Διυλιστήριο: 05/18/17
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την βάση στην Τουρκία και την εγκαθιστούν στην Ιορδανία



Η Γερμανία δεν παραμένει μόνο στις λεκτικές απειλές. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η υπουργός Άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα βρεθεί στην Ιορδανία και στη συνέχεια θα έχει κι άλλες επαφές, με σκοπό να αποφασίσει το Βερολίνο πού θα μετεγκατασταθεί η δύναμη κρούσης που διαθέτει… στην Τουρκία.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Πριν υπεισέλθει κάποιος σε λεπτομέρειες, λίγα λόγια για αυτήν τη δύναμη κρούσης. Αποτελείται από αεροσκάφη αναχαίτισης και βομβαρδισμού, καθώς και από μία μοίρα αναγνωριστικών αεροσκαφών. Η επάνδρωση της δύναμης αυτής ολοκληρώνεται με 250 άνδρες και γυναίκες ως στρατιωτικό προσωπικό.

Στη βάση αυτή εδρεύει, επίσης, μεγάλη στρατιωτική και αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα και πολλές άλλες δυνατότητες επιμελητείας, καθιστώντας το Ιντσιρλίκ μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, στην ίδια βάση εδρεύει και ογκώδης τουρκική αεροπορική δύναμη.

Η γενοκτονία των Αρμενίων και το τουρκικό μπλόκο στους Γερμανούς βουλευτές

Εδώ και δύο χρόνια και μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής να καταδικάσει και επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας, η Άγκυρα άρχισε να δημιουργεί προσχώματα, απαγορεύοντας σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τη στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιντσιρλίκ.

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόσφατα, μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Τουρκία ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της δικής της δύναμης που εδρεύει στο Ιντσιρλίκ. Σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου, έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει το Βερολίνο.

Ποιες είναι οι οκτώ επιλογές της Γερμανίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της στρατιωτικής του δύναμης στη σχετικά γειτονική Ιορδανία, όπου και μεταβαίνει η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Το Αμμάν είναι σε θέση να διαθέσει πέραν της μίας εναλλακτικών λύσεων.

Η δεύτερη επιλογή είναι η Ντόχα (Κατάρ). Η τρίτη επιλογή αφορά σε τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο: α) στη βρετανική βάση της Δεκελείας, β) τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου και γ) τη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Πάφο.

Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται και ένα προηγούμενο στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, αφού η βάση του Ιντσιρλίκ εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Συμμαχίας.

Σκληρή απάντηση της Άγκυρας στα σχέδια του Βερολίνου

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του Βερολίνου, επισημαίνοντας: «Η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η Τουρκία δεν παρακαλάει κανένα».

Η τοποθέτηση αυτή μεταδόθηκε στα αγγλικά από την ιστοσελίδα της «Hürriyet Daily News».

Το πραξικόπημα άλλαξε τα δεδομένα

Πολύ πρόσφατα, και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, στην Τουρκία, οι Αμερικανοί παρακολουθώντας το τι ακριβώς συνέβη στη βάση του Ιντσιρλίκ ανάμεσα στις αντίπαλες φράξιες του τουρκικού στρατού και τη σχεδόν αυτόματη αυτομόληση Τούρκων αξιωματικών, ακόμα και διοικητών, προκειμένου να διασωθούν, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέτασε άμεσα τη δυνατότητα της μεταφοράς των πυρηνικών όπλων που διαθέτει εκεί σε πιο ασφαλές μέρος. Έκτοτε δεν υπάρχουν νεότερα για αυτήν την υπόθεση.

Μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον προ δύο 24ώρων, κατέστη σαφές πως το μείζον ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανισορροπία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας από τους Αμερικανούς, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαφοράς Ουάσινγκτον και Άγκυρας, χωρίς να υπάρχει ορατή πιθανότητα επίλυσης του προβλήματος.

