Διυλιστήριο: 10/24/13
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

"Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα,Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο"

"Απ' όλους τους λαούς της γης, οι μόνοι που ξέρουν να ζουν είναι οι Έλληνες, διότι ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής καλύτερα." Goethe...
Μπορεί να αναφερόταν στους Αρχαίους Έλληνες, αλλά να, δες, χιλιάδες χρόνια μετά μιλούμε την ίδια γλώσσα -ακριβέστερα: την εξέλιξή της, καθώς η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό και δυναμικό. Η γλώσσα μας, λοιπόν, είναι ο ομφάλιος λώρος με το Φως. 
Είναι η ολόφωτη οδός προς την αυτογνωσία και την δημιουργία.
 "Μονάχη έγνοια, η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου". 
Μονάχη έγνοια! Το έγραψε ο Ελύτης, που μετρούσε κάθε λέξη με το μοιρογνωμόνιο. 

Γλώσσα. Μέσα της έχει και το Άλφα, και το Ωμέγα!
Όχι, δε νοσταλγούμε όνειρα άλλων εποχών, δεν ψάχνουμε καταφύγιο σε περασμένα μεγαλεία (και διηγώντας τα να κλαις...). Τα όνειρά μας είναι σημερινά, αλλά τα σμιλεύουμε (καθώς είναι καθημερινά υπό διαμόρφωση) ΚΑΙ με "χθεσινά", δοκιμασμένα, χαλύβδινα εργαλεία. Που 'ναι ανθεκτικά σαν την Πίστη μας. Την Πίστη πως τούτος ο λαός έχει σημαντική αποστολή για τον κόσμο. Για τον Άνθρωπο.

Και, Θεέ μου, τί ευτυχία! Είμαστε τόσοι πολλοί με τα ίδια όνειρα! Σας ευχαριστώ που υπάρχετε, παίδες. (Αεί) Παίδες Ελλήνων!

"Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα,Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο". Άγγελος Σικελιανός.

Ελλάδα. Κόσμημα. Κόσμος.
....
Γιώργος Σγούρδος Λωζάννη
twitter.com/sgourdos  

www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εκθεση της ΕΕ "καρφώνει" το Βερολίνο για την σφιχτή δημοσιονομική πολιτική

Τελικά, μήπως η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία έκανε ακόμη πιο βαθιά την κρίση στην ευρωζώνη και δυσκόλεψε περισσότερο χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία; Αυτό φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα της έκθεσης από ανώτατο οικονομικό αναλυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα, αλλά στη συνέχεια γρήγορα αποσύρθηκε;;; για να επαναδημοσιευτεί αργότερα.

Για ορισμένους δεν αποτελεί έκπληξη. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι η ταυτόχρονη λιτότητα που υιοθετείται σχεδόν από όλες τις χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης ωθεί την Ένωση σε πιο βαθιά ύφεση από ότι είχε προβλεφθεί, πλήττοντας ιδιαίτερα σκληρά την Ελλάδα και άλλες αδύναμες οικονομίες.

Όταν όμως, η άποψη αυτή διατυπώνεται από το διευθυντήριο οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν – που ήταν συνυπεύθυνο για τη διαχείριση των προγραμμάτων στήριξης Ελλάδας και Πορτογαλίας ενώ επίσης παρέχει συμβουλές σχεδόν υποχρεωτικού χαρακτήρα σε άλλα κράτη της ευρωζώνης – η κριτική στο Βερολίνο είναι τουλάχιστον αιφνιδιαστική.

Στην έκθεση, που υπογράφει ο βετεράνος οικονομολόγος Jan in ‘t Veld, καθίσταται σαφές πως η άποψη του συντάκτη είναι ότι η Γερμανία είχε ευρεία δυνατότητα να δαπανήσει περισσότερα σε υποδομές και άλλες επενδύσεις κατά τα τρία τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι είχε «μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο» από ότι πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως επίσης και «ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού λόγω της φυγής κεφαλαίων προς τις ασφαλείς τοποθετήσεις».

