Διυλιστήριο: 07/17/19
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Για αστακομακαρονάδα με...εφοπλιστή



Το λάθος μήνυμα των Μ. Βαρβιτσιώτη και I. Κεφαλογιάννη με χλιδάτο γεύμα στην Τζια

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μέλη της κυβέρνησής του ήταν σαφές: «Ψηλά οι στόχοι, χαμηλά το βλέμμα».

Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι υπουργοί δεν έλαβαν στα σοβαρά το μήνυμα και προβαίνουν σε ενέργειες που προκαλούν το κοινό αίσθημα και αμφισβητούν το ήθος της νέας κυβέρνησης.

Μιλάμε για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη που, όπως αποκάλυψε το newsbreak.gr, «συνελήφθησαν» από αυτόπτη μάρτυρα της ιστοσελίδας να γευματίζουν στην Τζια, σε διάσημη ταβέρνα για τις ξακουστές αστακομακαρονάδες της, παρέα με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Η Νέα Δημοκρατία, που κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις διακοπές του στο σκάφος της κυρίας Παναγοπούλου, κινδυνεύει να χάσει τη σεμνότητα και την ταπεινότητά της με τέτοιου είδους άστοχες ενέργειες από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με το newsbreak.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μ. Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Μεταφορών Ι. Κεφαλογιάννης, συνοδεία μελαχρινής κυρίας, η οποία κατά τις περιγραφές έμοιαζε με τη Δόμνα Μιχαηλίδου (υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), εθεάθησαν να τρώνε στο ΑΡΙΣΤΟ, το πιο διάσημο εστιατόριο - ταβέρνα στην Τζια, τόσο επειδή βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο στο Βουρκάρι (ακριβώς μπροστά από την προβλήτα) όσο και για το πολύ καλό φαγητό του και δη τις αστακομακαρονάδες.

Και δεν είναι μόνο ότι το συγκεκριμένο νησί το επιλέγουν πολλοί σκαφάτοι, μια και, αφενός, μένουν στο απυρόβλητο, καθώς η Τζια δεν είναι και Μύκονος, αφετέρου μπορούν να αφήνονται χαλαρά στις γευστικές απολαύσεις, αλλά στην «υπουργική παρέα» βρέθηκε και ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές, ο οποίος έχει και σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα στο νησί.

Το γεύμα των υπουργών με τον εφοπλιστή έγινε την Κυριακή το μεσημέρι, πρώτο τραπέζι πίστα, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε με το πλοίο της γραμμής στην Τήνο για λόγους θρησκευτικής κατάνυξης. Δεν ξέρουμε αν οι υπουργοί κουράστηκαν από τις τέσσερις πρώτες μέρες στα νέα καθήκοντά τους και θέλησαν να βρεθούν σε πιο χαλαρά μέρη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μάλλον δεν κατάλαβαν την παραίνεση του πρωθυπουργού για δουλειά και ταπεινότητα.

Ακούστε τι έλεγε πριν τις εκλογές 


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΣτΕ: Είναι επίσημο - Τέλος στα δώρα και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων



«Ταφόπλακα» βάζει οριστικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στη χορήγηση των δώρων - επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μια σειρά αποφάσεών της, αποφάνθηκε ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας (13ος και 14ος μισθός) στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι συμβατή με το Σύνταγμα και επιβεβλημένη.

Ειδικότερα, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάνθηκε ότι ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και τα 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επίμαχων επιδομάτων, εξασφαλίζει «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Η ολομέλεια του ΣτΕ εξέφρασε εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε κρίνει ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκειται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές οι σύμβουλοι Επικρατείας, Ελένη Παπαδημητρίου και Ιωάννης Σπερελάκης (αρχικά εισηγήτρια ήταν η Κωνσταντίνα Φιλοπούλου) με μια σειρά αποφάσεών της (1307-1316/2019) έκρινε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν 2 αντιπρόεδροι και 4 σύμβουλοι Επικρατείας) μεταξύ των άλλων, ότι η κατάργηση των τριών επιδομάτων «τεκμηριώνεται επαρκώς» και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για «την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της γενικής κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».

Ακόμη, η ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε πως «κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου», ο νομοθέτης «είχε πλήρη επίγνωση, όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει:

α) από τα δημοσιευμένα και διαθέσιμα στις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το όριο κινδύνου φτώχειας ανά άτομο μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (6.591 ευρώ) και το μέσο ετήσιο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα (12.637,08 ευρώ) κατά το έτος 2011,

β) από το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε με τον ν. 4014/2011, με το οποίο ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνεται μεταξύ 780 (ΥΕ με βαθμό ΣΤ) και 1092 ευρώ (ΠΕ με βαθμό ΣΤ) και γ) από τη θέσπιση νέου κατώτατου βασικού μισθού και ημερομισθίου με τον ίδιο ν. 4093/2012 (586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ, αντίστοιχα)».

