Διυλιστήριο: 06/11/14
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Πληκτρολόγησε τη διεύθυνσή σου στα Ελληνικά και δες το σπίτι σου τρισδιάστατα!

Γράψε τη διεύθυνσή σου στα Ελληνικά και δες το σπίτι σου τρισδιάστατα!

Η εφαρμογή αυτή μπορεί να προβάλει τρισδιάστατα την διεύθυνση που θα πληκτρολογήσετε και να δείτε το σπίτι σας και όλα τα σπίτια της γειτονιά σας. Τα σχόλια δικά σας .....



Για να δείτε την εφαρμογή κάντε κλικ ΕΔΩ

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γεράσιμος Γιακουμάτος. Τα καλύτερα video !!!

Αυτό που διακρίνει την ''νέα'' κυβέρνηση είναι τα άτομα που επέλεξε να αξιολογήσει. Ένα από αυτά είναι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Γνωστός για τις ''ατάκες'' του, αλλά πολύ περισσότερο για την σταθερότητα (και αυτός όπως και οι υπόλοιποι) των απόψεών του και θέσεών του. Εμείς να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο του, αν και όπως έχει πει ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται ούτε σε φασιστικά καθεστώτα , τέτοια αλητεία ούτε στην Ταγκανίκα πριν 500 χρόνια !!! Ελπίζουμε επίσης τώρα να τα ''βρει'' με τον Σόιμπλε που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, και όσο για σας σας επισημαίνει όταν πας να ξαναψηφίσεις να σκεφτείς ρε βλάκα ..... ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ FOR EVER !!!

1. Ο Γιακουμάτος (εεε συγγνώμη ο κύριος Υφυπουργός) αναφέρει ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε σε φασιστικά καθεστώτα, ούτε στην Ταγκανίκα πριν 500 χρόνια.


2. Ο κύριος Υφυπουργός γνωστός για τις σταθερές του θέσεις, λέει ότι δεν θα ξαναψηφίσει οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις στις 15 11 2012. Δυστυχώς δεν το έκανε, για χάρη της κοινωνικής συνοχής. (Μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις του από το enikos.gr
3.  Τώρα θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Πράκτορα του ΣΥΡΙΖΑ Σόιμπλε




4. Θεωρεί ότι δεν είναι ''δεμένα'' τα στοιχεία κατά της Χρυσής Αυγής. Άρα κλείνουμε και λίγο το ματάκι ......





5. Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του. Πρέπει να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες. Για να δούμε θα το κάνει πράξη.



6. Συμβουλή του υφυπουργού. ΣΚΕΨΟΥ ΒΛΑΚΑ ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ !!! ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ.


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αργύρης Ντινόπουλος Hall of fame !!!

Θα αναρωτιέστε πολλοί πως είναι δυνατόν να έγινε υπουργός Εσωτερικών ο κύριος Ντινόπουλος. Μα φυσικά όπως θα διαπιστώσετε στα παρακάτω video επειδή έχει ένα ιδιαίτερο προσόν. Να έχει σταθερές θέσεις. Είναι γνωστό πια σε όλους μας, ότι ο πρωθυπουργός μας, λόγω του ότι έχει και αυτός το ίδιο χαρακτηριστικό, διάλεξε ανάμεσα σε πάρα πολλούς και κατέληξε στον καλύτερο. Απολαύστε τον λοιπόν ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ !!!!







Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Μια τρύπα μες στο γάλα» η αλλαγή της διάρκειας ζωής από 5 σε 7 ημέρες

Η αρχική πρόταση του υπ. Ανάπτυξης, βασισμένη στις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος δεν θα καθορίζεται από το κράτος, αλλά από τον παραγωγό αναλόγως της μεθόδου παστερίωσης που χρησιμοποιεί. Η ρύθμιση που τελικά υιοθετήθηκε είναι απλώς η αύξηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες.

