Διυλιστήριο: 07/20/13
ροη αναρτησεων

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Ο Σόιμπλε δεν είπε τίποτα. Ο Σαμαράς πήρε το μήνυμα

Επέμεινε στην πολιτική καρότο και μαστίγιο και κινήθηκε στα παρασκήνια
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε τίποτα που θα μπορούσε να μεταβάλλει ουσιωδώς το οικονομικό και πολιτικό τοπίο, τις προοπτικές της Ελλάδας, ενώ απέφυγε εντέχνως να τοποθετηθεί επί σειράς ανοιχτών θεμάτων. Για τους γνώστες της διεθνής πολιτικής -όπως και για τα γερμανικά Media- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετέφερε ένα μήνυμα προς την Ελληνική κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης του Αντωνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιφυλάχθηκε να δώσει ακόμα και υποσχέσεις επιμένοντας στην πολιτική καρότο και μαστίγιο. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα της στήριξης υπερτροφοδότησε τα media με τα σενάρια για κούρεμα-επιβράβευση το 2014, οπτική την οποία επιμόνως απέφυγε ο Σόιμπλε.
Είναι όμως σαφές ότι τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος πήραν το μήνυμα που μετέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έδωσε το στίγμα του καθιστώντας σαφές ότι για να υπάρχουν συζητήσεις και βελτιώσεις στο πρόγραμμα κυρίαρχος παράγοντας θα πρέπει να είναι ο γερμανικός.
Όλα αυτά ενώ η συζήτηση για τη διάσπαση της τρόικας έχει ανοίξει για τα καλά, με δηλώσεις από όλες τις πλευρές και ηχηρές τοποθετήσεις που δείχνουν ότι η σύγκρουση είναι μονόδρομος.
Αν τεθεί και υπό αυτό το πρίσμα η επίσκεψη και η ρητορική Σόιμπλε τότε καθίσταται σαφές ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ήρθε για να περιχαρακώσει την περιοχή, να διαμορφώσει ορύγματα και να προκαταλάβει αποφάσεις.
Η απουσία δημόσιων τοποθετήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση της Δημόσιας διοίκησης είναι η πλέον σαφής ένδειξη ότι αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν στο παρασκήνιο...
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν προσεκτικός επιτρέποντας την ελπίδα το 2014, όταν -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα είναι στη θέση του. Όπως επισημαίνυν διεθνείς παράγοντες οι ελπίδες για αλλαγή στη γερμανική πολιτική τροφοδοτούνται κυρίως από τις εκλογές και τις ανατροπές που αυτές θα φέρουν στις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία. 
Ακόμη και τη μικρή παρέκκλιση που έκανε από τις γνωστές και συνήθως άκαμπτες θέσεις του, ανοίγοντας «παράθυρο» για συζήτηση περί του κατοχικού δανείου, αλλά αποκλείοντας ταυτόχρονα το ζήτημα των επανορθώσεων, ο κ. Σόιμπλε μετέθεσε τις ενδεχόμενες αποφάσεις στο μέλλον.
Η στάση του, πάντως, δεν απογοήτευσε την Αθήνα, η οποία ήταν προετοιμασμένη ως προς τούτο, καθώς έχει επίγνωση του γεγονότος ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο Γερμανός υπουργός με τις εδώ τοποθετήσεις του απευθυνόταν και στους ψηφοφόρους της πατρίδας του. 
Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη εξήγησε ότι στόχος της επίσκεψής του ήταν να εκφράσει σεβασμό στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της. 
«Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα και την στηρίζουμε» είπε και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα προβλήματα μέσα από τις κοινές προσπάθειες. Στο ερώτημα αν συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του ενδεχόμενο νέων μέτρων, απάντησε αρνητικά. «Δεν είμαι η τρόικα ούτε ο καθηγητής από τον άμβωνα για να κάνει μάθημα στην Ελλάδα»,  δήλωσε και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά συμπλήρωσε ότι «θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το τέταρτο τρίμηνο όταν η τρόικα θα ολοκληρώσει τις εργασίες της».
sofokleousin
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καλό είναι να μην ξεχνάμε 10 12 2012 Μειμαράκης - Νταβούτογλου

