Διυλιστήριο: 04/24/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

«Κούρεμα» οφειλών για χιλιάδες δανειολήπτες


Διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων και επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας τους, έστω και με ένα επώδυνο business plan.

Οσοι το τελευταίο διάστημα προσέγγισαν τις τράπεζες και είχαν διαρκείς διαβουλεύσεις για ρυθμίσεις των χορηγήσεών τους θα μπουν στην πρώτη γραμμή του «παζαριού» που θα ξεκινήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Θα ερευνηθούν:

1. Το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη - επιχειρηματία και αν αυτός έχει πρόθεση να ενισχύσει την εταιρεία του με δικό του «ζεστό» χρήμα.

2. Τη μελέτη βιωσιμότητας που θα κάνει είτε η τράπεζα είτε ο ειδικός συντονιστής όταν τεθεί σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

3. Το business plan, και πόσο αυτό είναι εφικτό να υλοποιηθεί, για σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες.

4. Την ύπαρξη ή όχι στρατηγικών επενδυτών, είτε μεμονωμένων επιχειρηματιών είτε ξένων funds που βλέπουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι έχουν σκανάρει την ελληνική αγορά εντοπίζοντας «φιλέτα» στους τομείς των ξενοδοχείων και του τουρισμού, της αγοράς τροφίμων, στις ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ. Αν ο δανειολήπτης φέρει πρόταση στις τράπεζες για στρατηγική συμμαχία με άλλη εταιρεία ή αν κάποιο fund έχει ήδη προσεγγίζει τους τραπεζίτες δείχνοντας ενδιαφέρον για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τότε θα μπορεί να προκύψει γενναίο «κούρεμα» στα δάνεια, μειώσεις επιτοκίων αλλά και νέα κεφάλαια για την ανάπτυξή τους.

Νέο τοπίο δημιουργείται και για τα υπόλοιπα δάνεια, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά που έχουν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Οι τράπεζες θα διαχωρίσουν και αυτά σε δάνεια που μπορούν να εξυπηρετηθούν εφόσον υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις και σ’ αυτά που δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν. Επίσης, θα ελέγχεται και πάλι το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη και αν διαπιστώνεται η αντικειμενική αδυναμία να πληρώσει τότε θα καλείται για ρυθμίσεις που για πρώτη φορά θα προβλέπουν και κουρέματα.

Αλλωστε, ανεπίσημα ακόμη και τώρα οι τράπεζες καλούν τηλεφωνικά δανειολήπτες με «φουσκωμένες» κάρτες και τους προτείνουν την άμεση αποπληρωμή των οφειλών με «κούρεμα» 20%, 30% έως και 50%. Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, όσοι ιδιοκτήτες αδυνατούν να πληρώσουν θα δέχονται σειρά προτάσεων που άλλωστε προβλέπει και ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ. Από απομείωση του δανείου μέχρι μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, πώληση του ακινήτου εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης κ.λπ. Στην περίπτωση των πιο πάνω δανείων τον πρώτο λόγο θα έχουν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» χορηγήσεων που θα πιάσουν δουλειά το επόμενο διάστημα.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Παπασταύρου ονειρεύεται νέες μπίζνες



Σχεδιάζουν με την εταιρία V+O των Βαρβιτσιώτη - Ολύμπιου να μπουν στην αγορά των ορυκτών

Συνεργασία με τη γνωστή εταιρία συμβούλων και δημοσίων σχέσεων V+O, των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, σχεδιάζει ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» και ως αποτυχημένος διαπραγματευτής με την τρόικα επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο κ. Παπασταύρου, που πριν από έναν χρόνο πλήρωσε πρόστιμο άνω των 3.100.000 ευρώ ώστε να αποφύγει ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, εθεάθη τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα στις όμορφες Σπέτσες. Καθήμενος στα γραφικά καφενεία του λιμανιού της Ντάπιας (απ’ όπου και οι φωτογραφίες με τη σύζυγό του Μ. Αγαλιώτη, που έγινε επίσης γνωστή από την παρουσία της στα ηγετικά κλιμάκια της αμαρτωλής Siemens), ο κ. Παπασταύρου ανέλυε την πολιτική κατάσταση, αλλά και τα προσωπικά επαγγελματικά σχέδιά του σε φιλικές παρέες.

Ανάμεσα στους στενούς φίλους του κ. Παπασταύρου, στις Σπέτσες, ήταν ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, με τον οποίο προγραμματίζουν αναβίωση της προ δεκαετίας συνεργασίας τους, όταν ο δικηγόρος είχε διατελέσει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της V+O. Μεταξύ των προτεραιοτήτων τους είναι η εμπλοκή στην -όπως προσδοκάται- χρυσοφόρα αγορά των ιδιωτικοποιήσεων, όποτε αναδειχθεί η Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

Ο κ. Παπασταύρου, που δεν έχει ενδοιασμούς να εκθέσει την κεντροδεξιά παράταξη και προσωπικούς φίλους του (όπως έχει αποδειχθεί όταν «έκαψε» τον Αντώνη Σαμαρά και παραλίγο να «κάψει» τον Κυρ. Μητσοτάκη), ενδιαφέρεται, μεταξύ άλλων, για την ιδιωτικοποίηση εταιριών που σχετίζονται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Μόλις πριν από λίγους μήνες, μέσω τρίτου προσώπου, έκανε σχετική κρούση προς υπουργό της σημερινής κυβέρνησης, αλλά, μετά την απόρριψη του ενδιαφέροντός του, ετοιμάζεται να επαναλάβει τις προσπάθειές του επί Ν.Δ. σε συνεργασία με ξένο επιχειρηματία.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το «δεξί χέρι» του Μητσοτάκη ζητά δίδακτρα στα δημόσια σχολεία και νοσήλια στην Υγεία


Ο στενός εξ απορρήτων σύμβουλος του αρχηγού της ΝΔ, Θοδωρής Πελαγίδης, ζητά την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία!

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπαθεί καθημερινά – είτε με δηλώσεις του, είτε με αναρτήσεις του στα social media – να καμουφλάρει το νεοφιλελεύθερο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Το αντίθετο, μάλιστα…

Ο στενός εξ απορρήτων σύμβουλος του αρχηγού της ΝΔ, Θοδωρής Πελαγίδης, ζητά, όπως αποκαλύπτει ο Μανώλης Κοττάκης στη «Δημοκρατία», την επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία! Την πλήρη κατάργηση δηλαδή της συνταγματικά κατοχυρωμένης δημόσιας και δωρεάν Παιδείας για όλους τους πολίτες!

