Διυλιστήριο: 02/14/18
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Στον ανακριτή 25 για το σκάνδαλο των διπλών χρεώσεων για τις σήραγγες της Εγνατίας


Ανάμεσα στους κατηγορούμενους πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας Οδού ΑΕ κατά την περίοδο 2009 και 2014 - Κατηγορούνται ότι πλήρωσαν 32,2 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ- Το πόρισμα της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης

Φεβρουαρίου 14 2018 07:15


Του Κώστα Καντούρη

Όλες οι πτυχές του σκανδάλου με τη διπλή χρέωση στην κατασκευή σηράγγων της Εγνατίας οδού, περιγράφονται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο της ανακρίτριας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Βασιλικής Ζώτου. Το κατώφλι του γραφείου της αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες περισσότεροι από 25 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας οδού Α.Ε. (2009 και 2014), οι οποίοι κατηγορούνται ότι πλήρωσαν την κατασκευάστρια εταιρία με επιπλέον 32,2 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες που ποτέ δεν προβλέφτηκαν ούτε εκτελέστηκαν.

«Οι σήραγγες διανοίχθηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης Α, Β, Β1 και Β2, δηλαδή σε χαμηλότερου κόστους κατηγορίες, ενώ στην τελική επιμέτρηση, στις αναλυτικές οριστικές επιμετρήσεις, και στα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής αφανών εργασιών, εμφανιζόταν ότι οι σήραγγες διανοίχθηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης C και D, δηλαδή σε υψηλότερου κόστους κατηγορίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυξημένες και οι ποσότητες σκυροδέματος τελικής επένδυσης και ο αντίστοιχος σιδηρός οπλισμός», υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο. Σημειώνεται ότι στο έργο που περιλάμβανε πέντε δίδυμες σήραγγες στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας (Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων), παρ’ ότι προϋπολογίστηκε και κατασκευάστηκε με συγκεκριμένο κόστος, παραδόθηκε με άλλες… προδιαγραφές κατασκευής και πληρώθηκε με αυτές, με πολύ υψηλότερη τιμή. Ενδεικτικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο πως ενώ στα φύλλα καταμέτρησης του έργου, γράφεται ότι χρησιμοποιήθηκαν 244 τεμάχια δακτυλίων ακίδων και οργάνων μέτρησης παραμορφώσεων, στην τελική επιμέτρηση ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 500.

Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση θα κληθούν να απολογηθούν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στα αδικήματα αυτά που αφορούν τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρίας. Πρόκειται εκτός των δύο πρώην προέδρων, για πρώην αντιπροέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων, που ενέκριναν τόσο τα πρωτόκολλα των συγκεκριμένων αλλαγών, ειδικά όμως την καταβολή των επιπλέον χρημάτων στην κατασκευάστρια, παρ’ ότι η προσωρινή επιτροπή δεν παρέλαβε τις συγκεκριμένες εργασίες. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι και ανώτεροι υπάλληλοι της Εγνατίας οδού Α.Ε. οι οποίοι ήταν παρόντες στο έργο και παρ’ όλα αυτά φέρονται ότι βεβαίωσαν ψευδώς επιπλέον εργασίες.

Το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται το 2015, όταν η διοίκηση της εταιρίας, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία δικαστική προσφυγή της κατασκευάστριας εταιρίας των σηράγγων, στο Πολιτικό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία διεκδικούσε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών που είχαν κατατεθεί. Το έργο μπορεί να είχε πληρωθεί, στο συγκεκριμένο τμήμα με επιπλέον 32.216.944 ευρώ, όμως η επταμελής επιτροπής προσωρινής παραλαβής τον Απρίλιο του 2012 δεν παρέλαβε τα συγκεκριμένα – επιπλέον – έργα, τα οποία έκρινε πως ήταν ελαττωματικά.