Γκάφα Μεϊμαράκη επιτρέπει στον Νταβούτογλου να θέσει θέμα Αιγαίου
Η βαρκούλα, κυκλαδικό αντίγραφο, που έδωσε ως ενθύμιο ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου παραλίγο να προκαλέσει μείζον διπλωματικό επεισόδιο.
Ο κ, Μεϊμαράκης υποδεχόμενος τον Τούρκο υπουργό, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του παρέδωσε το αναμνηστικό δώρο λέγοντας: «Εύχομαι το καραβάκι αυτό να κυκλοφορεί ελεύθερο στο Αιγαίο».
Η φράση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Νταβούτογλου για αντίλογο: «Δική μας επιθυμία είναι το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντα ελεύθερο».
Είναι προφανές ότι πίσω από τις φαινομενικά αθώα ανταλλαγή ευχών με επίκεντρο το Αιγαίο κρύβεται η γνωστή υπόθεση με επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια κάτι το οποίο η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως casus belli (αιτία πολέμου).
Προφανώς ο κ. Μεϊμαράκης άνοιξε ένα θέμα -το οποίο δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του και το οποίο μάλιστα δεν θέλησε να θίξει δημοσίως ούτε καν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς η επίσημη ατζέντα των σημερινών συνομιλιών αφορούσε σε θέματα λαθρομετανάστευσης και τις εξελίξεις στη Συρία.
Ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέχεια έσπευσε να ενημερώσει και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, για να ζητήσει τη βοήθεια και την παρέμβαση του.
iefimerida
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΟΚ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ "Πάμε σε αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων της Ελλάδας με την Τουρκία"!

Τη σύγκληση, του τρίτου "Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας", στις αρχές της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν η Αθήνα και η Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντηση διάρκειας περίπου μιάς ώρας στην τουρκική πρωτεύουσα, των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος και Τουρκίας, Ευ. Βενιζέλου και Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού, στις δηλώσεις του Ε.Βενιζέλου: Μίλησε για "αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων" και είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά αναφέρεται σε αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Της συνομιλίας των δύο υπουργών ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων και στη συνέχεια οι υπουργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου οι Έλληνες δημοσιογράφοι για πρώτη φορά άκουσαν Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να παραδέχεται ότι "πάμε σε αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων.
«Αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», είπε ο Ε.Βενιζέλος και έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα» με σημασία «όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας» αναφερόμενος στον αγωγό TAP.
To ερώτημα είναι πώς αλλάζουν τα "γεωγραφικά δεδομένα" μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; Θα καταργηθούν τα σύνορα; Θα υπάρξει αποδοχή των ρεβιζιονιστικών θέσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας;
Θα γίνει πράξη το νεο-οθωμανικό όραμα της Τουρκίας που ηγεμονεύει και της Ελλάδας που δορυφοροποιείται;
Και τι θα πει "Γεφυρώνεται γεωπολιτικά η Ελλάδα με την Τουρκία"; Έχουν συμφωνηθεί πράγματα τα οποία αγνοούμε;
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς πολιτικές σχέσεις. Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, είπε ότι είναι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», η στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Μάλιστα ο Α.Νταβούτογλου θα επισκεφθεί την Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς ο κ. Νταβούτογλου για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, είπε απλώς ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τόνισε ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας» (σ.σ.: να υποθέσουμε ότι θα σταματήσουν τα αεροσκάφη και τα πλοία τους να παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό ενάεριο χώρο και τα εθνικά χωρικά ύδατα;).
Στην ίδια ερώτηση, ο Ε.Βενιζέλος κυριολεκτικά αθώωσε την Τουρκία για την ανθεωρητική της πολιτική λέγοντας ότι :«Όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».
Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί στην Άγκυρα το πρώτο του ταξίδι, όπως είπε, στο εξωτερικό.
defencenet
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σήμερα συμπληρώνονται τριαντα εννέα χρόνια από το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974, όταν οι ορδές του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή.
 Σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και διακόσιες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους.
Επί τριάντα εννέα χρόνια η Τουρκία με τη βία των όπλων συνεχίζει να κρατά υπό κατοχή το 40% της Κύπρου.
Ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα τους πεσόντες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου, διατρανώνοντας για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τους αξιωματικούς και οπλίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που εψάλη στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Μετά την επιμνημόσυνο δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννη Δριβελέγκα, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια , τον πρέσβη της Ελλάδος και άλλους.
Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου.
Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και διακηρύσσουν τη βούληση τους να αγωνιστούν για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ !! Συγκέντρωση ναζιστών-τσάμιδων στο Μόναχο με εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα! Την ώρα της επίσκεψης Σόιμπλε.

