H Κομισιόν ετοίμασε και παρέδωσε στα μέλη της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης την έκθεση συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών, σε σχέση με τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ.
Το ζήτημα είναι πλέον στα χέρια των κρατών - μελών, αναφέρει η ίδια πηγή.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε σχετικά ότι «τις τελευταίες μέρες επετεύχθη σημαντική πρόοδος σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή των prior actions (νομοθετικά προαπαιτούμενα). Η πρόοδος τώρα θα πιστοποιηθεί από το EWG, όπως είχε αποφασίσει το Eurogroup».
Το Euro Working Group συνέρχεται σήμερα Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη, με σκοπό να δώσει το σήμα για την έναρξη των διαδικασιών επικύρωσης της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, από 5 κοινοβούλια κρατών - μελών της ευρωζώνης, αν και εφόσον η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει την νομοθετική διαδικασία των προαπαιτούμενων που είχε θέσει το προηγούμενο Εurogroup.
«Έπρεπε να κάνουμε από νωρίς τηλεδιάσκεψη, γιατί αν περιμέναμε το τακτικό EWG της επόμενης Πέμπτης θα υπήρχαν κάποιοι υπουργοί που δεν θα προλάβαιναν να ενημερώσουν τις επιτροπές και τις άλλες δομές των κοινοβουλίων τους», είπε πηγή με γνώση των συζητήσεων.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι στο EWG θα βρεθεί επί τάπητος και μια «πλήρης έκθεση συμμόρφωσης». «Στην τελευταία ενημέρωση που είχα, υπήρχαν κάποια μικρά θέματα ανοιχτά», λέει η ίδια πηγή, το βράδυ της Κυριακής και συμπληρώνει «θα περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πουν οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δόση θα έρθει στα ελληνικά ταμεία, πολύ κοντά στο Εurogroup της 16ης Ιουνίου, «λίγο πριν, ή λίγο μετά», χωρίς άλλα απρόοπτα. Αμέσως μετά η ΕΚΤ σκοπεύει να επαναφέρει την εξαίρεση στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια σημαντική ελάφρυνση των capital controls.
Η γενική στόχευση είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί εξαιρετικά μέχρι το φθινόπωρο και να έχει μπει σε μια τροχιά που δεν θα μπορεί να διαταχθεί εύκολα. Να υπάρξουν δηλαδή "μαξιλάρια" και για να απορροφήσουν τους κινδύνους που έρχονται. Οι Βρυξέλλες θέλουν η Ελλάδα να μπορεί να μπει σε τροχιά πωλήσεων ομολόγων «από πολύ νωρίς».
Την ίδια ώρα ξεκινά και μια μεγάλη εκστρατεία πειθούς και σταθεροποίησης, με κεντρικό μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πως η επένδυση σε ελληνικά ομόλογα κάποια στιγμή στο τέλος του πρώτου μισού του 2017 «είναι συμφέρουσα υπόθεση».
Προς αυτό τον σκοπό κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι, συνδυάζουν μια θετική δημόσια ρητορική με επισκέψεις στην Ελλάδα. Η αρχή θα γίνει από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα στις 21 και 22 Ιουνίου για το συνέδριο του ΣΕΒ και συναντήσεις επετειακού χαρακτήρα με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πηγή: Real.gr
https://diulistirio.blogspot.gr