Διυλιστήριο: 08/31/18
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Θα έβγαινε η Ελλάδα από τα μνημόνια με Σαμαρά; Η σύγκριση 2018 με 2014



Ένα από τα κύρια επιχειρήματα της ΝΔ για να μειώσει την αξία της εξόδου από τα μνημόνια, είναι ότι ο στόχος θα είχε επιτευχθεί από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήδη από τα μέσα του 2015, αν αυτή δεν έπεφτε εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια σύγκριση των δύο περιόδων, 2014 και 2018, ασφαλώς και θα διαχώριζε τους μύθους από την πραγματικότητα.

Κατ΄αρχάς, σε πολιτικό επίπεδο ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μολονότι καλλιεργούσε επικοινωνιακά το περιβόητο ελληνικό success story, δεν διεκδικούσε για τα μέσα του 2015 καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αλλά μία προληπτική πιστωτική γραμμή (αυτή που πρότεινε επίμονα το προηγούμενο διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιαννης Στουρνάρας, αλλά ούτε κάν συζήτησε η σημερινή κυβέρνηση). Στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, αλλά κεκαλυμμένο.

Το ξεκάθαρο «όχι» της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, τον Σεπτέμβριο του 2014, ακόμα και για την πιστοληπτική γραμμή, εφόσον δεν λαμβάνονταν δημοσιονομικά μέτρα αρκετών δισ. ευρώ, που δεν μπορούσε να αντέξει η κυβέρνησή του, τον υποχρέωσε να βάλει σε εφαρμογή το plan b, το σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης".

Εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια ανάδειξης ΠτΔ, επιταχύνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία (τον Δεκέμβριο του 2014 από Μάρτιο του 2015) και προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις ναρκοθέτησης του πεδίου της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με ορισμένους εκ των δανειστών, ώστε στην πράξη να μην έχει σοβαρές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, λόγω της οικονομικής ασφυξίας.
Ποιά ήταν όμως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 2014 και ποιά τα αποτελέσματα μιας σύγκρισής της με τη σημερινή;

Περιορίζομαι σε 5 σημεία, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε μόλις στο 0,7%. Αντίστοιχα, το 2017 η ανάπτυξη ήταν στο 1,4%, ενώ το Α΄τρίμηνο του 2018 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%. Το 2018 υπολογίζεται να κλείσει με ανάπτυξη άνω του 2%.
  • Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2014, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 26,1%. Η ανεργία τον Μάιο του 2018 περιορίστηκε στο 19,5%, με τάση περαιτέρω μείωσή της μέσα στον χρόνο. 
  • Η κυβέρνηση Σαμαρά & Βενιζέλου το 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου έτους 1,5% και συμφωνημένου στόχου 3% το 2015. Με άλλα λόγια ήταν πολύ μακριά από τους στόχους που είχε υπογράψει με τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούσαν μέτρα άνω των 5 δις ευρώ (για την απόκλιση του 2014 και για την επίτευξη του 3% το 2015). Γι αυτό και το πολυσυζητημένο email Χαρδούβελη, που προέβλεπε δημοσιονομικά μέτρα γύρω στο 1 δις ευρώ, ούτε καν ελήφθη υπόψη από τους δανειστές. Αντίστοιχα, η σημερινή κυβέρνηση υπερκάλυψε τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,7% το 2017, όπως αναμένεται να συμβεί και με τον στόχο 3,5% για φέτος. 
  • Οι αγορές είχαν βάλει «κόκκινο» στο success story της τότε κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2014. Τότε είχε εκδοθεί τριετές ελληνικό ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά αντλήθηκε μόνο 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%, αφού οι προσφορές ήταν περιορισμένες. Που σημαίνει παταγώδης αποτυχία. Αντίστοιχα, τον περασμένο Φεβρουάριο το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δια. με το νέο 7ετές ομόλογό του (επιτόκιο 3,5%). Οι επενδυτές προσέφεραν στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ., υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.
  • Η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, παρέδωσε άδεια τα ήδη απισχνασμένα δημόσια ταμεία! Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, την αξιοπιστία του οποίου ουδείς αμφισβητεί, δήλωσε προ μηνών, ότι τα δημόσια ταμεία παρελήφθησαν στα τέλη Ιανουαρίου του 2015 από τη νέα κυβέρνηση με μείον 420 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, χρειάζονταν ακόμα 420 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του επόμενου μήνα! Σήμερα, έχει σχηματιστεί αποθεματικό του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 24 δια. ευρώ, που εξασφαλίζει, για πρώτη φορά, την κάλυψη των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας μας, για πάνω από δύο χρόνια.

