Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σήμερα συνεπέγραψαν ουσιαστικά τις Πρέσπες, καθώς δεν υπερψήφισαν το αίτημα αντισυνταγματικότητας για τη συμφωνία που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θεόδωρος Τοσουνίδης.
Σε σχετική δήλωση, ο συνεργάτης του Πάνου Καμμένου αναφέρει πως «η Ένσταση Αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ ήταν το μοναδικό κοινοβουλευτικό μέσο, το οποίο μπορούσε να σταματήσει την παράδοση του όρου "Μακεδονία", διότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού της Βουλής, απαιτείτο μόνο πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μειοψηφούσε.
Ο κ. Μητσοτάκης "ασέλγησε" πολιτικά πάνω στο σώμα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων με την απόφασή του να δεχθεί ως συνταγματικό το Προσύμφωνο των Πρεσπών, ίσως γιατί προτιμάει, υποκρινόμενος τον ΔΗΘΕΝ "Μακεδονομάχο", ΤΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ μέσα, όπως αυτό της πρότασης μομφής, όπου απαιτούνται 151 βουλευτές σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Παρόλα αυτά, ενδεχόμενη πρόταση μομφής για το Προσύμφωνο των Πρεσπών οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα την υπερψηφίσουν, ώστε να φανεί η αναποτελεσματικότητα αυτού του κοινοβουλευτικού μέσου, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την Ένσταση Αντισυνταγματικότητας, που σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης ΑΠΕΡΡΙΨΕ, ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ να σταματήσει την παράδοση του όρου "Μακεδονία"» αναφέρει η δήλωση του κ. Τοσουνίδη.
Καμμένος: Τσίπρας και Μητσοτάκης μαζί στο ξεπούλημα της ΜακεδονίαςΔιπλή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση τους στη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ο Πάνος Καμμένος το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Ο μόνος λόγος για να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών είναι να κριθεί αντισυνταγματική, όπως και είναι», δήλωσε Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί δεν στήριξε τη σχετική πρόταση του κόμματός του, με την οποία, υποστήριξε, θα σταματούσε η διαδικασία στην Βουλή, καθώς υπήρχε πλειοψηφία επί των παρόντων, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
Ακόμη, άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι έκανε πίσω στην πρόταση μομφής, γιατί, συμπλήρωσε, ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν συνηγόρησε προ μηνών στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, γιατί αυτή ήταν μόνο για λόγους εντυπώσεων.
«Όπως παλαιότερα ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι, πιέστηκε αλλά δεν ήθελε να προδώσει την παράδοση της οικογένειας του και την Μακεδονία, έτσι και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πιέστηκε από τους Ευρωπαίους και δη την Άγκελα Μέρκελ για να καταλήξει σε αυτήν την Συμφωνία», είπε ακόμη και συμπλήρωσε ότι και ο ίδιος δέχθηκε πιέσεις, αλλά δεν υποχώρησε.
Σε ερώτηση εάν αισθάνεται εξαπατημένος από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Αισθάνομαι πολύ άσχημα, διότι πέρα από τις πιέσεις που δέχθηκε, ο πρωθυπουργός οφείλει στους Ανεξάρτητους Έλληνες που επί τέσσερα χρόνια τον στήριξαν, χωρίς να δημιουργηθεί ούτε μια διένεξη». Επανέλαβε παράλληλα ότι θα είναι casus belli αν παραμείνουν στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. «Περιμένω να δω τον ανασχηματισμό. Εάν διατηρήσει έστω και ένα μέλος μας στην κυβέρνηση, για εμάς είναι casus belli», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μητσοτάκης δεν καταθέτει πρόταση μοφμής για τις ΠρέσπεςΤην απόφαση να μην προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών έλαβε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή».
Ο αρχηγός του κόμματος απέρριψε τη συγκεκριμένη εισήγηση συνεργατών του, από την οποία προέκυψαν και τα τελευταία δημοσιεύματα που θεωρούσαν μάλιστα ως «κλειδωμένη» μια τέτοια επιλογή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα ήταν ούτως ή άλλως προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα με τη στήριξη τεσσάρων δανεικών βουλευτών του Πάνου Καμμένου. Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι μια τέτοια κίνηση απλώς θα προσέφερε στον κ. Τσίπρα την επικοινωνιακή δυνατότητα να αποκρύψει ότι επί της ουσίας ηγείται μιας «κυβέρνησης κουρελού», όπως λέει η Πειραιώς, που στηρίζεται οριακά σε δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς, ως γνωστόν, για να πέσει η κυβέρνηση, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι στην πρόταση δυσπιστίας, κάτι που δεν είναι εφικτό, καθώς την προηγούμενη φορά το ΚΚΕ είχε απόσχει.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έκρινε πως μια τέτοια επιλογή θα έδινε ένα πρώτης τάξεως άλλοθι στον κ. Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει παράσχει ως τώρα στον κ. Τσίπρα,εμφανιζόμενος ξαφνικά τάχα να μάχεται μια συμφωνία την οποία εκείνος επέτρεψε να έρθει για κύρωση. Παράλληλα δε, θα προσέφερε και στον Σταύρο Θεοδωράκη το άλλοθι μιας ανέξοδης καταψήφισης της κυβέρνησης, τη στιγμή που διαφαίνεται ότι μάλλον εξαιτίας του θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Κατόπιν τούτου η ΝΔ θα ρίξει το επόμενο διήμερο όλο το βάρος της στην ανάδειξη των επιχειρημάτων εναντίον της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών και θα καλέσει όλους τους βουλευτές να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Κυρίως δε αυτούς που εμφανίζονται ξαφνικά πρόθυμοι να την κυρώσουν (Κουντουρά, Παπακώστα, Κόκκαλη, Παπαχριστόπουλο κα), ενώ δεν έχουν ανάλογη εντολή από τους ψηφοφόρους τους και είχαν στο παρελθόν ταχθεί κατά μιας τέτοιας συμφωνίας.
Εξάλλου, οι εξελίξεις είναι τόσο απρόβλεπτες που το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αξιοποιηθεί από τη ΝΔ και μάλιστα σύντομα.
https://diulistirio.blogspot.com