Διυλιστήριο: 07/26/17
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Το υπουργείο Υποδομών βάζει φρένο στην Uber



Ετοιμο νομοσχέδιο για τον Σεπτέμβριο

Τέλος στο σημερινό καθεστώς ασύδοτης λειτουργίας εταιριών, όπως η πολυεθνική Uber, που ανταγωνίζονται τα ταξί με χρήση τεχνολογικών εφαρμογών και με ιδιώτες οδηγούς (χωρίς άδεια, χωρίς δυνατότητα για απόδειξη κ.λπ.) βάζει σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και αναμένεται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο.

Σημεία του σχεδίου νόμου παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τόσο κατά της Uber όσο και κατά της ηγεσίας της Ν.Δ. Ο κ. Λυμπερόπουλος μίλησε για διαπλοκή και για τεράστια φοροδιαφυγή, ενώ εξαπέλυσε βέλη στην ηγεσία της Ν.Δ. με αφορμή «νομοθετικά δώρα» προς την Uber επί υπουργικής θητείας του Κωστή Χατζηδάκη και δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της πολυεθνικής.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει ότι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών μπορούν να παρέχουν μόνο αδειοδοτημένες εταιρίες και μόνο με δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα (δηλαδή μόνο με ταξί).

Ποια είναι η επίσημη θέση της ΝΔ για τα ΤΑΧΙ (αναδημοσίευση από ΕΔΩ)

ΕΞΑΛΛΟΙ οι ΤΑΞΙτζηδες απο την αδισκακτη Νεοφιλελε Ντορα Μπακογιάννη

Να που υπάρχουν και πολιτικοί που δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν ξεκάθαρη σε ότι αφορά την Uber και πως την αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και το δήλωσε ευθαρσώς στην εκπομπή ‘’Εν καμίνω’’ του Πάνου Παναγιωτόπουλου.
Ιδού η αποψή της :
« Μπακογιάννη: Στο Λονδίνο υπάρχουν αυτά τα ταξί. Τα Uber. Τα οποία τα ξέρει όλος ο κόσμος. Είναι ένας μικρός άνθρωπος, που παίρνει ένα μικρό αυτοκινητάκι και μπαίνει μέσα σε μία επαγγελματική κατηγορία και προφανώς είναι φτηνότερος από το ταξί. Οι ταξιτζήδες είναι έξαλλοι. Διότι σου λέει αυτός γιατί;… Δραστηριοποιείται μέσω διαδικτύου και έρχεται και μου παίρνει εμένα τη δουλειά. Αλλάζουνε λοιπόν οι συσχετισμοί τόσο πολύ, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν οι κοινωνίες. Ε! αυτό λοιπόν μαζί με όλα τα υπόλοιπα …
Παναγιωτόπουλος: Θέλετε να μπει ο κύριος Λυμπερόπουλος στο στούντιο και να μας τα σπάσει;
Μπακογιάννη: Εγώ παραταύτα τον κύριο Λυμπερόπουλο τον συμπαθώ αν και με πολέμησε σε όλη μου τη ζωή.
Παναγιωτόπουλος: Εκπροσωπεί κόσμο. Παίρνει 70%.
Μπακογιάννη: Σύμφωνοι, αλλά η πραγματικότητα δεν πολεμιέται. Σας έχω πει ότι ο μακαρίτης ο Λένιν έχει πει «ότι η πραγματικότητα είναι πεισματάρα».

Μίλησε για ‘’πεισματάρα πραγματικότητα’’. Όχι για παράνομη πραγματικότητα. Νομιμοποίησε τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον αθώωσε στα μάτια του καταναλωτή.
— Ξέχασε να πει ότι η Uber δεν συνεισφέρει ούτε με ένα ευρώ στην ελληνική οικονομία.

