Διυλιστήριο: 03/30/17
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Κάθειρξη 21 ετών στους δύο πολεοδόμους που νομιμοποιούσαν αυθαίρετα στη Μύκονο


Οι Δημήτρης Μπουντούρης και Κυριάκος Δικτυόπουλος κρίθηκαν ένοχοι για δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τους πολεοδόμους της Σύρου που νομιμοποιούσαν αυθαίρετες βίλες στη Μύκονο, τη Σύρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου καταδίκασε σε κάθειρξη 21 ετών χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση τον πρώην διευθυντή της πολεοδομίας Σύρου Δημήτρη Μπουντούρη και τον πρώην αναπληρωτή Κυριάκο Δικτυόπουλο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για δωροληψία σε βαθμό κακουργήματος και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στο άκουσμα της ποινής οι δύο κατηγορούμενοι χαμήλωσαν το κεφάλι, γνωρίζοντας ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Ένοχος για δωροδοκία κρίθηκε και ο κατηγορούμενος μηχανικός Δημήτρης Μάντικας, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών, ωστόσο η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Δηλαδή δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή μέχρι να γίνει το Εφετείο και να κριθεί εκεί η απόφαση σε δεύτερο βαθμό.

Αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, δηλαδή οι σύζυγοι των δύο πολεοδόμων αλλά και τα δύο παιδιά του κ.Δικτυόπουλου, καθώς και ένας επιχειρηματίας από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Το σκάνδαλο των Κυκλάδων

Στην Πολεοδομία Σύρου είχε στηθεί ένα κύκλωμα γύρω από την εκμετάλλευση πολυτελών αυθαιρέτων στις Κυκλάδες.

Όπως είχε αποδείξει η εισαγγελική έρευνα, ο επί σειράν ετών διευθυντής και ο υποδιευθυντής της πολεοδομίας «παρέλειπαν» -με το αζημίωτο- να εισπράξουν πρόστιμα, από το 2005-2009, αξίας συνολικά άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι προσωπικοί λογαριασμοί τους βρέθηκαν αδικαιολόγητα «φουσκωμένοι».

Εκεί είχαν βρεθεί πληθώρα καταθέσεων από μηχανικούς, τεχνικές εταιρίες, ξενοδόχους, αλλά και από τον Δήμο Μυκόνου.

Πηγή www.protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΓΓΡΑΦΑ - Επέστρεψαν στο δημόσιο $2,5 εκατ.είχαν δοθεί για την... κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική επί υπουργίας Ντόρας- Αναμένουμε άλλα 10


Το ποσό που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ ανακτήθηκε από το ελληνικό κράτος - Ακόμη 10 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί σε οργανισμούς του εξωτερικού χωρίς διασφαλίσεις, την περίοδο 2008-2009, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά - Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες. Το ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει ζητήσει την επιστροφή ακόμη 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, τα 2,5 εκατ. δολάρια είχαν χορηγηθεί το 2008, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής», στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ανεφέρε το υπουργείο, με συνέπεια να βρεθεί το εν λόγω ποσό ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Ακόμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, έχει ήδη εντοπίσει και έχει ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση 

Στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ, κ. Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. Δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας. Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Πέραν του ποσού αυτού, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης μετά από μακρά και κοπιαστική έρευνα- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα.

Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.

Αποδεικτικό κατάθεσης ποσού στην ΤτΕ Πηγή www.protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σχόλιο οργισμένο και λαϊκίστικο!..

     Ο άλλος είναι υπουργός, υπουργός λέμε όχι ψέματα, και λέει πως ο διαγωνισμός για την "πώληση" της ΔΕΗ είναι στημένος!
Επίσης λέει πως κάποιοι εκπρόσωποι των "θεσμών" είναι "βαποράκια" συμφερόντων.
Και μ' αυτά τα βαποράκια αυτός ή άλλοι υπουργοί της "πρώτης φορά
τόσο χυδαία" κυβέρνησης εξακολουθούν να συνδιαλέγονται και να "διαπραγματεύονται", μέτρα, εξαγορές, χρέη.
Ακόμη λέει πως "φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε όσο-όσο".

