Εξοικονόμηση 150.000 ευρώ τον χρόνο στην Κομοτηνή, με αύξηση μάλιστα των μισθών των εργαζομένων
Τέλος και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής οι εργολάβοι από την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως μάλιστα τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Φιλιππίδης, το οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο είναι σημαντικό, αλλά και για τους εργαζόμενους. Όπως σημείωσε, 150.000 ευρώ τον χρόνο θα είναι η εξοικονόμηση, αλλά οι μισθοί των εργαζομένων, από τα 500 ευρώ που έπαιρναν από τους εργολάβους, θα φτάσουν στα 740 ευρώ. Μάλιστα, όταν είχε αναλάβει η σημερινή διοίκηση, το εργολαβικό κόστος ήταν στα 63.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 720.000 ευρώ τον χρόνο για 29 εργαζόμενους, μετά από διαπραγμάτευση έπεσε στις 47.000 ευρώ τον μήνα και από την περασμένη εβδομάδα η συνολική εξοικονόμηση, αλλά με αύξηση μισθών και αύξηση εργαζομένων, θα είναι σημαντική. Γιατί στις συμβάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι καθαρίστριες και οι φύλακες και οι τραπεζοκόμοι, σύνολο 38 άτομα.
13 προσλήψεις στα Χανιά
Στην πρόσληψη 13 εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις εργασίας προχώρησε το Γ.Ν. Χανίων για τις ανάγκες τον τομέα της σίτισης, οι οποίες έως σήμερα καλύπτονταν από ιδιωτική εργολαβική εταιρεία.
Οι προσλήψεις έγιναν υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και οι προσληφθέντες λαμβάνουν αυτό το διάστημα την απαιτούμενη από τον ΕΦΕΤ εκπαίδευση ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της εργασίας τους. Η απασχόληση των 12 τραπεζοκόμων και του πλύντη στο Γ.Ν. Χανίων θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου.
Σε μια προσπάθεια βελτιώσουν τις εισπράξεις τους από χρέη σε πιστωτικές κάρτες καικαταναλωτικά δάνεια, οι τράπεζες προχωρούν σε «κούρεμα» που φτάνει έως και 90%,προσπαθώντας έτσι να κλείσουν την χρόνια‘’πληγή’’ που αγγίζει έως και τα 2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες στέλνουν σημειώματα σε χιλιάδες πελάτες τους για να διευθετήσουν τα χρέη τους με αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση και πριν τα αγοράσουν τα funds.
Βάσει νόμου πριν τα δάνεια περάσουν στα fuds η τράπεζα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τους πελάτες της.
Έτσι δανειολήπτες με χρέη για παράδειγμα 10.000 ευρώ από πιστωτική ή προσωπικό δάνειο μπορούν πλέον να απαλλαγούν από το χρέος των 9.000 ευρώ και να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ σε δόσεις που θα καθοριστούν από την τράπεζα.
Οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημερινό τους χρέος, έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι τόκοι, και να εξασφαλίσουν δυνατότητα αποπληρωμής σε πολύ χαμηλότερες δόσεις.
Με την επιστολή που θα λάβουν μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζα για ρύθμιση πριν το δάνειό τους περάσει στα χέρια funds.
Μια άλλη τράπεζα θα «ρυθμίσει» 60.000 δανειολήπτες με κούρεμα που φθάνει το 70% ως 75% της βασικής οφειλής, αλλά και στο σύνολο των τόκων και λοιπών εξολογιστικών χρεώσεων, προσφέροντας σεισάχθεια για το 90% του υπολοίπου.
Άλλη τράπεζα προχωρά σε κούρεμα κοντά στο 70% της αρχικής οφειλής και συνολικά 90% αν ληφθούν υπόψη τόκοι και λοιπές χρεώσεις. Το "πακέτο" της Εθνικής αφορά σε περίπου 180.000 δανειολήπτες.