–Απέφυγε να πει ότι είναι μια εταιρία που δεν πλήρωσε ποτέ , κανένα φόρο ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε καμιά από τις χώρες που δραστηριοποιείται. Κι ότι έχουν κριθεί παράνομες οι υπηρεσίες (μεταφορές με ΙΧ) που παρέχει και στη Βρετανία και σε όλες τις χώρες του κόσμου.
— Από άγνοια ή από πρόθεση , δεν έκανε κανένα διαχωρισμό ανάμεσα στο όχημα δημοσίας χρήσεως που από το νόμο πραγματοποιεί μεταφορές (ταξί) και στο πειρατικό όχημα ΙΧ που απαγορεύεται να κάνει επιβατική μεταφορά και παρανομεί.

–Αν η παρανομία θεωρείται πραγματικότητα και μάλιστα πεισματάρα, ας το ανακοινώσει και επισήμως η Νέα Δημοκρατία για να ξέρει κι ο κόσμος και οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, ότι υπάρχει και ευκολότερος δρόμος που οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα και στον εύκολο πλουτισμό.

–Ξέχασε να πει, ότι η Uber γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους νόμους του ελληνικού κράτους που και η ίδια η κ. Μπακογιάννη ψήφισε.

–Ξέχασε να πει ότι η Uber παράνομα και καταχρηστικά κατήργησε από μόνη της την εξάωρη σύμβαση που ορίζει ο νόμος και έφτιαξε τον δικό της τιμοκατάλογο αγνοώντας επιδεικτικά όσα έχει θεσπίσει η πολιτεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ταξιτζήδες είναι έξαλλοι. Και για έναν ακόμη. Επειδή η παρανομία βρίσκει υποστηρικτές σε ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα. Γι αυτό και κατεβήκαμε από το τρένο του νεοφιλελευθερισμού που σήμερα ‘’πατάει’’ τους ταξιτζήδες ,αύριο κάποιους άλλους και μεθαύριο όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Αυτός είναι ο νόμος της παγκοσμιοποίησης που συνοδεύεται πάντα από διαπλοκή και οικονομικό στραγκαλισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Τουλάχιστον δεν θα είμαστε συνεπιβάτες όταν φτάσει στον τελικό του προορισμό. Στον σταθμό των καρτέλ και των πολυεθνικών. Γιατί εκεί το οδηγεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, συνειδητά και προγραμματισμένα.




Πηγή www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κουντουρά: Η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας ανοίγει πάλι μετά από 7 χρόνια



Η δέσμευση της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά για την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας έγινε πραγματικότητα. Η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας είχε κλείσει το 2010.

Ανοίγει μετά από επτά χρόνια, καθώς η κυβέρνηση, κρίνοντας ως ύψιστης σημασίας την ειδικότητα του ξεναγού και την εκπαίδευσή τους, εξασφάλισε τους απαιτούμενους πόρους για την επαναλειτουργία της Σχολής, ενώ ολοκληρώθηκε και το έργο της διαμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας που θα διέπει τις Σχολές Ξεναγών από την Γνωμοδοτική Επιστημονική Επιτροπή που είχε συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Η αρμόδια Επιτροπή διαμόρφωσε τον κανονισμό των Σχολών Ξεναγών και έλαβε υπόψη τις προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β΄ 2532/2017). Πρόκειται για μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διετούς διάρκειας. Δεκτοί γίνονται μετά από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης Έλληνες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της ΕΕ, εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

ΤΟ 70% των θέσεων καλύπτεται από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού, η οποία θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος στην εκπαίδευση στο κλάδο των ξεναγών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αθήνα - Ιωάννινα σε 3,5 ώρες από σήμερα - Πόσο θα κοστίζει το ταξίδι



Παραδίδεται σήμερα, Τετάρτη (26/07/2017) στην κυκλοφορία από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη το τμήμα της Ιόνιας Οδού από τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας μέχρι την παράκαμψη (Σελλάδες) Άρτας.

Πρόκειται για ένα έργο 27 χιλιομέτρων κομβικής σημασίας, με την παράδοση του οποίου, η Ιόνια Οδός γίνεται ένας ενιαίος αυτοκινητόδρομος συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων.