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν πως «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Επιπρόσθετα, το ΣτΕ αναφέρει ότι «η τυχόν ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων δεν καθιστά, ενόψει των ευρέων περιθωρίων εκτίμησης που απολαμβάνει ο νομοθέτης στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και του οριακού ελέγχου, στον οποίο υπόκειται κατά τούτο, από μόνη της μη αιτιολογημένη την επίδικη ρύθμιση, ούτε, άλλωστε, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο η συγκεκριμένη επιλογή, αν, δηλαδή, ο νομοθέτης επέλεξε τον καλύτερο τρόπο χειρισμού του προβλήματος ή αν έπρεπε να είχε ασκήσει διαφορετικά την εξουσία του».

Παράλληλα, στις εν λόγω αποφάσεις σημειώνεται ότι «το ίδιο μέτρο δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 25 παρ. 4 του Συντάγματος, δεδομένου ότι αφορά όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ διαφορετικό είναι το ζήτημα της χορήγησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αποτελούν διαφορετική κατηγορία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί άλλα οικονομικής φύσεως μέτρα».

Τέλος, η πλειοψηφία αντέκρουσε την άποψη της μειοψηφίας, ότι με τις αποφάσεις του ΣΤ τμήματος, το ΣτΕ «μεταστρέφει τη νομολογία του ως προς τον ν. 4093/2012, τον οποίο συστηματικά κρίνει αντίθετο στις προεκτεθείσες συνταγματικές διατάξεις, με το επιχείρημα ότι, εκ μόνου του λόγου ότι άλλες ρυθμίσεις του νόμου αυτού, οι οποίες αφορούν διαφορετικά θέματα (μισθούς και συντάξεις), κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αποφάσεις του Δικαστηρίου, δεν προκύπτει αναγκαίως αντισυνταγματικότητα και της επίδικης ρύθμισης. Και τούτο, διότι, ανεξάρτητα από το ότι σε αυτόν περιλαμβανόταν πλήθος μέτρων με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, αλλά και οικονομικών φορέων, ορισμένα από τα οποία κρίθηκαν συνταγματικά, πάντως αντίθετη εκδοχή θα ισοδυναμούσε με αφηρημένο έλεγχο συνταγματικότητας του νόμου, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν έχει ανατεθεί στο δικαστήριο».


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Στο Μάτι τον κατηγορούσε για θλιβερή παράσταση, τώρα τον κάνει Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης



Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης αποτελεί μια ακόμη απόφαση που καταδεικνύει τη βαθιά υποκρισία της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε υπό την εποπτεία του τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.

Μάλιστα η ΝΔ είχε τότε βάλει στο στόχαστρο και τον ίδιο ζητώντας την απομάκρυνσή του μετά τη συνέντευξη που παραχωρήθηκε. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «θλιβερή παράσταση» με τη «συνδρομή και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας», ενώ μιλούσε για «θράσος», σχολιάζοντας και τη δήλωσή του πως «είναι περήφανος για τις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 31 Ιουλίου, λίγο πριν αποπεμφθεί ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, έλεγε: «Πώς ασκούν τα καθήκοντά τους και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι; Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ; Αυτοί μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν και άλλη πυρκαγιά. Ποιος έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να διαχειριστούν μια ακόμα καταστροφή;».

Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας αποπέμφθηκε τελικά στις 5 Αυγούστου 2018. Όμως επανέρχεται ως γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την κυβέρνηση της ΝΔ στις 16 Ιουλίου του 2019. Άρα ο σημερινός πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει ο ίδιος απάντηση τόσο για το «θράσος» και τη «θλιβερή παράσταση», όσο και για την ερώτησή του περί «καταλληλότητας» και «εμπιστοσύνης».

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ακόμη και από τα «γαλάζια» μέσα ενημέρωσης, όπως αντιδράσεις έχει προκαλέσει και ο διορισμός του Γιώργου Μαυρώτα στη θέση του γγ Αθλητισμού, ο οποίος ως βουλευτής του Ποταμιού είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν τότε που η ηγεσία της ΝΔ, έχοντας υψώσει το λάβαρο των «μακεδονομάχων», δήλωνε πως δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία με όποιον στηρίξει τη Συμφωνία.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....