Διυλιστήριο: 10/15/18
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Έκπληξη Ντάισελμπλουμ με τις συντάξεις - Στηρίζει την Ελληνική κυβέρνηση για τη μη περικοπή των συντάξεων - Καλεί το Eurogroup να ασχοληθεί με άλλες χώρες

Η Ελλάδα έχει κάποιο δίκιο να ζητά να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο προσωπικό του ιστολόγιο. Ο Ολλανδός πολιτικός προτρέπει επίσης το Γιούρογκρουπ να δείξει ευελιξία και να ασχοληθεί με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας που, όπως λέει, τα τελευταία χρόνια κάνει βήματα προς τα πίσω αντί να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.

«Έχοντας μόλις βρει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ. Αυτή τη φορά, για τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως για τις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι περαιτέρω περικοπές των συντάξεων είναι περιττές, επειδή ήδη υπάρχει υπεραπόδοση όσον αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή άλλων κοινωνικών πολιτικών ή για την περικοπή των φόρων. Οι δανειστές, που εκπροσωπούνται από την τρόικα, εμφανίζονται επικριτικοί. Ιδίως το ΔΝΤ, που προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο στέλνει "άσχημα μηνύματα στις αγορές". Ποιος έχει δίκιο εδώ;» διερωτάται ο Ντάισελμπλουμ.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα στοχεύει να το καταστήσει βιώσιμο. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σ’ αυτόν τον τομέα, συνεχίζει ο Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζοντας: «Η ηλικία συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 και ότι οι συνταξιούχοι πλέον πληρώνουν για την ασφάλιση υγείας. Τα μελλοντικά οφέλη συνδέθηκαν με τις εισφορές, οι επιχορηγήσεις όπως το ΕΚΑΣ καταργούνται. Τα επιδόματα τέκνων στο συνταξιοδοτικό σύστημα διακόπτονται. Όλα τα κεφάλαια συγκεντρώνονται σε δύο συνταξιοδοτικά ταμεία. Και τέλος, το χάσμα μεταξύ εισφορών και δαπανών θα αντιμετωπιστεί με το προσωρινό πάγωμα των παροχών και την αύξηση των εισφορών. Όπως πάντα, η εφαρμογή όλων αυτών στην Ελλάδα θα απαιτήσει μεγάλη προσοχή».

Η συζήτηση σήμερα, σημειώνει, αφορά εκείνη την ομάδα των συνταξιούχων που μπήκαν στο σύστημα πριν από τη μεταρρύθμιση του 2016, όταν εισήχθη ο νέος τρόπος υπολογισμού. «Θα πρέπει η σύνταξή τους να προσαρμοστεί προς τα κάτω, με βάση αυτόν τον νέο τρόπο υπολογισμού; Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν κάποιο δίκιο όταν επισημαίνουν ότι αυτό το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικές επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Μακροπρόθεσμα, δεν αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγουν φυσικά από το σύστημα.

Με άλλα λόγια, δεν συμβάλει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Φυσικά, βραχυπρόθεσμα θα δημιουργούσε δημοσιονομικό χώρο ο οποίος –κάτι πολύ ευπρόσδεκτο– θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες κοινωνικές δαπάνες ή για φοροελαφρύνσεις. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ο δημιοσονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος φέτος και το επόμενο έτος. Το 2017 συμφωνήσαν στο Γιούρογκρουπ ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μια πενταετία. Πολλοί έλεγαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, όπως οι στόχοι έχουν ήδη υπερκαλυφθεί επί δύο συνεχόμενα έτη. Το ΔΝΤ έλεγε ότι αυτό είναι αδύνατο, όμως την περασμένη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του, ακριβώς στο 3,5%. Το κλειδί εδώ, δίπλα στην ανάκαμψη της οικονομίας, είναι η βελτίωση στην είσπραξη φόρων. Ο επιπρόσθετος χώρος, που φέτος χρησιμοποιήθηκε ήδη για στοχευμένες αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων, αυξάνεται με την πάροδο του χρόνο, αφήνοντας επίσης περιθώριο για τις άκρως απαραίτητες φοροελαφρύνσεις για την πραγματική οικονομία» αναφέρει.
Ενώ, όπως λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακυρώνουν τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. «Στη χώρα μου, την Ολλανδία, η αυξημένη ηλικία συνταξιοδότησης (σήμερα στα 66, συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής) αμφισβητείται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών. Στην Ιταλία, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ήδη συμφωνήσει να μειώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης (σήμερα στα 66). Και στη Γερμανία (η ηλικία συνταξιοδότησης στα 65) η κυβέρνηση επιδεινώνει μια ήδη κακή κατάσταση. Η "Rentenversicherung" (σ.σ. "ασφάλιση συνταξιοδότησης") που καταβάλει η σημερινή γενιά εργατών και υπαλλήλων, αντιστοιχεί περίπου στο 80% της μέσης σύνταξης. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη Γερμανία κατέχουν μόνο το 13% του γερμανικού ΑΕΠ.

