Διυλιστήριο: 09/28/17
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε τελεσίγραφο στα Τίρανα


Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, ονοματολογικό των Σκοπίων, σχέσεις με Αλβανία, με επιστέγασμα την πρόσφατη αναβαθμισμένη ελληνική παρουσία στην 72η Υπουργική Εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τον πολυδιάστατο ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές και περιφερειακό στερέωμα, ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, την Πέμπτη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς πρωτίστως για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη οι οποίες αποδεικνύουν, όπως είπε, τη διεθνή αναγνώριση της Ελλάδας.

«Μέχρι πριν δύο χρόνια η Ελλάδα πηγαίνοντας στον ΟΗΕ ζητούσε πολλά ραντεβού και συναντήσεις.

»Φέτος δεν ζητήσαμε ούτε μία από τις συναντήσεις που έγιναν, είχαμε τριπλάσια αιτήματα άλλων κρατών για συναντήσεις από αυτά που μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε, γεγονός που δείχνει την αναβάθμιση της χώρας.

»Άλλο πράγμα να ψάχνεις συνομιλητές και άλλο να μην μπορείς να ανταποκριθείς στα αιτήματα των συνομιλητών σου», τόνισε.

Αναφερόμενος στις πολυμερείς συναντήσεις που είχε η ελληνική πλευρά, τριμερείς και τετραμερείς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει στο νέο 4μερές σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη -Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα- και ειδικότερα η απόφαση που ελήφθη στη Νέα Υόρκη να πραγματοποιηθούν κοινές επισκέψεις στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες θα συνεχιστούν αργότερα και σε όλα τα Βαλκάνια.

Αναφέρθηκε επίσης στη δεύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, από την Κίνα μέχρι το Περού και την Βολιβία, μια διάσκεψη που δίνει παγκόσμιο ρόλο στη χώρας μας, όπως είπε, και είναι από τις 15 διεθνείς οργανώσεις που έφτιαξε το ΥΠΕΞ τα δυόμισι χρόνια της θητείας του.

Στη διεθνή αναγνώριση μπορεί να συνυπολογίσει κανείς και τις βραβεύσεις στο πρόσωπο του υπουργού των Εξωτερικών από αμερικανικές οργανώσεις παγκοσμίου εμβέλειας και ειδικότερα του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που συνιστούν μια αυταπόδεικτα αναβαθμισμένη παρουσία της χώρας.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα έχει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία αποτελεί μοχλό αναβάθμισης της χώρας στο γεωπολιτικό και στρατηγικό της ρόλο και ενίσχυσής της σε όλους τους άλλους τομείς».

Εξήγησε ότι «ως κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί ταυτόχρονα και γέφυρα και διαμεσολαβητής με τις αναδυόμενες οικονομίες και τις νέες ισχυρές δυνάμεις του 21ου αιώνα».

Τόνισε δε ότι «με τις πολυμερείς μας σχέσεις, τριμερείς και τετραμερείς, έχουμε καταφέρει να φτιάχνουμε σχήματα ισορροπίας γεωπολιτικών και στρατηγικών στην περιοχή και να αναπτύσσουμε προς όφελος του λαού μας τις οικονομικές σχέσεις με όλες αυτές τις χώρες.

»Νομίζω ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι ο ρόλος ενός κράτους με μακρά ιστορία και αναγνώριση της ιστορίας αυτής.

»Οι Κινέζοι μας θεωρούν ως το μόνο αδελφό λαό. Θεωρούν τον εαυτό τους ως το κέντρο του πολιτισμού της Ασίας κι εμάς ως το κέντρο του πολιτισμού του δυτικού κόσμου».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σχετικά με το επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είναι καλές αλλά όχι τόσο όσο θα τις θέλαμε».

Τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια Τουρκία ευρωπαϊκή, αλλά δεν εξαρτάται από αυτήν όσο από τους ίδιους τους Τούρκους.

«Ξέρουμε ότι είναι μακρύς ο δρόμος» προσέθεσε, ενώ αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα είπε ότι «είναι εξαιρετικές».

Η ανάπτυξη του τουρισμού, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «με εξαίρεση τα προβλήματα αυτής της εβδομάδας με τα νησιά που παρουσιάζονται λόγω των προστίμων- που όμως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομολογία- βρίσκεται σε καλή πορεία».