Με το νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου σε πλήρη λειτουργία παρακάμπτονται οι στροφές της περιοχής Μενιδίου και η διάρκεια της διαδρομής από τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας έως και την παράκαμψη Άρτας, μειώνεται σχεδόν στο μισό και από 40 λεπτά σήμερα μέσω του υφιστάμενου εθνικού οδικού δικτύου, δε θα ξεπερνά πλέον τα 20 λεπτά μέσω Ιόνιας Οδού.

Το σύνολο του τμήματος είναι διπλής κατεύθυνσης, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ανά κατεύθυνση.

Εφεξής, το ταξίδι Αντίρριο - Ιωάννινα θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά, ενώ από την Αθήνα έως τα Ιωάννινα, με μια μέση ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα, δεν θα διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες και 30 λεπτά!

Το συνολικό κόστος

Από Αθήνα μέχρι Ρίο το κόστος είναι 11,50 ευρώ.

Η χρήση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου είναι 13,30 ευρώ.

Από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα τα διόδια θα έχουν κόστος 12,45 ευρώ (σ.σ. για την ώρα, δεν έχουν τεθεί όλοι οι σταθμοί σε λειτουργία).

Επομένως, το συνολικό κόστος του ταξιδιού Αθήνα - Ιωάννινα θα ανέρχεται σε λίγες ημέρες στα 37,25 ευρώ.

Πηγή www.newsbomb.gr

https://diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ολα τα «έγκυρα» site μετέδωσαν την Πλαστή Ειδηση



Αν διαβάζατε σήμερα τις ιστοσελίδες του «Πρώτου Θέματος», του iefimerida, της Athens Voice, ή τον τελευταίο «Βηματοδότη», πολύ πιθανό να μαθαίνατε για το «επίδομα σφραγίδας» που ετοιμάζεται να δώσει στους δημοσίους υπαλλήλους η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Αν το κάνατε, ξεχάστε το. Η είδηση είναι σατιρική, αλλά για «σοβαρά» ΜΜΕ αυτά είναι ψιλά γράμματα...

Η «είδηση» ξεκίνησε από τη σατιρική σελίδα tovatraxi.gr,, περιέχει μια σειρά απο πληροφορίες που μπορούν να εξακριβωθούν σε λίγα λεπτά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την εξάπλωση της από «σοβαρά» ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Tην «αποκάλυψη» μάλιστα έκανε η στήλη του Βήματος «Βηματοδότης».

Το δημοσίευμα του «Βηματοδότη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και... μνημείο στις ψευδείς ειδήσεις. Ανακαλύπτει ταυτόχρονα μία είδηση που δεν υπάρχει, ένα νομοσχέδιο που δεν έχει κατατεθεί ποτέ αλλά και μία ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχει εκδοθεί ποτέ. Η ιστοσελίδα της Βουλής, το σάιτ της Νέας Δημοκρατίας, ένα απλό τηλέφωνο σε κάποιον αρμόδιο ή απλά το... Google θα βοηθούσε για να αποφευχθεί το δημοσιογραφικό «χρυσό βατόμουρο». Μάλιστα ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «το διάβαζε και το ξαναδιάβαζε»...

Στη συνέχεια διαδικτυακά ΜΜΕ με μεγάλη αναγνωσιμότητα έσπευσαν να ανεβάσουν την είδηση, υιοθετώντας κάθε λέξη της. Το «Πρώτο Θέμα», το «iefimerida» και η Athens Voice είναι μερικά από αυτά.

Η συστημική ελληνική δημοσιογραφία αποδεικνύει συνέχεια ότι δεν υπάρχει όριο στην παραπληροφόρηση. Ευτυχώς, γίνεται και διαφορετικά...