Το θεϊκό εδώ είναι πως αυτός ο "υπουργός",
..επειδή λέει πιστεύει στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις γιατί "έτσι έχω γαλουχηθεί"(!!),
..θα ψηφίσει ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία, δηλαδή θα ψηφίσει ΝΑΙ.

( παρένθεση: συγχωρείστε το blog για τα τόσα εισαγωγικά "", αλλά οι λέξεις έχουν πάψει πιά να εκφράζουν, να αντιπροσωπεύουν την αλήθεια. Η γλώσσα μας έχει γίνει όργανο παραπλάνησης, υπεκφυγής, την έχουν οι πολιτικοί αλήτες και απατεώνες μετατρέψει σε συνένοχό τους στο έγκλημα της προδοσίας και της υποδούλωσης )

Κι εδώ ας αναρωτηθούμε όλοι: Είναι κανονικός άνθρωπος αυτός; Είναι κανονικοί άνθρωποι όλοι αυτοί;
Και δεν είναι θεατρικοί χαρακτήρες βγαλμένοι απ' τις πιό χυδαίες μπουφόνικες κωμωδίες;
Ξέρουμε πολλοί από μάς στην κανονική καθημερινή μας ζωή τέτοιους τύπους,
..που τόσο ξεδιάντροπα να παραδέχονται πως αδιαφορούν για την αλήθεια, για την ηθική, για το δίκιο, και πράττουν αυτό που συμφέρει το δικό τους κοπάδι και το δικό τους τομάρι,
..και συγχρόνως να μην γίνονται αυτόματα αποσυνάγωγοι της κοινωνίας, γραφικοί, γελοίοι, δαχτυλοδειχτούμενα καθάρματα;

Τί έχουν δηλαδή όλα αυτά τα πολιτικά σκύβαλα για να απολαμβάνουν τέτοια ασυλία εκ μέρους μας;
Τί σκ@τά έχει προσφέρει αυτός ο μ@λάκας στην κοινωνία μας,
..ποιούς αγώνες έχει δώσει,
..τί έχει κερδίσει η χώρα από δαύτον,
..και δεν σηκώνονται οι πέτρες να τον πάρουν στο κατόπι από μόνες τους;
Και όχι μόνον αυτόν. Είναι δεκάδες σαν κι αυτόν στο πολιτικό σκηνικό. Και δεκάδες ακόμη χειρότεροι απ' αυτόν.

"Έχει γαλουχηθεί" λέει το όρθιο πρόβατο στις συλλογικές διαδικασίες!
Ού, να χαθείς λιμάρη. Που πιάσατε όλοι από μιά καρέκλα κι ένα βυζί του δημοσίου και βυζαίνετε ό,τι προφτάσετε.
Συλλογικές διαδικασίες ισχυριζότανε κι ο Χίτλερ, κι ο Μουσολίνι, κι ο Μάο πριν καταστρέψουν τις χώρες τους και τον μισό πλανήτη.
Αλλά δεν φταίει αυτός.
Αν υπήρχε λαός και κοινή γνώμη, αυτό το πράγμα, μετά απ' αυτή την συνέντευξη δεν θα έπρεπε να είναι όχι υπουργός, ούτε βουλευτής,
..αλλά υπόδικος για απιστία κατά του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτούς θέλουμε,
..ΑΥΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ,
..αυτούς έχουμε!..


Υ.Γ Το blog ξαναζητάει συγγνώμη σήμερα, αυτή τη φορά για τις χυδαίες εκφράσεις του σε μερικά σημεία του σχολίου,
..αλλά αφ' ενός η αγανάκτηση ξεχειλίζει πιά απ' τα μπατζάκια,
..κι αφ' ετέρου σε τόσο χυδαίους ανθρώπους οι εκφράσεις αυτές μπορούν να εκλαμβάνονται και ως φιλοφρονήσεις.