Οι γερμανικές αρχές επέτρεψαν στους ναζι Τσαμηδες να παρελάσουν, κραυγάζοντας χιτλερικά συνθήματα του β’ ΠΠ! Και οι δήθεν “αντιναζιστές” Γερμανοί τους άφησαν ανενόχλητους, την ίδια στιγμή που ο Σόιμπλε βρισκόταν στην Ελλάδα!

Ούτε λέξη διαμαρτυρίας από την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Αγαπητοί φίλοι,
σας στέλνω φωτογραφικό υλικό από την σημερινή ομιλία Αλβανών εθνικιστών στο κέντρο του Μονάχου (Stachus), όπου παρουσία 60-80 φανατικών οπαδών τους που έφτασαν από την Αλβανία και με κλαρίνα νταούλια και συνθήματα, διατύπωσαν την άποψη ότι αρκετά χρόνια αδικήθηκε η Αλβανία και αυτό πρέπει να ανατραπεί άμεσα. Θα πρέπει τα μικρά αλβανικά εδαφικά τμήματα, που δεν ανήκουν στη σημερινή Αλβανία, πρέπει να συνενωθούν, ώστε να δημιουργήσουν την μεγάλη Αλβανία και σαν τέτοια να μπεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Στην εξέδρα που στήσανε, είχαν για φόντο, χάρτη με κοκκινισμένη την μεγάλη Αλβανία.
Ανάμεσα στα διεκδικούμενα εδάφη διακρίνονται πανεύκολα τα ελληνικά ηπειρωτικά εδάφη και συγκεκριμένα η Θεσπρωτία, η Πάργα, η Πρέβεζα και λίγη Άρτα, καθώς και η Κέρκυρα με τους Διαπόντιους και τους Παξούς νήσους.
Το κεντρικό σύνθημα του πανώ, πάνω από αυτόν τον χάρτη έγραφε:
ΜΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στις φωτό διακρίνονται πεντακάθαρα οι διεκδικούμενες ελληνικές περιοχές.
Φαίνεται επίσης ο ίδιος χάρτης σε σμίκρυνση, ενώ επάνω στον χάρτη γράφει στα γερμανικά: ” επανένωση των (υπό ξένη κατοχή) μικρών αλβανικών περιοχών, σε μια μεγάλη Αλβανία, είναι το ξεκίνημα μιας μεγάλης δικαιοπραξίας, ενώ φαίνονται οι σημαίες που ετοίμασαν για την Θεσπρωτία, όπου αναγράφεται το όνομα Τσαμουριά.
Την όλη “παράσταση” παρακολούθησαν για λίγο διάφοροι περαστικοί Γερμανοί, και κάποιοι νεαροί Έλληνες, που εργάζονται στο Μόναχο. Σε ερώτησή μου προς αυτούς, “τί σημαίνουν όλα αυτά;”, έδειξαν παντελή άγνοια και αδιαφορία για τα αιτήματα των Αλβανών, τρανή απόδειξη των λαθεμένων πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων…
Επίσης, σε απόσταση 20 μέτρων παρευρίσκονταν δύο (2) ένστολα αστυνομικά όργανα.
Η ηγεσία του προξενείου του Μονάχου, κάπου έπαιρνε τον καφέ της…

Ανεξάρτητος Έλληνας πολίτης


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εντυπωσιακές σκάλες σε φυσικά τοπία!

Οι σκάλες δημιουργούνται συνήθως για να διευκολύνουν την ανάβαση και κατάβαση σε κάθετες επιφάνειες και για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε κάποια δύσβατα σημεία. Στις περιπτώσεις της
λίστας που ακολουθεί, πέρα από τον πρακτικό τους ρόλο τα σκαλοπάτια προσφέρουν θέαμα άξιο θαυμασμού και σε πολλές περιπτώσεις φανταστική θέα.
1. «Βουνό» Bueren, Βέλγιο


Το βουνό Bueren δεν είναι ένα πραγματικό βουνό αλλά μια σκάλα μήκους 374 μέτρων στη Λιέγη. Τα σκαλοπάτια κατασκευάστηκαν το 1881 και από την κορυφή η θέα στην πόλη και στον ποταμό Meuse είναι μοναδική.

2. Gaztelugatxe, Ισπανία


Αυτή η πρωτότυπη σκάλα με 237 σκαλοπάτια βρίσκεται στο νησί Gaztelugatxe στην Ισπανία και ενώνει την ηπειρωτική χώρα με το νησί, όπου βρίσκεται ένα μοναστήρι του 9ου αιώνα, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.