Πολύ κακό για το τίποτα. Στη φράση αυτή αποτυπώνεται ίσως με τον καλύτερο τρόπο η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά γάλακτος ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του περίφημου πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής του εν λόγω προϊόντος και σε σειρά άλλων αγορών, διαδικασία η οποία έφτασε να απειλεί την κυβερνητική συνοχή και προκάλεσε την παραίτηση ενός αναπληρωτή υπουργού. Ηδη, το γάλα με διάρκεια ζωής έξι ή επτά ημερών τόσο των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών όσο και ιδιωτικής ετικέτας βρίσκεται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, όμως οι τιμές παραμένουν ακριβώς οι ίδιες με αυτές που είχαν τα προϊόντα φρέσκου γάλακτος όταν η διάρκεια ζωής ήταν έως 5 ημέρες.

Ειδικότερα, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ βρίσκεται ήδη παστεριωμένο γάλα διάρκειας 7 ημερών των εταιρειών Vivartia (Δέλτα), Μεβγάλ και Ολυμπος, ενώ αντιθέτως εξακολουθεί να έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες το παστεριωμένο γάλα της ΕΒΟΛ και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Για την ώρα καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή του λεγόμενου «γάλακτος ημέρας». Πρόκειται για το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες.

Από την έρευνα που έκανε η «Κ» προκύπτει ότι το γάλα με διάρκεια ζωής 7 ημερών πωλείται στην ίδια ακριβώς τιμή με αυτή που είχε όταν η διάρκεια ζωής βάσει του νόμου ήταν μέχρι 5 ημέρες. «Θα μπορούσαμε να έχουμε αυξήσει την τιμή λιανικής, διότι έχει αυξηθεί η τιμή παραγωγού τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς», υποστηρίζουν τα στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας. «Αντ’ αυτού η τιμή έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και οι καταναλωτές μπορούν να καταναλώσουν το γάλα για δύο επιπλέον ημέρες», προσθέτουν. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) η μέση τιμή αγελαδινού γάλακτος ήταν τον Μάρτιο του 2014 0,446 ευρώ/λίτρο από 0,449 ευρώ/λίτρο τον Φεβρουάριο και 0,45 ευρώ/λίτρο τον Ιανουάριο, παρουσιάζει δηλαδή μια σταδιακή αποκλιμάκωση, η οποία έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2013.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στις συσκευασίες το γάλα είναι ελληνικής προέλευσης, αφού η αγορά με τη ρύθμιση όπως τελικά ψηφίστηκε, παρέμεινε στην ουσία «κλειστή». Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, βασισμένη στις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεπε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος δεν θα καθορίζεται από το κράτος, αλλά από τον παραγωγό αναλόγως της μεθόδου παστερίωσης που χρησιμοποιεί. Υπό την απειλή της μη υπογραφής του νομοσχεδίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου, η ρύθμιση που τελικά υιοθετήθηκε είναι απλώς η αύξηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες. Ακριβώς αυτός ο περιορισμός εξακολουθεί να μην αφήνει το πεδίο ελεύθερο στις εισαγωγές, κάτι που πιθανώς θα προκαλούσε αύξηση του ανταγωνισμού στην εν λόγω αγορά και μείωση των τιμών λιανικής που υποτίθεται ότι ήταν και το βασικό ζητούμενο της μεταρρύθμισης. Ακόμη και οι συσκευασίες παραμένουν οι ίδιες, καθώς οι εταιρείες κάνοντας χρήση της μεταβατικής περιόδου (τελειώνει στις 7 Ιουνίου) δεν τις έχουν αλλάξει. Από την έρευνα της «Κ» διαπιστώσαμε ότι μία εταιρεία αναγράφει στις συσκευασίες, κάτω από την ημερομηνία λήξης, τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και σε αριθμό ημερών, για παράδειγμα «γάλα 7 ημερών». Πολύ κακό για το τίποτα, λοιπόν, ή για να παραφράσουμε τη γνωστή έκφραση «μια τρύπα στο... γάλα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που σαν κυβέρνηση έχουμε υπογράψει με το ΔΝΤ, αν δεν μειωθεί η τιμή του γάλακτος θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Αυτό σημαίνει αυτόματα, πως μία Ολλανδική εταιρεία, θα μπορεί αυτόματα να θεωρεί φρέσκο γάλα, το γάλα των 15 ημερών και να το εισάγει με πολύ χαμηλή τιμή στην εγχώρια αγορά.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι «πρωταθλητές» των ερωτήσεων στη Βουλή για θέματα Παιδείας