Ως εκ τούτου, στρατιωτικοί παρατηρητές εξακολουθούν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο κατά πόσο η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ παραμένει πολιτικά και στρατιωτικά ωφέλιμη όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ συνολικά. Σημειώνεται ότι αυτός ο προβληματισμός ενσκήπτει για πρώτη φορά από τότε που η Τουρκία και η Ελλάδα έγιναν δεκτές ταυτόχρονα στη Συμμαχία, δηλαδή από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40. Αντιλαμβάνεται ο καθένας το πόσο σοβαρή είναι αυτή η υπόθεση, αλλά και το πώς μια γερμανική πρωτοβουλία αποχώρησης από το Ιντσιρλίκ θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Νέα επιβάρυνση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο τουρκικός Τύπος, δύο Τούρκοι στρατηγοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Μετά την υποβολή του αιτήματός τους μεταφέρθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό.

Δεν δημοσιεύεται καμία πληροφορία για το πώς αυτοί οι δύο στρατηγοί βρέθηκαν σε γερμανικό έδαφος. Ουδείς γνωρίζει αν διέφυγαν από την Τουρκία ή εάν υπηρετούσαν σε κάποιο από τα σημαντικά στρατηγεία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ή και την Αμερική. Σημειώνεται ότι από τις 15 Ιουλίου του 2016 έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία δεκάδες Τούρκοι, μεσαίοι και ανώτεροι αξιωματικοί, με τις οικογένειές τους.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί μείζονα εμπλοκή στις σχέσεις Βερολίνου και Άγκυρας, διότι η γερμανική Δικαιοσύνη, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, αρνείται να εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία, η οποία έχει υποβάλει επανειλημμένως ανάλογα αιτήματα. Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που αναφέρεται πως Τούρκοι αξιωματικοί ανώτερου βαθμού (στρατηγοί) προβαίνουν σε αυτήν την ενέργεια. Αν η ημερομηνία αυτομόλησης των Τούρκων στρατηγών είναι πρόσφατη, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, εξακολουθεί να υπάρχει μείζον ζήτημα στελέχωσης και ελέγχου των επιτελείων.

Πηγή www.zougla.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Τσίπρας ζήτησε από την Ελβετία την επιστροφή 30 εκατ. ελβετικών φράγκων


Το ποσό είχε δεσμευτεί το 2012 και αφορούσε το ξέπλυμα χρήματος από αμυντικούς εξοπλισμούς

Να επιστραφούν οι καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (27,5 εκατ. ευρώ) από μίζες ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Aλέξης Τσίπρας από την πρόεδρο της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρντ, στο πλαίσιο της συνόδου για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» στο Πεκίνο.

Το ποσό αυτό είχε δεσμευτεί το 2012 από την ελβετική εισαγγελία, λόγω του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας, στο οποίο εμπλέκονταν Έλληνες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο καταδικασθείς πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και αφορά σε ξέπλυμα χρήματος από αμυντικούς εξοπλισμούς.

Η πληροφορία αυτή αρχικά μεταδόθηκε από το ελβετικό ραδιοφωνικό σταθμό RTS, την οποία εν συνεχεία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελβετίδας προέδρου, Ντομινίκ Μπουνιόν.

Πηγή: Neue Zuericher Zeitung (NZZ) / dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μύγες στο γάλα..

    Είναι προφανές πως είναι γνωστή σε όλους τους αντιμνημονιακούς-δημοκρατικούς πολίτες η έκκληση, το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη σε μεγάλο συλλαλητήριο-διαμαρτυρία,
..εναντίον των εφιαλτικών μνημονίων,
..αλλά και εναντίον των Εφιαλτών που τα
ψηφίζουν και τα εφαρμόζουν εις βάρος της χώρας και του λαού.