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έκθεση-σοκ της UNICEF: Σε συνθήκες φτώχειας μισό εκατομμύριο Eλληνόπουλα για την περίοδο 2009-2014


Τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα, καταδεικνύουν τα στοιχεία της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF σήμερα, Τετάρτη. Στην έκθεση, που έχει αξιοποιήσει στοιχεία των πιο πρόσφατων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat (2009-2015), χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί η καταγραφή μισού εκατομμυρίου παιδιών στην Ελλάδα, που ζουν σε φτωχές οικογένειες, διαχρονικά από το 2009 έως το 2014, με βάση το δείκτη της σχετικής φτώχειας.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ'όψιν ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας, από το 2007, παρατηρείται μια δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 22,6% το 2008, στο 55,1% το 2014.

Σε σχέση με τις 14 παλαιότερες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%), μετά από την Ισπανία (29,6%) και την Ιταλία (26,8%). Το μικρότερο ποσοστό, στην ΕΕ-14 καταγράφουν οι σκανδιναβικές χώρες, Φιλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%). Επιπλέον, το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, στην ΕΕ-14. Το ποσοστό αυτό, είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που παρουσιάζει η αμέσως επόμενη σε υλική αποστέρηση χώρα (ΕΕ-14), η Ιταλία (24,6%). Επίσης χαρακτηριστικό, το ότι οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία εμφανίζουν μονοψήφια ποσοστά στο πεδίο αυτό. Η δυσμενής κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που από το 2013 έως το 2015 είναι σταθερά πάνω από το 35%.

"Την περίοδο της κρίσης πλήττεται περισσότερο η ευημερία των οικογενειών με παιδιά, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι η βοήθεια των φτωχών οικογενειών", σχολίασε παρουσιάζοντας την έκθεση ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Χρήστος Παπαθεοδώρου.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών για την υποστήριξη και ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, ενώ θεωρείται σημαντική η στήριξή τους μέσω ενός κατάλληλου μείγματος παροχών (σε είδος και χρήμα) και ρυθμίσεων, όπως πχ. γονικές άδειες ή διευκολύνσεις για την εναρμόνιση του εργασιακού και οικογενειακού βίου.

"Ειναι συνολική ευθύνη της Πολιτείας να παρέχει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά να αναπτυχθούν", κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου. Αξιζει να σημειωθεί, ότι η έρευνα και η έκθεση εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, από τον καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου πανεπιστημίου, Χρήστο Παπαθεοδώρου και τον διδάκτορα κοινωνικής πολιτικής, Στέφανο Παπαναστασίου.

Ραδιομαραθώνιος της UNICEF την Πέμπτη 6 Απριλίου

Την Πέμπτη 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος ετήσιος ραδιομαραθώνιος της UNICEF, από την Ελληνική Ραδιοφωνία και τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημοσίων ραδιοσταθμών. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο υποσιτισμού, καθώς 22 εκατομμύρια παιδιά στη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη "έχουν αφεθεί στην τύχη τους", όπως αναφέρει η UNICEF.

Συνολικά, η UNICEF έχει απευθύνει παγκόσμια έκκληση ύψους 255 εκατ. δολαρίων, για διατροφικά προγράμματα και θεραπευτικές τροφές για σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, προγραμμάτα υγείας (εμβολιασμών, παροχής νερού και υγιεινής για την πρόληψη θανατηφόρων ασθενειών) και προγραμματα προστασίας των εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις παιδιών. "Είναι ο ετήσιος μαραθώνιος αλληλεγγύης", σχολίασε ο κ. Γιουκάκης υπογραμμίζοντας τη σημασία υποστήριξης των παιδιών "δίπλα μας ή μακριά μας".

Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF η Λόλα Νταϊφά

Την ανακήρυξη της Λόλας Νταϊφά πρέσβειρας Καλής Θέλησης της UNICEF ανακοίνωσε η πρόεδρος Τζιτζίκου, τιμώντας την για την πορεία και τη συμμετοχή της στην Ελληνική Επιτροπή της UNICEF. "Είναι δύσκολο το έργο της UNICEF, ειδικά τωρα στα χρόνια της κρίσης, που οι δύσκολες συνθήκες έχουν χτυπήσει και τη δική μας πόρτα", σχολίασε η κ. Νταϊφά, ευχαριστώντας τη UNICEF για τη "μεγαλη τιμή" που της έκανε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Βόμβες» του Τριανταφυλλόπουλου για Μαρινάκη, Κοτσώνη και Κουρτάκη!Κατάθεση-ποταμός για τις σχέσεις των τριών ανδρών και αναφορές φωτιά για το ναρκόπλοιο «Noor 1»

