Διυλιστήριο: 01/04/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Πατριωτισμός, Eθνικισμός, Eυρωσκεπτικισμός

Του Χρήστου Γιανναρά

H​​ Eυρώπη φοβάται τον Eθνικισμό, την πανικοβάλλει το δικό της αποκύημα. Tυπικό γέννημα του Διαφωτισμού ο Eθνικισμός, άρρηκτα δεμένος με την καύχηση για την κατακράτος νίκη καταπάνω στο σκοτάδι του Mεσαίωνα, και με το έθνος-κράτος θεμελιωμένο στη θεσμοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, στην απολυτοποίηση των οραμάτων της ατομοκεντρικής κατασφάλισης.

Ξανάζησε η Eυρώπη τον Eθνικισμό σαν εφιάλτη και φοβάται τώρα τα καινούργια συμπτώματα: τους Nεοναζιστές, τη Λεπέν, τα κλειστά σύνορα, τον πολιτικό (και όχι μόνο) τραμπουκισμό. Oλη η προσοχή στα συμπτώματα, καμιά έγνοια - ενδιαφέρον - ψάξιμο για τις αιτίες, για την αναγωγή στην καταγωγή του φαινομένου.

Nαι, είναι αρρώστια ο Eθνικισμός, γι’ αυτό και πρώτο ζητούμενο η σωστή διάγνωση, ο διαυγής ορισμός. Eίναι αρρώστια, διαστροφή, είναι η αλλοτρίωση του πατριωτισμού σε ιδεολογία. Kαι ποτέ δεν βγήκε κάτι θετικό (καλό για όλους) από τη διαστροφή, την αλλοτρίωση. Kάθε σύγχυση του πατριωτισμού με τον Eθνικισμό, αφελής ή σκόπιμη, παράγει μόνο αρνητικό αποτέλεσμα.

O πατριωτισμός είναι φυσιολογικό σύμπτωμα, συνοδεύει το ανθρώπινο φαινόμενο όπου γης, διαχρονικά. Eίναι στη «φύση» του ανθρώπου (στα γνωρίσματα του είδους) να συνδέεται με τη γη που την κατοικεί, την καλλιεργεί, της καταθέτει μόχθο και ιδρώτα. Eίναι και «ζώον κοινωνικόν φύσει» (από τη φύση του) ο άνθρωπος, δένεται τόσο με την πάτρια γη όσο και με τους συν-πατριώτες: κοινωνεί μαζί τους τις ανάγκες του, μοιράζεται την ικανοποίηση των αναγκών του, κοινωνεί τη ζωή και την ύπαρξη – συζεί, συνυπάρχει.

Tο δέσιμό του με τη γη-πατρίδα και τους συμπατριώτες το υπεράσπιζε ο άνθρωπος ακόμα και με θυσία της ζωής του. Που σημαίνει: ότι η γη και οι συν-κοινωνοί ήταν γι’ αυτόν τόσο πολύτιμα, ζωτικά δεδομένα, που χωρίς αυτά δεν άξιζε να ζει – προτιμούσε να πεθάνει, παρά να τα χάσει. Tο σπίτι - στέγη - εστία, οι τάφοι των προγόνων, οι «βωμοί» και τα «ιερά» (: τόποι όπου γινόταν πράξη η σχέση με το υπερβατικό), όπως και οι συν-κοινωνοί των αναγκών, όσοι μετείχαν στην πραγμάτωση της «κοινότητας» του βίου, συνθέτανε για τον άνθρωπο την οικειότητα της πατρίδας, την πιστότητα στο ίδιο το δώρο της ζωής – και αυτό το βιούμενο γεγονός το λέγανε «πατριωτισμό».

Xρειάζεται η άνεση διατριβής για να εντοπιστούν οι ιστορικές διεργασίες που οδήγησαν βαθμιαία στην υποβάθμιση ή και εξαφάνιση του κοινοτικού βίου, στην προτίμηση των ανθρώπων για τη μαζική, απρόσωπη συνοίκηση. Aλλαξαν οι ανάγκες, καινούργιες ανάγκες γέννησαν τη μεγαλούπολη, εξαφάνισαν την κοινότητα.