Φυσικά η διάψευση για την λάσπη που έριξαν ήταν ένα μονόστηλο 




https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μπλόκο της Ε.Ε. σε εργοδότες που ελέγχουν το προφίλ εργαζομένων στο Facebook



Νέα οδηγία, που προωθούν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε., απαγορεύει στους εργοδότες να αναζητούν πληροφορίες για τους υποψήφιους εργαζομένους, μέσω των προσωπικών λογαριασμών των τελευταίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, οι εργοδότες που ελέγχουν το προφίλ ενός υποψήφιου εργαζομένου στο Facebook ή στο Twitter, πριν λάβουν κάποια τελική απόφαση για την πρόσληψή του, ενδέχεται να παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Για να περιοριστεί αυτός ο τρόπος επιλογής υποψήφιων εργαζομένων, η Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει στην ενίσχυση του πλαισίου προστασίας δεδομένων.

Σύμφωνα με σχετική οδηγία που εκδόθηκε από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι εργοδότες εφ’ εξής πρέπει να έχουν αυστηρά έννομο συμφέρον προτού ελέγξουν τον προσωπικό λογαριασμό που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, οι αρμόδιες Αρχές επισήμαναν ότι τα δεδομένα που προκύπτουν από μια έρευνα θα πρέπει να έχουν σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη συμπεριφορά του υποψηφίου στην εργασία του. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η διαδικτυακή εταιρεία εύρεσης εργασίας και προσλήψεων CarrerBuilder, στην οποία συμμετείχαν 2.000 εργοδότες, περίπου το 60% εξ αυτών εξετάζει εξονυχιστικά τους προσωπικούς λογαριασμούς των υποψήφιων εργαζόμενων για την εξεύρεση πληροφοριών, πριν προχωρήσει σε προσλήψεις.

Παρότι η οδηγία της ομάδας εργασίας δεν είναι στην παρούσα φάση δεσμευτική, τα μέλη της φροντίζουν να ελέγχουν την εφαρμογή των κανονισμών που ισχύουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Φιλ Λι, υπεύθυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην εταιρεία Fieldfisher, η άποψη της ομάδας εργασίας δεν είναι δεσμευτική αλλά πολύ πειστική λόγω του ρόλου που αυτή έχει αναλάβει. O κ. Λι ξεκαθαρίζει ότι η ομάδα εργασίας, γνωστή και ως «Αρθρο 29 ομάδας εργασίας», θα ασκήσει έλεγχο στον τρόπο που οι εθνικές αρχές προστασίας των δεδομένων εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σε αυτήν την περίπτωση προσθέτει ο κ. Λι ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας αποχρών λόγος για έναν εργοδότη, ώστε να ελέγξει τον προσωπικό λογαριασμό κάποιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ευρωπαϊκή οδηγία που εξέδωσαν οι εν λόγω Αρχές επισημαίνει ότι πριν υποβάλουν αίτηση για εύρεση εργασίας σε κάποια εταιρεία, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν ότι η εταιρεία προτίθεται να διερευνήσει το προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, οι εργοδότες δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τα αιτήματα φιλίας τους. Η ομάδα εργασίας που επιμελήθηκε τη συγγραφή της εν λόγω οδηγίας ενδέχεται να πάρει μέρος στη δημιουργία ενός νέου και αυστηρότερου ευρωπαϊκού νόμου, γνωστού ως Ρύθμιση Προστασίας Γενικών Δεδομένων (GDPR), που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2018.

Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί από τις εταιρείες να ορίζουν ένα πρόσωπο υπεύθυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αυτός θα ελέγχει αν η εταιρεία συμμορφώνεται με τον νόμο, επιβάλλοντας ακόμα και πρόστιμα που αντιπροσωπεύουν το 4% του παγκόσμιου τζίρου της ή 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η συγκεκριμένη οδηγία αφορά «όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει σχέση εργασίας», κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία προστατεύει ακόμη και εργαζόμενους που δεν έχουν επίσημη σύμβαση εργασίας, δηλαδή δεν έχουν προσληφθεί σε μόνιμη βάση. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή οδηγία επεκτείνει το πλαίσιο των προσωπικών δεδομένων και σε άλλους τομείς απασχόλησης. Η ομάδα εργασίας στοχοποίησε και τα λογισμικά που χρησιμοποιούν εταιρείες για να ελέγχουν τις κινήσεις των υπαλλήλων ή τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες όταν εργάζονται στο σπίτι. Επίσης, οι κανονισμοί απαγορεύουν στους εργοδότες να μοιράζονται με πελάτες πληροφορίες ήσσονος σημασίας που αφορούν τους υπαλλήλους τους.

