Διυλιστήριο: 04/05/15
ροη αναρτησεων

Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Διεθνείς επιστήμονες τοποθετούνται για το χρέος

Συνεχίστηκαν και την Κυριακή στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, οι τοποθετήσεις για το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο της συγκρότησης της «Επιτροπής Αλήθειας» για τον λογιστικό και νομικό του έλεγχο.

Ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, πως η συγκρότηση της Επιτροπής, θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Μνημόνιο.

Η συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της χώρας και «δίνει το μήνυμα της κόκκινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή είναι να φύγουνε απ' τον πολιτισμό της Ευρώπης οι παραβιάσεις των αρχών νομιμότητας της αστικής δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Κασιμάτης.

«Όταν το 1994 το χρέος ήταν 90 δισ. ευρώ, ο λαός είχε πληρώσει γι' αυτό 575 δισ., δηλαδή 6,3 φορές πάνω από το αρχικό. Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο, το χρέος ήταν 300 δισ. κατά την Eurostat και απ' αυτό, τα 211 δισ. αφορούσαν τόκους. Αυτό και αν είναι επαχθές χρέος, επονείδιστο, ή με όποιο άλλο επίθετο θέλετε να το ονομάσετε!» παρατήρησε ο νομικός Πέτρος Μηλιαράκης.

Έχοντας εμπειρία από προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ο κ. Μηλιαράκης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρότεινε «να δημιουργηθεί μια διαδικασία προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο του Λουξεμβούργου, προκειμένου να αποφανθεί αν θίγεται από το PSI ο πυρήνας του δικαιώματος των ασφαλιστικών ταμείων ως ΝΠΔΔ, και να κουρεύονται καταθέσεις που αποτελούν εγγύηση και ασφάλεια των ασφαλισμένων».

Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Ολιβιέ ντε Σούτερ πρότεινε για το έργο της Επιτροπής, τρεις βασικές κατευθύνσεις διερεύνησης:

Το αν οι διαπραγματεύσεις των δύο Μνημονίων έγιναν υπό πίεση και άρα έλλειψη συγκατάθεσης από πλευρά της Ελλάδος, (καθώς η σύναψη σύμβασης υπό οικονομική απειλή και χωρίς συναίνεση και των δύο μερών, απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Βιέννης), το κατά πόσον έχει αλλάξει η συγκυρία από το 2010 ή το 2012, ώστε να δικαιολογείται σήμερα η επανεξέταση των τότε συμφωνιών (έλλειψη συναίνεσης σήμερα), καθώς και το αν η εφαρμογή των Μνημονίων έχει οδηγήσει σε παραβίαση του Κοινωνικού Χάρτη της ΕΕ, και τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ξεπεράσει τις αρμοδιότητες που τους χορηγούσε η Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντε Σούτερ, προειδοποίησε πως «η ισχύς του εθνικού δικαίου μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για τη μη τήρηση μιας διεθνούς συμφωνίας, μόνον όταν είναι πρόδηλη η παραβίασή της και για θεμελιώδεις κανόνες».

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος επισήμανε πως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραμέτρους για την πιστοποίηση της νομιμότητας ή της παρανομίας του δημοσίου χρέους, είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις ξένες κυβερνήσεις.

«Δεν είναι για παράδειγμα, καθόλου συμπτωματικό, ότι κάποια στιγμή οι τράπεζες πχ της Γερμανίας πωλούν τα ελληνικά ομόλογα- και δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι έχουμε μια οιονεί εκχώρηση χρέους από τις (γαλλικές και γερμανικές κυρίως), τράπεζες προς τις κυβερνήσεις» ανέφερε.

Στην πρωινή συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν επίσης, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Σταύρος Τομπάζος, ο οποίος υποστήριξε πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ήταν ενδημική αλλά εισαγόμενη, ο επικεφαλής της Αρχής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Γιώργος Παντελής, που διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της Αρχής στο έργο της Επιτροπής, ο διεθνολόγος Χρήστος Θεοδωρόπουλος και η καθ. εργατικού δυναμικού και οικονομικής ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, Οσλέμ Στόκχάμερ.

