Διυλιστήριο: 04/18/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Ο Πάπας, οι θηρευτές και τα θηράματα - Του Μίκη Θεοδωράκη

Παρακολουθώ σε απ’ ευθείας μετάδοση την επίσκεψη του Πάπα, του Θρησκευτικού Ηγέτη της πλειοψηφίας των Λαών της Ευρώπης στη Λέσβο, όπου έφτασαν από τις ακτές της Τουρκίας δεκάδες χιλιάδες θύματα του πολέμου στη Συρία αλλά και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής αψηφώντας τον θάνατο και αφήνοντας πίσω τους δεκάδες πνιγμένους, κυρίως μικρά παιδιά.

Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την μεγάλη τραγωδία που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια αθώοι συνάνθρωποί μας;

Είναι ο Μαύρος Θάνατος που εξάγουν οι ΗΠΑ και τα κράτη της Ευρώπης που διαθέτουν πολεμικές βιομηχανίες. Πόσες χιλιάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και λοιπές υποδομές γκρεμίστηκαν, πόσα εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και πόσα εκατομμύρια ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους και αναγκάσθηκαν να αναζητήσουν κάποιο ξένο καταφύγιο εξαιτίας των όπλων που κατασκευάσθηκαν από χέρια Ευρωπαίων και Αμερικανών…

Ιδού το μεγαλείο, το μέγα έγκλημα της εποχής μας με τους σύγχρονους θύτες - θηρευτές από τη μια πλευρά και τα θύματα - θηράματά τους από την άλλη. Το μέγα έγκλημα που μεταβάλλει την εποχή μας σε Ζούγκλα και η απροσμέτρητη υποκρισία των πολιτισμένων, υποτίθεται, Λαών της Ευρώπης που περιφράσσουν τις χώρες τους με συρματόπλεγμα, όπως έκαναν οι Ναζί με τα αμέτρητα Άουσβιτς, Νταχάου και Μαουτχάουζεν. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι θύτες είναι μέσα και τα θύματα απ’ έξω.

Με άλλα λόγια, οι δυνατοί τους σκοτώνουν και τους ξεριζώνουν για να πλουτίσουν και οι αδύναμοι, δηλαδή τα θύματά τους, εγκαταλείπονται στην κακή τους μοίρα, στην πείνα, στο κρύο και στις αρρώστιες που πάνω τους κτίζουν οι δυνατοί την δική τους ευτυχία.

Και επί πλέον χωρίς να ντρέπονται όπως θα έπρεπε, αναγορεύονται σε Λαούς ανώτερους, πολιτισμένους, Λαούς που στηριγμένοι στον πλούτο και στη δύναμη έχουν το θράσος να δίνουν μαθήματα στους αδύναμους επιβάλλοντας με τα ΔΝΤ και τις Τρόικες τους κανόνες της ζωής τους, δηλαδή την λιτότητα και την καταστροφή, διαφορετικά «όπλα καταστροφής» και αυτά.

Εάν τα πρώτα θηράματα είναι κατάλληλα για την «τροφή» τους, τα δεύτερα προορίζονται να γίνουν ζώα κατοικίδια, χρήσιμα για τις υπόλοιπες ανάγκες τους.

Υπάρχει άραγε εικόνα πιο καθαρή από αυτήν; Ο Πάπας από τη μια πλευρά να χαϊδεύει τα παιδάκια που σώθηκαν από τον πνιγμό στη θάλασσα του Αιγαίου και οι ομόθρησκοί του της Ευρώπης από την άλλη, που είναι υπεύθυνοι για τον Μαύρο Θάνατο που τα οδήγησε σ’ αυτή την Τραγωδία…

Αθήνα, 11.4.2016

Μίκης Θεοδωράκης

www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αυστηρό μήνυμα Μόσχας σε Ουάσινγκτον: “Μαζέψτε τους Τούρκους συμμάχους σας”

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα πληροφορίες των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα και η Ουάσινγκτον διεξάγουν μυστικές διαπραγματεύσεις εκτός του πλαισίου των συριακών συνομιλιών που πραγματοποιούνται στη Γενεύη. 
,
“Δεν υπάρχουν μυστικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. 

“Δηλώσεις ότι υπάρχει κάποιος μυστικός δίαυλος επικοινωνίας ή ακόμη πως μέσα σε αυτό τον μυστικό δίαυλο επικοινωνίας κάποιος έχει υποσχεθεί να αποφασίσει το μέλλον του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ παρακάμπτοντας το πλαίσιο των συριακών συνομιλιών, είναι ένα ψέμα”. 

“Πιστεύω πως αυτή είναι μια απόπειρα να εμποδιστεί η εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που βασίζεται σε μια ρωσο-αμερικανική συμφωνία που υποστηρίζεται από όλους και όπου υπογραμμίζεται σαφώς: Μόνο ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει το μέλλον της Συρίας”, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεφέρουν τους Τούρκους εταίρους τους που εξακολουθούν να εμποδίζουν τη συμμετοχή των Κούρδων στις ενδο-συριακές συνομιλίες. 

“Ο κύριος σκοπός των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη αυτή τη στιγμή, και αυτό δεν είναι μυστικό και πάντοτε το λέγαμε, είναι να υπάρξει μια πραγματικά αντιπροσωπευτική αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης. Αυτό προϋποθέτει πως οι Αμερικανοί εταίροι μας πρέπει απλώς να συνεφέρουν τους τούρκους συμμάχους τους, οι οποίοι εξακολουθούν μόνοι τους να εμποδίζουν μια αντιπροσωπεία του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης από το να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις”, είπε.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εισαγγελέας: Διεθνής εγκληματική οργάνωση πίσω από το «ναρκοπλοίο» Noor 1

Η εισαγγελέας περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης προσπάθησαν να προσδώσουν νομιμοφάνεια στο ταξίδι του Noor 1.

Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση στην πολύκροτη δίκη του Noor1, «δείχνοντας» ως αρχηγό τον Αιμίλιο Κοτσώνη και από δίπλα του τους Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη, Καλαφάτη, Κουρούβανη και Φάρο!

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Τρουπή για τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση του Noor1, μεταξύ αυτών και για το πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού, με τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελλάδα. Οπως τονίζεται ο Αιμίλιος Κοτσώνης βρισκόταν από το 2012 πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το ναρκοπλοίο και μαζί με τους Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη, Καλαφάτη, Κουρούβανη, Φάρο, αλλά και τον αποθανόντα Μπασκάλ είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση που είχε έδρα τον Πειραιά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Εχουμε να κάνουμε με διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση. Με δομή ομάδας, με απόλυτη ιεραρχία, με διακριτούς ρόλους και συντονισμένη δράση που επιδίωξη τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων περι ναρκωτικών, άγνωστων τεράστιων ποσοτήτων, που ήταν τουλάχιστον 2,1 τόνοι ηρωίνης. Η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε στον Πειραιά κι εκεί μετείχαν: Κοτσώνης, Γιαννουσάκης, Μπουρδούβαλης, Καλαφάτης, Κουρούβανης, Φάρος, ο αποθανών Μπασκάλ κι άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα. Αυτοί σε κοινή δράση οργάνωσαν κι έθεσαν σε εφαρμογή το ταξίδι του Noor1, από το Αντμάν στην Ελλάδα κι από εκεί το φορτίο του θα πήγαινε σε Ολλανδία, Βέλγιο, Μ.Βρετανία κι αλλού.