Αντί όμως, να δαπανήσει για να δώσει ώθηση σε ανάπτυξη που θα μπορούσε να μεταφερθεί και στις καταπονημένες χώρες, οι οποίες «είχαν ελάχιστες επιλογές από τη σημαντική προσαρμογή στην οποία προχώρησαν», η Γερμανία αποφάσισε να μειώσει τις δαπάνες της, καθιστώντας πιο δύσκολο για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία να αντιστρέψουν το κλίμα στις δικές τους οικονομίες.

"Ένας τρόπος για τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής να οδηγηθούν σε ανάπτυξη θα ήταν μέσω της ανάπτυξης στο εξωτερικό. Η προσαρμογή στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε να στηριχθεί με ταυτόχρονες αλλαγές στις χώρες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν μεγάλα πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Παρόλα αυτά, η συμμετρία των δημοσιονομικών προσαρμογών σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης κατά τον ίδιο χρόνο εμπόδισε αυτή τη ρύθμιση, με τον αρνητικό αντίκτυπο από την προσαρμογή στη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης να επιδεινώνει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης στις ελλειμματικές χώρες. Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος κατέστησε την προσαρμογή στην περιφέρεια σκληρότερη με αποτέλεσμα να γίνει πιο σκληρή η επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στα προγράμματα".
Η έκθεση τονίζει ότι οι δαπάνες στη Γερμανία και άλλες υγιείς οικονομίες της ευρωζώνης δεν θα ήταν «η θαυματουργή λύση για τις ελλειμματικές χώρες» σημειώνοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα δεν θα έφερναν το είδος της προσαρμογής που πολλές οικονομίες χρειάζονται. Παρόλα αυτά, η κριτική στο Βερολίνο είναι σαφής και στοχευμένη.

"Ο βαθμός της προσαρμογής στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του πυρήνα βρισκόταν σε αντίθεση με το χρηματοοικονομικό χώρο που είχαν οι χώρες αυτές κατά την κρίση… Παρόλα αυτά, με την προσπάθεια δημοσιονομικής συγκέντρωσης, οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν με την κατάργηση βασικών επενδύσεων σε υποδομές και την καθυστέρηση άλλων έργων. Αντιθέτως, θα μπορούσαν να είχαν εκμεταλλευθεί τα χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτήσουν αύξηση των δημοσίων επενδύσεων η οποία θα έπρεπε – ακόμη και εάν η χρηματοδότησή τους γινόταν μέσω δανεισμού – να αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό ισχύει για τη Γερμανία όπως και για άλλες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία που επλήγησαν από διπλή ύφεση και οι οποίες θα μπορούσαν να ευνοηθούν από αναπτυξιακά κίνητρα με παραγωγικές δαπάνες".
Μπορεί να μην είναι το απόλυτο mea culpa που παραδέχθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι καν κριτική για τη λιτότητα που επιβλήθηκε στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής. Είναι όμως μία καλά διατυπωμένη κριτική για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο πιο σημαντικός παίκτης της ευρωζώνης στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Το σήριαλ της δημοσίευσης


Η έκθεση δημοσιεύθηκε αρχικά τη Δευτέρα, αλλά γρήγορα στη συνέχεια αποσύρθηκε. Βγήκε στο φως χάρης το Νίκο Χρυσολωρά, τον ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, ο οποίος πρόλαβε να την «κατεβάσει» και να καταγράψει τα συμπεράσματά της προτού εξαφανιστεί. Έδωσε ένα αντίγραφο και στο Brussels Blog των Financial Times.

Λίγο μετά και αφότου οι συντάκτες των Financial Times ήρθαν σε επαφή με τις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους ανακοίνωσαν πως η έκθεση δημοσιεύτηκε καταλάθος την Δευτέρα διότι δεν είχε ακόμα τελειώσει, και  θα ξαναδημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Κομισιόν σύντομα, όπως και έγινε.

Παρόλα αυτά, η εξαφάνιση της έκθεσης για μία ημέρα δείχνει ύποπτη δεδομένου του πόσο σκληρά είναι τα συμπεράσματά της.


