Διυλιστήριο: 05/09/17
ροη αναρτησεων

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Δίχως τέλος το πάρτι της Novartis



Επιβεβαίωση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» από Ε.Ε. Ερώτηση Χουντή για σκεύασμα που πωλούνταν 40 φορές πιο ακριβά στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Δεν έχει τέλος το πάρτι με την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα με το ασφαλιστικό σύστημα και 50.000 ιδιώτες να πληρώνουν έως και 745 ευρώ φάρμακο της Novartis για την ωχρά κηλίδα, αντί άλλου φαρμάκου που κοστίζει 40 φορές λιγότερο και χρησιμοποιείται στη Γαλλία. Την αποκάλυψη -πρώτη είχε κάνει η «κυριακάτικη δημοκρατία» με ρεπορτάζ του Α. Καψαμπέλη- επιβεβαίωσε χθες ο Νίκος Χουντής, με την αρμόδια επίτροπο όχι απλά να μην τη διαψεύδει, αλλά και εμμέσως να την επιβεβαιώνει!

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας με την ερώτησή του προς την Κομισιόν περιέγραψε την τιμολόγηση του φαρμάκου για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος λόγω γήρανσης, επισημαίνοντας ότι ήδη άλλες χώρες-μέλη έχουν αποφανθεί ότι οι εταιρίες Novartis και Roche έχουν συμπράξει, για να αποκλείσουν από την αγορά ένα πολύ φθηνότερο φάρμακο ίδιας θεραπευτικής ικανότητας με αυτό που ήδη χρησιμοποιείται. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής καταγγέλλει ευθέως καρτέλ και αποκαλύπτει ότι ήδη στις εταιρίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και αναδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως! Η επίτροπος, αφού παροτρύνει τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας, σημειώνει πως «εν προκειμένω, η Κομισιόν παραπέμπει στην απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου 2017 του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, με την οποία επικυρώνεται πολιτική που επιτρέπει την εκτός ενδείξεων χρήση του φθηνότερου φαρμάκου για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδος».

Οπως επισημαίνει ο κ. Χουντής, τον Δεκέμβριο του 2014 ιταλικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 180.000.000 ευρώ στις φαρμακευτικές Novartis και Roche, ενώ η υπουργός Υγείας της Γαλλίας απευθύνθηκε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και πέτυχε την έγκριση του φθηνότερου φαρμάκου με κόστος 40 φορές μικρότερο.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Και με τα δύο χέρια..

     Μετά το "πού είσαι Ηρώδη" που όλοι λίγο-πολύ έχουμε αναφωνήσει κάποια στιγμή,
..καιρός είναι να επεκταθούμε κι άλλο σε κείνη την ιστορική εποχή, και ν' αναφωνήσουμε: "πού είσαι Μωσαϊκέ νόμε!".

"Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος" έλεγε ο εμπνευσμένος για εκείνη την
βάρβαρη εποχή και για έναν βάρβαρο νομάδα λαό, απάνθρωπος πλην αναγκαίος νόμος (που γράφτηκε χίλια τριακόσια χρόνια προ Χριστού και χίλια περίπου πριν τον δικό μας χρυσό αιώνα της κλασσικής Ελλάδας),

..για να επιχειρήσει να βάλει τέλος στα καθημερινά αίσχη που διέπρατταν ο ένας ενεντίον του άλλου τα μέλη της πρωτόγονης εκείνης κοινότητας.

Με ποιό χεράκι ψήφισες μαναράκι μου το κόψιμο των συντάξεων; Και με τα δύο; Κόψιμο.
Βαρβαρότητες θα πείτε. Βία θα πείτε. Σωστά. Για πολιτισμένες όμως εποχές. Και για πολιτισμένους ανθρώπους.
Όχι για κάτι ξεκούδουνους κερχελέδες τόσο ηλίθια απολίτιστους και αγράμματους που μόλις καθίσουν σε μιά καρέκλα εξουσίας θεωρούν εαυτόν ικανό να εκφέρει δημόσια οποιαδήποτε μ@λακία από καθέδρας του κ@λου τους.
Γι αυτούς που προκειμένου να καθίσουν όσο το δυνατόν παραπάνω στις καρέκλες τους ψηφίζουν εδώ και εφτά χρόνια και με τα δύο χέρια την καταστροφή της πατρίδας και τον αφανισμό του λαού,
..τέτοιοι νόμοι άγριοι και πρωτόγονοι χρειάζονται.

