Διυλιστήριο: 07/04/17
ροη αναρτησεων

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Όταν ΝΔ και ΗΠΑ θεωρούσαν τρομοκρατική οργάνωση το ΠΑΣΟΚ

Το Διυλιστήριο λέει : '' ... Δυστυχώς για εσάς δεν ξεχνάμε εύκολα. Λαλιώτης, Τσουτσουβής Βαλυράκης, ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούσαν ότι ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17Ν στην ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη .Τώρα φυσικά για χάρη της καρέκλας δεν ενόχλησε στην ΝΔ να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ που είχε ακόμα τον Λαλιώτη ως υποψήφιο ...'' 

Από άρθρο εφημερίδας εποχής του '89 

Αμερικανοί αξιωμα­τούχοι ισχυρίζονταν ότι ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κινούσαν τα νήματα της τρομο­κρατίας στην Ελλάδα

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν σε απόρρητες εκθέσεις και εμπιστευτικά τηλεγραφήματά τους ότι οι Ελληνες τρομοκράτες καθοδηγούνταν από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ειδική και συχνή αναφορά γινόταν στον Κώστα Λαλιώτη και τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ενώ για μεγάλο διάστημα ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούνταν ο καθοδηγητής της 17 Νοέμβρη - σχετικός υπαινιγμός υπάρχει σε άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του υφυπουργού Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ που εστάλη στον Αμερικανό πρέσβη Μοντίγκλ Στερνς την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1983.

Υποψίες είχαν και για τον μετέπειτα διοικητή της ΚΥΠ Κώστα Τσίμα, με τον οποίο όμως -όπως δείχνουν τα έγγραφά τους- συζητούσαν για τη δραστηριότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Στις συζητήσεις αυτές ο Τσίμας ήταν πάντα κατηγορηματικός ότι το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την 17Ν ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις.

Λάθος πληροφορίες

Εκθέσεις και τηλεγραφήματα έχουν υπογράψει όλοι σχεδόν οι Αμερικανοί πρέσβεις από το 1975 μέχρι το 2002, ένας δε εξ αυτών, ο Τόμας Νάιλς, παρέδωσε το 1995 στην ελληνική κυβέρνηση -πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου- επιστολή στην οποία ανέφερε το όνομα εκείνου που υποτίθεται ότι υπέγραφε τις προκηρύξεις της 17Ν. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τηλεγράφημα παραμένει απόρρητο και δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, εντούτοις πληροφορηθήκαμε ότι ο ισχυρισμός του κ. Νάιλς ήταν λανθασμένος.

Γενικά, όσα υποστήριξαν ή ισχυρίστηκαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες μετά τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλτς και μέχρι τον Ιούνιο του 2002 «αποδείχθηκαν κατά 95% ότι δεν βασίστηκαν σε ορθή πληροφόρηση» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» βετεράνος διπλωμάτης ο οποίος υπηρέτησε στην Ελλάδα.

Ο ίδιος Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε σε μία περίπτωση που κατέστη ψύχωση για την αμερικανική πλευρά και αφορά Ελληνα υπήκοο (τον Ι.Σ.) ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, συμμετείχε στη δολοφονία του Γουέλτς. «Γι' αυτόν η πληροφόρηση ήταν ορθή» υποστήριξε εμφαντικά. Στη συνομιλία του με το «ΕτΚ» ομολόγησε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σκέφθηκαν να τον απαγάγουν, αλλά το σχέδιο που εκπόνησε ο Γκας Λάσκαρης Αβρακώτος «δεν έλαβε ποτέ το ΟΚ από τον Λευκό Οίκο», αν και παρόμοιες σκέψεις έγιναν και στη διάρκεια της δίκης των μελών της 17Ν.

Πρώην πράκτορας της CIA που υπηρέτησε στην Ελλάδα ομολόγησε στο «ΕτΚ» ότι συμμετείχε στις διαδικασίες τοποθέτησης κοριών σε χώρους όπου διέμεναν και εργάζονταν ο Κώστας Λαλιώτης και άλλα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσαν στενά τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και οργάνωσαν ειδική επιχείρηση για να τον προκαλέσουν και να τον εξαναγκάσουν «να κάνει το μοιραίο λάθος». Στην επιχείρηση συμμετείχε η ελληνική αστυνομία, ενώ σε κάποια φάση της έλαβε μέρος και ένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

Η μέθοδος

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν συχνά μερικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης για να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες τους, μερικές εκ των οποίων λάμβαναν από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια κατέγραφαν στα τηλεγραφήματά τους το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων που είχαν βασιστεί στις δικές τους πληροφορίες, και το υιοθετούσαν επίσημα.

Σε ένα από αυτά που έχει εξασφαλίσει το «ΕτΚ» και φέρει ημερομηνία 20 Μαΐου 1985 (Α), ο πρέσβης Μοντίγκλ Στερνς συνδέει τους κ. Λαλιώτη και Βαλυράκη με τον Χρήστο Τσουτσουβή, που δολοφονήθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στου Γκύζη. Ο Αμερικανός πρέσβης φέρει τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κώστα Τσίμα να διαψεύδει ότι ο Τσουτσουβής σκοτώθηκε από τον συνεργό του, όπως είχαν υποστηρίξει δημοσιογράφοι με την καθοδήγηση των Αμερικανών.

Στην περίληψη του εγγράφου ο κ. Στερνς γράφει: «Ο ύποπτος για τρομοκρατία Χρήστος Τσουτσουβής, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την ελληνική αστυνομία στις 15 Μαΐου, ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της σεναριολογίας στον ελληνικό Τύπο. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος διαβεβαίωνε ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συγκάλυπτε τα αποτελέσματα της έρευνας εξαιτίας αυτών των δεσμών. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες. Ενόσω αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα της έρευνας, το ημι-επίσημο πρακτορείο ΑΠΕ ανέφερε ότι Ελληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Τσουτσουβής ήταν εκτελεστής για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα αλλά ελεγχόταν από το εξωτερικό».

(Α). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Θέμα: «Σενάρια για τον ύποπτο για τρομοκρατία Χρήστο Τσουτσουβή». Ημερομηνία:20 Μαΐου 1985, Ωρα: 16.23

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ
Πώς συνέδεαν Τσουτσουβή με ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο κ. Στερνς καταγράφει τον τρόπο ενημέρωσης των ελληνικών ΜΜΕ: «Ο ελληνικός Τύπος προέβαλε ιδιαίτερα την έρευνα για το παρελθόν (background) του Χρ. Τσουτσουβή. Ωστόσο ελλείψει μιας επίσημης αναφοράς σε σχέση με τις έρευνες και τα αποτελέσματα, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις δικές του πηγές, και το αποτέλεσμα είναι ένας αριθμός μη επιβεβαιωμένων -ακόμη- ρεπορτάζ. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, η Αστυνομία εντόπισε γιάφκα που χρησιμοποιούσε ο Τσουτσουβής και βρίσκεται στην οδό Αντιόπης στην Ανω Κυψέλη.

Εκεί βρήκαν το αυθεντικό αντίγραφο του φυλλαδίου που αφέθηκε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε πρόσφατα ο εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος. Την ευθύνη γι' αυτή τη δολοφονία είχε αναλάβει μια οργάνωση ονόματι ''Αντι-κρατική Πάλη'', η οποία φέρεται να θεωρείται από την Αστυνομία ως παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Η Αστυνομία επίσης φέρεται να βρήκε εκρηκτικά και πλαστές πινακίδες οδήγησης στο διαμέρισμα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η γιάφκα είχε νοικιαστεί από έναν διακοσμητή εσωτερικών χώρων με το όνομα Νίκος Κουβάτσος που δραπέτευσε - τον υποπτεύονται ως τον συνεργό του Τσουτσουβή».

Ο Αμερικανός πρέσβης καταγράφει τους ισχυρισμούς για τη σχέση του Τσουτσουβή με το ΠΑΣΟΚ (με βάση πληροφορίες που είχαν αφήσει να διαρρεύσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι):

Οι εκλογές του '81

«Μετά την αναγνώριση του Τσουτσουβή από τον πατέρα του (και όχι από μια αγνώστου ταυτότητος γυναίκα), πολλοί ρεπόρτερ έσπευσαν στο γενέθλιο χωριό του, τον Αγιο Βασίλειο, κοντά στην Κόρινθο για να πάρουν συνεντεύξεις από συγγενείς και φίλους. Εκτός από την αναφορά των κινήσεών του αφότου έφυγε από το χωριό του στο 1971, τα ΜΜΕ είπαν ότι ο Τσουτσουβής επέστρεψε στον Αγιο Βασίλειο το 1981 για να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές.

Υποστήριξαν ότι ο Τσουτσουβής συμμετείχε ενεργώς στην προεκλογική εκστρατεία για το ΠΑΣΟΚ και ότι εκείνη την εποχή ήταν ενεργό μέλος της τοπικής οργάνωσης. Επιπλέον ο αντιπολιτευόμενος Τύπος διαβεβαίωσε ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ, ο πρόδρομος του ΠΑΣΟΚ) στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Αναλύοντας σενάρια υποστήριξαν ότι είχε σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Νέας Γενιάς Κώστα Λαλιώτη και του πρώην υφυπουργού Επικοινωνιών Ιωσήφ Βαλυράκη - ο τελευταίος ήταν επικεφαλής του παραρτήματος του ΠΑΚ στη Σουηδία. Οι ίδιες εφημερίδες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συγκάλυπτε τα αποτελέσματα της έρευνας επειδή ο Τσουτσουβής είχε δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ.

