Τέλος στις παροχές σε είδος των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους, καθώς με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει νέο χαράτσι, χαρακτηρίζοντας όλες ή σχεδόν όλες τις παροχές ως... εισόδημα, κάτι το οποίο φυσικά θα επιβαρύνει τους πολίτες!
Το άκρον άωτον της σχετικής εγκυκλίου είναι ασφαλώς το μέρος που αφορά στην αντιμετώπιση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων, καθώς εάν η κάλυψη από την επιχείρηση ξεπερνά τα 300 ευρώ το χρόνο, ο εν λόγω μισθωτός θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εκτός εάν αποδείξει ότι όλες οι κλήσεις είναι επαγγελματικές! Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είτε να βεβαιώσει σχετικά η επιχείρηση είτε το λογιστήριο της επιχείρησης να ελέγχει κάθε μια κλήση για να κάνει το... ξεσκαρτάρισμα.
Όσο, δε, για εκείνους που μπορούν να πάρουν προκαταβολή μισθού - ελάχιστοι ασφαλώς με βάση τα σημερινά δεδομένα- θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, γιατί εάν τα μηνιάτικα είναι τρία, τότε θα θεωρηθούν δάνειο και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο!
Έτσι, όπως σημειώνεται, με εξαίρεση τις παροχές που αφορούν τα δάνεια, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και την παραχώρηση κατοικίας, για τις οποίες δεν υφίσταται περιορισμός όσον αφορά την αξία αυτών, οι λοιπές παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, εφόσον η συνολική αξία των παροχών αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Ποιες παροχές αφοράΕιδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο στις παροχές σε είδος στους εργαζόμενους και στα συγγενικά τους πρόσωπα που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος και συνεπώς προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα των εργαζόμενων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
α) η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές», καθώς και η αξία της αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα χορηγούμενα «κουπόνια»,
β) η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα.
γ) η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών στα ανωτέρω πρόσωπα για δαπάνες που δεν πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης αλλά για την κάλυψη προσωπικών, οικογενειακών ή άλλων δαπανών που δεν σχετίζονται με το συμφέρον της επιχείρησης του εργοδότη ή δεν χρησιμοποιούνται κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές αυτής και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει ο εργοδότης,
δ) το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) από την παροχή σε αυτούς ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος,
ε) οι διάφορες πληρωμές που γίνονται απευθείας από τους εργοδότες σε τρίτους, όπως αυτές που γίνονται προς φροντιστήρια, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις κ.λπ. και αφορούν την κάλυψη εξόδων διδάκτρων, βρεφονηπιακών σταθμών, κ.λπ. των ανωτέρω προσώπων, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη εξόδων συμμετοχής των προσώπων αυτών σε ημερίδες, προγράμματα ή σεμινάρια εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ή την κάλυψη συνδρομών σε περιοδικά και επιμελητήρια, που δεν αφορούν το αντικείμενο της εργασίας τους ή το επίπεδο της θέσης που κατέχουν, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη συνδρομών των προσώπων αυτών (σε γυμναστήρια, λέσχες κ.λπ.), καθώς και αυτές που αφορούν την κάλυψη ιατρικών εξόδων τους (π.χ. check-up).
Περαιτέρω, στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνεται και το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εξαιτίας της δωρεάν φοίτησης ή της φοίτησης με μειωμένα δίδακτρα σε αυτά των τέκνων τους, με εξαίρεση τις υποτροφίες που χορηγούνται από τα εν λόγω εκπαιδευτήρια.
στ) η παροχή της χρήσης εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που γίνεται στους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης κατά το μέρος που υπερβαίνει το κόστος των προγραμμάτων χρήσης και υπό την προϋπόθεση ότι το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης χρησιμοποιείται για προσωπικούς τους σκοπούς και όχι για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις καλύπτουν τη συγκεκριμένη παροχή στα προαναφερόμενα πρόσωπα με σκοπό την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών τους, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών (επικοινωνία με πελάτες, συνεργάτες, κ.λπ.) ακόμα και πέραν του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Ο διαχωρισμός της παροχής που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη από την παροχή που εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς των ανωτέρω προσώπων είναι εφικτός διότι κατά την έκδοση του λογαριασμού από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχεται ανάλυση ανά αριθμό.
Σε κάθε περίπτωση, ο διαχωρισμός μπορεί να βασιστεί και σε βεβαίωση του εργοδότη, με την οποία βεβαιώνεται σε ετήσια βάση το ποσό που αφορά σε επαγγελματική χρήση ή άλλη χρήση της εταιρικής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός ή ο εργοδότης δεν προβεί στον διαχωρισμό αυτό για οποιοδήποτε λόγο και δεν χορηγήσει σχετική βεβαίωση, τότε το υπερβάλλον ποσό του κόστους του προγράμματος χρήσης θεωρείται ως παροχή σε είδος. Στην παροχή αυτή που προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα των ανωτέρω προσώπων εντάσσονται και οι φόροι και τα τέλη που αντιστοιχούν σε αυτήν (Φ.Π.Α., λοιπά τέλη).
