Διυλιστήριο: 04/03/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδότησε προγράμματα που καταπάτησαν ανθρώπινα δικαιώματα

H Παγκόσμια Τράπεζα προσέφερε χρηματοοικονομική υποστήριξη σε αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία οδήγησαν σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Αμερική και στην Ασία, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε μια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η ΜΚΟ καταφέρθηκε ιδίως εναντίον του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας που συνδέεται με τον ιδιωτικό τομέα, το Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (ΔΟΧ), αφού ορισμένα εκ των δανείων που έχει χορηγήσει οδήγησαν σε «σκανδαλώδεις παραβιάσεις», από την αρπαγή γαιών ντόπιων πληθυσμών μέχρι δολοφονίες.

«Η οδυνηρή αλήθεια είναι ότι (...) ο ΔΟΧ δεν γνωρίζει πού καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που χορηγεί, εάν προσφέρουν βοήθεια ή προκαλούν κακό» επισήμανε ο Νίκολας Μόμπριαλ, διευθυντής του γραφείου της Oxfam στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ΔΟΧ διαβεβαίωσε ότι παίρνει «πολύ σοβαρά» τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε αυτό το έγγραφο, η Oxfam επισημαίνει ιδίως τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τον ΔΟΧ σε οικονομικούς ή χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες των αναπτυσσόμενων χωρών (τράπεζες, επενδυτικοί οίκοι...) τα οποία κατόπιν κατανεμήθηκαν σε προγράμματα χωρίς ωστόσο να έχουν υποβληθεί «τα απαραίτητα δικαιολογητικά» σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους σε ανθρώπινο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η ΜΚΟ αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα ενός δανείου που χορηγήθηκε σε μία εταιρεία στην Ονδούρα για τις οποία υπήρχαν υποψίες ότι εμπλεκόταν σε δολοφονίες και εκδιώξεις χωρικών με στόχο να προστατευτεί μια μονάδα παραγωγής λαδιού από φοίνικα. Ένας εσωτερικός έλεγχος της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκάλυψε αυτές τις παραβιάσεις τον Ιανουάριο του 2014.

Η Oxfam αναφέρεται ακόμη σε παραβιάσεις στα προγράμματα για την ηλεκτροδότηση στην Ινδία ή την κατασκευή φραγμάτων στη Γουατεμάλα που δεν αποτελούν, σύμφωνα με την οργάνωση, παρά μόνο «την κορυφή του παγόβουνου».

«Οι περιπτώσεις αυτές δείχνουν ότι πρέπει να βελτιώνουμε συνεχώς την προσέγγισή όσον αφορά την εποπτεία», είπε μια εκπρόσωπος του ΔΟΧ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Όξφαμ, τα δάνεια προς ιδιώτες οικονομικούς μεσάζοντες έχουν σημειώσει εκρηκτική άνοδο και ανέρχονται στο ποσό των 36 εκατομμυρίων δολαρίων το διάστημα μεταξύ 2009 και 2013, δηλαδή ήταν 2 φορές υψηλότερα από τα κεφάλαια που χορηγούνται στους τομείς της υγείας κατά την ίδια περίοδο.

Η Όξφαμ κάλεσε τον ΔΟΧ να ελαττώσει αυτού του είδους τις επενδύσεις όσο δεν διαθέτει «επαρκή συστήματα προκειμένου να διαχειριστεί και να μειώσει αυτούς τους κινδύνους».

Στις αρχές Μαρτίου η Παγκόσμια Τράπεζα είχε αναγνωρίσει το λάθος της και παραδέχθηκε ότι ορισμένα από αυτά τα αναπτυξιακά σχέδια οδήγησαν σε εκτοπίσεις πληθυσμών.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέα εκπομπή του ZDF υπέρ της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ) - «Οι Έλληνες πληρώνουν ενώ εμείς τους βρίζουμε» –


Μετά την εκπομπή για το Δίστομο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, η γερμανική σατιρική εκπομπή Die Anstalt του ZDF, προχωρά σε νέα αυστηρή κριτική εναντίον της Γερμανίας και της οικονομικής πολιτικής της λιτότητας.

Μέσα από ένα απολαυστικό σκετς, οι δύο παρουσιαστές καταδεικνύουν τον παραλογισμό της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι αναγκάζουν τους Έλληνες να πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε τόκους και δάνεια και επιπλέον τους… βρίζουν. Ο «κακός» του σκετς, σημειώνει μάλιστα, ότι παρόλο που άλλα πίστευε σχετικά με το τι συμβαίνει με τα πακέτα βοήθειας, δεν τον ενοχλεί καθόλου το γεγονός…
Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι η οικονομική κρίση μέχρι στιγμής δεν έχει κοστίσει τίποτα στους Γερμανούς φορολογούμενους, όπως και στους φορολογούμενους των άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη φράση «μηδέν λεπτά». Αντιθέτως, όπως σημειώνουν οι δύο παρουσιαστές, η Γερμανία έχει βγάλει χρήματα από την κρίση.