Αυτές οι κατηγορίες ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αρνείτο ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος είτε του ΠΑΚ είτε του ΠΑΣΟΚ. Παρομοίως ο Λαλιώτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε συναντήσει ποτέ τον Τσουτσουβή. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανέφερε ότι δεν ήταν ο Τσουτσουβής μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στον Αγιο Βασίλειο το 1981, αλλά ο ξάδερφός του με τον οποίο έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο». για τη δραση του τσουτσουβη Eκτελεστής της «Αντικρατικής Πάλης»

Το τηλεγράφημα του Στερνς αναφέρει και τα εξής: «Παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της έρευνας, το ημι-επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε στις 20 Μαΐου ότι τα παρακάτω συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από την Ελληνική Αστυνομία και την ΚΥΠ, οι οποίες -όπως είπε- συνεργάζονταν αρμονικά με την Interpol και την ιταλική, την αυστριακή, τη γαλλική και τη γερμανική αστυνομία.

Ο Τσουτσουβής ήταν ''εκτελεστής'' για την ''Αντικρατική Πάλη'' που ήταν μία από τις διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, αλλά ελέγχονταν από το εξωτερικό. Ο Τσουτσουβής είχε λάβει ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό ως ''μαχητής πόλεων''. Επιπλέον τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τσουτσουβή βρέθηκαν ''σε διάφορες άλλες εγκληματικές δραστηριότητες'' και τον ενέπλεξαν στη δολοφονία του Θεοφανόπουλου.

Σε μια συνάντηση με αξιωματούχο της Πρεσβείας στις 17 Μαΐου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κώστας Τσίμας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νεκρός που οπλοφορούσε και ο συνεργός του ήταν μέλη της 17 Νοέμβρη ή τουλάχιστον κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Τσίμα, ο Τσουτσουβής είχε τρεις σφαίρες πάνω του, όλες είχαν προέλθει από τον αστυνομικό. Είπε ότι τα ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία σκοτώθηκε από τον συνεργό του που διέφυγε είναι αναληθή».

Σχολιάζοντας όλες τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του εκείνη τη στιγμή ο Αμερικανός πρέσβης έγραψε προς τον προϊστάμενό του στην Ουάσιγκτον το εξής σχόλιο:

«Η κλεμμένη και τοποθετημένη από πριν μοτοσικλέτα με τις χαλκευμένες πινακίδες κυκλοφορίας είναι αγαπημένο modus operandi της 17 Νοέμβρη. Οπως και η άμεση απάντηση με πυρά στην προσέγγιση των αστυνομικών που ζητούσαν ταυτότητες. Διαθέσιμες πληροφορίες ωστόσο συνδέουν τον Τσουτσουβή περισσότερο με την ''Αντικρατική Πάλη'' παρά με τη 17 Νοέμβρη και δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστες αποδείξεις που να συνδέουν τις δύο οργανώσεις. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες με εμφανή επιμέλεια και εμείς θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε πληροφορίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες».

Από Στερνς και Ιγκλμπέργκερ
Υπονοούμενα για τον Ανδρέα


Απαντώντας στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, που του είχε αποστείλει επιστολή, η οποία παραμένει απόρρητη, ο πρέσβης Μοντίγκλ Στερνς γράφει στις 11 Δεκεμβρίου 1983 ότι τον ανησυχεί η σχέση με την κυβέρνηση Παπανδρέου στον τομέα ασφάλειας (Γ):

«Το πιο πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα που ανακύπτει από το μήνυμά σας αφορά τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της ασφαλείας και πληροφοριών», αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος δεν προσπαθεί να στρέψει τα φώτα της CIA μακριά από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γράφει: «Αν αυτό συμβαίνει ή όχι (σ.σ.: αναφέρεται στην υποτιθέμενη σχέση με το ΠΑΣΟΚ), πρέπει σίγουρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ασφαλείας μεγαλύτερο από το δικό μας. Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν ήμασταν ο πρωταρχικός στόχος ομάδων, όπως η «17 Νοέμβρη», υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι η ίδια η κυβέρνηση θα στοχοποιηθεί στο μέλλον. Η μόνη πραγματική ασφάλεια για την κυβέρνηση, καθώς και εμάς, είναι η διάλυση της «17 Νοέμβρη» και η πάταξη των τρομοκρατών όποιοι και αν είναι. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να συνεχίσει την έρευνα όπου και αν οδηγεί αυτή» (εννοεί ακόμα και αν οδηγεί στο ΠΑΣΟΚ)!

Στο ίδιο τηλεγράφημα ο Στερνς συμφωνεί με τον Ιγκλμπέργκερ ότι «τα πραγματικά αποτελέσματα πρέπει να ξεκινήσουν από τον πρωθυπουργό (Παπανδρέου). Συνεπώς πιστεύω ότι το μοναδικό και πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσει ο υπουργός Σουλτς με τον Παπανδρέου στις 7 Δεκεμβρίου 1983 είναι ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα και τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να τον αντιμετωπίσει. Αυτό το θέμα είναι μόλις ένα μικρό βήμα από το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και για τον τρόπο που θα το εξαλείψει η ελληνική κυβέρνηση».

(Γ). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία προς τον υπουργό Εξωτερικών με κοινοποίηση και στον υφυπουργό Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ. Θέμα: «Τάσεις της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης για την τρομοκρατία: Η εκτίμηση και οι εισηγήσεις μου». 11 Δεκεμβρίου 1983, Ωρα: 14.07

Ο Ντάνος Κρυστάλλης και η Πρεσβεία

«Αγαπημένος» των συγγραφέων των τηλεγραφημάτων ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο Ντάνος Κρυστάλλης. Στις 26 Ιουνίου 1986 ο τότε Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Κίλι έγραψε στον τότε υπουργό Εξωτερικών τα εξής:

1. Ο δημόσιος κατήγορος στην Αθήνα πρότεινε στις 25 Ιουνίου όπως ο Ντάνος Κρυστάλλης, ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας που συνελήφθη ως ύποπτος τρομοκράτης, κατηγορηθεί για μία εγκληματική ενέργεια (κατοχή εκρηκτικών) και τρία πταίσματα. Απορρίφθηκαν οι πιο σοβαρές κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του ηγέτη της μείζονος αντιπολίτευσης Μητσοτάκη και εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες είχε πιέσει ο εισαγγελέας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση. Ο Κρυστάλλης είναι εκτός φυλακής με εγγύηση.

2. Παρότι κάποιες από τις εφημερίδες της 26ης Ιουνίου ασχολήθηκαν εκτενώς με το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ποινές κατά του Κρυστάλλη, οι περισσότερες εφημερίδες δημοσίευσαν μικρά σε έκταση ρεπορτάζ. Οταν ο Κρυστάλλης συνελήφθη για πρώτη φορά πέρυσι, και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι δούλευε επί πληρωμή ως πληροφοριοδότης για την ΚΥΠ και τέσσερις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, η αντιπολίτευση έκανε «σημαία» την εν λόγω υπόθεση ως απόδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης να εξουδετερώσει την τρομοκρατία.

3. (Σχόλιο): Η άποψη που επικρατεί στην Αθήνα για τον Κρυστάλλη είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο που πιθανώς εκμεταλλεύτηκε, αλλά ταυτόχρονα έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών για τις οποίες εργαζόταν. Η απόρριψη των πιο σοβαρών κατηγοριών εναντίον του δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η επιβολή τους -αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις- θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στην κυβέρνηση».


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Εμφυλιακός διαχωρισμός των Ελλήνων από το Μητσοτάκη : ''«Η τρομοκρατία είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς»

Το Διυλιστήριο λέει : ''... Ειλικρινά λυπούμαστε, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως ο μελλόντικός πρωθυπουργός της χώρας υπέπεσε σε ένα ένα τέτοιο ολέθριο σφάλμα, έτσι ώστε να ορίσει την τρομοκρατία σε κάποιο πολιτικό χώρο, και να διαχωρίσει έντονα τους Έλληνες σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς. Ως μελλοντικός κυβερνήτης, δεν θα έπρεπε να κατατάσει με βαρείς χαρακτηρισμούς τους ανθρώπους που πρόκειται να κυβερνήσει. Απλά να του θυμήσουμε ότι τα ποσοστά της Χ.Α. πριν τα μνημόνια ήταν λιγότερο από το 0.3% και άρα λογικά υπήρχαν στους κόλπους της ΝΔ. Όπως να θυμίσουμε για τις περίεργες σχέσεις με την τρομοκρατία του Κ.Λαλιώτη και πολλών μελών του ΠΑΣΟΚ (όπως τότε η ΝΔ υποστήριζε), του χώρου που πριν λίγο καιρό συγκυβερνούσε, αλλά μάλλον για χάρη της κουτάλας το ξέχασε. Η τρομοκρατία δεν έχει ιδεολογικό προσανατολισμό, ούτε μπορείς να το εντάξεις κάπου. Υπάρχει σε όλους τους χώρους και δεν υπάρχει πουθενά. Δυστυχώς το τελευταίο καιρό, τα εγχώρια ΜΜΕ με την συμπαράσταση του Μπαλτάκου της ΝΔ για μικροκομματικά οφέλη, επικρότησαν κινήσεις της χρυσής αυγής με αποτέλεσμα να πάρει δυσάρεστες διαστάσεις . Εμείς παρόλο που γνωρίζαμε την συνέντευξή του στο Politico , αλλά δεν θέλαμε να δυναμητίσουμε το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων. Δυστυχώς δεν σκέφτηκε το ίδιο ο μελλοντικός πρωθυπουργός και το είπε μέσα στο ναό της δημοκρατίας ''  

Μεγάλη ένταση σημειώθηκε για αρκετά λεπτά στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Χρυσή Αυγή ανέφερε ότι η νυν κυβέρνηση μαζί με το κόμμα της ΧΑ «έριξαν» την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την αντίδραση από τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα έκανε παρατήρηση στους βουλευτές της ΝΔ για τις φράσεις τους περί Ακροδεξιάς και ζήτησε από τον Νίκο Βούτση ως πρόεδρος της Βουλής να διατηρεί την τάξη.

