Διυλιστήριο: 02/19/16
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ρητή δέσμευση για μη κλείσιμο συνόρων ζητεί η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής και απειλεί με βέτο

Την ρητή δέσμευση και των 28 κρατών της ΕΕ ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, επιδιώκει να αποσπάσει ο έλληνας πρωθυπουργός, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Οπως έλεγαν παράγοντες της ελληνικής αντιπροσωπείας, παρά το γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίθηκαν ικανοποιητικές, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που αφορούσε τόσο το μεταναστευτικό όσο και τις σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας), αν δεν υπήρχε ρητή δέσμευση ότι σε καμία χώρα μέλος της Ε.Ε. δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι μέχρι τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status στον έλεγχο των συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνικη διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.

Η Ελλάδα απειλεί με βέτο

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό status, σε ό,τι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, όπως τόνιζαν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (μεταναστευτικό / σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν πάντως την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους τέσσερις βασικούς στόχους που εξαρχής είχε θέσει. Ειδικότερα οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σέγκεν, γεγονός που, οπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τελος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο στη διάρκεια της Συνόδου δεν έκρυψε την ενόχληση της Ελλάδας από την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων στο ευρωπαικό επίπεδο. Όπως έλεγαν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Τόνισε επίσης οτι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στη συνέχεια ότι από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.

«Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή» σημείωσε τέλος ο Αλέξης Τσιπρας, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ανείπωτη ανεπάρκεια..

     Το κακό που έχουν κάνει στην ελληνική κοινωνία το life style καθώς και η ''ελαφρά'' τηλεόραση με τις πρωϊνές και μεσημεριανές εκπομπές,
..που απευθύνονται σε άτομα με IQ αμοιβάδας (ή θέλουν να μας καταντήσουν έτσι),
..φάνηκε ανάγλυφο με την δυστυχή ευκαιρία του
θανάτου δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή.

Πολύς κόσμος, δυσανάλογα και εφιαλτικά πολύς, αντέδρασε υπερβολικά μη μπορώντας να ξεχωρίσει και να ταξινομήσει σωστά το μέγεθος των πραγμάτων και των γεγονότων,
..μπερδεύοντας το θυμικό με το τραγικό, και το κουτσομπολιό επιπέδου καφενείου και κομμωτηρίου με την ψύχραιμη και ορθολογική αποτίμηση ενός γεγονότος.

Κοινώς, ο κόσμος απαίδευτος, αμόρφωτος (επίτηδες) και διαβρωμένος απ' την ξεχειλίζουσα βλακεία μιάς ελεεινού επιπέδου τηλεόρασης,
..μπέρδεψε τις βούρτσες με τις βούρτσες.

Μηνύματα, κλάματα και οδυρμοί έδωσαν και πήραν.
Βιογραφικά του άτυχου νέου άντρα, που τον αναγόρευαν ισάξιο του Μεγαλέξανδρου και του Καρούζο συχγρόνως, είδαν το φώς του διαδικτύου και φώτισαν με το φώς της απύθμενης και ατέρμονης ελαφρότητας το σύνολο της επικράτειας του πτωχευμένου μας κράτους.
Εκφράσεις του τύπου ''ανείπωτη τραγωδία'' εκτοξεύτηκαν εδώ κι εκεί,
..χωρίς να μπορούν καν να διανοηθούν την Ύβριν που διαπράττουν.

Ανείπωτη τραγωδία ο θάνατος ενός ατόμου από δική του υπαιτιότητα; (υπερβολική ταχύτητα και κατανάλωση αλκοόλ, κατά το πόρισμα της αστυνομίας)
Αν είναι αυτό ανείπωτη τραγωδία, τότε τί είναι τα εκατοντάδες παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από έλλειψη τροφής, πόσιμου νερού και φαρμάκων σε όλον τον κόσμο;
Τί είναι ο εξανδραποδισμός και μετατροπή σε πρόσφυγες λαών ολόκληρων εξαιτίας των πολέμων που προξενούν στις χώρες τους τα συμφέροντα της ''Δύσης'' και των πολυεθνικών εταιρειών;
Τί είναι ο νέος και ο γέρος στην χώρα μας που ψάχνει στα σκουπίδια, ή που πεθαίνει πρόωρα από αδυναμία προμήθειας φαρμάκων;

Είναι ανείπωτη τραγωδία όταν κάποιο άτομο μη μπορώντας, ή μη έχοντας την κατάλληλη παιδεία, ή τον σωστά διαπλασμένο χαρακτήρα να διαχειριστεί σωστά την απότομη δίκαιη ή άδικη επιτυχία, τον απότομο και απρόσμενο πλουτισμό, την δυσανάλογη με το μπόϊ του (ηθικό, ψυχικό, καλλιτεχνικό) φήμη,
..''καβαλάει το καλάμι'', αισθάνεται ''θεός'' και ''δυνατός'' και γίνεται επικίνδυνος όχι μόνον για τον εαυτό του, αλλά υπό προϋποθέσεις και για κάποιους άλλους;
Δεν θα μπορούσε κάλλιστα χθες με την υπερβολική του ταχύτητα να πάρει στον λαιμό του και άλλον συμπολίτη μας, ή να ξεκληρίσει ας πούμε μία οικογένεια που πήγαινε εκείνη την ώρα την πρωινή τα παιδιά της στο σχολείο;
Τότε γιατί θα μιλάγαμε; Για ανείπωτη τραγωδία ή για ''πυρηνικό όλεθρο'';