Σε ανάλογα πακέτα θα προχωρήσουν όπως όλα δείχνουν άμεσα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Με αφορμή κατάπτυστα πειράματα που έκαναν σε ανθρώπους και σε πιθήκους, που αναγκαστικά εισέπνευσαν τοξικό διοξείδιο του αζώτου και τα χρηματοδότησαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW, στο πλαίσιο έρευνας που είχε παραγγείλει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT) ξεσπάει νέος πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας καθώς τα αμερικανικά ΜΜΕ «σφυροκοπούν» τις γερμανικές εταιρείες και οι ΝΥ Times είναι αυτοί που αποκάλυψαν το σκάνδαλο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, περίπου 25 νεαρά άτομα, 19 άνδρες και 6 γυναίκες, εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία.
Οι αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους συνδέονται με το σκάνδαλο «ντίζλεγκεϊτ», το 2015 σχετικά με το παράνομο λογισμικό εκπομπών ρύπων από την Volkswagen, το οποίο φέρεται να δοκιμάστηκε και σε πιθήκους που αναγκάζονταν να εισπνέουν τοξικά αέρια.
Η εφημερίδα The New York Times ανέφερε, σε ρεπορτάζ της για τη δεύτερη έρευνα, ότι τα πειράματα στους πιθήκους έγιναν το 2014, σε εργαστήρια στην Αλμπουκέρκη του Μεξικού όπως αναφέρει η ΕΡΤ
«Αυτές οι δοκιμές σε πιθήκους ή ακόμα και ανθρώπους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με ηθικό τρόπο με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελάριου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Γερμανίδα υπουργός περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, χαρακτήρισε τα πειράματα «αποτρόπαια» και δήλωσε σοκαρισμένη που επιστήμονες είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή.
Με ανάρτηση στο Twitter ο όμιλος VW αποστασιοποιείται από το σκάνδαλο και παράλληλα υπενθυμίζει ότι η χρηματοδότηση για την εταιρεία που διεξήγαγε το πειράματα (EUGT) έχει τερματιστεί από τον Ιούνιο του 2017.
Η Daimler καταδίκασε επίσης ανακοινώνοντας ότι «προκαλούν φρίκη η έκταση και η εφαρμογή αυτών των δοκιμών».
Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι τα πειράματα αυτά θύμισαν εποχές Β' ΠΠ κατά τις οποίες ο «άγγελος του θανάτου» Γιόζεφ Μένγκελε για «το καλό της επιστήμης» διέπραξε θανατηφόρα φριχτά πειράματα σε ανθρώπους για λογαριασμό της ναζιστικής Γερμανίας.
Υπάρχει αφιερωμένο σε αυτόν και το ομώνυμο τραγούδι των Slayer «Angel of Death»
Αφού τραυματίστηκε το 1943 στο ανατολικό μέτωπο, επέστρεψε στο Βερολίνο. Στις 30 Μαΐου 1943 διορίστηκε γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου έκανε κυρίως πειράματα με διδύμους και μικρόσωμους, οι οποίοι αποτελούσαν για αυτόν την υποδειγματική έκφραση της "ανωμαλίας". Επίσης, παιδιά αθιγγανικής καταγωγής κινούσαν το ενδιαφέρον του, αφού προσπαθούσε μέσω συγκριτικών πειραμάτων μεταξύ αυτών και άλλων κρατουμένων παιδιών να θεμελιώσει τις φυλετικές του θεωρίες.
Φρόντιζε οι ιατρικά απαραίτητες εγχειρήσεις να πραγματοποιούνται συνήθως από βοηθούς του, ενώ ο ίδιος αφοσιωνόταν στα πειράματα του με τους κρατουμένους και τις κατοπινές νεκροψίες.
Για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις νεκροψίες με στόχο τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων των πειραμάτων του, σκότωνε τα θύματα με ενέσεις φαινόλης. Οι πράξεις του αυτές, συμπεριλαμβανομένων των φόνων, ήταν μέρος μελετών για τη συγγραφή εργασίας επί υφηγεσία, η οποία, όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Όπως και οι άλλοι γιατροί του Άουσβιτς, έτσι και ο Μένγκελε έλαβε μέρος αμέτρητες φορές στη διαλογή των νέων κρατουμένων, βάσει της οποίας διαχωρίζονταν οι νεοαφιχθέντες ικανοί για εργασία από τους αδύναμους, γέρους και ασθενείς, οι οποίοι κατόπιν οδηγούνταν κατευθείαν στους θαλάμους αερίων, όπου έβρισκαν τον θάνατο.
Προφανώς οι Γερμανοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις νοοτροπίες του παρελθόντος.