Διυλιστήριο: 08/28/19
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

«Κρύος ιδρώτας» στην Άγκυρα: Ισραηλινοί καλούν Ελλάδα & Κύπρο σε ενιαίο μέτωπο κατά της Τουρκίας – «Έτσι θα τους τελειώσουμε»



Την νέα αμυντική συμμαχία του άξονα Ελλάδος-Ισραήλ Κύπρου και Αιγύπτου προαναγγέλλει ισραηλινό THINK TANK.

Η κατάσταση με την Τουρκία χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και πολύ σύντομα οι χώρες της περιοχής θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το «θηρίο» που έφτιαξε ο Τούρκος πρόεδρος για να ικανοποιήσει τα απύθμενα νεο-οθωμανικά όνειρα του.

Τι αναφέρουν Ισραηλινοί ειδικοί:

«Μόνο του το Ισραήλ είναι απίθανο να αντιταχθεί στους Τούρκους εννοιολογικά, αλλά μπορεί να δράσει μέσω αμυντικών συμμαχιών και να συνεργαστεί σε μια κοινή ισορροπία με χώρες και δυνάμεις που δεν ενδιαφέρονται για τη νέα υπερ-ισχυρή Τουρκία», σημείωσε ο εβραϊκής καταγωγής Ρώσος ειδικός Μιχαήλ Τσέρνοφ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα κατηγόρησε το Ισραήλ για την απελευθέρωση «ενός νέου κύματος τρομοκρατίας εναντίον των Παλαιστινίων».

Η δήλωση του Τούρκου ηγέτη ήταν αντίδραση στην κατεδάφιση κατοικιών στην συνοικία Wadi al-Hummus κοντά στην Ιερουσαλήμ.

«Όποιος στέκεται στην πλευρά του Ισραήλ, πρέπει να ξέρει ότι είμαστε εναντίον του. Δεν θα σιωπήσουμε όταν οι Παλαιστίνιοι γίνονται θύματα του ισραηλινού τρόμου. Διότι η σιωπή είναι ένα σημάδι συγκατάθεσης», είχε αναφέρει πρόσφατα ο Ερντογάν.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ;

Ο Μιχαήλ Τσερνόφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος για την υποστήριξη και την ανάπτυξη του εβραϊκού πολιτισμού, των παραδόσεων, της παιδείας και της επιστήμης, απάντησε σε σχετική ερώτηση:

«Η δήλωση του Ερντογάν είναι σύμφωνη με τα βασικά στοιχεία της πολιτικής του, με την αναθεώρηση της στάσης και του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή και στον κόσμο. Η νέα Τουρκία πλησιάζει την οθωμανική Τουρκία, θέλοντας να γίνει μια περιφερειακή δύναμη στην Α.Μεσόγειο και ταυτόχρονα «ηγέτης και προστάτης» όλων των μουσουλμάνων του κόσμου, που είτε πραγματικά είτε φανταστικά καταπιέζονται από άλλα καθεστώτα. Ως εκ τούτου, η Συρία του Άσαντ, το Ισραήλ και το ίδιο Ιρακινό Κουρδιστάν θεωρούνται εν γένει από τη μία πλευρά, ως το έδαφος ευθύνης της Μουσουλμανικής Τουρκίας, στο οποίο υπάρχει «χάος» από την άποψη των Τούρκων μουσουλμάνων και επομένως των «νόμιμων» αρχών.

Μια αυταρχική Τουρκία που βρίσκεται στη Συρία, πιο κοντά σε αυτό που ονομάζει Παλαιστίνη, καθώς και στη Μέκκα και τη Μεδίνα, θα γίνεται όλο και πιο σκληρή έναντι του Ισραήλ.

Η Άγκυρα διαθέτει ήδη ΜΚΟ στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήm. Η κύρια προσπάθεια της Τουρκίας είναι πλέον οι σύμμαχοι ή οι αντισυμβαλλόμενοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, να αναγκαστούν τουλάχιστον να λάβουν υπόψη τη θέση της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια πιθανή λέμε, στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν.

Το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ελλάδα δημιούργησαν ένα φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της παραγωγής φυσικού αερίου, ενεργώντας ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πολιτικό αναλυτή Amr Eldiib.

Μόνο του το Ισραήλ είναι απίθανο να αντιταχθεί στους Τούρκους, για αυτό θα ενεργήσει μέσω συμμαχιών με χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία κατά του Τούρκου ηγέτη», καταλήγει ο Ισραηλινός ειδικός και σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης που σαφώς γνωρίζει κάτι παραπάνω.

Όλα αυτά πιθανότατα από ισραηλινής πλευράς να προεξοφλούν σφοδρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Α.Μεσογείου και του Αιγαίου με τις τουρκικές προκλήσεις περί ΑΟΖ, η οποία επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, συμπίπτει με τον αγωγό East Med και τα σχέδια του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ρίο-Αντίρριο: Ολοκληρώθηκε η πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης στην Ελλάδα



Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 κV στην Ελλάδα, που συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα, μέσω του στενού Ρίου-Αντιρρίου.

Πρόκειται για ένα έργο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνονται σύμβουλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Μανούσο Μανουσάκη, θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου «είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς προσφέρει ισορροπία στο σύστημα μεταφοράς αλλά και αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί πλέον να παρέχει η Πελοπόννησος –και επιτρέπει, πλέον, την πλήρη λειτουργία του μεγάλου εργοστασίου Μεγαλόπολη 5».

