συνέχισαν να προσπαθούν να αναζητήσουν τροφή στα περίχωρα της πόλης. Ορισμένοι έχουν διαμελισθεί στην προσπάθεια αυτή.

Η επιβολή ελέγχου των μετακινήσεων σημαίνει επίσης ότι πολλά παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους, γεγονός που έχει προκαλέσει ψυχικά τραύματα και διαταραχές συμπεριφοράς.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βαρουφάκης: O Τσίπρας μου είχε δώσει εντολή για plan X


Υπήρχε κεφάλαιο για τρόφιμα, φάρμακα αν μας έδιωχναν από την Ευρωζώνη - Τη μελέτη γνώριζαν 5-6 άτομα - Υπήρχε συμφωνία για να πάρουμε χρήματα από την Κίνα, αλλά ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο - Υποστηρίζει ότι έδωσε στικάκι με τις συνεδριάσεις στην Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης - Νιώθω τεράστια ευθύνη: Απέτυχα


Στην αποκάλυψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε ζητήσει να συντάξει ένα Plan X σε περίπτωση που έδιωχναν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη προχώρησε ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ η μελέτη, την οποία γνώριζαν 5-6 άτομα, περιελάμβανε στοιχεία για τρόφιμα και φάρμακα. Ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει, επίσης, ότι το «μεγάλο όπλο» που θα είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση θα ήταν η αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για χρηματική βοήθεια από την Κίνα «η συμφωνία, όμως, ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο». Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, η ομολογία του πρώην ΥΠΟΙΚ ότι όχι μόνο ηχογραφούσε όλα τα Eurogroup στα οποία είχε λάβει μέρος αλλά είχε κάνει και αντίγραφα των ηχογραφήσεων αυτών τα οποία στη συνέχεια έδωσε στα μέλη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης. Παραδέχεται, ωστόσο, με εξομολογητική διάθεση ότι «απέτυχα».

Για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό:

ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όταν αρχίσατε να μιλάτε με τον κ. Τσίπρα συμφωνούσατε σε όλα;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση, γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε μια διάσταση απόψεων όσο αφορά το θέμα της δραχμής, αλλά μου’ κανε εντύπωση ότι πολύ σύντομα ότι η δεύτερη...
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εκείνος θεώρησε ότι η δραχμή είναι λογική διέξοδος.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ότι είναι οπωσδήποτε κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά πολύ σύντομα είδα μία σημαντική, αν θέλετε ωρίμανση στη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα, γιατί μετά είχαμε και άλλες συνομιλίες στη διάρκεια των 2 ετών που ακολούθησαν μέχρι τις εκλογές του 2012.

Για την συνέντευξη τύπου με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ

ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Θα μας πείτε τί ακριβώς συνέβη εκεί γιατί έχουμε ακούσει πολλές ερμηνείες, έχουμε ακούσε το «η ΤΡΟΙΚΑ τελείωσε», έχουμε ακούσει ότι... τί ακριβώς συνέβη;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Στη συνέντευξη τύπου είχαμε συμφωνήσει ότι.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ξεκίνησε πολύ ομαλά.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Πολύ ομαλά διότι ήταν συμφωνημένο ότι θα ξεκινήσει ομαλά. Είχα ελέγξει τί θα πεί, είχε ελέγξει τί θα πώ, γιατί πάρα πολύ σωστά, και είμαι χαρούμενος που έγινε αυτό. Όλα πήγαν καλά μέχρι που ήρθε η ώρα, η στιγμή των ερωταπαντήσεων. Ένας έλλην δημοσιγράφος μου έθεσε το ερώτημα τί θα κάνουμε την ΤΡΟΙΚΑ. Και έδωσα μια απάντηση που θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα μετριοπαθής..
Και μου’κανε πολύ μεγάλη εντύπωση όταν μετά από αυτήν την ιδιαίτερα μετριοπαθή τοποθέτηση θύμωσε, σε βαθμό που ουσιαστικά να χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, αρνήθηκε να μου δώσει το χέρι, έσκυψε στο αυτί μου και μου λέει «You just killed the Troika», «Μόλις σκότωσες την ΤΡΟΙΚΑ».