Ποια κόμματα και βουλευτές κυριαρχούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Συνολικά 1.809 ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για θέματα που αφορούν το υπουργείο Παιδείας από το Σεπτέμβριο έως και τις 10 Ιουνίου.

Από το σύνολο των 1.809 ερωτήσεων, οι 350 πραγματοποιήθηκαν από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν 373 ερωτήσεις.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα 61 ερωτήσεις κατατέθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός ερωτήσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων που έχουν καταθέσει 346 ερωτήσεις, σχεδόν όσες τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν καταθέσει 103 ερωτήσεις, ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται και η Δημοκρατική Αριστερά με 112 ερωτήσεις.

Ο αριθμός ερωτήσεων που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέρχονται σε 157. Οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές έχουν καταθέσει 96 ερωτήσεις, ενώ 215 ερωτήσεις κατατέθηκαν από ανεξάρτητους βουλευτές.

«Πρωταθλητής» στην κατάθεση ερωτήσεων για θέματα του υπουργείου Παιδείας αναδεικνύεται ο βουλευτής κ. Νικολόπουλος με 271 ερωτήσεις.

Από τους υπόλοιπους βουλευτές​ η κα Ξουλίδου των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει καταθέσει 87 ερωτήσεις. Από το ΣΥΡΙΖΑ ο υπεύθυνος παιδείας κ. Κουράκης 133 ερωτήσεις, ενώ η κα Ρεπούση της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει καταθέσει 41 ερωτήσεις.

Ο κ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ έχει καταθέσει 46 ερωτήσεις. Ο κ. Αμανατίδης του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει 69 ερωτήσεις όσες και ο κ. Αυγενάκης της ΝΔ 80 ερωτήσεις έχει καταθέσει η κα Βαμβακά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Γερασιμίδου Ελένη του ΚΚΕ έχει καταθέσει 74 ερωτήσεις. Η κα Γεωργοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει 87 ερωτήσεις, ενώ 72 είναι οι ερωτήσεις της κα Δριτσέλη του ίδιου κόμματος. Η κα Κανελλοπούλου υπέβαλλε 85 ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, 80 ερωτήσεις πραγματοποίησαν οι κ. Κωνσταντινίδης Θεοδόσιος του ΚΚΕ και ο κ. Πάντζας του ΣΥΡΙΖΑ 100 ερωτήσεις
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΔΝΤ: Χρηματοδοτικό κενό €12,6 δισ. το 2015 !!!

Της Δήμητρας Καδδά

Με τη –γνωστή από την προηγούμενη Άνοιξη- σκληρή θέση για τις τράπεζες επανέρχεται το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την αξιολόγηση του ελληνικού μνημονίου. Απευθύνει σήμα κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια, αφήνοντας αιχμές για συστημικό κίνδυνο, για απομόχλευση και για αισιόδοξα τεστ αντοχής της ΤτΕ.

Καταγράφει επίσης:

* Χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ το 2015 (από το οποίο τα 6,7 δισ. ευρώ είναι η μη προσδιορισμένη επίσημη χρηματοδότηση ή η πρόσβαση στις αγορές). Εκτιμά ότι θα αρχίσει να φαίνεται από τον Μάιο του 2015.

* Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017.

* Διατυπώνονται φόβοι και αιχμές για πολιτικές πιέσεις χαλάρωσης.

* Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Capital.gr για «παράθυρο» υπαναϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο του δημοσιονομικού κενού.