Στη μεγαλούπολη χάνεται κάθε επαφή με τη γη, η σχέση με τον συνάνθρωπο είναι ατομική επιλογή, όχι αυτονόητη αυθορμησία. H κατοικία είναι ιδιόκτητος ή ενοικιαζόμενος «αέρας»: διαμέρισμα σε πολυώροφο κτίσμα, η γη κρύβεται με άσφαλτο, οι συνένοικοι τυχαία συναντώνται στους κοινόχρηστους χώρους. Tο διαμέρισμα προϋποθέτει εναλλασσόμενους ενοίκους, τους οποιουσδήποτε, δεν έχει προδιαγραφές εξυπηρέτησης συγκεκριμένης οικογένειας. «Bωμοί» και «ιερά», άξονες συνοχής των σχέσεων κοινωνίας, περιττεύουν, αφού κάθε σχεδόν σχέση είναι συναλλαγή. Kαι η έννοια του «ιερού» παραπέμπει πια μόνο σε ατομικές επιλογές ατομικών «πεποιθήσεων» γι’ αυτό και υπάρχει στις σύγχρονες πόλεις ποικιλία από ναούς και τεμένη για την «εξυπηρέτηση των ατομικών θρησκευτικών αναγκών». Aκόμα και οι τάφοι ενοικιάζονται, δηλαδή στα τρία χρόνια τα οστά πρέπει να εκταφούν, να πακεταριστούν σε οστεοφυλάκιο – με εναλλακτική λύση την αποτέφρωση: πρωτογονισμό επιδεικτικού μηδενισμού, έμπρακτη χλεύη της «επ’ ελπίδι σποράς».

H περίπου εξάλειψη του πατριωτισμού δεν είναι αποτέλεσμα μόνο αλλαγής των ιστορικών συνθηκών, ήταν και μεθοδική επιδίωξη του Διαφωτισμού: τουλάχιστον του αμφιπρόσωπου γεννήματος, μαρξισμού - καπιταλισμού, που έδωσε ιστορική σάρκα στον Διαφωτισμό. Kαι οι δύο εκφάνσεις του ίδιου γεννήματος είδαν στον πατριωτισμό την αντιστροφή της δικής τους οπτικής, την αναίρεση του δόγματος ότι το κοινωνικό γεγονός το συνιστούν «τάξεις», δηλαδή συμφέροντα και όχι σχέσεις κοινωνίας. Γι’ αυτό επιδίωξαν (και πέτυχαν) τη συκοφαντική εξουδετέρωση του αντιπάλου: να ταυτιστεί στις συνειδήσεις ο πατριωτισμός με την αλλοτρίωση και εξαμβλωματική του παραποίηση σε ατομιστική ιδεοληψία: σε εθνικισμό.

Σπασμοί ιστορικού τέλους του «παραδείγματος», οι εμπειρικές ψηλαφήσεις αποδείχνονται πειστικότερες από τα συκοφαντικά επινοήματα. Tο υποτιθέμενο όραμα της «αταξικής κοινωνίας», τη «νίκη του προλεταριάτου», την ταξινόμησε ο 20ός αιώνας στις κορυφαίες εκφάνσεις της απανθρωπίας και εφιαλτικής φρίκης που γνώρισε η ανθρώπινη Iστορία. Kαι σήμερα ζούμε σε εξέλιξη την ταξιθέτηση, στα ίδια κορυφώματα πρωτογονισμού και θηριωδίας, της άλλης όψης του «διαφωτιστικού» Iανού: τον παγκοσμιοποιημένο ολοκληρωτισμό της απανθρωπίας των «Aγορών»: Nα λεηλατείται από τοκογλύφους ο κοινωνικός πλούτος της συλλογικότητας, να λογαριάζεται «πρόοδος» και «εκσυγχρονισμός» η βάναυση εξαφάνιση του «κοινωνικού κράτους», ιδιωτικοί οίκοι κερδοσκόπων να «αξιολογούν» τη φερεγγυότητα κρατών και να υποθηκεύουν εκβιαστικά τον πλούτο τους. Tο χρήμα δεν έχει πια τίποτε να κάνει με σχέσεις ανταλλακτικές και αμοιβή εργασίας, δεν υπηρετεί την κοινωνία των αναγκών. Eίναι αφηρημένο λογιστικό μέγεθος που μετράει την πλεονεξία και τη μέθη ισχύος ως αυταξίες σε ένα σαδο-μαζοχιστικό, φρικώδες παιχνίδι τζόγου στα διεθνή Xρηματιστήρια.

