Διυλιστήριο: 08/04/15
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Associated Press: "Ετσι θα ξαναπάρει τα πάνω της η ελληνική οικονομία - Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βγάλει λεφτά"


Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε «έπειτα από τόσο πόνο» να ξανακάνει «την οικονομία της να σταθεί στα πόδια της» αναλύει το Associated Press.

Οπως αναφέρει στην αρχή του άρθρου, «η συμβουλή των οικονομολόγων είναι απλή: Επικεντρωθείτε στα βασικά». Και όταν λέμε βασικά εννοούμε «μια σταθερή κυβέρνηση, απλοποίηση των νόμων για την επιχειρηματικότητα, και αντί να προσπαθείτε να επανιδρύσετε την οικονομία, επικεντρωθείτε σε τομείς που μπορούν να έχουν οφέλη από μικρές επενδύσεις, όπως είναι ο τουρισμός και η γεωργία, για παράδειγμα».

Ομως, στην Ελλάδα «σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις».

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων σχολιάζει πως «η πολιτική αστάθεια, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής κρίσης, είναι εξαιρετικά τοξική για τους επενδυτές, που χρειάζονται να ξέρουν ότι οι κανόνες για την επιχειρηματικότητα δεν θα αλλάξουν ξαφνικά κι απροειδοποίητα» και «η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των κινδύνων». Αν και «οι προθέσεις του Τσίπρα (σ.σ. όταν ανέλαβε) ήταν καλές: να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, ωστόσο η αβεβαιότητα αποδείχθηκε εξαιρετικά επώδυνη».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι φόβοι πως η χώρα μπορεί να πεταχτεί εκτός ευρώ αύξησε και τους φόβους των επενδυτών, με αποτέλεσμα «η ελληνική οικονομία αντί για ανάπτυξη, αναμένεται φέτος να παρουσιάσει ύφεση μεταξύ 2% και 4%».

Μάλιστα, παρά την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές, η πολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Με τόση αβεβαιότητα να πλανάται πάνω από την Ελλάδα, εκείνη παλεύει να προσελκύσει τεράστιες ξένες επενδύσεις» σχολιάζει το AP, αλλά «η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι να στοχεύσει τα λίγα χρήματα που μπορεί να πάρει από επενδύσεις, να κατευθυνθούν προς βιομηχανίες οι οποίες έχουν ήδη παρουσία στη χώρα».

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για να βγάλει λεφτά

1. Κατά το αμερικανικό πρακτορείο, η γεωργία είναι ένας τέτοιος τομέας, καθώς πέρυσι συνέβαλε σχεδόν κατά 6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία των 179 δισ. ευρώ. Το πρακτορείο εκτιμά πως με μια δόση εκσυγχρονισμού της και καλύτερο marketing, θα μπορέσει να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα.

Για παράδειγμα, αν και η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, εξάγει το 60% της παραγωγής της στην Ιταλία σε χύμα μορφή, δίνοντας έτσι στον γείτονά της την ευκαιρία να κερδίσει 50% παραπάνω στην τιμή από την τελική συσκευασία.

2. Η αλιεία είναι ένας ακόμη τομέας που η Ελλάδα θα μπορούσε γρήγορα να αναπτύξει.

3. Αλλος τομέας ο οποίος θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στον ελληνικό προϋπολογισμό και τον οποίο το Associated Press χαρακτηρίζει «βασιλιά» της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Η τουριστική βιομηχανία, σχολιάζει το πρακτορείο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο αντί να παραμείνει στάσιμος. Αλλωστε, πάντα παραμονεύουν άλλοι προορισμοί που μπορεί να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, όπως η γειτονική Τουρκία.

Το πρακτορείο συμβουλεύει την Ελλάδα να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και κατά τον χειμώνα, μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα τον στοχευμένο τουρισμό σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Δεδομένου της ηλιοφάνειας και κατά τους χειμερινούς μήνες, η χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες που μετακινούνται για να συμμετάσχουν σε αγώνες golf κ.α.

4. Επίσης, η χώρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα και να βγάλει πολλά χρήματα από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς τα σε περιφερειακούς κόμβους για κρουαζιερόπλοια σε σχέση με τον τουρισμό, αλλά και σε πύλη της Ευρώπης για παγκόσμιες εισαγωγές, μέσω της επέκτασης και της αναβάθμισης των τερματικών για εμπορεύματα.