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών στη Γερμανία ήδη είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο (μαζί με την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα) και το 2035 σε κάθε εργαζόμενο θα αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος. Αυτός ο εργαζόμενος θα πρέπει μέχρι τότε να συνεισφέρει τον μισό μισθό του για το κόστος των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης. Αν δεν αλλάξει κάτι, οι κυβερνητικές δαπάνες θα εκραγούν. Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγα χρόνια, το χρέος θα φτάσει το 208% το 2060. Πολύ υψηλότερο από το σημερινό ελληνικό χρέος».

«Αφού ελήφθησαν ορισμένα χρήσιμα μέτρα μεταξύ 2000-2005, αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση της Μέρκελ στα τέλη του 2005, δεν έχουν αναληφθεί μεταρρυθμίσεις. Έγιναν όμως βήματα προς τα πίσω. Η έκθεση του ΟΟΣΑ "Συντάξεις με μια ματιά" δείχνει ότι ο πρόσφατος νόμος "Flexirentengesetz" δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε να συνεχίσουν να εργάζονται είτε να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα στα 63 όσοι έχουν μακρύ επαγγελματικό βίο (45 χρόνια). Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι αυτή η ευελιξία στην πράξη θα αποδειχθεί μονόδρομος, και πάλι προς την πρόωρη συνταξιοδότηση».

Έτσι, όταν το Γιούρογκρουπ συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ίσως διαπιστώσει ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας, δεδομένων των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα μέχρι τώρα. Ίσως θελήσει να δαπανήσει λίγο περισσότερο χρόνο για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των άλλων, για παράδειγμα της Γερμανίας, καταλήγει ο Ντάισελμπλουμ.

Πηγή www.zougla.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το λυκόφως της Μέρκελ


Το κινηματογραφικό αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι «το Λυκόφως των Θεών» ταιριάζει απόλυτα στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η άλλοτε πανίσχυρη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας και βεβαίως και η εικόνα της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία καταποντίστηκε.
Στις εκλογές της Βαυαρίας «ενταφιάστηκε» το διπολικό σύστημα που διακυβέρνησε τη χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα.

Ο μεγάλος ηττημένος είναι οι Γερμανοί Χριστιανοκοινωνιστές, δηλαδή ο ατσαλένιος βραχίονας της Χριστιανοδημοκρατίας. Όμως, το δράμα αφορά τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι χάνουν το μισό της δύναμής τους, ακολουθώντας μια τάση που διατηρείται εδώ και πολύ καιρό με τελική κατάληξη την απόλυτη συρρίκνωση.

Είναι προφανές πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση ενδεχομένως να σήμανε και το τέλος της Άνγκελα Μέρκελ. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Γερμανία εισήλθε σε έναν κύκλο πολιτικής αστάθειας. Είναι πολύ βαρύ για την πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε. και την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Γερμανικός Τύπος: Πολιτικός «σεισμός» οι εκλογές στη Βαυαρία

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία -και οι πιθανές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει- είναι σήμερα το βασικό θέμα του γερμανικού Τύπου, ο οποίος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος του πλουσιότερου κρατιδίου της Γερμανίας.

Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η παλιά CSU πέθανε» αναφέρει στον τίτλο ανάλυσής της η «Süddeutsche Zeitung» και σημειώνει ότι ο Μάρκους Σέντερ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός της Γερμανίας, αλλά σήμερα ήταν «ξεδιάντροπα τυχερός», καθώς, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί: αντιθέτως, θα κληθεί να αποφασίσει για τον κυβερνητικό του εταίρο. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι ως ντουέτο ο Μάρκους Σέντερ και ο Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ζημιώσει το κόμμα τους, ο καθένας τους χωριστά έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την ήττα, και αναφέρεται χαρακτηριστικά στη στάση του κ. Ζεεχόφερ απέναντι στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου.