Πρωτόγονοι νόμοι χρειάζονται, όσο πρωτόγονη είναι και η σκέψη τους. Η επιχειρηματολογία τους. Οι δικαιολογίες τους.
Άγριοι νόμοι χρειάζονται, όσο άγρια είναι και τα ένστικτά τους.
Αυτά που τους οδηγούν για δικό τους όφελος, πλουτισμό, εξουσία, δύναμη να θυσιάζουν ζωές και μέλλον συνανθρώπων, συμπολιτών, συμπατριωτών.
Αν και οι προδότες δεν έχουν πατρίδα. Ούτε συμπατριώτες. Ούτε θέλουν να έχουν.
Μόνον χρήμα και εξουσία. Αυτά θέλουν. Γι αυτά προδίδουν.
Ζουν τρεισήμιση χιλιάδες χρόνια πίσω. Την εποχή που γράφτηκε ο Μωσαϊκός νόμος. Γι αυτούς γράφτηκε. Για τους ίδιους και όμοιούς τους.
Για υπάνθρωπους.

Πού 'σαι Ηρώδη!..



Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πλήρη δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη για όλους

Αντωνόπουλος Γιώργος

Πλήρη οδοντιατρική περίθαλψη και προσθετική αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες, προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο). 

Σύμφωνα με τον υπουργό η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει: 

• Σε κάθε οδοντιατρείο Κέντρου Υγείας απασχολείται η Οδοντιατρική Ομάδα, η οποία αποτελείται, κατ’ ελάχιστον, από τον/την οδοντίατρο και έναν βοηθό οδοντιατρείου ή νοσηλευτή/τρια. Μέλη της Οδοντιατρικής Ομάδας θεωρούνται οι οδοντοτεχνίτες, οι επισκέπτες Υγείας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό. 

• Κάθε οδοντιατρείο Κέντρου Υγείας βρίσκεται σε επιστημονική διασύνδεση με τα άλλα οδοντιατρεία των δομών της ΠΦΥ, τα οδοντιατρεία των νοσοκομείων, αλλά και τα Κέντρα Ειδικής Φροντίδας ανά ΥΠΕ. 

• Η Οδοντιατρική Ομάδα, με επικεφαλής τον οδοντίατρο, οφείλει να πραγματοποιεί οδοντιατρικό έλεγχο της στοματικής υγείας του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης (συνολικά 2.000 - 2.500 παιδιά ηλικίας 2 - 14 ετών) και να ενημερώνει τους γονείς για τα ευρήματα της εξέτασης, ενώ η Οδοντιατρική Ομάδα συνεργάζεται με την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) του Κέντρου Υγείας, συμμετέχει σε προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας στον πληθυσμό και αναπτύσσει συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες Υγείας, εκπαιδευτικούς κ.ά. 

• Η στελέχωση και ανάπτυξη των οδοντιατρείων των Κέντρων Υγείας ανά ΥΠΕ γίνεται με απόφαση του υπουργού. 

Από την πλευρά της η ΕΟΟ επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στις θέσεις της για υπογραφή συλλογικής σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της Ομοσπονδίας, με συγκεκριμένο τιμολόγιο, μετά από την αναγκαία ανακοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων, και κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό. Επίσης, ζητά καθιέρωση βασικού πακέτου παροχών, το οποίο θα περιλαμβάνει εμφράξεις, εξαγωγές, ενδοδοντικές θεραπείες, φθορίωση, ουλίτιδα, καθιέρωση ποσοστού ύψους 5% επί των δημοσίων δαπανών για τη Υγεία, το οποίο να αφορά την Οδοντιατρική, καθιέρωση της ελεύθερης επιλογής θεράποντα, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για την Οδοντιατρική για κάθε ασφαλισμένο, συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό και ως υπεύθυνοι μονάδων Υγείας στα Κέντρα Υγείας να αναλαμβάνουν και οδοντίατροι. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «για την επίτευξη των ως άνω είναι αναγκαία η πρόσληψη νέων οδοντιάτρων και η ανανέωση του οδοντιατρικού εξοπλισμού. Ειδικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα Κέντρα Υγείας να αντιμετωπίζονται σε ειδικά κέντρα, τα οποία θα ιδρυθούν στις έδρες των περιφερειών (στοματολογικά, γναθοχειρουργικά, κ.ά.)».
Πηγή www.dikaiologitika.gr

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σκάνδαλο με το ποδηλατοδρόμιο Χανίων - Γιαπί αξίας 3,6 εκ. ευρώ



Μετά το Ολυμπιακό Μουσείο «φάντασμα» της Αθήνας που έχει κοστίσει -μέχρι στιγμής- στους Έλληνες 31 εκατομμύρια 800 χιλιάδες ευρώ, ένα ακόμη σκάνδαλο βλέπει το φως της δημοσιότητας: Το ποδηλατοδρόμιο των Χανίων.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, μήνυση κατά παντός υπευθύνου πρόκειται να καταθέσει σήμερα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, στην Εισαγγελία Χανίων, συνοδευόμενος από τους νομικούς συμβούλους του, για ένα έργο που από το 2002 -όταν δημοπρατήθηκε- στοίχισε 3 εκατομμύρια 638 χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό κράτος! Χωρίς να έχει τεθεί ποτέ σε λειτουργία!.