«Έχουμε δυσκολίες ως προς την αξιοποίηση των καναλιών επικοινωνίας που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, στον οικονομικό τομέα, για τις διερευνητικές όσον αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο κ.ο.κ.».

Δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω του αναθεωρητισμού και μιας διάθεσης μη αποδοχής, όπως είπε, στην Τουρκία του διεθνούς δικαίου σε όλη του την έκταση.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Κοτζιάς στην ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων κυρίως με την Τουρκία καθώς, όπως είπε, «όταν δύο χώρες δεν αναπτύσσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, τότε τα περιθώρια εντάσεων αυξάνονται».

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «εάν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα, ένα λάθος», σημειώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων είναι πιλότοι που προέρχονται από τις σχολές τους, χωρίς πείρα, είτε πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία. Άνθρωποι που τους λείπει η πρόσφατη εμπειρία και μπορούν να αντιδράσουν νευρικά.

Απαντώντας σχετικά με τη δική μας αντιμετώπιση και ετοιμότητα, είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι και σοβαροί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και στο επίπεδο της ψυχραιμίας και στο επίπεδο της άμεσης αντίδρασης» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόκληση της Τουρκίας» σε όλα τα επίπεδα «που να μην έχει την κατάλληλη απάντηση.

»Αυτό που εμείς κάνουμε ως διπλωμάτες είναι να επιδεικνύουμε ψυχραιμία, υπομονή και μακρά πνοή».

Κυπριακό

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε πως «είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων επιτέλους τοποθετήθηκε πάνω στο τραπέζι όπου ανήκει.

Βάλαμε το Κυπριακό στην ουσία του: την παράνομη κατοχή» είπε και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού με εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα.

Εξέφρασε δε τη μεγάλη ικανοποίηση του ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υιοθέτησε τις δικές του προτάσεις ακόμη και τη διατύπωση ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει κανονικό κράτος.

Αυτές οι θετικές τοποθετήσεις του ΟΗΕ είναι «αποτέλεσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της αναβαθμισμένης της διαπραγματευτικής δύναμης», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση αν η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι ακόμη ζωντανή, εξήγησε ότι είναι μια διαδικασία ανοιχτού τέλους που είχε θέσει επίσης η ελληνική διπλωματία και είχε γίνει δεκτή από τον ΟΗΕ.

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «στην τρίτη, ας την πούμε, φάση θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλύτερη προετοιμασία όσον αφορά ιδιαίτερα της τουρκικές θέσεις», θέμα που τέθηκε επίσης από την ελληνική πλευρά τον Νοέμβριο του 2016.
Σκόπια

Αναφορικά με τα Σκόπια και το θέμα του ονοματολογικού, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου στη γειτονική χώρα θα πρέπει η κυβέρνηση των Σκοπίων να αξιολογήσει την κατάσταση και «να δείξει αν θέλει και μπορεί να κάνει μία ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη λύση του ονοματολογικού».

Επισήμανε ότι το ονοματολογικό από πίσω του κρύβει ένα πρόβλημα αλυτρωτισμού, εκφράζοντας την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν «μέτρα από την πλευρά τους για τον περιορισμό του αλυτρωτισμού».

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρθηκε και σε «ένα σημαντικό βήμα που κάναμε», όπως είπε, τη συμφωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, κατά τη διμερή συνάντησή τους στη Ν. Υόρκη, ότι θα συσταθεί μία κοινή επιτροπή από τον Νοέμβριο, η οποία, σε ένα τετράμηνο, θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες που υπάρχουν σε αυτά ώστε να χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός.
Αλβανία

Ερωτηθείς αναφορικά με την Αλβανία και την ένταξή της στην ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμβολή της Ελλάδας, και ειδικότερα στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, θέμα που ξεκαθάρισε, όπως είπε, και πρόσφατα στον ΟΗΕ, το ζήτημα της ιδιότητας του μειονοτικού σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και όχι μόνο στις χαρακτηρισμένες ως μειονοτικές περιοχές, αλλά και την προστασία της ιδιοκτησίας.

«Έχουμε πάρει μέτρα, έχουμε και την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα και όπως βλέπετε οι κατεδαφίσεις αυτές έχουν σταματήσει» επισήμανε και αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών ως προς την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας και μάλιστα από τον δήμαρχο της Χειμάρρας:

«Οι πολιτικοί οι οποίοι δεν σέβονται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν μπορούν να κατέχουν την ελληνική ιθαγένεια.