Αναλυτικά οι διάλογοι από τα πρακτικά της Βουλής:
Κ. Μητσοτάκης: Το πώς αντιμετωπίζετε τους Βουλευτές σας είναι δικό σας θέμα. Εξάλλου, σας το είχα πει στη συζήτηση για το τέταρτο μνημόνιο. Αδίκως μετατρέψατε το χρέος ως δέλεαρ. Θα τα ψήφιζαν ούτως ή άλλως όλα τα μέτρα. Για το βουλευτικό έδρανο το έκαναν και όχι για το χρέος! Το αποδείξατε!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ: Αίσχος! Δεν είμαστε ανεπάγγελτοι, όπως εσείς, που είστε της καρέκλας! Ντροπή!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θέλετε να συγκρίνουμε τους Βουλευτές που έχει η οικογένειά σας; Εμείς επαγγελματίες πολιτικοί;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Παρακαλώ, ησυχία!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Και εάν χρειαστεί, θα ψηφίστε και άλλα!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Εμείς επαγγελματίες πολιτικοί;
(Θόρυβος και διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Παρακαλώ, ησυχία! Κύριε Φάμελλε, μην διακόπτετε!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, θα επιβάλλετε την τάξη;
Κύριε Φάμελλε, μην εκνευρίζεστε τόσο. Εάν χρειαστεί, θα ψηφίσετε και άλλα μέτρα για να καθίσετε στο έδρανο!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Έχετε κουράγιο να συγκριθούμε δημόσια; Επαγγελματίες πολιτικοί είστε μόνο! Μόνο αυτό ξέρετε να κάνετε, το χέρι έτσι! Πάμε μαζί να δουλέψουμε; Επαγγελματίες πολιτικοί!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Παρακαλώ, κάντε ησυχία και μην αντιδράτε! Μην διακόπτετε!
Κύριε Φάμελλε, παρακαλώ πολύ ηρεμήστε! Δεν είναι συμπεριφορά αυτή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς δεν διακόψαμε ούτε μία φορά!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Τραγάκη, πείτε μας πόσα χρόνια είστε Βουλευτής! Δεν κατάλαβα! Για πείτε μας! Για ποιους επαγγελματίες πολιτικούς μιλάμε; Να μιλάμε ξεκάθαρα! Εμείς επαγγελματίες Βουλευτές;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μετά από αυτόν τον κατανοητό εκνευρισμό, να πάμε στον τρίτο στόχο που είχατε θέσει, κύριε Τσίπρα, την ένταξη στο Πρόγραμμα της Ποσοτικής Χαλάρωσης.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Κύριε Πρόεδρε, θα περιμένω να επιβάλλετε την τάξη!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Η τάξη επεβλήθη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν το βλέπω, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μας προσβάλλει!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Κύριε Μπαλαούρα, σας παρακαλώ!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Προσέξτε, μην είστε τόσο ευέξαπτος!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Κάντε απόλυτη ησυχία!

---
Κ. Μητσοτάκης: …

Ξέρετε, απαραίτητες προϋποθέσεις, εάν πραγματικά θα θέλατε να οικοδομήσετε ένα καινούργιο κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης για σημαντικές εθνικές προτεραιότητες, ναι, κύριε Τσίπρα, θεωρώ ότι είναι η αυτογνωσία και η αναγνώριση μεγάλων σφαλμάτων ως απαραίτητο πρώτο βήμα. Ούτε αυτό δεν έχετε τολμήσει να κάνετε. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για τα απίστευτα ψέματα τα οποία είπατε πριν από τις εκλογές του 2015. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το πώς έπεσε η κυβέρνηση τότε με αφορμή την προεδρική εκλογή. Και μη μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για τη Χρυσή Αυγή, διότι μαζί με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση. Αφήστε τα, λοιπόν, αυτά, όχι σε μένα αυτά!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

(Θόρυβος - έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Και μαζί με τη Χρυσή Αυγή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ήσυχα, παρακαλώ!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: Είναι ντροπή αυτό που λέτε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία!

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: …
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Φίλη…

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία. Ησυχία, παρακαλώ!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Φίλη, παρακαλώ!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν ανακαλώ τίποτα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: …
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κατάφερα να ανακαλέσω τον κ. Φίλη στην κομματική τάξη!
(Θόρυβος - έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: …
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν παίζω, κύριε Ξυδάκη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Ξυδάκη, παρακαλώ, σταματήστε!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Εάν κοιτάξετε εδώ πέρα, θα τα πούμε όλα, ξέρετε, υπάρχουν και Πρακτικά.

(Θόρυβος - έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ησυχία!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: …
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Ξυδάκη, σας παρακαλώ, καθίστε.

Κύριοι συνάδελφοι, μη με αναγκάσετε να σας ανακαλέσω στην τάξη. Να διαγραφούν από τα Πρακτικά όλα όσα ακούστηκαν εντός της Αιθούσης.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ναι, χρήσιμο θα ήταν.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ:…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Μπαλαούρα, μην κάνετε κλείσιμο κάθε φορά. Σας παρακαλώ, σταματήστε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Για να μη θυμηθώ ποιοι χαρακτήριζαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ευπρόσδεκτες. Θα το θυμούνται αυτοί που το είπαν.

(Θόρυβος - έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία, παρακαλώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Και μιας και κάνατε αναφορά στη συνέντευξή μου στο «Politico», την οποία αμφιβάλλω αν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε, κύριε Τσίπρα, στο «Politico» υπήρχε ένα άρθρο, το οποίο χρησιμοποίησε κάποιες δικές μου φράσεις, στις οποίες επιμένω απόλυτα. Η τρομοκρατία στην Ελλάδα, θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά -όχι η βία, μη συγχέετε δύο διαφορετικά πράγματα- με μια εξαίρεση και την ανέφερα στο άρθρο, την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς, είτε σας αρέσει είτε όχι.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

(Θόρυβος - έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ: Ντροπή σου!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θα πείτε σε μένα «ντροπή σου;» Σε μένα; Δεν ντρέπεστε λίγο; Αυτή ήταν η ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας.

(Θόρυβος - έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Όλα τα εγκλήματα έγιναν από τη Δεξιά. Ντροπή σου!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Η «17 Νοέμβρη» εξ όσων θυμάμαι…

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία, παρακαλώ. Σταματήστε!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πολύ ευέξαπτοι είστε. Γιατί φωνάζετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ μη φωνάζετε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Έχετε αντιληφθεί σε ποιον μιλάτε; Έχετε αντιληφθεί ότι μιλάτε σε κάποιον ο οποίος έχει θρηνήσει θύματα από αυτήν την τρομολογία;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ: Ωραία τα τιμάτε τα θύματα!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Από εκεί και πέρα, η ιστορία…
(Θόρυβος - έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Μη συνεχίζετε, παρακαλώ. Κύριε Σκουρολιάκο, παρακαλώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Από εκεί και πέρα, η ιστορία δεν παραγράφεται. Δυστυχώς…

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Σταματήστε!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε ή θα επιβάλετε την τάξη ή θα σταματήσω. Επιτέλους!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Προσπαθώ. Τι να κάνω;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Να προσπαθήσετε περισσότερο. Κάντε τη δουλειά σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κάντε ησυχία.
Ελάτε, συνεχίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ως προς το ζήτημα της πολιτικής βίας, ήμουν απολύτως σαφής. Και εν πάση περιπτώσει, θέλω να σας θυμίσω…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Ακροδεξιό παραλήρημα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Σας παρακαλώ. Σταματήστε επιτέλους! Για μαζευτείτε λίγο, που θα μου μιλήσετε εμένα για ακροδεξιά. Δεν ντρέπεστε λίγο!
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Αυτά που λέτε εσείς!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, σταματήστε. Μη διακόπτετε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Λυπάμαι, κύριε Πρόεδρε, που για άλλη μια φορά χάνετε πλήρως τον έλεγχο της συζήτησης, όταν μιλάω εγώ. Λυπάμαι, πραγματικά. Θα έπρεπε να είστε τουλάχιστον πιο αντικειμενικός στα καθήκοντά σας. Δεν συνέβαιναν αυτά όταν μιλούσε ο Πρωθυπουργός.

Ιστορικό ατόπημα ότι η αριστερά σημαίνει τρομοκρατία

Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση ο Αλέξης Τσίπρας στην τριτολογία του επέμεινε στο θέμα της ιδεολογικής προέλευσης της τρομοκρατίας.

«Το άλλο θέμα για το οποίο κυρίως πήρα το λόγο είναι το εξής. Είχατε σήμερα την ευκαιρία να διορθώσετε ένα ιστορικό ατόπημα που διαπράξατε. Δεν πρέπει να παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα. Αυτός ο τόπος έχει ιστορία και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόθεν προέκυψε και η βία και η τρομοκρατία. Γνωρίζει αυτός ο λαός πως προέκυψε η δικτατορία.