Οι διαφορές του 2014 με το 2018 είναι ορατές. Οι λόγοι πολλοί...

Και χρησιμοποιώντας τους όρους των ημερών, θα έλεγα ότι η τότε κυβέρνηση στην πραγματικότητα, απείχε παρασάγγας από την Ιθάκη της εξόδου από τα μνημόνια.

*Δημήτρης Κυριακόπουλος, Δημοσιογράφος


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΓΓΡΑΦΟ - Ψεύτικες οι ιατρικές γνωματεύσεις της αποφυλάκισης Φλώρου - Το γνώριζε ο δικηγόρος του, Βορίδης ;


Το Διυλιστήριο λέει : '' ... Άραγε, την ''στροφή'' στην παράδοση πλαστού εγγράφου την γνώριζε ο δικηγόρος του Μ. Βορίδης ;''

Παντελώς πλαστές είναι οι ιατρικές «γνωματεύσεις» της αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου, όπως προκύπτουν από σχετικό έγγραφο του Ευαγγελισμού και συγκεκριμένα της διοικήτριας του Ευαγγελισμού Π. Γκουλάκη - Μητσάκη.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, η γιατρός που έβαλε υπογραφή στη σχετική γνωμάτευση δεν υπήρξε καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της στον Ευαγγελισμό, ιατρός κλάδου ΕΣΥ, με αποτέλεσμα η σφραγίδα της να είναι «ανυπόστατη», ενώ επιπρόσθετα δεν υπήρξε καμία υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ» ή του καθηγητή της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας.

Σημαντικό, είναι επίσης το γεγονός, πως τα αποτελέσματα της μελέτης δεν συνοδεύονται και από το θεραπευτικό κομμάτι της μελέτης c-pap, κάτι που είναι απαραίτητο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ιατρική βεβαίωση για ΚΕΠΑ υπογεγραμμένη από τον επιστημονικά υπεύθυνο του εργαστηρίου μελέτης ύπνου.

Αναλυτικά το έγγραφο:

Από Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ προς ΕΦΚΑ

ΘΕΜΑ: Παροχή στοιχείων

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμός…. Εγγράφου μας και στα πλαίσια διερεύνησης των αναφερομένων στα υπ’ αριθμόν(…) έγγραφα που μας αποστείλατε, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Α Όπως προκύπτει από τα τηρούμενα στην υπηρεσία μας στοιχεία η κυρίας Λάμπρου Καλλιρρόη του Κωνσταντίνου, ιατρός-πνευμονολόγος με γνωστικό αντικείμενο πνευμονολία-διαταραχές του ύπνου τοποθετήθηκε στην Α κλινική εντατικής θεραπείας ως πανεπιστημιακή υπότροφος σε εφαρμογή του υπ αριθμόν (…)

Σημειώνουμε ότι η ως άνω αναφερόμενη ιατρός δεν υπήρξε καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στον Ευαγγελισμό, ιατρός κλάδου ΕΣΥ και ως εκ τούτου η σφραγίδα της στο έγγραφο ΑΠOΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ ΤΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ «ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΘ» είναι ανυπόστατη.

Επιπρόσθετα το ανώτερο έγγραφο δεν φέρει την υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ ή του καθηγητή της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας.

Β Το ως άνω έγγραφο αποτελεσμάτων μελέτης ύπνου δεν συνοδεύεται και από το θεραπευτικό κομμάτι της μελέτης c-pap.