«Είναι ειλικρινά συγκινητικό το γεγονός ότι όλοι οι επιστήμονες και όλα τα μέλη της Επιτροπής -και μιλώ ειδικά για τους ορμώμενους από το εξωτερικό- αποδέχθηκαν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια χωρίς απολύτως καμία αμοιβή» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής σε σύντομη παρέμβασή της.

«Αυτό έχει μια σημασία, γιατί η χώρα αυτή έχει υποφέρει από τη διασπάθιση τεράστιων ποσών σε αμοιβές διαφόρων τύπων συμβούλων, οι οποίοι συνήθως κατέληγαν στην παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από διαφόρων τύπων αξιώσεις, όπως στην περίπτωση της Ζήμενς» συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τον Νυμφώνα σου βλέπω.....

Τι να γράψεις για την Μεγάλη Εβδομάδα όταν η ζωή σου πνίγεται σε μια μικρή πεζότητα. Πώς να προσεγγίσεις τα Μεγάλα όταν νιώθεις τόσο μικρός; Πώς να μιλήσεις για την όντως χαρά όταν φυλλομετράς δάκρυ και αίμα στο ημερολόγιο της ψυχής σου; 

Μήπως όμως μονάχα μέσα από την ταπείνωση, την επίγνωση, τα αδιέξοδα και τις καταστροφές μπορείς να εισέλθεις στον Νυμφώνα Του;

Γιατί αυτό τελικά που θα ανοίξει την θύρα του ουρανού δεν θα έχει σχέση με τις αρετές μας. Ούτε με τις υπόγειες διαδρομές στα ναρκισσιστικά παιχνίδια του εγωκεντρισμού μας και ας έχουν το προφίλ της «πνευματικότητας». Το μυστικό του ουρανού είναι μια τέχνη που την γνωρίζουν μονάχα οι ταπεινοί. Είναι απλό μα θέλει τσακισμένο εγωισμό .Είναι σοφό μα θέλει να είσαι «μωρός» .Είναι για τους πιστούς μα όχι για αυτούς που κάνανε την πίστη εγγυήσεις και ιδεολογία. Είναι μια γλώσσα μυστική που δυο είδη ανθρώπων την γνωρίζουν στην ζωή , οι Άγιοι και οι πολλοί αμαρτωλοί, άλλωστε για να ΄΄ φτάσεις στον παράδεισο πρέπει να πάρεις φόρα από τον πάτο της κόλασης...΄΄ ή να είσαι στον προσωπικό σου ΄΄Άδη και να μην απελπίζεσαι (Άγιος Σιλουανός του Άθω).

Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι γι΄ αυτούς που αισθάνονται ισχυροί, που ζαλίστηκαν στην αλαζονεία της δήθεν αρετής τους, στην δύναμη της εξουσίας τους και των «κατορθωμάτων» τους. Δεν είναι γι΄ αυτούς που έμειναν πιστοί στα «έθιμα» και τις «παραδόσεις» μιας θρησκευτικής σύμβασης.Από τότε που πάψαμε να «μετράμε την ποιότητα της ζωής με την χαρά της Γιορτής…» να μεταμορφώνουμε τον πόνο σε προσευχή, τους καημούς και τα μεράκια της υπάρξεως μας σε τέχνη, δεν μπορούμε να βιώσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα. Γιατί για να βιώσεις την Μεγ. Εβδομάδα πρέπει με πνευματικό θάρρος να ομολογήσεις «ότι στα δάκρυα της Μαγδαληνής είδες τα δάκρυα σου..».


π.λίβυος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απόγνωση...

Του Χάρη Καφετζόπουλου.

