Διυλιστήριο: 02/21/18
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Μπλοκάρει τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ η Αγκυρα - Ανανέωσε τη Navtex



Τρία εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της Navtex στη βάση της οποίας πραγματοποιούνται ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία ανακοίνωσε πως ανανεώνει την δέσμευση των περιοχών για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Η ανανέωση της Navtex ουσιαστικά ρίχνει αυλαία στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή Κύπρου». Το γεωτρύπανο σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει θα αποχωρήσει από το σημείο λόγω προγραμματισμένων εργασιών σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ ενώ αναμένεται και η αντίδραση της ιταλικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του διπλωματική επίλυση του ζητήματος.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν.

Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Καθημερινή Κύπρου

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....