Αυτό αναφέρεται στο φιλελεύθερο μανιφέστο του, υπό τον τίτλο «Μέση Γη» των εκδόσεων Παπαζήση, το οποίο φιλοξενεί κι άλλες πρωτοποριακές προτάσεις, όπως η κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα του Συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινωνικού κράτους, ζητώντας την τιμολόγηση των υπηρεσιών στους τομείς της Παιδείας της Υγείας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο δήμαρχος της Μήλου που αρνήθηκε να πληρώσει εισιτήριο στο Λούβρο ετοιμάζει να φέρει την Αφροδίτη πίσω στο νησί της


Η αντίδραση των Γάλλων, το αίτημα στη Κομισιόν και το σπίτι που της ετοιμάζει

«Ο τρόπος με τον οποίο σε κοιτάζει, πέρα ότι την ερωτεύεσαι, είναι σαν να σου λέει "κάνε κάτι να με πάρεις πίσω"». Έτσι περιγράφει ο δήμαρχος του Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης πώς ένιωσε όταν αντίκρισε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου στο Μουσείο του Λούβρου.

Της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη

Η Αφροδίτη της Μήλου, ίσως ένα από τα διασημότερα αρχαία ελληνικά γλυπτά παγκοσμίως, φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματά του. Θεωρείται ένα καταπληκτικό έργο της ελληνιστικής τέχνης, συνδυάζοντας αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα.

«Όταν πήγα στη Γαλλία, ως δήμαρχος πια, επισκέφθηκα στο Μουσείο του Λούβρου. Τους εξήγησα ότι δεν έρχομαι για να πληρώσω και να δω τα εκθέματα του μουσείου. Έρχομαι να δω εάν πράγματι αυτό το μοναδικό άγαλμα, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το φυλάτε καλά έως ότου ξεκινήσω τη διαδικασία να έρθω να το πάρω πίσω. Πράγματι έγινε εκεί μια βαβούρα αλλά τελικά και εμένα και όσους ήταν μαζί μου μας άφησαν να πάμε στο άγαλμα με συνοδεία πάντα, αν και τους εξήγησα ότι δεν πρέπει να έχουν συνοδεία σε εμένα αλλά θα έπρεπε να είμαι εγώ συνοδεία σε αυτούς μην τυχόν και του κάνουν καμιά ζημιά» θυμάται ο κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ο μοναδικός που αισθάνθηκε κάτι τέτοιο όταν αντίκρισε αυτό το μοναδικής ομορφιάς άγαλμα, την «ξενιτεμένη θεά μας» όπως συνηθίζει να την αποκαλεί.

«Πριν δύο μέρες μίλαγα με τον αρχιερατικό επίτροπο της Μήλου και μου είπε ότι όταν πήγε εκδρομή μία ομάδα Μηλίων στο Λούβρο, και ζήτησε κι αυτός να μην πληρώσει για να δει την Αφροδίτη, οι Γάλλοι του είπαν εντάξει μην πληρώνεις για να την δεις. Όταν την είδε μου είπε "ήταν σαν να μου έλεγε Παπά κάνε κάτι να με πάρεις πίσω"» λέει ο δήμαρχος του νησιού με καταγωγή από τα Σφακιά και συνεχίζει:

«Δεν σας κρύβω ότι την μέρα που έσκασε η βόμβα έξω από το Μουσείο του Λούβρου κινητοποιηθήκαμε μην τυχόν έχει πάθει τίποτα η δικιά μας η Αφροδίτη, η ξενιτεμένη θεά μας.

Και η αντιδήμαρχος όταν την είδε αισθάνθηκε ότι της έλεγε "καλή η φιλοξενία αλλά όχι τόσο καλή όσο είναι η ζεστασιά της πατρίδας… βρείτε τρόπο να με γυρίσετε πίσω". Βλέπετε λοιπόν ότι όποιος την βλέπει δημιουργείται ένας διάλογος που καταλήγει στο "βρείτε τον τρόπο να με γυρίσετε πίσω".

Αυτό είναι το πρώτο και ισχυρό κίνητρο. Το δεύτερο είναι ότι η προσπάθεια αυτή μόνο ουτοπιστής θα μπορούσε να πει ότι είναι εύκολη. Είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά εάν είναι καλά τεκμηριωμένη κι αν η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουμε αυτό να το πετύχουμε».

Καμπάνια για 1.000.000 υπογραφές και αίτημα στην Κομισιόν

Ο Γεράσιμος Δαμουλάκης, δήμαρχος του νησιού, έβαλε έναν μεγαλεπήβολο στόχο: να επιστρέψει η Αφροδίτη της Μήλου στη γενέτειρά της.

Έτσι η δημοτική αρχή του νησιού ξεκινά μία καμπάνια για να επιστρέψει το περίφημο άγαλμα, με απώτερο στόχο τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών. Η «εκκίνηση» θα δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον Ιούνιο σε αυτό το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων.

Από τη στιγμή που θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές, θα υποβληθούν μαζί με το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν, όπως επίσης και στην Διοίκηση του Μουσείου, προκειμένου να επιστρέψει η «ξενιτεμένη Αφροδίτη», που βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος από το 1820.

«Μία ομάδα νομικών έχουν αποφασίσει ότι δεν πρέπει να πάμε με δικαστήριο να την πάρουμε αλλά μπορούμε να την πάρουμε με πολιτική απόφαση για αυτό και θα συγκεντρώσουμε 1.000.000 υπογραφές, ως μίνιμουμ 1.000.000. Η Ευρώπη ζητάει ως μάξιμουμ το 1.000.000, εμείς θεωρούμε ως μίνιμουμ το 1.000.000 προκειμένου να ζητήσουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το βάλει ως θέμα στην Ολομέλειά του που εκεί πάρα πολλοί, με τους οποίους έχω μιλήσει, θα υποστηρίξουν την πρόταση της Ελλάδας και της Μήλου για το θέμα της Αφροδίτης. Αυτό είναι και το σημαντικό στοιχείο ότι πλέον θα έχουμε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα λέει ότι η Αφροδίτη της Μήλου, κάτι το οποίο ποτέ δεν έχει μπει σε αμφισβήτηση, ανήκει στη Μήλο και πρέπει να γυρίσει στη Μήλο» λέει ο κ. Δαμουλάκης.