Μετά βεβαίως και υπήρξε και από την πλευρά της άκρας αριστεράς όπως είπατε, φαντάζομαι αναφέρεστε στην 17Ν. Δεν υπήρξε για σας η δολοφονία Λαμπράκη, η υπόθεση «Καρφίτσα», η δολοφονία Πέτρουλα, η δολοφονία Τεμπονέρα;

Λυπάμαι αλλά επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Είναι ντροπή να εμφανίζεστε στο ελληνικό κοινοβούλιο ανιστόρητος.

Θα ήθελα να ανακαλέσετε. Είναι άδικη και ανιστόρητη η τοποθέτησή σας».

Μητσοτάκης: Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου


Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε προς τον πρωθυπουργό: «Επιχειρήσατε να διαστρεβλώσετε τα λεγόμενά μου. Μίλησα για το φαινόμενο της τρομοκρατίας από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν μίλησα για τη Χούντα.

Ουδέποτε θα μπορούσα να αφήσω οποιαδήποτε υπόνοια για σας ότι έχετε σχέση με κατάλυση της Δημοκρατίας. Σας χρεώνω ότι δεν βάζετε τα ζητήματα νόμου και τάξης σε προτεραιότητα, ότι αφήνετε τα Εξάρχεια εκτός νόμου.

Γιατί συγχέετε την περίπτωση Τεμπονέρα; Εγώ μιλάω για οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες που για δεκαετίες συστηματικά δολοφονούσαν».

Θα ήταν κατάκτηση για την δημοκρατία εσείς που προέρχεστε από την αριστερά να δεχθείτε αυτό που είπα . Ότι όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν μίτρα την αριστερά. Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν αναγνωρίζετε αυτή την ιστορική πραγματικότητα.

Τσίπρας: Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, τι λέει η ΝΔ:


Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ξανά τον λόγο: «Στην προσπάθειά σας κ. Μητσοτάκη να χρυσώσετε το χάπι υποπέσατε σε σφάλμα. Στο Politico δεν είπατε αυτά. Εκτός εάν έγραψαν άλλα από αυτά που είπατε, οπότε να ζητήσουμε όλοι μαζί από τα διεθνή μέσα να είναι πιο προσεκτικά όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Στο Politico είπατε ότι κατά τα πρόσφατα χρόνια η τρομοκρατία προέρχονταν κατά το μεγαλύτερο βαθμό από την άκρα αριστερά. Είναι δυνατόν να παραγράφουμε όσα έχουν γίνει; Δεν θα αναγνωρίσω ως αριστερή ιδεολογία την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής.

Είπατε για τη μεταπολίτευση τώρα. Και στα χρόνια της μεταπολίτευσης υπήρξαν φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά. Και να πάμε στα πιο πρόσφατα. Τι είναι για εσάς η Χρυσή Αυγή; Εμείς θεωρούμε ότι, πέρα από πολιτικό κόμμα ,είναι η ίδια και οι παραφυάδες της εγκληματική οργάνωση. Εσείς θα συμφωνήσετε μ’ αυτό; Πείτε το, τι είναι για εσάς η Χρυσή Αυγή; Αν συμφωνήσετε μαζί μου τότε κάνατε διπλό ατόπημα και με τη συνέντευξή σας στο Politico και εδώ σήμερα.

Μητσοτάκης: Είναι αποκρουστική, νεοναζιστική οργάνωση η ΧΑ


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκ νέου το λόγο για να απαντήσει στον Πρωθυπουργό: «Είναι μια αποκρουστική νεοναζιστική οργάνωση της οποίας η συμπεριφορά έχει όντως στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης. Σας καλύπτει αυτό;».



Πηγή www.iefimerida.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μενίδι: Όπλα, ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα και 26 συλλήψεις



Ο καταυλισμός Καποτά στο Μενίδι ήταν πάντα "δακτυλοδεικτούμενος" για την ανομία και παραβατικότητα που "έκρυβε"- σε κάποια από τα εκατοντάδες κοντέινερ- που το 1999 στέγασαν σεισμοπαθείς και στη συνέχεια πήραν την μορφή ενός ιδιόμορφου οικισμού από παλινοστούντες Πόντιους, κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ντόπιους μενιδιάτες και τα τελευταία χρόνια από κάθε λογής φυλές Ρομά των Βαλκανίων.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο βρέθηκε στον καταυλισμό Καποτά και στην έφοδο της αστυνομίας από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας που επιβεβαίωσε και επίσημα την ύπαρξη κάθε μορφής εγκληματικότητας: Παράνομη κατοχή και διακίνηση όπλων (5 συλλήψεις). Ναρκωτικά (τρεις συλλήψεις). Λαθραία τσιγάρα (60.000 πακέτα κατασχέθηκαν)....

Και την εικόνα συμπληρώνουν: Πλαστά έγγραφα, παράβαση Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας, ρευματοκλοπή και έξω από τη μάντρα του Καποτά σε απόσταση αναπνοής, δενδρύλλια κάνναβης, πυροβόλα όπλα, φυσίγγια και ακινητοποιημένα 12 οχήματα. Η έρευνα της αστυνομίας διήρκεσε μέχρι τις απογευματινές ώρες με τις συλλήψεις να φθάνουν τις 26.

Η κάμερα κατέγραψε την επιχείρηση, αλλά και τις άθλιες συνθήκες ενός βασανισμένου πληθυσμού, που θίγεται δυο φορές από την οικονομική κρίση, καθώς πάνω από 4.500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους οικογένειες, ζουν στα κοντέινερ μιας πραγματικής παραγκούπολης στην άκρη της πόλης.

«Ακόμη και η εκκλησία μας, ο άγιος Σώζων, που ονομάσθηκε έτσι γιατί σωθήκαμε από τους σεισμούς, είναι ένα μεγάλο κοντέϊνερ», θα πει η Δέσποινα που κοιτάζει με αγωνία την εξέλιξη της επιχείρησης. «Έχουμε ακούσει και για όπλα και για ναρκωτικά, αλλά εμείς δεν τα βλέπουμε, ίσως γίνονται νύχτα που δεν κυκλοφορούμε», προσθέτει.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι εδώ είναι αφημένοι στην τύχη τους, στερούνται τα βασικά, με τελευταίο το ρεύμα, που είδαν να κόβει από δεκάδες σπίτια η ΔΕΗ, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν, οδηγώντας κάποιους από αυτούς σε παραβατικές ενέργειες, όπως η ρευματοκλοπή. Η κάμερα του Αθηναϊκού Πρακτορείου θα καταγράψει έναν έντονο καυγά που ξεσπάει ανάμεσα σε δυο οικογένειες, καθώς η έρευνα της αστυνομίας θα φέρει στην επιφάνεια ότι η μία "έκλεβε" ρεύμα από την άλλη.

Η αντιπρόεδρος του νεοσυσταθέντος Συλλόγου στον καταυλισμό, Ειρήνη Σιώρη δείχνει μια ολόκληρη περιοχή, χωρίς ρεύμα ακόμη και σε οικογένειες όπου ένα μέλος τους είναι καρκινοπαθής. «Όχι δεν είμαστε γκέτο», τονίζει στο Πρακτορείο, «Ζούμε δύσκολα. Εμείς, την θέλουμε την αστυνομία και δεν μπορεί μια μικρή μειοψηφία παραβατικών ατόμων να παίρνει στο λαιμό της 4.500 άτομα».

Λίγο πιο κάτω ο Σωτήρης Ντόνας, γέννημα θρέμμα από το Μενίδι, είναι ιδιαίτερα θυμωμένος: «Έχει αλλοιωθεί ο πληθυσμός. Έχουν παρεισφρήσει στοιχεία που δεν έπρεπε να είναι εδώ μέσα όπως οι Ρομά», θα μας πει και ισχυρίζεται ότι εκεί πηγάζει κυρίως η εγκληματικότητα.

Ο κύριος Ανδρέας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι «έχουν χωθεί ξένα άτομα μέσα στον οικισμό». «Ναι, έχουν χωθεί, αλλά κάποιος τους επέτρεψε να έρθουν. Και αυτά τα άτομα δεν είναι ελεγμένα. Εμένα με γνωρίζουν από το 1999 και η αστυνομία και ο δήμος».

«Είναι ελάχιστοι οι παραβατικοί. Ας τους συλλάβουν, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να μπορούμε επιτέλους εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον», θα συμπληρώσει η Ε.Σιώρη.

«Αλλά ακούστε», παρεμβαίνει ο κ. Ανδρέας και αναρωτιέται στην κάμερα του Πρακτορείου: «Εάν ένας πατέρας και μια μάνα κάνουν 15 παιδιά και ένα από αυτά είναι φονιάς, εγκληματίας, θα πρέπει η αστυνομία να συλλάβει και τα 15 και να πάνε στον Κορυδαλλό; Ας πιάσει η αστυνομία αυτά τα άτομα τα 15, τα 20 και να ησυχάσουν όλοι οι υπόλοιποι».

Ο καταυλισμός Καποτά βρίσκεται «στην άκρη της πόλης», όπως έλεγε και στην ταινία του ο Κώστα Γιάνναρης για την παραβατικότητα στο Μενίδι.