Για τις ηχογραφήσεις των Eurogroup

ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι εσείς έχετε ηχογραφήσει, να το πώ έτσι, όλα τα Eurogroups πλήν του πρώτου;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ναι είναι αλήθεια και να σας πώ γιατί. .... Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως ΥΠΟΙΚ μιας χώρας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του Πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο Υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημ/φων στο τί είπε ποιός, πού, εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πώ.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτά θα φάνουν σε κάποιο βιβλίο, κάπου αλλού, κάποια στιγμή;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δε γνωρίζω να σας πώ, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τα’χει ακούσει ο Πρωθυπουργός κάποια στιγμή όταν σας έλεγε τί ακριβώς έγινε;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όταν μετά τη Ρίγα, το Eurogroup εκείνο της 24ης Απριλίου, εμφανίστηκαν στον Τύπο όλα αυτά τα απίστευτα ρεπορτάζ για το δήθεν τί ειπώθηκε εναντίον μου, πρέπει να σας πώ ότι έδωσα στικάκια με την ηχογράφηση στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Αν τα άκουσαν ή δεν τα άκουσαν, δε γνωρίζω. Αλλά εγώ τα κατέθεσα για να γνωρίζουν πολύ καλά τί ειπώθηκε σε σχέση με αυτό που έλεγαν ότι ειπώθηκε.

Για το plan X

ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τώρα, όμως επείδη είναι και ειδικότης σας η θεωρία παιγνίων και η διαπραγμάτευση, ξέρατε όπως λέτε πολύ σωστά ότι μπορεί να γίνει το πράγμα πολύ σκληρό. Πώς ετοιμαστξκατε γι’αυτό;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Με δύο τρόπους.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δηλαδή υπήρχε plan b, πραγματικό plan b όμως;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Υπήρχαν, εδώ πρέπει να υπάρξει ένας σημαντικός διαχωρισμός μεταξύ αυτό που αναφέρεται ως plan b, το οποίο εμείς το λέγαμε plan x.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: To plan x.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ναί.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Υπήρχε κάποια ομάδα που είχε ευθύνη για το plan x ή ήταν; Ο επικεφαλής ήσασταν εσείς;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Επικεφαλής ήμουν εγώ.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Απλώς για να το καταλάβω μου λέτε ότι υπήρχε ένας σχεδιασμός συγκεκριμένος.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Συγκεκριμένο. το plan x, plan b πείτε το έτσι, ο λόγος που το έκανα x είναι γιατί η ΕΚΤ είχε ένα τέτοιο πράγμα
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το plan z.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το plan z, εμείς το είπαμε x. Τελείωσε το λατινικό αλφάβητο.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό ποσο συγκεκριμενο ηταν;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτό ήταν το πλάνο στην περίπτωση που ο κος. Σόϊμπλε και άλλοι, όπως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, που συνεχώς απειλούσαν με εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, όχι μόνο εμάς, και τον κ. Βενιζέλο αν ρωτήσετε φαντάζομαι έτσι θα σας πεί. Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x.
Α.Π.: Να τελειώσουμε με το θέμα του Plan X. Πόσο είχε προχωρήσει αυτό το σχέδιο και είχε δοθεί ποτέ η εντολή ενεργοποίησης του;
Γ.Β.: Όχι, σε καμία περίπτωση. Σε καμια περίπτωση δεν δόθηκε.
Α.Π.: Προέβλεπε φάρμακα, τρόφιμα … τι θα γινότανε με τα πετρέλαια και όλα αυτά;
Γ.Β. Υπήρχε ένα κεφάλαιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα. ... Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη μελέτη όλων αυτών των ζητημάτων χωρίς να ξεφύγει αυτό από τα 5-6 άτομα.

Για τα ρωσικά και κινεζικά κεφάλαια

ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ να σας ρωτήσω, αυτή η περίφημη ιστορία ότι θα βρισκόντουσαν ρωσικά ή κινεζικά κεφάλαια, είχε γίνει σοβαρή προσπάθεια και τί έγινε με αυτό;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω. Έγινε προσπάθεια και αυτό δεν είναι κάτι το μεμπτό, δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. η οποία να μην προσπαθεί να βρεί πόρους όταν τους έχει ανάγκη (...)
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τώρα όμως αυτά λεφτά για να τα δανειστούμε για να πληρωθούν οι κρατικές υποχρεώσεις καταλαβαίνω.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μια χώρα η οποία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2010 ουσιαστικά έχει υποχρέωση, και το Υπουργείο Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός να βρούν πρόσβαση σε πιθανές πηγές δανεισμού.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εκεί υπήρχε αρνητική απάντηση;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν είχα καμία απόλυτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων, με την οποία ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός. Φαινόταν λάθος η οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρουμε χρήματα απ’τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Αν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε γιατί; Δε νομίζω ότι έχει σημασια ...
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Οι Κινέζοι;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η Κίνα είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Στο Πεκίνο.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Στο Πεκίνο. Δε θα πώ περισσότερα τώρα κύριε Παπαχελά.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Είστε σίγουρος γι’αυτό;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όσο μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος. Όσο πιστεύει στον Κινέζο πρωθυπουργό.