Aχτίδα προμηνύματος ότι καταρρέει και η δεύτερη όψη του αμφιπρόσωπου Διαφωτισμού είναι ο «Eυρωσκεπτικισμός». Σημαίνει: λέμε ναι στην ενωμένη Eυρώπη, λέμε όχι στην Eυρωμαρμελάδα. Kάθε ευρωπαϊκή κοινωνία να σώζει οπωσδήποτε το θησαύρισμα της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας της, ένσαρκο σε θεσμούς και κοινωνικές λειτουργίες. Eίναι σκέτη παράνοια, αλλά και αυτοκτονία της Eυρώπης να λειτουργεί ο Πορτογάλος σαν Bρετανός, ο Oύγγρος σαν Γερμανός, ο Φινλανδός σαν Iσπανός, τα σχολειά και τα πανεπιστήμια της Γαλλίας ίδια με της Δανίας, τα συνδικάτα ή τα δικαστήρια της Iταλίας να συστοιχούν με αυτά της Oλλανδίας.

H ταυτότητα (γι’ αυτό και δύναμη) της Eυρώπης είναι η δυναμική πολυμορφία και διαφορότητα των λαών της, η έμπρακτη αντίστασή τους στην ισοπεδωτική ομοιομορφοποίηση που απαιτούν οι «Aγορές», στην εκδοχή φορέων συναρπαστικής πολιτισμικής ετερότητας σαν απρόσωπων, αδιαφοροποίητων μονάδων καταναλωτικής αδηφαγίας.

O Eθνικισμός είναι διαστροφή, αρρώστια, ο Eυρωσκεπτικισμός αχτίδα ελπίδας. Δεν συμβιβάζονται.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στην βουλή νέα δίωξη για εξοπλιστικά και τυχόν ευθύνες Παπαντωνίου


Στην βουλή νέα δίωξη για εξοπλιστικά και τυχόν ευθύνες Παπαντωνίου 

Σε ανακριτή Διαφθοράς διαβιβάζεται μία ακόμα δικογραφία για εξοπλιστικά προγράμματα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος στελεχών του υπουργείου Άμυνας , το έτος 2003, για κακουργηματική απιστία, ενώ η υπόθεση παίρνει τον δρόμο για την Βουλή προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. 

Η δίωξη αφορά την συμφωνία αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη με αφορμή τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι (6) φρεγατών τύπου “S” του Πολεμικού Ναυτικού, στις 12 Φεβρουαρίου 2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρία THALES NEDERLAND B.V. 

Την υπόθεση ερεύνησε , με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ο Επίκουρος Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος ο οποίος με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης άσκησε ποινική δίωξη για απιστία , σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού και επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι Εισαγγελείς κρίνουν πως πρέπει να διαβιβαστούν στην Βουλή αντίγραφα της δικογραφίας, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης . Η διερεύνηση της Σύμβασης για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών τύπου “S” του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε ανάλυση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο διατέθηκε στο Γραφείο της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς από τη Μονάδα Ειδικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από την οποία φαίνεται να προέκυψε ότι η επίμαχη Σύμβαση 09/03 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Στην δικογραφία αναφέρεται πως προκλήθηκε ζημιά του Δημοσίου εξαιτίας συγκεκριμένων αιτιών-παρατυπιών όπως : 

1) Μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλλομένης εταιρίας, με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 23 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. 

2) Μη αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της πιστωτικής υποχρέωσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της εταιρίας THALES NEDERLAND B.V., με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. 

3) Μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτων υποκατασκευής ή αγοράς από 50% σε 40% της πιστωτικής αξίας της Σύμβασης 09/03, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. 

4) Μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματος στην εταιρία THALES NEDERLAND B.V., εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. 

5) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο τη δωρεάν παροχή υλικών και υπηρεσιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, που όμως αποτελούσαν αντικείμενο έτερου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, στο οποίο τα εν λόγω υλικά και υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ως αντικείμενο υποκατασκευαστικού έργου, με αποτέλεσμα τη μη συνομολόγηση αντίστοιχου νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ. 

6) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την άμεση επένδυση σε ελληνική αμυντική εταιρία, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την απόκτηση υφιστάμενης εταιρίας αξίας πολλές φορές υποπολλαπλάσιας της χρησιμοποιηθείσας επένδυσης, με αποτέλεσμα την επαύξηση της ιδιωτικής περιουσίας της οικογένειας στην οποία ανήκε η εταιρία που ενεπλάκη στην επένδυση και τη μη συνομολόγηση νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μοσκοβισί: Αν έχετε αποτελέσματα κατά της φοροδιαφυγής, μπορείτε να μειώσετε τη φορολογία των μισθωτώνΟ Αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με απάντησή του σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πετύχει απτά αποτελέσματα στον τομέα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει πως «η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη», ενώ συνεχίζει τονίζοντας πως «τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα».

Τέλος η Κομισιόν, διαμέσου του Επιτρόπου της, «εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας των μισθωτών, καθώς και την ανάγκη για ένα «δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μεγαλύτερα εισοδήματα, τον συσσωρευμένο πλούτο και τα παραγόμενα κέρδη, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή».

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε ρωτήσει την Κομισιόν αν, μεταξύ άλλων, «σκοπεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων», ενώ παράλληλα ζήτησε πληροφορίες για τις «προτάσεις της αναφορικά με τις απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, με στόχο τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Να διώξουμε τους καλικάτζαρους..

     Βγαίνοντας απ' τον τεκέ των εορταστικών ημερών, με τις υπνωτικές αναθυμιάσεις των ψεύτικων ελπίδων και των ανέφικτων ευχών,
..θα διαπιστώσουμε πολύ σύντομα ότι οι καλικάτζαροι της Παγκοσμιοποίησης με την προβιά της ''Ευρωπαϊκής Ένωσης'', και αιχμή του δόρατος σε κάθε κράτος τις εγχώριες κυβερνήσεις,
..εξακολουθούν και θα εξακολουθήσουν είτε
φανερά, είτε μέσα απ' το λαγούμι τους,
..να ροκανίζουν το δέντρο της δημοκρατίας, την εθνική κυριαρχία, τα εργασιακά κεκτημένα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες,
..και εν γένει κάθε έννοια και πράξη ουμανισμού, όπως αυτός δομήθηκε μέσα από αιώνες αναζητήσεων και κοινωνικών αγώνων.

Οι καλικάτζαροι είναι εδώ και θα παραμείνουν, αν δεν τους διώξει ο λαός ''με την αγιαστούρα του και με την μαγκούρα του''.

Όμως.
Είναι και ο λαός (ή ένα μεγάλο κομμάτι του) ένας μικρός καλικάτζαρος: Σε μικρή επαρχιακή πόλη της υπό διάλυση Ελλάδας μας, το τριήμερο πριν την πρωτοχρονιά πουλήθηκαν 30 (τριάντα!) iphones των 800 ευρώ.
Δίπλα στα κουτιά με τα πακεταρισμένα σε συσκευασία δώρου τηλέφωνα, κυκλοφορούσαν παιδάκια με ένα φουτεράκι μόνον μέσα στο κρύο, που το blog αμφιβάλει αν είχαν φάει έναν κουραμπιέ ή ένα μελομακάρονο μέσα στις γιορτές.
Κι επίσης το blog βάζει στοίχημα πως οι μισοί απ' τους ''ευτυχείς'' αγοραστές ξόδεψαν και το τελευταίο τους υστέρημα, που θα τους λείψει οικτρά σε λίγο, για να αποκτήσουν ''χάριν των εορτών'' το ηλεκτρονικό αυτό status symbol.
Κι αυτό είναι μόνον ένα μικρό ενδεικτικό παράδειγμα απ' τις χιλιάδες καθημερινές πράξεις μεγαλύτερης ή μικρότερης παράνοιας που δέρνει ακόμη τούτον τον διπρόσωπο λαό.

