Απίστευτες σπατάλες δημοσίου χρήματος από δημοτικές επιχειρήσεις – Μόνο 350 από τις 761 επιχειρήσεις των δήμων έχουν μέχρι στιγμής απογραφεί - Πόρισμα του ΑΣΕΠ αποκαλύπτει τις παράνομες μονιμοποιήσεις.
Κρυφτούλι με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν να παίζουν δεκάδες αυτοδιοικητικές αρχές, αρνούμενες να αποστείλουν οικονομικά στοιχεία και αριθμό απασχολουμένων για εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις τους.
Eίναι ενδεικτικό ότι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις που υποχρεούντο να απογραφούν έως τα τέλη του έτους, έχουν απογραφεί μόλις 350.
Οι υπόλοιπες 411 αγνόησαν τουλάχιστον πέντε επιστολές του υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, με τις οποίες τους ζητήθηκε άμεση καταγραφή οικονομικών στοιχείων των ΝΠΙΔ που συντηρούν, καθώς και τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι οι άφαντες δημοτικές επιχειρήσεις θα θεωρηθούν μη υπαρκτές και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λουκέτα.
Την ίδια ώρα, περίπου 90 Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ ενημέρωσαν με επιστολές το υπουργείο Εσωτερικών ότι αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία, κρίνοντας ότι η νομική τους οντότητα καθιστά το υπουργείο αναρμόδιο για κάθε έλεγχο επί των οικονομικών τους.
Έτσι, από τους εκτιμώμενους σε 12.700 υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων, το ελληνικό Δημόσιο γνωρίζει ποιους και για ποιες υπηρεσίες πληρώνει μόνο για 5.500. Οι υπόλοιποι περίπου 7.500 μοιάζουν δημοσιονομικώς αγνοούμενοι.
Ο τελικός αριθμός των απασχολούμενων στις δημοτικές επιχειρήσεις δεν αποκλείεται μάλιστα να κρύβει και εκπλήξεις, καθώς στη βάση δεδομένων του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για πολύ μικρότερο αριθμό απογραφεισών δημοτικών επιχειρήσεων, ο αριθμός απασχολουμένων έχει ήδη ανέλθει σε 5.817 υπαλλήλους αορίστους χρόνου και 7.870 εκτάκτους.
Σύμφωνα με "Το Έθνος", πόρισμα του ΑΣΕΠ αποκαλύπτει και παράνομες μονιμοποιήσεις.
Οργιο σπατάλης...
Στο φως έρχονται τραγελαφικά φαινόμενα, όπως εργαζόμενοι δημοτικής επιχείρησης να είναι πέντε και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής εννέα!
Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω υποθέσεις:
Για παράδειγμα η Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως και νυν Δήμου Μαντουδίου Ευβοίας, η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010, το 2011 συγχωνεύθηκε με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κηρέως και ένα χρόνο μετά διαλύθηκε.
Ορκωτοί λογιστές εντόπισαν σε αυτή ζημιά 378.000 ευρώ και το καταστατικό της προέβλεπε οργάνωση διαλέξεων, εκδηλώσεων και τη δημιουργία μουσείου δάσους!
Οι ελεγκτές ανακάλυψαν επίσης κομπίνα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ με πλαστά τιμολόγια, έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ακόμα και τιμολόγια αγοράς εσωρούχων αξίας 3.088 ευρώ στη Δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Γρεβενών!
Ακόμη, στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς το Δεκέμβριο του 2012 ελεγκτές εντόπισαν «τρύπα» 2,5 εκάτ. για την πενταετία 2002-2006 και η οποία αφορούσε κομπίνα με πληρωμές σε νεκροκομιστές και αγορές για κόλλυβα χωρίς να υπάρχουν παραστατικά!
Τέλος, τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και υπαλλήλους στη Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου, ενώ στη Δημοτική Κατασκευαστική Επιχείρηση Βέλου το ΣΔΟΕ εντόπισε εικονικά τιμολόγια και παραστατικά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία, μάλιστα, δεν αναφερόταν το όνομα του εκτελεστή για τα έργα που είχαν υλοποιηθεί.
http://diulistirio.blogspot.gr/