Διυλιστήριο: 01/22/16
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Οι Standars & Poors αναβάθμισαν την Ελλάδα σε Β-




Αναβάθμιση - έκπληξη για την Ελλάδα από S&P

Συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές στο ασφαλιστικό, που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου αναμένει ο οίκος. Πιο ανθεκτική η ελληνική οικονομία από τις προβλέψεις.

H S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "B-" από "CCC+" θέτοντας σταθερό outlook στην αξιολόγηση.


Οπως υπογραμμίζει ο οίκος, παρά τα πολλαπλά σοκ η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ότι ανέμενε.

Σημειώνει δε ότι έως τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, αναμένεται να υλοποιηθούν οι όροι της αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για ελάφρυνση χρέους.

Αναμένεται συμβιβασμός στο ασφαλιστικό.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει η S&P, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή της ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τους όρους του προγράμματος στήριξης.

Ο οίκος εκτιμά ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει ένας συμβιβασμός στο ασφαλιστικό που θα ισορροπήσει μεταξύ της προτίμησης της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και ενοποίησης των ταμείων, με την έμφαση που δίνουν οι πιστωτές στην μείωση των δαπανών ώστε να περιοριστεί το μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό έλλειμμα, που εκτιμάται στο 9% του ΑΕΠ.

Μια συμφωνία στο ασφαλιστικό που θα οδηγήσει σε επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα αυξήσει τις πιθανότητες πρόσθετης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.
http://www.diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ντάντλι (BP): Στηρίζουμε τις επενδύσεις προς την Ελλάδα

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΒΡ και διευθυντής Μπομπ Ντάντλι από το Ντάβος, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τόνισε τη σημασία του αγωγού TAP, περιγράφοντάς το ως το μεγαλύτερο έργο υποδομών αγωγού στον κόσμο που γνωρίζει ή ΒΡ.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «είμαι στο Ντάβος, σε συνάντηση με το υπουργό Παππά και συζητάμε τη πρόοδο του TAP... Η κυβέρνηση μας έχει βοηθήσει να θέσουμε σε εφαρμογή τη συμφωνία εγκατάστασης.

Θα αρχίσουμε να τοποθετούμε τους σωλήνες για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο νοτίου διαδρόμου, αυτό το χρόνο, και το έργο θα είναι σε λειτουργία σε ένα-δυο χρόνια αλλά έχουμε υπογράψει συμφωνίες με ελληνικές εταιρίες για την κατασκευή και αγορά των σωλήνων. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την βοήθεια και την αμοιβαία αναγνώριση της σημασίας του έργου αυτού στην Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη και της πάρα πολύ σημαντικής επένδυσης.

Αυτός ο αγωγός είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής αγωγού στον κόσμο, απ'όσο γνωρίζουμε. Η παραγωγή αερίου στο Αζερμπαιτζάν, μέσω Γεωργίας στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα και ύστερα διασχίζοντας την Αλβανία στην Ιταλία. Θα ήθελα, νομίζω, να προσθέσω ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα της επιχειρηματικά-προσανατολισμένης στήριξης των επενδύσεων που κατευθυνονται προς τη χώρα και η ΒΡ είναι πολύ ευτυχής που αποτελεί μέρος αυτού του έργου και νοιώθω πολύ άνετα με την δρομολόγηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού έργου».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ντράγκι: Πολύ καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα-Θα έχουμε συμφωνία

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ καλύτερη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα και επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι σε εξέλιξη για τους δημοσιονομικούς στόχους, τη μεταρρύθμιση που θα κάνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, από το Νταβός της Ελβετίας.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήμασταν τον περασμένο Ιούνιο...Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να (...) ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το συνταξιοδοτικό χρειάζεται οπωσδήποτε μεταρρύθμιση, ώστε να είναι βιώσιμο και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός κόκκινων δανείων στην Ελλάδα:

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία, με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας σε ερώτηση αρχιστυντάκτη των Financial Times αν το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το κράτος δεν είναι αρκετά ισχυρό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποκρίθηκε: «Ναι, αλλά το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για πολλές άλλες χώρες».

