Διυλιστήριο: 11/02/14
ροη αναρτησεων

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Τουρκία: Θέλει να στήσει πλατφόρμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Πλατφόρμα για εξόρυξη υδρογονανθράκων θέλει να στήσει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα που το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρόσα περιπολεί στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο η τουρκική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο εταιρείες για να στήσουν πλατφόρμα, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» μετά την άρνηση των δύο αυτών εταιρειών η Αγκυρα προχωρά στην αγορά της δικής της πλατφόρμας -στοιχίζει από 100 εκατ. έως 150 εκατ. ευρώ- από το Αζερμπαϊτζάν.

Ηδη τούρκοι αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν «Socar». Η νέα προκλητική αυτή στάση της Τουρκίας έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Αγκυρα φαίνεται ότι αγνοεί απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της.

Διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία ανέφεραν ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή την αγορά πλατφόρμας και την μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....