Για την οργάνωση και την εκτέλεση του ταξιδιού έγινε προσεγμένη προετοιμασία που διήρκεσε μήνες κι ο καθένας βρισκόταν πάντα σε συνεννόηση με τους υπολοίπους. Ο Κοτσώνης από το Νοέμβριο του 2012 βρίσκεται πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση που σχετίζεται με το Noor1 και είχε πάντα επαφή με το εν λόγω πλοίο. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ίδρυσε την εταιρία Arab Waves, πάντα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε όταν η οργάνωση αποφάσιζε να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός για να αγοραστεί το φορτίο, να το έκανε μέσω αυτής της εταιρίας, καθώς απαιτούνταν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία τελικά δεν λειτούργησε ποτέ, κάτι όμως που είναι λογικό, αφού πρώτα θα έφταναν με ασφάλεια τα ναρκωτικά και μετά θα έμπαιναν τα χρήματα, για το σκοπό αυτό μάλιστα είχε στείλει ο Κοτσώνης το διαβατήριο του στον Γιαννουσάκη, για να το στείλει αυτός στην πορεία στον πράκτορα στο Ντουμπάι.

Ολη αυτή η εγκληματική ομάδα, οι έξι, ο Μπασκάλ και οι άγνωστοι δράστες, πάντα στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, δημιούργησαν με επιτυχία το σκηνικό μιας νομιμοφανούς ναύλωσης και υποναύλωσης του πλοίου, ώστε να φαίνεται ότι αυτό εκτελεί μία εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή δημιούργησαν συνειδητά ένα προκάλυμμα νομιμότητας για το ταξίδι του Noor1 από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα». 

Σημειώνεται πάντως πως η πρόταση της εισαγγελέως σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική: οι δικαστές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν απόφαση κατά τη δική τους κρίση, που μπορεί να είναι ακόμη και τελείως διαφορετική από αυτή της κ.Τρουπή.

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε βαθμό κακουργήματος 61 πρoσώπων που έδωσαν τραπεζικά δάνεια 322,5 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την ποινική δίωξη υπουργών και διοικητών τραπεζών προτείνει το εισαγγελικό πόρισμα του Γ. Καλούδη για τις αμαρτωλές και παράνομες δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν με τα κόμματα και δεν αποπληρώθηκαν ποτέ αλλά τα πληρώνει τώρα ο ελληνικός λαός με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Ο γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, σχετική συνέντευξη του οποίου περιλαμβάνει το περιοδικό PRONEWS αποκάλυψε το «εισαγγελικό πόρισμα του Γ. Καλούδη», με το οποίο ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος προτείνει να απαγγελθούν βαρύτατες καταγγελίες σε 61 συνολικά πρόσωπα, τα οποία συνήργησαν και έβαλαν την υπογραφή τους στις αμαρτωλές και παράνομες δανειακές συμβάσεις.

Μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα Υπουργών και Διοικητών Τραπεζών, που προτείνει η ποινική δίωξη είναι τα εξής:

«Παπακωνσταντίνου, Σπυρόπουλος, Πολυχρόνη, Σημαιοφορίδης, Δασκαλάκη, Σκόρδας, Σοφιανός, Παπανδρέου, Πάτσιος, Ζωγόπουλος, Πανταλάκης, Μηλιάκος, Ταμβακάκης, Τουρκολιάς, Φραγκέτης, καθώς και άλλοι πολλοί ακόμη ευυπόληπτοι και καθώς πρέπει Έλληνες της λεγόμενης καλής κοινωνίας των Αθηνών, «φιγουράρουν» στο πόρισμα του οικ. Εισαγγελέα Γ. Καλούδη. Ήδη έφτασαν οι κλήσεις των τριών πρώτων μαρτύρων, οι οποίοι θα καταθέσουν την Πέμπτη 21 Απριλίου ενώπιον της Δικαιοσύνης για την πολύκροτη υπόθεση των θαλασσοδανείων των κομμάτων. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη θέλετε;».

Ψευδομάρτυρες από την Τράπεζα της Ελλάδος


Επίσης αποκάλυψε, πως πριν λίγες ημέρες ο οικονομικός εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης και συγκεκριμένα στις 06.04 τον κάλεσε να δώσει μαζί με τους επιτελείς του να δώσει συμπληρωματικές πληροφορίες: «Μου τηλεφώνησε», είπε «και ζήτησε να συναντηθούμε, αφού την μηνυτήρια αναφορά υπέγραφα εγώ ως Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος. Εκεί πληροφορήθηκα, εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι είχαν καταθέσει στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας πως όλες οι χορηγήσεις είχαν γίνει όπως ορίζουν οι κανονισμοί και οι διατάξεις και άρα ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γ. Καλούδης κακώς ζητά την δίωξη Υπουργών, Βουλευτών, κομματικών ταμιών καθώς και των τραπεζιτικών στελεχών».

Επιδεικνύοντας ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τις συνημμένες κλήσεις προέβλεψε πως:

«Αυτή η εξέλιξη που θα κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους».

Πριν λίγες ημέρες ο οικονομικός εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης και συγκεκριμένα στις 06.04. 2016 τον κάλεσε μαζί με τους επιτελείς του να δώσει συμπληρωματικές πληροφορίες:

Τα δάνεια που έχουν λάβει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανέρχονται συνολικά στο κολοσσιαίο ποσό των 322,5 εκατ. ευρώ, βάσει του εισαγγελικού πορίσματος.

Από αυτά το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει 125,5 εκ. ευρώ και η Νέα Δημοκρατία 197 εκ. ευρώ.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κατρεμέρ(Liberation): Ο Τόμσεν έχει εμμονική αντιπάθεια προς την Ελλάδα

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος και ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους και καλά πληροφορημένους ανθρώπους στην Ευρώπη, στα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Φίλος της Ελλάδος και έχοντας έρθει πολλές φορές στην χώρα μας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Real.gr, δεν διστάζει να ρίξει πολλές ευθύνες στις Βρυξέλλες για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την ευρωπαϊκή κρίση, ενώ πιστεύει πως ο ρόλος του ΔΝΤ στη χώρα μας πλέον τελείωσε και πως είναι σειρά της Παγκόσμιας Τράπεζας να αναλάβει τη θέση του για την ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος σχολιάζει παράλληλα επικριτικά τον Πολ Τόμσεν, θεωρώντας πως έχει αναπτύξει σχέσεις εμμονικής αντιπάθειας προς την Ελλάδα.

Για τις σχέσεις Παρισιού-Αθηνών, επισημαίνει πως χωρίς τη βοήθεια της Γαλλίας, η Γερμανία θα είχε ζητήσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, ενώ δεν κρύβει πως οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ Φ. Ολάντ και Αλ. Τσίπρα δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους, κυρίως λόγω της ελληνικής διαχείρισης του προσφυγικού.


Δηλώνετε απαισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης, ισχύει το ίδιο και για το μέλλον της Ελλάδας; 

Ξεκινώντας, να σας πω ότι η ελληνική κρίση έβαλε σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έκανε σοβαρά λάθη στην διαχείριση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της.

