Διυλιστήριο: 11/25/15
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το Wikileaks μέτρησε τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο

Γράφημα δείχνει πως το 2013-2014, ο αριθμός τους εκτοξεύθηκε


Μία μόλις μέρα μετά το θερμό επεισόδιο που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία, o ιστότοπος Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράφημα που απεικονίζει το ρυθμό αύξησης των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο χρονικό διάστημα 2008-2014. 

 Όπως φαίνεται, την περασμένη χρονιά ο αριθμός των παραβιάσεων εκτοξεύθηκε στις 2.624 από 636 το 2013.



Χθες, η Helena Smith, ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως το ρωσοτουρκικό συμβάν προκαλεί "ανησυχίες σε μια χώρα που συχνά παραπονιέται για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο". 

 Πηγή: www.lifo.gr

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τι σημαίνει η μη κατάθεση στεφανιού στο Μαυσωλείο του Κεμάλ από τον Τσίπρα;



Αλέξης Τσίπρας: Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ.

Ανεξάρτητα από τη διπλωματική αποτίμηση του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ένα γεγονός που έχει τεράστια συμβολική σημασία και ανατρέπει μια παράδοση της ελληνικής διπλωματίας που καλά κρατούσε από το 1922.

Και η παράδοση αυτή συνδέεται με την -αληθινή ή όχι- εκδήλωση σεβασμού προς το αμφιλεγόμενο πρόσωπο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ πασά, ο οποίος έλαβε το προσωνύμιο «Ατατούρκ», δηλαδή «πατέρας των Τούρκων».

Για τους σύγχρονους Τούρκους ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν όντως Ατατούρκ, εφόσον συνεχίζοντας την πολιτική των Νεότουρκων εθνικιστών κατασκεύασε σχεδόν εκ του μηδενός ένα νέο έθνος.

Όμως για τις μη μουσουλμανικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Αρμένιους, Έλληνες, Ασσύριους) υπήρξε ο μοιραίος άνθρωπος, ο οποίος επέφερε συνειδητά το οριστικό τέλος στην ύπαρξή τους.

Η καταστροφή και η πυρπόληση της Σμύρνης το Σεπτέμβρη του 1922 υπήρξε η τελευταία βίαιη πράξη που συνέβη συνειδητά από τον τουρκικό εθνικισμό υπό τα όμματα και την επιδοκιμασία του Κεμάλ.

Εκτός από όλα αυτά όμως, ο Μουσταφά Κεμάλ έδωσε την έμπνευση στο ναζιστικό κίνημα, που επικράτησε λίγα χρόνια αργότερα στην Ευρώπη και τελειοποίησε τις μεθόδους που από το 1914 είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται επί των στοχοποιημένων μη μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Η πρόσφατη μελέτη του Stefan Ihring με τίτλο «Atatürk in the Nazi Imagination» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις του Harvard έδωσε τις τελικές απαντήσεις πάνω στα ερωτήματα αυτά.
Η επίσημη ελλαδική στάση μετά το 1922

Από την επαύριο της Μικρασιατικής Καταστροφής και της προσπάθειας ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η εκδήλωση σεβασμού προς το πρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ υπήρξε η κορυφαία συμβολική πράξη των ελλαδικών κυβερνήσεων.

Ήδη, το 1931, λίγο μετά τη σύναψη της ελληνοτουρκικής συμφωνίας της Άγκυρας, που θεωρήθηκε από τους προσφυγικούς πληθυσμούς ότι έθετε τέρμα στις οικονομικές τους απαιτήσεις και χάριζε στο τουρκικό δημόσιο τις τεράστιες ελληνικές περιουσίες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης.

Να σημειώσουμε ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης αυτής, μια κρίσιμη μάζα προσφύγων θα μετατοπιστεί εκλογικά προς την Αριστερά και αυτό θα συμβάλλει στην εκλογική ήττα του Ελ. Βενιζέλου το 1932.

Αυτός όμως που υπήρξε ο ειλικρινέστερος θαυμαστής του Μουσταφά Κεμάλ ήταν ο δικτάτορας –εθνικιστής, αντικομμουνιστής και αντιπρόσφυγας- Ιωάννης Μεταξάς.

Η κορυφαία πράξη περιφρόνησης και προσβολής των προσφύγων ήταν αποτέλεσμα του φιλο-ατατουρκισμού του. Το 1938, με έξοδα του ελληνικού δημοσίου αγόρασε από τον ιδιώτη που το κατείχε το υποτιθέμενο σπίτι που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ πασά. Στη συνέχεια το δώρισε στο τουρκικό κράτος, το οποίο το μετέτρεψε σε τουρκικό προξενείο.