* Εκτιμάται πιστωτική επέκταση μόνο από το 2016 και μετά (3,6%).

* Ανάγεται σε ρυθμιστή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις η δραματική βελτίωση απόδοσης δημοσίου.

* Γίνεται παραδοχή ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι προσωρινό και μη επαναλαμβανόμενο μέτρο.

* Γίνεται παραδοχή από τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για ανατροπές στα εργασιακά, ότι παραμένει το αποθεματικό του ΤΧΣ και ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του προγράμματος.

Τα μνημόνια στο φως


Το ΔΝΤ στην έκθεσή του περιλαμβάνει ως παραρτήματα τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου και φέρνουν "τσουνάμι" νέων μέτρων που θα κορυφωθούν τον Οκτώβριο: κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες, νέο μισθολόγιο, αλλαγή μη μισθολογικών δαπανών, νέο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, αλλά και νέες παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα, ψωμί, λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές αν κριθούν αναγκαίες.

Υπάρχει επίσης δέσμευση για χρονοδιάγραμμα κατάργησης φόρων-τελών υπερ τρίτων, αλλά και για επανεξέταση απόδοσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο με παρεμβάσεις «εξάλειψης» εξαιρέσεων αν χρειαστούν από το 2015.

Τι λέει το ΔΝΤ για τις Τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν σήμερα μια σοβαρή απειλή για την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη, αναφέρει το ΔΝΤ. Βρίσκονται σε επίπεδα πολύ πιο υψηλά από ό,τι «σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες που δυσκολεύτηκαν να αποφεύγουν συστημική κρίση». Το Ταμείο στην έκθεσή του κάνει λόγο για αισιόδοξες παραδοχές της ΤτΕ και αναφέρει ότι ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη σταθερότητα, το ΔΝΤ «ανησυχεί ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν» με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παρατεταμένη απομόχλευση, με συνακόλουθο κίνδυνο για την οικονομία.

Δραματική βελτίωση απόδοσης δημοσίου ή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Η δημοσιονομική προσαρμογή –αναφέρει το ΔΝΤ– συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Όμως, μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Και από τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί σε πάνω από το 4% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια αρχίζουν τα... δύσκολα. Γίνεται λόγος για κόπωση προσαρμογής που είναι πλέον φανερή με αιχμές για τις υποσχέσεις για «κοινωνικό μέρισμα» και "όχι νέα μέτρα" από «τους πολιτικούς ηγέτες δείχνουν ότι η πολιτική δέσμευση για την στρατηγική του χρέους θα δοκιμαστεί σοβαρά».

Το ΔΝΤ εξηγεί ότι η στρατηγική μείωσης του χρέους «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αύξηση σε μισθούς και συντάξεις από τα σημερινά επίπεδα έως την περίοδο μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016». Αντίθετα αναφέρει ότι «με τους φορολογικούς συντελεστές ήδη υψηλούς» και τις δαπάνες να συμπιέζονται «η αναγκαία πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και ειδικά σε συντάξεις που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ, θα είναι δυνατή μόνο με μια δραματική βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα». Γι ΄αυτό, εξηγεί το ΔΝΤ, το πρόγραμμα είναι «βαρύ» σε διαρθρωτικά μέτρα για την διαμόρφωση σύγχρονων δημοσιονομικών θεσμών και αναμόρφωση της Ελλάδας σε πεδία που είναι ακόμα εξαιρετικά αναποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας.

Ειδική μνεία γίνεται στα έσοδα. Ενώ υπάρχουν επιτέλους σημάδια βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης, η πρόοδος εξακολουθεί να απογοητεύει, αναφέρεται και «αυτή η πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί ένα κρίσιμο κίνδυνο για το πρόγραμμα».

Σοβαρή ανησυχία για τη βιωσιμότητα χρέους

Η βιωσιμότητα του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, επισημαίνεται. Εκτιμάται ότι τα υψηλά επίπεδα την προσεχή 10ετία, θα παραμένουν εμπόδιο για την πρόσφατη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, «ειδικά αν οι αμφιβολίες επανεμφανίζονται για την πολιτική βούληση και διατηρηθεί ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα».

