Διυλιστήριο: 02/27/18
ροη αναρτησεων

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ο Πάιατ αδειάζει ΝΔ για Novartis: Δεν είπε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI


«Αδειάζει» εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ για τους πανηγυρισμούς σχετικά με τις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος με διευκρινήσεις που παρείχε σε διπλωματικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, τόνισε πως «κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκηουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis».

Όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, «δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί εξάλλου ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα».

Η διευκρίνηση αυτή καταρρίπτει πλήρως τους πανηγυρισμούς Μέσων φίλα προσκείμενων στην Ελλάδα που επιχειρούν να «ανεβάσουν» επικοινωνιακά τη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία.

Τι ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ αναφέρεται πως «για την υπόθεση Novartis ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε:

«Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς».

Η αποστροφή αυτή του Αμερικανού πρέσβη έγινε αυτομάτως «σημαία» σε Μέσα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία, σε μία προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων για το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis και την παραπομπή δέκα πολιτικών σε Προανακριτική Επιτροπή.

Ωστόσο, μία προσεκτική ανάγνωση της επίμαχης δήλωσης του κ. Πάιατ επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος… πανηγυρισμού για τη ΝΔ και την υπόθεση Novartis.

Διότι ο πρέσβης των ΗΠΑ λέει ότι «δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς», δηλαδή δεν στοχεύει σε Έλληνες πολιτικούς.

Δεν λέει ωστόσο σε καμία περίπτωση πως η επίμαχη έρευνα δεν έχει πέσει πάνω σε Έλληνες πολιτικούς στο σκάνδαλο Novartis, αλλά μονάχα ότι δεν… στοχεύει σε αυτούς, όπερ είναι αυτονόητο.

Με τον τρόπο αυτόν η ΝΔ επιχειρεί μία επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο σκάνδαλο.

Και τούτο επιβεβαιώνεται από τα επίσημα διαβιβαστικά έγγραφα του Αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την υπάρχουσα δικογραφία που έχει σχηματισθεί και η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή.
FBI: «Κυβερνητικοί αξιωματούχοι»

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις χθες η Κυριακάτικη Δημοκρατία έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα επίσημο έγγραφο 19 σελίδων του FBI, το οποίο αποκαλύπτει πως είχε στηθεί το μεγάλο κόλπο από τη Novartis και στο οποίο γίνεται ευθέως και ρητά λόγος για «κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Πρόκειται για το έγγραφο-φωτιά του FBI που διαβιβάστηκε μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης εμπλέκει και πολλά ονόματα φυσικών προσώπων και εταιριών και περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους γινόταν η διακίνηση του «μαύρου χρήματος» προς διάφορες κατευθύνσεις.

Πέραν των ονομάτων που αναφέρονται στο έγγραφο, το σημαντικότερο είναι η αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε ειδικό κεφάλαιο, «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία ελάττωσης τιμών».

Αυτό σημαίνει ότι οι δωροδοκίες στις οποίες φέρεται ότι προχωρούσε η εταιρία αφορούσαν καταρχάς τη διευκόλυνση εισαγωγής νέων φαρμάκων της στην ελληνική αγορά από τα οποία έκανε τζίρους εκατομμυρίων. Το σημείο-κλειδί όμως είναι το δεύτερο και συνδέεται με την «προστασία ελάττωσης τιμών».

Όπως προκύπτει δηλαδή τα λαδώματα γίνονταν για να αποτρέπεται η περαιτέρω μείωση των τιμών στα φάρμακα της Novartis στο πλαίσιο της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης που είχε δρομολογηθεί μετά την υπαγωγή στο Μνημόνιο.

Η αποκάλυψη αυτή φωτίζει το πιο κομβικό ίσως σημείο του υπό διερεύνηση σκανδάλου δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες περί δωροδοκία τους αντιφάσκουν προς το γεγονός ότι επί των ημερών τους μειώθηκε και μάλιστα κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη.

«Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών», αναφέρει κατόπιν της σχετικής έρευνας και το έγγραφο προσθέτοντας ότι η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα και ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του.

Παρακάτω υποστηρίζεται επίσης ότι «η θέση της εταιρεία ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα χάνονταν για τη Novartis».

«Μια κοινή πρακτική για τους γιατρούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και αρθρογράφους και τη δωροδοκία τους ήταν να επιλέγουν μικρής αξίας εταιρίες ως πωλητές για ξέπλυμα χρήματος. Οι εταιρίες δημόσιων εκδηλώσεων και σχέσεων ήταν το κυρίως χρησιμοποιούμενο όχημα για τις δωροδοκίες».
Τα πρόσωπα

Απαντώντας στις ελληνικές Αρχές, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ αναφέρει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με τα εξής πολιτικά πρόσωπα: Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αντώνιο Σαμαρά, Ιωάννη Στουρνάρα και Δημήτριο Αβραμόπουλο.

Δεν περιέχονται στο έγγραφο αυτό τα ονόματα των Π. Πικραμμένου, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη.