Η ιστορία του αγάλματος

Όταν πατάς το πόδι σου στη Μήλο, έχεις την αίσθηση πως συναντάς όλη την ομορφιά της Αφροδίτης ζωγραφισμένη παντού, χωρίς εκείνη όμως να είναι εκεί.

Το άγαλμα βρισκόταν στην είσοδο του αρχαίου σταδίου της Μήλου το οποίο ήταν μέσα από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Ήταν μαζί με τον Ποσειδώνα, από τη μία πλευρά η Αφροδίτη και από την άλλη ο Ποσειδώνας. Ο Ποσειδώνας είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η σύντομη ιστορία, θέλει το άγαλμα να εντοπίζεται την άνοιξη του 1820, στο νησί της Μήλου από έναν Έλληνα χωρικό τον Γεώργιο ή Θεόδωρο Κεντρωτά, ο οποίος αποτυγχάνει να κρύψει την ανακάλυψη του από μία ομάδα Γάλλων ναυτικών που κάνουν ανασκαφές στο νησί. Ο αξιωματικός του γαλλικού ναυτικού Olivier Voutier, ο οποίος είναι και αρχαιολόγος, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έργο μεγάλης αξίας. Το βρίσκει ο συγκεκριμένος και αρχίζει μία προσπάθεια να το πάρει.

«Το παίρνει και ταλαιπωρείται το άγαλμα» μας εξηγεί ο Δήμαρχος του Μήλου, «μέχρι να φτάσει στη Γαλλία. Το παίρνουν από τη Μήλο, μένει μέσα σε ένα καΐκι για κάποιο διάστημα, πάει στον Πειραιά, σκοτώνονται εκεί οι άνθρωποι που δεν θέλουν να το αφήσουν να φύγει και τελικά με το γαλλικό πλοίο φτάνει στη Γαλλία. Εδώ μπαίνει και το ισχυρό επιχείρημα από τους νομικούς, χωρίς όμως να το διεκδικούμε νομικά, ότι έχουμε μία πολεμική πράξη, γιατί είμαστε σε περίοδο πολέμου, με αξιωματικό Γάλλο και μεταφορά του αγάλματος με πολεμικό πλοίο. Δεν έχουμε εμπορική πράξη, πόσο κάνει το αγοράζω, το βάζω σε ένα πλοίο της γραμμής το ναυλώνω και το πάω είναι όλα κάτω από ένα πολεμικό πέπλο.

Αυτό είναι λοιπόν το ισχυρό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αυτό το επιχείρημα ότι το αγοράσανε δεν υφίσταται και είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν πάρει και βίαια».

Τον ρωτάμε εάν αισιοδοξεί ότι όλα θα πάνε καλά. «Θα σας πω κάτι για να σας δείξω πόσο επίμονος είμαι. Το '58 που ήμουν αγέννητος βάλανε ένα θεμέλιο λίθο στις κατακόμβες για να γίνει ένα μικρό εκκλησάκι των Αγίων Πάντων. Το 2011 πριν γίνω δήμαρχος, ήμουν πρόεδρος του σωματείου ξενοδόχων, είχα ξεκινήσει μία προσπάθεια με τον Μακαριστό Χριστόδουλο και ξέρετε πότε πήρα την άδεια για να φτιάξω το εκκλησάκι; Πριν δύο βδομάδες.

Εγώ δεν είμαι της λογικής ότι αύριο το πρωί το κάνω, όταν ξέρω τι σημαίνει ελληνική γραφειοκρατία, ευρωπαϊκή κλπ.

Ξέρω όμως ότι μπορεί κάθε πρωί να βάζεις ένα καινούριο στοιχείο και κάποια στιγμή θα υπάρξουν κι άλλα άτομα, γιατί αλλάζουν τα αυτιά, που θα καταλάβουν και θα βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή» λέει στο newsbeast.gr.



Το σπίτι της Αφροδίτης

Τι απαντά στους επικριτές του, που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο το άγαλμα να εκτίθεται στο Λούβρο παρά στο νησί της Μήλου γιατί «στη Μήλο δεν έχετε πού να το τοποθετήσετε και με το να είναι στο Λούβρο κάνει καλό στον τουρισμό σας γιατί το βλέπουν περισσότερα μάτια;»

«Παρότι το αρχαιολογικό μας μουσείο, είναι ένα έργο του Τσίλλερ, το οποίο είναι του Δήμου και το έχουμε παραχωρήσει στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι ένα καταπληκτικό μουσείο και κτίριο, ξεκινήσαμε και φτιάχνουμε ένα πολύ παλιό ιστορικό κτίριο πάλι στην Πλάκα, στην πρωτεύουσα του νησιού, το ιστορικό κτίριο Θηλέων, εκεί όπου πηγαίνανε τα κορίτσια της Μήλου. Είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης και αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγησή μου να είναι αυτό "το σπίτι της Αφροδίτης".

Αυτό το λύσαμε. Όσο για το δεύτερο είπαμε πολύ απλά "εμείς θα έχουμε το original και εσείς θα έχετε ένα εξαιρετικό αντίγραφο το οποίο θα μπορεί ο καθένας εκεί να μέσα από το μουσείο σας να δει τι είναι αυτό το μοναδικό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου"».

Όσο για το αν βλέπει ομοιότητες με την διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης απαντά: «Δε θα ήμουν ειλικρινής εάν θα δεν έλεγα ότι αποτελεί έμπνευσή μου η προσπάθεια που έκανε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Σας λέω όμως το εξής. Στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουμε εμπορική πράξη, ένας άνθρωπος, ένας αρχαιολόγος, ένας κλέφτης καλύτερα παίρνει τα Γλυπτά και τα πάει στην Αγγλία. Αυτό είναι μία πράξη εμπορική ακόμα κι αν πλήρωσε. Εδώ έχουμε πολεμική πράξη, είναι περίοδος πολέμου. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επαναπατρισμός αλλά διαφέρουν οι δύο περιπτώσεις στα σημεία».