Η τότε διοίκηση της Εγνατίας οδού Α.Ε. με πρόεδρο τον Χρ. Βάρδα αρχίζει να διερευνά τους λόγους των δικαστικών προσφυγών και τις επιπλέον εργασίες που αποκαλύπτονται, ενώ η επόμενη διοίκηση με πρόεδρο τον Δημ. Ρούτο προσέφυγε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2016. Η σημερινή διοίκηση με πρόεδρος τον Απ. Αντωνούδη ακολούθησε την ίδια τακτική και κατέθεσε νέα μηνυτήρια αναφορά για άλλο τμήμα σηράγγων και επιπλέον εργασίες που χρεώθηκαν, για την οποία είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.

Εκτός της «χρέωσης» μεγαλύτερης κατηγορίας στις σήραγγες της Δυτικής Μακεδονίας, επομένως και πολύ υψηλότερου κόστους, η ανακρίτρια διαφθοράς στο κατηγορητήριο αναφέρεται σε διπλοεγγραμένες εργασίες και εργασίες διαφορετικές απ’ αυτές που είχαν προβλεφθεί κατά την εξέλιξη του έργου. «Οι συγκεκριμένες εργασίες τιμολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν με άρθρο που αφορούσε άλλες εργασίες, ενώ επιπλέον επιμετρήθηκαν και πιστοποιήθηκαν εργασίες και με άλλο άρθρο τιμολογίου ή με νέα τιμή, σαν νέα εργασία», τονίζεται στο κατηγορητήριο. Επίσης γίνεται λόγος για διπλά ημερολόγια και για ανυπόγραφα φύλλα οριστικών και τελικών επιμετρήσεων από αρμόδιους μηχανικούς της εταιρίας.

Πηγή news247.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρόταση νόμου από τους ΑΝΕΛ για κατάρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών του Βενιζέλου



Πρόταση νόμου κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, ζητώντας την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και συγκεκριμένα να μην απαλλάσσονται τα μέλη της κυβέρνησης που βαρύνονται με την κατηγορία της δωροληψίας.

Στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε με τις υπογραφές του Πάνου Καμμένου αλλά και του συνόλου της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, σημειώνεται πως τα μέλη της κυβέρνησης που εκκρεμεί εναντίον τους κατηγορία για δωροληψία θα πρέπει να υπάγονται στην τακτική Δικαιοσύνη.

Ουσιαστικά, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος προτείνει το εν λόγω αδίκημα να μην υπόκειται στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και Υφυπουργών, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αποσβεστικές ημερομηνίες που προβλέπονται.

Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση συνδέεται με τις πρόσφατες εξελίξεις για την υπόθεση της ακυρωθείσας πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καθώς ο Πάνος Καμμένος προτίθεται να απεκδυθεί -σύμφωνα και με την επιστολή που έχει προωθήσει στον Νίκο Βούτση- όποιας προστασίας παρέχει στα μέλη της κυβέρνηση ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος και το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος κατέθεσαν πρόταση νόμου ώστε τα μέλη της Κυβέρνησης να μην απαλλάσσονται από την κατηγορία της δωροληψίας και να υπάγονται στην τακτική δικαιοσύνη, όπως ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα η τροποποίηση έχει ως εξής: «Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του Π.Κ. τελούμενο από μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό δεν συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και Υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμιξη της Βουλής.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί σταθερή και επαναλαμβανόμενη θέση του Κινήματος, η οποία έχει κατατεθεί και κατά την διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΠΙΝΑΚΑΣ - H λίστα με τα 582 πασίγνωστα ονόματα της ελληνικής ελίτ που ελέγχονται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας



Στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών έχουν μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα περισσότερα από 580 νομικά και φυσικά πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Η λίστα αυτή των ονομάτων εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προς περαιτέρω έλεγχο και αφορά σε πρόσωπα και εταιρείες που την περίοδο της οικονομικής κρίσης έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Ποσά που, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία.

