Διυλιστήριο: 07/09/16
ροη αναρτησεων

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Telegraph: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία -Δεν εμπιστεύονται τον Καμμένο





Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να πετύχει αμυντικό σύμφωνο με τη Μόσχα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά τις προσπάθειες για ενιαίο μέτωπο απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, στο οποίο σημειώνεται και ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον Πάνο Καμμένο, εξαιτίας των δηλώσεών του. Αφορμή για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, όπου το κύριο θέμα είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην ανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο μετά από την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θέλουν να δείξουν ότι το δημοψήφισμα δεν σηματοδοτεί διασπάσεις στην Ευρώπη, τις οποίες θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το Κρεμλίνο, σημειώνει η Telegraph. Παράλληλα, είναι η τελευταία Σύνοδος του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν για την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Συμμαχίας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ σχετίζονται με την ανακοίνωση που έκανε ο Πάνος Καμμένος τον προηγούμενο μήνα, αποκαλύπτοντας μία νέα συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή Καλάσνικοφ. Η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μην καταρρεύσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ομως, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία, η Μόσχα επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να πείσει τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο κ. Καμμένος αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλούς ηγέτες του ΝΑΤΟ μετά από μία σειρά δηλώσεων», συνεχίζει η Telegraph, υπενθυμίζοντας την πολυσυζητημένη δήλωση του Ελληνα υπουργού Αμυνας πέρυσι. «Απείλησε ότι θα εξαπολύσει ''ένα κύμα εκατομμυρίων οικονομικών μεταναστών'' και τζιχαντιστών στην Ευρώπη, αν η ΕΕ δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της για λιτότητα και προσέβαλε βαθύτατα τη Γερμανία ισχυριζόμενος ότι ''η Ευρώπη κυβερνάται από Γερμανούς νεο-Ναζί''», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ομως, είναι οι αμυντικές σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, που ενισχύονται, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Telegraph. «Είναι σημαντικό οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία στη σύνοδο της Βαρσοβίας, αν θέλουν να αποτρέψουν περαιτέρω ενέργειες ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη», ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Ομως, το γεγονός ότι μία χώρα στρατηγικής σημασίας του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει τη δική της σχέση με τη Μόσχα θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα της Συμμαχίας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Ακόμη, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος ήταν ο μοναδικός Δυτικός πολιτικός που έδωσε το παρών στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας της Μόσχας, τον περασμένο Απρίλιο, όπου ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ «υπήρξαν μία καταστροφή τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση».


Πηγή:

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΝΑΤΟ: Είμαστε ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία



Τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι "ενωμένα" απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στη Βαρσοβία ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα δεν αποτελεί ούτε "απειλή" ούτε "στρατηγικό εταίρο".


"Είμαστε ενωμένοι", τόνισε ο 57χρονος Νορβηγός κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ. "Ουδεμία άμεση απειλή βλέπουμε για σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ούτε η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος", πρόσθεσε.

"Δεν έχουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση που προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ούτε είμαστε σε μια κατάσταση Ψυχρού Πολέμου", υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το αποτέλεσμα ενός άτυπου δείπνου χθες στο οποίο μετείχαν οι επικεφαλής των 28 κρατών μελών.

"Ισχυρή άμυνα και εποικοδομητικός διάλογος, αυτές είναι οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σχέσεις μας με τη Ρωσία", τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο»

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα να παρατείνει έως το 2017 την αποστολή του στο Αφγανιστάν και έως το 2020 την οικονομική του βοήθεια στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας (εκπαίδευση και παροχή συμβουλών στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις) και πέραν του 2016. Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε ...", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

"Ένας πρόσθετος σχεδιασμός θα καταρτισθεί μέσα στους επόμενους μήνες για να καθορίσει η συνολική μας παρουσία το 2017", πρόσθεσε, αρνούμενος να "εικάσει" μέχρι πότε η αποστολή μπορεί να διαρκέσει.

Ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 2016: 12.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι Αμερικανοί, διευκρίνισε.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέσουν ποσό περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση του στρατού και της αστυνομίας στο Αφγανιστάν έως το 2020, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. "Το ποσό που διαθέτουμε σήμερα πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια" ετησίως εκτός της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος στη βοήθεια αυτή (3,5 δισεκατομμύρια ετησίως), τόνισε.

"Το μήνυμά μας είναι σαφές: το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο του. Η δέσμευσή μας στη χώρα είναι μακροπρόθεσμη. Η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι δύσκολη και θα συνεχίσει να είναι (...). Αλλά οι αφγανικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο", πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 την αποστολή των μάχιμων στρατευμάτων του στο Αφγανιστάν που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η τωρινή αποστολή του "Resolute Support" επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στον αφγανικό στρατό.

Οι Σύμμαχοι θέλουν η αποστολή αυτή να μετατραπεί τελικά σε μη στρατιωτική αποστολή, της οποίας θα ηγείται ένας μη στρατιωτικός. Ωστόσο η αναβίωση της ισλαμικής εξέγερσης στη χώρα ανέτρεψε τα σχέδια αυτά.

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την απόφασή του να διατηρήσει 8.400 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν έως το 2017 αντί για 5.500.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει στρατιωτικά την αφγανική κυβέρνηση, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια ελιγμών στις αμερικανικές δυνάμεις να επεμβαίνουν στις μάχες εναντίον των ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....