Αλλά αν έκανε λάθη είναι και ευθύνη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Είχαμε την πρώτη προειδοποίηση όταν το 2005 η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι είχαν δοθεί ψεύτικα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα, αλλά από εκεί και μετά κανείς δεν «έλαβε το μήνυμα».

Τι κάνουμε τώρα; Θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα για να βγει από το αδιέξοδο μέσα στο οποίο βρίσκεται. Η χώρα σας βρίσκεται υπό το καθεστώς των μνημονίων γιατί το κράτος είναι στο μεγαλύτερο βαθμό του πελατειακό και διεφθαρμένο. Ναι μεν σε σχέση με το 2009 έχει γίνει πρόοδος, αλλά είναι ανεπαρκής.

Είστε χρόνια ανταποκριτής στις Βρυξέλλες. Συνομιλείτε με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή ο Πιερ Μοσχοβισί. Τι σας λένε; Είναι ευχαριστημένοι από την ελληνική κυβέρνηση και τις ενέργειες της; Πως κρίνετε τις αντιδράσεις τους; 


Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν την εντύπωση και την αίσθηση ότι έχασαν πολύτιμο χρόνο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν επείγουσες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε ότι θα μπορούσε να κερδίσει το «bras de fer» με την ΕΕ.

Ετσι αντί να μεταρρυθμίσει το κράτος, την οικονομία, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος προσπαθώντας να εκταμιεύσει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις. Φυσικά αυτό ήταν αδύνατο. Χάθηκε πολύς χρόνος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε πολύ από την αξιοπιστία της στα μάτια των Ευρωπαίων.

Υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα. Γι’ αυτό άλλωστε οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση του προγράμματος μπορεί να πάρουν πολύ καιρό.

Αυτή η επιφυλακτικότητα είναι πιο έντονη τώρα μετά τη διάσταση απόψεων της Αθήνας με το ΔΝΤ; 


Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι το ΔΝΤ και οι εκπρόσωποι του στην Ελλάδα, που έχουν πρόβλημα με την χώρα σας. Πιστεύω ότι το λάθος του ΔΝΤ ήταν ότι άφησε πολύ καιρό στην θέση του τον Πολ Τόμσεν που σιγά-σιγά αντιπάθησε την Ελλάδα και πήρε προσωπικά το θέμα.

Κι αυτό γιατί από το 2010 ήρθε αντιμέτωπος με διαδοχικές κυβερνήσεις που του έλεγαν συνεχώς ψέματα κι έκαναν τακτικισμούς. Αυτή του η αντιπάθεια έφτασε σε σημείο να γίνει εμμονική.

Πιστεύω ότι ο Τόμσεν δεν πιστεύει καθόλου στις ικανότητες της Ελλάδας να μεταρρυθμιστεί κι αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι πιο θετική.


Το να πιστεύουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΖ απέναντι στην Ελλάδα είναι ένα λάθος. Υπάρχουν προβλήματα. Και πολλά.

Δηλαδή;

Οι Ευρωπαίοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ δίνει βάρος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους επειδή τα χρήματα που θα πρέπει να κουρευτούν δεν είναι τα χρήματα του ΔΝΤ, είναι τα χρήματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γερμανία είπε πρόσφατα ότι θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη διάσταση ΕΕ-ΔΝΤ;

Η Γερμανία ήθελε πάντα να είναι παρών το ΔΝΤ για έναν απλό λόγο: Το ΔΝΤ έχει την τεχνογνωσία για τη διαχείριση δημοσιονομικών κρίσεων που δεν έχει η ΕΕ και χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ η Ευρώπη θα έκανε ακόμη περισσότερα λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Εγώ πιστεύω ότι πλέον δεν θα έπρεπε να ζητηθεί από το ΔΝΤ αλλά από την Παγκόσμια Τράπεζα να σπεύσει προς βοήθεια της Ελλάδας, γιατί πρόκειται λιγότερο για δημοσιονομικά προβλήματα και περισσότερο για δομικό πρόβλημα του κράτους. Η Παγκόσμια Τράπεζα κατέχει αυτή την τεχνογνωσία.

Στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση;


Με τους Ευρωπαίους τους οποίους μιλάω φοβούνται όντως τη διεξαγωγή εκλογών και μια νέα περίοδο αστάθειας στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά πολλοί είναι εκείνοι που ελπίζουν να απαλλαγούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το πολιτικό κόμμα που πιθανά θα διαδεχθεί την κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ. Κι αυτή η εναλλακτική δεν δείχνει να είναι καλύτερη.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε δεκτή πολύ θετικά εδώ στις Βρυξέλλες γιατί είναι νέος, μεταρρυθμιστής, θέλει να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Ωστόσο στον πυρήνα του κόμματος του παραμένουν οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Τελικά ο Φρανσουά Ολάντ έχει εγκαταλείψει τον Αλέξη Τσίπρα; Που βρίσκεται η αλήθεια;


Ο Φ. Ολαντ όντως πήρε αποστάσεις από τον Α. Τσίπρα όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Όπως μου μεταφέρουν γάλλοι αξιωματούχοι στήριξε και στηρίζει την Ελλάδα, όχι τον Αλέξη Τσίπρα.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η γαλλική Προεδρία εκτιμούσε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική. Όπως το εξήγησε κι ο Ολάντ στους γάλλους πολίτες σε διάγγελμα του στις 14 Ιουλίου, είχε ζητήσει να ερευνηθούν οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Όταν είδε τα αποτελέσματα κατάλαβε ότι το Grexit δεν ήταν λύση.

Από την άλλη ο Φ. Ολάντ είχε να αντιμετωπίσει και τη σκληρή στάση των Γερμανών. Ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα, οι προϋποθέσεις που έθεσε το Βερολίνο ήταν εξαιρετικά σκληρές. Και θα ήταν ακόμα πιο σκληρές χωρίς την Γαλλία. Η Γαλλία λοιπόν παρέμεινε πιστή δίπλα στην Ελλάδα.

Και το προσφυγικό; Ποιο ρόλο έπαιξε;


Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης η Γαλλία απομακρύνθηκε από τον Α. Τσίπρα γιατί τον θεωρούν εν μέρη υπεύθυνο για την προσφυγική κρίση και κατ’ επέκταση, η γαλλική Προεδρία δεν έχει «χωνέψει» ότι δύο από τους τρομοκράτες που χτύπησαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015 πέρασαν «περπατώντας» από την Ελλάδα.

Όταν, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Παρίσι ελπίζοντας να επιτύχει την υποστήριξη του Ολαντ πάνω στο προσφυγικό, δεν βρήκε ανταπόκριση γιατί οι γάλλοι ήταν έτοιμοι να δεχθούν την αποβολή της χώρας σας από την Σένγκεν μιας και οι Έλληνες δεν έκαναν αυτά που έπρεπε. Τελικά συμμορφώθηκαν αλλά οι Γάλλοι για πολλούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

''Θέλω να δω τον Πάπα, θέλω να τον δώ!''..*

     Επειδή δεν είναι σωστό να ασχολούμαστε μόνο με σούργελα, μεταμφιεσμένα ή όχι,
..πρέπει να ασχοληθούμε και λίγο με σοβαρούς ανθρώπους.