Γ Δεν υπάρχει ιατρική βεβαίωση-γνωμάτευση για ΚΕΠΑ υπογεγραμμένη από τον επιστημονικά υπεύθυνο του εργαστηρίου μελέτης ύπνου ή του καθηγητή κλινικής εντατικής θεραπείας.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΓΝΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ»

Π. Γκουλάκη – Μητσάκη



Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Αριστείδης Φλώρος

Διαψεύδει κατηγορηματικά το περιεχόμενο της επιστολής της διοικήτριας του Ευαγγελισμού, ο Αριστείδης Φλώρος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η εν λόγω γιατρός –που αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του Ευαγγελισμού-, δεν τον εξέτασε ποτέ, μολονότι όμως οι εξετάσεις άπνοιας πραγματοποιήθηκαν όντως στο εν λόγω νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, παρέμεινε στο νοσοκομείο για εξετάσεις για 24 ώρες ως κρατούμενος και στη συνέχεια η σχετική γνωμάτευση απεστάλη από το νοσοκομείο στο ψυχιατρικό κατάστημα Κορυδαλλού την οποία υπέγραφε ο κ. Ζακυνθινός υπεύθυνος του αρμόδιου τμήματος του Ευαγγελισμού.

Η βεβαίωση για τις παραπάνω εξετάσεις όπως υποστηρίζει βρίσκεται στον φάκελό του στο ΚΕΠΑ.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τύφλα να έχει ο Σόιμπλε. Ο ΣΕΒ ζητάει και άλλη μείωση του αφορολόγητου

Τριπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το αφορολόγητο όριο για μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ. Ουσιαστικά, οι εργοδότες «ανοίγουν τη συζήτηση» για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου των μισθωτών και των συνταξιούχων πριν ακόμη εφαρμοστεί η περικοπή που έχει ήδη ψηφιστεί.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει ένα θέμα που θα πλήξει άμεσα το εισοδήματα ακόμη και των πλέον αδύναμων οικονομικά στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Στόχος είναι βέβαια η «αυτόματη» αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς να αυξάνονται τα εισοδήματα ώστε να υπάρξει πλεόνασμα που θα δώσει την δυνατότητα να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι το αφορολόγητο ανέρχεται στο 60% περίπου της μέσης αμοιβής ανά μισθωτό έναντι 20% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, σε συνδυασμό με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που οδηγούν σε υψηλότερη φοροδιαφυγή έχει σαν αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους από άμεσους φόρους να υπολείπονται ως ποσοστό του ΑΕΠ από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, οι φόροι στους μισθούς και συντάξεις αντιπροσωπεύουν το 82% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εισπράττεται (λόγω της τεράστιας φοροδιαφυγής των λοιπών κατηγοριών), με τα υψηλότερα εισοδήματα να υφίστανται κατάσταση οιονεί κατάσχεσης των αμοιβών τους (λόγω της υπερπροοδευτικότητας του φορολογικού συστήματος ώστε να αντισταθμίζεται το υψηλότερο αφορολόγητο όριο).

Πηγή www.zougla.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ερώτηση προς Φώφη : ''Που πήγαν τα 131 εκατ. ευρώ από το ταμείο Μολυβιάτη ;''


Επειδή τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την τραγωδία των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, διαφόρες ειδήσεις για το ταμείο ''Μολυβιάτη'', ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη (και καλά έκανε) να εμφανίσει τον ισολογισμό του ταμείου μέχρι τον Οκτωβριο του 2009 όπου το Δ.Σ. υπέβαλε την παραίτηση του και ανέλαβε το ταμείο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον ισολογισμό τα αποθεματικά του ταμείου ήταν 131 εκατ ευρώ. Και μεις βάζουμε το ερώτημα στο ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιως θέλουν να το λένε), που πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα; Ποια έργα χρηματοδότησε στην συνέχεια το ταμείο ; 

Σας παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή Μολυβιάτη : 

