Διυλιστήριο: 11/29/17
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Παπαγγελόπουλος: Είναι μόνο η αρχή – Η κάθαρση από τους νταβατζήδες θα είναι εντυπωσιακή



«Η κάθαρση θα είναι εντυπωσιακή» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ΔικαιοσύνηςΔημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας σε διημερίδα που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς που κατατρώει τα κύτταρα της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο κ Παπαγγελόπουλος απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στο φαύλο, όπως είπε, πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που ευθύνεται για την τραγωδία την οποία βιώνει τώρα η χώρα και τόνισε ότι «θα πληρώσουν για τα εγκλήματα τους».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφερόμενος στο ρόλο του Τύπου, μεγάλη μερίδα του οποίου, όπως τόνισε, χρησιμοποίησε μεθόδους «νταβατζήδων» και αντί να αποκαλύπτει τα σκάνδαλα μετατράπηκε σε όργανο οικονομικών συμφερόντων.

Προσπαθώντας μάλιστα να διαιωνίσουν το νταβατζιλίκι» του, σύμφωνα με τον υπουργό, «αντί οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους», στήθηκε μία «τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης και εκφοβισμού του λαού» με σκοπό τη συνέχιση της λεηλασίας σε βάρος της χώρας μας.

Με την ομιλία του πάντως ο κ. Παπαγγελόπουλος θέλησε να απευθυνθεί και στους «εκπροσώπους της ελεύθερης οικονομίας» ξεκαθαρίζοντας πως επενδύσεις και ανάπτυξη δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τη διαπλοκή.

Αναλυτικά ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε στην ομιλία του:

Η Ελλάδα πολύ σύντομα εξέρχεται από την πολυετή κρίση, που όχι μόνο μάτωσε το λαό της οικονομικά, αλλά επιπλέον καταρράκωσε την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας και κάθε Έλληνα σε προσωπικό επίπεδο.

Όλοι μιλάνε για 8 χρόνια κρίσης. Πρόκειται για μεγάλη ανακρίβεια, που κατά πάσα πιθανότητα λέγεται σκόπιμα, για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του φαύλου πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου, και άλλων πολλών.

Η κρίση έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και δεν είναι μόνο οικονομική. Η οικονομική κρίση των τελευταίων 8 ετών είναι αποτέλεσμα της ηθικής και πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη Χώρα πολύ περισσότερα χρόνια. Δεν θα υπήρχε οικονομική κρίση αν δεν είχε προηγηθεί ανεπαίσθητα στην αρχή -με γεωμετρική πρόοδο στη συνέχεια- έκπτωση ηθικών αρχών και αξιών.

Εδώ λοιπόν προκύπτουν οι τεράστιες ευθύνες όχι μόνο του πολιτικού συστήματος του παρελθόντος, αλλά και της πνευματικής ηγεσίας του τόπου και όλων των αρμοδίων θεσμικών οργάνων που όχι μόνο δεν απέτρεψαν την κάθοδο στο βούρκο της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά πρωταγωνίστησαν στην τραγωδία που βιώνει η Χώρα μας για πολλά χρόνια.

Ακόμα και μεγάλη μερίδα του τύπου που ο ρόλος του είναι να ελέγχει την εξουσία και να αποκαλύπτει σκάνδαλα και παρεκτροπές της, μετατράπηκε σε όργανο οικονομικών συμφερόντων.

Τα μέσα ενημέρωσης σε μεγάλο βαθμό περιήλθαν στην ιδιοκτησία επιχειρηματιών οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν για ιδιοτελείς σκοπούς. Αρκετοί απ’ αυτούς, ευτυχώς όχι όλοι, χρησιμοποίησαν τον τύπο για να προάγουν τα συμφέροντά τους, να εξουδετερώσουν τους ανταγωνιστές τους, σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και να εκβιάσουν πολιτικούς προκειμένου να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα.

Με μεθόδους που προσιδιάζουν σε νταβατζήδες φόβισαν, εκμαύλισαν πρόσωπα και θεσμικά όργανα και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την πατρίδα και το λαό της.

Έτσι λοιπόν φθάσαμε στην οικονομική κρίση. Και τότε όμως αντί οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, επιχείρησαν να διαιωνίσουν το νταβατζιλίκι τους. Υπήρξε μια τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης και εκφοβισμού του λαού, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λεηλασία σε βάρος της Ελλάδος και των Ελλήνων.

Όμως ο λαός τους είχε καταλάβει πια και έδωσε τέλος στην τραγωδία που παιζόταν για πολλά χρόνια με τραγικό πρωταγωνιστή στο ρόλο του θύματος τον ίδιο το λαό και έμπειρους σκηνοθέτες τους φαύλους εκπροσώπους της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Η ύβρις υπήρξε τρομακτική. Η κάθαρση θα είναι εντυπωσιακή. Ήδη άλλοτε πανίσχυροι παράγοντες του φαύλου οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, που απολάμβαναν πρωτόγνωρης και προκλητικής για ευνομούμενη Χώρα ασυλίας, ελέγχονται και θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Και πιστέψτε με. Είμαστε μόνο στην αρχή. Τα χειρότερα γι’ αυτούς έρχονται πολύ σύντομα.

Κυρίες και κύριοι,

Η διαφθορά είναι βδέλλα που απομυζά τους υγιείς χυμούς της ελληνικής οικονομίας, είναι καρκίνος που τρώει τα υγιή κύτταρα και πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό και την οικονομική πρόοδο.