Πηγή:Καθημερινή

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Μάικλ The Greek»: Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρωτοκόλλου στο αμερικανικό ΥΠΕΞ



Ο γιος του Πατέρα Alex Karloutsos, Μιχάλης, διορίστηκε στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρωτοκόλλου του αμερικανικού ΥΠΕΞ…

Σε σημαντικό παίκτη της αμερικανικής διπλωματίας αναδεικνύεται ο Ελληνοαμερικάνος Μιχάλης Καρλούτσος μετά τον διορισμό του στην κεφαλή της Υπηρεσίας Πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών. Αν και με τα ελληνικά μέτρα η θέση φαίνεται απολιτική, στις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου έτσι.

Αυτός είναι και ο λόγος που η είδηση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση όχι μόνο στην ελληνοαμερικάνικη κοινότητα, αλλά και στην Αθήνα. Ενας ακόμα ομογενής προστίθεται στον κύκλο των Ελληνοαμερικάνων που κατέχουν σήμερα περισσότερο ή λιγότερο κρίσιμες θέσεις στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγχαρητήρια για τα νέα του καθήκοντα έχουν σταλεί τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αξιωματική αντιπολίτευση. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, δεν κρύβει τη σημασία αυτού του διορισμού: «Πάντα η ανάθεση ενός σημαντικού ρόλου σ’ έναν ομογενή είναι θετική.

Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που έχει επιδείξει με συνέπεια εδώ και χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα εθνικά μας θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το ζήτημα της ονομασίας της FYROM και το Βορειοηπειρωτικό».

Με τον επίσης Ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους


Με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνδέονται με στενή οικογενειακή φιλία τεσσάρων δεκαετιών



«Μάικλ The Greek»

Στις αρχές του 1970 η εκδήλωση των δυναμικών κοινωνικών κινημάτων έχει ήδη καταλαγιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, η ανατολή της νέας δεκαετίας σηματοδοτεί την εγκατάλειψη των παραδοσιακών αξιών και το αγκάλιασμα νέων ιδεών. Αν και ο Μιχάλης Καρλούτσος γεννιέται στην καρδιά του χειμώνα του 1971, στο νότιο τμήμα του Σικάγο, το οικογενειακό περιβάλλον του δεν υποτάσσεται στο κλίμα της εποχής. Αντιθέτως, υιοθετείται μια άκρως παραδοσιακή ανατροφή για τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο Μιχάλης είναι ο μεγαλύτερος και μοναχογιός. Πλαισιωμένος από τις δύο αδελφές του, τους γονείς του και τους παππούδες του, από την πλευρά της μητέρας του, μεγαλώνει σε μία οικογένεια που του καλλιεργεί την αγάπη για τη χώρα καταγωγής του και την Ορθοδοξία. Η μητέρα του έχει ρίζες από την Κέρκυρα και τη Βόρεια Ηπειρο, ενώ ο πατέρας του από τον Πύργο.

Οταν ο Μιχάλης είναι 4 ετών όλη η οικογένεια εγκαταλείπει το παγωμένο Σικάγο και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, σ’ ένα ήρεμο προάστιο. Η γειτονιά του είναι κατεξοχήν ιταλική και ο Μάικλ ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Καταρχάς δεν είναι καθολικός - και όχι μόνο αυτό! Ο πατέρας του είναι ιερέας και μάλιστα νυφευμένος, γεγονός ασυνήθιστο για τους γείτονές του. Πράγματι, ο «πάτερ Αλεξ», όπως τον προσφωνούν όλοι, είναι κληρικός, αλλά έχει ήδη αρχίσει να αποκτά δημοτικότητα και δύναμη ασυνήθιστη για έναν πρωτοπρεσβύτερο. Με τα χρόνια θα ξεχωρίσει στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας.