Επιπλέον, ο Μεταξάς μετονόμασε την Οδό Αποστόλου Παύλου σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Την ονομασία αυτή είχε έως και το ’55. Την ονομασία αυτή σεβάστηκαν απολύτως και οι νικητές του Εμφυλίου πολέμου –επίσης εθνικιστές και αντικομμουνιστές. Η Οδός ξαναπήρε το παλιό της όνομα λόγω του πογκρόμ που πραγματοποίησε το τουρκικό Βαθύ Κράτος κατά της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

Την πολιτική αυτή θα ακολουθήσουν με συνέπεια όλες ο συντηρητικές μετεμφυλιακές κυβερνήσεις καθώς και η χούντα των συνταγματαρχών (1967-1974).

Αλλά και μετά τη Μεταπολίτευση κανένα από τα δημοκρατικά κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) δεν τόλμησε να αμφισβητήσει αυτήν τη παράδοση της απόδοσης τιμής προς έναν μεγάλο εθνικιστή, που βαρύνεται με την ολοκληρωτική εξόντωση των μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι συμπεριφορές των Ελλήνων πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, όταν δουλοπρεπέστατα και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των προσφυγικών οργανώσεων αποδέχτηκαν να τηρήσουν κατά γράμμα το διπλωματικό πρωτόκολλο, παρότι γνώριζαν ότι υπήρχε η περίπτωση να παρακαμφθεί, όπως είχε γίνει σε άλλες περιπτώσεις επίσκεψης αρχηγών κρατών.
Το συμπέρασμα

Η παράκαμψη του πρωτόκολλου από τον Αλέξη Τσίπρα και η μη κατάθεση στεφανιού στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ αλλάζει οριστικά την παράδοση που επικρατούσε έως τώρα.

Αποδεικνύει επίσης ότι η νέα γενιά των πολιτικών έχει πληρέστερη ιστορική γνώση και διατηρεί την πεποίθησή της ότι μπορεί να αλλάξει ακόμα και μια παράδοση που κρατά 90 και πλέον έτη.

Μετά από αυτή την αξιοπρεπή στάση, κανείς επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα διανοηθεί να επανέλθει σε εθελόδουλες συμπεριφορές υποκλινόμενος μπρος στα σύμβολα ενός ακραίου και αντιμειονοτικού εθνικισμού.


http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία έχει στην διάθεση του το ΥΠΟΙΚ

10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία έχει στην διάθεση του το ΥΠΟΙΚ 

Σημαντικότατα στοιχεία για θέματα φοροδιαφυγής διαβίβασε η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δις ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δις ελβετικά φράγκα το 2008. 

Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές στον αγώνα του Ελληνικού Δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό σε 17 δευτερόλεπτα και πρόλαβε και έκανε 10 προειδοποιήσεις (Έγγραφο Wikileaks)

Μια τερατώδης νέα κρίση στη γειτονιά μας έχει ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο, μετά την κίνηση της Τουρκίας να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό που παραβίασε τον εναέριο χώρο της.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους Τούρκους για «μαχαιριά στην πλάτη» και χαρακτήρισε τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν ως «συνεργάτη των τρομοκρατών».

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή, της κατάρριψης του μαχητικού, «θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Οπως μεταφέρει η Daily Mail, κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής της Μόσχας εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου είναι το «πιθανότερο». Ωστόσο, την ίδια ώρα, ψυχραιμότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί.

Ως πρώτες κινήσεις, πάντως, ο Πούτιν αποφάσισε να διακόψει κάθε στρατιωτική επαφή με την Τουρκία στον αγώνα κατά του ISIS και στέλνει πολεμικό πλοίο με σύστημα αεράμυνας στη Μεσόγειο, το οποίο θα καταστρέφει κάθε στόχο που θα αποτελεί δυνητική απειλή για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε ακόμη ότι τα βομβαρδιστικά που θα κάνουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα συνοδεύονται εφεξής από μαχητικά αεροσκάφη.

Τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο πρόεδρος του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την τουρκική εκδοχή των γεγονότων. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ είπε πως «οι εκτιμήσεις που έχουμε από διάφορους συμμάχους συνάδουν με την τουρκική εκδοχή».