3. Όρος Taihang, Κίνα


Μια σπιράλ μεταλλική σκάλα που φτάνει σε ύψος 91,5 μέτρα μέχρι την κορυφή του βραχώδες βουνού Taihang προσφέρει τη συγκίνηση της ορειβασίας χωρίς κανέναν κίνδυνο.

4. Awaji Hyakudanen, Ιαπωνία


Το «στάδιο των ονείρων» όπως ονομάζεται η κατασκευή είναι στην ουσία ένας επίπεδος κήπος, τα τμήματα του οποίου συνδέονται μεταξύ τους με σκαλιά, επιτρέποντας στους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα των ανθισμένων λουλουδιών.

5. Γέφυρα Moses, Ολλανδία


Μια «βυθισμένη» γέφυρα ενώνει τα δύο σημεία μιας τάφρου, προκειμένου οι επισκέπτες να προσεγγίσουν ένα κάστρο, απολαμβάνοντας μια διαφορετική διαδρομή.

6. Canyon Steps, Εκουαδόρ


Δίπλα στον καταρράκτη Pailon del Diablo στο Εκουαδόρ, η σκάλα προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν από πολύ κοντά ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της χώρας και να… βραχούν αρκετά.

7. Chand Baori, Ινδία


Πολλαπλές σκάλες μέσα σε ένα μεγάλο πηγάδι, για την ακρίβεια 3.500 σκαλοπάτια σε 13 επίπεδα και 30 μέτρα κάτω από το έδαφος, το οποίο χρησίμευε στην αρχαιότητα για να προστατευθούν οι κάτοικοι από τις υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής.

8. Σαντορίνη, Ελλάδα


Το 1715, οι κάτοικοι νησιού κατασκεύασαν μια πρόχειρη σκάλα στο πλάι του βουνού ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν την κορυφή με τα πόδια ή με γαϊδουράκια. Από τότε μέχρι σήμερα οι σκάλες… αναβαθμίστηκαν, ενώ το τοπίο παραμένει μοναδικό.

9. Schlossberg Stairs, Αυστρία


Το βασικό αξιοθέατο στο Γκρατς είναι το Schlossberg (Πύργος του Ρολογιού), το οποίο είναι ορατό από όλα τα σημεία της πόλης. Οι επισκέπτες πρέπει να ανέβουν τα 260 μέτρα της σκάλας μέχρι την κορυφή και από εκεί να απολαύσουν τη θέα που θα τους αποζημιώσει για την κούραση.

10. Potemkin Stairs, Ουκρανία


Σήμα-κατατεθέν στην Οδησσό, οι σκάλες αποτελούν την επίσημη είσοδο στην πόλη από τη μεριά της θάλασσας, ενώ το μήκος τους αν και είναι μόλις 27 μέτρα δίνει την εντύπωση μεγαλύτερου!

11. Haiku Stairs, Χαβάη


Πρόκειται για ένα απότομο μονοπάτι στο νησί Oahu το οποίο κρέμεται στην κυριολεξία στον γκρεμό, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.

12. Bridge-Stairs, ΕλβετίαΗ γέφυρα πάνω από τον ποταμό Traversinertobel απέκτησε διαφορετική μορφή διά χειρός του μηχανικού Jürg Conzett και του συνεργάτη του Rolf Bachofner, καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 56 μέτρων από το ένα σημείο του φαραγγιού στο άλλο.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΡΤ, ΝΕΡΙΤ και ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙ–ΓΑΛΑ, του Γ. Πήττα

Με αφορμές το «πολυνομοσχέδιο» , την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική  Επιτροπή για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την πρόταση νόμου της Κυβέρνησης για αυτό που εκείνη αποκαλεί  «Δημόσια Τηλεόραση», κόλλησα τρεις μέρες στην τηλεόραση παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις στη Βουλή.

Μάλιστα, έχοντας κατά νου την δημιουργική ένδεια που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου, θα πρότεινα τη Βουλή, ως υποκατάστατο με έμφαση στην Αθηναϊκή Επιθεώρηση που μια φορά κι’ έναν καιρό, στα τέλη του 19ου αιώνα,  υπήρξε σπουδαία.

Το «θέατρο» της Ελληνικής Βουλής σήμερα.


Το σκηνικό βέβαια, παραμένει το ίδιο και αυτό με αποτέλεσμα να διευκολύνει την ανάδειξη του ποιοτικού ελλείμματος που χαρακτηρίζει, όχι όλα, αλλά πάρα πολλά μέλη του θιάσου.