Τα ερείσματά του και στη δομή εξουσίας στην Ουάσινγτον και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι όλο και πιο σημαντικά. Ο ελληνόφωνος Τύπος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον χαρακτηρίζει «παντοδύναμο πατέρα Αλεξ Καρλούτσο». Είναι μάλλον ο μόνος ορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με όλους τους ενοίκους του Λευκού Οίκου διαδοχικά και σχεδόν όλη την αμερικάνικη ελίτ. Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν έχει σημασία για τα πιτσιρίκια της ιταλοκρατούμενης γειτονιάς που σε μια προσπάθεια να εντάξουν τον Μάικλ τον βαφτίζουν «Καρλούτσι» και μεγαλώνοντας τον αποκαλούν χαριτωμένα «Μάικλ The Greek», καθώς ο ίδιος είναι παθιασμένος με την καταγωγή του.

Εχει ακούσει αμέτρητες ιστορίες, κυρίως από τους παππούδες του, για την πατρίδα που έχουν αφήσει πίσω. Μια πατρίδα που ο ίδιος θα αντικρύσει για πρώτη φορά χρόνια αργότερα. Είναι 12 ετών όταν επισκέπτονται οικογενειακώς την Ηγουμενίτσα και γνωρίζει τον προπάππου του. Το ταξίδι αυτό εγγράφεται στη μνήμη του.

Ως πατέρα-γιού περιγράφουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του τη σχέση του Μιχάλη Καρλούτσου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο



Η επιρροή της μάνας

Ακόμα και αν ο πατέρας του ιερέας Αλεξ Καρλούτσος ήταν ο παιδικός ήρωας του Μάικλ και παραμένει ακόμα και σήμερα, η αθόρυβη δύναμη της οικογένειας είναι η μητέρα του Ξανθή. Αυτή είναι που κινεί αθόρυβα τα νήματα. Σε αυτήν, μάλιστα, οφείλει και την καριέρα του, σχολιάζει μεταξύ αστείου και σοβαρού ένας ομογενής που γνωρίσει την οικογένεια και εξιστορεί ένα ενδεικτικό για την επιρροή της πρεσβυτέρας περιστατικό: Το 1990 ο Μάικλ είναι ακόμα φοιτητής και όταν μαθαίνει ότι θα επισκεφτεί την Αμερική ο Πατριάρχης Δημήτριος ζητάει από τον πατέρα του να του επιτρέψει να εργαστεί για την προετοιμασία της επίσκεψης.

Ο πατέρας του τον αποπαίρνει. Οταν απευθύνει το ίδιο αίτημα στη μητέρα του καταλήγει συντονιστής της επίσκεψης! «Πώς το έλεγε αυτή η κωμωδία με πρωταγωνίστρια τη Νία Βαρντάλος; Στην ελληνική οικογένεια ο άνδρας είναι το κεφάλι και η μητέρα ο λαιμός. Ο λαιμός ορίζει την κίνηση του κεφαλιού», λέει χαρακτηριστικά.

