Διυλιστήριο: 05/03/15
ροη αναρτησεων

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Η Κ.Λαγκάρντ διέταξε έρευνα για το πως το Μνημόνιο διέλυσε την Ελλάδα και να αποδοθούν ευθύνες

Το εθνοκτόνο Μνημόνιο που υπέγραψε ο Γ.Παπανδρέου το 2010 και "αλυσόδεσε" την Ελλάδα για μισό αιώνα θα γίνει αντικείμενο εσωτερικής έρευνας από το ίδιο το ΔΝΤ,προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον τα αποτελέσματά του προκάλεσαν μόνο δυστυχία και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά κάθε ελπίδα στην χώρα για ανάκαμψη.

Επί του πρακτέου η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ.Λαγκάρντ ζητεί την "κεφαλή" του Πολ Τόμσεν "επί πίνακι", διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα προκάλεσε μια ευρωπαϊκή κρίση που μπορεί να καταλήξει στο τέλος σε παγκόσμια.

Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου ελληνικού μνημονίου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κριστίν Λαγκάρντ διέταξε την διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή και μακριά από τα φώτα της δημοσίότητας, προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος του Ταμείου στην κρίση της Ευρωζώνης και γιατί αυτή δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ιρλανδία.

Με άλλα λόγια, μετά από μια σειρά παραδοχών από υψηλόβαθμα στελέχη για λανθασμένες εκτιμήσεις, το ΔΝΤ επιδιώκει επισήμως πλέον να κάνει σαφές το πως επηρέασαν οι αποφάσεις και η πολιτική του τα προγράμματα διάσωσης.

Όπως αποκαλύπτει η Real News, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής, Σίντζι Τακάτζι, έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία των συνεντεύξεων με πολιτικούς, οικονομολόγους, καθηγητές, τραπεζίτες κ.α. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με το πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο καθώς και με την οικονομολόγο Μιράντα Ξαφά, ενώ πρόκειται να κληθούν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2015, έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ που προβάλλει το επιχείρημα ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα για να γίνει αντικείμενο έρευνας.

Εδώ βέβαια πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του το παρασκήνιο. Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο γνωστός σε όλους μας ''τροϊκανός'' πρώην εκπρόσωπος του ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, βρίσκεται στο στόχαστρο, ως 'αρχιτέκτονας' του ελληνικού προγράμματος, καθώς ο ρόλος και οι αποφάσεις του επηρέασαν δραματικά την τύχη του πρώτου ελληνικού μνημονίου.

Το ΔΝΤ είναι δύσκολο να αποδεχθεί ότι το φταίξιμο είναι δικό του, αλλά δεν μπορεί και να αγνοήσει την πραγματικότητα όπως εξελίχθηκε έτσι αναζητά ένα "εξιλαστήριο θύμα' και το βρίσκει στο πρόσωπο του "μισητού" για τους Έλληνες και αλαζονικού, Πολ Τόμσεν.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μέρκελ και Γκάουκ ανοίγουν το θέμα των αποζημιώσεων


Ενόψει της συμπλήρωσης 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον Ρώσο Πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πρόεδρος Γκάουκ 

Για πρώτη φορά ανοιχτός στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, για τις θηριωδίες της χώρας του κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

Δεν διστάζει μάλιστα, να θέσει θέμα ιστορικής ευθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου.

Στο μεταξύ, μετά τη συνέντευξη του Γερμανού Προέδρου ακολούθησαν και οι δηλώσεις της Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες, για πρώτη φορά, αφήνει ανοιχτό το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ:







Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σε δύσκολη θέση η Μέρκελ με το σκάνδαλο κατασκοπείας


Ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, θεσμικών οργάνων και επιχειρήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA με τη βοήθεια της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η γερμανική μυστική υπηρεσία όχι μόνο έθετε τα δεδομένα που υπέκλεπτε στη διάθεση της NSA, αλλά τα επί σειρά ετών τα επεξεργαζόταν και τα χρησιμοποιούσε και για δικούς της σκοπούς.

Ενώ έως τώρα επικρατούσε η άποψη ότι οι παρακολουθήσεις αφορούσαν την πολιτική κατασκοπεία Ευρωπαίων εταίρων και θεσμών, νεότερα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για κατασκοπεία σε βάρος Γερμανών πολιτών και γερμανικών εταιρειών, πράγμα που απαγορεύεται στη γερμανική μυστική υπηρεσία. Ήδη ο όμιλος κατασκευής αεροσκαφών Airbus έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει αγωγή, ενώ η γενική εισαγγελία τους κράτους εξετάζει κατά πόσο η δραστηριότητα της γερμανικής BND στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί πράξη εθνικής προδοσίας και κατασκοπείας.

Το σκάνδαλο δεν αφορά όμως μόνο τη BND αλλά και την καγκελαρία, η οποία επιβλέπει και φέρει άμεσα την ευθύνη για τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Το ζητούμενο είναι πότε και ποιοι ενημερώθηκαν για αυτό το σκάνδαλο. Πριν από δύο εβδομάδες ακόμη η καγκελαρία είχε δηλώσει ότι δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες. Ο πρόεδρος της BND Γκέρχαρντ Σίντλερ υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ήδη από το Μάρτιο είχε ενημερώσει πλήρως για την υπόθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, σχετική ενημέρωση της καγκελαρίας από τη μυστική υπηρεσία υπήρξε και το 2008 και το 2010.

Στο μεταξύ οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση της γερμανικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα των Πρασίνων θέλει να φέρει το ζήτημα των κατηγοριών εναντίον της BND προς συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Οι διαρκείς νέες αποκαλύψεις για κατασκοπευτικές δράσεις της BND και της NSA πρέπει να απασχολήσουν πέρα από την επιτροπή διερεύνησης (σ.σ. για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA) και το σύνολο του κοινοβουλίου», δήλωσε η γενική γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν.

Πηγές: BILD/DW

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....