Ξεκινώντας λοιπόν από τα κοστούμια (για να αρχίσω από τα απλά) μπορεί κανείς να παρατηρήσει μία ενδυματολογική σύγχυση που ίσως αποσκοπεί ασυνείδητα στην συνένωση πολλών διαφορετικών σχολών:

Από εμφανίσεις του τύπου «είμαι σοβαρός και κούκλος κοιτάξτε με» μέχρι μοντελάκια για τσιφτετέλια ή μπαράκια , και από ρουχαλάκια σχολής «λεχριτέ» μέχρι ταγιεράκια που φωνάζουν τα χιλιάδες ευρώ που καταβλήθηκαν για την απόκτησή τους.  

Ομολογώ, πως ο ενδυματολογικός κώδικας της Χ.Α. εμπνευσμένος από τα κοράκια νεκροθάφτες  του Λούκυ Λουκ, έχει τουλάχιστον μία κάποια συνέπεια.  Οι άνθρωποι, κατάγονται από το σκοτάδι καθοδηγούνται από αυτό και εκεί στοχεύουν.  Αν εξαιρέσω  τον ταχέως εξελισσόμενο Κασιδιάρη (μην υποτιμάτε αυτόν τον τύπο, επικοινωνιακά, σε σχέση με το «κοινό στόχο» που έχει, παίρνει άριστα τον τελευταίο καιρό) οι λοιποί Χρυσαυγίτες, καλύπτουν με τα κοστούμια τα μουγκανητά τους.  
Ο κάθε ένας και η κάθε μία βέβαια, έχει την αυτονόητη και απόλυτη ελευθερία να επιλέγει τι θα φορέσει.  Όταν όμως η δουλειά σου, στην προκείμενη περίπτωση το λειτούργημα που υποτίθεται  πως υπηρετείς, εξυπηρετείται αποκλειστικά από την πληρότητα της επιχειρηματολογίας, τότε η μεγάλη σπουδή περί την εμφάνιση καταλήγει να υπογραμμίζει την γνωστική και διαλεκτική πενία.

Να δώσω ένα παράδειγμα από διαφορετικό χώρο:

Η πιο «άχαρη» και «μουντή»  αυτοπαρουσίαση  που έχω δει στην  διαδρομή μου μέχρι τώρα, ήταν μιας εκ των πλέον δημιουργικών εταιριών επικοινωνίας και διαφήμισης της Ευρώπης, της Γερμανικής Eiler  & Riemel.  Όταν τους ρώτησα για το σκεπτικό τους, μου απάντησαν απλά «κρατάμε το χρώμα, τη φαντασία, την ευφυΐα, για όσα υπηρετούμε και όχι για να δείξουμε πόσο «γυαλιστεροί» είμαστε εμείς». Τα σέβη μου-σκέφτηκα τότε.

Επί της ουσίας:


Βαρέθηκα να ακούω αγορητές και αγορήτριες στο Κοινοβούλιο να διαρρηγνύουν  τα ιμάτιά τους για την «αντικειμενική ενημέρωση».

Ζητώ συγνώμη για το προσωπικό παράδειγμα, αλλά θυμήθηκα  μία  τακτική μεταφορά  που έκανα στην τάξη, την εποχή που είχα διδάξει στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. (Το θυμάσαι αγαπητέ Ιορδάνη Χασαπόπουλε ή το κούρεψες και αυτό μαζί με τα τότε μακριά μαλλιά σου και τις φιλοσοφίες περί Free Speech  αντικουλτούρας στα πρότυπα του Berkeley-πριν αφομοιωθείς από το Mega ;)

Σήκωνα λοιπόν το τσιγαρόκουτο , και  έδειχνα την μπροστινή όψη του γαλλικού μπλε κουτιού με την τσιγγάνα.

«Αυτή είναι η είδηση-έλεγα- σωστά;»

Συμφωνούσαμε.

Γύριζα το κουτί και έδειχνα και την πίσω όψη.

«Ναι, αλλά είναι και αυτό είναι είδηση, που δεν είδαμε πριν . Σωστά;»  

Συμφωνούσαμε πάλι.

Στη συνέχεια, κοιτούσαμε τις πλαϊνές όψεις, την πάνω  την κάτω, και καταλήγαμε πως δεν υπάρχει «αντικειμενική αλήθεια» γιατί απλά, έχει σημασία το από πού κανείς βλέπει το γεγονός.