Διευκρινίζεται ότι η αξία των παραχωρούμενων προς τα ανωτέρω πρόσωπα εργαλείων εργασίας π.χ. tablets, φορητοί υπολογιστές ακόμα και πέραν του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου δεν προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου δεδομένου ότι η παραχώρηση αυτή εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, την αύξηση της παραγωγικότητάς της και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
ζ) η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, η οποία αποτιμάται σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Όταν το ανωτέρω κόστος είναι μηδέν, η παροχή αυτή αποτιμάται σε ποσοστό 30% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία έτη.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος το άρθρο 13
Άρθρο 13 Παροχές σε είδος 1. Με την ε̟πιφύλαξη των διατάξεων των ̟παραγράφων 2, 3, και 4, ο̟ποιεσδή̟ποτε ̟παροχές σε
είδος ̟που λαµβάνει ένας εργαζόµενος ή συγγενικό ̟πρόσω̟πο αυτού συνυ̟πολογίζονται στο
φορολογητέο εισόδηµά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των ̟παροχών
σε είδος υ̟περβαίνει το ̟ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος.
2. Η αγοραία αξία της ̟παραχώρησης ενός οχήµατος σε εργαζόµενο ή εταίρο, ή µέτοχο α̟πό ένα
φυσικό ή νοµικό ̟πρόσω̟πο ή νοµική οντότητα, µε εξαίρεση την ̟περί̟πτωση ̟που ο εργοδότης
εµ̟πί̟τει στους φορείς γενικής κυβέρνησης, για ο̟ποιοδή̟ποτε χρονικό διάστηµα ενός
φορολογικού έτους, υ̟πολογίζεται σε ̟ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του κόστους του
οχήµατος ̟που εγγράφεται ως δα̟πάνη στα βιβλία του εργοδότη µε τη µορφή της α̟πόσβεσης
ή του µισθώµατος. Σε ̟περί̟πτωση ̟που το κόστος είναι µηδενικό, η αγοραία αξία της
̟παραχώρησης ορίζεται σε ̟ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της µέσης δα̟πάνης ή
α̟πόσβεσης κατά τα τελευταία τρία (3) έτη. Οι διατάξεις των ̟προηγούµενων εδαφίων δεν
εφαρµόζονται για τα οχήµατα ̟που ̟παραχωρεί ο εργοδότης σε ̟περιοδεύοντες ̟πωλητές.
3. Οι ̟παροχές σε είδος µε τη µορφή δανείου, ̟προς εργαζόµενο, ή εταίρο ή µέτοχο α̟πό ένα
φυσικό ή νοµικό ̟πρόσω̟πο ή νοµική οντότητα ̟περιβάλλονται τη µορφή έγγραφης
συµφωνίας και α̟ποτιµώνται µε βάση το ̟ποσό της διαφοράς ̟ου ̟προκύ̟πτει µεταξύ των
τόκων ̟που θα κατέβαλε ο εργαζόµενος στη διάρκεια του ηµερολογιακού µήνα κατά τον
ο̟ποίο έλαβε την ̟παροχή, εάν το ε̟πιτόκιο υ̟πολογισµού των τόκων ήταν το µέσο ε̟πιτόκιο
αγοράς ό̟πως ορίζεται µε α̟πόφαση του Υ̟πουργού Οικονοµικών κατά τον ίδιο µήνα και των
τόκων ̟που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόµενος στη διάρκεια του εν λόγω ηµερολογιακού µήνα.
Σε ̟περί̟πτωση ̟που δεν υφίσταται έγγραφη συµφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού
κεφαλαίου λογίζεται ως ̟παροχή σε είδος. Η ̟προκαταβολή µισθού άνω των τριών (3) µηνών
θεωρείται δάνειο.
4. Η αγοραία αξία των ̟παροχών σε είδος ̟που λαµβάνει ένας εργαζόµενος ή εταίρος ή µέτοχος
α̟πό νοµικό ̟πρόσω̟πο ή νοµική οντότητα µε τη µορφή δικαιωµάτων ̟προαίρεσης α̟πόκτησης
µετοχών ̟προσδιορίζεται κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώµατος ̟προαίρεσης ή
µεταβίβασής του και ανεξαρτήτως εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση. Η αγοραία
αξία άσκησης δικαιώµατος είναι η τιµή κλεισίµατος της µετοχής στο χρηµατιστήριο
µειωµένη κατά την τιµή διάθεσης του δικαιώµατος.
5. Η αγοραία αξία της ̟παραχώρησης κατοικίας σε εργαζόµενο ή εταίρο, ή µέτοχο α̟πό ένα
φυσικό ή νοµικό ̟πρόσω̟πο ή νοµική οντότητα, για ο̟ποιοδή̟ποτε χρονικό διάστηµα ενός
φορολογικού έτους, α̟ποτιµάται στο ̟ποσό του µισθώµατος ̟που καταβάλλει η ε̟πιχείρηση ή
σε ̟περί̟πτωση ιδιόκτητης κατοικίας σε ̟ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) ε̟πί της αντικειµενικής
αξίας του ακινήτου.
http://diulistirio.blogspot.gr/