Γίνεται σαφές ότι είναι «απαραίτητο οι Ευρωπαίοι εταίροι να επαναβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις τους για τη συμφωνηθείσα στρατηγική του χρέους βρισκόμενοι σε ετοιμότητα να παρέχουν την πρόσθετη ελάφρυνση που απαιτείται».

Περιθώρια αισιοδοξίας – κίνδυνοι από εξαγωγές

Υπάρχουν «λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία» λέει το ΔΝΤ. Κάνει λόγο για ανάκαμψη αλλά και για την πιθανή αρχή ενός ενάρετου κύκλου ενάρετο κύκλο, εξηγώντας ότι αυτά «είναι πολύ καλά νέα, και αντανακλούν πάνω απ΄ όλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης».

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά το γεγονός ότι οι εξαγωγές έχουν αποτύχει να αποτελέσουν ισχυρή κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, (σημ σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιφέρειας) αποδεικνύουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πολύ πίσω «από την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να επιτευχθεί μια πιο διατηρήσιμη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Συστήνουν αποφασιστική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρχει εφησυχασμός και να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση αξιολογήσεις του προγράμματος».

Δήλωση Θάνου Κατσάμπα – δέσμευση για ομαδικές απολύσεις

Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής για την Ελλάδα επισημαίνει σε συνοδευτική επιστολή που δημοσιεύει ως παράρτημα το ΔΝΤ ότι «παραμένουν σημαντικές προκλήσεις σε πολλούς τομείς». Δίνει έμφαση στην αγορά εργασίας και δεσμεύεται ότι πέρα από τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν φέρει μείωση μισθών του δημοσίου τομέα κατά 23%, ελάχιστου μισθού κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους εργαζόμενους, σημαντικές περικοπές σε αποζημιώσεις έρχονται «μέτρα για την αντιμετώπιση των εναπομενόντων περιορισμών» σε δύο «σημαντικούς τομείς (ομαδικές απολύσεις και στην συνδικαλιστική δράση)» σε 2 στάδια: οι ομαδικές απολύσεις θα ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ δια νόμου το φθινόπωρο του 2014.

Δεσμεύεται ότι «σε αναγνώριση του γεγονότος ότι δυσμενείς απρόβλεπτα μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον, το ΤΧΣ θα διατηρήσει τα αποθέματα» τουλάχιστο έως τα τεστ αντοχής. Κάνει λόγο για αργή αλλά σταθερή πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων που συνδέεται με την υποτονική ζήτηση, την ανωριμότητα των περιουσιακών στοιχείων και προαναγγέλλει οργανωτικές αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ. Αναγνωρίζει επίσης ότι είναι εφάπαξ το «κοινωνικό μέρισμα».

«Παρά τις πρόσφατες θετικές ειδήσεις, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές προκλήσεις» αναφέρει ο κος Κατσάμπας. Απαριθμεί μια απότομη διόρθωση των διεθνών τιμών, γεωπολιτικούς κινδύνους, λόγω της κατάστασης στη Ρωσία και Ουκρανία και της αστάθειας στην Τουρκία. Στο εσωτερικό κάνει λόγο για βραδύτερη εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών.

Κάνει λόγο όμως και για το ενδεχόμενο τα πράγματα να πάνε καλύτερα μέσα από καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Ποιές προκλήσεις βλέπει το ΔΝΤ

Το ταμείο αναφέρει μια σειρά από προκλήσεις, που «πρέπει να υπερπηδηθούν πριν από τη σταθεροποίηση» και μια διαρκή και ισόρροπη ανάπτυξη. Κάνει λόγο για αδύναμες εξαγωγές, για τα επισφαλή δάνεια, τα δημοσιονομικά κενά που προβλέπονται για το 2015-16, και το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό.