Ο Ντράγκι σημείωσε παράλληλα, ότι η ΕΚΤ διαθέτει αρκετά εργαλεία ώστε να ωθήσει προς τα πάνω τον πληθωρισμό και διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δράσει για να εκπληρώσει την αποστολή της:

«Έχουμε πολλά εργαλεία…και κυρίως έχουμε την αποφασιστικότητα, την θέληση και την δυνατότητα του διοικητικού συμβουλίου για δράση και χρήση αυτών των εργαλείων».

Για την προσφυγική κρίση

Ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απάντησε:

«Κάθε φορά που με ρωτούν για αυτό το πρόβλημα, η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι πόσο στενή και περιορισμένη είνα η οπτική ενός οικονομολόγου και πόσο λίγα ξέρουμε για αυτό το θέμα. Οι πρόσφυγες συνιστούν ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία για την Ευρώπη».

Η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη θα ωθήσει τις χώρες «να αυξήσουν περισσότερο τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις για να τους φιλοξενήσουν», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Παραδέχθηκε ότι οι διαφορές των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την κατανομή του βάρους από τη μετανάστευση ασκούν πίεση στους θεσμούς της ΕΕ, περιλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν για τις μετακινήσεις με ανοιχτά σύνορα, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Είμαι πραγματικά αρκετά βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, ότι θα βρεθεί μία λογική συμφωνία. Και ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι το αναπόφευκτο του φαινομένου θα κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντιμετώπισή του με όραμα, τόλμη και θάρρος, χωρίς φόβο. Η μη ύπαρξη συνεργασίας σημαίνει αγνόηση του προβλήματος και το να αγνοήσεις το πρόβλημα δεν θα το κάνεις να εξαφανισθεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Είναι οι άνθρωποι, ηλίθιε…



Μετά από τρία μνημόνια, 6 χρόνια εποπτείας, δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, η φράση του Σόιμπλε (είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ηλίθιε) με έμμεσο παραλήπτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έρχεται να μας υπενθυμίσει τι είναι και τι ακριβώς ζητούν από την Ελλάδα οι δανειστές της: Πρόκειται για κοινούς τοκογλύφους που ζητούν τα πάντα…

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες – με διαφορετικό στιλ και προτεραιότητες- εδώ και έξι χρόνια κάτω από στενότατη εποπτεία ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των δανειστών. Παρ' όλα αυτά, ο υποτιθέμενος στόχος (δηλαδή η έξοδος της χώρας από το σπιράλ της κρίσης) ολοένα και απομακρύνεται αφήνοντας πίσω του οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά συντρίμμια. Το να καλεί λοιπόν, ο Σόιμπλε, τον «ανόητο» να συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα (με το μαχαίρι στο λαιμό) αποκαλύπτει ότι στόχος αυτών των συμφωνηθέντων δεν είναι η «διάσωση» της χώρας, αλλά κάτι άλλο.

Αυτό το «άλλο» στην προκειμένη περίπτωση και σ αυτήν την χρονική στιγμή είναι:

Το ξεπούλημα των αεροδρομίων (ολοκληρώθηκε – τα πήρε το γερμανικό δημόσιο--σε μια στιγμή που παρατηρείται απογείωση της τουριστικής κίνησης στη χώρα)
Το ξεπούλημα του (υπολοίπου) ΟΤΕ- οι Γερμανοί επίσης…
Το ξεπούλημα των λιμανιών (όχι μόνο του Πειραιά)
Το ξεπούλημα του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου
Το ξεπούλημα των νερών (φράγματα και υδροδότηση)

Πέραν τούτων, και για την θεσμική κατοχύρωση των δανειστών, τα «συμφωνηθέντα» για τα οποία κόπτεται ο Σόιμπλε ως εκπρόσωπός τους έχουν να κάνουν και με:

Τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας εσόδων, δηλαδή τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους (ήδη οι δανειστές επόπτευσαν τις …αδιάβλητες διαδικασίες εκλογής του «εκλεκτού» )
Τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου του «μεγάλου» Ταμείου αποκρατικοποιήσεων (για την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας ξεπουλήματος των πάντων)

Στα «συμφωνηθέντα» για τα οποία κόπτονται οι δανειστές και ο Σόιμπλε περιλαμβάνονται και οι ασφυκτικοί δημοσιονομικοί όροι, οι οποίοι καθορίζουν πόσο από το παραγόμενο ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέφει στην τσέπη τους ως τόκος και χρεολύσιο.