Στοιχεία «φωτιά», που συσχετίζουν άμεσα τον εκδότη Γιάννη Κουρτάκη με τον καταδικασμένο για την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1» Αιμίλιο Κοτσώνη, αλλά και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κατέθεσε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ως μάρτυρας του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου σε υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Την αίτηση είχε υποβάλει ο Γιάννης Κουρτάκης με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου τον προηγούμενο Ιανουάριο, ότι δηλαδή «ο Γ. Κουρτάκης είναι συνεργάτης του καταδικασμένου εμπόρου ναρκωτικών Αιμίλιου Κοτσώνη».
Ο «Mr Ζούγκλα» έριξε «βόμβες» κατά την ακροαματική διαδικασία, καταθέτοντας ότι οι Γιάννης Κουρτάκης και Αιμίλιος Κοτσώνης είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν και πως, αν και σήμερα δεν συνδέονται άμεσα, βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Βαγγέλη Μαρινάκη και συστεγάζονται. Σχολίασε, μάλιστα, το «παράδοξο» ότι στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» δεν γράφτηκε ποτέ οποιοδήποτε κείμενο για ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως η ανάκριση και η δίκη για το «Noor 1».

«Οι δραστηριότητες του Κουρτάκη και του Κοτσώνη δεν συνδέονται άμεσα, αλλά όλα αυτά ανήκουν στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα γραφεία τους συστεγάζονται στην ίδια πολυκατοικία στον Πειραιά, ενώ λίγα μέτρα παρακάτω βρίσκονται τα γραφεία του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτοί οι τύποι ήταν άφραγκοι. Ο ίδιος ο Μαρινάκης μού το έχει εκμυστηρευτεί σε επίσκεψή μου στο σπίτι του» ανέφερε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση της εφημερίδας του Γιάννη Κουρτάκη, τόσο απέναντι στην υπόθεση του πλοίου με τους τόνους ηρωίνης όσο και σε αυτήν της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

«Ολοι προσπαθούν να ξεχάσουν τον Κοτσώνη, γιατί πιάστηκε με τα ναρκωτικά. Στα “Παραπολιτικά” δεν έχουν γράψει λέξη για το “Noor 1”. Τυχαίο είναι αυτό; Ποιούν την νήσσαν και για τον Κοτσώνη και για τον τρίτο τόνο ηρωίνης. Γιατί είχε τρεις τόνους μέσα το καράβι! Κάποιοι εξαφάνισαν τον τρίτο τόνο, τον πούλησαν και θησαύρισαν! Η έρευνα έχει προχωρήσει. Προσέξτε, γιατί όπου να 'ναι θα βγουν ονόματα και ποιος σας κρύβει τότε! Γράφουν τα “Παραπολιτικά” για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης; Ούτε λέξη. Τυχαίο κι αυτό;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας.

Τέλος, υπέδειξε ως χρηματοδότη των «Παραπολιτικών» τον Βαγγέλη Μαρινάκη, λέγοντας για την υπόθεση που κλήθηκε να καταθέσει: «Ενας πολιτικός πρέπει να δικαιούται να ασκεί κριτική, ειδικά στους εκδότες. Και ειδικά όταν ο χρηματοδότης του εκδότη είναι υπόδικος για εγκληματική οργάνωση. Οι εκδότες αυτοί, όμως, το βουλώνουν για τις βρομιές του αφεντικού και επιτίθενται σε κοινωνικές ομάδες. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι εντεταλμένη υπηρεσία. Οταν συνεργάζεται με όλους αυτούς, τον ενοχλεί η κριτική του Καμμένου;»
Η πλευρά του εκδότη, πάντως, κατέθεσε ότι «η συσχέτιση Κουρτάκη - Κοτσώνη είναι συκοφαντική και ο Γιάννης Κουρτάκης πρέπει να προστατευτεί».