Ο Στόλντεμπεργκ συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε αποκλιμάκωση και κάλεσε και τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις επαφές τους. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, από την άλλη, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να πάρουν επειγόντως μέτρα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, Στέφαν Ντουγιάρικ, πρόσθεσε: «Ο γ.γ. του ΟΗΕ ελπίζει ότι μια αξιόπιστη διεξοδική ανασκόπηση των γεγονότων θα αποσαφηνίσει το τι συνέβη και θα αποτρέψει μελλοντικές υποτροπές».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα από την εναέρια μάχη ανάμεσα στα τουρκικά F-16 και το ρωσικό SU-24 παρουσίασαν οι Τούρκοι στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να αποδείξουν ότι προειδοποίησαν τους Ρώσους για βολή και κατάρριψη.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Οι Τούρκοι διπλωμάτες στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ επιχείρησαν να αποδείξουν ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πετούσε σε εναέριο χώρο της Τουρκίας, αλλά και πως υπήρξαν προειδοποιήσεις για την παραβίαση.

Τόσο το Reuters όσο και οι New York Times αναφέρουν πως το SU-24 παραβίασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που αποδεικνύεται από το θερμικό ίχνος που άφησε, ενώ η κατάρριψή του έγινε πάνω από συριακό έδαφος.

Υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αναφέρουν πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας τους σε βάθος 1,36 μιλίων και μήκος 1,15 μιλίων για 17 δευτερόλεπτα, ενώ είχαν προηγηθεί οι 10 προειδοποιήσεις.

Το Wikileaks μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και το επίσημο έγγραφο, το οποίο αναλύει την κατάσταση από την πλευρά των Τούρκων.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τους νεκρούς Ρώσους

Οι δύο πιλότοι του SU-24 αν και χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης, έπεσαν νεκροί από τα πυρά ανταρτών όπως υποστήριξαν οι Ρώσοι αλλά και οι διοικητές των τουρκμενικών δυνάμεων. Οι τελευταίοι μάλιστα τόνισαν δια στόματος του Αλπασλάν Τζελίκ, αναπληρωτή διοικητή μιας ταξιαρχίας, πως έχουν τις σορούς και των δύο Ρώσων ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία κρατώντας εξάρτημα από την στολή του ενός πιλότου.


Λίγο αργότερα, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι νεκρός ήταν και ένας Ρώσος πεζοναύτης, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας ελικοπτέρου Mi-8 που έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να εντοπιστούν οι Ρώσοι πιλότοι του μαχητικού αεροσκάφους.

Πριν από λίγο, σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην χώρα έγινε γνωστό ότι είναι ζωντανός ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού μαχητικού.
Ο πιλότος, ο οποίος βρισκόταν στα χέρια του συριακού στρατού, επέστρεψε στη ρωσική αεροπορική βάση, στη Συρία.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τι προϊόντα εξάγει η Ελλάδα

Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία είναι οι κυριότερες αγορές στις οποίες γίνεται εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων για το 9μηνο του 2015. 

 Στις πρώτες θέσεις των εξαγώγιμων προϊόντων είναι τα ορυκτέλαια, τα φάρμακα, το ελαιόλαδο και το αλουμίνιο ενώ εντύπωση προκαλούν οι «μηχανές αυτόματης επεξεργασίας πληροφοριών», δηλαδή smartphones, tablets, gps και κομπιούτερ που είναι στην ένατη θέση.

Δείτε τους πίνακες:


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου!


70 χρόνια μετά ο Προκόπης Παυλόπουλος σπάει την ομερτά και ανακοινώνει από την Λαμία για Κατοχικό δάνειο: «Θα επιδιώξουμε αυτό που μας ανήκει»
Πλήρως νομικά ενέργειες και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες» χαρακτήρισε τις Γερμανικές επανορθώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος,Στην αντιφώνησή του,στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας,λίγο μετά την ανακήρυξη του ως επίτιμος δημότης της πόλης ο κ. Παυλόπουλος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στα μηνύματα εθνική ενότητας,ενώ απαντώντας στον Δήμαρχο Λαμίας κ. Νίκο Σταυρογιάννη, που ζήτησε την συμβολή του στην διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σημείωσε πως «έχω υποστηρίξει μέχρι σήμερα και ως καθηγητής και ως πολιτικός και τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι οι διεκδικήσεις αυτές είναι πλήρως νομικά ενέργειες και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες» όπως είπε.
Επισήμανε ότι «είναι οι δύο φράσεις που έχω χρησιμοποιήσει και εμμένω σε αυτές. Και αυτή δεν είναι η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος Καθηγητή της Νομικής. Είναι η άποψη που έχουν κορυφαίοι νομικοί της Ευρώπης. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Ούτε ζητούμε «εκδίκηση». ‘Αλλωστε το αίσθημα της εκδίκησης για μας τους Έλληνες είναι παντελώς άγνωστο,είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμπληρώσει «όπως μας ζητούν να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως μας ζητούν να τηρούμε το διεθνές δίκαιο, και εμείς αντιτάσσουμε το ίδιο. Με θεσμικούς λοιπόν και πολιτικούς όρους θα επιδιώξουμε αυτό που μας ανήκει μέσα από τα αρμόδια δικαστικά fora. Αυτό είναι εθνικό μας χρέος. Απαίτηση για τους παλιούς και τις γενιές που έρχονται. Θα την επιδιώξουμε όπως ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό, με τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Δικαιϊκού Πολιτισμού. Και νομίζω πως η δικαίωση των Ελλήνων και σ’ αυτόν τον τομέα, είναι μια δικαίωση της ίδιας της Ευρώπης» σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις τελευταίες εξελίξεις,ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Παρίσι,υπογράμμισε το ρόλο της χώρας μας τονίζοντας ότι «η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί ξανά τις αρχές και τις αξίες της δύσης και της Ευρώπης»,Χαρακτήρισε αδίστακτους εγκληματίες όσους προχωρούν σε πράξεις βίας και όλα αυτά τα απέδωσε στις «απεχθείς εκφάνσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού» που τις χαρακτήρισε «εντελώς ξένες προς τις πραγματικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας»