Αυτά ακριβώς τα συμφωνηθέντα τηρούν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 που ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε να αναθέσει τη «διάσωση» της χώρας στον μεγαλύτερο θεσμικό τοκογλυφικό οργανισμό, παγκοσμίως. Το ΔΝΤ…

Αυτά ακριβώς τα συμφωνηθέντα- που σε τελική ανάλυση προυποθέτουν και το δέσιμο της ελληνικής πολιτικής εξουσίας στο άρμα των δανειστών—ζητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ως να είναι υποχείριό του, ο πολύς Β. Σόιμπλε.

Πρόκειται γι' αυτά τα «συμφωνηθέντα» που:

έχουν τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία (25% μείωση του ΑΕΠ από το 2010)
έχουν οδηγήσει στη μετανάστευση 300.000 νέους ανθρώπους
έχουν καθηλώσει στην ανεργία πάνω από το 25% του πληθυσμού,

Πετούν στον Καιάδα τους απόμαχους της δουλειάς.

Κι αν υπάρχει μια απάντηση που θα μπορούσε να δώσει κάποιος πρωθυπουργός σαν τον Αλέξη Τσίπρα, σε κάποιον εκπρόσωπο των τοκογλύφων, σαν τον Β. Σόυμπλε, όταν του υπενθυμίζει την υποχρέωση της τήρησης των συμφωνηθέντων, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από: «είναι οι άνθρωποι, ηλίθιε».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Je suis agroti..

     Κι ας μην ακουστούν οι γελοίες συστημικές ενστάσεις ''μα δεν θέλετε να φορολογηθούν οι αγρότες;'', και άλλες τέτοιες χυδαίες προβοκάτσιες.

Ναι, να φορολογηθούν. Όχι να εξοντωθούν.
Να απολαύσουν κι αυτοί τα ίδια δικαιώματα με τους αγρότες της
Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γαλλίας,
..και βεβαίως ας φορολογηθούν όπως εκείνοι.

Όπως άλλωστε και όλοι οι κλάδοι εργαζόμενων στην χώρα μας.
Να απαιτήσουμε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, μισθό ανεργίας, εξασφάλιση γήρατος, χίλιες τριακόσιες τόσες ώρες ετήσιας εργασίας όπως οι γερμανοί, και όχι δύο χιλιάδες εκατόν τόσες όπως έχουμε τώρα εδώ,
..και μετά ας φορολογηθούμε όπως και οι υπόλοιποι.
Όχι να είμαστε ''ευρωπαίοι'' στις πληρωμές και τριτοκοσμικοί στις απολαβές!

Σ' αυτόν τον αγώνα που φαίνεται πως αρχίζει, είμαστε όλοι αγρότες.
Δεν πέφτουμε στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού και της διαμάχης κλάδου προς κλάδο εργαζομένων, όπως αποσκοπεί να κάνει η κυβέρνηση των υπηρετών των τοκογλύφων.
Όταν σφυρίζεις αδιάφορα ή εναντιώνεσαι στον εξανδραποδισμό ενός κλάδου εργαζομένων, μην περιμένεις υποστήριξη όταν θα διαλύουν τον δικό σου κλάδο.

Ακόμη και αυτοί οι αστείοι δικηγόροι που στο δημοψήφισμα ήταν με το πλευρό των ''μένουμε Ευρώπη'',
..και που ο σύλλογός τους των Αθηνών έβγαλε ψήφισμα υπερ του ''Ναι'',
..έχουν δικαίωμα υποστήριξης, και διαμαρτυρίας.
Το αν αυτοί δεν αντιλήφθηκαν ότι τα συμφέροντα του λαού είναι ενωμένα και αδιαίρετα, δεν αποτελεί δικαιολογία ρεβανσισμού για 'μας τους υπόλοιπους.
Πρώτα διώχνουμε την τυραννία πάνω απ' το κεφάλι μας, και μετά λύνουμε τις μεταξύ μας διαφορές.