Πηγή www.newsbeast.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Χτίζουν» ναυπηγείο - μαμούθ στην Ελλάδα



Φιλόδοξο σχέδιο για την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, μέσα από τη συνένωση των ναυπηγείων της χώρας σε ένα mega ναυπηγείο, βρίσκεται στα σκαριά. Ένα τέτοιο σχήμα θεωρείται ικανό να αντεπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό και να προσελκύσει σημαντικό έργο από τα ναυπηγεία της Ασίας αλλά και γειτονικών χωρών που σήμερα καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος, με τεράστια οφέλη για τις εθνικές οικονομίες των κρατών τους.

Στο συγκεκριμένο project φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ξαναζωντανέψει την ναυπηγοεπισκευή ζώνη της χώρας. Καταλύτης των εξελίξεων είναι οι κινήσεις που έχει δρομολογήσει ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος χειρίζεται το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΑΠΟ ΤΟ 1990

Ανάλογες σκέψεις πάντως υπήρχαν και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον επιχειρηματία Ταβουλάρη, οι οποίες ωστόσο δεν τελεσφόρησαν ποτέ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη μεγάλοι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, διαβλέποντας τις τεράστιες προοπτικές που έχει.

Ανάμεσα στα «ονόματα» που ακούγονται είναι και η Cosco, η οποία δεν έχει κρύψει πως θέλει να επεκταθεί και στη ναυπηγοεπισκευή, με δεδομένες και τις δεσμεύσεις που ανάλαβε στο πλαίσιο της εξαγοράς του 67% του ΟΛΠ. Τους επόμενους μήνες μάλιστα αναμένεται να παραλάβει μια τεράστια δεξαμενή, η οποία βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν από την Ασία με κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά.

Στα πλεονεκτήματα που θα έχει ένα τέτοιο σχήμα είναι η τεχνογνωσία που έχουν οι Έλληνες τεχνίτες και θεωρείται μοναδική στον κόσμο, καθώς μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα κατασκευάζονταν ακόμη τεράστια τάνκερ και άλλα πλοία μεγάλου μεγέθους καθώς και η ισχυρή παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να αναθέσουν σε πρώτη φάση εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του στόλου τους στα νέα περιβαλλοντολογικά πρότυπα, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναθέσουν ακόμη και την κατασκευή πλοίων τους, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, παρά τους χαλεπούς καιρούς που βιώνει η παγκόσμια ναυτιλία εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο εργοδότη, αναθέτοντας δουλειές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ναυπηγεία της Ασίας, ενώ είναι με διαφορά οι μεγαλύτεροι αγοραστές μεταχειρισμένων πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Allied Shipbroking, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2017 επένδυσαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση πάνω από 80 πλοίων, με τους Νορβηγούς και τους Κινέζουν να έπονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Ο ρόλος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Κομβικό ρόλο στη συνένωση των ναυπηγείων (Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου) παίζει η εξεύρεση λύσης στο θέμα του Σκαραμαγκά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάθεση της αίτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την ένταξη της ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση το Νόμο Δένδια, μετά και το πράσινο φως που εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp). Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως η αίτηση θα κατατεθεί ανεξάρτητα από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει εξασφαλίσει η διοίκηση της ΕΝΑΕ, και τα οποία προβλέπουν ότι δεν θα προχωρήσει οτιδήποτε προτού αποφανθεί το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο για την κόντρα που έχει με το Ελληνικό Δημόσιο, αξιώνοντας το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η ετυμηγορία του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου μετατέθηκε για τα τέλη Ιουνίου αντί για τα μέσα Απριλίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένη, ενώ έως ότου καθαρογραφεί και γίνει γνωστό το σκεπτικό της απόφασης εκτιμάται πως θα παρέλθουν ακόμη δυο μήνες (τέλος καλοκαιριού).

Η επιλογή της ένταξης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης θεωρείται ως η μόνη ρεαλιστική λύση για να αποφευχθεί η πτώχευση των πολύπαθων ναυπηγείων που ίδρυσε ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος το 1958 για την κατασκευή και συντήρηση των πλοίων και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει το τεράστιο ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων που ταλανίζει την εταιρεία εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση της παρούσας διοίκησης, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει εδώ καιρό τα ναυπηγεία και ανοίγει ο δρόμος για την εξεύρεση νέου επενδυτή, μέσα από την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η βασική φιλοσοφία του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει τον διαχωρισμό του εμπορικού και στρατιωτικού σκέλους του ναυπηγείου, με απώτερο στόχο την εξεύρεση νέου επενδυτή. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ενημερώσει ήδη τους περίπου 800 εργαζομένους των ναυπηγείων, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν τόσο αναφορικά με τον μέλλον τους, όσο και ως ένας από τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ
Διαγραφή ενισχύσεων όπως στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας σημειώνουν πως το σχέδιο της κυβέρνησης έχει τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, οι οποίες εμφανίζονται πρόθυμες να κάνουν ένα βήμα πίσω και να διευκολύνουν την ελληνική πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) φέρεται ανοιχτή να συζητήσει την διαγραφή των ενισχύσεων, όπως έγινε στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εφόσον στο τέλος τη μέρας βρεθεί νέος επενδυτής που θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας της εταιρείας ενώ έχει συμφωνήσει να αφαιρεθεί από τις κρατικές ενισχύσεις, το όποιο ποσό επιδικάσει στην ΕΝΑΕ το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο. Το υπουργείο πάντως έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενο, ενώ έχει υπολογίσει ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να επιδικαστεί στην ΕΝΑΕ δεν θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΕΝΑΕ μιλώντας στην «Η» εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τα σχέδια της χωρίς προηγουμένως να έλθει σε επικοινωνία είτε με την ενταύθα διοίκηση είτε με την ιδιοκτησία και δηλώνει έτοιμοι να αναλάβει νομικές πρωτοβουλίες για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Για την ιστορία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) έχει καταλογισθεί ως ληξιπρόθεσμο ποσό ύψους 566 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έλαβε την περίοδο 1997 έως το 2002. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ισχυρός άνδρας της Privinvest, Ισκαντάρ Σάφα, που κατέχει το 75% των ναυπηγείων έχει προσφύγει εδώ και πέντε χρόνια στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) καθώς αρνείται πως βαρύνονται με κάποια υποχρέωση, υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένες χορηγήθηκαν πολύ πριν επενδύσουν στα Ναυπηγεία.