Αποκαλύπτεται το χρονικό ενός ακόμη σκιώδους αθλητικού έργου εν αχρηστία και εν αχρησία! Ήταν κι αυτό ένα από τα προβλεπόμενα έργα στην περιφέρεια ως αντιστάθμιση για τους πόρους που διοχετεύτηκαν στην πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Υπάρχει ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά; Οι Χανιώτες άραγε το ξέρουν; Μόλις δύο ημέρες μετά τον 24ο ποδηλατικό γύρο της Αθήνας, το... ποδήλατο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά όμως όχι για καλό! Ένα έργο που δημοπρατήθηκε το 2002, 15 χρόνια αργότερα παραμένει ένα επικίνδυνο αφύλακτο γιαπί.

Η... ιστορία ξεκινά ως εξής: Τον Αύγουστο του 2002 δημοπρατήθηκε η κατασκευή του Ποδηλατοδρομίου στο Δήμο Ακρωτηρίου Νομού Χανίων και σε προβλεπόμενο χώρο ιδιοκτησίας του εν λόγω Δήμου. Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2003, η συνολική δαπάνη (από αυτήν την πρώτη σύμβαση... ακολουθεί και δεύτερη) για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα ανερχόταν (όπως και συνέβη) στα 3 εκατομμύρια 605 χιλιάδες ευρώ, ενώ ως προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ορίζονταν οι 540 ημέρες (περί τα 2 έτη). Τον Ιανουάριο του 2008, πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης (!), δόθηκε επισήμως από τη ΓΓΑ παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι την 7η Μαΐου 2008. Εν συνεχεία, οι αρμόδιοι μηχανικοί της ΓΓΑ υπέγραψαν στα τέλη Αυγούστου του 2009 την προσωρινή, αλλά και την ποιοτική παραλαβή του έργου (σ.σ. χωρίς να καταγράφουν διαπιστωμένες ελλείψεις ή παρατυπίες σε αυτό), ενώ η έγκριση της παραλαβής καθυστέρησε έναν ακόμη χρόνο από τον τότε γγ Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2010!

Πέρασε κι άλλος ένα ημερολογιακό έτος και τον Σεπτέμβριο του 2011, ο τότε δήμαρχος Χανίων, κ. Εμμ. Σκουλάκης, υπέβαλλε αίτημα στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Νικιτιάδη, για επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης της χρήσης του ποδηλατοδρομίου προς τον ενιαίο Δήμο Χανίων (υπήρξε συγχώνευση του Δήμου Ακρωτηρίου Ν. Χανίων με τον Δήμο Χανίων - «Καλλικράτης»), με αιτιολογία την μεταξύ τους συμφωνημένη πρόθεση να ενταχθεί το Ποδηλατοδρόμιο στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπεράτωση και λειτουργία του.

Γιατί χρειαζόταν ευρωπαϊκή επιδότηση ο δήμος Χανίων για ένα έργο που είχε παραδοθεί, είχε αποπληρωθεί και -υποτίθεται- είχε ολοκληρωθεί χωρίς να εντοπιστούν παραλήψεις ή ατέλειες; Ή μήπως δεν ήταν έτσι; Ήταν κοινό μυστικό πως στην πράξη το Ποδηλατοδρόμιο δεν είχε ολοκληρωθεί και η τότε πολιτική ηγεσία προσπαθούσε να το καλύψει;

Τον Οκτώβριο του 2011, ο τότε γγ Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, έδωσε τη συγκατάθεσή του για διοικητική παράδοση του έργου στο Δήμο Χανίων. Για να ανατεθεί εν τέλει από τη ΓΓΑ σε άλλη ανάδοχο εταιρεία (δεύτερη κατά σειρά) η ολοκλήρωση των εργασιών στο Ποδηλατοδρόμιο. Η σχετική σύμβαση περιλάμβανε την κατασκευή εξωτερικής περίφραξης και συμπληρωματικές εργασίες βελτίωσης της πίστας. Τα νέα έργα προέβλεπαν οικονομική υποχρέωση 220 χιλιάδων ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης τις 120 ημέρες (παράδοση την 18η Ιουλίου 2012). Από το 2002 μέχρι το 2012, η πίστα, ό,τι πιο σημαντικό για την τέλεση των αγώνων, δεν ήταν έτοιμη και χρειαζόντουσαν βελτιωτικές εργασίες...!