Και μιά και μιλάμε για κλάδους εργαζομένων, η τυραννία εδώ έχει το προσωπείο των μεγαλοσυνδικαλιστών,
..οι οποίοι σωστά, πολύ σωστά, έχουν αρχίσει να νοιώθουν στο πετσί τους την τιμωρία της προδοσίας τους και της απατεωνιάς τους.
Το άγος και η κακουργία όχι του συνδικαλισμού αλλά των κομματικών αρχισυνδικαλιστών πρέπει να ξεκαθαρίσει και να σβήσει.
Οι περισσότεροι από αυτούς που ξεπούλησαν τους αγώνες και τα δικαιώματα των κλάδων τους για το όφελος της δικής τους τσέπης,
..ή σαν αντάλλαγμα κάποιας βουλευτικής έδρας, που κι αυτή είχε σαν απώτερο σκοπό την τσέπη τους και τον παράνομο κι ανήθικο πλουτισμό τους,

..σήμερα βρίσκονται ''παρκαρισμένοι'' σε οργανισμούς και υπηρεσίες, έτοιμοι κι ''ετοιμοπόλεμοι'' πάντα,
..να προσφέρουν την προδοσία τους στο σύστημα και στην εξουσία.
Δεν τους ξεχνάμε, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τους ξεχάσουμε, και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.
Πρέπει κάποτε να λάβουν κι αυτοί το μερίδιο που τους αναλογεί στην καταστροφή.

Με τον ξεσηκωμό των αγροτών ήρθε πάλι μιά ύστατη ευκαιρία γενικού ξεσηκωμού.
Το υγιές ακόμη κομμάτι της κοινωνίας ας το καταλάβει:
Είμαστε όλοι αγρότες!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σεξουαλική προτίμηση η παιδεραστία για την κ. Ψαρρά



Ο Κώστας Βαξεβάνης απαντά μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebοok στη δημοσιογράφο της ΕΦΣΥΝ, Άντα Ψαρρά, για το άρθρο της με τίτλο: Ο πάτος της δημοσιογραφίας.

Η κοινοποίηση του Κώστα Βαξεβάνη:

Σεξουαλική προτίμηση η παιδεραστία για την κ. Ψαρρά

Στη μεγάλη της πορεία στη δημοσιογραφία, την οποία αγνοώ αλλά τη φαντάζομαι αφού μιλάει με τέτοια βεβαιότητα πεφωτισμένου, η δημοσιογράφος Άντα Ψαρρά ανακάλυψε τον πάτο της δημοσιογραφίας, ο οποίος είμαι εγώ.

Με άρθρο της στην ΕΦΣΥΝ η κ. Ψαρρά δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης του Νίκου Γεωργιάδη όπως γράφει (γιατί άραγε;), αλλά παρότι δεν μπαίνει ώστε να δει τι ακριβώς συμβαίνει, αποκαλεί εμένα δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και της απόλυτης αθλιότητας.

Για να γίνει απολύτως σαφής, η κ. Ψαρρά με συγκρίνει με τους Αναστασιάδη και Τριανταφυλλόπουλο (με τις κρυφές κάμερες, τη λάσπη, τα εκβιαστικά υπονοούμενα και τις χυδαίες αναφορές, γράφει). Μια χυδαία αναφορά θα ήταν η παροιμία που μου έρχεται πρόχειρη: «Έκανε κι η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο», αλλά καλό θα είναι εγώ εν αντιθέσει με την κ. Ψαρρά να μείνω στην ουσία της υπόθεσης.

Η ουσία λοιπόν της υπόθεσης είναι ότι το Hot Doc αποκαλύπτει πως το 2010 ο Νίκος Γεωργιάδης εντοπίστηκε σε κύκλωμα παιδεραστίας και έμεινε ατιμώρητος, κάνοντας χρήση της διπλωματικής του ασυλίας. Τέσσερα βεβαιωμένα θύματά του ζουν με τον εφιάλτη της επαφής μαζί του, αλλά και αυτόν της ατιμωρησίας του.

Αυτά ως εδώ δεν είναι ούτε κρυφές κάμερες, ούτε λάσπη ούτε υπονοούμενα εκβιαστικά. Είναι η σκληρή πραγματικότητα της παιδοφιλίας που δρα και στη συνέχεια μένει ατιμώρητη, επειδή πολλοί από τους φορείς της είναι πανίσχυροι.