5. Ακόμα μια πηγή εισοδήματος για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι και ο πολιτισμός χωρίς απαραίτητα να συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει για παράδειγμα πολλούς ξένους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν αρχαιολογία ή φιλοσοφία, με το να αναπτύξει ακόμη περισσότερα προγράμματα στα αγγλικά.

6. Κατά το Associated Press το «ανερχόμενο αστέρι» της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσε να έχει μεγάλη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη είναι η φαρμακοβιομηχανία. Ηδη ο τομέας αντιστοιχεί στο 18% του ελληνικού ΑΕΠ, υπολειπόμενο ελάχιστα του τουρισμού (23%).

7. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η βιομηχανία παροχών υγείας και περίθαλψης, κάνοντας την Ελλάδα σε περιφερειακή αγορά, με ασθενείς από γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, να την επισκέπτονται για τη νοσηλεία τους.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για να βγάλει λεφτά

Οσο για το τι χρειάζεται να κάνει η χώρα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό δεν είναι άλλο από «ριζικές μεταρρυθμίσεις τέτοιου είδους όπως τις ζητούν οι δανειστές».

Οι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται κατά το AP ως εξής:

Πάνω από όλα, μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις,
εξορθολογισμό της νομοθεσίας για το επιχειρείν, καθιστώντας το νομικό σύστημα πιο αποτελεσματικό έτσι, ώστε να μην παίρνει μήνες ή ακόμη και χρόνια μια επίλυση διαφοράς που αφορά τις επιχειρήσεις,
απελευθέρωση της αγοράς, ανοίγοντας όλα τα κλειστά επαγγέλματα, ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός
Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τα οικονομικά του τραπεζικού τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει σταδιακά να περιορίσει τις εκροές καταθέσεων και
να θεραπεύσει τα δικά της οικονομικά, μια διαδικασία που περιλαμβάνει το να πείσει τους δανειστές της να ελαφρύνουν το τεράστιο βάρος του χρέους της.
Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει σημαντικά, αν όχι να εξαλείψει αυτή την κουλτούρα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μέσα στην οποία άνθισαν οι πελατειακές σχέσεις με τους πολιτικούς να μοιράζουν θέσεις στο Δημόσιο με αντάλλαγμα τις ψήφους.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για την πάταξη της φοροδιαφυγήςΣε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής με υπαλλήλους που ελέγχουν καθημερινά όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και αναρωτήθηκε «πώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν ακόμα να κοροϊδέψουν».

Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι δεν στοχεύουν κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. «Θα ξεκινήσουμε από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία για να πάμε και στις καντίνες μετά» πρόσθεσε.

Για τους εφοριακούς που θα βγουν στους δρόμους για ελέγχους είπε πως «θα βγει το επόμενο διάστημα η απόφαση και βάσει αυτής θα προχωρήσει το προσωπικό σε ελέγχους. Θα γίνουν και εσωτερικές εργασίες για να φέρουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θα κατεβάσουν ρολά οι εφορίες, θα είναι μέσα οι υπάλληλοι και για έκτακτες περιπτώσεις».

Σε ερώτηση για τους ελέγχους στις λίστες (Λαγκάρντ κλπ) απάντησε ότι «ως προς την εικόνα για το 2015 σε σχέση με το 2014, εάν ελέγξουμε αντίστοιχες περιπτώσεις, τώρα έχουμε πάει στις 600 χιλιάδες ανά υπόθεση μέσο όρο (φόρο) ενώ το 2014 ήταν 370 χιλιάδες. Άρα αυξάνουμε ποιοτικά και ποσοτικά τους ελέγχους. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ξέροντας όλα τα όρια, νομικά, χρονικά κλπ».

Παράλληλα, απέκλεισε να δοθεί περαιτέρω παράταση για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος επιλέξει να μην την υποβάλει εγκαίρως θα πληρώσει και τις επιπτώσεις. Στις 26 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «προσπαθούμε -με δεδομένη την οροφή του- να κάνουμε τον φόρο πιο δίκαιο». «Δεν μπορώ να αναφερθώ στις προτάσεις, τεκμηρίωσή μας είναι να γίνει πιο αναλογικός και δίκαιος ο φόρος» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων είπε ότι «πήγε καλά και είναι στα θέματα της διαπραγμάτευσης (η τυχόν επανάληψή της)».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Forbes: Επενδυτική ευκαιρία για το 2015 το Ελληνικό Χρηματιστήριο


Ως την επενδυτική ευκαιρία του 2015 παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο άρθρο του Forbes.

Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι είχε τη χειρότερη επίδοση εδώ και 28 χρόνια τη Δευτέρα, μετά την επαναλειτουργία του ύστερα από πέντε εβδομάδες που παρέμεινε κλειστό, τα πράγματα, πέραν των τραπεζών, δεν ήταν τόσο άσχημα σε άλλους κλάδους, με τις περισσότερες μετοχές να διαπραγματεύονται πάνω από το κατώτερο επιτρεπόμενο όριο.

Προφανώς, υπάρχει κάποιο «κυνήγι» ευκαιριών μεταξύ των ξένων επενδυτών που είναι καλύτερα τοποθετημένοι στην αγορά, καθώς δεν έρχονται αντιμέτωποι με τα capital controls όπως οι έλληνες επενδυτές.

Παράλληλα, επισημαίνεται, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κοντά στο 80% του μέσου όρου των 28 ετών, στις 670 μονάδες, το GREK που αντιπροσωπεύει τις 20 μετοχές του FTSE του Χ.Α. στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, διαπραγματεύεται περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν από το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Γι' αυτό τον λόγο, σύμφωνα με το Forbes, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αποτελέσει την επενδυτική ευκαιρία του 2015, όπως ήταν η μεγάλη επενδυτική ευκαιρία του 2014, αν και θα ήταν καλή ιδέα οι επενδυτές προτού στοιχηματίσουν σε ένα βιώσιμο ριμπάουντ του Χ.Α., να αναμένουν να έχουν μια σαφέστερη εικόνα του πολιτικού φάσματος της Ελλάδας.


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γερμανοί και Βρετανοί αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς Μέρκελ στην ελληνική κρίση

Αποδοκιμάζουν οι Γερμανοί, αλλά και οι Βρετανοί τον τρόπο που η Άνγκελα Μέρκελ χειρίστηκε την ελληνική κρίση χρέους σύμφωνα με το YouGov.co.uk.

Η αδιάλλακτη στάση που κράτησε η Μέρκελ επανέφερε εικόνες από τη «σκληρή Γερμανία» και καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα έφτασαν στο σημείο καμπής στα social media η λέξη «πραξικόπημα» έγινε πολύ δημοφιλής.

Η έρευνα του YouGov σε επτά ευρωπαϊκά κράτη δείχνει ότι μόνο στη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία θεωρούν ότι η Γερμανία κράτησε τις ισορροπίες στο θέμα της ελληνικής κρίσης.

Οι μισοί Βρετανοί θεωρούν ότι η Γερμανία φέρθηκε πολύ άσχημα και μόνο το 21% ότι έπραξε σωστά, ενώ το 51% των Γερμανών αποδοκιμάζει τη στάση της κυβέρνησής του.

Αυτά τα ποσοστά είναι ακόμα καλύτερα από εκείνα που δόθηκαν για τον χειρισμό της κρίσης από το ΔΝΤ, την Ελλάδα και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Στη Βρετανία οι ψηφοφόροι των Εργατικών είναι πιο κριτικοί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση (με 33% έναντι 22% των Συντηρητικών).

Στη Βρετανία επίσης δοκιμάζεται η δημοφιλία της Άνγκελα Μέρκελ. Τον Φεβρουάριο οι θετικές γνώμες ήταν 44% και 11% οι αρνητικές, αλλά πλέον τα ποσοστά 33% και 27% αντίστοιχα.

Και πάλι το ποσοστό των Εργατικών είναι μικρότερο (4%) από αυτό των Συντηρητικών (16%).

Grexit

Παρόλο που οι φόβοι για ένα Grexit έχουν προσωρινά υποχωρήσει, η αστάθεια παραμένει καθώς οι συνθήκες της νέας συμφωνία μπορεί να έχουν ως συνέπεια να καταφύγει ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόωρες εκλογές.

Και το ποσοστό των Γερμανών που θα ήθελαν να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ είναι 58% έναντι 31% αυτών που θα ήθελαν να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Πάντως, οι περισσότεροι Γερμανοί (57%) αμφιβάλλουν ότι αυτό θα συμβεί.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Από έναν μόνο γιατρό ζημιά 480.000 Ευρώ για παράνομες συνταγογραφήσεις

Γιατρός, παραπέμπεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατηγορούμενος για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Η υπόθεση αφορά το διάστημα 2007-09, κατά το οποίο ο ίδιος ήταν διορισμένος, ως Επιμελητής Β', σε περιφερειακό ιατρείο του ΕΣΥ, στο Πλατύ Ημαθίας.