Δείτε το βίντεο…


Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τί ψυχή έχει;..

    Πολύ μεγάλη!

Ένας φίλος παραπονέθηκε στο blog γιατί σε πρόσφατο σχόλιό του αποκαλέστηκε όλη, συλλήβδην η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ''συρφετός''.

Η εξήγηση είναι πολύ απλή:
Πρώτον, όταν πάει μπροστά ένας Ψευταράς, ακριβώς από πίσω ένας Μπουμπούκος και μετά ένας Τσεκουροφόρος,
..ο,τιδήποτε ακολουθεί δεν μπορεί παρά να είναι συρφετός!
(Το θέαμα αυτό το απολαύσαμε πρόσφατα με την αποχώρηση του συρφετού από την ολομέλεια της Βουλής.)

Δεύτερον, όταν μία ομάδα ανθρώπων, όλοι μαζί, αδυνατούν να αντιληφθούν μικρά πράγματα,
..που όμως για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας είναι πολύ σοβαρά,
..τότε δεν πρόκειται για μία ομάδα που αποτελείται από μονάδες σκεπτόμενων ανθρώπων, αλλά για συρφετό!

Τρανό παράδειγμα του δεύτερου επιχειρήματος αποτελεί η χθεσινή κατάργηση του πεντάευρου για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία.
Κανείς από τον συρφετό δεν σκέφτηκε τόσα χρόνια, τί ''ψυχή'' έχει, τί ''ψυχή'' θα μπορούσε να έχει μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης ένα ταπεινό πεντάευρο, για τον άνεργο, γι αυτόν που δουλεύει με τον κατώτατο μισθό, για τον ηλικιωμένο μικρο-συνταξιούχο!
Κανείς από δαύτους που τα μεγάλα λόγια τα έχουν εύκολα: ''Πρώτα η υγεία! Όλα τ' αλλα θα βρεθούν!'', δεν προβληματίστηκε στα χρόνια της εξουσίας τους αν αυτή η ρημάδα η υγεία μπορεί να διασφαλιστεί για όλους ισότιμα (όπως και το Σύνταγμα ορίζει),
..ή είναι προϊόν προς πώληση από το Κράτος προς τους πολίτες, για να πληρωθούν (έμμεσα) οι τοκογλύφοι-πιστωτές, χωρίς να θιγούν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν!

Το blog έχει δει με τα μάτια του, πολλές φορές μάλιστα, μικρούς, μεσόκοπους, αλλά κυρίως ηλικιωμένους να φτάνουν μέχρι τον γκισέ των εισητηρίων των νοσοκομείων, και να ''ανακρούουν πρύμναν'' στο άκουσμα, ή στην αναζήτηση του πεντάευρου μέσα στα φτωχικά τους πορτοφόλια!
Αυτό από μόνο του είναι ένα έγκλημα για το οποίο και μόνον θα έπρεπε να εχουν αυτοκτονήσει από ντροπή όλοι όσοι άσκησαν εξουσία τα τελεταία χρόνια.

Μάλιστα κύριοι της αντιπολίτευσης!
Πολλές, πάρα πολλές, πάμπολλες οικογένειες ζούνε σήμερα με ένα πεντάευρω την ημέρα!
Πολλοί, πάρα πολλοί, απίστευτα πολλοί ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, μεγάλοι άνθρωποι για τους οποίους η υγεία είναι ήδη ένα αγαθό ''εν ανεπαρκεία'',
..προτιμούν (προτιμούσαν ως τώρα) να αναβάλουν την εξέτασή τους προκειμένου να αποθησαυρίσουν(!) αυτό το τάληρο για να πληρώσουν την συμμετοχή τους στα φάρμακα, το ψωμί και το γάλα της ημέρας, ακόμη και το χαρτζηλίκι των εγγονιών!

Δεν είναι ακραία, και δεν είναι λαϊκισμός όλα αυτά.
Είναι πραγματικότητα! Συμβαίνουν γύρω μας κάθε μέρα.
Αλλά εσείς άτομα του σωρού, πού να πάρετε είδηση, αφού έχετε αποκοπεί τελείως από τον λαό,
..αφού αντιμετωπίζετε τον πολίτη μόνον ως ψηφοφόρο,
..και την διαμαρτυρόμενη κοινωνία ως εχθρό;

Είσαστε ή δεν είσαστε συρφετός;
Είσαστε ή δεν είσαστε εχθροί του λαού;
Έχετε καμία σχέση με την κοινωνία;
Έχετε κάτσει ποτέ στην ουρά μπροστά από γκισέ νοσοκομείου;
Έχετε βρεθεί με ένα ή δυό πεντάευρα στο πορτοφόλι για να περάσετε δύο και τρείς μέρες;

Να αποχωρήσετε λοιπόν πάλι και πάλι από τις συνεδριάσεις της Βουλής!
Να αποχωρήσετε και για πάντα αν θέλετε!
Κανείς δεν σας έχει ανάγκη!
Στα τσακίδια!..

 Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

L' Écho: ''Αλλά, από την άλλη, οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι πολύ ευχαριστημένες που δέχονται τις καταθέσεις των πλουσίων Ελλήνων, χωρίς να δίνουν στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές''



«Υπάρχει μια τεράστια υποκρισία απέναντι στην Ελλάδα και αυτό είναι δραματικό» επισημαίνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L' Écho o διάσημος Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα", Τομά Πικετί.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση αν με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη προτείνει η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Πικετί δίνει την εξής απάντηση:

«Νομίζω ότι πρώτα απ' όλα υπάρχει μια τεράστια υποκρισία απέναντι στην Ελλάδα και αυτό είναι δραματικό. Προφανώς θα πρέπει να βελτιωθεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Αλλά, από την άλλη, οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι πολύ ευχαριστημένες που δέχονται τις καταθέσεις των πλουσίων Ελλήνων, χωρίς να δίνουν στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Και θέλετε, λοιπόν, μόνη της η Ελλάδα να επιβάλει ένα δίκαιο φόρο στους πλούσιους Έλληνες φορολογούμενους; Το ελληνικό φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί προς την κατεύθυνση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και εδώ απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση. Από την άλλη, υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη που τους αρέσει η ιδέα να πιέζουν την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό».

Στο ερώτημα γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνιστά αιτία ανησυχίας, ο Γάλλος οικονομολόγος αναφέρει:

«Νομίζω ότι θα είναι η αρχή της τελικής ήττας της Ευρώπης. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Το ερώτημα σε κάθε επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο, θα είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη χώρα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη ή όχι».

Στη συνέχεια του ζητήθηκε να σχολιάσει την άποψη του υπουργού Οικονομίας του Βελγίου Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ ότι ένα «Grexit» δεν θα ήταν καταστροφή, με τον Τομά Πικετί να επισημαίνει:

«Ακούστε, με μαθητευόμενους μάγους, όπως σε αυτή την περίπτωση, δεν είμαστε σε καλό δρόμο. Η Ευρώπη είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας, και αν αρχίσουμε να λέμε ότι μια χώρα, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα εντός του ευρώ και θα πρέπει να ”απελαθεί”, τότε τι θα συμβεί αν παρουσιαστεί παρόμοιος κίνδυνος για την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ιταλία ή τη Γαλλία; Κάθε φορά που οι χώρες αυτές θα έχουν εκλογές, οι αγορές θα ζητούν την έξοδό τους. Και θα έχουμε μια τεράστια κερδοσκοπία σχετικά με τα επιτόκια της κάθε χώρας. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργήσουμε μια μηχανή εξόδου για όλους».

Συνεχίζοντας ο κ. Πικετί αναφέρει ότι η Ελλάδα ασφαλώς πρέπει να βάλει τάξη στα οικονομικά της και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η ιδέα ότι μπορούμε να μειώσουμε ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 90% του ΑΕΠ -ή του 175% όπως στην Ελλάδα και του 107% όπως στο Βέλγιο- με μηδενικό πληθωρισμό και με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, μόνο με τη συσσώρευση πλεονασμάτων 2, 3 ή 4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, αυτό είναι γελοίο», «διότι αν το δείτε μαθηματικά, θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια» και προσέθεσε: «Η ειρωνεία της κατάστασης είναι ότι είχαμε ήδη στο παρελθόν πολύ χειρότερες κρίσεις χρέους από αυτή: το 1945, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας έφθασε στο 200% του ΑΕΠ. Μήπως το αποπλήρωσαν έτσι απλά, μόνο με πλεονάσματα; Όχι, βέβαια. Αλλιώς θα ήμασταν ακόμη εκεί. Υπήρξε και αναδιάρθρωση και διαγραφή. Και αυτό είναι που επέτρεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν στην ανάπτυξη και τις υποδομές».

«Όμως εδώ υπάρχει ένα είδος ιστορικής αμνησίας των Ευρωπαίων ηγετών μας, ιδιαίτερα στη Γερμανία, πράγμα πολύ ενοχλητικό για μια χώρα για την οποία το ζήτημα της ιστορικής μνήμης είναι πρωταρχικής σημασίας. Επιμένω σε αυτό: αυτή η αμνησία μας κοστίζει πολύ ακριβά» καταλήγει ο Τομά Πικετί.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....