Όλοι μιλάνε για επενδύσεις και ανάπτυξη. Πως μπορούν να υπάρξουν όμως επενδύσεις και ανάπτυξη στο ρυπαρό βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς; Ποιος σοβαρός επενδυτής θα διαθέσει χρόνο και χρήμα όταν για να επιτύχει η επένδυση του, απαιτείται να λαδώσει ή να εξασφαλίσει υψηλή προστασία;

Έχω δηλώσει πολλές φορές δημόσια ότι έχω πολλά ελαττώματα, όμως δεν είμαι ούτε υποκριτής ούτε μασάω τα λόγια μου.

Απευθύνομαι λοιπόν στους φιλελεύθερους νεοφιλελεύθερους και λοιπούς θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας και του δήθεν εκσυγχρονισμού.

Πως μπορεί η οικονομία να είναι πράγματι ελεύθερη και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας, όταν για τη λειτουργία της απαιτούνται μίζες, υψηλές γνωριμίες, προστασία και εν γένει πελατειακές σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής;

Με συγχωρείτε αλλά όλα αυτά μου θυμίζουν μεσαίωνα και φεουδαρχική οικονομία.
Επίσης ρωτώ: Είναι πρόοδος η επιστροφή στο νόμο της ζούγκλας όπου ο ισχυρότερος υπερισχύει του αδυνάτου και τον εκμεταλλεύεται αδυσώπητα;

Και ένα τελευταίο ερώτημα στους όψιμους υπέρμαχους της μεσαίας τάξης που αφού την κατέστρεψαν, κατηγορούν άλλους για το έγκλημά τους.

Νοιαστήκατε ποτέ για το μέσο Έλληνα που στην καθημερινότητα του ήταν υποχρεωμένος να εξευτελίζεται δίνοντας φακελάκι ή να εκλιπαρεί κάποιον πολιτικό ή άλλον παράγοντα του δημόσιου βίου για να εξασφαλίσει αυτά που η πολιτεία είχε υποχρέωση να του παρέχει;

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι καμία κοινωνία, κανένας λαός δεν προόδευσε εάν δεν συμμετείχαν όλοι στην κοινή προσπάθεια και στα ωφελήματα της προόδου και της ανάπτυξης.

Πρόοδος χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία δεν υπήρξε και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Οι κοινωνικές και δημοκρατικές ευαισθησίες είναι συνυφασμένες με την πρόοδο, η κοινωνική αναλγησία και η αυταρχική σκληρή συμπεριφορά χαρακτηρίζουν την συντήρηση και την οπισθοδρόμηση.

Τελειώνω τον χαιρετισμό μου με μια ευχή.

Είθε το τέλος της δοκιμασίας που περνάει η Χώρα μας να συνδυαστεί με με μία ηθική ανάταση που θα αποτελέσει ανάχωμα στα λύματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, θα εξασφαλίσει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στις σχέσεις μας, και θα δώσει όραμα και ελπίδα για το μέλλον.

Έτσι μόνο θα απελευθερωθούν οι υγιείς δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θα εκσυγχρονισθούν οι κρατικές δομές, θα απελευθερωθεί πράγματι η οικονομία μας από τα δεσμά της διαφθοράς και της διαπλοκής, και το οικονομικό περιβάλλον από εχθρικό θα μεταβληθεί σε φιλικό και ελκυστικό σε επενδύσεις.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πανεπιστήμιο Αθηνών: προσελκύει 60.000.000 € τον χρόνο για έρευνες



Εκτελούνται 2.000 έργα όπου απασχολούνται έως 9.000 νέοι επιστήμονες

Τελικά τα ελληνικά πανεπιστήμια προσελκύουν χρηματοδότηση στους κρίσιμους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας; Υπάρχει παραγωγή υπεραξίας και ενίσχυση του κύρους των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων, με ταυτόχρονη τόνωση και της απασχόλησης επιστημόνων και ερευνητών; Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών η απάντηση είναι θετική.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μόνο την τελευταία τριετία (και παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και το δυσμενές επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα) η μέση ετήσια χρηματοδότηση που έχουν προσελκύσει μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων οι καθηγητές του ΕΚΠΑ για έργα έρευνας - τεχνολογίας και ανάπτυξης υπερβαίνει τα 60.000.000 ευρώ. Τα θετικά αποτελέσματα της προσέλκυσης χρηματοδότησης για ερευνητικά προγράμματα παρουσιάζονται σήμερα σε ημερίδα στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου μαζί με το επιμέρους έργο των τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών την τρέχουσα περίοδο εκτελούνται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ΕΚΠΑ πάνω από 2.000 ερευνητικά έργα στα οποία απασχολούνται ετησίως 5.000 έως 9.000 νέοι επιστήμονες, δηλαδή υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, νέοι ερευνητές, τεχνικοί - επιστημονικό - διοικητικό προσωπικό σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ και το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό του ιδρύματος.

Τα έργα έρευνας και καινοτομίας που αναλαμβάνουν οι Σχολές Θετικών Επιστημών και Υγείας στη μεγάλη πλειονότητά τους αποτελούν διεθνείς συνεργασίες και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξωστρέφεια του ιδρύματος. Αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν σημαντική επίδραση και στην ενίσχυση του κύρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανεβαίνει λόγω της πληθώρας ερευνητικών προγραμμάτων σε υψηλές θέσεις παγκόσμιων κατατάξεων.

Οι χρηματικοί πόροι από τα ερευνητικά προγράμματα όμως έχουν ακόμη μια θετική συμβολή στη μείωση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και της διαρροής επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό, καθιστώντας τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας αλλά και το ΕΚΠΑ στο σύνολό του έναν ενιαίο χώρο Εκπαίδευσης, Ερευνας και Καινοτομίας και μια βασική μονάδα διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού (brain gain) για τη χώρα.

Αντ. Τριανταφύλλου

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....