Ναι. Ανείπωτη τραγωδία. Για την μάνα του όμως και τον πατέρα του.
Για τους υπόλοιπους ένα ατυχές, ατυχέστατο και μοιραίο γεγονός.


Δεν μπορούμε, είμαστε απαίδευτοι (επίτηδες) ως κοινωνία να αξιολογήσουμε σωστά και ορθολογικά τα γεγονότα.
Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με την (τεχνητή) κρίση που μας καταστρέφει,
..καθώς και με τους ολετήρες και πολιτικούς εγκληματίες που μας κυβερνούν τα τελευταία πολλά χρόνια.

Αντιδρούμε υπερβολικά ή καθόλου, σπασμωδικά, ανισόρροπα, χωρίς σκέψη, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς αξιολόγηση των καταστάσεων.
Αυτό ήθελαν κι αυτό πέτυχαν με την ελλειματική παιδεία,
..συνεπικουρούμενη από μιά βρώμικη, χυδαία και υποβολιμιαία τηλεόραση.

Περαστικά μας, κι ας προσέχαμε!
Σε μιά άλλη ζωή, ίσως τα πάμε καλύτερα!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πώς οι πολίτες δεν θα ξανατρέξουν για δικαιολογητικά από υπηρεσία σε υπηρεσία

Την ενίσχυση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των ΚΕΠ και της πύλης ΕΡΜΗΣ, προκειμένου να μη διακινείται προσεχώς κανένα δικαιολογητικό και πιστοποιητικό στις υπηρεσίες του Δημοσίου, παρά μόνο ηλεκτρονικά, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ήδη, όσον αφορά το 2015 πάνω από 5 εκατομμύρια υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν μέσω των ΚΕΠ και του ΕΡΜΗ, εκ των οποίων περισσότερες από 2 εκατ. online. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, πριν από 5 χρόνια διακινούνταν συνολικά 1 εκατομμύριο υποθέσεις ετησίως. «Στόχος είναι να υποστηρίξουμε μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τη διοικητική μεταρρύθμιση, προκειμένου το κράτος να είναι αποτελεσματικότερο και ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα και ταχύτερα», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, επισημαίνοντας ότι «η online σύνδεση των ΚΕΠ με φορείς του Δημοσίου για 60 υπηρεσίες και διαδικασίες δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται μόνο με μία αίτηση και ενδεχομένως με μία μόνο επίσκεψη». 

Στην όλη διαδικασία έχει συμβάλει η διασύνδεση του Τaxis με τον ΕΡΜΗ, καθώς οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν και για τις δύο πύλες τους κωδικούς του Taxisnet. Επίσης στο νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά στην «ηλεκτρονική θυρίδα» όπου θα μπορούν να αποστέλλονται τα αιτούμενα πιστοποιητικά χωρίς να είναι απαραίτητη η διά ζώσης επίσκεψη του πολίτη στα ΚΕΠ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπεύθυνος τμήματος Σχεδιασμού και Λειτουργίας Υποδομών και Δικτύων της Δημόσιας Διοίκησης, Διονύσης Κοντογιώργης, επί του παρόντος, 9 πιστοποιητικά παρέχονται απευθείας από τον ΕΡΜΗ και 116 πιστοποιητικά παραλαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικής θυρίδας ή μέσω ΚΕΠ. Επίσης, για 60 υπηρεσίες τα ΚΕΠ έχουν διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με τον φορέα που τις παρέχει, με αποτέλεσμα το πιστοποιητικό να παραδίδεται online στον πολίτη. 

Ως προς τις ψηφιακές υπογραφές μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 25.000 σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, γεγονός που σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ οδηγεί σε εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Επίσης μέχρι το καλοκαίρι σχεδιάζεται να υπάρξει σύνδεση του Εθνικού Δημοτολογίου με το σύστημα Myschool, προκειμένου να καταργηθούν πιστοποιητικά που απαιτούνται για εγγραφή μαθητών στο σχολείο. 

«Στόχος είναι ο ΕΡΜΗΣ και τα ΚΕΠ να αποτελέσουν σημείο αναφορά στη διεκπεραίωση των υποθέσεων», σημείωσε ο διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Φαίδων Κακλαμάνης, ενώ ο γενικός διευθυντής Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής Νίκος Μιχαλόπουλος δήλωσε ότι τελικό ζητούμενο είναι «η κατάργηση των δικαιολογητικών και η διακίνησή τους ηλεκτρονικά μέσω της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών». 

Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ανοιχτών δεδομένων, προαναγγέλλοντας ότι προσεχώς θα αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο η ετήσια έκθεση του υπουργείου, και ανήγγειλε την εισαγωγή της διαδικασίας της «προ-διαβούλευσης» για τα νομοσχέδια, των οποίων οι βασικές ιδέες θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, προκειμένου οι πολίτες και οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέτουν την άποψή τους, πριν από την κατάρτιση του κειμένου. Η διαδικασία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο επικείμενο νομοσχέδιο για την «κινητικότητα».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παπανδρέου: Ούτε sefie δεν ήθελαν να βγουν μαζί μου, αισθανόμουν σαν λεπρός


Ήταν το θέμα του συνεδρίου; Ίσως, καθώς ο τίτλος ήταν: “Πώς να τραβήξεις την προσοχή ενός Πρωθυπουργού σε ένα πρόβλημα δημόσιας Υγείας, όπως η Ηπατίτιδα C” και έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε με... ιατρικούς όρους για την πολιτική.

Αναφέρθηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο για τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντί του και απέναντι στην Ελλάδα λέγοντας πως δεν τον πλησίαζαν καν για να “μην κολλήσουν τον ιό της Ελλάδας”.

Αν και υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες του με τους ηγέτες της Ε.Ε. o κ. Παπανδρέου ήθελε μάλλον να μεταφέρει το κλίμα στο παρασκήνιο και ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις πρώτες συναντήσεις με τα ηγετικά στελέχη της ΕΕ αισθανόταν σαν να ήταν “λεπρός” καθώς “κανείς δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί μου, ούτε καν για μία selfie”.

Είπε μάλιστα ότι τον καιρό εκείνο η Ελλάδα ήταν στιγματισμένη...
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Παπανδρέου ήταν η κίνηση Ντράγκι που έβαλε ένα τέλος στη... μετάδοση του ιού στην ευρωζώνη...


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ρέντσι: Οι γερμανικές τράπεζες ευθύνονται για την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά



O Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απειλεί να μπλοκάρει το γερμανικό σχέδιο για τον περιορισμό των χαρτοφυλακίων που έχουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης με κρατικά ομόλογα, το οποίο προωθεί το Βερολίνο για να συζητήσει τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων στην περιοχή.

Μιλώντας χθες βράδυ στην ιταλική Γερουσία, ο κ. Ρέντσι προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα βάλει «βέτο σε κάθε προσπάθεια να τεθεί πλαφόν στα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους και θα δείξουμε υποδειγματική ισχύ και συνέπεια σε αυτό».

Οι δηλώσεις αυτές του Ρέντσι έγιναν, ενώ παράλληλα έκανε επίθεση στις γερμανικές τράπεζες, θεωρώντας τις ως την πηγή της αναταραχής στην αγορά που έπληξε τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις τελευταίες εβδομάδες, απορρίπτοντας την κριτική ότι οι ιταλικές τράπεζες και ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων τους αποτελούν τον ασθενέστερο κρίκο του συστήματος.

«Το πραγματικό θέμα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της», είπε, προσθέτοντας: «Επιτρέψτε μου να πω ότι αν κάποιες βόρειες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν κρατήσει τα ιταλικά ομόλογά τους στο 2011 – 2012, θα είχαν κερδίσει πολύ περισσότερα».

Η Ιταλία, οι τράπεζές της οποίας κατέχουν παραδοσιακά μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, υποστηρίζει ότι η θέσπιση πλαφόν θα αποσταθεροποιούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ … Καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας – Η Ελλάδα σε Στρατηγικό Πλεονέκτημα



Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Μετά από όλη αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, που ενεργεί στη Συρία και το Ιράκ κατά βούληση και πάρα τις αντιρρήσεις της διεθνούς κοινότητας, την οποία απ’ότι φαίνεται έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, ήρθε επιτέλους … η καταδίκη της με ομόφωνη απόφαση από το ΣΑ του ΟΗΕ για όλες αυτές τις στρατιωτικές δολοφονικές πράξεις της εναντίον κυρίαρχων κρατών.

Έτσι την ανησυχία τους για τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας εναντίον θέσεων των Κούρδων της Συρίας, εξέφρασαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία εξέτασαν κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, σχετική καταγγελία που παρουσίασε στα μέλη ο Σύρος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι. Η απόφαση του Σ.Α. μετά από κλειστές ανεπίσημες διαβουλεύσεις ήταν ομόφωνη και εκφράστηκε με την μορφή προεδρικής δήλωσης την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο προεδρεύων του Σ.Α. το Φεβρουάριο, πρέσβης της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες Καρένιο και αναφέρει : «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας και συμφώνησαν να ζητήσουν από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο».

Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....