Κατά συνέπεια, η συζήτηση σε αυτό το σημείο (γιατί αυτό που λέω δεν είναι καμία σοφία) είναι απλά υποκριτική.

Δεν θα ήταν, αν όλοι όσοι συζητάνε  ήθελαν ειλικρινά μία Δημόσια Τηλεόραση με παρουσιαστές ειδήσεων ψυχρούς και αποστασιοποιημένους ιδεολογικά και συναισθηματικά από την κάθε Είδηση, αφήνοντας στη συνέχεια τον σχολιασμό σε δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα με ίσους και περιεκτικούς όρους.

Δεν μπορούν, δεν θέλουν, το έχουν αποδείξει.

Δεν θα ήταν υποκριτικά όλα αυτά, αν όσοι συζητάνε  μπορούσαν να ανεχτούν δημοσιογράφους –ανακριτές  που  «σφυροκοπούν» με δύσκολα ερωτήματα όλους ανεξαίρετα τους κομματικούς εκπροσώπους και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Δεν μπορούν, δεν θέλουν, το έχουν αποδείξει

Δεν θα ήταν υποκριτικά όλα αυτά, αν για παράδειγμα ο γνωστός κος «Τερένδιος Ταχύς»  (Τέρενς Κουίκ) δεν ήταν από τους πιο χαρακτηριστικούς δημοσιογράφους που συνέχεαν συστηματικά  και επίτηδες τον ρόλο του παρουσιαστή ειδήσεων με εκείνον του θυμικού σχολιαστή
.
Ο κος Κουίκ έβγαλε και αυτός το λογύδριο του περί αντικειμενικότητας, ανερυθρίαστα, λησμονώντας τις εποχές που ως κεντρικός παρουσιαστής, εισήγαγε τα  γεγονότα με αποτροπιασμό, οδύνη, χαζοχαρούμενα γέλια, θυμό, γκριμάτσες και προκαταλάμβανε έτσι την κρίση του κοινού έναντι της όποιας είδησης που οφείλει να είναι πιο «ξερή» και από τη Σαχάρα.  Όταν πριν χρόνια είχα αναφέρει πως ο εν λόγω στο BBC της καλής εποχής θα είχε απολυθεί σε πέντε λεπτά αέρα, μόνο ξύλο δεν έφαγα, αλλά επιμένω, είχα πει την αλήθεια.

Μερικά συμπεράσματα:


1. Ως θεατής: Πιστεύω πως η ΕΡΤ του τελευταίου μήνα, είναι με απόσταση η καλύτερη που έχουμε δει εδώ και χρόνια. Θαυμάσιο δείγμα απελευθερωμένης από κομματικά δεσμά δημοσιογραφίας, με σημασία στην Κουλτούρα-την όποια κουλτούρα διαθέτουμε τέλος πάντων, και ιστορικό για την Ελλάδα σημείο αναφοράς αυτοδιαχείρισης ενός οργανισμού.
Απορίας άξιο, γιατί η αντιπολίτευση-πλην μεμονωμένων περιπτώσεων δεν επικεντρώθηκε στο μοντέλο που οι άνθρωποι της ΕΡΤ προτείνουν αυτή τη στιγμή. Θα έπρεπε πιστεύω, ενορχηστρωμένα  όλες οι πτέρυγες (πλην Χ.Α.) να εστιάσουν σε αυτό το σημείο, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την ΕΡΤ και όχι για το πως θα την επηρεάσουν στο μέλλον.

2. Χρυσή Αυγή: Θα συμφωνήσω με τους νεοναζί και μάλιστα κατηγορηματικά, σε ένα σημείο. Είναι δείγμα αδιανόητης πολιτικής και κυρίως επικοινωνιακής τυφλότητας ο αποκλεισμός τους από την ΕΡΤ, όποια μορφή και αν έχει ή θα πάρει στο μέλλον η Δημόσια Τηλεόραση. Αλήθεια! Οι επί της επικοινωνιακής στρατηγικής φωστήρες κυβέρνησης και λοιπών κομμάτων δεν αντιλαμβάνονται πως αυτός ο αποκλεισμός –του τρίτου σε δύναμη κόμματος-λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της μυθολογίας που η ίδια η Χ.Α. καλλιεργεί με κάθε τρόπο προς τα απελπισμένα πλήθη;  Εκτός, αν έχουν τελικά δίκιο αυτοί που ισχυρίζονται πως η Χ.Α. είναι το πιο βολικό εργαλείο του συστήματος . Χρησιμεύει ως μπαμπούλας από τη μία, και εκθέτει την Αριστερά από την άλλη εφόσον αυτή, επιμένει να χάνει την ψυχραιμία της και να αναλώνεται άσφαιρες συνθηματολογίες που δεν συγκινούν πια, κανέναν.  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και όλα Μέλι Γάλα.