Την έκθεση μπορείτε να την δείτε εδώ


www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποιός το έκανε; Η ψηφοφορία ψάχνει να βρει την καλύτερη αστυνομική ιστορία που γράφτηκε ποτέ..

Συγγραφείς σαν την Agatha Christie (τη δημιουργό του Ηρακλή Πουαρώ) και τον Arthur Conan Doyle (δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς) θα μονομαχήσουν σε μια μεγάλη ψηφοφορία για να βρεθεί η καλύτερη αστυνομική ιστορία που γράφτηκε ποτέ. Μαζί τους και ο Raymond Chandler (ο συγγραφέας του φημισμένου βιβλίου The Big Sleep, πουεπινόησε τον διάσημο ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου) και πολλοί άλλοι συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών.

Agatha Christie Photo: Illustrated London News
Η Εταιρεία Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας έχει ζητήσει από τα 600 μέλη της, όλα συγγραφείς, να επιλέξουν ότι εκείνοι θεωρούν ως το καλύτερο δείγμα αστυνομικής ιστορίας, σε όλα αυτά τα χρόνια της αστυνομικής λογοτεχνίας, με το νικητή-συγγραφέα να αποκαλύπτεται στα πλαίσια του εορτασμού της 60ης επετείου για την ίδρυση της εν λόγω Εταιρείας.
Ανάμεσα στα βιβλία που πρόκειται να διαγωνιστούν στη ψηψοφορία που έχει τον τίτλο Ποιός το έκανε; συμμετέχουν δύο αστυνομικές ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές-που γράφτηκε το 1934 και Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόιντ- που εκδόθηκε το 1926.
Ο συναγωνισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός, καθώς ο Αμερικανός συγγραφέας Raymond Chandler συμμετέχει επίσης με δύο περίφημες αστυνομικές ιστορίες τον Μεγάλο Ύπνο-The Big Sleep- από το 1939 και τονΜακρύ Αποχαιρετισμό- The Long Goodbye- του 1953.
 Ο Arhtur Conan Doyle συμμετέχει με Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ- The Hound of the Baskervilles- ένα αστυνομικό θρίλερ του 1902, ενώ επίσης, συμμετέχουν και πιο πρόσφατα έργα όπως Η Σιωπή των Αμνών- του Thomas Harris.
Η Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία που γνώρισε μεγάλη διεθνή άνθηση τα τελευταία χρόνια δε συμμετέχει περιέργως σε αυτήν τη ψηφοφορία.
Η ψηφοφρία θα επιλέξει επιπλέον και τις καλύτερες αστυνομικές σειρές με τον καλύτερο αστυνομικό συγγραφέα. Σε αυτό το κομμάτι περιλαμβάνονται οι ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι με τον Ηρακλή Πουαρώ και οι ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.
Ο Alison Joseph πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, πιστεύει ότι η συγκερκιμένη ψηφοφορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορά ένα παραγνωρισμένο αλλά τόσο δημοφιλές λογοτεχνικό είδος. Τα μέλη της Εταιρείας μάλιστα, έχουν δεχτεί με μεγάλο ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη ψηφοφορία για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής σε αυτόν τον σκληρό διαγωνισμό, όπου συμμετέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αστυνομικού είδους.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν επίσημα στις 5 Νοεμβρίου από τα Foyles Βookshop στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: The Telegraph
Μετάφραση- Επιμέλεια Κειμένου: Ευάγγελος Κουσιάδης Συγγραφέας- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
 info@kousiadis.gr

Μερικές προτάσεις του Biblioland παρακάτω:

Μάρτυς κατηγορίας ( Εκδόσεις Δωδώνη)

Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρώ, Β' ( Εκδόσεις Λυχνάρι )

Ένα άλλοθι για τρία εγκλήματα ( Εκδόσεις Λυχνάρι )

Η επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς ( Εκδόσεις Ερατώ )



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κόβουν την ψηφιακή μετάδοση της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι ζητούν την αλληλεγγύη των πολιτών, φοβούμενοι επέμβαση στο Ραδιομέγαρο