Από την ανάγνωση των ονομάτων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα προκύπτει πως ελέγχεται το σύνολο σχεδόν της οικονομικής ελίτ της χώρας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Πρόκειται για το σύνολο του ιδιωτικού πλούτου που έχει συσσωρευθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.

Μεγάλες οικογένειες εφοπλιστών, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, μεγαλέμποροι και εκδότες αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους και οικονομικής επιφάνειας συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τα έτη 2007 και εντεύθεν (η προς έρευνα οικονομική περίοδος διεξάγεται κατά περίπτωση) με τους ελεγκτές να διερευνούν αν οι ελεγχόμενοι, τις περιόδους αυτές, ήταν σε θέση να δικαιολογήσουν τα ποσά που μετέφεραν στο εξωτερικό.

Πρόκειται για περιπτώσεις που υπάρχουν στοιχεία -και αν όχι στοιχεία, ισχυρές ενδείξεις- πως σημειώθηκε προσαύξηση πλούτου μη δικαιολογημένη σε σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις των ελεγχομένων.

Αυτό δεν σημαίνει πως κατ' ανάγκη οι ενδιαφερόμενοι είναι φοροφυγάδες και πως κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν θα προσκομίσουν δικαιολογητικά που ενδεχομένως θα νομιμοποιούν αυτές τις διαφορές. Αλλά παρόλα αυτά είναι ομολογουμένως δυσεξήγητο το πώς, πάντα κατά περίπτωση, η προσαύξηση πλούτου δεν συμβαδίζει με τα φορολογικά στοιχεία του καθενός που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε διεξάγεται και η έρευνα από την φορολογική Αρχή.

Πηγές της φορολογικής διοίκησης με τις οποίες ήρθε σε επαφή τo zougla.gr, σημείωσαν πως ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι αυτοί που, φοβούμενοι τους φορολογικούς ελέγχους, επέλεξαν να στείλουν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό. «Όντως, υφίστανται ζητήματα αδικαιολόγητου πλουτισμού και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφεραν με νόημα.

Όπως διαφαίνεται από τη λίστα, κάθε νομική ή φυσικό πρόσωπο αναφέρεται ονομαστικά, ενώ στη διπλανή στήλη αναφέρεται η περίοδος ελέγχου καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου. Έτσι για κάποιους ο έλεγχος είναι για παράδειγμα σε βάθος 3τιας, ενώ για άλλους επεκτείνεται σε βάθος 5ετιας.

Επισημαίνεται το εξής: Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο έλεγχος επί φορολογικών θεμάτων δεν μπορεί να επεκτείνεται πέρα από το βάθος 5ετιας. Ωστόσο, σε περιπτώσεις διακίνησης μαύρου χρήματος δεν υφίσταται περιοριστικό όριο για τον φορολογικό έλεγχο.

Δείτε τη λίστα ΕΔΩ


Πηγή www.zougla.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δίκη Siemens: Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ πήγε το 1 εκατ. μάρκα που πήρε ο Τσουκάτος, λέει τώρα ο Αυγερινός



«Τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από την Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ» κατέθεσε στη δίκη για τη σύμβαση «8002» μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και του ΟΤΕ ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του κινήματος Σπύρος Αυγερινός.


Ο μάρτυρας σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του ενός εκατομμυρίου μάρκων που πήρε ο κατηγορούμενος Θεόδωρος Τσουκάτος, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του ίδιου του κατηγορούμενου, που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το κόμμα, ότι δηλαδή το ποσό εισήλθε στο ΠΑΣΟΚ .

Ο μάρτυρας μάλιστα ανατρέποντας την αρχική του θέση ότι ουδέποτε παρελήφθησαν από το Κίνημα χρήματα της Siemens, τόνισε ότι τότε δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από τη γερμανική εταιρεία. Επεσήμανε δε, μετά από πολλές ερωτήσεις από την Έδρα, ότι τώρα θεωρεί πως το ποσό αυτό ήταν χορηγία και δεν σχετίζεται με την υπόθεση της ανάθεσης στη Siemens του έργου της ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ, δηλαδή με την περίφημη σύμβαση «8002».

«Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999, αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από τη Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο» κατέθεσε ο μάρτυρας περιγράφοντας παράλληλα πως οι δεσμίδες κουπονιών ήταν μία συνήθης πρακτική να φτάνουν στα ταμεία του κόμματος χρήματα με αυτό τον τρόπο.

«Είπατε ότι ήταν κοινό μυστικό πως έρχονταν χρήματα με αυτό τον τρόπο στο κόμμα» παρατήρησε ο πρόεδρος για να συμπληρώσει η εισαγγελέας απευθυνόμενη στον μάρτυρα: «Πόσο νόμιμη ήταν αυτή η διαδικασία;».

«Τα ποσά μπορεί να ήταν μικρότερα. Ήταν γνωστός αυτός που έπαιρνε τα κουπόνια αλλά δεν έλεγε από πού φέρνει τα χρήματα» είπε ο κ. Αυγερινός, ο οποίος δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα εξαιτίας της αναίρεσης των αρχικών του καταθέσεων.

«Στην πρώτη μου κατάθεση πίστευα πως απαντούσα για χρήματα που αφορούσαν μόνο τη Siemens…κατάλαβα λάθος την ερώτηση, τότε» δικαιολογήθηκε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Δεν είναι καν προς αξιολόγηση αυτά που λέτε. Το μυαλό σας δουλεύει καλύτερα απ' όλους μας. Πραγματικά δεν εκπλήσσομαι αλλά λυπάμαι. Γιατί όλα αυτά δεν τα είπατε νωρίτερα γι' αυτόν τον άνθρωπο και τον αφήσατε να έρθει κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Δεν το είπα στην πρώτη κατάθεση (…) Ήμουν μπροστά σε παραλαβές χρημάτων Τσουκάτου.

Εισαγγελέας: Τότε λέγατε πως δεν γνωρίζατε και δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζετε.

Μάρτυρας: Δεν είναι κάτι που είμαι περήφανος που είπα (…) Τότε δεν ήθελα να πιστέψω ότι ήταν πραγματικότητα αυτά που είχα ως υποψία.

Εισαγγελέας: Τελικά, ήρθαν τα λεφτά στο κόμμα;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Μάλιστα, κατηγορηματικά «ναι».

Εισαγγελέας: Τα χρήματα δηλαδή τα πήρε ο κ. Τσουκάτος από τον κ. Χριστοφοράκο γιατί ήθελε να ενισχύσει το κόμμα;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε λογικό τον τρόπο που ήρθαν τα χρήματα στην Ελλάδα: Να διασκορπιστούν σε δέκα λογαριασμούς ..Προσπάθησε να τα αποκρύψει;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι του ζήτησε ο Χριστοφοράκος. Δεν νομίζω πως προσπάθησε να αποκρύψει. Θα το έλεγα «μία ασυνήθης διαδικασία» αλλά δεν ξέρω τα κίνητρα του.

Ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για πρόσωπα του στενού κύκλου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη καθώς και ο ίδιος διετέλεσε στέλεχος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και την ίδια περίοδο κατείχε και θέση στο ΔΣ του ΟΤΕ, ενόσω εξελισσόταν η διαδικασία για τη σύμβαση «8002». Η εισαγγελέας επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των προσώπων αυτών, ρωτώντας επίμονα το άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αν τελικά τα χρήματα είχαν ή όχι σχέση με το επίδικο έργο που ανέλαβε η Siemens.

Εισαγγελέας: Κατόπιν όλων αυτών έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την εξελισσόμενη σύμβαση με τον ΟΤΕ.

Μάρτυρας: Ήταν χορήγηση της Siemens στο κόμμα.

Μάλιστα, όταν κλήθηκε να εξηγήσει για ποιο λόγο έδωσε χρήματα η εταιρεία στο κόμμα ο μάρτυρας είπε: «Οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης. Δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....