Για να φτάσεις στο πρώην στρατόπεδο, χρειάζεσαι οπωσδήποτε αμάξι. Οι συγκοινωνίες περιορίζονται σε δύο λεωφορεία, με αραιά δρομολόγια. Μέσα στον μαντρωμένο καταυλισμό, γεμάτο σκουπίδια, είδαμε τους δρόμους κομμένους στα δύο από τις λακκούβες και τα νερά των αποχετεύσεων. Οι κάδοι ήταν γεμάτοι, οι όποιες εγκαταστάσεις, από γήπεδα μέχρι παιδικές χαρές, ασυντήρητες. Όλα αυτά «γιατί οι υπηρεσίες δεν πατούν ποτέ εδώ. Έχουμε ενημερώσει ότι οι σωλήνες είναι τρύπιοι, ακόμα περιμένουμε», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δέσποινα Σαββίδου. Όσο για το σκουπιδιάρικο «το βλέπουμε 1-2 φορές τη βδομάδα στην καλύτερη περίπτωση». Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να λύσουν τα προβλήματα. Κάθε Τετάρτη, μάς λένε, η ενορία της εκκλησίας δίνει φαγητό και οργανώνονται συσσίτια.

Αν κάποιος είναι οικοδόμος, μπαλώνει τις τρύπες από τη μούχλα στα κοντέινερ, αν κάποιος βρει μια ευκαιριακή εργασία, κάποιος γείτονας θα τού κρατήσει τα παιδιά. Στον καταυλισμό είδαμε απ' έξω όλο κι όλο ένα μικρό μαγαζί με είδη πρώτης ανάγκης. Για τα βασικά ψώνια περιμένουν τον μανάβη με το φορτηγάκι, και άλλους πλανόδιους, μόνο αυτοί που έχουν κάποια δουλειά πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ στο Μενίδι. Εννιά στους δέκα εδώ είναι άνεργοι, μας λέει η αντιπρόεδρος κ. Σιώρη και οι περισσότεροι είναι πρώην οικοδόμοι που ζουν την κρίση στον κλάδο. Η έφοδος της αστυνομίας για όλους αυτούς είναι κάτι που το ήθελαν και όπως λέει η Σιώρη, «μακάρι να παγιωθούν οι περιπολίες κάθε μέρα και όχι περιστασιακά όπως σήμερα».

Πηγή tvxs.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Θρασύτατη αξίωση από Α.Μέρκελ: «Η Ελλάδα να μην μιλάει με την Κίνα - Θα... μιλήσουμε εμείς για αυτήν»!


Μια θρασύτατη θέση υιοθέτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξή της σε γερμανικά περιοδικά.

Θορυβημένη από την εντυπωσιακή προσέγγιση Ελλάδας και Κίνας στον εμπορικό τομέα και τις στνεές σχέσεις των δύο χωρών η Γερμανίδα Καγκελάριος ούτε λίγο ούτε πολύ αξίωσε αυτές οι σχέσεις να περνούν πρώτα από το Βερολίνο!

Πιο συγκεκριμένα και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, η Α.Μέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα «προβληματισμένη», όταν ρωτήθηκε για την «πολιτική πίεση» που ασκεί η Κίνα σε «οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα», μέσω των επενδύσεων που πραγματοποιεί.
«Είμαι προβληματισμένη με αυτό που περιγράψατε. Οι αμοιβαίες εξαρτήσεις αυξάνονται και η ισορροπία συνεχώς μετατοπίζεται» ανέφερε η καγκελάριος. «Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί σκληρά, ώστε να προστατεύσει την επιρροή της και, πάνω απ' όλα, πρέπει να μιλάει με την Κίνα με μία φωνή».
Δηλαδή την φωνή του Βερολίνου, θα ήθελε προφανώς να πει.
Η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά να προσελκύσει κινεζικά κεφάλαια και προσπαθεί να ωφεληθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», το οποίο προβλέπει την κατασκευή εμπορικών υποδομών που θα συνδέουν την ανατολική Ασία με τη Μέση Ανατολή και τη Δύση, μέσω στεριάς και θάλασσας.
Στα μέσα Ιουνίου η Αθήνα «πάγωσε» την τακτική δήλωση της ΕΕ στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα σχετικά προβλήματα που υπάρχουν στην Κίνα.
Η Α.Μέρκελ παραδέχτηκε ότι τμήματα και της γερμανικής οικονομίας βασίζονται στο εμπόριο με την Κίνα, όμως επισήμανε ότι στόχος των συζητήσεων με το Πεκίνο θα πρέπει να είναι μία «αρμονία», που ευνοεί όλους τους εμπλεκόμενους.

Με άλλα λόγια αφού καταδίκασαν την Ελλάδα σε μια διαρκή φωτοχοποίηση και λιτότητα άνευ προηγουμένου τώρα θέλουν να σταματήσουν και τις επενδύσεις. 


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καρατζαφέρης: 6,6 Εκατ. Δολάρια Μετρητά, 20 Εκατ. Ευρώ Σε Ακίνητα - 85 ερωτήσεις -πίεση είχαν κάνει Γεωργιάδης - Πλέυρης για εξοπλιστικά

Από παλιότερη ανάρτηση του 2014, αλλά μια που διερευνόνται τα εξοπλιστικά δεν πρέπει να ξεχνάμε 
Γιατί κινδυνεύει να πάει φυλακή μόνο από το «πόθεν έσχες» του■ Τι έκρυβαν οι 85 ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά που κατέθεσε στη Βουλή σε 4 χρόνια■ Βίλες 18 εκατ. ευρώ στο Ψυχικό ανήκουν σε δύο αξιωματικούς πουεμπλέκονται■ Έρευνες των αρχών στο σπίτι, στο εξοχικό και στο γραφείο του Θωμά Λιακουνάκου

Σφίγγει ασφυκτικά ο πολιτικός και δικαστικός κλοιός γύρω από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη με τις νέες αποκαλύψεις για ανάμειξη του ονόματός του στο σκάνδαλο με τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων την περίοδο που στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία ότι στην offshore εταιρεία Catalina Ltd, που φέρεται να ανήκει στον κ. Καρατζαφέρη, έχει πιστωθεί το συνολικό ποσό των 6,6 εκατ. δολαρίων, ενώ έχει στην κατοχή της και ακίνητα σε ένα από τα οποία στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός του προέδρου του ΛΑΟΣ, ΑΡΤ TV.

Η υπόθεση προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας για την προμήθεια της πρώτης σύμβασης των ελικοπτέρων Super Puma που υπεγράφη το 2000 βρίσκονται και απόστρατοι στρατιωτικοί με μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε κλοιό βρίσκεται ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος κατηγορείται για μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Λιακουνάκος, μέσω της μητρικής εταιρείας του Axon, υπήρξε ο άνθρωπος που επωφελήθηκε όσο κανείς από τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 1996-2008, λαμβάνοντας συμβόλαια αξίας περί τα 3 δισ. ευρώ… Την Πέμπτη εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς συνοδευόμενοι από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έφοδο στην κατοικία και το συγκρότημα γραφείων του Λιακουνάκου αναζητώντας ντοκουμέντα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την έρευνα για τα εξοπλιστικά. Οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα κατ’ οίκον ερεύνης για ανεύρεση αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, η αποφυλάκιση του Αντώνη Κάντα, αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, που όχι μόνο συνεργάστηκε με τους ανακριτές αλλά επιπλέον επέστρεψε στο Δημόσιο 14 εκατ. ευρώ με τα οποία είχε δωροδοκηθεί, στέλνει το μήνυμα ότι όσοι συνεργάζονται και βοηθούν να ξηλωθεί το κύκλωμα αλλά και επιστρέφουν στο κράτος τις μίζες θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Αν και μέχρι στιγμής ο κ. Καρατζαφέρης, επιμένοντας να υποστηρίζει ότι του «την έστησαν», αποφεύγει να διευκρινίσει την ακριβή σχέση που τον συνδέει με την επίμαχη offshore, οι ορκωτοί λογιστές που με δικαστική εντολή κάνουν φύλλο και φτερό το «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΛΑΟΣ ανακάλυψαν, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ότι στην πρώτη δήλωση που είχε υποβάλει προ εικοσαετίας στη Βουλή, όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής, είχε εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης της Catilina Ltd. Στη συνέχεια, όμως, καθώς αρχικά απαγορεύτηκε και ακολούθως ποινικοποιήθηκε η συμμετοχή πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που ήταν βουλευτής μέχρι το 2012 και έχει ακόμη υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες», έπαψε να δηλώνει την Catilina Ltd, όπως και μια δεύτερη εξωχώρια εταιρεία με την επωνυμία Homeric, η οποία με βάση τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου ανήκει επίσης στον κ. Καρατζαφέρη. Ο φάκελος με τα στοιχεία από τις δηλώσεις που έχει υποβάλει ο κ. Καρατζαφέρης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από το 1994 αναμένεται να αποσταλεί εντός της εβδομάδας στη Δικαιοσύνη, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει στην άσκηση δίωξης κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Παρά τα αρχικώς θρυλούμενα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται από την προεδρία του κόμματος που ίδρυσε το 2000. Στις φειδωλές απαντήσεις που δίνει μέσα από το προφυλαγμένο περιβάλλον του δικού του τηλεοπτικού σταθμού διατυπώνει ερωτήματα για τον χρόνο ανακίνησης του ζητήματος που συμπίπτει με την άνοδο που είχε στις τελευταίες ευρωεκλογές το κόμμα του -έφτασε το 2,69% από 1,58% που είχε στις βουλευτικές κάλπες του Ιουνίου του 2012- και τα συσχετίζει με τις συζητήσεις του προηγούμενου διαστήματος περί ενδεχόμενης επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία.