«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει. Και το SPD ως λαϊκό κόμμα έχει πάψει να υπάρχει. Το άλλο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), θα πρέπει να αντιληφθεί την προειδοποίηση» γράφει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα «Bild» και χαρακτηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό «τάφο» του SPD. Προβλέπει, δε, ότι η αρχηγός του Αντρέα Νάλες θα αντιμετωπίσει εσωτερική αναταραχή, όπως και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο αρχηγός της CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

Για «βαυαρικό ομοσπονδιακό σεισμό» κάνει λόγο σε σχόλιό της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» και προβλέπει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αλλάξει τη Βαυαρία, αλλά και τη Γερμανία. «Ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει υπουργός. Και το SPD δεν μπορεί πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση» αναφέρει το περιοδικό, τονίζοντας ότι η Βαυαρία δεν θα ταυτίζεται στο εξής με τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση και αυτό αποτελεί κυρίως επιτυχία των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν αυτό που δεν πέτυχε ποτέ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, να εξελιχθούν σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη.

«Το SPD είναι παραδοσιακά αδύναμο στη Βαυαρία, αλλά το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές έχει χάσει τη μισή του δύναμη και βρίσκεται με ποσοστό κάτω του 10% μόνο στην πέμπτη θέση δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το SPD πρέπει να φύγει από τον μεγάλο συνασπισμό όσο ακόμη υφίσταται ως κόμμα. Το επίκεντρο αυτού του πολιτικού σεισμού βρίσκεται στη Βαυαρία και μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα που θα σαρώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» προσθέτει χαρακτηριστικά το «Der Spiegel».

Αυτή η ήττα «μπορεί να σημάνει και το τέλος της Άνγκελα Μέρκελ», εκτιμά η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει ότι αυτή η στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τόσο στα κόμματα που απαρτίζουν τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) όσο και στην Ένωση συνολικά. Αλλά και σε ό,τι αφορά στο SPD, το οποίο κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του στο κρατίδιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ηγεσία του παίζει με τον χρόνο, αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί. Παραθέτει, δε, τη δήλωση της αρχηγού του κόμματος Αντρέα Νάλες, ότι για το κακό αποτέλεσμα ευθύνεται εν μέρει η κακή επίδοση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και ότι «πρέπει κάτι να αλλάξει», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν επανέλαβε την απειλή της να αποχωρήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) σε ανάλυση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της εκτιμά ότι η CSU έπεσε θύμα της ίδιας της επιτυχίας της, καθώς «εκσυγχρόνισε τη Βαυαρία αλλά όχι και τον εαυτό της», και τώρα θα πρέπει «να μάθει να συλλαβίζει» τον όρο «διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», διότι για πρώτη φορά θα χρειαστεί να κυβερνήσει σε συνεργασία με τουλάχιστον ακόμη ένα κόμμα.

Πηγή www.zougla.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μ.Ιγναντίου : “Το plan b του Καμμένου για τα Σκόπια ήταν καλά σχεδιασμένο”



Ο θόρυβος που προέκυψε για τις “αμερικανικές βάσεις” προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, γιατί όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες στο Militaire.gr,τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στην Ουάσινγκτον δεν ήταν απλά γνωστά. Ήταν πασίγνωστα, δημοσιευμένα και χιλιοειπωμένα σε αμέτρητα τηλεοπτικά τραπέζια!

Το δεύτερο θέμα που προέκυψε ήταν το περιβόητο πλέον plan b για τα Σκόπια που ανέπτυξε ο ΥΕΘΑ. Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το σενάριο αυτό, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάτι που δεν αρέσει στους Αμερικανούς,αν τελικά η συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει. Επίσης δεν βρίσκουμε κάτι που θα πρέπει να ενοχλεί την Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο πιο έμπειρος Έλληνας ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον, έχει γράψει σήμερα στο Έθνος της Κυριακής ένα άρθρο για το πως είδε την επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ και κυρίως πως εισέπραξε τα όσα είπε. Τα όσα γράφει νομίζουμε απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και θα πρέπει να αποτελέσουν τροφή για σκέψη για όσους βάζουν πάνω από τη χώρα κομματικούς σχεδιασμούς και σενάρια.