Με τη σύζυγό του Αναστασία

Μετά τις σπουδές η καριέρα του απογειώνεται γρήγορα. Εργάστηκε για περισσότερα από δέκα χρόνια σε πολιτικές εκστρατείες των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από την ιστορική προσπάθεια του μέντορά του γερουσιαστή Πολ Τσόγκα να αλώσει τον Λευκό Οίκο το 1992. Είναι ακόμα πολύ νέος όταν εντάσσεται στο προσωπικό της γερουσιαστή Ολυμπίας Σνόου. Κερδίζει δικά του χρήματα, αλλά δεν είναι ευτυχισμένος. Τότε είναι που αποφασίζει να κάνει στροφή 180 μοιρών στη ζωή του, επιλέγοντας έναν νέο δρόμο ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Οταν ανακοινώνει στον πατέρα του την πρόθεσή του να παραιτηθεί, εκείνος αντιδρά έντονα και συγκρούονται έντονα για πρώτη φορά. Παρόμοια αντίδραση έχει και η Σνόου, η οποία σταματά να του μιλάει προσπαθώντας να τον αποτρέψει. Νιώθει προδομένη. Ο Μάικλ είναι ανένδοτος και τα παρατάει όλα. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς τα είχε ονειρευτεί, όταν οι πελάτες δεν κάνουν την εμφάνισή τους και εκείνος βρίσκεται στο Κεντάκι. Ομογενείς περιγράφουν ότι αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη σφαλιάρα. Αποκορύφωμα; Γιορτάζει τα γενέθλιά του μόνος σ’ ένα φτηνό μοτέλ, όπου και έμενε. Ο πρώτος του πελάτης είναι μια εταιρεία που φτιάχνει χάρτινες κούτες μετακόμισης. Εχει πράγματι τη στροφή που ονειρευόταν. Η ζωή του δεν θυμίζει σε τίποτα τη ζωή στην Ουάσινγτον. Ενα βήμα τη φορά όμως. Καταφέρνει να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει την εταιρεία του MAK, μια μπουτίκ εταιρεία συμβούλων, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, στις δημόσιες σχέσεις και σε κυβερνητικές υποθέσεις. Πρώην πελάτης του στη MAK υποστηρίζει ότι το πείσμα και το πάθος του είναι τα δυνατά σημεία του, αλλά και η αχίλλειος πτέρνα του. «Αυτά μπορούν να οδηγήσουν και σε λάθη. Σαν να προσπαθεί πάντα να αποδείξει κάτι».

Το πάθος και το πείσμα του πάντως έφεραν στη ζωή του την Αναστασία, τη σύζυγό του και μητέρα των παιδιών του. Λέγεται ότι συναντήθηκαν σε έναν ετήσιο χορό για Ελληνες. Στο τέλος μπήκε ελληνική μουσική και εκείνη σηκώθηκε να χορέψει. Οταν την είδε μαγεύτηκε και αποφάσισε να τη διεκδικήσει με κάθε τρόπο. Εκείνη ήταν ακόμα φοιτήτρια και δεν τον διευκόλυνε καθόλου. Βρίσκοντας συνεχώς αφορμές για να ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον την έπεισε με τα πολλά να τον συναντήσει και έτσι το πρώτο ραντεβού δόθηκε σε ένα ιταλικό εστιατόριο. Σήμερα έχουν τέσσερα παιδιά και οι συνεργάτες πίσω από την πλάτη του τον αποκαλούν «βούτυρο» σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά του. «Μπορεί να διακόψει τα πάντα για ένα γδάρσιμο, έναν παιδικό αγώνα ποδοσφαίρου και μια σχολική εργασία».

Με δεσμούς αίματος, όμως, μοιάζει και η σχέση που διατηρεί εδώ και χρόνια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Η σχέση τους θυμίζει πατέρα με γιο», σημειώνει άτομο που έχει γίνει μάρτυρας της σχέσης αυτής και σχολιάζει χαρακτηριστικά: «ο Πατριάρχης μπορεί να θύμωνε, να διαφωνούσε και να απογοητευόταν μαζί του, όπως ακριβώς ένας πατέρας. Και όπως κάνει ένας πατέρας, έτσι τον συγχωρούσε πάντα». Φήμες πάντως θέλουν τον Μιχάλη Καρλούτσο να εναντιώνεται στον Πατριάρχη όταν εκείνος τοποθέτησε τον μητροπολίτη Σπυρίδωνα στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Ακουγόταν έντονα, μάλιστα, την εποχή εκείνη ότι αυτός ηγήθηκε της εκστρατείας απομάκρυνσής του που έμεινε στην ιστορία ως εκστρατεία «Ανάξιος».