Οι συζητήσεις αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από το Μέγαρο Μαξίμου ή τη Συγγρού, κάτι στο οποίο επιμένουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρούσαν δημοσίως, όπως η Φωτεινή Πιπιλή που είχε δηλώσει: «Δεν θέλουμε σούργελα στη Ν.Δ.», ή παρασκηνιακά, όπως συνέβαινε με καραμανλικούς βουλευτές, ή και με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος στο παρελθόν είχε συγκρουστεί σφοδρά με τον κ. Καρατζαφέρη και την προσπάθειά του να τον συνδέσει με σκάνδαλα κατά την περίοδο της υπουργίας του στο Πεντάγωνο.

85 ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά σε 4 χρόνια!

Πώς η επιμονή Καρατζαφέρη και βουλευτών του ΛΑΟΣ να απασχολούν τη Βουλή με συμβάσεις εξοπλισμών σταμάτησε ξαφνικά όταν το κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Περίεργη επιμονή σε ζητήματα που σχετίζονται ευθέως με συμβάσεις εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων επεδείκνυαν ο Γιώργος Καρατζαφέρης και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κατά την παρουσία τους στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι η έρευνα του «ΘΕΜΑτος» στα αρχεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου έδειξε ότι ο ίδιος και συγκεκριμένοι βουλευτές του κατέθεσαν συνολικά 85 ερωτήσεις για συμβάσεις εξοπλισμών σε διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα, από τον Νοέμβριο του 2007 ως τον Οκτώβριο του 2009 κατατέθηκαν περίπου 45 ερωτήσεις προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ από τον Μάιο του 2010 ως τον Σεπτέμβριο του 2011 40 ερωτήσεις προς τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Πάνο Μπεγλίτη. Ξαφνικά, από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά (ως τον Μάιο του 2012, οπότε διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές), σταματά η κατάθεση σχετικών ερωτήσεων, με αποτέλεσμα ορισμένοι σήμερα να συνδέουν την αλλαγή τακτικής με την είσοδο του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το σύνολο των συγκεκριμένων κειμένων αφορά αποκλειστικά στην αλλαγή-τροποποίηση συμβάσεων, στην ανάγκη αντικατάστασης οπλικών συστημάτων και τεθωρακισμένων και στην προμήθεια βλημάτων.

Σκιές στην ερώτηση για τα Super Puma

Μεταξύ αυτών εντοπίζεται και ερώτηση (14/9/2010) των κυρίων Αδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, που επανέφερε στο φως δημοσίευμα της «Αυγής» της περασμένης εβδομάδας, για τη σύμβαση των ελικοπτέρων Super Puma. Πρόκειται για την προμήθεια που ερευνά η Δικαιοσύνη και για την οποία ελέγχεται ο κ. Καρατζαφέρης. Οι συντάκτες εμφανίζοντας το έγγραφο αναρωτιούνται εάν με το αζημίωτο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μέσω των βουλευτών του, κατέθετε ερωτήσεις και ασκούσε πίεση για τη συγκεκριμένη προμήθεια.Στην ίδια λογική, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ελεγχθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δύο βουλευτών που σήμερα ανήκουν στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Από την πλευρά τους οι κύριοι Γεωργιάδης και Πλεύρης απειλούν με μηνύσεις και αγωγές και μιλούν για λασπολογίες και χυδαιότητες. Τι λέει όμως το κείμενό τους;

Στην ουσία ζητούσαν την αναθεώρηση της σύμβασης που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης (15/4/2009) για την προμήθεια δύο ελικοπτέρων Super Puma. Ως βασική αιτιολογία εμφανίζουν το γεγονός ότι η σύμβαση δεν προέβλεπε ελληνική βιομηχανική συμμετοχή και αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α/Ω), καθώς και ποινικές ρήτρες υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Οντως η ερώτηση δεν φαίνεται να υπερασπίζεται τη σύμβαση και πολύ περισσότερο την προμηθεύτρια εταιρεία. Πάντως, στελέχη που γνωρίζουν τα ζητήματα εξοπλισμών αναφέρουν ότι προκαλεί ερωτήματα η αναφορά των βουλευτών στην απουσία των Α/Ω και κατ’ επέκταση το αίτημά τους να αναθεωρηθεί η σύμβαση για να συμπεριληφθούν. Κι αυτό γιατί είναι πλέον γνωστό ότι οι συμβάσεις Α/Ω αποτέλεσαν ασφαλή αγωγό για διακίνηση μιζών και μαύρου χρήματος, με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης να αποφασίσει πριν από μερικούς μήνες να τα καταργήσει.
Πηγή: protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Στέγγος της Τεχνικής Ολυμπιακής εμποδίζει επένδυση 174 εκατ Ευρώ



Αφορούν το έργο Ψαθόπυργος - Ρίο


Σήμερα κρίνεται η τύχη ενός από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα της τελευταίας τριετίας, του τμήματος Ψαθόπυργος - Ρίο, ύψους 174.000.000 ευρώ, το οποίο έχει εμπλακεί σε πολυετείς δικαστικές περιπέτειες. Το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει, καθώς η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα χάνει περί τα 90.000.000 ευρώ κοινοτικών κονδυλίων.

Ο διαγωνισμός για το σιδηροδρομικό τμήμα Ψαθόπυργος - Ρίο σέρνεται επί τρία χρόνια εν μέσω απανωτών προσφυγών από την Πόρτο Καρράς του ομίλου Κ. Στέγγου, που είχε αρχικώς επιλεγεί ως προσωρινός ανάδοχος. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε, όμως, πως το έργο έπρεπε να ανατεθεί στον πρώτο μειοδότη (στην ιταλική GD Infrastrutture Srl), που είχε καταθέσει προσφορά κατά 13.000.000 ευρώ φθηνότερη.

Τρεις προσφυγές

Ακολούθησαν αιτήσεις θεραπείας από την ΕΡΓΟΣΕ και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από την Πόρτο Καρράς, οι οποίες δεν απέδωσαν. Προ μηνών αποφασίστηκε η υπογραφή σύμβασης με την GD Infrastrutture, αλλά η δικαστική μάχη της πλευράς Στέγγου συνεχίστηκε. Στα τέλη Μαΐου απορρίφθηκε από το ΣτΕ και η δεύτερη προσφυγή της, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην κατάθεση τρίτης προσφυγής!

Στην αγορά αναρωτιούνται αν το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ αποφασίσει τελικά την υπογραφή της σύμβασης, ώστε να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς για την εξέταση της νέας προσφυγής θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Ο άλλος δρόμος είναι η ακύρωση του έργου και η επιστροφή των κοινοτικών πόρων.

Οι κατηγορίες

Οι τελευταίοι κατηγορούν τον Κωνσταντίνο Στέγγο για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η μη προάσπιση των εταιρικών, αλλά προσωπικών και οικογενειακών συμφερόντων του.

Αλλωστε από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τεχνικής Ολυμπιακής τα έξι είναι μέλη της οικογένειας. Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος, πρώτος αντιπρόεδρος η σύζυγός του Ζωή, δεύτερος αντιπρόεδρος ο γιος Ανδρέας, διευθύνων σύμβουλος ο γιος Γιώργος και μέλη του Δ.Σ. οι κόρες Στέλλα και Μαριάννα.

Τα σημεία τριβής ανάμεσα στους μικρομετόχους και τον Κωνσταντίνο Στέγγο αφορούν επίσης την απόκτηση του 9,09% της Πόρτο Καρράς Α.Ε. από τον Στέγγο με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα έναντι της εκτιμώμενης αξίας (3.900.000 έναντι 40.000.000 ευρώ), την έγκριση αμοιβών εκατομμυρίων σε μέλη του Δ.Σ. της οικογένειας Στέγγου -εν μέσω οικονομικής κρίσης- και με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές από την κατάρρευση της TOUSA. Επίσης τριβές προκαλούν η βίλα Γαλήνη (ο Κων. Στέγγος κατέχει το 99% και η σύζυγός του Ζωή το 1%) που μισθώθηκε στην οικογένεια Στέγγου για 99 έτη έναντι 4% επί του τζίρου, ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Πόρτο Καρράς Ενεργειακά σε ακίνητο της Πόρτο Καρράς, οι συγχωνεύσεις μιας σειράς θυγατρικών για τις οποίες οι μικρομέτοχοι δεν έλαβαν επαρκή ενημέρωση και τα πολλά κρούσματα κακής διοίκησης και αδιαφάνειας. Ο όμιλος Στέγγου επεκτάθηκε στον χώρο της ενέργειας με τη θυγατρική Μελτέμι-Καστρί, που είχε εξασφαλίσει άδεια παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, όπως και στον τομέα της ναυτιλίας, με σχέδιο για δραστηριοποίησή του και στην ποντοπόρο. Ισως η ταυτόχρονη εμπλοκή του ομίλου σε πολλές νέες δραστηριότητες χωρίς να έχει εμπειρία και τεχνογνωσία να αποτέλεσε λάθος.

Οι περιπέτειες της οικογένειας είχαν και άλλα μέτωπα. Τέσσερα μέλη της οικογένειας Στέγγου (ο Κωνσταντίνος, η Ζωή και οι κόρες τους Χρύσα και Στέλλα) περιλαμβάνονταν μεταξύ των 67 κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να δικαστούν για τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999. Η οικογένεια κατηγορήθηκε για από κοινού και κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για κατ’ επάγγελμα και κατά περίπτωση κατ’ εξακολούθηση και από κοινού απάτη. Επίσης ο Γιώργος Στέγγος κατηγορείται για παραβάσεις του νόμου 3691/2008. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, κυρίως, δε, όταν «η δρυς» είναι πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως προκλητική…
Φ. Κόλλιας


https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο μετά το θερμό επεισόδιο ανοιχτά της Ρόδου



Ένα σκηνικό έντασης με ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσπάθησαν να στήσουν τα Τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Ερντογάν αλλά και η τουρκική κυβέρνηση, με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο ανάμεσα στο ελληνικό λιμενικό και το ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών τουρκικό πλοίο ΜV ACT εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και ανατολικά της Ρόδου.