»Δυστυχώς δεν ξέρω τι έχουν κάνει προηγούμενες κυβερνήσεις και έχουν την ελληνική ιθαγένεια κάτι παράξενοι τύποι, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο δήμαρχος της Χειμάρρας που προωθεί αυτά τα σχέδια. Κι εμείς του την πήραμε την ιθαγένεια. Διότι δεν μπορεί να είσαι Έλληνας και Αλβανός υπήκοος και να κυνηγάς τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελληνική γηγενής Μειονότητα στην Αλβανία βρίσκεται υπό την μεγάλη προστασία της Ελληνικής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Τέλος, ερωτηθείς για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τράμπ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι ημερομηνίες διερευνώνται με τους Αμερικανούς και θα οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία ενδεχομένως μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης αναφέρθηκε στο δεύτερο ταξίδι που έχει ο ίδιος στις ΗΠΑ, καθώς έχει κληθεί να κάνει την ετήσια ομιλία στο πανεπιστήμιο Φλέτσερ, στις 17 Οκτωβρίου, ενώ την προηγούμενη ημέρα έχει μία άλλη διάλεξη στο Χάρβαρντ.

Μετά τη Βοστόνη, αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συναντήσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών:Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μωρή κοντούλα λεϊμονιά..

     Τα "αντίμετρα", λέει, απέτρεψαν τον Τσαλακωτό από το να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου,
..που ήταν για αυτόν η "κόκκινη γραμμή", έλεγε, για την παραμονή του στην κυβέρνηση.

Και ποιά είναι αυτά τα
"αντίμετρα" τα τόσο ισχυρά που για χάρη τους ο ομογενής αλλόγλωσσος υπουργός, τάχα αριστερός,
..ρισκάρησε την πολιτική του αξιοπρέπεια; (εδώ το σχόλιο γίνεται χιουμοριστικό)

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου αντισταθμίζεται λέει με κάποιες άλλες φοροελαφρύνσεις (έτσι, γενικά κι αόριστα) κάποιων οικονομικών στρωμάτων,
..την μείωση του ΕΝΦΙΑ (κατά κάτι δεκάρικα στην πλειοψηφία των πολιτών),
..την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (!!!), και διάφορα άλλα νεφελοσκεπή και συνεπαρμένα.

Δηλαδή το αίμα, το μηνιάτικο (και παραπάνω), που σαν φορολογία αφαιρεί απ' τον πάμπλουτο των 9.600 έως 5.500 ευρώ, που είναι η διαφορά μεταξύ νέου και παλαιού αφορολόγητου,
..το "επιστρέφει" πίσω ο οικονομολόγος υπουργός σαν μείωση στην φορολογία των επιχειρήσεων.
Έστω κι αν ξεπεράσουμε την "αριστερή" αυτή οικονομική προσέγγιση τού: παίρνω απ' τον φτωχό για να τα επιστρέψω στον πιό πλούσιο,
..η απορία παραμένει:
Όταν λέμε αντίμετρα δεν εννοούμε πως ό,τι σου παίρνω απ΄ την μία τσέπη, σε σένα τον ίδιο, τον μ@λάκα τον φορολογούμενο, θα σου το επιστρέφω ισόποσα απ' την άλλη με άλλες παροχές;
Αυτό δεν εννοούμε @αμώ τα μεταλλαγμένα ελληνικά σας μέσα, βρωμεροί τυχοδιώκτες;

Η χειρότερη παλιανθρωπιά σας απατεώνες δεν είναι ότι μας ρίξατε στην ανέχεια και στην οικονομική καταστροφή με το έτσι θέλω για να γλυτώσετε τις τράπεζες και τους εαυτούς σας.
Το χειρότερο έγκλημά σας είναι η κοροϊδία σας, ο εμπαιγμός σας. Η αλητεία σας απέναντι σ' αυτούς που υποφέρουν.
Κάποιος κάποια στιγμή δεν θα αντέξει να του κάνουν μπροστά στα μάτια του την νύχτα, μέρα.
Θα λυσσάξει, θα γυρίσει το μάτι του και θα την κάνει την ζημιά.
Γι αυτή την μέρα ζούμε όλοι.

Μετά μην περιμένετε να καταδικάσουμε την βία "απ' όπου κι αν προέρχεται".
Πόλεμο έχουμε.
Και στον πόλεμο αυτός που καταδικάζει την βία,
..είναι ο προδότης!..