Τόνισε επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλυτέρου προγράμματος που ολοκληρώνεται με τη διασύνδεση της Μεγαλόπολης με την Πάτρα και σε συνδυασμό με την διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, θα καταστήσει την Πελοπόννησο σημαντικό ενεργειακό κόμβο της χώρας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Αλεξίου, γενικός διευθυντής της εταιρίας Ελληνικά Καλώδια, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος με την ολοκλήρωση του έργου της πόντισης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο «εμβληματικό, ένα έργο της διεθνούς εμβέλειας».

«Είμαστε ευτυχείς» συνέχισε «γιατί η εταιρεία μας έφερε την καινοτομία του κλάδου των υποβρύχιων καλωδίων στην Ελλάδα με την παραγωγή του πρώτου καλώδιου 400kV, ένα έργο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε και τώρα εγκαθίσταται από ελληνικά χέρια, και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Γιατί η εταιρεία μας μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ πολύ λίγων κατασκευαστών που μπορούν να δημιουργήσουν και να ολοκληρώσουν τέτοια τα έργα».

Η υποβρύχια-υπόγεια καλωδιακή σύνδεση μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου αποτελεί κομβικό τμήμα του Δυτικού Διαδρόμου της επέκτασης του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο, δηλαδή της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης -μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου.

Ανάδοχος για το έργο αυτό ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE. Το καλώδιο Ρίου-Αντίρριου είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης (400 kV) στην Ελλάδα.

Ο «Δυτικός Διάδρομος», με συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και αναμένεται να αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, να επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή και να ενισχύσει την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Μετόπη του Παρθενώνα επιστρέφει από το Λούβρο στην Αθήνα ... προσωρινά !!!


Το Διυλιστήριο λέει :''.. Του κόσμου τα παράλογα. Παρακαλούμε, να μας δώσουν κάτι δικό μας, να το εκθέσουμε, για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους !!! Κατάντια και μόνο για την πρόταση '''

Πρόταση από την κυβέρνηση να εκτεθεί η μετόπη του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Οι 92 μετόπες

Οι 92 μετόπες ήταν τα πρώτα μέλη του θριγκού του ναού που δέχθηκαν διακόσμηση. Κάθε μια απέδιδε μια αυτοτελή σκηνή, συνήθως με δύο μορφές. Τα θέματα ήταν εμπνευσμένα από μυθικές μάχες και συμβόλιζαν τους νικηφόρους αγώνες των Αθηναίων εναντίον των Περσών. Στην ανατολική πλευρά παριστανόταν η μάχη των Ολυμπίων θεών με τους Γίγαντες που προσπαθούσαν να ανατρέψουν την τάξη του Ολύμπου (Γιγαντομαχία). Στη δυτική πλευρά εικονιζόταν ο αγώνας των νέων της Αθήνας ενάντια στις Αμαζόνες που απείλησαν την ίδια την Ακρόπολη (Αμαζονομαχία).

Θέμα της νότιας πλευράς ήταν η πάλη των Θεσσαλών νέων (Λαπίθες) ενάντια στους Κενταύρους που προσπάθησαν να κλέψουν τις γυναίκες τους κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής (Κενταυρομαχία). Στη βόρεια τέλος πλευρά παριστανόταν η Άλωση της Τροίας (Ιλίου Πέρσις). Δείτε, επίσης, πως θα ήταν ο Παρθενώνας στο εσωτερικό του αν δεν είχε υποστεί φθορές.

Από το Λούβρο στην Αθήνα

Την απόλυτη ικανοποίησή της για τις επαφές του Παρισιού εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας τόσο τη δημόσια δήλωση Μακρόν για την αλληλεγγύη στην Κύπρο, όσο και για την αποδοχή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας της πρότασης να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2021 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα. Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Να σημειωθεί ότι μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το MIT ανέδειξε τον Αριστοτέλη ως την πιο διάσημη προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας


Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης συνέταξε μια λίστα με τις διασημότερες προσωπικότητες της Παγκόσμιας Ιστορίας, από το 4.000 π.Χ μέχρι και το 2010 μ.Χ.

Έξι αρχαίοι Έλληνες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των πιο διάσημων προσωπικοτήτων όλων των εποχών, σύμφωνα με την λίστα του διάσημου πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας της ειδικής ιστοσελίδας του πανεπιστημίου, Pantheon, βρίσκεται ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος ακολουθείται από τον δάσκαλό του Πλάτωνα. Στη δεκάδα υπάρχουν ακόμα ο Σωκράτης, ο Μέγας Αλέξανδρος ο Όμηρος και ο Πυθαγόρας.

Από… διεθνείς προσωπικότητες, ο Ιησούς Χριστός, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Κομφούκιος και ο Ιούλιος Καίσαρας συμπληρωνουν την δεκάδα των πιο διάσημων προσωπικοτήτων της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Η ιστοσελίδα συγκέντρωσε στοιχεία και ηλεκτρονικά δεδομένα από 100 χώρες του κόσμου και συνέταξε την λίστα υπολογίζοντας το πόσο διάσημος θεωρείται κάποιος από τον αριθμό των γλωσσών στις οποίες έχουν μεταφραστεί τα στοιχεία του στη Wikipedia, και το πόσες φορές έχουν ανοιχτεί συνολικά οι σελίδες αυτές (pageviews).

Η λίστα με τις 100 πιο γνωστές ιστορικές προσωπικότητες περιλαμβάνει από αρχαίους φιλόσοφους και συγγραφείς μέχρι καλλιτέχνες της Αναγέννησης, φαραώ, εξερευνητές, αυτοκράτορες, σύγχρονους ηγέτες (πχ Στάλιν) και θρησκευτικές μορφές όπως η Μαρία η Μαγδαληνή.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....