Το χρονικό

Στο πλοίο, που ονομάζεται «act» και υπήρχαν στοιχεία ότι μετέφερε κάτι ύποπτο. Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου, με σημαία Τουρκίας, αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η ελληνική ακτοφυλακή είχε ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές.

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Από τα τουρκικά ΜΜΕ επιχειρείται να δοθεί η εικόνα ενός θερμού επεισοδίου. Όπως μετέδωσαν, το πλοίο, με τουρκική σημαία, το οποίο έπλεε 3 ν.μ. από την Ρόδο, αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ελληνικής ακτοφυλακής για έλεγχο και το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον του. Όπως ανέφεραν, το πλοίο μετέφερε σίδηρο από την Αλεξανδρέττα και κατευθύνονταν στον κόλπο της Νικομήδειας (έξω από την Κωνσταντινούπολη).
Τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού άνοιξαν πυρ εναντίον τουρκικού εμπορικού πλοίο σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, ανοιχτά της Ρόδου, μετέδιδε το πρακτορείο Αnadolu, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο σημείο του συμβάντος μεταβαίνουν τρία πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής.

Επίσης, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν πως στο πλοίο υπάρχουν σημάδια από σφαίρες.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ενέργεια της ελληνικής ακτοφυλακής να ανοίξει πυρ ενάντια σε ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο εισήλθε νωρίτερα σήμερα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, με τον καπετάνιο του πλοίου να αγνοεί τις υποδείξεις των ελληνικών αρχών.

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η απάντηση Κοτζιά

Την απάντηση ότι το πλοίο με τουρκική σημαία που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά μετά την ολοκλήρωση απόψε των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν από τουρκικά μέσα



Τι λέει ο καπετάνιος του πλοίου

Ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου που φέρει όνομα M/V ACT, δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση. Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η ακτοφυλακή κάλεσε το πλοίο να ελλιμενιστεί άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου και δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το δεχτήκαμε αυτό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο.

«Προειδοποίησαν ότι θα ανοίξουν πυρ αν δεν σταματήσουμε και έκαναν πράξη την προειδοποίησή τους», συμπλήρωσε.

Ο Καλκαβάν δεν ανέφερε τον λόγο της άρνησής του το πλοίο να επιθεωρηθεί, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια του πλοίου από τα πυρά που δέχθηκε.

Ο Καλκαβάν τόνισε ότι το πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Διαφορετική εικόνα για το συνέβη δίνει το Λιμενικό Σώμα, καθώς επισημαίνει ότι το πλοίο κινούνταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κάνει λόγο για προειδοποιητικές βολές που ερρίφθησαν. Παράλληλα, τονίζει ότι υπήρξε καταγγελία ότι μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.

Πηγή www.enikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ για εμπορικά κέντρα στην Αθήνα



Τα νότια προάστια της Αττικής, ο Πειραιάς και το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αποτελέσουν τις «αιχμές του δόρατος» για τη νέα γενιά εμπορικών κέντρων που δρομολογούνται στην περιοχή του Λεκανοπεδίου έως το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται για επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και οι οποίες θα μπορούσαν ήδη να δρομολογούν τα εγκαίνια της λειτουργίας τους, αν δεν υπήρχαν οι γνωστές γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Το ακόμα σημαντικότερο στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των νέων εμπορικών κέντρων είναι ότι πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσουν και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Το πιο «ώριμο» σχέδιο αφορά την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Academy Gardens από την εταιρεία Artume, συμφερόντων του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Blackrock. Στις αρχές της εβδομάδας, το ΣτΕ ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης του ακινήτου, με αποτέλεσμα η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ να οδεύει προς την έκδοση της οικοδομικής άδειας, κάτι που εκτός απροόπτου, αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι από το παραπάνω ποσό τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν κυρίως το κόστος για την απόκτηση της έκτασης των 22 στρεμμάτων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ το κόστος ανέγερσης.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, εντός του 2020 αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο εμπορικό κέντρο που αναπτύσσει η REDS στην περιοχή της Κάντζας (Κτήμα Καμπά), σε έκταση συνολικής επιφάνειας 315 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, αυτήν την περίοδο αναμένεται η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου για την έκταση, ενώ από τη λήψη των οικοδομικών αδειών και μετά θα απαιτηθούν τρία χρόνια έως ότου εγκαινιαστεί το κέντρο. Η επένδυση αναμένεται να ανέλθει σε 220 εκατ. ευρώ, πιθανώς με τη συμμετοχή ξένου στρατηγικού επενδυτή. Συνολικά αναμένεται να αναπτυχθούν 85.000 τ.μ. δομημένων επιφανειών, εκ των οποίων τα 45.300 τ.μ. θα αφορούν χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, ενώ επιπλέον 30.000 τ.μ. θα αφορούν γραφεία.

Στο Ελληνικό
Σημαντική εμπορική δραστηριότητα προβλέπεται και στο ακίνητο του Ελληνικού, που σχεδιάζει να αναπλάσει ο όμιλος επενδυτών της Lamda Development, Eagle Hills (Αμπου Ντάμπι) και Fosun (Κίνα). Στο πλαίσιο της α΄ φάσης της επένδυσης, πέραν του μητροπολιτικού πάρκου και των έργων υποδομής, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη ενός υπερτοπικού εμπορικού κέντρου, το πρώτο του είδους στα νότια προάστια. Εφόσον ληφθούν οι σχετικές άδειες τους επόμενους μήνες (κάτι μάλλον δύσκολο στην παρούσα φάση) εκτιμάται ότι το εν λόγω κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει περί το 2021. Πέραν των παραπάνω, η Alpha Bank δρομολογεί την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου που είχε αναπτύξει η Μπ. Βωβός στον Βοτανικό, ενώ η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του παλιού τερματικού σταθμού του ΟΣΕ στον Πειραιά, όπου προβλέπεται η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου 40.000 τ.μ., μια επένδυση που πιθανώς να αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι για τη στροφή των επενδυτών προς τα εμπορικά κέντρα είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, τη στιγμή που στο απόγειο της κρίσης, σε δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες, τα κενά καταστήματα άγγιξαν ακόμα και το 30%-40% του συνόλου, και σήμερα βρίσκονται πέριξ του 20%-30% κατά μέσον όρο, στα εμπορικά κέντρα οι πληρότητες κυμαίνονται σταθερά μεταξύ 90%-100%.

Ετσι, στα εμπορικά κέντρα, οι τιμές των ενοικίων δεν μειώθηκαν ιδιαίτερα. Το 2016, μάλιστα, εκτιμάται ότι αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό μεγαλύτερο του 5%. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank Property Services, το μέσο ενοίκιο καταστήματος σε εμπορικό κέντρο κυμάνθηκε μεταξύ 35-65 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση για καταστήματα άνω των 100 τ.μ., ενώ για μικρότερες επιφάνειες, το κόστος ενοικίασης κυμάνθηκε από 60 έως 100 ευρώ/τ.μ.


https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το τελευταίο σκίρτημα..

    Ήταν πριν δύο χρόνια σαν χθες που ο λαός σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα άφησε την τελευταία του πνοή,
..την τελευταία απόδειξη ότι υπάρχει.
Και ήταν πρίν δυό χρόνια σαν αύριο που σε
ένα τελευταίο σκίρτημα ηρωισμού και αυταπάρνησης,
..αψηφώντας την τραπεζική τρομοκρατία των ευρωπαίων νεοναζιστών,
..κοιτάζοντας μπροστά, μόνον το μέλλον των παιδιών τους και όχι το παρόν το δικό τους, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων είπε ΟΧΙ στην νέα Κατοχή των "εταίρων" τοκογλύφων και απατεώνων.

Μετά ήρθε το σκοτάδι.
Το απόλυτο σκοτάδι.
Δυό βδομάδες μόλις μετά, ένα τυχαίο και τυχάρπαστο ανθρωπάκι,
..το ίδιο που ο λαός αποθέωνε στην μεγαλειώδη εκείνη συγκέντρωση,
..σκόρπισε στον μολυσματικό ευρωπαϊκό αέρα των Βρυξελλών το ΟΧΙ εκείνο του ελληνικού λαού,
..γενόμενος ένας απ' τους μεγαλύτερους και σιχαμερότερους προδότες στην πολύ μακριά ιστορία της ελληνικής φυλής.

Ήταν τόσο μεγάλη, τόσο αναπάντεχη, τόσο ακαταλαβίστική, τόσο σιχαμερή η προδοσία εκείνη, που ο λαός αντί να αντιδράσει και να ξεσηκωθεί υπερασπιζόμενος την πρόσφατη εντολή του,
..έπεσε σε κατατονία, κατέρρευσε.
Το ανθρωπάκι είχε ρίξει την ζαριά του κι είχε φέρει εξάρες.

Το ανθρωπάκι έκτοτε ζει και κυβερνάει γιατί ο λαός έχει πεθάνει.