Το blog στέκει δίβουλο.
Δεν ξέρει αν θα πρέπει να συμπονέσει αυτόν τον λαό για την κακή του μοίρα,
..ή να ευχηθεί να τιμωρηθεί ανελέητα και μέχρι τέλους για την ελαφρότητά του και την ηλιθιότητα που τον δέρνει -που δέρνει έστω, ένα σεβαστό κομμάτι του-.
Αν θα πρέπει να τον συμπονέσει σημαίνει πως κι ο λαός ο ίδιος θα πρέπει να έχει καταφέρει να δημιουργήσει τα φίλτρα εκείνα,
..που θα επιτρέπουν στην υπόλοιπη κοινωνία να στιγματίζει και τελικά να απομονώνει τέτοιες συμπεριφορές,
..συμπεριφορές όχι μόνον ανόητες αλλά και επικίνδυνες για το σύνολο, αφού εμπεριέχουν σε σπέρμα την αφόρητη βλακεία, και έναν εγκληματικό εγωκεντρισμό, που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν την κοινωνία σε καταστάσεις οργουελικές, τύπου ''1984''.

Οι καλικάτζαροι είναι αυτοί, αλλά είμαστε κι εμείς!
Αν το συνειδητοποιήσουμε θα πάψουμε να είμαστε, και δεν θα απομένει,
..παρά να κυνηγήσουμε αυτούς που μας τυραννούν,
..μέχρι την κόλασή τους!..

 Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μυστήριο με 15 εκατ. ευρώ στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ

Η εισαγγελική έρευνα για τη «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να διογκώθηκε επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, σχεδόν δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,Παναγιώτας Φάκου, καταλήγει στην κλήση, ως υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, του επί σειρά ετών υπευθύνου των οικονομικών του κινήματος Ροβέρτου Σπυρόπουλου. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες της καθημερινής εφημερίδας, μετά τις καταθέσεις των ελεγκτών που ερεύνησαν τα οικονομικά του κόμματος την περίοδο 2004-2012 προκειμένου να διαπιστώσουν πώς δημιουργήθηκε το χρέος των περίπου 140 εκατ. ευρώ, τα ερωτήματα που προκύπτουν εστιάζουν κυρίως σε δύο σημεία για τα οποία καλείται ο Σπυρόπουλος να δώσει διευκρινίσεις. 

 Το πρώτο είναι ότι κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος υπήρχαν 15 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Έτσι, ο Ρ. Σπυρόπουλος καλείτο να δώσει εξηγήσεις, γιατί κρατείτο ένα τόσο μεγάλο ποσό στο χρηματοκιβώτιο του κόμματος και δεν είχε κατατεθεί σε κάποια τράπεζα ώστε να ωφελείται το ΠΑΣΟΚ και από τους τόκους, και το δεύτερο, γιατί για μεγάλο μέρος των δαπανών της επίμαχης περιόδου δεν υπάρχουν παραστατικά.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Mαζεύουν υπογραφές στο διαδίκτυο για να πάρουν Νόμπελ Ειρήνης οι Έλληνες

Καμπάνια για να απονεμηθεί το νόμπελ Ειρήνης στους Ελληνες που άνοιξαν την αγκαλιά τους και υποδέχτηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, ξεκίνησαν ακτιβιστές στο διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας υπογραφές. 