Για το όπλο που είχαν έτοιμο

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κύριε Παπαχελά το βλέπαμε απ’την αρχή ότι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας και της προσπάθειας να συνθηκολογήσουμε μέσα στην απειλή του κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε. Εαν μια κεντρική τράπεζα έρθει να σου κλείσει τις τράπεζες, ... έχεις κάθε δικαίωμα, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε αυτό, σ’αυτήν την απίστευτη επιθετική κίνηση λέγοντας ότι κοίταξε να δείς εσύ μου’κλεισες τις τράπεζες, εγώ δε μπορώ όμως να αποπληρώσω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ, είναι ελληνικού δικαίου, θα κάνω μία αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, δε θα τα κουρέψω
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Θα βρίσκεσαι εκτός ευρω-συστήματος μετά.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Γιατί; Ποιός το λέει αυτό;
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Aν δεν υπάρχει χρηματοδότης των ελληνικών τραπεζών πλέον; αυτο εινια ο ομφαλιος λωρος
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όχι, όχι δεν είναι έτσι, χάσατε την ακολουθία. Σε καμία περίπωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν κλείναν τις τράπεζες, εαν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042 που μας το’ χανε κάνει. Και ξέρετε γιατί αυτό έχει σημασία κύριε Παπαχελά; Γιατί ήταν μεγάλο όπλο αυτό.
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το’ χατε έτοιμο αυτό;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ναί αυτό είναι μία υπογραφή Υπουργού, μία υπουργική απόφαση .
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δηλαδή είχατε έτοιμο το διάταγμα και τα πάντα;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτό είναι θέμα μιας ώρας. Και ο κος. Ντράγκι το ήξερε αυτό εξαρχής. Ήταν προσπάθεια ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ανάληψη ευθύνης

ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τώρα εδώ έγινε μια μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία και με τα capital controls και απο όλη αυτή την αναστάτωση. Και τελικά βρεθήκαμε σε μια απίστευτη κατάσταση όπου ούτε δοκιμάστηκε η θεωρία παιγνίων να το πω ετσι. Και υπήρχε ένας συμβιβασμός που δεν ήταν πολύ διαφορετικός απο αυτόν που θα υπήρχε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Εσείς προσωπικά νιώθετε μια ευθύνη γι’ αυτό;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Τεράστια ευθύνη, βεβαίως απέτυχα. Στόχος μου ήταν να αναλάβω την διαπραγμάτευση έτσι ώστε να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία, σταθεροποίησης της ελληνικής κοινωνίας ώστε να μπορούμε μετά να έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας για το αν θα φορολογηθεί η εργασία το κεφάλαιο κτλ. Γιατί έτσι όπως είμαστε τώρα δεν υπάρχει καν περιθώριο διαφωνίας. Μεταξύ φιλελεύθερων αριστερών, μαρξιστών κτλ. Αυτό το πράγμα που λέγεται ελληνική κοινωνική πολιτική οικονομία από το 2010 και μετά δεν είναι βιώσιμο. Η ευθύνη είναι μεγάλη θα έκανα αρκετά πράγματα διαφορετικά. Αυτό που δεν θα έκανα διαφορετικό είναι η αποφασιστικότητα με την οποία πίστευα οτι θα έπρεπε να είχα μια σταθερή γραμμή... να μην βάζουμε καμία σταθερή, για το θέμα, διαπραγμάτευση του χρέους της αναδιάρθρωσης στην βάση αυτών των swaps που είχαμε προτείνει, του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, κάποιων βασικών παραμέτρων προστασίας κοινωνικών ομάδων και μετά σε όλα τα άλλα θα έπρεπε να είμαστε απολύτως ελαστικοί. Το πρόβλημα είναι, κ. Παπαχελά, θα μου επιτρέψετε να σας πω ποια είναι η δική μου ερμηνεία για τον Σοιμπλε., για Νταισεμπλουμ., για την Τρόικα, δεν θέλανε συμφωνία, εμείς θέλαμε συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε πολύ μεγάλους συμβιβασμούς
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Γιατί δεν κάνατε; Τον Φεβρουάριο θα μπορούσατε να κάνετε μια πολύ καλύτερη συμφωνία.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν υπήρχε πιθανότητα,
ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν σας την δίνανε;
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Θυμάστε τι σας είπα προηγουμένως; Ούτε μια σελίδα προτάσεων από την αλλη μεριά. Η κρίση μου είναι οτι η ιστορία ξεκινάει απο τον Ιούνιο 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της Τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ήξεραν οτι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν μετά τις ευρωεκλογές ιδίως παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου είδαν οτι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους. Δεν είναι καμία συνομωσία αν το σκεφτείτε. Από την μεριά της τρόικας έχει λογική.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Με τιμές η υποδοχή των λειψάνων των έξι στρατιωτικών που έπεσαν στην Κύπρο


Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης και με μεσίστιες τις σημαίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική Πολιτεία υποδέχθηκε την Τρίτη τα λείψανα των έξι Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν στους αγώνες της Κύπρου για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Συγγνώμη από τον Πάνο Καμμένο προς τους συγγενείς, γιατί «ως Πολιτεία αργήσαμε πάρα πολύ».

Επικεφαλής της πομπής που έφθασε στην Αθήνα με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Λευκωσία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Τα λείψανα των ηρώων συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και ο α’ υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης.

Παρόντες στην τελετή που έγινε στη Λευκωσία ήταν και συγγενείς των πεσόντων.

Τα οστά ανήκουν στον συνταγματάρχη Σωτήριο Σταύρου, τους στρατιώτες Δημήτριο Τσούκα και Ζαχαρία Καρδάρα, τον έφεδρο ανθυπασπιστή καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό, και τους έφεδρους ανθυπασπιστές Θεοφάνη Λουκάκη και Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο. Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων της ΔΕΑ (Διαρκούς Επιτροπής Αγνοουμένων) και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την εισβολή.

Ο συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου, του οποίου ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε μόλις ένα μικρό οστό, υπηρετούσε τον Αύγουστο του 1974 στο 361 τάγμα πεζικού και θεάθηκε για τελευταία φορά στις 15 Αυγούστου 1974. Το οστό εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκόπιμης επέμβασης στην τοποθεσία Κορνόκηπου κοντά στη Χαλεύκα.



Οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανά τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.

Ο έφεδρος ανθυπασπιστής καταδρομέας Νικόλαος Καβροχωριανός συμμετείχε στην ηρωική αποστολή των Νοράτλας, το βράδυ της πρώτης ημέρας της τουρκικής εισβολής. Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Οι έφεδροι ανθυπασπιστές Θεοφάνης Λουκάκης και Νικολάος Τσιγκαρόπουλος έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Οι δύο έφεδροι ανθυπασπιστές τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους.

Κατά την άφιξη της πομπής στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Φθάνοντας η πομπή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η μπάντα και η διμοιρία του Λόχου Απόδοσης Τιμών του Στρατού Ξηράς με τα όπλα υπό μάλης συνόδευσαν τα λείψανα των έξι Ελλήνων στρατιωτικών στον ιερό ναό της Παναγίας της Παντάνασσας, όπου τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων.



Παρόντες ήταν ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Βαγιωνάκη και Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Φώτιος Σαραντόπουλος από το Ποτάμι, ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, οι Δημήτρης Καμμένος και Μάριος Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή, αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων-αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας.

Οι «Έλληνες στρατιωτικοί μάς δείχνουν το δρόμο του χρέους», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένοςδιαβεβαιώνοντας τους συγγενείς των συμμετεχόντων στα γεγονότα στην Κύπρο πεσόντες και επιζήσαντες ότι θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι ώστε να αποδοθούν σε όλους και όλες οι πρέπουσες τιμές.

Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων γιατί «ως Πολιτεία αργήσαμε πάρα πολύ».

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, επισήμανε και ζήτησε τη συνδρομή των συγγενών των πεσόντων για την ταυτοποίηση όλων των νεκρών.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης χαρακτήρισε ιερή αυτή την ώρα που οι πεσόντες συναντούν τους συγγενείς τους και την ιστορία.

«Έλληνες και Κύπριοι υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των ηρώων», είπε και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους πεσόντες που «υπερασπίσθηκαν Θερμοπύλες», επέδωσε τιμητικό δίπλωμα στους συγγενείς τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....