Ο κ.Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας προβάλλοντας την εθνική συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια τονίζοντας το μήνυμα των Θερμοπυλών και του Γοργοπόταμου λέγοντας ότι «ο απόηχος της μάχης του Θερμοπυλών καθορίζει για πάντα το σφυγμό της παγκόσμιας ιστορίας ως πρότυπο αυτοθυσίας».Αναφερόμενος στο Γοργοπόταμο χαρακτήρισε την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας ως «από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη¨. Ο ΠτΔ έκανε έκκληση για εθνική ενότητα με αρραγή χαρακτηριστικά,όπως είπε.
Νωρίτερα,ο δήμαρχος της πόλης κ.Σταυρογιάννης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας την μετριοπάθεια του και τη συμβολή του στον εθνικό διάλογο καλώντας συγχρόνως τον κ.Παυλόπουλο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην εθνική συνεννόηση.
Τέλος, σε ειδική τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης της Λαμίας μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και συγχρόνως του επιδόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης που είναι η μεγαλύτερη διάκριση για την πόλη της Λαμίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το μήνυμα του ηγέτη των Τσετσένων στην Τουρκία: Θα το μετανιώσετε...

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, προειδοποιεί την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία.

«Η Τουρκία θα μετανιώνει αυτό που έκανε για πολύ καιρό. Αυτοί που μιλούν σε κάθε ευκαιρία για φιλία και συνεργασία δεν θα έπρεπε να ενεργούν τόσο δόλια» δήλωσε ο Τσετσένος ηγέτης στο λογαριασμό του στο Instagram.

Πηγή: BBC

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών ψάχνει να βρει φαγητό για τα παιδιά

Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα αρωγής βρεφών και νηπίων στα Βαλκάνια, ενώ κατατάσσεται μέσα στα δέκα πιο σημαντικά της Ευρώπης. Είναι ακόμη ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Ελλάδας, αφού λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1859 με αντικείμενο την περίθαλψη βρεφών και νηπίων, αλλά και την προστασία της μητέρας - κυρίως σε περιόδους βαθιάς κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε. Η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας (ΕΣΥ) κατά τη δεκαετία του 1980, το οδήγησε σε μαρασμό, αφού «μετέφερε» μια σειρά από λειτουργίες σε νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες πρόνοιας. Για παράδειγμα, το κέντρο βρεφών «Μητέρα» πήρε τη σκυτάλη στη φιλοξενία και φροντίδα των ορφανών.

Ομως, οι κοινωνικές αναταράξεις το έφεραν ξανά στο προσκήνιο και πλέον αναβιώνει ως ένας από τους σημαντικότερους αρωγούς (αν όχι ο σημαντικότερος) των πιο αδύναμων θυμάτων της κρίσης, των παιδιών. Ο λόγος για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, το οποίο έχει την ευθύνη για τη λειτουργία 77 παιδικών σταθμών σε περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και την καθημερινή σίτιση 5.000 παιδιών περίπου, καθώς ακόμη και αστέγων, μεριμνά για το κέντρο κακοποιημένων γυναικών της Αθήνας κ.ά. «Περί τα 2.500 παιδιά που βρίσκονται στους σταθμούς του Δήμου έχουν ένα ή και δύο άνεργους γονείς – έρχονται από οικογένειες δηλαδή που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να σιτίσουν ικανοποιητικά τα παιδιά τους» εξηγεί στην «Κ» η κ. Καλλιόπη Γιαννοπούλου, διευθύντρια του Βρεφοκομείου.