• ​Καταλύτης των εξελίξεων είναι οι κινήσεις που έχει δρομολογήσει ο υφυπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος χειρίζεται το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Τόμσεν: Ήμασταν λάθος και τα επτά χρόνια των μνημονίων

Ομολογία Τόμσεν για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα της κρίσης στην Ελλάδα. "Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα" είπε για να προσθέσει: "Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο". Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ζήτησε εκ νέου βιώσιμη λύση για το χρέος

Είμαστε λάθος για την Ελλάδα και στα επτά χρόνια του μνημονίου παραδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν.

«Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας» είπε για να συνεχίσει: «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήμασταν λάθος προς την αντίθετη πλευρά. Ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι στα αποτελέσματα που θα είχαν τα Capital control στην Ελλάδα” κατέληξε ο κ. Τόμσεν.

Επιβεβαίωσε επίσης και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναπτυξιακή δυναμική βραχυπρόθεσμα τονίζοντας όμως ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια.

Παραδέχθηκε ακόμη και το λάθος στην εκτίμηση για τα πλεονάσματα και του 2016, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και τα επόμενα χρόνια. “Ναι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και τώρα και τα επόμενα χρόνια στρίβοντας τα πάντα” είπε για να καταλήξει: “Δεν αλλάζουμε την θέση μας ότι η χώρα χρειάζεται ακόμη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό για μπορέσει να έχει ανάπτυξη, όχι για ένα η δύο χρόνια αλλά σε μόνιμή βάση”.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος, επέμεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν. “Η βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο” κατέληξε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Τόνισε επίσης ότι σε αυτή την φάση το Ταμείο βρίσκεται απόλυτα προσηλωμένο στην ένταξη του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημείωσε όμως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει νέα δάνεια αν δεν εξασφαλίσει πρώτα μια βιώσιμη λύση για το χρέος με βάση την συμφωνία που υπήρξε στις 25 Μαΐου του 2016.

Τότε συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε οι ετήσιες υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποπληρωμή χρέους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ και μακροχρόνια το 20% του ΑΕΠ. “Αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε αυτήν την περίοδο” είπε ο Πώλ Τόμσεν

Νωρίτερα παραδέχθηκε ότι στις συνομιλίες για την Ελλάδα υπάρχει αρκετή πρόοδος για την επιστροφή της ομάδας του Ταμείου στην Ελλάδα.


Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Λαγκάρντ - Τσακαλώτου

Νωρίτερα, Λαγκάρντ και Τσακαλώτος είχαν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση. «Πήγε πολύ καλά συζητήσαμε το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας και την ελάφρυνση του χρέους» τόνισε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην οποία ήταν παρόν εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλαράκη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν και η επικεφαλής της ομάδα του Ταμείου για την Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο και την ομάδα του για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και τα δύο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, τις διαρθρωτικές πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν και το χρέος» τόνιζε σε δήλωσή της, μετά την συνάντηση η κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή news247.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διαγραφές - εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών


Εξπρές διαγραφή χρεών από κόκκινα αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ προβλέπει ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με όχημα τον νόμο του 2004 και με στόχο την απαλλαγή των αγροτών από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Ρύθμιση για εξπρές διαγραφή χρεών από «κόκκινα» αγροτικά δάνεια επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με «όχημα» νόμο του 2004 για τα πανωτόκια και με στόχο την απαλλαγή των αγροτών από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Παράλληλα με την επικείμενη εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών που αφορά αγρότες που έχουν εμπορική δραστηριότητα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προετοιμάζει το έδαφος για εναλλακτική εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών από δάνεια της πρώην ΑΤΕ, με οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, αξιοποιώντας το περιεχόμενο του νόμου 3259/2004 για τους παράνομους ανατοκισμούς, που προβλέπει ότι το συνολικό ύψος των οφειλών δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου.

Σκοπός η επίβλεψη της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού των χρεών σε σύντομο χρόνο από έναν φορέα -την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ)- χωρίς την υποβολή αγωγών που όλες σχεδόν καταλήγουν στον Αρειο Πάγο, ξεμπλοκάροντας έτσι τις υποθέσεις από τις χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προ μηνών εκδόθηκαν αποφάσεις που δικαιώνουν αγρότες οφειλέτες ακόμα και με ολική διαγραφή χρεών από δάνεια της πρώην ΑΤΕ, που αφορούσαν όμως αγωγές του 2005 και του 2006.

Το θέμα της σχετικής ρύθμισης ετέθη σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, όπου συζητήθηκε το προτεινόμενο σχέδιο για την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων της πρώην ΑΤΕ.

Για την προστασία των δανειοληπτών από την υπέρμετρη διόγκωση των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εξαιτίας της αδυναμίας να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, έχουν τεθεί από τη νομοθεσία σημαντικοί περιορισμοί μέχρι σήμερα. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί από το έτος 1998 τρεις σχετικές ρυθμίσεις με τις οποίες προσπάθησαν να δώσουν λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκαν η ρύθμιση α) του άρθρου 12 του Ν. 2601/1998 β) του άρθρου 30 του Ν. 2789/2000 και τέλος η κυριότερη του άρθρου 39 του Ν. 3259/2004.

Υπολογισμός

Ο νόμος 3259/2004 με το άρθρο 39 -σύμφωνα με τον νομικό Αγγελο Γιουρέλη- ρύθμισε αυτοτελώς και πλήρως τόσο τις προϋποθέσεις όσο και το ύψος του περιορισμού των οφειλών από τόκους, το οποίο (ύψος) προσδιορίζει μέσω απλού αριθμητικού υπολογισμού, χωρίς να προαπαιτεί τη μεσολάβηση συμφωνίας των μερών ή δικαστικής αποφάσεως. Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι οφειλέτες μπορούσαν, περαιτέρω, να συμφωνήσουν «τους όρους και τον τρόπο εξοφλήσεως των οφειλών» που ρυθμίζονται, όχι, επομένως, και την ύπαρξη ή το ύψος τους. Οι συμβαλλόμενοι μπορούσαν, βεβαίως, σε περίπτωση διαφωνίας, να προσφύγουν στα δικαστήρια, η απαγγελλόμενη, όμως, επί της διαφοράς δικαστική κρίση απλώς αναγνώριζε την αμέσως και αυτοδικαίως επερχόμενη από την εφαρμογή του νόμου έννομη συνέπεια.