Υ.Γ. Μη ρωτάτε για τον τίτλο του σχολίου, πώς προήλθε και τί εννοεί. Το blog δεν είναι ικανό
να το εξηγήσει. Μερικά πράγματα γίνονται αυθόρμητα.


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οπαδοί ΑΠΟΕΛ: "Φέρτε τα μάρμαρα πίσω"

Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Τότεναμ σήκωσαν πανό για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα!

Το βράδυ της Τρίτης (26/9) στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League το ΑΠΟΕΛ φιλοξένησε την Τότεναμ από την οποία και ηττήθηκε με 3-0 με τον Χάρι Κέιν να πετυχαίνει τρία τέρματα.

Εκείνο όμως που κάνει το γύρο του κόσμου είναι τα πανό που σήκωσαν οι φίλοι της ομάδας της Κύπρου κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ σήκωσαν συνολικά τρία πανό. Το πρώτο έγραφε "Η ιστορία δεν μπορεί να κλαπεί", το δεύτερο: "Φέρτε τα μάρμαρα πίσω" και ανάμεσα τους υπήρχε ένα τρίτο με απεικόνιση του Παρθενώνα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι φίλαθλοι της Κυπριακής ομάδας θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μόλις έγιναν αντιληπτά τα τρία πανό οι φίλαθλοι που βρίσκονταν στις υπόλοιπες θύρες του γηπέδου άρχισαν να χειροκροτούν.Πηγή www.sport24.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Kρούσματα παραπλάνησης ελληνικών επιχειρήσεων από γερμανική εταιρείαΑποδέκτης πολλών καταγγελιών ελληνικών εταιρειών, οι οποίες έχουν πέσει θύματα παραπλάνησης της εταιρείας DAD-Deutscher Adressdienst GmbH (με έδρα το Αμβούργο) έχει γίνει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας στο Βερολίνο που ενημέρωσε με νέο έγγραφό της τα επιμελητήρια και όλους τους φορείς για το θέμα αυτό.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, η συγκεκριμένη εταιρεία, διαφημίζοντας την προσφορά υποτιθέμενης υπηρεσίας που αφορά σε καταχώρηση (συμπλήρωση ή διόρθωση) των εκάστοτε εταιρικών στοιχείων σε ένα παραπλανητικό «Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Αριθμό» (“European Business Number”), μετέρχεται αθέμιτων πρακτικών, όπως η αναγραφή των όρων της «διαφημιστικής καταχώρησης» με μικρότερους χαρακτήρες εντός μιας μεγαλύτερης παραγράφου. Η συμπλήρωση των στοιχείων και η αποστολή του υπογεγραμμένου εντύπου εκ μέρους των εταιρειών, εκλαμβάνεται από την εταιρεία DAD αυτομάτως ως δεσμευτικό «συμβόλαιο» διάρκειας 3 ετών, με την χρέωση των «διαφημιστικών υπηρεσιών» να ανέρχεται σε 771 ευρώ ετησίως, την εξόφληση των οποίων απαιτεί με αλλεπάλληλες αποστολές τιμολογίων, αρνούμενη ταυτοχρόνως την μονομερή ακύρωση του «συμβολαίου» εκ μέρους των εταιρειών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εν λόγω γερμανικής εταιρείας, η «βασική εγγραφή» (διόρθωση/συμπλήρωση στοιχείων) στοEuropean Business Number, προσφέρεται χωρίς χρέωση (http://www.e-b-n.eu/entrv.php). Ωστόσο, η ενυπόγραφη αποστολή του σχετικού εντύπου εκλαμβάνεται από την DAD ως αποδοχή συμβατικής υποχρέωσης της εκάστοτε ελληνικής εταιρείας, να καταβάλει ετησίως το ως άνω χρηματικό ποσό για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών τριετούς διάρκειας.