Σαν κι αυτούς που επισκέφτηκαν την Μυτιλήνη το προηγούμενο Σάββατο.
Πατριάρχες και Πάπες
και Αρχιεπίσκοποι.
Η σοβαρότητά τους έγκειται βεβαίως στο γεγονός πως επισκέφθηκαν το νησί για να ευαισθητοποιήσουν την παγκοσμιότητα στο δράμα των προσφύγων, των εμφυλίων πολέμων, και λοιπά και λοιπά.

Να ευασθητοποιήσουν την παγκοσμιότητα βεβαίως βεβαίως,
..γιατί κατά τ' άλλα είναι εντελώς ανίκανοι ή και άβουλοι ως προς το να αποτρέψουν την ''παγκοσμιοποίηση'', απ΄ το να δημιουργεί πολέμους που δημιουργούν αυτούς τους πρόσφυγες.
Και είναι ακόμη, περισσότερο απρόθυμοι, και περισσότερο άβουλοι απ' το να αποτρέψουν τις διάφορες ''ενώσεις'' τοκογλύφων, του να καταστρέφουν μιά χώρα κι έναν λαό,
..επιτρέποντας έτσι με την απροθυμία τους την δημιουργία εν καιρώ ειρήνης, συνθηκών πολέμου, φτώχειας και εξανδραποδισμού.

Δυστυχώς διαχρονικά η επίσημη Εκκλησία και ο ανώτατος κλήρος υπήρξαν δεκανίκια ή και τσιράκια της εξουσίας,
..είτε αυτή υπήρξε ήπια, είτε τυρρανική και βάναυση εναντίον των λαών.
Η σύμπλευση εκκλησίας-κλήρου-εξουσίας θεωρείται τόσο δεδομένη, που οι λίγες εξαιρέσεις (κι αυτές προερχόμενες κατά συντριπτική πλειοψηφία από τον κατώτατο κλήρο, έναν κλήρο που έτσι κι αλλιώς συγχέεται με την λαϊκή μάζα), δημιουργούν ιστορικά τεράστια αίσθηση.

Και είναι τόσος ο φαρισαϊσμός, ο ιησουιτισμός και η βλακώδης έπαρση των επίσημων Εκκλησιών δυτικών και ανατολικών,
..που η μεν δυτική Εκκλησία με φανφάρες, εν χορδαίς και οργάνοις διατυμπανίζει πως αναγνωρίζει πιά μετά από τέσσερεις αιώνες, πως η γή γυρίζει, ή ότι είναι σφαιρική και δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος,
..η δε ανατολική εκκλησία, παραδέχεται σιωπηρά, μουλωχτά, πως ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε σε κάποια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, κάποτε, πριν κάποιες χιλιάδες χρόνια, όπως ''συνάγεται από τας Γραφάς''.

Δηλαδή τί πανηγυρίζεις ''αγιώτατε'';
Τον απύθμενο εγωϊσμό της Εκκλησίας σου, που επί τέσσερεις αιώνες αρνιόταν το αυτονόητο;
Που χιλιάδες και χιλιάδες αθώοι στάλθηκαν στην πυρά για τις ιδεοληψίες της πίστης σου;
Και είσαι τόσο περήφανος γι αυτό, που το διατυμπανίζεις;
Και πού είναι αγιώτατε η δυναμική αντίδρασή σου προς τους ηγέτες της ''πολιτισμένης'' σου δύσης για την κακουργία που συντελείται στην χώρα μας,
..κι ακόμα περισσότερο στις χώρες του ''τρίτου'' και ''τέταρτου'' κόσμου, όπου με την ανοχή των Εκκλησιών ο μεσαίωνας δεν τελείωσε ποτέ,
..όπου η ανθρώπινη, και δη η παιδική ζωή κοστίζει κλάσμα μόνο των ιερατικών σου αμφίων,
..και όπου η όποια συμβολή της Εκκλησίας σου εξαντλήθηκε στον εκχριστιανισμό (βίαιο ή όχι δεν έχει καμία σημασία για σάς) των ντόπιων πληθυσμών;

Οι κοινωνίες γνωρίζουν πιά πως δεν έχουν και πολλά να περιμένουν από τις επίσημες Εκκλησίες.
Έτσι κι αλλιώς αποτελούσαν κι αυτές ανέκαθεν μέρος του συστήματος.
Και μάλιστα σκληρό.
Και μάλιστα τόσο ύπουλα καταπιεστικό με τον καθησυχαστικό και υφεσιακό τους λόγο,
..που οι ''κοσμικές'' εξουσίες δεν είχαν ποτέ αντίρρηση να παραχωρήσουν μέρος της ισχύος τους και σ' αυτές.

Αφήστε λοιπόν τις παράτες και τις ανθρωπιστικές παραστάσεις για τους κατ' εξοχήν απατεώνες: τους πολιτικούς.
Η παρουσία σας και μόνο δεν θα λύσει ποτέ, κανένα πρόβλημα.
Η ανθρωπότητα δεν θα σωθεί, ούτε καν θα βελτιωθεί από μόνη την περιστασιακή παρουσία σας.

Άλλωστε το ξέρετε καλά ως καλοί χριστιανοί, και οι μεν και οι δε,
..πως τα θαύματα έχουν τελειώσει,
..μετά την εποχή του Κυρίου!..

* Τίτλος οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, με ομώνυμο μουσικό τραγούδι-σουξέ.


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Ελλάδα, γιά πρώτη φορά, τίμησε την...πόλη ''Ελλάδα'' (Greece) στην Πολιτεία (State) Νέας Υόρκης, ΗΠΑ


Μια ιστορική διπλωματική τελετή  στο Δημαρχείο της πόλης Greece για να τιμήσει τους ανθρώπους και την πόλη. Αυτή η ιστορική επίσκεψη του κ Κουικ σηματοδοτεί την πρώτη διπλωματική επίσκεψη στην πόλη  από την ίδρυσή της  το 1822 .

'' ... Η πόλη της ΗΠΑ, πήρε το όνομα Greece το 1822.
Πήρε το όνομά της από τη χώρα της Ελλάδας, ως ένδειξη υποστήριξης, για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Έλληνες που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους από τους Τούρκους.
Το όνομα είναι επίσης ένα αφιέρωμα σε αυτό το αρχαίο έθνος ,σύμβολο της πνευματικής και αθλητικής αριστείας ... ''


Τον πρωθυπουργό και την ελληνική Κυβέρνηση στις λαμπρές εκδηλώσεις (Δημαρχείο και αλλού), εκπροσώπησε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τ. Κουίκ, που επέδωσε στην αντιδήμαρχο της πόλης Michelle Marini (γιά τους κατοίκους της), τιμητική διάκριση, εκ μέρους του πρόεδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Επίσης, επέδωσε και ευχαριστήρια επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. (Ο δήμαρχος, εξαιτίας απρόοπτου θέματος υγείας, δεν παραυρέθηκε στην τελετή)... Και την εκδήλωση αυτή -γιά να τιμηθεί η πόλη ''Ελλάδα''- διοργάνωσε η Συνομοσπονδία ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο''.To κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού στον δήμαρχο και στους κατοίκους της πόλης Greece:


«Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι,... Με ιδιαίτερη χαρά, σας απευθύνομαι στέλνοντας ένα μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αμερικής. Η επίσκεψη του Υφυπουργού κ. Τέρενς Κουίκ στην πόλη Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω την ιστορική σημασία και φυσική ομορφιά της πόλης σας, ενός τόπου - σύμβολο των στενών δεσμών που ενώνουν τους δύο λαούς μας.
Είμαι υπερήφανος, όπως και όλοι οι Έλληνες, που μία πόλη με το όνομα Ελλάδα βρίσκεται στην Αμερική. Οι ιδρυτές της Ελλάδας, ως γνήσιοι Φιλέλληνες, εμπνεύστηκαν από τα μηνύματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής επανάστασης. Πάνω απ' όλα, η Ελληνική Επανάσταση και η ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους υπήρξαν καρπός του Διαφωτισμού, της αναζήτησης της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια σε απολυταρχικά και αναχρονιστικά καθεστώτα. Η Ελληνική Επανάσταση βασίστηκε στις ίδιες κοινές αξίες που αποπνέουν την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Αμερικανικό Σύνταγμα. Ο αμερικανικός αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τους Έλληνες, που μάχονταν για την ανεξαρτησία τους.
Οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η Διεθνής Κοινότητα, κάνουν το μήνυμα για δημοκρατία και αλληλεγγύη να αντηχεί πιο επίκαιρο από ποτέ. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει έμπρακτα αλληλεγγύη και φιλοξενία, παρά το γεγονός ότι είναι αντιμέτωπος με μία έντονη οικονομική και μία, δίχως προηγούμενο, μεταναστευτική κρίση.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, εσείς οι πολίτες της Ελλάδας συμβολίζεται μία γέφυρα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας που ενώνει τον αμερικανικό και ελληνικό λαό... Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι θερμά ειρήνη και ευημερία... Αλέξης Τσίπρας»


Η ομιλία του πρόεδου του ''Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου'', Βασίλη Ματαράγκα:Town Supervisor, Mr. Reilich... Deputy State Minister, representative of the Government of Greece, Mr. Quick... Members of the Town Council... Consul of Greece in New York, Mr. Koumparakis... Distinguish Guests... Ladies and Gentlemen
The following reference to the establishment of your historic town ''The Town of Greece was incorporated in 1822. It was named after the country of Greece as a show of support for the Greek people who fought for their independence from Turkish rule. The name is also a tribute to this old-world nation - a symbol of intellectual and athletic excellence'' moves us greatly and honors us as Americans of Greek descent. It also greatly moves all the Greeks not just in Greece but also throughout the world.
We are and we will always be grateful to your town for honoring Greece, the country chosen by the Gods and the ancient creators of humankind, those who gave us democracy, the arts, culture, science, etc. as their homeland. Philosophers and others chose it as their land to live in, create in and from there to give to the world everything that is valuable in western civilization today.
Mr. Reilich, Our organization, which represents all the Federations of Hellenic Associations in the United States, thanks you very much for this event and for your hospitallity. We thank you, the members of the Town Council and all the residents of your town for the great honor you have given to our native land, Greece. We honor and thanks the residents of the Town of Greece, whose ancestors 194 years ago had chosen Greece as the name of their town... Thank you very much


Σημ.: 'Ολα τα έξοδα του εκπρόσωπου πρωθυπουργού και κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις σε 'Αγιο Αυγουστίνο, Βοστώνη, Greece, καλύφθηκαν από την Οργάνωση ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'' (HANC), που διοργάνωσε τις τελετές-εκδηλώσεις.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποια ελληνικά μνημεία περιλαμβάνονται στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς


Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος. Η Ελλάδα έχει εγγράψει 17 (+5 που βρίσκονται στην σημερινή περιοχή της Τουρκίας) μνημεία και τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το μπλόγκ δεν θέλει με κανένα τρόπο να θεωρήσει ότι τα ελληνικά μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας, είναι Τούρκικα. Για το λόγω αυτό αποφάσισε να συνυπολογίσει και αυτά τα μνημεία, ως μνημεία, δωρεά του Ελληνικού τρόπου σκέψης και επιστήμης στην παγκόσμια κληρονομιά και να μην αρκεστεί στα στενά όρια των πρόσκαιρων ''πολιτικών΄΄ συνόρων.

1.ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ – ΒΑΣΣΕΣ
(Χρονολογία ένταξης 1986)
Ο φημισμένος ναός αφιερωμένος στον θεό της ίασης και του ήλιου, χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στα απόκρημνα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Ο ναός, με το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο, που έχει βρεθεί ποτέ, συνδυάζει τον Αρχαϊκό ρυθμό με την ρώμη του Δωρικού, με ορισμένα τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

2. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
(Χρονολογία ένταξης 1987)
Απεικονίζοντας τους πολιτισμούς, τους μύθους και τις θρησκείες, οι οποίες άνθισαν στην Ελλάδα για μια περίοδο μεγαλύτερη των χιλίων ετών, η Ακρόπολη περιλαμβάνει τέσσερα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της κλασσικής Ελληνικής περιόδου, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τον ναό της Αθηνάς Νίκης, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν σύμβολα της ιδέας της παγκόσμιας κληρονομιάς.

3. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
(Χρονολογία ένταξης 1987)
Το Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών, όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα, εθεωρείτο ο «ομφαλός της γης». Προσαρμοσμένος αρμονικά στο εξαίσιο τοπίο και εμποτισμένος με ιερή σημασία, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ήταν τον 6ο π.Χ. αιώνα θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο ενότητας του αρχαίου κόσμου.

4. ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
(Χρονολογία ένταξης 1988)
Σε μια μικρή κοιλάδα της Πελοποννήσου ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα. Η λατρεία του Ασκληπιού ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα, αλλά τα κύρια μνημεία, ειδικότερα το Θέατρο το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο αμιγή αριστουργήματα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Ο ευρύς αρχαιολογικός χώρος συνιστά φόρο τιμής στις ιαματικές λατρείες της Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου με ναούς και νοσοκομειακά κτίρια αφιερωμένα στους θεούς τους.

5. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – ΑΘΩΣ
(Χρονολογία ένταξης 1988)
Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Όρος Άθως απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από την εποχή του Βυζαντίου. Το «Άγιο Όρος», η είσοδος στο οποίο είναι απαγορευμένη σε γυναίκες, έχει επίσης αναγνωρισθεί ως τοπίο καλλιτεχνικής αξίας. Η διαρρύθμιση των μοναστηριών (σύνολο 20, στα οποία κατοικούν περίπου 1400 μοναχούς) έχει επηρεάσει μονές πολύ μακρινές (όπως αυτές της Ρωσίας) και η σχολή αγιογραφίας τους έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.