Ειδικά για τα δάνεια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ο νόμος ορίζει: «Προκειμένου περί οφειλών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σχετικών με την επαγγελματική τους αυτή δραστηριότητα, που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 2789/2000, όπως ισχύει, το συνολικό ύψος τους δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο τού κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου, ή προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, το διπλάσιο του ποσού της οφειλής, όπως διαμορφώθηκε κατά την τελευταία εκταμίευση. Για δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από το έτος 1990, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία των οφειλών αυτών για την ανεύρεση του αρχικού κεφαλαίου η συνολική οφειλή δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό 150% του ποσού της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην τελευταία προ του έτους 1990 ρύθμιση.

Καταβολές που έγιναν οποτεδήποτε από τον οφειλέτη, τον εγγυητή ή τρίτο και αφορούν σε οφειλές ρυθμιζόμενες με τις ανωτέρω παραγράφους, αφαιρούνται από το συνολικό ποσό της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώνεται με βάση τις διατάξεις του παρόντος.

Ενσωμάτωση

Εξάλλου ζήτημα για τα αγροτικά δάνεια ανέκυψε επειδή η πρώην Αγροτική Τράπεζα που κατ’ εξοχήν προέβαινε σε χορηγήσεις στους αγρότες αντιμετώπιζε πολλά από τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που χορηγούσε ως αναλήψεις στο πλαίσιο ανοικτών λογαριασμών, με αποτέλεσμα να εκλαμβάνει ως βάση υπολογισμού για το διπλάσιο όχι το σύνολο των κεφαλαίων των βραχυπρόθεσμων δανείων αλλά τη συνολική από αυτά οφειλή, όπως υφίστατο κατά την τελευταία χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανείου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενσωμάτωνε παράνομα στο κεφάλαιο βάσης όλους τους προηγηθέντες τόκους και ανατοκισμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις -σύμφωνα με τον νομικό Αγγελο Γιουρέλη- έχουν χορηγηθεί δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, καθ’ υπόδειξη των πιστωτικών ιδρυμάτων, όχι για τον σκοπό που αναγράφεται στη σύμβαση, αλλά για τη λογιστική απόσβεση οφειλών από προηγούμενα δάνεια.

Δηλαδή, το νέο κεφάλαιο αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (συνεπώς και των «πανωτοκίων») προηγούμενων δανείων. Στην πραγματικότητα πρόκειται λοιπόν για ρυθμίσεις και ως «τέτοιες» θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Αυτό μπορεί να έχει κατά περίπτωση μεγάλη σημασία καθώς η ανώτατη συνολική οφειλή υπολογίζεται με βάση την αρχική χορήγηση, και όχι το μεταγενέστερο δάνειο. Σε αυτή θα υπολογιστούν επομένως και οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του αρχικού δανείου.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Πηγή www.ethnos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Je suis France..

    Συμπάσχοντας με τον γαλλικό λαό και την μαλ βλακεία που έκανε χθες,
..αναρτούμε κι εμείς κατά την νέα μόδα, φωτογραφία με την γαλλική σημαία,
..ως αλληλέγγυοι για το τρομοκρατικό χτύπημα, που μέσω των εκλογών, η γαλλική κοινωνία κατάφερε στον εαυτό της.

Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που οδηγεί
τσιφ σε δύο βδομάδες στην εκλογή του πιό συστημικού από τους 11(!) υποψήφιους,
..της πιό καλής, της πιό πιστής γαλλίδας δουλίτσας του Σόϊμπλε και της Νέας γερμανικής Τάξης ευρωπαϊκών πραγμάτων.
Εξ ου και η ανακούφιση στην Γερμανία και στις Βρυξέλλες:
Η Γαλλία με τον Μακρονίπρα (κατά το "Ολαντρέου") θα εξακολουθήσει να είναι υποτακτικός και χωροφύλακας της γερμανικής Ευρωπαϊκής "Ένωσης".
Αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα του αποτελέσματος των εκλογών είναι πολύ πιό δυνατό απ' τις βόμβες, και η Γαλλία, καθώς και η υπόλοιπη Ευρώπη θα το πληρώσει με περισσότερο αίμα.
Άσχετο αν το αίμα αυτό θα είναι μόνον των εργαζόμενων και των μικρών και μεσαίων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας.

Ένα αποτέλεσμα απολύτως ανάλογο των δικών μας εκλογών του Σεπτέμβρη του 2015,
..που θα επιτρέψει αύριο-μεθαύριο να βγαίνει ο κάθε γλοιώδης τυχάρπαστος -όπως εδώ- και να δηλώνει πως ο λαός ήξερε τί ψήφιζε όταν ψήφιζε.
Αυτό είναι το κακό για μας -καλό για το σύστημα- των εκλογών: με την πολυδιάσπαση του λαϊκού χώρου, οιονεί αντιμνημονιακού και στην ουσία αντι-ευρωπαϊκού όσον αφορά ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ "Ένωση",
..οι στρεβλώσεις στην απεικόνιση της λαϊκής βούλησης είναι αναπόφευκτες.
Κι αυτός είναι ο λόγος που το σύστημα διατηρεί και επιτρέπει ακόμη την διαδικασία των εκλογών.
Σε αντιδιαστολή με τα δημοψηφίσματα που με την στυγνή λογική τους του ΝΑΙ-ΟΧΙ καταφέρνουν να αναδείξουν την πραγματική βούληση και τάση των λαών.
Γι αυτό και αν ξαναδείτε δημοψήφισμα εντός Ευρωπαϊκής "Ένωσης" να μας τρυπήσετε την μύτη με την χοντρή την σακοράφα.
Το σύστημα ήδη τα έχει απαγορεύσει.