Και φτάνουμε στον Φεβρουάριο του 2013, για να διαπιστώσει -επισήμως τουλάχιστον- για πρώτη φορά η αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΑ ότι με την πρώτη εργολαβία δεν είχε ολοκληρωθεί η ποδηλατική πίστα και πως αυτή παρέμενε ημιτελής από την πρώτη ανάδοχο εταιρεία. Διαπιστώνεται δε, από τη ΓΓΑ, μετά από... τόσα χρόνια, πως δεν υπάρχει στην Ελλάδα η απαιτούμενη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση της πίστας και ότι η δαπάνη δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη δεύτερη εργολαβία! Λίγες ημέρες πριν, στα τέλη Ιανουαρίου του 2013, η ανάδοχος εταιρεία είχε υποβάλλει αίτημα διακοπής εργασιών (είχε ολοκληρώσει την κατασκευή της περίφραξης) αναφέροντας ως αιτία την αδυναμία βελτιωτικών έργων στην πίστα, πριν εκτελεστούν συμπληρωματικές εργασίες σε αυτήν, οι οποίες δεν αποτελούσαν αντικείμενο των δικών τους υποχρεώσεων βάσει σύμβασης.

Δηλαδή η εταιρεία που είχε αναλάβει τη δεύτερη εργολαβία εκτέλεσε μόνο το κομμάτι που αφορούσε την κατασκευή της περίφραξης, αρνούμενη να εκτελέσει τις βελτιωτικές εργασίες στην πίστα του ποδηλατοδρομίου. Γιατί; Η πίστα δεν είχε γίνει εξ αρχής στις σωστές διαστάσεις, αντίστοιχες των Ολυμπιακών προδιαγραφών, όπως εικάζεται.

Εν κατακλείδι, οι τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ δήλωσαν ότι η δεύτερη εργολαβία μπορούσε να ολοκληρώσει μόνο το κομμάτι της περίφραξης και ανέθεσαν στο δήμο Χανίων τη διαμόρφωση της πίστας. Η δεύτερη ανάδοχος εταιρία έλαβε το ποσό των 33 χιλιάδων ευρώ (μόνο για την περίφραξη) από τις 220 χιλιάδες ευρώ που προβλέπονταν.

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε δηλαδή από το ελληνικό Δημόσιο για το Ποδηλατοδρόμιο των Χανίων ήταν 3 εκατομμύρια 638 χιλιάδες ευρώ! Για ένα ποδηλατοδρόμιο που 15 χρόνια μετά τη δημοπράτησή του είναι ακόμη γιαπί.

Αντί να λειτουργεί προσελκύοντας τη νεολαία της Κρήτης και ποδηλάτες από όλον τον κόσμο, αντί να αποφέρει έσοδα στην τοπική κοινωνία, αποτελεί ένα ακόμη έργο «ντροπής» και κατασπατάλησης πόρων, στην προ κρίσης εποχή, στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έρχονται στην Αθήνα οι στρατηγοί των Βαλκανίων


Μία σημαντική σύναξη την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη

Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι τεταμένες και η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια μόνο ρόδινη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, η Αθήνα θα φιλοξενήσει μια πολύ σημαντική σύναξη.

Μια συνάντηση με ιδιαίτερο νόημα θα γίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη... Οι αρχηγοί των στρατών της Βαλκανικής θα μαζευτούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου σε πέπλο «μυστικότητας» θα συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εργασίες της 11ης προγραμματισμένης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που όπως επεσήμανε και το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε σχετική ενημέρωση θα είναι «ανοικτές» μόνο για ένα μικρό μέρος τους στα μέσα ενημέρωσης.

Οι εκπρόσωποι του Τύπου θα μπορέσουν να καταγράψουν μόνο την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει κληθεί να μιλήσει, η υπογραφή του Κοινού Ανακοινωθέντος της Συνόδου και η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ. προς τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, πΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.

Επίσης έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command Naples καθώς και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ή αντιπρόσωποι αυτών της Σλοβενίας και Κροατίας.

Το κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι μάλλον τυπικό και θα τονίζει την ανάγκη της καλής γειτονίας και της ηρεμίας στην περιοχή.

Σε μια περίοδο όπου σύμφωνα και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η Τουρκία λειτουργεί ως αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή, αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή την συνοδό θα επισημοποιηθούν και εν δυνάμει «συμμαχίες».