Σε πολλούς επίσης είναι γνωστή η προσπάθεια κάποιων "κάργα αριστερών" και άλλων "ανένταχτων" και "σκεπτόμενων" ανθρώπων,
..να ειρωνευτούν, να κριτικάρουν, να εγκαλέσουν τον Μίκη Θεοδωράκη για κάποιες πολιτικές επιλογές και κάποια λάθη στην πορεία ενός γεμάτου και πολυτάραχου βίου.
( Λίγο ως πολύ είναι οι ίδιοι που αποδέχονται ως θεά και πλέκουν ύμνους και διθύραμβους στην Μελίνα, η οποία με συνέπεια υπηρέτησε την εγκληματική πολιτική οργάνωση ΠαΣοΚ, και ύμνησε όσο λίγοι τον ιδρυτή του και Μεγάλο Τυχοδιώκτη. )

Πρώτον:
Όλοι αυτοί οι επιλεκτικοί κριτές κάνουν πως ξεχνούν, η μάλλον θέλουνε να ξεχάσουμε εμείς πως,
..ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με μιά παρέα σύγχρονων Άτλαντων του πολιτισμού, του πνεύματος, της διανόησης,
..πήραν το όνομα της Ελλάδας και του ελληνισμού στους ώμους τους και το περιέφεραν σε κάθε γωνιά της οικουμένης, όχι διασύροντάς το όπως οι τωρινοί Εφιάλτες-πολιτικοί, αλλά δοξάζοντάς το.
Και είτε μας αρέσει είτε όχι είναι μόνο εκείνη η παρέα γιγάντων που θα μπορούσε "να τραβήξει το αυτί", να εγκαλέσει τον Μίκη για κάποιες επιλογές του.
Δεν ζουν όμως.
Δεν ζεί ο Ελύτης, ούτε ο Ρίτσος. Ούτε ο Σεφέρης κι ο Καζαντζάκης. Δεν ζει ο Γκάτσος, ο Χατζιδάκις, ο Σαμαράκης, ο Κουν, ο Καμπανέλλης. Ούτε καν ο Καστοριάδης, ούτε ο μπαρμπα-Γιάννης ο Σκαρίμπας.

Απ΄ την παρέα των γιγάντων που θα μπορούσαν να τον κριτικάρουν δεν ζει παρά ο Μίκης,
..σε μιά ηλικία έσχατων γηρατειών, εκεί που κάποιος δεν αποσκοπεί σε τίποτα παρά σε μιά ήσυχη συνείδηση και μιά υστεροφημία.
Ζει για να υψώνει ακόμη την φωνή του υπέρ του λαού και της πατρίδας,
..μιά φωνή κάποιες φορές δυσνόητη, μα πάντα στεντόρια και αληθινή.

Και όσοι "κάργα αριστεροί" και λοιποί προσπαθούν να ακυρώσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ γνωρίζουν πως ούτε ο Μίκης, ούτε το έργο του, ούτε η φωνή του μπορούν να ακυρωθούν,
..στην ουσία συνειδητά ή ασυνείδητα προσπαθουν να ακυρώσουν την έκκληση αυτή για αντίσταση και ανυπακοή στους παγκόσμιους τοκογλύφους και τα ανδρείκελά τους.
Όσοι το κάνουν ασυνείδητα, ακούσια, με πολύ μεγάλη επιείκεια μπορούν να χαρακτηριστούν ως αφελείς.
Σε όσους όμως το κάνουν επί τούτου με πλήρη συνείδηση, έχουμε να πούμε πως είναι ορατοί,
..φαίνονται σαν τις μύγες μέσα στο γάλα του αντιμνημονιακού-δημοκρατικού κινήματος που σοβεί μέσα στην κοινωνία.
Το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να πνιγούν μέσα σε αυτό το γάλα που θέλουν να μαγαρίσουν.
Το αντιμνημονιακό-δημοκρατικό κίνημα συνεχώς θα μεγαλώνει,
..και θα περιμένει φωνές σαν αυτή του Μίκη για ν' αντριέψει.

Η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη είναι η τελευταία Μεγάλη Καθαρή Φωνή που υπάρχει σε τούτο τον τόπο.
Ας την ακολουθήσουμε.