Η εφημερίδα 'Οbserver', η οποία φαντάζομαι πως για την υψηλή δημοσιογραφία της κ. Ψαρρά είναι το ίδιο χυδαία με τη δική μου, δημοσιοποίησε οκτώ τέτοιες περιπτώσεις που αφορούσαν άγγλους πολιτικούς.

Η κ. Ψαρρά λοιπόν περιγράφοντας τη χυδαιότητά μου, λέει πως «ο Νίκος Γεωργιάδης, οι ερωτικές του προτιμήσεις και το παρελθόν του αφορούν τον ίδιο και τους ανθρώπους που τον εμπιστεύονται». Απ' ό,τι καταλαβαίνω η παιδεραστία και οι βιασμοί που περιγράφονται στις καταθέσεις των ανήλικων θυμάτων, όπως επίσης και στις δημοσιοποιημένες εκθέσεις της διεθνούς ΜΚΟ La Strada, είναι σεξουαλική προτίμηση με την οποία καταχρηστικώς ασχολούμαστε παραβιάζοντας την προσωπική ζωή του μέχρι πριν από λίγο συνεργάτη του Μητσοτάκη

Για το ελληνικό δίκαιο πάντως αλλά και το διεθνές, είναι από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα απέναντι σε ανυπεράσπιστα όντα.

Να μας συγχωρήσει η κ. Ψαρρά που επιμένουμε να βλέπουμε ένα έγκλημα ως έγκλημα και όχι ως σεξουαλική προτίμηση και τη δημοσιογραφία ως δημοσιογραφία και όχι ως κατασκευή ανάλογα με το σε ποιόν θέλουμε να την πέσουμε.

Και μία ανθρώπινη ερώτηση: Αν κάποιος έκανε στα παιδιά της κ. Ψαρρά ό,τι περιγράφεται πως έκανε ο Γεωργιάδης σε ανυπεράσπιστα παιδιά στη Μολδαβία, θα το αντιμετώπιζε ως σεξουαλική προτίμηση;


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι φοροαπαλλαγές και τα επιδόματα που μπορούν να διεκδικηθούν μετά τις μειώσεις των αντικειμενικών

Του Γιώργου Παλαιτσάκη 

Ποιοι δικαιούνται πλέον απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης και γονικής παροχής, ποιοι υπάγονται σε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς και ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης και δωρεάν ρεύμα! 

Φοροαπαλλαγές, προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, επιδοτήσεις ενοικίων, κάρτες σίτισης και δωρεάν ρεύμα δικαιούνται πλέον περισσότεροι πολίτες μετά τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που αποφάσισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Οι μειώσεις ισχύουν αναδρομικά από την 21η Μαϊου 2015 εξέλιξη η οποία μπορεί να καταστήσει πολλούς φορολογούμενους και εκ των υστέρων δικαιούχους απαλλαγών και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων. 

Ειδικότερα: 

1) Χιλιάδες φορολογούμενοι καθίστανται από τώρα και στο εξής δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από τη φορολογία μεταβίβασης σε περίπτωση που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία πριν τη μείωση ήταν μεγαλύτερη από το όριο απαλλαγής και μετά την μείωση υποχώρησε κάτω από το αυτό το όριο. Δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης καθίστανται αναδρομικά και όσοι έχουν ήδη αγοράσει πρώτη κατοικία στο διάστημα από 21-5-2015 έως και 19-1-2016, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας αυτής υποχώρησε μετά τη μείωση κάτω από το προβλεπόμενο όριο απαλλαγής. 

Σημειώνεται ότι το όριο αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνεται δε περαιτέρω κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα του δικαιούχου και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα τέκνα του. 

2) Ευνοημένοι από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι και όσοι φορολογούμενοι θέλουν να δώσουν ακίνητα στα παιδιά τους με γονικές παροχές και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που θέλουν να μεταβιβάσουν έπεσε, μετά τη μείωσή της, κάτω από το όριο των 150.000 ευρώ μέχρι το οποίο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής. Η αναγνώριση του δικαιώματος απαλλαγής από το φόρο γονικής παροχής, λόγω μείωσης της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων κάτω από τις 150.000 ευρώ, μπορεί να γίνει και αναδρομικά για γονικές παροχές που ήδη πραγματοποιήθηκαν από την 21η-5-2015 μέχρι και την 19η-1-2015. 

