Διυλιστήριο: 09/21/19
ροη αναρτησεων

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

Αλλάζουν όνομα ο σταθμός Ευαγγελισμός σε Παύλου Μπακογιάννη


Το Διυλιστήριο λέει :''....Φυσικά και τιμούμε τον Παύλο Μπακογιάννη και δεν πρέπει να ξεχνάμε την άγρια δολοφονία πριν 30 χρόνια. Αλλά ως εδώ. Η στάση Ευαγγελισμός έχει πάρει την ονομασία της από το νοσοκομείο Ευαγγελισμού, όπως και οι άλλες στάσεις, όπως Σύνταγμα, Ομόνοια, κτλ. Με την λογική της Αττικό Μετρό στα 10 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ως φόρο τιμής στο μεγάλο πολιτικό, σύμφωνα τουλαχίστον με την Πρωθυπουργό, τον Δήμαρχο και γενικά όλη την οικογένεια, θα πρέπει να ονομαστεί το Σύνταγμα σε Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ή ακόμα και η Ομόνοια σε Μαρίκα γιατί ήταν στήριγμα σε μεγάλους πολιτικούς. Διαφωνούμε κάθετα σε μετονομασία σταθμών, εξάλλου η Πατρίδα μας είχε πολλους επιστήμονες, φιλόσοφους, συγγραφείς, παγκοσμίας φήμης όπου ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης θα μπορούσαν να ονομαστούν οι σταθμοί . 
Επίσης είναι τουλάχιστο άκομψο, κιτς, την περιόδο όπου είναι Πρωθυπουργός ο αδελφός της γυναίκας του Παύλου Μπακογιάννη, Δήμαρχος ο γιος του να γίνεται αυτή η κίνηση, μάλιστα σε διάρκεια μόλις τριών μηνών από την διακύβερνηση της χώρας από την ΝΔ και από την άλλη να μιλάνε για κτύπημα κατά της οικογενειοκρατείας. 
Πιστεύουμε ότι αν ζούσε ο Παύλος, διακρίνοντας έναν πολιτικό χαμηλών τόνων και συνεργασιών,  και ο ίδιος δεν θα το ήθελε.  
Να επισημάνουμε ότι το σκεπτικό μας δεν αλλάζει και για την μετονομασία του σταθμού Αγ.Δημήτριος σε Αλλέξανδρο Παναγούλη.''

Ο «Ευαγγελισμός» μετονομάζεται σε Παύλος Μπακογιάννης και ο «Άγιος Δημήτριος» σε «Αλέκος Παναγούλης»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αττικό Μετρό η νέα ονομασία των σταθμών μπορεί να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία, ενώ όπως επισημαίνει η επιλογή γίνεται ώστε να υπάρξει μια πιο σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πως σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Έτσι η Αττικό Μετρό Α.Ε αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός του μετρό Άγιος Δημήτριος εξ' αρχής είχε διπλή ονομασία «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» και πλέον με την απόφαση θα μετονομαστεί σε «Αλέκος Παναγούλης».
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό

«Η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης, επιβάλλει το Μετρό της Αθήνας να αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ζωής της. Ήδη, η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην αρχιτεκτονική των σταθμών συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.

Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε .αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.

Ειδικότερα, ο σταθμός «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 3 μετονομάζεται σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» της Γραμμής 2 σε «Αλέκος Παναγούλης».

Η καταργούμενη ονομασία τους θα διατηρηθεί στη σήμανση των σταθμών μέσα σε παρένθεση, δηλαδή «Παύλος Μπακογιάννης (Ευαγγελισμός)» και «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», έως την 30η Απριλίου 2020. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η αποκλειστική χρήση της νέας ονομασίας.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης στο σταθμό «Ευαγγελισμός» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία για το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποκαλύψει το νέο όνομα του σταθμού, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, της οικογένειας του τιμώμενου προσώπου και εκπροσώπων των αρχών της πόλης των Αθηνών.

Παρόμοια εκδήλωση θα οργανωθεί την Πρωτομαγιά του 2020 στο σταθμό «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», οπότε και θα αποκαλυφθεί η οριστική ονομασία του.

Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό τμήμα της Αττικό Μετρό Α.Ε. θα επιμεληθεί τον σχεδιασμό δύο μονίμων εγκαταστάσεων στους ανωτέρω σταθμούς με ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τα τιμώμενα πρόσωπα.

Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης».


Πηγή www.ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....