Πηγή www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

40 «στο σκαμνί» για τα «αμαρτωλά» προ-ολυμπιακά έργα στον ΟΛΠΈπρεπε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να φτάσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης… αμαρτωλά έργα στο λιμάνι του Πειραιά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επί κυβερνήσεως Σημίτη, με εμπλεκομένους την τότε διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και υπευθύνους κατασκευαστικών εταιρειών, ζημιώνοντας τον τότε κρατικό οργανισμό και κατά συνέπεια το Δημόσιο.
Συνολικά επτά κατασκευαστικές εταιρείες μοιράστηκαν τα 43 από τα συνολικά 83 μικρά έργα στο λιμάνι του Πειραιά κατά την περίοδο 2001-2003, με την… πατέντα των πρόχειρων διαγωνισμών και των μηδαμινών εκπτώσεων μόλις 1% ή 2%, όταν εκείνη την περίοδο οι εκπτώσεις σε δημόσια έργα ανέρχονταν στο 22%.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», η ογκωδέστατη δικογραφία αφορά περισσότερους από 40 κατηγορουμένους για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, καθώς ο τότε κρατικός ΟΛΠ ζημιώθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα δεκάδες λεγόμενα «μικρά έργα».

Οι διώξεις έχουν ασκηθεί σε βάρος των τότε διευθυνόντων συμβούλων του ΟΛΠ (σ.σ. δύο που είχαν αλλάξει κατά το επίδικο διάστημα) αλλά και σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κατά το επίδικο διάστημα.

Εκτός από τα διορισμένα μέλη του ΔΣ από τον τότε βασικό μέτοχο, το Δημόσιο, και άρα «εκλεκτούς» της κυβέρνησης Σημίτη, στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται ο τότε δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης, ο τότε νομάρχης Γιάννης Μίχας, αλλά και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΛΠ οι οποίοι συμμετείχαν, λόγω των ιδιοτήτων τους ως εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λιμενεργατών, στο τότε Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ. Επίσης, στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών που είχαν αναλάβει τα επίμαχα έργα.

«Πατέντα» διαγωνισμών

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από ανώνυμη καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά επί χρόνια… λίμναζε.

Ακολούθησε νέα, επώνυμη καταγγελία εργολάβου προς τον οικονομικό εισαγγελέα, που αφορούσε συγκεκριμένες αναθέσεις κατασκευής μικροέργων από 45.000 έως 60.000 ευρώ την περίοδο 2001-2004 στον ΟΛΠ ΑΕ, με ποσοστά εκπτώσεων από 0% έως 2% και με τιμές εργασιών τριπλάσιες έως δεκαπλάσιες των εγκεκριμένων τιμών του ΥΠΕΧΩΔΕ… Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, μεγάλο μέρος των εν λόγω έργων ουδέποτε κατασκευάστηκε!

Ακολούθησε έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι ελεγκτές του οποίου επιβεβαίωσαν στο πόρισμά τους τις καταγγελίες για απιστία και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, 43 από τις 83 συμβάσεις έργων ανατέθηκαν σε επτά συγκεκριμένους αναδόχους. Σε όλες τις συμβάσεις, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΛΠ προχωρούσε σε πρόχειρο διαγωνισμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προσκαλούσε τρεις εργολάβους, χωρίς να εξηγεί γιατί προσκαλούσε τους συγκεκριμένους υποψήφιους αναδόχους των έργων.

Εκπτώσεις μόλις 2%!

Σε όλους τους διαγωνισμούς, οι τρεις υποψήφιοι κατέθεταν προσφορές με «τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, μόλις 1% και 2% αντίστοιχα και επιλέγονταν οι μειοδότες του 2%, ποσοστά που κρίνονται εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με τη μέση έκπτωση που προσφερόταν εκείνη την περίοδο για αντίστοιχα έργα (περίπου 22%).