3. Τι θέλει ο «λαός».  Η πιο ανόητη θέση και η πλέον υποκριτική.  Ο «λαός» πρώτον, δεν είναι «ένα πράγμα». Δεύτερον, σε επίπεδο ευθύνης μίας ηγεσίας έναντι της κοινωνίας, το τι θέλει πλειοψηφία, είναι άσχετο-στο  συγκεκριμένο ζήτημα που θίγουμε. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, οφείλει να είναι τελείως απαλλαγμένη από το άγχος της υψηλής τηλεθέασης και ακροαματικότητας και να προσφέρει πέρα από την ενημέρωση, αισθητική παιδεία. Ούτε η… εκκλησία έχει θέση εκεί (με όλο τον σεβασμό) ούτε ο… στρατός! Ευτυχήσαμε στην Ελλάδα, να ζήσουμε το Τρίτο Πρόγραμμα του Χατζιδάκι. Που ξεκίνησε από το 2% για να φτάσει στο 14,5% χωρίς καμία ποιοτική έκπτωση.  
Αυτό που «σκότωσε» ο Χατζιδάκις τότε, ήταν ο αυτιστικός ναρκισσισμός των δήθεν κουλτουραίων. Έφερε μέσα στο πρόγραμμα, ανθρώπους που ξέρανε καλά το αντικείμενό τους, είχαν δημιουργική αυτοπεποίθηση, και κατά συνέπεια δεν είχαν εκείνο το σαχλεπίσαχλο ύφος που παίρνουν οι επαγγελματίες «ευαίσθητοι», τα… «μελοκούδουνα» όπως τους αποκαλούσα μια φορά κι’ ένα καιρό. Η άλλη όψη του αλά Καζαντζίδη νταλγκά χωρίς όμως την αυθεντικότητα του λαϊκού τραγουδιστή.
Μετά την εποχή του Χατζιδάκι, ο  «λαός» εκπαιδεύτηκε συστηματικά στο life  style της ιδιωτικής τηλεόρασης από τη μία και μίσησε την Κουλτούρα από το αβυσσαλέο και νάρκισσο  δήθεν που σε πολλές εκπομπές της ΕΡΤ ξεχείλιζε.

4. Πολύς λόγος για το BBC. Πριν από λίγες μέρες λοιπόν,  είχε ένα κατά τη γνώμη μου σπουδαίο ρεπορτάζ για την Ελλάδα. (Greece in sickness and in debt ). Το παρουσίαζε ένα κεντρικό πρόσωπο του καναλιού, η γεννημένη στο Σουδάν Zeinab Badawi. Αν είχε γίνει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, κάποιοι θα έλεγαν πως το έφτιαξαν οι… κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι θα έλεγαν πως είναι   «φιλελεύθερο πρόσχημα της Αστικής Τηλεόρασης».
Και αυτό, γιατί στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η κουλτούρα «κάνω καλά τη δουλειά μου». Όλα, περνάνε με το στανιό μέσα από τα ιδεολογήματα με αποτέλεσμα ναεπικρατούν αυτοί που μας «αρέσουν» κατά περίσταση, και ας είναι άθλιοι ως επαγγελματίες.
Ας μη θίξουμε και το άλλο:  Υπήρχε ποτέ περίπτωση η Zeinab Badawi να είχε γίνει στην Ελλάδα αυτό που έγινε στη Βρετανία; Όχι, εκτός αν έπαιζε μπάσκετ, έτρεχε στο στίβο.

5. Τα Μουσικά Σύνολα. Η προσωπική μου αγωνία-το εννοώ- έχει να κάνει κυρίως με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ , την Χορωδία, και το «ανώνυμο» προσωπικό .
Από όσα άκουσα, δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη θέση για το τι θα γίνουν. Και, κατά τη γνώμη μου, ειδικά τα Σύνολα και η Χορωδία, είναι από τις απειροελάχιστες περιπτώσεις  δημοσίων «σχημάτων» με πραγματικό και σημαντικό έργο. Η ακύρωσή τους, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα (από τα πολλά) αυτής της Κυβέρνησης.
Ελπίζω, η «διαδικτυακή ΕΡΤ» να παραμείνει ζωντανή στο Ραδιομέγαρο, λειτουργώντας ως πραγματικό καθημερινό αυτοδιαχειριζόμενο παράδειγμα, αναγκάζοντας έτσι την Κυβέρνηση να κάνει την ΝΕΡΙΤ, ΕΡΤ.twitter@pittasgeorge

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καταιγισμός παραιτήσεων στο στρατό .