Διακόπτεται από το απόγευμα σήμερα η ψηφιακή μετάδοση του προγράμματος που εκπέμπεται από εργαζόμενους, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Αυτό επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για δεύτερη «εκστρατεία μαύρου» από την κυβέρνηση και ζητούν την αλληλεγγύη των πολιτών, καθώς πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει επιχείρηση εκκένωσης του κτηρίου στην Α. Παρασκευή, καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΡΤ:

«Από απόψε 24 του Οκτώβρη στις 6 το απόγευμα η φωνή και η εικόνα της ΕΡΤ θα πάψει να μεταδίδεται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Η κυβέρνηση του "μαύρου" σε μια νέα επιχείρηση εναντίον της Ελεύθερης ΕΡΤ "ρίχνει" και τον 2ο δορυφόρο που χρησιμοποιούσαμε για τη μετάδοση του προγράμματος.

Ρίχνουν ξανά "μαύρο" εκεί όπου δώσαμε φως και χρώμα πάνω από 4 μήνες τώρα. Προσπαθούν και πάλι να μας φιμώσουν. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην τα καταφέρουν.

Κρατήστε τα ραδιόφωνα σας συντονισμένα στην συχνότητα των μεσαίων. Επικοινωνήστε με τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ που βρίσκονται στην περιοχή σας.

Και το σπουδαιότερο,

Συντονιστείτε με το ertopen.com, το thepressproject.gr αλλά και όποιο άλλο ιστότοπο προσφέρει το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης διαδικτυακά.

Είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό η επιχείρηση του "μαύρου" να συνοδευτεί με μια επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής αλλά και όλων των άλλων εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα.

Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Επικοινωνήστε με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Συμβάλετε στην περιφρούρηση και στην πληροφόρηση, στην ενημέρωση.
Σταθείτε στο πλευρό μας. Για να συνεχίσει να ακούγεται η αδέσμευτη φωνή του λαού από τις συχνότητες της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ είμαστε όλοι εσείς.


Αγωνιζόμενοι Εργαζόμενοι ΕΡΤ».
 
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Άδειες γάμου βγάλατε;

Αφού επισημάνουμε για άλλη μιά φορά ότι η ξεφτίλα και η κουτοπονηριά για τον έναν, και ο αμοραλισμός κι η χυδαιότητα για τον άλλον, και όλα μαζί και για τους δύο ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ..

..να ρωτήσουμε:
Άδειες γάμου βγάλατε;

Όχι απ' την αρχιεπισκοπή ή απ' τον δήμαρχο, αλλά..
..απ' τον λαό; Και ειδικά απ' τους ψηφοφόρους σας;

Και αν για τον έναν των νεονύμφων(!), οι ψηφοφόροι του είναι πιά άφαντοι (κάτω του 5%), αφού πιστοί στην ανηθικότητα και την λαμογιά του κόμματος που τους εξέθρεψε ψάχνουν τώρα αλλού για ρεμούλες και αρπαχτές..
..οι ψηφοφόροι του άλλου, που επί δεκαετίες βίωσαν στο πετσί τους τον αποκλεισμό, την ιταμότητα, και την δίωξη από τους πρασινοφρουρούς, ΘΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ;

Και για ποιό λόγο; 
Για τα όμορφα μάτια του;
Για την σταθερότητά του;
Για το ότι επί μία δεκαετία έβριζε την παράταξη που τώρα ως αρχηγός ήρθε να διαλύσει; 
Για το ότι είναι ήδη η τρίτη ή η τέταρτη φορά που διασώζει τον πράσινο βόθρο;
Για το ότι ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;
Βέβαια σε αυτούς, που  σαν αμετανόητοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να στηρίζουν αυτά τα πολιτικά ρεντίκολα, τέτοια τύχη αξίζει..
Τέτοια και χειρότερη!

Εμείς, οι υπόλοιποι..
..εκτός του ότι δεν ξεσηκωνόμαστε να τους πετάξουμε έξω από την χώρα..
Τί φταίμε;  


www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....