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η Προϊστάμενη Αρχή, μέσω του προέδρου ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ, ενέκρινε τις ενέργειες και με τις σχετικές αποφάσεις της ανέθεσε την εκτέλεση των έργων με την ενιαία έκπτωση του 2%, με αποτέλεσμα τη ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Η Διευθύνουσα Υπηρεσία (Δ.Υ.), ήτοι Δ/νση Έργων της ΟΛΠ ΑΕ, δεν εξασφάλισε με σαφήνεια το αντικείμενο τη εργολαβίας. Συγκεκριμένα, συνέταξε ελλιπή τεχνική περιγραφή, χωρίς να περιλαμβάνονται αναλυτικός τεχνικός, ποιοτικός, ποσοτικός και γεωγραφικός προσδιορισμός των προς εκτέλεση εργασιών, με βάση την οποία διενεργήθηκε η απευθείας ανάθεση. Η ανωτέρω παράλειψη συνιστά παραβίαση του θεσμικού πλαισίου και οδηγεί σε αδυναμία πιστοποίησης και ελέγχου των εκτελεσθεισών εργασιών από τους επιβλέποντες, τα μέλη των, από τις Επιτροπών Παραλαβής των Έργων, και από τα μέλη του Κλιμακίου Ελέγχου. Επιπλέον, η ανωτέρω έλλειψη οδηγεί σε ταυτόχρονη αδυναμία να επαληθευτεί ότι οι εργασίες αυτές ταυτίζονται με το συγκεκριμένο και μόνο έργο και δεν έχουν συμπεριληφθεί μεταγενέστερα ή προγενέστερα και σε άλλο παρόμοιο έργο.

Η Προϊστάμενη Αρχή (Π.Α.) ενέκρινε τα συμβατικά τεύχη χωρίς να εντοπίσει τις ανωτέρω ελλείψεις.

Η Διευθύνουσα Υπηρεσία (Δ.Υ.) συνέταξε τον προϋπολογισμό των έργων με τρόπο αυθαίρετο και χωρίς τη χρήση των εγκεκριμένων αναλυτικών τιμολογίων της αντίστοιχης δημοπρατούμενης περιόδου και μάλιστα με τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των εγκεκριμένων τιμολόγιων, σε αντίθεση με τις οδηγίες που χορηγήθηκαν στους αναθέτοντες φορείς από την Εγκύκλιο 24/04.09.2001 του ΥΠΕΧΩΔΕ και το αρθρ. 5 του ΠΔ 609/85.

Παρά το γεγονός της ανεπαρκούς τεχνικής περιγραφής και της ανυπαρξίας προμετρήσεων, χρησιμοποιήθηκαν κατ’ αποκοπήν τιμές, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα της παρ. 5 του αρθρ. 5 του ΠΔ 609/85. Επήλθε ζημία για την ΟΛΠ ΑΕ από υπερβάσεις προϋπολογισμών των ανωτέρων ελεγχόμενων έργων έτους 2004. Η Προϊστάμενη Αρχή (Π.Α.) ενέκρινε τις προϋπολογισθείσες δαπάνες δημοπράτησης χωρίς να εντοπίσει τις ανωτέρω ελλείψεις.

Το «πάρτι» των αναθέσεων

Το 88σέλιδο πόρισμα αναφέρει ως προς το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων: «Η Διευθύνουσα Υπηρεσία (Δ.Υ.), κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 2γ του αρθρ. 4 του Ν. 1418/1984, προέβη σε επιλογή αναδόχου με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, στερούμενη της απαιτούμενης τεκμηρίωσης.

Δεν στοιχειοθετείται η επίκληση επειγουσών αναγκών, αντιθέτως, περιγράφονται τρέχουσες ανάγκες των υπηρεσιών της ΟΛΠ ΑΕ. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε σε συνέχεια του σχετικού ερωτήματος του Κλιμακίου Ελέγχου ότι η Δ.Υ και η Π.Α., κατά παράβαση του επιτρεπομένου ορίου της Υ.Α., θέτοντας άνω όριο για τη διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών το ποσό των 45.000 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ανέθεσαν απευθείας έργα των οποίων ο προϋπολογισμός υπερβαίνει κατά πολύ το ανωτέρω επιτρεπόμενο όριο.

Η Προϊσταμένη Αρχή (Π.Α.), διά του προέδρου ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ, κατά παράβαση των αναφερθεισών διατάξεων, έλαβε τις σχετικές αποφάσεις έγκρισης πίστωσης και απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης των ελεγχόμενων έργων».