Ειδική μνεία γίνεται για την πολιτική αναταραχή το 2011 - 12 και τα προβλήματα που δημιούργησε το ζήτημα παραμονής στη ζώνη του ευρώ, «που επιδείνωσε την αβεβαιότητα και ενθάρρυνε κατεστημένα συμφέροντα»

Εκτιμά επίσης ότι η μείωση μισθών δεν τόνωσε, όσο θα έπρεπε την ανταγωνιστικότητα. Οι ονομαστικοί μισθοί έχουν μειωθεί κατά περίπου 16% από το 2009 αλλά η ανταγωνιστικότητα μετρούμενη με βάση τις μειώσεις τιμών δεν ανταποκρίθηκε «αντανακλώντας ακαμψίες στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών».

Στους κινδύνους ανάπτυξης το ΔΝΤ καταμετρά την εσωτερική πολιτική αστάθεια, την κόπωση προσαρμογής, αποκλίσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, της πιέσεις από κεκτημένα συμφέροντα, την αποτυχία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρωτών σημείων των τραπεζικών ισολογισμών, αποπληθωρισμό, αλλά και εξωτερικούς παράγοντες.

Το χρέος εκτιμάται στο 174% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, και αναμένεται να μειωθεί στο 128% το 2020 και στο 117% το 2022, χωρίς να υπολογιστούν «ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα ανακούφισης από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα».

Δημοσιονομικο κενό

Για το 2014 αναφέρεται ότι «οι αρχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου» και ότι οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές «είναι γενικά ισορροπημένοι». Το ΔΝΤ δεν αποκλείει μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς η οικονομία ανακάμπτει, «το ιστορικό της υπό-εκτέλεσης του προϋπολογισμού επισημαίνει επίσης τη δυνατότητα της υπερ-απόδοσης» αναφέρει, ενώ στον αντίποδα αναφέρει τον κίνδυνο για δυσμενείς δικαστικές, τον αβέβαιο αντίκτυπο των νέων πρωτοβουλιών της φορολογικής πολιτικής, τυχόν χαμηλή απόδοση των φόρων ακίνητης περιουσίας και της συγκράτησης των δαπανών στον τομέα της υγείας.

«Οι αρχές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα, εάν οι κίνδυνοι υλοποιηθούν» αναφέρει και εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα για να κλείσει το κενό 2015-16. Αναφέρει μάλιστα ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να εξετάσει εκ νέου τις προβλέψεις κατά τον χρόνο του προϋπολογισμού του 2015.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν και με άνισο τρόπο.

Το ΔΝΤ πλέον πιέζει για το εργασιακό πεδίο. «Είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης οι περιορισμοί σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις να εξαλειφθούν» αναφέρεται. Το ίδιο ζητά και για το Lock Out περιγράφοντας την Ελλάδα ως μία ακραία περίπτωση στην ΕΕ.

Γίνεται με σαφήνεια λόγος για «την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρύθμιση των συντάξεων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους» αλλά και για στόχο 2.000 απολύσεων το 1ο τρίμηνο του 2015 ο οποίος θα επανεξεταστεί για το κατά πόσο «θα οριστεί επισήμως ως στόχος» μνημονίου.

Ως «ιδιαίτερη πρόκληση» αναφέρει τα ληξιπρόθεσμα χρέη ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του ΕΟΠΥΥ που «δεν έχει καταβάλει τις οφειλές προς τα δημόσια νοσοκομεία στην ώρα τους».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται ότι διάφοροι παράγοντες στηρίζουν τις καθυστερήσεις, όπως η έλλειψη ελέγχου, εμπόδια για την προετοιμασία των ακινήτων προς πώληση, χρονοβόρες ρυθμιστικές διαδικασίες, η ανάγκη για ρυθμιστικές δομές και συνεχούς στήριξης από διάφορα υπουργεία. Ετσι, τα συνολικά έσοδα εως το 2022 πλεόν υπολογίζονται κατά 3,9 δις. ευρώ χαμηλότερα, σε 22,4 δισ. ευρώ.