Το 1859 το Βρεφοκομείο Αθηνών ήταν το ίδρυμα της Αθήνας για τα ορφανά, μια λειτουργία που ανεστάλη εδώ και δύο δεκαετίες περίπου. Από τότε, έχουν μείνει 17 τρόφιμοι σε σπίτια ή ανάδοχες οικογένειες, και άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή νοητικής στέρησης που βρίσκονται ακόμα υπό την προστασία του ιδρύματος. Παλαιότερα, το Βρεφοκομείο επόπτευε ένα μικρό συμπληρωματικό δίκτυο παιδικών σταθμών, το οποίο αξιοποιούνταν κατά κύριο λόγο από μετανάστες. Μετά το πέρασμα των παιδικών σταθμών από την κεντρική διοίκηση στους Δήμους το 2001, η παρουσία των παιδιών με καταγωγή από τρίτες χώρες μειώθηκε κατά πολύ (μόλις 700), ενώ αντιθέτως αυξήθηκε το ποσοστό των παιδιών από οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πέρυσι το Βρεφοκομείο σίτισε επιπλέον 1.300 παιδιά σε σχολεία της Αθήνας που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Φέτος όμως, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος δημόσιων προμηθειών, το οποίο επιβάλλει τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος με τη σειρά του δρομολογεί μια μακρά διαδικασία ενστάσεων, έως ότου ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως το επισιτιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι, βρίσκεται ακόμη προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να βεβαιωθεί η νομιμότητα της διαδικασίας, στερώντας όμως από τα παιδιά τη βοήθεια που χρειάζονται. Το χειρότερο είναι πως ουδείς άλλος δημόσιος φορέας ανέλαβε τη σίτισή τους, -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις...- εκτός από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο προμηθεύει με πρωινό τα σχολεία της Αθήνας, όπου υπάρχουν μαθητές με ανάγκη σίτισης.

«Τα χρήματα είναι πολλά και όπως καταλαβαίνετε ελκύουν οργανωμένους φορείς, οι οποίοι παρακωλύουν τη διαδικασία» υποστηρίζει η κ. Γιαννοπούλου. Ο Δήμος είχε προκηρύξει σχετικό πρόγραμμα 12 εκατομμυρίων για τη φετινή χρονιά, αλλά οι υπεύθυνοι του Βρεφοκομείου εκτιμούσαν (σ.σ.: έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) ότι ο διαγωνισμός δεν θα ολοκληρωνόταν εμπρόθεσμα.

Χρήματα από το ΕΣΠΑ


Ενα ακόμα από τα σημαντικά προβλήματα του βρεφοκομείου είναι η «αστάθεια» της χρηματοδότησής του. «Οι εργαζόμενοι των βρεφονηπιακών σταθμών πληρώνονται από προγράμματα ΕΣΠΑ, κάποτε με δίμηνες και άλλοτε με εξάμηνες συμβάσεις, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία τους. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δένονται με τους παιδαγωγούς και έτσι δεν είναι καλό να αλλάζουν τα πρόσωπα κάθε δυο μήνες» σημειώνει στην «Κ» η κ. Στέλλα Πρωτονοταρίου, μέλος του Δ.Σ. του Βρεφοκομείου.

Μια «ειρωνεία» της Ιστορίας; Οπως το 1859 το Βρεφοκομείο στηρίχθηκε σ’ ένα μείγμα κρατικής επιχορήγησης και δωρεών των Αθηναίων, οι οποίοι έσπευσαν να το στηρίξουν, έτσι και σήμερα, ένα σημαντικό μέρος των πόρων του προέρχεται από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και δωρεές, ενώ συνδέεται μ’ ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες ως επί το πλείστον εποπτεύονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κοινωνική στήριξη


Ο κ. Χ.Γ. είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών του δημοτικού. Ιδιοκτήτης τριών καφενείων, τα οποία έκλεισαν σταδιακά και τον άφησαν με χρέη, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βιοποριστικές ανάγκες των παιδιών.