Και καταλήγει το πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης: «Η επανάληψη των ανωτέρω περιστατικών σε όλα τα ελεγχόμενα έργα του έτους 2004 αναδεικνύει ένα παγιωμένο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης μικρών έργων της ΟΛΠ ΑΕ, που συνιστά παρέκκλιση από τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής αναδόχου και του ελεύθερου ανταγωνισμού, με ζημιογόνες συνέπειες για την ΟΛΠ ΑΕ.

Αποτελεί, δε, σοβαρή ένδειξη ότι έγινε συνεννόηση των συναγωνιζόμενων προς αποφυγή πραγματικού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα ζημία για την ΟΛΠ ΑΕ. Η εκτίμηση ζημίας από τον παρόντα έλεγχο ανέρχεται σε 755.142,84 ευρώ.

Η κυκλικότητα της σύνθεσης των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, η ασαφής περιγραφή του αντικειμένου της δημοπρασίας, η παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων, η επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και, εν τέλει, η διαχείριση των παραπάνω διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα της ΟΛΠ ΑΕ υπήρξε πολλαπλά παράνομη και επιζήμια για τον Οργανισμό».

Ως προς τους εμπλεκομένους, το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΛΠ (σ.σ. όχι στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, που δεν είχαν ευθύνη για τις απευθείας αναθέσεις), καθώς και στις Επιτροπές Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής των Έργων. Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα διαβιβαστεί αρμοδίως στον εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να κριθεί αν και ποιοι από τους κατηγορουμένους θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Του Βασίλη Τζήμτσου

Πηγή www.paraskhnio.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Η ΕΒΖ είναι ζωντανή και πέτυχε επάνοδο σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ»Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες ανοίγει το data room και υπογράφονται οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας με τους εννέα υποψήφιους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις δύο θυγατρικές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία, ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει ώς τιμή εκκίνησης τα 25 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προέρχονται μεταξύ άλλων από τις χώρες Αυστρία, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία και Σερβία.

Αυτό γνωστοποίησαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ ΑΕ, Χρήστος Ρώσσιος και Παντελής Μάνης αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι η διαδικασία του διαγωνισμού προχωρά κανονικά και εντός του χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί. Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τους δύο άντρες, πέρυσι στη Σερβία καλλιεργήθηκαν 170.000 στρέμματα και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 220.000 στρέμματα.

Αναφορικά με την πώληση των ακινήτων της εταιρείας, μέσω δύο διαγωνισμών που έγιναν πρόσφατα, οι δύο άντρες επισήμαναν ότι το ακίνητο επί της Κουντουριώτου διατίθεται με βελτιωμένη προσφορά, άνω των 4 εκατ.ευρώ, ενώ έχουν πωληθεί και οι χώροι γραφείων της ΕΒΖ στη Μητροπόλεως. Αναφερόμενοι στα υπόλοιπα, μη παραγωγικά ακίνητα, για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον, γνωστοποίησαν αυτά θα μεταβιβαστούν στην τράπεζα Πειραιώς. Οι επικεφαλής της ΕΒΖ ανέφεραν ακόμη ότι οι διευθύνσεις έχουν ήδη μεταφερθεί από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης στο Πλατύ Ημαθίας και εντός των επόμενων τριών μηνών θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τη Σερβία, ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στο τέλος Ιανουαρίου, αφορά στην πώληση του συνόλου των 776.564 μετοχών της εταιρείας AD FABRIKA SECERA SAJKASKA Zabali (ήτοι ποσοστού 92,6%) και του συνόλου των 550.729 μετοχών της εταιρείας CRVENKA FABRIKA SECERA AD CRVENKA (87,539% του μετοχικού κεφαλαίου), κυριότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Εξοφλήθηκαν πλήρως οι παραγωγοί-Νέο κάλεσμα να σπείρουν τεύτλα


Στο μεταξύ, στην εξόφληση των οφειλών της προς τους τευτλοκαλλιεργητές για το 2016, προχώρησε σήμερα η ΕΒΖ, καταβάλλοντας στους λογαριασμούς τους ποσό ύψους 3,1 εκατ. ευρώ. 'Οπως επισημάνθηκε σήμερα, η διοίκηση της εταιρείας στους 11 μήνες που έχει αναλάβει καθήκοντα κατέβαλε συνολικά ποσό ύψους 21 εκατ. ευρώ στους τευτλοκαλλιεργητές, εξοφλώντας τους έτσι όλες τις οφειλές για τα έτη 2015 και 2016 "με ίδιους πόρους, σχεδόν χωρίς καμία χρηματοδότηση".