Κι ακόμα, αυτός είναι ο λόγος που πολύ σωστά ισχυρίζονται όσοι το ισχυρίζονται πως πολύ δύσκολα έως απίθανο να αλλάξει κάτι με μόνες τις εκλογές.
Με σκέτες εκλογές προκηρυσσόμενες όποτε λέει ο νόμος ή όποτε βολεύει το σύστημα,
..οι λαοί το πολύ-πολύ να κερδίζουν -όταν κερδίζουν- μία μικρή παράταση στην θανατική τους καταδίκη.
Θανατική καταδίκη που αφορά την δημοκρατία, την αυτοδιάθεση, την ελευθερία των λαών.

Χρειάζεται και κάτι άλλο:
Χρειάζεται η ασφυκτική, η καταλυτική πίεση των λαών προς τις εξουσίες για να γίνονται εκλογές όχι όποτε το σύστημα θέλει,
..αλλά όποτε η εξουσία η δοσμένη απ' τον λαό ξεφεύγει, καταχράται, ψεύδεται, αθετεί.

Σήμερα συμπάσχουμε με τον γαλλικό λαό.
Θα περάσει πολύ άσχημα.
Κι εμείς μαζί!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ανοίγει το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο



Ανοίγουν το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο, οι εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ομιλία θα απευθύνει στις 13.00 θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα μιλήσουν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι.

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας και του Ιράν που βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο τον Μάιο, επίκειται συμφωνία για τριετές σχέδιο δράσης για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Javad Zarif, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν και ιδιαίτερα στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, οι σχέσεις ΕΕ – Ιράν, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στο Συριακό και το Κοινό Σχέδιο Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η διπλωματική πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με αφετηρία τον Πολιτισμό, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Έπειτα από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υψηλοί αξιωματούχοι, στην πλειονότητά τους υπουργοί Εξωτερικών, 10 κρατών (Κίνας, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μεξικού, Περού και Βολιβίας) που αντιπροσωπεύουν Αρχαίους πολιτισμούς, βρίσκονται στην Αθήνα για να θεμελιώσουν την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Τα 10 κράτη από 4 ηπείρους που συμμετέχουν, αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού, με κοινό μήνυμα ότι ο Πολιτισμός, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, συνιστά μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη.

Προσδοκίες για να αξιοποιηθεί προς όφελος της ειρήνης και των λαών, η δυνατότητα σύμπλευσης και οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, εξέφρασαν οι συνδιοργανωτές του εγχειρήματος, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι.

Βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας, που προωθεί με επιμονή και πολλές πρωτοβουλίες ο κ. Κοτζιάς, άλλωστε, είναι η οικοδόμηση «θετικής ατζέντας» συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις αλλά και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έκανε ''κράτηση'' για τον Κορυδαλλό ο Παπαντωνίου



Η κατάθεση-σοκ Γάλλου μάρτυρα («Mου ζήτησαν μίζα 7%-10% για τον Ελληνα υπουργό Αμυνας») και το αίτημα συμπληρωματικής δίωξης για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις φρεγάτες

Από τον
Παναγιώτη Στάθη

Το «αντικλείδι» για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου στην Ελβετία προσέφερε στις 6 Απριλίου στην Εισαγγελία Διαφθοράς η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα, τροφοδοτώντας ουσιαστικά με «καυτά» στοιχεία -άγνωστο γιατί δεν είχαν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα- μια έρευνα η οποία παραλίγο να καταλήξει στα αζήτητα.

Με το 10σέλιδο εμπεριστατωμένο αίτημά της, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», αιτείται να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για την υπόθεση των φρεγατών, φωτογραφίζοντας τον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πρόκειται ουσιαστικά για τον μόνο δρόμο (η άσκηση δίωξης για αυτά τα αδικήματα, κυρίως για το ξέπλυμα, όπως στις περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου και Μαντέλη) που θα κρατήσει μακριά από την παραγραφή την υπόθεση και θα δώσει ζωή στην προανακριτική της Βουλής.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα που υποβλήθηκε στις 6/4 και παραμένει άγνωστο γιατί δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η ανακρίτρια παραθέτει, μεταξύ άλλων, συγκλονιστικά στοιχεία για μαρτυρίες και λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου. Αναφέρεται μεταξύ άλλων:

- Στην κατάθεση ενώπιον Γάλλου εισαγγελέα του πρώην στελέχους της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν σχετικά με τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών που είχε ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ τον Νοέμβριο του 2002, όταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο κ. Παπαντωνίου και το έργο ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στο ολλανδικό παράρτημα της Thales. Συγκεκριμένα, το στέλεχος φέρεται ότι έχει αναφερθεί σε διάλογο που είχε στην Ελλάδα το 2002-2003 «με έναν κ. P., πρόεδρο της Thales International Greece. Αυτός μου είπε ότι έπρεπε να δώσουμε μία προμήθεια 7%-10% για τον Ελληνα υπουργό Αμυνας».

Αντίδραση


Οι αναφορές είχαν προκαλέσει κατά το παρελθόν τη μήνιν του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε διαψεύσει οργισμένα. Το θέμα βέβαια είναι πως ο Γάλλος φέρεται μεν ότι είχε μιλήσει προ δεκαετίας, αλλά η κατάθεση παρέμεινε ανεκμετάλλευτη.
- Στους εννέα λογαριασμούς της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού στην HSBC με εμβάσματα 1.300.000 ευρώ από τον κουμπάρο του ζεύγους Γ. Κανδαλέπα. Για τα χρήματα αυτά ήδη έχουν καταδικαστεί για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες».
Παράλληλα, από το 2014 εκκρεμεί και δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς για άνοιγμα των λογαριασμών Κανδαλέπα. Και είναι προφανές, σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές, ότι οι Ελβετοί δεν πρόκειται, όπως κάνουν πάντα, να ικανοποιήσουν το σχετικό αίτημα αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες, όπως ζητεί η κυρία Ζαμανίκα, και δη για αδικήματα που διώκονται από τον ελβετικό ποινικό κώδικα (π.χ. δωροδοκία).

Αναπάντητα ερωτήματα για την καθυστέρηση

Δεκαεπτά μέρες μετά το αίτημα της ανακρίτριας, η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην άσκηση συμπληρωματικής δίωξης παρά το γεγονός ότι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν έχει καταγραφεί στα δικαστικά χρονικά σε τόσο μεγάλες υποθέσεις άρνηση της εισαγγελίας να ασκήσει ποινική δίωξη έπειτα από αίτημα ανακριτή.