Και επιτέλους, δεν κάνουμε το χατήρι του Μίκη.
Χατήρι στον εαυτό μας κάνουμε.
Και στην πατρίδα!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παρουσία Βαρθολομαίου τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων σε σχολεία της Ίμβρου



«Δοξάζουμε τον Θεό που οδήγησε τους Ίμβριους και την Ίμβρο σ αυτές τις ευτυχισμένες μέρες. Εγώ είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και όταν επισκέφθηκα το νησί μας για πρώτη φορά ως Πατριάρχης τον Ιούνιο του ΄92 εξέφρασα αυτή την αισιοδοξία μου και προσπάθησα να τονώσω το ηθικό των συμπατριωτών μου λέγοντας ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες.

Να έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, να μην απογοητευόμεθα και πράγματι έστω και με την παρέλευσιν δύο δεκαετηρίδων και περισσότερο ήρθαν αυτές οι καλές μέρες. Επέστρεψε η ελληνική παιδεία στο νησί μας. Υπάρχει επαναπατρισμός συμπατριωτών μας από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη. Έχουμε 33 παιδιά στα σχολεία μας.

Σήμερα εγκαινιάσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο μας, το Σεπτέμβριο θα ανοίξει το νηπιαγωγείο μας και επομένως εκείνα που είπαμε το ' 92 πραγματοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Δοξάζουμε τον Θεό και ελπίζουμε να έλθουν καλύτερες μέρες. Ο ρωμαίικος πληθυσμός του νησιού μας να αυξηθεί και να επιστρέψουμε αν όχι στις πολύ παλιές καλές μέρες, να έχουμε βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με το σήμερα».

Αυτά δήλωσε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τα εγκαίνια των αθλητικών εγκαταστάσεων στο λύκειο των Αγριδίων της Ίμβρου. Έργο το οποίο χρηματοδότησε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας.

Μετά την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη παρουσιάσθηκε πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών ματαιώθηκε το χορευτικό πρόγραμμα των μαθητών και ο αγώνας μπάσκετ των βετεράνων του Ιστορικού Αθλητικού Συλλόγου Πέρα που είχαν προγραμματιστεί στις νέες υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε τα θυρανοίξια του ιστορικού Ι.Ν. του Ταξιάρχου στην κορυφή του λόφου της Κοινότητας Γλυκέως o οποίος αμέσως μετά απένειμε το Οφίκιο του Άρχοντος Εξάρχου στον επιχειρηματία Αθανάσιο Σούλη - Κωνσταντόπουλο τιμώντας τον για την προσφορά και στήριξή του στο έργο της εκκλησίας.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΓΓΡΑΦΑ - Τρία χρόνια φυλάκιση για τον Κουρτάκη των Παραπολιτικών


Σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο
εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης, κατηγορούμενος για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα.

Στο επίκεντρο της δικαστικής απόφασης βρέθηκαν επτά δημοσιεύματα στη στήλη «Πολίτικος Καφές» της εβδομαδιαίας εφημερίδας, στα οποία ο κ. Κουρτάκης κατηγορούσε τον εφοπλιστή για διαπλεκόμενες σχέσεις με τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ειδικότερα, μέσω των δημοσιευμάτων, ισχυριζόταν ότι ο γιος του κ. Ντογιάκου εργάζεται στις επιχειρήσεις του κ. Πατέρα και ότι ο εισαγγελέας απολαμβάνει δωρεάν διακοπές ως φιλοξενούμενος του εφοπλιστή σε καμπάνα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στην αγόρευσή του, ο συνήγορος του εφοπλιστή Γιάννης Απατσίδης έκανε λόγο για δημοσιεύματα που μολύνουν τον δημόσιο βίο και είναι στοχευμένα από συμφέροντα. «Ο εντολέας μου μπορεί να έχει 300 πλοία, μπορεί και πέντε. Όλα, όμως, έχουν ονόματα ποιητών και κανένα από αυτά δεν λέγεται Noor 1*» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο δικαστήριο παρέστη και ο ίδιος ο κ. Πατέρας, ενώ ο κ. Κουρτάκης εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκδότης «έφαγε καμπάνα» και για τα όσα υποστήριξε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, για τα οποία μάλιστα καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδορκία.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Ντογιάκου για προφυλάκιση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κ. Κουρτάκης είχε αναφέρει ότι «οι πάντες μπορούν να καταλάβουν πόσο αντικειμενικός είναι ο γνωστός και ως Παναθηναϊκάκιας κ. Ντογιάκος», προσθέτοντας ότι, όπως λέγεται, ο γιος του εισαγγελέα εργάζεται σε εταιρεία του εφοπλιστή Ν. Πατέρα, ενώ ο ίδιος ο εισαγγελέας κάνει δωρεάν διακοπές μέσω του εφοπλιστή στον Αστέρα.