6. ΜΕΤΕΩΡΑ
(Χρονολογία ένταξης 1988)
Σε μια δυσπρόσιτη περιοχή των Μετεώρων, στις κορυφές απόκρημνων βράχων, μοναχοί εγκατέστησαν «τους στύλους του ουρανού», όπως τους αποκαλούσαν, τα ιερά μοναστήρια τους από τον 11ο αιώνα ως σήμερα. Την περίοδο αναβίωσης του ερημιτισμού κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον 15ο αιώμα μ.Χ., χτίστηκαν 24 μοναστήρια. Οι τοιχογραφίες των μοναστηριών, οι οποίες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αποτελούν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

7. ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Χρονολογία ένταξης 1988)
Ροτόντα, Ναός της Αχειροποιήτου, Ναός Αγίου Δημητρίου, Μονή Λατόμου, Ναός Αγίας Σοφίας, Παναγία των Χαλκέων, Ναός Αγίου Παντελεήμονα, Ναός Αγίων Αποστόλων, Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού, Ναός Αγίας Αικατερίνης, Ναός του Παντοκράτορα Σωτήρα Χριστού, Μονή Βλατάδων, Ναός του Προφήτη Ηλία, Βυζαντινά Λουτρά, Τείχη της Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 315 και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα εξάπλωσης του Χριστιανισμού. Μεταξύ των χριστιανικών της μνημείων συγκαταλέγονται προχριστιανικοί ναοί και τρίκλιτες βασιλικές εκκλησίες. Χτίσθηκαν από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα και συνιστούν μία διαχρονική τυπολογική σειρά, η οποία επηρέασε σημαντικά τον Βυζαντινό κόσμο. Τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Δαυίδ συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων αριστουργημάτων της πρώιμης χριστιανικής τέχνης.

8. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1988)
Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατείχε την Ρόδο από το 1309 έως το 1523 και μετέτρεψε την πόλη σε προπύργιο. Μεταγενέστερα, η πόλη εντάχθηκε υπό Ιταλική και Τουρκική κατοχή. Με το Παλάτι των Μεγάλων Αρχόντων, το Νοσοκομείο και τον δρόμο των Ιπποτών, η Άνω Πόλη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα της Γοτθικής περιόδου. Στην Κάτω Πόλη, η Γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζαμιά, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου.

9. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 1989)
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, σε μια κοιλάδα της Πελοποννήσου, κατοικείται από την προϊστορική περίοδο. Τον 10ο αιώνα π.Χ. η Ολυμπία έγινε το κέντρο λατρείας του Δία. Το μνημείο της Άλτης – το ιερό των θεών – συγκεντρώνει σημαντικά αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Εκτός από τους ναούς, υπάρχουν και τα υπολείμματα όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι διοργανώνονταν στην Ολυμπία, από το 776 π.Χ., κάθε τέσσερα χρόνια.

10. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΥΣΤΡΑ
(Χρονολογία ένταξης 1989)
Το θαύμα του Μοριά ανεγέρθη ως φρούριο το 1249 από τον Βασιλιά της Αχαΐας Γουλιέλμο τον Βιλλεαρδουίνο. Επανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, αργότερα κατακτήθηκε από τους Τούρκους και τους Βενετούς. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1832 αφήνοντας συναρπαστικά μεσαιωνικά ερείπια να στέκουν μέσα σε μία εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία.

11. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΛΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1990)
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας γεννήθηκε σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων. Τα ιερό του Απόλλωνα προσέλκυε προσκυνητές απ΄ όλη την Ελλάδα και η Δήλος ήταν ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι. Το νησί φέρει επιρροές από τους διαδοχικούς πολιτισμούς του «Αιγιακού» κόσμου, από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική εποχή. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εξαιρετικά εκτεταμένος και πλούσιος και αποδίδει την εικόνα ενός σπουδαίου κοσμοπολίτικου μεσογειακού λιμανιού.

12. ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ, ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1990)
Παρά τη σημαντική γεωγραφική τους απόσταση (το πρώτο στην Αττική, το δεύτερο στην Φωκίδα και το τρίτο στο Αιγαίο) αυτά τα τρία μοναστήρια ανήκουν στην ίδια τυπολογική σειρά. Οι εκκλησίες έχουν κτισθεί με μεγάλο θόλο ο οποίος στηρίζεται με μικρές αψίδες δημιουργώντας έναν οκταγωνικό χώρο. Τον 11ο και 12ο αιώνα οι εκκλησίες είχαν ποικίλο διάκοσμο, πολύχρωμες ορθομαρμαρώσεις, ψηφιδωτά και μωσαϊκά σε χρυσό φόντο, όλα χαρακτηριστικά της «δεύτερης Βυζαντινής Περιόδου».

13. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΡΑΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
(Χρονολογία ένταξης 1992)
Από την 3 χιλιετηρίδα π.Χ. πολλοί πολιτισμοί έχουν κατοικήσει σε αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου κοντά στην Μικρά Ασία. Τα ερείπια του Πυθαγόρειου, ενός αρχαίου οχυρωμένου λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και ένα εντυπωσιακό υδραγωγείο, καθώς και το Ηραίο, ο ναός της Ήρας της Σάμου, είναι ακόμα επισκέψιμα.

14. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΓΩΝ (ΒΕΡΓΙΝΑ)
(Χρονολογία ένταξης 1996)
Η πόλη Αιγαί, η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε τον 19 αιώνα κοντά στην Βεργίνα στην Βόρεια Ελλάδα. Τα πιο σημαντικά μνημεία είναι το Παλάτι, διακοσμημένο με μωσαϊκά και τοιχογραφίες και ο χώρος ταφής, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ. Ένας από τους βασιλικούς τάφους στην Μεγάλη Τύμβο, αναγνωρίστηκε ως ο τάφος του Φιλίππου του Β’ ο οποίος κατέκτησε όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη, χαράσσοντας τον δρόμο για τον γιο του Αλέξανδρο και την εξάπλωση του Ελληνιστικού κόσμου.

15. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΥΚΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΡΥΝΘΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 1999)
Οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας αποτελούν τα επιβλητικά μνημεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. και διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού. Αυτές οι δύο πόλεις συνδέονται με τα Ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία για περισσότερες από 3 χιλιετίες.

16. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΧΩΡΑ), ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ
(Χρονολογία ένταξης 1999)
Πάτμος – Patmos

Η Πάτμος, στα Δωδεκάνησα, φημίζεται ως το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον «αγαπημένο μαθητή» ανακαλύφθηκε στο νησί στα τέλη του 10ου αιώνα. Από τότε είναι τόπος προσκυνήματος και σταθμός της ελληνορθόδοξης μάθησης. Το μοναστηριακό συγκρότημα κυριαρχεί στο νησί. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, ο οποίος συνδέεται με αυτό, περιλαμβάνει θρησκευτικά και λαϊκά κτίρια.

17. ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Χρονολογία ένταξης 2007)


Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας με τα δύο φρούριά της, το παλαιό και το νέο, και με ίχνη πολλαπλών επιρροών, βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας και κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Λόγω της στρατηγικής θέσης της η Κέρκυρα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι που προστάτευε το νησί από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες. Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου.

18. ΙΕΡΑΠΟΛΗ ΦΡΥΓΙΑΣ (Στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας)


Η ίδρυση της Ιεράπολης είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους μελετητές καθώς δεν υπάρχουν γραπτές πηγές σχετικά με την ακριβή ημερομηνία ίδρυσής της. Η απαρχή της ιστορίας της πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την αποδοχή της προέλευσης της ονομασίας της. Το όνομα της πόλης, σύμφωνα με το Στέφανο Βυζάντιο, προήλθε από τους πολλούς ναούς της πόλης («Ιερά πόλις»). Στη θέση αυτή πιθανώς υπήρχε ένας μικρός οικισμός με επίκεντρο ένα ιερό πριν από την Ελληνιστική εποχή, το οποίο εξελίχθηκε σε θρησκευτικό κέντρο. Μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο, οι Σελευκίδες, οι οποίοι έλεγχαν την περιοχή, την επανίδρυσαν ονομάζοντάς την Ιεράπολη. Πιθανότεροι ιδρυτές θεωρούνται ο Αντίοχος ο Α΄ ή ο Αντίοχος ο Β΄.