«Ηρθαν σε εμάς, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια, όπως τρόφιμα και ρούχα, αλλά ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ψυχοκοινωνική στήριξη της οικογένειας, δραστηριότητες για τα παιδιά, μαθήματα κ.ά.» λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Αλεβιζόπουλος, κοινωνικός λειτουργός του πολυδύναμου κέντρου των παιδικών χωριών SOS που λειτουργεί στην πλατεία Κυψέλης, εξυπηρετώντας τα επτά διαμερίσματα του Δ. Αθηναίων, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς της περιοχής. Το κέντρο έχει εντάξει σε προγράμματα 200 οικογένειες, ενώ από το 2009 έχει υποστηρίξει 500 οικογένειες με προγράμματα διάρκειας έξι μηνών ή ενός χρόνου και 1.000 σε όλη την Ελλάδα. Οι λειτουργοί του παιδικού χωριού SOS συνεργάζονται και με το Βρεφοκομείο και για τη διεξαγωγή εργαστηρίων μουσικοθεραπείας, ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και γλωσσικής ανάπτυξης παιδιών, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Υψηλός κίνδυνος φτώχειας για εφήβους


Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών είναι αποκαλυπτικά. Με βάση το σχέδιο «Ευρώπη 2020», ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας το 2008 ήταν να μειώσει την παιδική φτώχεια από το 23% στο 18% ώς το 2020, και αυτό σήμαινε κατά 100.000 παιδιά από τα 475.000 που «εντάσσονταν» στον δείκτη. Αντ’ αυτού το ποσοστό κινδύνου παιδικής φτώχειας ανέρχεται σήμερα σε 25,5%, κατατάσσοντας τη χώρα μας πέμπτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Μάλιστα, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ο δείκτης «κάμπτεται» το 2014 συγκριτικά με το 2013 (ήταν 28,8% - δεύτερη θέση στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία), σαν να εμφανίζει βελτίωση, όμως ο μόνος λόγος γι’ αυτό είναι η περαιτέρω πτώση του ορίου της φτώχειας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ατομικό όριο φτώχειας το 2010 ήταν 7.178 ευρώ, ενώ το 2014 έπεσε στα 4.608 ευρώ. Μια οικογένεια με δύο παιδιά το 2008 θεωρούνταν φτωχή με 13.608 ευρώ εισοδήματος ετησίως, ή 1.100 ευρώ περίπου μηνιαίως. Σήμερα, το όριο έχει πέσει στα 9.677 ευρώ ετησίως, ή 806 ευρώ μηνιαίως. Στο όριο της φτώχειας «επιπέδου» 2008 ζει σήμερα το 52,3% των παιδιών μέχρι 18 ετών. Αν η μέση αύξηση του πληθωρισμού από το 2008 έως σήμερα είναι μόλις 1,8% τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΚΚΕ, αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν διεύρυνση και ένταση της ήδη υπάρχουσας φτώχειας. Η φτώχεια υπολογιζόμενη με βάση το κατώφλι του 2008 αποτελεί ένδειξη εάν το επίπεδο διαβίωσης για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος παρουσιάζει διαχρονικά βελτίωση.

«Ο κίνδυνος φτώχειας, καταγράφεται υψηλότερος μεταξύ των παιδιών 12-17 ετών και χαμηλότερος για παιδιά ηλικίας έως έξι ετών ή παιδιά 7-11 ετών. Παρά ταύτα, σε όλες τις περιπτώσεις ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας καταγράφεται υψηλότερος από ό,τι για το σύνολο του κινδύνου της φτώχειας στη χώρα (23,1% το 2012 και το 2013 και 22,1% το 2014) λέει στην «Κ» ο κ. Δ. Μπαλούρδος, διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ.
Βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 το 21,4% των παιδιών ηλικίας 0-6 αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της φτώχειας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 26,7% για παιδιά ηλικίας 6-11 και στο 28,6% για εφήβους 12-17 ετών.

Ενα στα πέντε παιδιά έως 6 ετών σε κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει σοβαρή υλική στέρηση. Ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, για τις οποίες ο κίνδυνος φτώχειας από 27,1% το 2008 ανεβαίνει στο 37,2% το 2013, για να υποχωρήσει στο 27,8% το 2014. Για τις πλέον τυπικές οικογένειες στην Ελλάδα, δύο ενηλίκων με δύο παιδιά, ο κίνδυνος φτώχειας από 21,9% που ήταν το 2008, είναι 22% το 2014. Ενα νέο ανησυχητικό στοιχείο είναι η διαφαινόμενη αύξηση της αστικής φτώχειας (19,15% το 2014).

«Πηγές» του προβλήματος


Η μελέτη του ΕΚΚΕ θεωρεί σημαντικούς τέσσερις παράγοντες για τα νοικοκυριά με παιδιά: το γενικό οικονομικό κλίμα, το μέγεθος και τη σύνθεση του νοικοκυριού, τη θέση των γονέων στην αγορά εργασίας και τις δυνατότητες του κοινωνικού κράτους να προστατεύσει οικογένειες σε κίνδυνο φτώχειας. Συγκεκριμένα, άνεργοι γονείς ή εργαζόμενοι φτωχοί, εκθέτουν τα παιδιά στον κίνδυνο της στέρησης, ενώ αντίθετα γονείς με υψηλή εκπαίδευση και «διπλή» σταδιοδρομία προστατεύουν περισσότερο τα παιδιά. «Το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με προβλήματα και τα ευάλωτα μέλη προστατεύονται από την οικογένεια και τα άτυπα δίκτυα, τα οποία όμως περνούν τη δική τους κρίση μέσα στην κρίση» λέει ο κ. Μπαλούρδος.