Επειδή τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την τραγωδία των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, διάφορες ανακρίβειες για το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», θα ήθελα να υπενθυμίσω τα εξής: Αμέσως μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, που και τότε θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, συνεστήθη διά νόμου, με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με άμεσο σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν αυτές οι πυρκαγιές αλλά και τη δημιουργία ενός αποθεματικού για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών καταστροφών. Στο Ταμείο αυτό –του οποίου η κυβέρνηση μου εζήτησε να αναλάβω την προεδρία– εισέρρευσαν και κατετέθησαν σε ειδικό τοκοφόρο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος 198.018.545,99 ευρώ από δωρεές οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών και χιλιάδων πολιτών, καθώς και 10.295.882,08 ευρώ από τόκους, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του, το Ταμείο εδαπάνησε μέχρι την 8η Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το Δ.Σ. υπέβαλε την παραίτησή του στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, 76.622.018,04 ευρώ, κυρίως στην Ηλεία αλλά και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Το υπόλοιπο στην Τράπεζα της Ελλάδος την ημέρα εκείνη ήταν 131.692.410,03 ευρώ. Το Ταμείο είχε επίσης αποφασίσει να διαθέσει 80.000.000 ευρώ για έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές –κυρίως έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, πυροπροστασίας κ.λπ.– και είχε ήδη εγκρίνει τη διάθεση 17.011.340,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, βάσει προτάσεων των περιφερειαρχών.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το Ταμείο, χάρη στη γενναιοδωρία των 93.000 δωρητών, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά, χρηματοδότησε, μέσω του υπουργείου Δημοσίων Εργων, την ανοικοδόμηση ή επισκευή, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, 1.158 σπιτιών και 802 άλλων κτισμάτων, κυρίως αγροτικών. Τα χρήματα εδίδοντο απευθείας στους πυρόπληκτους ιδιοκτήτες μέσω των κατά τόπους υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίων Εργων και υπό την επίβλεψή τους, σε τρεις δόσεις, αναλόγως με την πρόοδο των εργασιών. Το Ταμείο χρηματοδότησε, επίσης, Περιφέρειες και Δήμους στην Πελοπόννησο και αλλού για την κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών κ.λπ. έργων, μικρών μεν, αλλά πολύ χρήσιμων για τις τοπικές κοινωνίες. Για τον σκοπό αυτό δαπάνησε –μόνο το 2008– 8.162.883 ευρώ. Για την εξέλιξη των εργασιών του Ταμείου και την κίνηση του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπήρχε πλήρης διαφάνεια, με ενημέρωση του κοινού με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, συχνές συνεντεύξεις μου στα ΜΜΕ αλλά και με προσωπικές επιστολές μου στους μεγαλύτερους δωρητές.

Για τη λειτουργία του Ταμείου δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών. Η γραμματειακή υποστήριξη παρείχετο από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά χωρίς καμία αμοιβή ή αποζημίωση, και από τους μόνο τρεις υπαλλήλους που έβγαζαν όλη τη δουλειά του Ταμείου, οι δύο είχαν αποσπαστεί από το υπουργείο των Οικονομικών, του οποίου ήταν λαμπρά στελέχη, και η τρίτη ήταν εθελόντρια. Της τελευταίας επλήρωνε τα έξοδα κινήσεώς της από την τσέπη του ένα μέλος του Δ.Σ.

Η διαχείριση του Ταμείου έχει ελεγχθεί τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, κατόπιν δικού μου αιτήματος, όσο και από επιτροπή της Βουλής.

Τελικά, το Ταμείο καταργήθηκε το 2011 με απόφαση της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, και το υπόλοιπο του λογαριασμού του στην Τράπεζα της Ελλάδος μετεφέρθη στον κρατικό προϋπολογισμό. Επιτρέψτε μου, τέλος, να αναφέρω τη σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου.

Αντιπρόεδρος ο κ. Θ. Παπαλεξόπουλος, τ. πρόεδρος του ΣΕΒ. Μέλη ο αείμνηστος Χ. Μπούρας, διαπρεπής καθηγητής του Πολυτεχνείου, ο κ. Π. Θωμόπουλος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και ο κ. Ι. Σιδηρόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή neodimokratis.gr

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....