Ο κατηγορούμενος γιατρός φέρεται ότι εξέδωσε εκατοντάδες συνταγές, για χορήγηση ακριβών φαρμάκων σε ασθενείς, τους οποίους ουδέποτε εξέτασε και για ανύπαρκτες παθήσεις. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, πρόκειται για πάνω από 1500 συνταγές, που αφορούσαν φάρμακα, την αγορά των οποίων κάλυπτε εξ ολοκλήρου το ΙΚΑ. Η δε ζημιά που προκλήθηκε στο Ίδρυμα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 480.000 ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι είχε μία φαρμακοποιός, σε χωριό της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας εμφανίζονταν να εκτελούνται οι συνταγές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο βρίσκεται σε απόσταση 83 χιλιομέτρων από το περιφερειακό ιατρείο του κατηγορούμενου γιατρού.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για την εμπλοκή της φαρμακοποιού στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία. Η ίδια, πάντως, φέρεται να "πρωταγωνίστησε" και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αύγουστο μήνα υπάρχουν ειδήσεις;..

     Εξαρτάται.
Είναι είδηση πως μέχρι τις τάδε του μήνα ''πρέπει'' να υπογράψουμε νέο μνημόνιο για να πάρουμε την δόση μας;

Είναι είδηση η περικοπή των συντάξεων κατά 18%;
Η άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων;
Η 100% προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες;
Είναι μήπως είδηση που
η τετρα-τρόϊκα μπαινοβγαίνει στα υπουργικά γραφεία σαν να ήταν τσιφλίκι τους;
Ή μήπως είναι είδηση το ''αντάρτικο'' διάφορων υπουργών μέχρι να αποδεχτούν (με εντολή υπουργού οικονομικών, βέβαια) τα πάντα;

Εμπίπτει στον τομέα των ειδήσεων η καθημερινή αύξηση της ανεργίας, το ''μπούκωμα'' της αγοράς, τα λουκέτα, η απελπισία, οι αυτοκτονίες;
Να εκλάβουμε ως νέο το γεγονός πως στις Σκουριές συνεχίζεται ο κλεφτοπόλεμος με την εταιρεία συμφερόντων εθνικού εργολάβου που καταστρέφει, ρημάζει το περιβάλλον,
..και πως τα ΜΑΤ του πρώην πασόκου, πρώην ΡΗΜΑΔ και νυν κρυφοφασίστα υπουργού Ηλιθίων Δηλώσεων, εξακολουθούν να κάνουν ''την δουλειά τους'' και να συλλαμβάνουν ντόπιους κάτοικους που διαμαρτύρονται;

Είναι είδηση όλα αυτά;
''Είναι μακέτο τούτο το έργο;'' που θάλεγε κι ο χλεμπονιάρης καταστροφέας της Ελλάδας, που όμως -κι αυτό κι αν είναι είδηση!- κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος και υγιής;

Αν όμως είναι είδηση πως επτά μήνες μετά τις εκλογές, και έναν μόνο μήνα μετά το 62% ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ο κοσμάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στα κάγκελα,
..τα ίδια κάγκελα που βρισκόταν και πριν,
..πως τα παράνομα κανάλια εξακολουθούν να είναι κράτος εν κράτει,
..οι τράπεζες να ανακεφαλαιώνονται και να ξανα-μανα-ανακεφαλαιώνονται με ξένα κόλυβα στην κασίδα και στις πλάτες του κοσμάκη,
..το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή να αποτελούν ντόπιο ολυμπιακό αγώνισμα,
..και το Στουρνάρι να εξακολουθεί να κατέχει δημόσια καρέκλα, εκεί που η μόνη καρέκλα που του αρμόζει είναι η ηλεκτρική,
..τότε ναί! Τον Αύγουστο έχουμε ειδήσεις!

Φρικιαστικές και ανόσιες, αλλά ειδήσεις!
Κρίμα.
Και λέγαμε να ησυχάσουμε κανά μήνα.
Φαίνεται όμως πως για να ησυχάσουμε πρέπει να χαλάσουμε εντελώς την ησυχία μας!
Και την ησυχία τους!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....