Περισσότερα από 1.800 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προέρχονται και από τα τρία Γενικά Επιτελεία! Όπως αναφέρεται σε δημοσίεμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο περσινό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι όλο το 2012 παραιτήθηκαν από τις Ε.Δ. 1.640 στελέχη.

Η «αιμορραγία» αυτή είναι ενδεικτική του φόβου και της αβεβαιότητας που επικρατούν, ιδιαίτερα δε μετά τις τρομακτικές περικοπές στους μισθούς και στα επιδόματα που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικοί, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, από τα στελέχη αυτά των Ε.Δ., το 72%-75% ήταν υπαξιωματικοί διαφόρων κατηγοριών.

Ενδεικτικά, μέχρι την 1/7/2013, είχαν παραιτηθεί:
- Από το ΓΕΣ: 900 στελέχη.
- Από το ΓΕΝ: 320 στελέχη.
- Από το ΓΕΑ: 603 στελέχη.

Για να έχουμε μέτρο, τα στοιχεία για προηγούμενες χρονιές είναι, ως εξής:
- Το 2012 από τον Στρατό Ξηράς παραιτήθηκαν 808 στελέχη, ενώ από την Πολεμική Αεροπορία 541.
- Το 2011 από τον Σ.Ξ. 498 στελέχη, ενώ στην Π.Α. 710.
- Το 2010 από τον Σ.Ξ. 1.203 στελέχη, ενώ στην Π.Α. 1.333 στελέχη.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ / Ενικός
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η τροχία γύρω από τη Γη είναι «πνιγμένη» από σκουπίδια

16600 τεχνητά διαστημικά αντικείμενα ανιχνεύονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, από τα μέσα εποπτείας του διαστημικού χώρου της NASA (NASA Orbital Debris Program Office). Με κριτήριο την κατάστασή τους στις αρχές Ιουλίου 2013, το 80% αυτών αποτελείται από διαστημικές συσκευές που έχουν υπερβεί το χρόνο λειτουργίας τους, διαμερίσματα πυραύλων – φορέων και άλλα θραύσματα.

© Φωτογραφία: Flickr.com/sammydavisdog/cc-by


Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, η πλειονότητα των απορριμάτων σε τροχιά προέρχεται από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, η δεύτερη θέση ανήκει στις ΗΠΑ και η τρίτη στην Κίνα.
Εκτός αυτών, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ινδία έχουν επίσης αφήσει στο διάστημα αρκετές «νεκρές» συσκευές και το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Τον Ιούλιο, ο κατάλογος των εποπτευόμενων διαστημικών αντικειμένων συμπληρώνει 50 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ντουμπάι: Κατήγγειλλε το βιασμό της αλλά καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Ένοχη έκρινε δικαστήριο του Ντουμπάι μία Νορβηγίδα που κατήγγειλε ότι βιάστηκε στις αρχές της χώρας.
Η 24χρονη Μάρτε Ντέμπορα Ντάλελβ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 μηνών για ανάρμοστη συμπεριφορά επειδή έκανε σεξ εκτός γάμου, για ψευδορκία και κατανάλωση αλκοόλ.
Περιμένοντας να εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει, η 24χρονη κοπέλα έχει βρει καταφύγιο σε νορβηγική εκκλησία στο Ντουμπάι.
«Ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι βιάστηκα. Πήγα στην είσοδο του ξενοδοχείου και τους ζήτησα να καλέσουν την αστυνομία. Με ρώτησαν αν είμαι σίγουρη και τους είπα φυσικά γιατί αυτό ακριβώς θα έκανα και στην πατρίδα μου», δήλωσε η Ντάλελβ.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει και διπλωματική ένταση μεταξύ της Νορβηγίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον ομόλογό του για να συζητήσουν την υπόθεση.
«Ελπίζουμε φυσικά ότι ο πολιτικός διάλογος μπορεί να αποδειχθεί επικοδομητικός για την περίπτωση της. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία μιας έφεσης και θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον», είπε η Κάθριν Ράαντιμ σύμβουλος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, η Ράαντιμ απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάκλησης της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Νορβηγίας από το Ντουμπάι, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....