Τα σιχαμερά και τιποτένια ανθρωπάκια πάντα ζουν και υπάρχουν εκεί που δεν ζεί και δεν υπάρχει ο λαός.
Ενίοτε σκοτώνουν τα ίδια τον λαό για να επιζήσουν αυτά.

Είναι αυτό που λένε:
"Ο θάνατός σου η ζωή μου"!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κρυφό ραντεβού το 2009 Ραγκούση - Τόμσεν



Με ανάρτηση στο twitter (δεν) απάντησε στην αποκάλυψη της «δημοκρατίας»

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης μετά την αποκάλυψη επιχειρηματία της Πάρου στην «κυριακάτικη δημοκρατία» για κρυφό ραντεβού του με τον Π. Τόμσεν του ΔΝΤ τον Αύγουστο του 2009, πριν από τις εκλογές, την εποχή που το Μνημόνιο ήταν ακόμη άγνωστη λέξη.

Ο 73χρονος Δημήτρης Μωραϊτίδης -όπως τονίζει- προτίθεται να καταθέσει σχετικά και στις δικαστικές Αρχές ότι είδε με τα μάτια του μέσα στο γραφείο του τότε δημάρχου Πάρου και μεγαλοστελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση τον επί χρόνια εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη χώρα μας, ενώ την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον ίδιο, πηγαινοερχόταν στο νησί και ο Γιώργος Παπανδρέου. «Πήγαινα να δω τον δήμαρχο. Μπαίνω μέσα και βλέπω στο γραφείο του δημάρχου να κάθεται ένας ξανθός.

Ο συγκεκριμένος, που έπειτα από καιρό κατάλαβα ότι ήταν ο Τόμσεν, εκνευρίστηκε που μπήκα έτσι και εκνευρίστηκα κι εγώ με το ύφος του. Εκείνη τη στιγμή πετάχτηκε ο Ραγκούσης, που καθόταν αριστερά από την έξω πλευρά του γραφείου, και μου είπε να πάω να δω τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, όπως και πήγα. Ηταν μόνο οι δυο τους» ανέφερε στην εφημερίδα μας ο επιχειρηματίας. Μάλιστα, εκτίμησε: «Εκεί στήθηκε το φιάσκο. Απόδειξη, όσα ακολούθησαν με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.».

Την παρουσία του Δανού τεχνοκράτη στην Πάρο την περίοδο εκείνη είχε υπογραμμίσει και η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξή της, προσθέτοντας μάλιστα ότι παρών στη συνάντηση Ραγκούση - Τόμσεν ήταν και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου!
Η αντίδραση του κ. Ραγκούση στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ήταν σπασμωδική και με προφανές το άγχος του για τις εξελίξεις. Επιχειρώντας να απαντήσει, χωρίς πάντως να πει τίποτε ουσιαστικά, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter: «Εχουν τρελαθεί τελείως. Προφανώς είναι ψευδέστατο και κατασκευασμένο. Κι όλα αυτά για μια ομιλία στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.;» έγραψε, έχοντας την εντύπωση ότι όλοι ασχολούνται με το αν εκείνος θα επιστρέψει ή όχι στο ΠΑΣΟΚ.

Οι μόνοι που ασχολήθηκαν με τον πρώην υπουργό ήταν οι έως τώρα... συνοδοιπόροι του Αννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι τον διέγραψαν από την Ωρα Αποφάσεων, επειδή μίλησε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ η κεντρική γραμμή ήταν να μην προσέλθουν.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ;;;



Η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατική Συμπαράταξη αποκαλούνται οι ίδιοι, γιατί ντρέπονται, σαν τους κομμουνιστές της ΕΣΣΔ, για το παρελθόν τους- ήταν αναμφίβολα μια τολμηρή πολιτική κίνηση, με υπερβατικό χαρακτήρα.

Κίνηση αδιανόητη στο παρελθόν. Μου αρέσουν πολύ οι ηγέτες που τολμούν να υπερβαίνουν τα στερεότυπα και να ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα.

Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον τελευταίο καιρό το πράττει. Μια σειρά πρωτοβουλιών του αλλά και θέσεων που διατυπώνει -από το ζήτημα της Χρυσής Αυγής έως τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα ΑΕΙ και από την άρνησή του να δώσει κάλυψη στους συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ για συγκέντρωση στα Εξάρχεια μέχρι την ξεκάθαρη τοποθέτησή του για την ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες- δείχνει ότι ο Μητσοτάκης έχει μεταρρυθμιστικό τσαγανό. Δεν οπισθοχωρεί φοβικά στην πρώτη επίθεση που θα δεχτεί από την Αριστερά. Υπό αυτό το πρίσμα κατανοώ τα κίνητρά του και την επιλογή του να σπάσει τις γραμμές και να παραστεί σε ένα συνέδριο στελεχών, πολλά εκ των οποίων αποκαλούσαν τον πατέρα του «ναζί» στις εκλογές του 1985. Η συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ το 2012-2015 άμβλυνε τις ιστορικές αντιθέσεις, ενώ με κριτήρια μέλλοντος το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει πάλι τον αναγκαστικό εταίρο για να συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυρία Γεννηματά -με την ψήφο της οποίας απετράπη η εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις προσεχείς κιόλας εκλογές- πολιορκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία είναι δύο φορές κατανοητό, γιατί ο κύριος Μητσοτάκης πήγε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με βάση τη δική του λογική. Ωστόσο, ας μου επιτραπεί, με όρους πολιτικής αριθμητικής, να διατηρώ ισχυρότατες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας.

Πρώτον, διότι η παρουσία του εκεί, που ερμηνεύεται ως προάγγελος βεβαίας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικώς, δίνει το σήμα στους τέως ψηφοφόρους του Κινήματος που ψήφισαν τρεις φορές Ν.Δ. (2012, 2015) να εγκαταλείψουν την Κεντροδεξιά και να επιστρέψουν στον μητρικό χώρο τους! Στρατηγική της Ν.Δ., όμως, είναι η αυτοδυναμία, όχι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί αναγκαστικά μόνο αν το αποτέλεσμα το επιβάλει. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται έως και η τελευταία ψήφος. Η συμμετοχή του Μητσοτάκη, όμως, στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στέλνει στους ψηφοφόρους αυτής της πλευράς μήνυμα χαλαρότητας. «Δεν πειράζει αν δεν έρθετε μαζί μας, αφού θα συνεργαστούμε». Πρώτη δεξαμενή δυνητικής διαρροής ψήφων, κατά τη γνώμη μου. Θυμίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς ποτέ δεν παραδέχτηκε προεκλογικά το 2012 ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και αυτό για να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Δεύτερον, η παρουσία του Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι χειραψίες του με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη δεν προκαλούν ρίγη ενθουσιασμού στον ιστορικό πυρήνα της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Αναφέρομαι στους ψηφοφόρους, το ξεκαθαρίζω, αφήστε τους κορυφαίους της παράταξης. Ούτε, βεβαίως, την ενθουσιάζει η ιστορική εξίσωση της κεντροδεξιάς παράταξης με το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η Ν.Δ. δεν βαρύνεται ούτε με παράδοση εθνικού εδάφους (Ιμια) ούτε με παράδοση εθνικής κυριαρχίας (ΔΝΤ) ούτε με παραπομπές, καταδίκες ή και δικαστικές έρευνες εις βάρος στελεχών της για σκάνδαλα.

Το ΠΑΣΟΚ όμως βαρύνεται: Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Τσουκάτος, Μαντέλης, Παπακωνσταντίνου, Καρχιμάκης, ενώ εσχάτως διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες χρηματισμού του κυρίου Σημίτη. Αρέσει αυτό στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ.; Οχι. Και ασφαλώς δεν ενθουσιάζει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να ακούν τον Γιώργο Παπανδρέου να θέτει ως προϋπόθεση συνεργασίας με τη Ν.Δ. να μην υποδειχθεί -το φωτογράφισε- ο Προκόπης Παυλόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2020! Εφτασαν οι απαξιωμένοι από την κοινωνία να θέτουν όρους στη μεγάλη παράταξη της Κεντροδεξιάς για να συνεργαστούν... Νέα δεξαμενή δυνητικής διαρροής ψήφων!
Τρίτον, η παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη συμπίπτει με τις καταγγελίες της Ν.Δ. για τις ωμές παρεμβάσεις του υπουργού Αμυνας στη Δικαιοσύνη στην υπόθεση του «Noor 1».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέστη σε ένα συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την αναίρεση που άσκησε στην υπόθεση Γεωργίου (τη φωτογράφισε με τη φράση «δεξιόστροφα τυφλή Δικαιοσύνη»). Σε ένα συνέδριο, όπου καθόταν δίπλα του πρώην πρωθυπουργός, που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση για ενδεχόμενο χρηματισμού του για προμήθειες. Περιττεύει να σχολιάσω.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη στρατηγική του τελευταίου εξαμήνου υπηρετεί άριστα την πολιτική του νέου και του μεταρρυθμιστικού.
Το δέχομαι και εγώ ο περίεργος, που κατά καιρούς τού έχω ασκήσει κριτική για επιλογές του. Τον καλώ να κοιτάξει ξανά τις φωτογραφίες από το συνέδριο και να διερωτηθεί: τι δουλειά έχει το νέο δίπλα στο παλαιό; Και πώς να συνεργαστεί με ένα παλαιό, το οποίο έχει τέσσερα (Γεννηματά, Παπανδρέου, Σημίτης, Βενιζέλος) κέντρα εξουσίας εντός του;

Μανώλης Κοττάκης


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....