Οι περιγραφές για τους χρηματισμούς γιατρών κλπ παραπέμπουν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και σε μαφιόζικες μεθόδους, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν και τις αποκαλύψεις ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη συνειδησιακή κρίση που τον οδήγησε στην απόφαση του να καταθέσει ενώπιον των αμερικανικών Αρχών.

Μία από τις μεθόδους προέβλεπε την καταστροφή έως και τρεις φορές ετησίως συγκεκριμένων εγγράφων από το τμήμα της τεχνολογίας πληροφορίας της εταιρείας με στοιχεία για τις δωροδοκίες. Ήταν οι λεγόμενες «καθαρές ημέρες».

Ακόμη είναι ανατριχιαστική η περιγραφή από το 2009 για την επαλήθευση των συνταγογραφήσεων «όταν η Novartis ήταν κάτω από τεράστια πίεση» και «οι αντιπρόσωποι πωλήσεων υποχρέωσαν τους γιατρούς να δώσουν τηλεφωνικούς αριθμούς ασθενών στους αντιπροσώπους.

»Οι αντιπρόσωποι επικοινωνούσαν με τους ασθενείς για να επιβεβαιώσουν ότι έλαβαν φάρμακα της Novartis. Οι αντιπρόσωποι μιλούσαν χωρίς την έγκριση των γιατρών».

Συνέδρια και πολυτελή ταξίδια, ηλεκτρονικά πάνελ, δημιουργία απατηλών τιμολογίων και απευθείας πληρωμή στους γιατρούς ήταν οι τρόποι που χρησιμοποιούνταν για τις δωροδοκίες.

Και σε τέσσερα τέτοια σχέδια δωροδοκίας είχε συμμετάσχει και η εταιρεία Sandoz που ανήκε στον όμιλο Novartis, προκειμένου να εξασφαλίζονται περισσότερες συνταγογραφήσεις από χιλιάδες γιατρούς.

Μόνο σε ένα συνέδριο στο Κιότο της Ιαπωνίας κάθε γιατρός πληρώθηκε 5.000 ευρώ χωρίς καν να το παρακολουθήσουν.

Για τα ψευδή τιμολόγια αναφέρεται ότι αφορούσαν την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων και ο πωλητής κρατούσε το 10%, ενώ χρησιμοποιούσε το υπόλοιπο «για να πληρώνει τους γιατρούς που η Sandoz αναγνώριζε».

Ακόμη και για την πώληση της Sandoz αποκαλύπτεται ότι η Novartis σκόπευσε να την πωλήσει:

«Η εταιρία δωροδόκησε γιατρούς ώστε μελλοντικοί αγοραστές να έχουν την εντύπωση ότι η Sandoz ήταν πιο επικερδής. Η εταιρία ήθελε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και να φανεί πιο ελκυστική».

Πηγή m.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παραιτήθηκε και ο Παπαδημητρίου -Επικοινώνησε με τον Τσίπρα αργά τη νύχτα


Το Διυλιστήριο λέει : ''...Απαράδεκτοι και οι δύο. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε αυτοί έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλους μας. Δεν παίζει ρόλο το ποσό αλλά η πράξη. Δεν φτάνει μόνο να επιστρέψουν το επίδομα. Δεν φτάνει μόνο που καρατομήθηκαν. Πρέπει να μπει και επιπλέον πρόστιμο, ως παράδειγμα για να μην έχει και κανείς άλλος στο μυαλό του τίποτα, και να ξέρει τις συνέπειες. Δεν το συγκρίνω με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπου είναι ανεκτικοί και μάλιστα αναβαθμίζουν όσους έκλεψαν..'' 


Λίγες ώρες μετά την παραίτηση της συζύγου του, Ράνιας Αντωνοπούλου, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου υπέβαλε τη δική του παραίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από τον πρωθυπουργό.

Αμφότερες οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν για λόγους ευθιξίας έπειτα από το θέμα που προέκυψε με το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η, μέχρι χθες, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας δεκτή την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου, την ευχαρίστησε «για την τριετή σημαντική προσφορά της».

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

«Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω»

Σε δήλωσή της η Ράνια Αντωνοπούλου υποστηρίζει ότι δεν ήταν στις προθέσεις της να προσβάλει τον ελληνικό λαό και ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες επιστροφής των 23.000 ευρώ που έλαβε ως επιδότηση ενοικίου για δύο χρόνια.

Η υπουργός επικαλείται το νόμο 4336/2015 που, όπως λέει, «δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα», και βάσει αυτού, «αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις. Διευκρινίζω», συνεχίζει, «ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν».

«Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια. Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση. Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου», υποστηρίζει.

Στη συνέχεια η υπουργός σημειώνει: «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό. Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του. Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου».

«Πριν τρία χρόνια», προσθέτει, «όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του πρωθυπουργού. Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων».

Και η δήλωσή της καταλήγει: «Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας. Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’ αριθμόν ένα ηθικό ζήτημα της χώρας».

Πηγή www.efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....