«Ο κ. Ντογιάκος είναι γνωστό ότι διατηρεί καλές σχέσεις με Βγενόπουλο και Πατέρα. Κάποιοι λένε ότι ο γιος Ντογιάκου εργάζεται στις επιχειρήσεις Πατέρα. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο Πατέρας φιλοξενεί τον Ντογιάκο σε καμπάνα στον Αστέρα. Κι επειδή χθες είχαμε εξέλιξη με τον κύριο Μαρινάκη, να καταλάβουμε πόσο αντικειμενικός είναι ο κ. Ντογιάκος. Έχει στοχοποιήσει τα ''Παραπολιτικά'' επειδή άνοιξαν έναν φάκελο που τον αφορά» είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων.

Το «μετρητό κάλυμμα» του Μαρινάκη

Όσον αφορά, δε, στη σχέση μεταξύ του κ. Κουρτάκη και του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τη στήριξη του ομίλου, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό φαίνεται να είναι το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής που διενεργούσε έλεγχο για τα δάνεια των ΜΜΕ.

Στο πόρισμα λοιπόν, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Κουρτάκης συνδέεται -εκτός από δεσμούς φιλίας- και οικονομικά με τον εφοπλιστή, καθώς ο τελευταίος του παρέσχε «μετρητό κάλυμμα» ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1 FM.







*Noor 1: Πρόκειται για το πλοίο που μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνη, την μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη

Πηγή: www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στουρνάρας στο Politico: H συμμετοχή στο QE δεν είναι πανάκεια



H συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE θα βοηθήσει την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2018, δεν αποτελεί όμως πανάκεια, αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που δημοσιεύει το Ρolitico.

O ίδιος εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τη χώρα στη φάση αυτή συνδέεται με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ προβλέπεται στην αρχική συμφωνία. Κατά συνέπεια η αποχώρηση του θα δημιουργούσε πρόβλημα σε συγκεκριμένες χώρες, κυρίως στη Γερμανία, οι οποίες έχουν δεσμευτεί στα κοινοβούλια τους για τη συμμετοχή του Ταμείου. Ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμη και σε αυτή την "μάλλον απίθανη περίπτωση" θα βρεθεί κάποια λύση, η οποία όμως θα προκαλέσει καθυστερήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, η χώρα έχει υλοποιήσει ότι έχουν ζητήσει οι δανειστές και επομένως τώρα "η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο". Συνακόλουθα όπως αναφέρει για να διασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη πορεία της χώρας, απαιτείται από τους δανειστές να αποσαφηνίσουν τους όρους ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους και να περιορίσουν τους στόχους για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την μετά το 2018 περίοδο. Από την πλευρά της η χώρα θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε όπως αναφέρει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια για λαϊκισμούς.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πεπεισμένος για την ικανότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι η "προσέγγιση της Κυβέρνησης έχει αλλάξει από το 2015 τουλάχιστον στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Παραταύτα απαιτείται να οικειοποιηθεί περισσότερο το πρόγραμμα των ιδιωτικοποίησεων και των μεταρρυθμίσεων. Παραμένω ωστόσο αισιόδοξος ότι στο τέλος της ημέρας η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Όμως ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου οικονομικού μοντέλου για την Ελλάδα.".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....