Είναι γεγονός πως Σερβία, Βουλγαρία και έως ένα βαθμό και η πΓΔΜ, ανησυχούν από το διαφαινόμενο «ισλαμικό τόξο» που φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί στα Βαλκάνια με τις ευλογίες Ερντογάν και έχει ως κόμβους την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο και περνά μέσα από το κράτος των Σκοπίων και σύμφωνα και με τους φόβους της Σόφιας και μέσα από την τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας.

Αξίζει να τονιστεί πως πέρυσι η Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Πηγή www.newsbeast.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Πράσινο φως» για την απέλαση προσφύγων



Νόμιμη χαρακτήρισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη σύνθεση των Επιτροπών Προσφυγών, που εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου για τους εγκλωβισμένους στα νησιά.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης δύο Σύρων, που είχαν προσφύγει αμφισβητώντας τη νομιμότητα των Επιτροπών, που με βάση τον νόμο Μουζάλα αποτελούνται από δύο διοικητικούς δικαστές και ένα μέλος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αναμενόταν για μήνες, καθώς στις αρχές του 2017 το αρμόδιο τμήμα παρέπεμψε λόγω σπουδαιότητας την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Η υπόθεση αφορά περίπου 750-800 Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στα νησιά, με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Το προηγούμενο διάστημα οι Επιτροπές Προσφυγών είχαν σταματήσει να εκδίδουν αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, γεγονός που «πάγωσε» τις διαδικασίες επιστροφής τους στην Τουρκία. Το επόμενο διάστημα το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση και για το εάν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή ή όχι των Σύρων που βρίσκονται στα νησιά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πρότεινε να ανοίξουν ασφαλείς, εναέριες οδοί, μέσω Τουρκίας, Ιορδανίας και Λιβάνου, για τη διοχέτευση ελεγχόμενων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Το όραμα

Μιλώντας στο διεθνές Προοδευτικό Φόρουμ για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μίλησε για όραμα, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε ζωή στη γηρασμένη Ευρώπη, θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, ενώ θα δοθεί το αμείλικτο χτύπημα στους λαθροδιακινητές. «Δεν έχει νόημα να βομβαρδίζουμε τη Συρία και το Αφγανιστάν -κι εμείς στην Ευρώπη έχουμε μια συμβολή σ’ αυτό- και μετά να φτιάχνουμε σπιτάκια για τους πρόσφυγες», προσέθεσε ο κ. Μουζάλας.

Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο υπουργός είπε πως η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που την περίοδο κορύφωσης της κρίσης δέχτηκε το 60%-70% του συνόλου της χώρας, φιλοξενεί σήμερα λιγότερα από 8.000 άτομα (σ.σ.: είχαν φτάσει και τις 30.000 πριν από έναν χρόνο). Εξι δομές φιλοξενίας έχουν ήδη κλείσει στη Θεσσαλονίκη και προβλέπεται να κλείσουν και οι υπόλοιπες, με εξαίρεση αυτή του Δερβενίου, η μοναδική που θα απομείνει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Από το ίδιο βήμα, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έκανε γνωστό πως το κονδύλι που θα δοθεί φέτος στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την DG ECHO, το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανθρωπιστική κρίση, θα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία- Εως 120 δόσεις



Ρύθμιση οφειλών για χρέη ακόμη και κάτω των 3.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος και στα μέσα Ιουνίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η ρύθμιση θα φτάνει μέχρι και τις 120 δόσεις ωστόσο δεν θα είναι ίδια για όλους και σχεδιάζεται το «δοσολόγιο» να εξατομικεύεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε ελεύθερου επαγγελματία που θα ζητήσει να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τα «κόκκινα δάνεια» και την εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα υπάρχουν συγκεκριμένες κλίμακες και πακέτα ρυθμίσεων που θα έχουν καθορισμένο αριθμό δόσεων το καθένα. Η ένταξη θα γίνεται με βάση κριτήρια, όπως το ύψος των οφειλών, η οικονομική δυνατότητα ή η περιουσιακή κατάσταση του ελεύθερου επαγγελματία.

Ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει μέχρι και τις 120 ωστόσο δεν θα ισχύει για όλους ενιαία αλλά θα καθορίζεται με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν και θα προβλεφθούν στην υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον εξωδικαστικό μηχανισμό εξαιρούνται μεν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά προβλέπεται η δυνατότητα του Δημοσίου και των Ταμείων να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, με τους όρους που προβλέπονται στο σχετικό νόμο.

Στη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, οι δόσεις δεν μπορούν είναι περισσότερες από 120 ενώ η κατώτερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Για οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ (αφορά κυρίως αγρότες), το ανώτατο όριο δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.

Πηγή newsnea.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....