Το ΕΚΚΕ προτείνει στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας με επιδόματα που απευθύνονται ειδικά στα παιδιά και όχι στους γονείς. «Η παροχή οικονομικά προσιτής φροντίδας παιδιών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εγκατάστασης των οικογενειών τους» αναφέρει ο ίδιος, καταλήγοντας: «Οι ΜΚΟ οι οποίες λειτουργούν πραγματικά για το καλό του κοινωνικού συνόλου μπορούν να διευρύνουν το έργο που παράγουν και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί, επίσης, να παίξει πιο ενεργό ρόλο, αφού είναι πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές δεν είναι μόνο η απουσία πόρων, αλλά και η αναποτελεσματικότητα της διάθεσης των ήδη υπαρχόντων».


http://diulistirio.blogspot.gr/




Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μεντβεντεφ:Τούρκοι αξιωματούχοι εμπορεύονται πετρέλαιο με τον ISIS

Ανακοίνωσε τα μέτρα που μελετά η Ρωσία κατά της Άγκυρας

«Μερικοί Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον στο εμπόριο πετρελαίου με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε πιθανά αντίποινα κατά της Τουρκίας μετά την κατάρριψη χθες από τους Τούρκους ρωσικού μαχητικού. 

 «Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι de facto προστασία του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Μεντβέντεφ και συμπλήρωσε ότι "αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσο οικονομικό συμφέρον κάποιων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την προμήθεια προϊόντων πετρελαίου που ελέγχονται από ISIS. "

 "Οι αλόγιστες και εγκληματικές ενέργειες των τουρκικών αρχών ... έχουν προκαλέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιολογίας περί προστασίας των κρατικών συνόρων", δήλωσε ο Μεντβέντεφ. 

 Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης πολλών σημαντικών έργων με την Τουρκία και τον αποκλεισμό τουρκικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά. Η Ρωσία έχει ήδη συστήσει στους πολίτες της να μην πηγαίνουν στην Τουρκία επικαλούμενη τις τρομοκρατικές απειλές, οι οποίες οδήγησαν τουριστικούς πράκτορες στο να αποσύρουν εκδρομές προς την Τουρκία από την αγορά. 

 Η Ρωσία μπορεί περαιτέρω να ακυρώσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου, που θα καθιστούσε την Τουρκία σε μια σημαντική χώρα διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τουρκία: Οι συνέπειες της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους στους τομείς ενέργειας και τουρισμού

Το 54,7% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία, στοιχείο αρκετά εντυπωσιακό με δεδομένη την ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Κι αυτό παρά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η ένταση δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές αερίου προς την Τουρκία.

Πριν από ένα μήνα, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο προς στην Τουρκία, είναι μετά τη Ρωσία το Ιράν με ποσοστό 18%, το Αζερμπαϊτζάν με 12,2%, ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Αλγερία, η Νιγηρία κλπ με μικρότερα ποσοστά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ρωσία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Τουρκία μετά το Ιράκ.

Σημειώνεται ότι το 48.7% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία παράγεται με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την έκθεση του τουρκικού Ιδρύματος Ενεργειακής αγοράς για το έτος 2014, το φυσικό αέριο στην Τουρκία καταναλώνεται κατά 25,4% στη βιομηχανία, κατά 19,1% στις κατοικίες και κατά 48,7% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Μία άλλη συνέπεια, προτού ακόμη γίνει γνωστή η δέσμη που θα περιλαμβάνει την απάντηση της Ρωσίας για την κατάρριψη του αεροσκάφους, είναι και το γεγονός ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από αργά το απόγευμα της Τρίτης (24/11) άρχισαν να μεταδίδουν την πληροφορία ότι έχουν αρχίσει ήδη οι ακυρώσεις τουριστικών επισκέψεων από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι το 2014 είχαν επισκεφθεί την Τουρκία 4.479.049 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 12,2% των επισκέψεων ξένων τουριστών στην Τουρκία που ήταν συνολικά 36.837.900. Οι Ρώσοι κατατάσσονται δεύτεροι στον κατάλογο των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία. Το ίδιο έτος πρώτοι ήταν οι Γερμανοί επισκέπτες με συνολικό αριθμό 5.250.036 και ποσοστό 14,3%.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δράμα!..

