Διυλιστήριο: 07/31/13
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Έντεκα χώρες δεν στήριξαν τη νέα δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Επικαλούμενες τον κίνδυνο μη αποπληρωμής του δανείου, έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής απέφυγαν να στηρίξουν την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η αποχή των χωρών αυτών από τη λήψη απόφασης έγινε γνωστή σήμερα από τον Βραζιλιάνο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα που τις εκπροσωπεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
 

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μπατίστα.

«Η εφαρμογή (του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας) ήταν μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζουν να είναι υπεραισιόδοξες», προστίθεται στην ανακοίνωση του Βραζιλιάνου αξιωματούχου που επικρίνει την απόφαση του ΔΝΤ να αποδεσμεύσει το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τη Δευτέρα.

Ο Μπατίστα προειδοποιεί μάλιστα ότι με τη νέα αυτή δόση το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ φτάνει τα 28,4 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να αθετήσει την υποχρέωση αποπληρωμής του σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη εκταμιεύθηκε η δόση των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Συγκεκριμένα, εκταμιεύθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (SMP).

Ο πρόεδρος του ESM και EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει στην ανακοίνωση ότι «η μεταφορά των 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, μέσω SMP, αποδεικνύει την επιπρόσθετη αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης στον Ελληνικό λαό που καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βγει από την κρίση».

Όσον αφορά την εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF, ο Ρέγκλινγκ τονίζει ότι η Ελλάδα ικανοποίησε και τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις και ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε την εκταμίευση του ποσού.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση του EFSF επισημαίνεται ότι αναμένεται ακόμα να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα 0,5 δισ. τον Σεπτέμβριο (συνολικά 3 δισ. ευρώ είναι η πέμπτη δόση του δεύτερου προγράμματος). Σημειώνεται, τέλος, ότι τα 2,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν, προορίζονται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ελλάδος και για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το ποσό εκταμιεύθηκε σε μετρητά και το δάνειο έχει ωρίμανση 35 ετών (έως το 2048).

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει από τον EFSF 133,04 δισ. ευρώ από το ποσό των 144,6 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί συνολικά.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ένταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στα σύνορα με τη Συρία. Αυτό οφείλεται, ειδικότερα, στην υπαρκτή απειλή για τις τουρκικές παραμεθόριες περιοχές.

Η ένταση δημιουργήθηκε λόγω των σκληρών μαχών, που συνεχίζονται εδώ και πάνω από δυο εβδομάδες στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ των κούρδων πολιτοφυλάκων και των μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων, προσκείμενων στην Αλ-Κάιντα. Εκατοντάδες άμαχοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε πολλές περιοχές, που έχουν μετατραπεί σε πεδία αιματηρών μαχών, δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες.Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σε απεργία 5000 Κινέζοι εργαζόμενοι. Λόγω εξαγοράς κινεζικής εταιρείας από ινδική.

Αντιδρούν στην εξαγορά εργοστασίου από ινδική εταιρεία
Σε απεργία βρίσκονται 5.000 εργαζόμενοι σε σινο-αμερικανικό εργοστάσιο ελαστικών διαμαρτυρόμενοι κατά της εξαγοράς του μεριδίου της αμερικανικής εταιρείας, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από ινδική, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εταιρεία Cooper Tire and Rubber ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως θα εξαγοραστεί από την ινδική Apollo Tyres και η εταιρεία που θα προκύψει θα είναι η 7η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Cooper Chengshan, στην επαρχία Shandong της Κίνας, εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, θέλουν να μπλοκάρουν τη μεταβίβαση της εταιρείας και οι εργαζόμενοι ανησυχούν πως η ινδική εταιρεία δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος που προκύπτει από την εξαγορά.
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....