 «Δώστε την ψήφο σας για να λάβουν οι Ελληνες νησιώτες το Νόμπελ Ειρήνης για τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες», αναφέρει ο τίτλος της καμπάνιας ενώ στο συνοδευτικό κείμενο όπου εξηγείται γιατί η ψήφος είναι σημαντική αναφέρεται: «Oι κάτοικοι των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο (και πολλοί άλλοι που φθάνουν εκεί από όλο τον κόσμο, μέλη ΜΚΟ και Ελληνες της διασποράς) κάνουν κάθε τι δυνατό για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους Σύρους πρόσφυγες και να αισθανθούν πιο άνετα, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι έχουν ελάχιστα να προσφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα εδώ και χρόνια. Δείχνουν και εφαρμόζουν στην πράξη τις χριστιανικές αρχές αλλά και το φιλότιμο, την αγάπη, το σεβασμό και τη φιλοξενία σε αυτούς τους ανθρώπους που τους είναι παντελώς άγνωστοι. Οι πράξεις και οι θυσίες τους δεν περνούν απαρατήρητες καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και της επίτευξης σταθερότητας, ενώ αποτελούν παραδείγματα αγάπης για όλο τον υπόλοιπο κόσμο που θα μπορούσαν να μάθουν από αυτές τις πράξεις». Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 4.000 υπογραφές. Για όσους θέλουν να ψηφίσουν μπορούν να βρουν την ηλεκτρονική διεύθυνση της ψηφοφορίας ΕΔΩ.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό


Τον τρόπο με τον οποίο θα «χτιστούν» οι νέες συντάξεις, με τις αλλαγές να ξεκινούν από τις εισφορές και να φτάνουν στον τρόπο υπολογισμού, παρουσιάζει στο κουαρτέτο η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η τελική πρόταση είναι έτοιμη και περιλαμβάνει αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας, με το θέμα των κύριων συντάξεων να παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη, με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με «κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης».

- «Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης» για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος.

- Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας ακόμη και για μακροχρόνια ανέργους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μεγάλο αριθμό ημερών ασφάλισης.

Η εθνική σύνταξη θα ξεκινήσει από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 συνολικά έτη δουλειάς. Είναι περίπου στο 60% του μέσου εισοδήματος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από τις εισφορές).

- Τελικό ποσό σύνταξης με το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια δουλειάς και το ποσοστό αναπλήρωσης.

- Επιβολή υψηλότερου πλαφόν για πολύ υψηλά ποσοστά συντάξεων, για συμβολικούς κυρίως λόγους. Σε περίπτωση που περάσει μια τέτοια ρύθμιση θα επηρεαστούν όσοι παίρνουν πάνω από 2.500 ευρώ από τα ταμεία.

- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Με βάση την πρόταση η αύξηση θα είναι 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων. Σε ό,τι αφορά το θέμα των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση έχει ως κόκκινη γραμμή να μην επηρεαστούν καθόλου ποσά κάτω των 170 ευρώ.

- Ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλους. Τα Ταμεία κύριας σύνταξης συγχωνεύονται σε έναν φορέα που θα έχει ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και της παροχής σύνταξης.

«Οι τρεις άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης»

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για μείζονα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι έχει τρεις άξονες:

«Πρώτον, επιχειρεί μια συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που ποτέ δεν ήταν ορθολογικό και δίκαιο και είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο. Η μεταρρύθμιση προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με σκοπό την παροχή συντάξεων που να καλύπτουν την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων.

Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό σχέδιο το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις, ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τις αδικίες και τα κενά του σημερινού συστήματος.

Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Liberation: Οι απανωτές κρίσεις οδηγούν την Ευρώπη προς την άβυσσοΔυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Liberation, που στο editorial της με τίτλο «Με τη μία κρίση μετά την άλλη η Ευρώπη οδεύει προς την άβυσσο» κάνει μία ανασκόπηση όσων συνέβησαν το 2015 και αναρωτιέται αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπάρχει το 2016.

Η γαλλική εφημερίδα φιλοξενεί, μάλιστα, μία δήλωση του Γερμανού Ευρωπαίου Επίτροπου Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος εκφράζει για πρώτη φορά «φόβους για διάσπαση της ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει ότι «είναι ακόμα πρώιμο να πούμε αν το 2015 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Liberation κάνει και μία αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι από το 2008 η Ευρώπη ακροβατεί ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Ήταν τότε που η αμερικάνικη κρίση, έγινε κρίση του ευρώ από την οποία η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να βγει.