Ο Νίκος Μανταλβάνος με τα δυο παιδιά του



Οι σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μιχάλης έρχεται να προστεθεί δίπλα σε άλλους ισχυρούς ομογενείς του Λευκού Οίκου. Με τον Τζορτζ Τζιτζίκο, αναπληρωτή βοηθό του Ντόναλντ Τραμπ, έχει οικογενειακές σχέσεις δεκαετιών. Οι πατεράδες τους φοίτησαν στην ίδια ιερατική σχολή και ήταν φίλοι από τότε. Ο θείος του Μάικλ, μάλιστα, είναι νονός του Τζιτζίκου. Ο Μάικλ ήταν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα ένθερμος με την πολιτική εμπλοκή του φίλου του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθησή του. «Πίστευε εξαρχής στις δυνατότητές του». Εξάλλου, ο Μάικλ ήταν σίγουρος για τη νίκη Τραμπ, τότε ακόμα που για πολλούς φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το είχε, άλλωστε, προβλέψει με σιγουριά και σε συνέντευξή του.

Η σχέση του με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους είναι πιο φρέσκια και αφορμή στάθηκε μια τυχαία συνάντηση δύο Ελλήνων σε ένα ασανσέρ. Σχεδόν θυμίζει ανέκδοτο, αλλά ο Πρίμπους μπήκε τυχαία στο ασανσέρ στην Ουάσινγκτον με τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό Γκας Μπιλιράκη. Οταν τον αναγνώρισε τον χαιρέτησε στα ελληνικά και μετά το αρχικό σοκ έπιασαν τη συζήτηση για ελληνικά θέματα. Λίγο αργότερα, ο Μπιλιράκης, καλός φίλος του Μάικλ, επικοινώνησε μαζί του. «Ο καινούριος είναι Ελληνας», του είπε και με τη διαμεσολάβησή του οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και ήρθαν κοντά. Ασχέτως κομμάτων, όμως, η οικογένεια Καρλούτσου διατηρεί μία φιλία τεσσάρων δεκαετιών και με τον πρώην Αμερικάνο αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η οικογένεια του Μάικλ τού σύστησε τις ομορφιές της Ελλάδας, καθώς κάποια καλοκαίρια έχουν επισκεφτεί μαζί τη χώρα μας. Εξάλλου, ο ίδιος ο Μάικλ έρχεται ανελλιπώς κάθε χρόνο με την οικογένειά του εδώ, όπως και στην Κύπρο. Συνδέεται με φιλικούς δεσμούς με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, αλλά και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εκκλησίας της Ελλάδος Χάρη Κονιδάρη. Επιπλέον, χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Οταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχώρησε στην ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ), ο Μιχάλης Καρλούτσος ήταν ένα από τα τρία μέλη του πενταμελούς Δ.Σ. που επέλεξε η Αρχιεπισκοπή. Επιπλέον, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής ηγήθηκε στην υλικοτεχνική προετοιμασία και τον συντονισμό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που συνεκλήθη μετά από 1.000 και πλέον χρόνια το 2016. Εκείνοι που τον γνωρίζουν πιστεύουν ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός όρκου που είχε δώσει όταν 12χρονο αγόρι ακόμα πρωτοαντίκριζε την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Ελληνας διοικητής κατά την άφιξη του αεροπλανοφόρου στη Σούδα τον περασμένο Φεβρουάριο


Τώρα περισσότερο από ποτέ δίπλα στους Έλληνες

«Πάντοτε θαύμαζα το σθένος των Ελλήνων στο διάβα της Ιστορίας. Σήμερα, οι Ελληνες, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς μου και φίλοι μου, διέρχονται μια απίστευτη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα και τον λαό της. Προσδοκώ ότι θα έχω την ευκαιρία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμβάλλω για την ευαισθητοποίηση γύρω από τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι Ελληνες. Επίσης, θα ήθελα να ενισχύσω την κατανόηση, ώστε τώρα -περισσότερο από ποτέ- να είμαστε κοντά στους επί μακρόν συμμάχους μας. Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουν και υποστηρίζουν τους πρόσφυγες, παρά τις δικές τους δυσκολίες, θα έπρεπε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον υπόλοιπο κόσμο».

Κάθε χρόνο επισκέπτεται την Ελλάδα και την Κύπρο με την οικογένειά του


Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....