     Πράγματι όπως γράφτηκε χθες σε ένα άρθρο: ''..το περιέγραφαν ξεκάθαρα στα κείμενα τους οι μεγάλοι τραγωδοί. Ο άνθρωπος μισεί την αλήθεια. Ιδίως ο ακαλλιέργητος άνθρωπος..''

Ας κοιτάξουμε τώρα γύρω μας.
Ας ξεκινήσουμε απ' την Βουλή. Βρίσκουμε πολλούς
καλλιεργημένους ανθρώπους (με την στενή, αλλά και με την ευρύτερη σημασία του όρου) εκεί μέσα;
Οι περισσσότεροι είναι τενεκέδες του ενός πτυχίου,
..κύμβαλα αλαλάζοντα χωρίς ούτε κοινωνική καλλιέργεια, πέραν της χαιρετούρας και του ψεύδους,
..μισθοφόροι δημόσιοι υπάλληλοι της βουλετικής καρέκλας.
Αν τους απογυμνώσεις από αξιώματα και γραβάτες, δεν είναι παρά τυχαία ανθρωπάκια, ευθυνόφοβα, χωρίς γνώμη που μπορεί να τεκμηριωθεί, χωρίς απόψη ζωής, χωρίς ''πιστεύω'',
..κοινωνικά αμόρφωτοι και απαίδευτοι,
..προσωπικά, ως άτομα, αποτυχημένοι.

Και είναι έτσι γιατί είναι ο καθρέφτης του λαού -οιονεί όχλου- που εκλέγει αυτούς και όχι άλλους.
Είναι ο λαός -οιονεί όχλος- που έχει μεσ' την Βουλή το Ποτάμι, τον Λεβεντομ@λακόγερα, τους ακροδεξιούς.
Είναι ο λαός που είναι αμόρφωτος, ακαλλιέργητος και πρόστυχος (με την έννοια της έλλειψης ποιότητας) μέχρι το μεδούλι.

Και είναι το μεγάλο έγκλημα του ΠΑΣοΚ.
Και μάλιστα έγκλημα εκ προμελέτης.
Αν ήταν ένα μόνο να προσάψουμε στο ΠαΣοΚ, από τα τόσα κακουργήματα της τριαντάχρονης εξουσίας του,
..θα ήταν η ηθελημένη διάλυση της Παιδείας.
Η επί τούτου δημιουργία ενός λαού αμόρφωτου κυρίως σε κοινωνικό, εγκυκλοπαιδικό, ιστορικό, φιλολογικό επίπεδο,
..για να καταστεί άθυρμα των πολιτικών-ανδρείκελων και της πολιτικής του ''ηγέτη'' και Μεγάλου Τυχοδιώκτη.
Η πολιτιστική καταστροφή ενός λαού που ήδη από το 1989, τα δεκαοχτάχρονά του τότε, δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα. Δεν ήξεραν τί θα πεί ''αρωγή'', τί θα πεί ''ευδοκίμηση'' (είχε γίνει τότε πάταγος στις πανελλήνιες εξετάσεις του 1985 με τίτλο θέματος στο μάθημα της Έκθεσης που περιείχε αυτές τις λέξεις, και ήταν ακατανόητος απ' τους εξεταζόμενους μαθητές).

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, ο λαός, ο οιονεί όχλος λαός όπως ήταν το μεγάλο όνειρο και η ''επιτυχία'' του ΠαΣοΚ, δεν διαθέτει τα στοιχεία μορφωσης και καλλιέργειας εκείνα που θα του επέτρεπαν να σκέφτεται αλλιώς, να ψηφίζει αλλιώς, να αντιδρά αλλιώς,
..να αντιστέκεται στην ισοπέδωση της ψευδεπώνυμης Παγκοσμιοποίησης, και της ακόμη χειρότερης ''Ευρωπαϊκής Ένωσης'',
..να επαναστατεί στην εξουσία μιάς ψευδεπίγραφης ''αριστεράς'',
..να ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί το Σύνταγμά του με κάθε μέσον.

Είμαστε ένας λαός κατεστραμμένος.
Ένας λαός νικημένος.
Όχι από τους δωσίλογους πολιτικούς. Όχι από την απληστία των ''εταίρων''-τοκογλύφων-δανειστών.
Αλλά από την ίδια του την αμορφωσιά. Την έλλειψη παιδείας, κρίσης, απόφασης.

Το αρχαίο δράμα συνεχίζεται.
Αλλά όχι πιά επί σκηνής!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....