Η πόλη κυριαρχούσε στην κοιλάδα του ποταμού Λύκου και αναπτύχθηκε εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή θέση της πάνω στο οδικό δίκτυο που συνέδεε το εσωτερικό τμήμα της Ανατολίας με την Μεσόγειο. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται στην επαρχία του Denizli, σε απόσταση 18 χλμ. ΒΑ του Denizli, κοντά στη σύγχρονη πόλη Παμούκαλε.

Η αρχαία πόλη θεμελιώθηκε και εξαπλώθηκε σε ένα πλάτωμα που σχηματίζεται σε επικλινή λόφο γεωλογικών σχηματισμών. Πρόκειται για συμπαγείς αποθέσεις ιζημάτων από τη ροή των ασβεστολιθικών υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή. Οι λευκές σχηματοποιημένες λίμνες, οι σταλακτίτες και οι καταρράκτες δημιουργούν μια εικόνα ιδιαίτερης ομορφιάς. Σε αυτούς τους «πύργους από βαμβάκι» οφείλει τη σύγχρονη τουρκική ονομασία της, Παμούκαλε.

Οι ιαματικές πηγές θερμών υδάτων ήταν γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ήδη από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και η εκμετάλλευσή τους ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της Ιεράπολης. Στη σύγχρονη εποχή είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας, αλλά η ανεξέλεγκτη μετατροπή του σε θέρετρο είχε αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο.

19. Η ΑΡΧΑΙΑ ΞΑΝΘΟΣ (Στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας)Ξάνθος ήταν η ελληνική ονομασία της πόλης Arñna. Η ονομασία που είχαν δώσει οι Χετταίοι ήταν Αρίνα (Arinna), που όμως δεν πρέπει να συγχέεται με την Αρίνα κοντά στην Χαττούσα. Οι Ρωμαίοι ονόμασαν την πόλη Xanthus, καθώς όλες οι ελληνικές καταλήξεις –ος άλλαξαν στα λατινικά σε –us. Η Ξάνθος ήταν το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Λυκίας και, μετέπειτα, των Περσών, Μακεδόνων, Ελλήνων και Ρωμαίων που κατά σειρά κατάκτησαν την πόλη και κατέλαβαν τις παρακείμενες περιοχές.

20. Ο ΑΡΧΑΙΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ (Στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας)

Η Τροία ή Ίλιον είναι μυθική πόλη, θέατρο του Τρωικού πολέμου, μέρος του οποίου περιγράφεται στην Ομήρου Ιλιάδα, ένα αρχαιοελληνικό έπος, του 9ου ή 8ου π.Χ. αιώνα, που περιέχει παλαιότερο υλικό (Ιλιάςσημαίνει «έπος του Ιλίου»).

Η Τροία (Τουρκ.: Truva) είναι επίσης το όνομα του αρχαιολογικού χώρου, της παραδοσιακής τοποθεσίας της Ομηρικής Τροίας, στη Μικρά Ασία, κοντά στην ακτή της σημερινής βορειοδυτικής Τουρκίας, νοτιοδυτικά των Δαρδανελίων κάτω από το Όρος Ίδα της Φρυγίας.

Κατά τη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, ιδρύθηκε στην τοποθεσία που πιστευόταν ότι ήταν η θέση του μυθικού Ιλίου, μία νέα πόλη που ονομάστηκε Ilium-Ίλιον. Άκμασε έως την ίδρυση τηςΚωνσταντινούπολης, και παρήκμασε σταδιακά κατά τα βυζαντινά χρόνια. Η ρωμαϊκή πόλη Κέλεια - Celeia (νυν Celje στη Σλοβενία) αναφέρεται από ορισμένους συγγραφείς ως Troia secunda ("δεύτερη Τροία").

Στα 1870 ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ανέσκαψε την περιοχή. Μεταγενέστερες ανασκαφές απεκάλυψαν αρκετές πόλεις κτισμένες διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη. Μία από τις πλέον πρόσφατες (Τροία VIIa) συχνά ταυτίζεται με την ομηρική Τροία.

21. ΕΦΕΣΟΣ (Στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας)Η αρχαία Έφεσος (ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος) κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ πλησίον της θάλασσας, λεγόμενη μάλιστα και "θαλασσοθέα", πλην όμως οι συνεχείς προσχώσεις του ποταμού Καΰστρου ανάγκαζε τους κατοίκους κατά μακρά διαστήματα να μετακινούν τους οικισμούς του δυτικότερα. Παρά ταύτα η αρχαία πόλη οικοδομήθηκε στις χαμηλές πλαγιές των λόφων Κορησός και Πρίων οπού στη συνέχεια αυτών εκτεινόταν η εύφορη πεδιάδα της Εφέσου το λεγόμενο Εφέσιο πεδίο. Ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος βρισκόταν ακριβώς στη πεδιάδα αυτή απέχοντας 1 μίλι (δέκα στάδια) από την πόλη. Η δε γονιμότητα της πεδιάδας της Εφέσου καθώς και η θέση της πόλης της Θαλασσοθέας σε κομβικό σημείο της φυσικής οδού επικοινωνίας της θάλασσας του Αιγαίου με την Μικρασιατική ενδοχώρα συνέβαλαν κατά μέγιστο λόγο στην ακμή της πόλης.

Η Έφεσος οφείλει την ακμή της στο ότι βρισκόταν πάντα σε στενή σχέση με τις χώρες της Ανατολής. Γύρω στον 8ο π.Χ. αιώνα, η Έφεσος έγινε το οικονομικό κέντρο της Μικράς Ασίας. Υπήρχε εκεί η πλούσια οικογένεια του Μέλανος, που οι απόγονοί της παντρεύονταν πριγκίπισσες από τη Λυδία. Η Έφεσος βρισκόταν πάντα σε καλές σχέσεις με τις Σάρδεις γιατί από εκεί εξαρτιόταν το διακομιστικό εμπόριο που της άφηνε τόσα πλούτη. Κατά τον 6ο αιώνα πέρασε κάτω από την κυριαρχία του Κροίσου, διατηρώντας όμως την αυτονομία της. Πέρασε, στη συνέχεια, διαδοχικά από την κυριαρχία του Κύρου και των επόμενων Περσών βασιλιάδων κι έτσι αποτέλεσε τμήμα του περσικού κράτους. Απελευθερώθηκε το 334 π.Χ. από τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οπότε άλλαξε το όνομά της και ονομάστηκε Αρσινόεια, από το όνομα της γυναίκας του Λυσίμαχου. Την εποχή αυτή ξαναβρήκε την παλιά εμπορική της δραστηριότητα. Αργότερα συμπεριλήφθηκε στο βασίλειο της Περγάμου και έγινε μια από τις πιο αξιόλογες ρωμαϊκές επαρχίες της Ασίας. Το 88 π.Χ. την κατάλαβε ο Μιθριδάτης, μετά όμως από την ήττα του από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, εγκαταστάθηκε εκεί το διοικητήριο του Σύλλα.