ΔΝΤ: Μόνο πρόσκαιρο το πρόβλημα χρηματοδότησης

Το ΔΝΤ εξηγεί ότι από την ΕΕ απομένουν μόνο 1,9 δισ. ευρώ. «Το πρόγραμμα εξακολουθεί να πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις» για την χρηματοδότησή του αλλά «με λίγο ή καθόλου περιθώριο».

Αναφέρει πάντως ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν σημαντικοί, παρόλο που μετριάστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι σχετικά υψηλές φέτος και το 2015 (περίπου 23% εκατό του ΑΕΠ το 2014), αλλά μετά μειώνονται ταχύτατα αναφέρει με νόημα το ΔΝΤ.

Γίνεται πάντως και λόγος για κινδύνους από χαμηλότερη ονομαστική ανάπτυξη, αποκλίσεις των ιδιωτικοποιήσεων και ενδεχόμενων υποχρεώσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Καταγράφει και 2,5 δισ. ευρώ επιστροφών φόρων που θα εκκαθαριστούν το 2015.

http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Για τον πολιτισμό, ρε @αμώτο!..

    Ο ''πρωθυπουργός'' μας, βαθύς γνώστης του πολιτισμού,
..αφού διετέλεσε και ο ίδιος υπουργός Πολιτισμού στο come-back (α, ρε Άντζελα! Όχι αυτή. Η άλλη. Η lady!) της πολιτικής του καριέρας,
..γνωρίζει πολύ καλά ότι για το συγκεκριμένο υπουργείο χρειάζεται ένα πρόσωπο με βάρος.
Όχι απαραίτητα πνευματικό βάρος, ή ηθικό βάρος (αυτό το τελευταίο ίσα-ίσα μπορεί να συνιστά πραγματικό βάρος!).
Μπορεί να είναι και σωματικό βάρος! Και δεν έχει σημασία πού; Όπου νάναι: στην κοιλιά στους γοφούς, στο μπούστο.. Όπου νάναι!

Την αρχή, ο πρώτος διδάξας δηλαδή, ήταν ο Μεγάλος Τυχοδιώκτης, που διόρισε υπουργό Πολιτισμού την Τρούμπα! Κινηματογραφική και πραγματική!

Έκτοτε, το τί έχει περάσει αυτό το υπουργείο, και από αυτό το υπουργείο, δεν περιγράφεται!
Στην καρέκλα του έχουν καθήσει προσωπικότητες απείρου κάλλους:
Μπένυ ο παρα-συνταγματολόγος!
Ο αισχρός ''Μαζί τα φάγαμε''!
Ο μεγάλος Ηλίθιος!
Η κόρη του Δράκουλα!
Ο εξάδελφος με τις πλαστές πινακίδες!
Ο ασβός απ' την δημαρχία Θεσσαλονίκης!
Ο τσικ-λεβέντης απ' την Καλαμάτα!
Μέχρι κι ο Παύλος του Αυλάρχη της Άννας-Μαρίας, και βαφτισιμιός του Κοκού αυτοπροσώπως! (it's too good to be true!)

Μετά απ' όλα αυτά τα μεγαλεία, φυσικό ήταν να καθήσει στην καρέκλα του πολύπαθου υπουργείου και κάτι πιό αέρινο, όλο θηλυκότητα και ζωντάνια,
..κάτι με βάρος πραγματικό, με μορφή λαϊκή κι αγαπητή, με κύρος διαχρονικό, με όψη αναγνωρίσιμη!

Ας υποκλιθούμε λοιπόν στην νέα μας υφυπουργό, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού,
..κι ας αισθανθούμε περήφανοι για την τόσο εμπροσθοβαρή (αλλά και οπισθοβαρή) μας εκπροσώπηση στην διεθνή αρένα του πολιτισμού!
Εύγε Αντώνη!
Έσκισες πάλι!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....