Διυλιστήριο: 08/29/19
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Η πρώτη κίνηση του Ιμάμογλου που «κόβει τα πόδια» του Ερντογάν



Ο Εκρέμ Ιμάμογλου «κόβει τα πόδια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η νέα δημοτική Αρχή της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε την μεταφορά περισσοτέρων από 350 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 54 εκατ. ευρώ) που δίνονταν σε μορφή χρηματοδοτήσεων σε φιλοκυβερνητικά ιδρύματα, ανακοίνωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, στην πρώτη κίνηση του νέου δημάρχου που τάσσεται ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από την εκλογή του.

Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικού Κόμμα (CHP) Ιμάμογλου, κέρδισε την δημαρχία της τουρκικής μεγαλούπολης στις επαναληπτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, τερματίζοντας την 25ετή κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου.

Πιστός στη δέσμευσή του ο Ιμάμογλου

Καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ιμάμογλου είχε δεσμευτεί να ξεσκεπάσει αυτό που ο ίδιος περιέγραφε ως σπάταλη μεταφορά εκατομμυρίων τουρκικών λιρών σε φιλοκυβερνητικά ιδρύματα που έκαναν προηγούμενες δημοτικές Αρχές.

«Μέχρι τώρα, έχουμε ολοκληρώσει την ακύρωση μεταφοράς από πόρους συνολικά 357 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών που δίνονταν ή μεταφέρονταν σε ιδρύματα», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό περιλάμβανε 56 εκατ. τουρκικές λίρες (8,6 εκατ. ευρώ) σε «επισιτιστική βοήθεια» και 165 εκατ. τουρκικές λίρες (25,5 εκατ. ευρώ) σε οικοδομικές εργασίες.

«Είναι απίστευτο. Σε τι ξοδεύουν τα λεφτά του λαού;», είπε. «Αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ο δήμος επίσης ακύρωσε τα πρωτόκολλα συμφωνίας με πέντε ιδρύματα που επίσης έπαιρναν χρήματα.

Ένα από αυτά ήταν το ίδρυμα τουρκικής νεολαίας και υπηρεσιών εκπαίδευσης (TURGEV), το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης την δεκαετία του 1990.

Στο διοικητικό συμβούλιο του TURGEV συμμετέχει η αδερφή του Τούρκου προέδρου, η σύζυγος του διευθυντή επικοινωνίας του και ένας πρώην δήμαρχος του AKP.
«Θλιβερές οι δηλώσεις Ερντογάν»

Η κίνηση αυτή του Ιμάμογλου έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να καθαιρέσουν τους Κούρδους δημάρχους τριών πόλεων στο νοτιοτοανατολικό τμήμα της χώρας και την αντικατάσταση αυτών με κρατικούς αξιωματούχους.

Παράλληλα οι Αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 400 ανθρώπους για υποτιθέμενους συνδέσμους με ένοπλες οργανώσεις.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει παρόμοια μέτρα σε άλλες περιοχές της χώρας αν κριθεί αναγκαίο.

Ωστόσο ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε «θλιβερές» και ανούσιες τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι σε ασφαλή χέρια.

»Η Κωνσταντινούπολη διοικείται από έναν δήμαρχο που έλαβε σχεδόν το 50% των ψήφων των Κωνσταντινουπολιτών», είπε.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ο Κακλαμάνης «κάρφωσε» Μητσοτάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε άρει το 75% των capital controls


Την οριστική άρση των capital controls την ακούσαμε στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διαβάσαμε από τα φιλικά στην κυβέρνηση Μέσα εν χορδαίς και οργάνοις. Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τις εθνικές εκλογές, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι πρόκειται για υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, υλοποίησε σήμερα ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει», ανέφεραν σχετικά σε απάντηση ουσιαστικά των όσων είχαν πει προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη και το επικοινωνιακό του επιτελείο, ο Νικήτας Κακλαμάνης παραδέχθηκε σε τοποθέτησή του στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είχαν αρθεί «κατά 70-75% την προηγούμενη τετραετία».

Στη συνέχεια είπε πως κάποιοι (μήπως εννοεί τον Στουρνάρα ; )δεν άφησαν να ολοκληρωθεί πριν τη διενέργεια των εκλογών «γιατί ήταν ισχυρό προεκλογικό χαρτί».

Τα σχόλια δικά σας.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Διαβάστε περισσότερα.... »
....