Η Έφεσος ήταν πόλη αφιερωμένη στην Άρτεμη. Η πόλη είχε στην αρχή ένα μικρό ναό, που αργότερα καταστράφηκε, για να κτιστεί το μεγαλόπρεπο Αρτεμίσιο, που η κατασκευή του κράτησε 120 χρόνια. Ο ναός αυτός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Ιωνίας. Το ιερό της Άρτεμης υπηρετούσαν ιερείς και ιέρειες παρθένοι, που ονομάζονταν Μεγάβυζοι. Ο ναός καταστράφηκε το 356 π.Χ., ξαναχτίστηκε και τελικά τα μάρμαρά του έγιναν οικοδομικά υλικά για διάφορα βυζαντινά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη.

22. Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας)


Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, (τουρκικά Ayasofya, λατινικά Sancta Sophia ή Sancta Sapientia), γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά Η Μεγάλη Εκκλησία[1], ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο (τουρκικά Ayasofya Müzesi). Προηγουμένως είχε υπάρξει εκκλησία του Βυζαντινού κράτους η οποία είχε κτιστεί επί Κωνσταντίνου Α' και Κωνσταντίνου Β' (324-360 μ.Χ,) και η οποία καταστράφηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.).

Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε κοντινή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν από πυρκαγιά.

Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έκθεση-βόμβα στο Μαξίμου για το ΕλληνικόΤην έκθεση-φωτιά για το Ελληνικό, που συνέταξαν κορυφαίοι επιστήμονες με εντολή του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης, αποκαλύπτει η Realnews.

H έκθεση θέτει μείζονος σημασίας ζητήματα για τον διαγωνισμό και τη σύμβαση που έχει ήδη υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση.

Αποδεικνύεται η τεράστια ζημιά που κινδυνεύουν να υποστούν το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, ενώ καταρρίπτεται κάθε επιχείρημα υπέρ της υλοποίησης της συμφωνίας και ουσιαστικά δικαιώνονται όσοι κάνουν λόγο για «μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο» και για «λεόντεια σύμβαση».

Πρόκειται για την έκθεση της Ομάδας Εργου, η οποία αποτελείται από τον Νίκο Μπελαβίλα, διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου, τον Ιωάννη Πολύζο, ομότιμο καθηγητή στον ΕΜΠ και πρώην πρόεδρο του ΟΡΣΑ, τη Βίβιαν Γλένη, νομικό MSc πολεοδόμο, την Πωλίνα Πρέντου, αρχιτέκτονα MSc πολεοδόμο, τον Πασχάλη Σαμαρίνη, δρα αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, και τον Λουκά Τριάντη, δρα αχριτέκτονα-πολεοδόμο.

Η ομάδα συστάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, κατόπιν εντολής του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, προκειμένου να αξιολογήσει το επενδυτικό σχέδιο της Lamda για το Ελληνικό και να υποβάλει εναλλακτικές προτάσεις.

Η έκθεση παραδόθηκε προς τα τέλη του Μαρτίου στον υπουργό Επικρατείας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τους όρους της σύμβασης που έχουν υπογράψει από το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda, «το ελληνικό Δημόσιο και ο πωλητής (σ.σ.: ΤΑΙΠΕΔ) επιβαρύνονται με δυσανάλογο τρόπο και αναλαμβάνουν υπερβολικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απέναντι στον αγοραστή, ώστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επένδυση στο μέλλον να τους επιβαρύνει υπέρμετρα».

Η σύμβαση διασφαλίζει, σε κάθε περίπτωση, τη Lamda, παρέχοντάς της πλήθος δικαιωμάτων, σε αντίθεση με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει πλήθος υποχρεώσεων για καταβολή αποζημιώσεων.

Παράλληλα, εντοπίζονται όροι που αντίκεινται στη νομοθεσία της Ε.Ε. περί «κρατικών ενισχύσεων».

Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη που έχει ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση και αναλύει τη σύμβαση ΤΑΙΠΕΔ-Lamda. Προηγήθηκε η διαταγή έρευνας από τον οικονομικό εισαγγελέα για το ύψος του τιμήματος, με τα δύο πρώτα πορίσματα να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκταση πωλήθηκε -και μάλιστα μετά από σκιώδεις διαγωνιστικές διαδικασίες- σε πολύ μικρότερη τιμή (915 εκατ. ευρώ) από την πραγματική της αξία, την οποία το ΤΕΕ, με έκθεσή του το 2014, εκτίμησε στα 3 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda συνεχίζουν να συζητούν με στόχο «οριακές αλλαγές» στο επενδυτικό σχέδιο που έχει καταθέσει η εταιρεία.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σεισμός στη ΝΔ - Διαλύθηκε το συνέδριο της ΟΝΝΕΔΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ – ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟ

Ουσιαστικά διαλύθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη χωρίς να γίνουν ψηφοφορίες για τα όργανα της νεολαίας, αλλά και χωρίς να αναδειχθούν εκπρόσωποι της νεολαίας για το συνέδριο της ΝΔ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρωτοφανές αυτό φιάσκο, που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε αντίστοιχη διαδικασία σε κανένα κόμμα, μικρό ή μεγάλο, έχει προκαλέσει σάλο στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και έντονο εκνευρισμό στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα έπρεπε να προκύψει η νέα Κεντρική Επιτροπή, οι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και περίπου 400 σύνεδροι για το συνέδριο της ΝΔ.

Παράλληλα, το συνέδριο καλείτο να εγκρίνει σημαντικές καταστατικές αλλαγές, όπως το μητρώο μελών, η ετήσια απολογιστική συνδιάσκεψη, η εισφορά των μελών κ.α. Εν τέλει, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγιναν καθώς οι επιμέρους ομάδες και παρέες της ΟΝΝΕΔ διαφώνησαν για το απλούστερο, τον αριθμό των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτή η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις να κρατήσουν έως πολύ αργά το απόγευμα και την ώρα που ακόμα η ψηφοφορία εκκρεμούσε, συνεργεία του δήμου Ευόσμου μπήκαν κάποια στιγμή στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου και ξεκίνησαν να μαζεύουν τις καρέκλες, προκαλώντας τρομακτική αμηχανία στους ελάχιστους παρευρισκόμενους, αλλά και στην ηγετική ομάδα της ΟΝΝΕΔ, η οποία έβλεπε ένα φιάσκο μεγατόνων να εξελίσσεται.

Το συνέδριο διαλύθηκε, χωρίς να έχει εκλεγεί Κ.Ε., χωρίς να έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ στην Π.Ε. και χωρίς να έχουν εκλεγεί σύνεδροι για το συνέδριο της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα συμβάντα και φυσιολογικά εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του καθώς πρόκειται ουσιαστικά για τεράστιο κάζο και μάλιστα μια εβδομάδα πριν από τη διοργάνωση του συνεδρίου της παράταξης με αφετηρία το οποίο θέλει να δώσει το δικό του στίγμα.

Ως βασικό υπεύθυνο για το φιάσκο όλοι δείχνουν τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....