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση που ήδη έχει καταβληθεί φόρος για μεταβιβάσεις ή γονικές παροχές για τις οποίες ισχύει εκ των υστέρων απαλλαγή θα πρέπει κανονικά το Δημόσιο να επιστρέψει τον καταβληθέντα φόρο στον κάθε δικαιούχο. Ωστόσο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταβάλει τις επιστροφές φόρου που θα προκύψουν αλλά να τις συμψηφίσει με ήδη υπάρχουσες ή μελλοντικές φορολογικές οφειλές των δικαιούχων. 

3) Χιλιάδες υπερχρεωμένοι στις τράπεζες δανειολήπτες, με πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία μετά τη μείωσή της έπεσε κάτω από το όριο αξίας μέχρι το οποίο παρέχεται αυξημένη προστασία από τους πλειστηριασμούς, καθίστανται πλέον αυτόματα δικαιούχοι της συγκεκριμένης αυξημένης προστασίας, εφόσον βεβαίως πληρούν και τις υπόλοιπες αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός νόμος. Ειδικότερα, όσοι άγαμοι οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία μετά τη μείωση υποχώρησε κάτω από το όριο των 120.000 ευρώ, μπορούν πλέον, εφόσον πληρούν και τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου, να καταστούν δικαιούχοι κρατικής επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους. Το ίδιο δικαίωμα μπορούν να αποκτήσουν και οι έγγαμοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα, των οποίων η πρώτη κατοικία μετά τη μείωση έχει πλέον αντικειμενική αξία χαμηλότερη από το ποσό των 160.000 ευρώ, καθώς και οι οικογενειάρχες με ένα ή περισσότερα παιδιά, εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του καθενός υποχώρησε μετά τη μείωση σε επίπεδο χαμηλότερο από τον ισχύον κατά περίπτωση όριο (180.000 ευρώ εάν υπάρχει ένα παιδί, 200.000 ευρώ εάν υπάρχουν δύο παιδιά, 220.000 ευρώ εάν υπάρχουν τρία παιδιά ή περισσότερα παιδιά). 

4) Όσοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες διαθέτουν κύριες κατοικίες των οποίων οι αντικειμενικές αξίες μετά τη μείωσή τους υποχώρησαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα όρια αξίας μέχρι τα οποία παρέχεται μια πιο χαλαρή προστασία από τους πλειστηριασμούς καθίστανται πλέον αυτόματα δικαιούχοι της προστασίας αυτής, εφόσον βεβαίως πληρούν και τις υπόλοιπες αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός νόμος. Η προστασία στην περίπτωση αυτή έχει τη μορφή του διακανονισμού αποπληρωμής των δανείων κατόπιν επανυπολογισμού σε χαμηλότερο επίπεδο του συνολικού ύψους των ποσών που πρέπει να εξοφληθούν. 

Ειδικότερα, η δυνατότητα υπαγωγής σ’ αυτό το καθεστώς προστασίας παρέχεται πλέον και σε όσους άγαμους οφειλέτες στεγαστικών δανείων έχουν πρώτη κατοικία της οποίας η αντικειμενική αξία μετά τη μείωσή της υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 180.000 ευρώ. Το ίδιο δικαίωμα μπορούν να αποκτήσουν και οι οφειλέτες στεγαστικών δανείων που είναι έγγαμοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα, εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικία που κατέχουν έχει πλέον μειωθεί κάτω από το ποσό των 220.000 ευρώ, καθώς και οι οικογενειάρχες με ένα ή περισσότερα παιδιά, εφόσον η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του καθενός υποχώρησε μετά τη μείωση σε επίπεδο χαμηλότερο από το ισχύον κατά περίπτωση όριο (240.000 ευρώ εάν υπάρχει ένα παιδί, 260.000 ευρώ εάν υπάρχουν δύο παιδιά ή 280.000 ευρώ εάν υπάρχουν τρία παιδιά ή περισσότερα παιδιά). Οι εν λόγω δανειολήπτες, μπορούν να καταστούν δικαιούχοι υπαγωγής σ’ αυτό καθεστώς, εφόσον πληρούν και τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου. 

