Διυλιστήριο: 09/03/16
ροη αναρτησεων

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Δικαστική απόφαση «σταθμός» για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκοΤα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να αποπληρώνονται με βάση την ισοτιμία ευρώ/chf που ίσχυε όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο.

Οι τράπεζες θα πρέπει να δέχονται τόσο την εξόφληση μηνιαίων δόσεων όσο και τη μερική ή ολική αποπληρωμή των δανείων με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και όχι την τρέχουσα, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ Αυτό προβλέπει η υπ’ αριθμ. 334/2016 απόφαση (που βρίσκεται στο στάδιο καθαρογραφής) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που δίκασε συλλογική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου.

Η απόφαση, αν και δεν είναι άμεσα εκτελεστή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για διευθέτηση των οφειλών από στεγαστικά δάνεια, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ σήμερα, τα οποία λήφθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου και δίνει «ανάσα» σε 65.000-70.000 δανειολήπτες. Το θέμα της αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και έχει απασχολήσει την Κομισιόν, καθώς σε επίπεδο ΕΕ έχουν εκταμιευτεί σχεδόν 5 εκατομμύρια δάνεια σε ελβετικό (τα περισσότερα -πάνω από 1,5 εκατομμύριο- δόθηκαν στην Ουγγαρία).

Ανάλογες λοιπόν αποφάσεις έχουν εκδοθεί και από εθνικά δικαστήρια κρατών της ΕΕ και όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι με τη συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ο δρόμος να βρεθεί λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αύξηση του χρέους Υπενθυμίζουμε ότι περίπου 70.000 ελληνικά νοικοκυριά την περίοδο 2006-2008 έλαβαν στεγαστικά δάνεια με ρήτρα chf. Τότε το ύψος αυτών των δανείων ήταν περί τα 7 δισ. ευρώ. Όμως στην πορεία η ενίσχυση του ελβετικού έναντι του ευρώ αύξησε το χρέος των νοικοκυριών, παρότι αποπλήρωναν τις δόσεις τους.

Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν συναφθεί την περίοδο που η ισοτιμία «έπαιζε» στα 1,65-1,55 ελβετικά φράγκα προς 1 ευρώ, ενώ σήμερα η ισοτιμία είναι 1 ευρώ προς 1,1 ελβετικό φράγκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 7 δισ. ευρώ που δανείστηκαν αρχικά πλέον έχουν αυξηθεί σε περισσότερα από 9 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να διαπιστώνουν -ακόμα και όσοι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους- ότι το υπόλοιπο του δανείου τους αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Με την απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο ορίζει ότι:

• Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις μηνιαίες πληρωμές δόσεων με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου.

• Απαγορεύει στην τράπεζα να καταγγείλει τις συμβάσεις των δανείων εάν οι δανειολήπτες καταβάλουν τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε ελβετικό φράγκο με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου.

• Την υποχρεώνει να δέχεται μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου σε ελβετικά φράγκα με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης.

• Υποχρεώνει την εναγόμενη να προβεί στον συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων ήτοι τόκων δόσεων αλλά και καταβολών εκ μέρους των δανειοληπτών που έχουν γίνει κατόπιν μετατροπής ελβετικού σε ευρώ με βάση την ισοτιμία ευρώ ελβετικού κατά τον χρόνο εκταμίευσης του καθενός δανείου, ειδάλλως με βάση το ποσό των ευρώ που εκταμιεύτηκε και το συμβατικό επιτόκιο.

Πηγή: Έθνος

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μπογδάνος σε ξένο κανάλι .......


Μαθαίνουμε ότι στις μεγάλες μεταγραφές της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εμείς να σας παραθέσουμε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του μεγαλοδημοσιογράφου του ΣΚΑΙ σε ξένο κανάλι. Ακολουθώντας την πολιτική Μπογδάνου για την προσωπικότητα του Διονύσιου Σολωμού, σας παραθέτουμε το αυτό το video ........
https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ο Αδωνης Γεωργιάδης σε λαϊκιστικό παραλλήρημα- "Ο νόμος θα κλεισει το ΣΚΑΙ"Σας παραθέτουμε αυτο το video από την μια να σας θυμίσουμε τι είχε πει ο Μπουμπούκος για τις τηλεοπτικές άδειες και από την άλλη να δούμε τι σημαίνει προπαγάνδα.
Στα λεγόμενα του Άδωνι ότι του είπε ένας κορυφαίος υπουργός (που δεν μπορεί να κατονομάσει) ότι το ΣΚΑΙ δεν θα πάρει τηλεοπτική άδεια, δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν.Ή πραγματι ένας υπουργός έχει καταλάβει το πολιτικό διαμέτρημα του Άδωνι και τον ''δούλευε'' κανονικά, γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης αυτού και οικείου περιβάλλοντός του, ή σκαρφίζεται ορμόμενος από την κουτοπονηριά του, ότι δεν μπορεί να αποδειχτεί, με σκοπό την προπαγάνδα.
Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση, τότε όλοι διαπιστώνουμε με χαρά, ότι απλά έχει καταντήσει ο καρπαζοεισπράκτορας όλων των υπουργών, που μάλλον δεν σταματάει μόνο εκεί.
Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, τότε από την κουτοπονηριά του πιστεύει ότι θα ρίξει την προπαγάνδα να περάσει ότι όλα είναι κατευθυνόμενα, να ρίξει δηλητήριο στην πολιτική ζωή, να μην πιστεύει κανείς τίποτα και κανένα. Είναι σίγουρος ότι ο Παππάς θα κλείσει τον ΣΚΑΙ γιατί είναι ο κύριος άρχοντας του παιχνιδιού. Το κακό σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι χρειάζεται και την βοήθεια του υποκινούμενου δημοσιογράφου. Δεν θα του κάνει ερώτηση να τον πίεσει ποιος του το είπε, δεν θα ενοχλήσει ξανά αν τελικά δεν είναι έτσι. Να του πει ρε παιδί μου, αφού τελειώσουν οι άδειες τι μπούρδες είναι αυτές που μας τσαμπούνιαγες ; Και η κουτοπονηριά που είναι ; Αν γίνουν έτσι όπως τα έλεγε, θα βγει και θα εμφανιστεί ως προφήτης στον ψηφοφόρο του, αν γίνουν όλα κανονικά απλά θα σιωπήσει, όπως κάνει και τώρα.
Τελικά η πραγματικότητα, ότι πήρε τηλεοπτική άδεια και ο ΣΚΑΙ, απέδειξε ότι ο άνθρωπος είναι μπουμπούκος με όλη την σημασία της λέξης. Την μπουμπούκωσε την βλακεία του, αλλά φυσικά από την λάσπη που πέταξε, όπως έχει γίνει τόσες άλλες φορές, ίσως να έμεινε και κάτι στο πρόβατο ψηφοφόρο του.  

Ακούστε τον και βγάλτε τα συμπεράσματά σας .........
https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....