"Αν είχαμε εξοφλήσει τους τευτλοπαραγωγούς τον Φεβρουάριο, τότε σήμερα θα είχαν σπαρεί περισσότερα από 100.000 στρέμματα με τεύτλα" τόνισαν οι επικεφαλής της ΕΒΖ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στο κάλεσμα που τους απευθύνθηκε. Ο πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε ακόμη ότι "(οι παραγωγοί) έχουν δίκιο ως ένα σημείο, αλλά θα πρέπει να σταθμίσουν το γεγονός ότι σε 11 μήνες καταφέραμε την πλήρη εξόφλησή τους".

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος απηύθυνε νέο κάλεσμα στους τευτλοπαραγωγούς να προχωρήσουν σε σπορά ως τις 15/4, ώστε να πιαστεί ο στόχος των 85.000 στρεμμάτων τουλάχιστον, έναντι των 52.000 στρεμμάτων πέρυσι και από 67.000 που είναι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο άντρες τόνισαν "πρέπει οι παραγωγοί μας να γνωρίζουν ότι στόχος της διοίκησης είναι η εξόφλησή τους για τη φετινή καμπάνια ως τον Δεκέμβριο".

Για το θέμα έναρξης της φετινής καμπάνιας, ο πρόεδρος της ΕΒΖ τόνισε ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι η έναρξή της στις 20/8 και στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε, ξεκίνησε η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, στήνεται ήδη Κέντρο Συγκέντρωσης στα Φάρσαλα και έχει υπογραφεί η συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά τεύτλων με χαμηλά κόστη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, τόνισε "κατά πως φαίνεται το εργοστάσιο της εταιρείες στις Σέρρες δεν θα λειτουργήσει ούτε φέτος. Οι παραγωγοί έχουν μεν σπείρει 15.000 στρέμματα, έναντι των 5.000 περίπου πέρυσι, ωστόσο για να λειτουργήσει η μονάδα θα πρέπει να καλλιεργήσουν άνω των 30.000 στρεμμάτων".

Επισημαίνεται ότι το φετινό τιμολόγιο για τους τευτλοπαραγωγούς είναι μεσοσταθμικά μειωμένο σε ποσοστό 4%, ενώ για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ παρέχει στους παραγωγούς συνεργάτες της πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα "για πρώτη φορά στην ιστορία". Φέτος η συνδεδεμένη ενίσχυση για τους τευτλοπαραγωγούς είναι στα 71 ευρώ/στρέμμα και εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα απονιτροποίησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα έχουν να λαμβάνουν επιπλέον 46,7 ευρώ/στρέμμα.

Η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε...αριθμούς

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της εταιρείας, οι επικεφαλής της επισήμαναν ότι το 2016 μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 30% και εξοικονομήθηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. από το μισθολογικό κόστος. Η χρήση 2016-2017 έκλεισε για την ΕΒΖ με τις πωλήσεις στα περσινά επίπεδα και τις ζημίες να καταγράφονται σημαντικά περιορισμένες. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η μητρική εταιρεία για τη χρήση 2017- 2018 αναμένει θετικό πρόσημο στα κέρδη προ φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν ικανοποιητικές οι τιμές ζάχαρης σε διεθνές επίπεδο και θα καταγραφεί και φέτος, μείωση του βιομηχανικού κόστους κατά 34%, όπως πέρυσι.

Μεταξύ άλλων στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, επανέλαβαν ότι η ΕΒΖ "είναι ζωντανή, υπάρχει και θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια, έχοντας πετύχει ήδη την επάνοδό της σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα, που στηρίζουν, όπως δείχνουν, το ελληνικό προϊόν".

Δείτε εδώ το άρθρο από 9 Ιουλίου 2014 όπου η τότε κυβέρνηση ήθελε να κλείσει την ΕΒΖ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....