5) Πάρα πολλοί φτωχοί πολίτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, μετά τη μείωσή της, υποχώρησε κάτω από το όριο μέχρι το οποίο παρέχεται επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης και δωρεάν ρεύμα καθίστανται πλέον δικαιούχοι αυτών των παροχών, εφόσον πληρούν και τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια. Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας μέχρι το οποίο δίδονται αυτές οι παροχές είναι 90.000 ευρώ. Το όριο αυτό κατά 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο προστατευόμενο τέκνο και κατά 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο προστατευόμενο τέκνο με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ. 

6) Οι ευνοϊκές συνέπειες της μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν αντιληπτές μετά τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και στην περίπτωση του επιδόματος θέρμανσης, όταν θα υποβληθούν αιτήσεις για τη χορήγηση του στο χρονικό διάστημα 15-10-2016 έως 30-4-2017. Τότε οι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι πολύ περισσότεροι, καθώς λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας σε πολλές περιπτώσεις θα έχει υποχωρήσει κάτω από τα όρια που προβλέπονται για την χορήγηση του επιδόματος. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 100.000 ευρώ για κάθε άγαμο και σε 200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο. 

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης που καταβάλλεται την τρέχουσα χειμερινή περίοδο η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος, καθώς στην περίπτωση αυτή για να κριθεί εάν η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας ενός ενδιαφερόμενου είναι μικρότερη από το προβλεπόμενο κατά περίπτωση όριο λαμβάνεται υπόψη η δήλωση Ε9 που υποβλήθηκε το 2015 και απεικονίζει την κατάσταση της ακίνητης περιουσίας όπως είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2015, ημερομηνία κατά την οποία ίσχυαν οι προηγούμενες υψηλότερες αντικειμενικές αξίες.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βιβλιάριο Υγείας σε ανέργους και ανασφάλιστους: Για ακόμα ένα χρόνο η εφαρμογή του μέτρου



Την παράταση για ένα ακόμα έτος, του δικαιώματος παροχής πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους αλλά και για ανασφάλιστους ελευθέρους επαγγελματίες και μηχανικούς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, έως 12.000 ευρώ, προανήγγειλε την Πέμπτη (21/1), από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται ήδη και η ισχύς του, ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, με τη διάταξη που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να παρέχει το ίδιο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, από την 1η Μαρτίου 2016 και για άλλο ένα έτος. Η γνωστοποίηση της συγκεκριμένης πρόθεσης της κυβέρνησης έγινε απαντώντας ο κ. Πετρόπουλος, σε επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής των ΑνΕλ Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Λαζαρίδης.

Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ληφθεί μέριμνα και για το σύνολο των ανασφάλιστων με την εφαρμογή άλλων διατάξεων οι οποίες ήδη ισχύουν, ενώ αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν δυσλειτουργίες του συστήματος με μεγαλύτερη την εισπραξιμότητα ενώ εκτίμησε στα 6 δισ. ευρώ τη "μαύρη τρύπα" από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Συνεχίζοντας ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για ανορθολογισμό στη διαμόρφωση των εισφορών των δικηγόρων των γιατρών και των μηχανικών και σημείωσε την ανάγκη για την εκλογίκευση του συστήματος.

«Δεν μπορεί» είπε «να καταβάλουν την ίδια εισφορά επαγγελματίες με ετήσια έσοδα 5.000 ευρώ και με εκείνους που δηλώνουν έσοδα 500.000 ευρώ».

Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε τέλος στην επίθεση που δέχθηκε το δικηγορικό γραφείο της συζύγου του από "αγνώστους κουκουλοφόρους" και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ο Νότης Μαριάς ξεφτιλίζει σκοπιανή ευρωβουλευτή

Την ώρα που τα Σκόπια οξύνουν τις προκλήσεις για το προσφυγικό στα σύνορα με την Ελλάδα, τα οποία κρατούν και πάλι κλειστά από χθες, σε επίπεδο Ευρωβουλής φιλοσκοπιανοί Ευρωβουλευτές επιχειρούν να συστήσουν ανεπίσημη ομάδα φιλίας με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας».

Χθες λοιπόν, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς έθεσε επίσημα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα, ζητώντας να καταδικαστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η παράνομη αυτή προσπάθεια.



Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....