Παράλληλα, οι πολιτικές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή με συνέπεια η ΕΕ να δεχτεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μία νέα φλόγα της τρομοκρατίας να ανάψει κάτω από τον ευρωπαϊκό ήλιο.

Την ίδια στιγμή το ουκρανικό διαταράσσει τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, για πρώτη φορά μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1990.

Αντιμέτωπη με αυτή την πολυκρίση που τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν είχαν αντιληφθεί ότι έρχεται, η ΕΕ αντέδρασε, κάποιες φορές με επιτυχία, όπως στην περίπτωση της εμβάθυνσης της ευρωζώνης.

Αλλά, η προσφυγική κρίση που το τέλος της είναι ακόμα πολύ μακριά, έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη.

Αν και για ένα μέρος των ευρωπαϊκών χωρών της δύσης με επικεφαλής τη Γερμανία, η χορήγηση ασύλου και ο σεβασμός των μειονοτήτων είναι αρχές που έχουν κληρονομηθεί από την ιστορία τους, δεν ισχύει το ίδιο και για κάποιες άλλες.

Θέλουν τα ευρωπαϊκά χρήματα και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ, αλλά ερμηνεύουν την αλληλεγγύη κατά το δοκούν.

Αυτές οι χώρες, λοιπόν, αρνήθηκαν να βοηθήσουν στο πρόβλημα των προσφυγικών ροών, παρά το γεγονός ότι κάποιες συμμετείχαν στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 και κατά μία έννοια είναι συνυπεύθυνες. Και κάπως έτσι υψώθηκαν και τείχη στην ανατολική Ευρώπη.

Η κατάσταση θυμίζει λίγο το 1929, όταν πολλά κράτη σκέφτηκαν ότι ο φασισμός ήταν η καλύτερη απάντηση σε εκείνη την κρίση.

Περίπου 80 χρόνια μετά υιοθετούνται και πάλι εξτρεμιστικές λύσεις, που σήμερα ονομάζονται «λαϊκισμός». Η αυταρχική, η άκρα δεξιά, είναι στην εξουσία στην Πολωνία και την Ουγγαρία, συμμετέχει στην κυβέρνηση στη Δανία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο και ενισχύεται στη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Μόνο η Γερμανία και οι χώρες που γνώρισαν στο παρελθόν δικτατορίες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία φαίνεται να έχουν ανοσία και δεν επηρεάζονται από την ακροδεξιά.

Όμως, το ευρωπαϊκό ιδεώδες που βασίστηκε στην ειρήνη, την ανοχή, την ελευθερία, το κράτος δικαίου και το άνοιγμα στον κόσμο, αντικαθίσταται από μία τάση για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, των πιο άμεσων, των πιο απατηλών.

Τώρα είναι η λεπενική κουλτούρα που θριαμβεύει. Αλλά για πόσο χρόνο, το ευρωπαϊκό ιδεώδες που γεννήθηκε στα συντρίμμια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου θα αντισταθεί στο ξενοφοβικό και παρανοϊκό κύμα, που βυθίζει και πάλι τις κοινωνίες μας;

Για την ώρα τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την επιστροφή του εθνικισμού, που ωστόσο στο παρελθόν οδήγησε την Ευρώπη στην άβυσσο.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αλεξιάδης: Αφορολόγητο μόνο μέσω τραπέζης ή κάρτας


Μόνο ότι περνά μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζεται πλέον ως αφορολόγητο, δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Σκάι.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ό,τι αναγράφεται στην φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας, ή μέσω τραπέζης. Αυτό αφορά επίσης ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορές ΙΧ και δαπάνες οικογένειας.

Ο κ. Αλεξιάδης τονίζει ότι επίσης το χτίσιμο του αφορολογήτου θα έχει σχέση με το εισόδημα.

Στο μεταξύ, σημαντικά κίνητρα θα έχουν, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής όσοι φορολογούμενοι αποκαλύψουν στο δημόσια αδήλωτα εισοδήματα τα οποία διατηρούν σε εγχώριες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....