«Όλα τα μέλη του ΔΝΤ γνώριζαν πως το δάνειο προς την Ελλάδα είχε σκοπό να σώσει τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα», δήλωσε ο Βέλγος καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Χρεών του Τρίτου Κόσμου Ερίκ Τουσέν, ο οποίος μίλησε το Σάββατο κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους στη Βουλή.Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα ξένα κοινοβούλια έχει αναλάβει η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ τον επιστημονικό συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ερίκ Τουσέν.
Ο Βέλγος καθηγητής ανέφερε πως στόχος της επιτροπής είναι να εξεταστεί ποιο τμήμα του χρέους είναι απεχθές και μη βιώσιμο. Διευκρινίζοντας τους όρους είπε πως αθέμιτο χρέος είναι αυτό το κομμάτι που δημιουργήθηκε χωρίς να λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον αλλά για να στηρίξει μια προνομιούχα μειονότητα. Παράνομο είναι το χρέος που δημιουργήθηκα κατά παράβαση του Συντάγματος, ενώ απεχθές είναι το χρέος που παραχωρήθηκε με όρους που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Το μη βιώσιμο χρέος είναι το χρέος που μπορεί να πληρωθεί μόνο με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, όπως η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, παιδείας, υγειονομικής περίθαλψης και αύξηση της ανεργίας.
Ο Ερίκ Τουσέν σημείωσε πως το ελληνικό χρέος πριν το μνημόνιο το 2009 ήταν 113% του ΑΕΠ και με την παρέμβαση του ΔΝΤ και της Ευρώπης έφθασε στο 175% του ΑΕΠ το 2014. Ο λογιστικός έλεγχος θα αναλύσει τη νομιμότητα της διαδικασίας του μνημονίου, τόνισε και πρόσθεσε πως θα ερευνηθούν μεταξύ άλλων και οι όροι των δανείων.