Διυλιστήριο: 05/12/18
ροη αναρτησεων

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Πολύς ντόρος για το τίποτα - Ναι σε όλα από την ΝΔ για την αγορά των F-16


Πολύς "ντόρος" για το «τίποτα» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος από τα σημερινά πεπραγμένα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής για την αναβάθμιση των 85 F-16 της ΠΑ.

Σε μια ημέρα όπου το πρώτο τουρκικό F-35A πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, λίγο πριν την παράδοσή του στην ΤΗΚ, η επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής συνήλθε για την συζήτηση της αναβάθμισης των αεροσκαφών, πλην όμως η ΝΔ και δια του βουλευτής της Κώστα Τασούλα επιχείρησε να δημιουργήσει θόρυβο, για λόγους που κανείς δεν αντιλήφθηκε τελικά.

Από ότι έγινε γνωστό πάντως, η ΝΔ έφερε θέμα διαδικασίας γιατί ή έγκριση του προγράμματος δεν πέρασε πρώτα από την Βουλή και μετά από το ΚΥΣΕΑ.

Βέβαια λίγοι ίσως θυμούνται -και σίγουρα όχι οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή- ότι η ΝΔ είχε ήδη δώσει το «πράσινο» φως για την αναβάθμιση από την συνεδρίαση της Επιτροπής του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε πόσο τυχαία μπορεί να ήταν η σημερινή συνάντηση στη Βουλή του προέδρου της ΝΔ κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρυ Πάιατ, στη… Βουλή «λίγα μέτρα» από εκεί που συνεδρίαζε η Επιτροπή Εξοπλισμών;

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε χαρακτηρίσει την συμφωνία για τα F-16 ως «μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα.»

Οπότε για ποιο λόγο δημιουργήθηκε ο «μίνι» αυτός θόρυβος που κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως «χαμό» την Επιτροπή, δηλαδή ότι έγιναν «μάχες» εκ του συστάδην για μια συμφωνία η οποία ενώ πήγαινε για έγκριση ουδείς από τη ΝΔ σκέφτηκε να εκφράσει ή να αρθρώσει και την παραμικρή αντίρρηση.

Το θέμα ήταν πολύ απλά για να δημιουργηθεί η κατάλληλη «σκόνη» στο «ναι» σε όλα της ΝΔ για το πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος γνωρίζοντας βέβαια ότι η ΝΔ είχε εγκρίνει το πρόγραμμα αντέδρασε λέγοντας πως «τι μου λέτε ότι είναι μια κακή συμφωνία; αν δεν τη θέλετε την παίρνω πίσω…» και εκεί βέβαια τέλειωσαν όλα.

Παράλληλα τους κατηγόρησε ότι ουσιαστικά πολιτικοποιούν ένα διαδικαστικό θέμα. Αναφορικά με το ύψος της σύμβασης, διαβεβαίωσε ότι το τελικό ύψος της συμφωνία θα είναι το 1.1 δισ. δολάρια, για το οποίο επίσης ο Κ.Τασούλας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του.

Τελικά το πρόγραμμα εγκρίθηκε ομόφωνα (εκτός του ΚΚΕ για τους γνωστούς-άγνωστους λόγους) και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την συμφωνία.

Τα πρώτα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2021 και το πρόγραμμα θα συμβαδίζει ουσιαστικά με το τουρκικό των F-35 καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....