Παλιά....δεν ήμουν οικονομικά άσχημα…
Είχα δουλειά… αυτοκίνητο… τα 'φερνα βόλτα…
Δόξα το θεό…
Κάποια στιγμή ήθελα κι ένα δικό μου σπίτι…
… «όχι για μένα… για τη φουκαριάρα τη μάνα μου που λέει και το "ρητό"...»…
Δε μπορώ να πω …με δάνεισες…
Όλα καλά…
Αλλά και γω.... ήμουν συνεπέστατος!…
Πέρασε καιρός…
Κάτι άκουγα για κρίση…
Άρχισα να ψιλοδυσκολεύομαι …
Μια μέρα το αφεντικό με κάλεσε στο γραφείο…
… «μείωση!…κρίση …» μου λέει
… «μείωση;;;;… μείωση, μείωση…» του λέω…
Δυσκολευόμουν αρκετά πια…
Ήρθα και σε βρήκα…
… «θέλω τράτο για τις δόσεις... » σου είπα…
… «χέστηκα.... θέλω κι άλλο τόκο»… μου είπες…
Το βούλωσα κι υπέγραψα…
Δεν άλλαξε τίποτα… ξανά-δυσκολευόμουν…
Ήμουν πια τακτικός σου "πελάτης"... καλύτερος κι από βάζελος…
Άρχισες να μη μου μιλάς καλά…
Με έβριζες κάθε που ερχόμουν…
Πλήρωνα συνέχεια τόκους …
Απέκτησα κόμπο στο λαιμό… μετά στο στομάχι… πρόσφατα λίγο καρκίνο…
Πολύ δύσκολα… πολύ!...
Ήρθα και σε ξανά-ματαβρήκα…
… «θέλω βοήθεια!...» σου είπα…
… «θέλω επιτόκιο!...» μου είπες…
Τι να κάνω;… δέχτηκα…ξανα-υπέγραψα…
Δεν πρόλαβα να χαρώ… η μάνα μου αρρώστησε!…
Ξαναήρθα σε σένα … «βοήθα» σου είπα… «θα τη χάσω!...»
… «στ’ αρχίδια μου!… φέρε τα χαρτιά του σπιτιού και θα δω τι θα κάνω…» μου είπες…
Τα έφερα σε 5 λεπτά… καιγόμουν!… η μάνα πέθαινε!…
Τα πήρες και μου έδωσες 50…
… «μα το σπίτι κάνει 100!!!…»... σου είπα…
… «άμα δεν τα θες άστα ρε μαλάκα»... μου είπες…
Τα πήρα… τι να κάνω;… έτρεξα στο νοσοκομείο…
Τα έδωσα στους γιατρούς …
Την άλλη μέρα η μάνα πέθανε… έλειωσα στο κλάμα…
Το αφεντικό με ξαναφώναξε στο γραφείο…
… «sorry …περικοπές… πρέπει να φύγεις!...» μου λέει…
Τρελάθηκα… και τώρα;;;;… όχι ρε πούστη μου!…


Πέρασε καιρός … εγώ σπίτι… ούτε ευρώ για πετρέλαιο…
Πείναααααα…
Χτυπάει η πόρτα… ανοίγω … ένας τύπος…
«κατάσχεση!» … μου λέει…
Έμεινα…
Του έκλεισα τη πόρτα στη μούρη…
… «θα ξαναρθώ!...κι όχι μόνος !...» μου λέει φεύγοντας…
Τρελάθηκα ακόμα πιο πολύ…
Παίρνω το λεωφορείο και ντουγρού στον κολλητό μου…
… « ρε είμαστε φίλοι;…» του λέω…
… «φυσικά ρε!...» μου λέει…
… «τότε δάνεισε με 1000€…» του λέω…
… «1000 δεν έχω ρε… 700 έχω πάρτα και χαλάλι σου…» μου λέει…
Τα πήρα… τον αγκάλιασα χωρίς μιλιά κι έφυγα…
Τα ‘χωσα όλα κι αγόρασα μια καραμπίνα…
Και είμαι εδώ…
Ο θεός να βάλει το χέρι του...................................

Διαβάστε περισσότερα.... »
....