Είθισται δε η δίωξη να ασκείται την ίδια στιγμή, όταν μάλιστα είναι προφανές πως το αντίθετο θα οδηγούσε ουσιαστικά στον ενταφιασμό του αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς αλλά και της προανακριτικής. Γι' αυτό άλλωστε δικαστικές πηγές ανέφεραν πως μη άσκηση δίωξης ισοδυναμεί με προσπάθεια συγκάλυψης και θύμιζαν τη διάταξη του άρθρου 239 ΠΚ περί κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με το οποίο στο αδίκημα αυτό υποπίπτει «…υπάλληλος που παραλείπει να διώξει κάποιον υπαίτιο».

Η καθυστέρηση δημιουργεί ερωτήματα και κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η άρνηση άσκησης ποινικής δίωξης

θα δικαιώσει και πάλι τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε μιλήσει για «νομικά τερτίπια και δικαστικά πραξικοπήματα».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες από πρώην συνεργάτιδά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ



Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και έχει δοθεί εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών του. Ο ίδιος απαντά στην εφημερίδα με εξώδικο.

Η εφημερίδα, που επικαλείται μέρος της δικογραφίας που έχει στη διάθεση της, γράφει σήμερα ότι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, προκειμένου να πάρει περισσότερα χρήματα από τα 13.000 ευρώ που δικαιούται νομίμως σκέφτηκε το εξής:

Άλλαξε το μισθολογικό κλιμάκιο μιας συνεργάτιδάς του και την προβίβασε στο ανώτατο, με καθαρές αποδοχές 6.912 ευρώ τον μήνα, με την προφορική συμφωνία όμως να του καταβάλλει περίπου το 60% του μισθού της. Κατάφερε έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει η Documento, να παίρνει εν είδει μίζας από τη συνεργάτιδα του το ποσό των 4.240 ευρώ, που εκτίναξε τις δικές του μηνιαίες απολαβές περίπου στα 18.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το επιπλέον αυτό ποσό που εισέπραττε δεν εμφανίζεται σε καμία δήλωση πόθεν έσχες του.

Η εφημερίδα παρουσιάζει μάλιστα email και sms του καταγγέλλονται συνεργάτη αλλά και της υπαλλήλου που έδινε τον μισθό της, που αποδεικνύουν το παραπάνω. Από όσα προκύπτουν ο γαλάζιος ευρωβουλευτής πρέπει να ελεγχθεί για ένα ποσό της τάξης των 127 χιλιάδων ευρώ.

Ο εισαγγελέας Χρήστος Τζούρας έχει αναλάβει την υπόθεση και περιμένει την κατάθεση της υπαλλήλου, προκειμένου να αποφανθεί αν οι συγκεκριμένες ενδείξεις που προκύπτουν από ηλεκτρονική αλληλογραφία, δικαιολογούν την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης.

Όπως αναφέρουν οι Κώστας Βαξεβάνης και Βαγγέλης Τριάντης στο ρεπορτάζ τους για την εφημερίδα, ο επι 25 χρόνια συνεργάτης και φίλος του Μανώλη Κεφαλογιάννη έχει υποδείξει στοιχεία στον εισαγγελέα για το πως εκείνος απεμπλάκη από τη λίστα Λαγκάρντ. Η σύζυγος του Κρητικού πολιτικού Γκρατσιέλα Γκρόλο ήταν στους καταθέτες που εμφανίζονται στη λίστα του μαύρου χρήματος, και ο πρώην συνεργάτης κάνει λόγο για πλαστά έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσει η έρευνα του πόθεν έσχες αλλά και της offshore, που άνοιξε η γιαγιά της συζύγου του.

Ο μάρτυρας, που επικαλείται η εφημερίδα, κάνει λόγο για συγκάλυψη της υπόθεσης από συγκεκριμένη υπηρεσία της ΔΟΥ Γλυφάδας. Πιο συγκεκριμένα, η Documento γράφει ότι η οικογένεια Κεφαλογιάννη άφηνε να αιωρείται ότι τα χρήματα που υπήρχαν στον λογαριασμό της HSBC είναι δικαιολογημένα, αφού ο παππούς Σάφρα ήταν Ελβετός τραπεζίτης, πράγμα που δεν ίσχυε. Απλώς χρησιμοποιήθηκε έντεχνα η συνωνυμία με τον τραπεζίτη της γνωστής American Bank of New York για να γίνουν πιστευτοί, γράφει η εφημερίδα.

Από τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, προκύπτει ότι η σύζυγος Κεφαλογιάννη συνδέεται τραπεζικά με τη γιαγιά της Ελένη Σάφρα – Κουμανιώτου αλλά και μέσω της offshore Barbitos Investment SA. H εν λόγω παναμέζικη εταιρεία ιδρύεται στις 30/05/2005 όταν η γεννημένη το 1922 γιαγιά, είναι ήδη 83 ετών! Την εποχή εκείνη ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι υπουργός και η εταιρεία φαίνεται να δέχεται καταθέσεις οι οποίες στη συνέχεια καταλήγουν στην Ελλάδα.

Η επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής που έθεσε στο μικροσκόπιο της το πόθεν έσχες Κεφαλογιάννη μετά της αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ απήλλαξε από ευθύνες την οικογένεια, με ένα μέλος όμως της επιτροπής να απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η αποκάλυψη των Panama Papers έφερε ξανά όμως στο προσκήνιο την Bαrbitos, την οποία όπως αναφέρει η Documento την έχει συστήσει ο Ελληνοελβετός Σπύρος Μεταξάς, ο οποίος είναι υπόδικος στην Ελλάδα για υποθέσεις μίζας από εξοπλιστικά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η εφημερίδα επικοινώνησε πριν την έκδοση της, με τον γαλάζιο ευρωβουλευτή για να απαντήσει στο δημοσίευμα της, με εκείνον να της αποστέλλει εξώδικη επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «σε περίπτωση που υιοθετήσετε άκριτα τις ανώνυμες ψευδεπίγραφες καταγγελίες πριν τη διασταύρωση τους, θα έχετε παραπλανηθεί και συμμετάσχει, έστω και χωρίς πρόθεση, σε έναν οργανωμένο εκβιασμό».

Πηγή΅: altsantiri.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....