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής:

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Τζέιμς Μάτις με τον οποίο συμφωνούν σε όλα τα θέματα εκτός ενός στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία εάν βρεθεί ικανός αριθμός αποστατών θα αλλάξει το όνομα των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία αλλά θα προσφέρει και αρκετά
δώρα στο κίνημα των αλυτρωτιστών της γειτονικής χώρας.
Παρά τη διαφωνία τους αυτή που είναι σοβαρή καθώς ο κ Μάτις εκτέθηκε επισκεπτόμενος
τα Σκόπια για να επιβάλει τη συμφωνία στους Σκοπιανούς πολίτες οι οποίοι βεβαίως δεν τον άκουσαν οι δύο υπουργοί είχαν μια εξαιρετική συνάντηση κατά την οποία άνοιξαν τις καρδιές τους ο ένας στον άλλον.
Οταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για την ατζέντα της συνάντησης οι Αμερικανοί
έθεσαν έναν όρο να μη γίνει καμία αναφορά στο θέμα των Σκοπίων Οι διπλωμάτες
πίστευαν ότι η συζήτηση του θέματος θα οδηγούσε τη συνάντηση σε αποτυχία Τι συνέβη
στο τέλος.
Δεν συζητήθηκε και ο καθένας κράτησε τις απόψεις του για τον εαυτό του αν και ο κ.Μάτις στην αρχική ανταλλαγή χαιρετισμών υποστήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Καμμένος συζήτησε το θέμα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ ο
οποίος ήταν και ο χειριστής του Σκοπιανού εκ μέρους της Αμερικής.
Ο συνομιλητής του είπε στον Ελληνα υπουργό ότι πιστεύει ακόμα πως η συμφωνία
μπορεί να περάσει από το σκοπιανό Κοινοβούλιο και να υλοποιηθεί.
Ο κ. Καμμένος απάντησε ότι δεν θα βρεθούν αποστάτες άρα η συμφωνία θα ηττηθεί
και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Ανέλυσε
στον Αμερικανό αξιωματούχο μια ιδέα που την ονόμασε Σχέδιο Β και την οποία ο
κ Μίτσελ άκουσε με προσοχή καθώς θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα στα
Βαλκάνια και να αποκόψει τη Ρωσία από την περιοχή.
Ο Ελληνας υπουργός πιστεύει και το είπε στους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι με τα σημερινά δεδομένα οι λαοί στην Ελλάδα και στα Σκόπια δεν είναι έτοιμοι για συμφωνία. Ο εθνικισμός άλλωστε σαρώνει τη γειτονική χώρα Και πρότεινε μια στρατιωτική
συμφωνία και συνεργασία των βαλκανικών χωρών με την Αμερική όχι με το NATO για να συμπεριληφθεί και η Σερβία θα μπορούσε επίσης κάτι που δεν το ανέφερε όμως στο πλαίσιο αυτό τα Σκόπια να γίνουν μέλος του NATO ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ΠΓΔΜ.
Ας μου επιτραπεί να κάνω να κάνω μία υπόθεση.

Το Σχέδιο Β του Καμμένου ήταν τόσο καλά σχεδιασμένο που δεν μπορεί να το
σκέφθηκε εκείνη τη στιγμή της συνάντησης .Μελετώντας την πρότασή του κατέληξα
στο συμπέρασμα ότι εργάστηκαν για την εκπόνησή της διπλωμάτες και στρατιωτικοί
Είναι δυνατόν να μην τη συζήτησε με τον πρωθυπουργό πριν την ανακοινώσει
στους Αμερικανούς;

Ή να μη γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που ξέραμε οι ανταποκριτές ; Οτι η ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία έχει ξεκινήσει προ καιρού και ότι στη Λάρισα
στον Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη πηγαινοέρχονται οι αμερικανικές δυνάμεις;
Ολα αυτά ανακοινώθηκαν και ο Αμερικανός πρέσβης έχει δημοσιοποιήσει αυτές τις επιτυχίες
της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Καμμένος λοιπόν δεν είπε κάτι καινούργιο στην Ουάσιγκτον Αναφερόταν στην περαιτέρω
εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας η οποία είναι δεδομένη και αποφασισμένη και έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο πρωθυπουργό της χώρας.

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί διυλίζουν τον κώνωπα και κάνουν τους ανήξερους όταν
τους πιάνουν στα πράσα Ο Καμμένος ο οποίος πολλές φορές αφήνει τη γλώσσα του να πάει περίπατο είπε κάποιες αλήθειες και για το Σκοπιανό και για τη στρατιωτική συνεργασία με την Αμερική που στην Αθήνα δεν είναι έτοιμες να τις δεχθούν.

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....