Επισημαίνεται ότι παρόμοιες υποθέσεις με θύματα ελληνικές επιχειρήσειςτελούν ήδη εις γνώσιν ελληνικών επιμελητηρίων και φορέων, καθώς και του Enterprise Europe Network Ελλάδος, το οποίο, μετά από επικοινωνία με το αντίστοιχο γραφείο του Enterprise Europe Network στο Αμβούργο, προτρέπει τις επισπεύδουσες εταιρείες να μην υπογράφουν τα σχετικά παραπλανητικά έντυπα και, σε περίπτωση που έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή, να αγνοούν τα σχετικά τιμολόγια. Ταυτόχρονα, πλήθος φορέων και επιμελητηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ολλανδία, Μάλτα), όπως και σειρά ιστοσελίδων καταγγελίας απάτης (spam/seamreportsites), δημοσιοποιούν και καταγγέλλουν τις πρακτικές αυτές, ενώ συναφώς έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί και γερμανικές δικηγορικές εταιρείες.

Εφιστάται, τέλος, η προσοχή σε περιπτώσεις συναφών αθέμιτων πρακτικών, δηλαδή με παραπλανητική προσφορά καταχώρησης σε «Ευρωπαϊκούς Εταιρικούς Καταλόγους», τις οποίες μετέρχονται εταιρείες δραστηριοποιούμενες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως επί παραδείγματι η “EU Business Register” (http://eu-business-reuister.eu/) με έδρα το Zeist (Κάτω Χώρες)

Πηγή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βloomberg: Τέλος εποχής η αποχώρηση Σόιμπλε – Ποιες οι συνέπειες για Ευρωζώνη και ΓερμανίαΩς το «τέλος μίας ολόκληρης εποχής» στην πολιτική ζωή όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης χαρακτηρίζει το Bloomberg, την (τουλάχιστον διαφαινόμενη) αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Αναλυτικά το άρθρο

Στο άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου, το οποίο φιγουράρει ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση που τον μετέτρεψε σε μία κυρίαρχη προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Είναι μία κίνηση-σταθμός την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση για να ξεκινήσει την τέταρτη θητεία της.

Ο 75χρονος Schaeuble, βετεράνος των προηγούμενων τριών κυβερνήσεων Μέρκελ, υπηρέτησε με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ και βοήθησε στη διαπραγμάτευση για την επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Ως υπουργός Οικονομικών για μία 8ετία, ο Σόιμπλε ταυτίστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη με τη γερμανικής έμπνευσης δημοσιονομική λιτότητα.

Αν και η μετακίνησή του ενισχύει την πιθανότητα η Γερμανία να καταστεί πιο προσαρμοστική προς την Ευρωζώνη, το γεγονός ότι το FDP έχει αναδειχθεί ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος και ζητά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενταχθεί στην κυβέρνηση, μάλλον υποδεικνύει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις θέσεις της Γερμανίας.

Το κόμμα της Μέρκελ υποστήριξε ότι σχεδιάζει να προτείνει τον Σόιμπλε για την προεδρία της Bundestag, ως αντίδραση της ένταξης στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού κόμματος AfD.

«Ένας από τους τελευταίους μεγάλους Δυτικογερμανούς», με αυτόν τον τρόπο χαρακτήρισε (μέσω Twitter) τον Σόιμπλε, ο Rupert Harrison, πρώην στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης και νυν διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην BlackRock και προσέθεσε «η αποχώρησή του αποτελεί το τέλος μίας εποχής, ακόμη και εάν διαφωνείς μαζί του, για θέματα όπως για παράδειγμα η δημοσιονομική πολιτική».

Η αποχώρηση Σόιμπλε είναι η πρώτη συνέπεια των εκλογών, ενώ η Mέρκελ προσπαθεί να σχηματίσει τρικομματική κυβέρνηση, με FDP και Πράσινους.

Το CDU θα πρέπει να κλείσει αρκετά περίπλοκες συμφωνίες τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθηθεί όσο και στο μοίρασμα των υπουργείων.

Το FDP έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει τη θέση του Σόιμπλε.

«Δεν είναι κρυφό ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ύψιστης σημασίας για το FDP», τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Wolfgang Kubicki.

Τόνισε ακόμη ότι «διαβεβαιώνουμε τις αγορές ότι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας δεν πρόκειται να αλλάξει εάν τη θέση του υπουργού Οικονομικών αναλάβει μέλος του κόμματός μας.
Θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε υπέρ της σταθερότητας στην Ευρωζώνη και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να φοβούνται μία συγκυβέρνηση των CDU, FDP και Πράσινων».

Το FDP έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της εξόδου μίας χώρας από το ευρώ χωρίς να αποχωρήσει και από την ΕΕ, θέλει να περιορίσει την ισχύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και να υπάρχει δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση που κάποια χώρα ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....