Διυλιστήριο: 07/20/16
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Λιού: Ελάφρυνση ελληνικού χρέους λόγω Τουρκίας! Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας


Η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε η χώρα να μπορεί να λειτουργεί ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας, δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times o Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. 

«Θα ήλπιζα πως (η πρόσφατη αναταραχή) θα άλλαζε το κλίμα υπό το οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους – και επειδή είναι ούτως ή άλλως το σωστό να γίνει, αλλά και επειδή σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί η δημοσιονομική της δομή», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Λιου. 

Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι ακόμα και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας στη διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού προς την Ευρώπη είχε ανανεώσει την έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας. 

«Πρέπει να επιδιορθώσεις τα θεμέλια για να έχεις μία ισχυρή Ελλάδα», λέει ο κ. Λιου, ο οποίος καλεί τους Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παραλλήλως με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους. 

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Τζακ Λιου στην Αθήνα, όπου, όπως αναφέρουν οι FT, θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο θα παροτρύνει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να βγάλει τη χώρα από τη μακρά ύφεση. 

Όπως σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, «η ημέρα της κρίσης της Ελλάδας για το τεράστιο βάρος χρέους της έχει αναβληθεί επανειλημμένως λόγω διαφωνιών μεταξύ των πιστωτών της χώρας». 

Παρατίθεται επίσης πρόσφατη δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους FT με την οποία εξέφραζε τη γνώμη ότι «για να είναι βιώσιμο το χρέος, απαιτείται αναδιάρθρωση… που θα μπορούσε να γίνει χωρίς ονομαστικό ‘κούρεμα’». 

Ο κ. Λιου διατυπώνει την εκτίμηση ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι μοιάζουν να έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση χρέους που δεν θα μειώνει το ποσό που θα επιστραφεί στους πιστωτές. 

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Πηγή:http://mignatiou.com/

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παραίτηση Σάλλα: Μερικές στιγμές που ο ίδιος (και όλα τα ελληνικά ΜΜΕ) θέλουν να ξεχάσουν.


Την πρόθεση του να παραιτηθεί γνωστοποίησε σε στενούς του συνεργάτες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και ιδρυτής του ομίλου, Μιχάλης Σάλλας. O κ.Σάλλας υπέβαλε επίσημα την παραίτηση του σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 15:00

O Μιχάλης Σάλλας βρίσκεται στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς από το 1991, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του η Πειραιώς απορρόφησε άλλα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα, όως η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, η Αγροτική Τράπεζα, η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου.


Η ανακοίνωση του

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.

Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».


Κατηγορίες και Δημοσιεύματα

Reuters: Οι υπεράκτιες του Μιχάλη Σάλλα

Το 2012 το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε ρεπορτάζ (η κάλυψη του TPP εδώ ) των Στίβεν Γκρέι και Νικόλα Λεοντόπουλου σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε σε μέλη της οικογενείας του Μιχάλη Σάλλα δάνεια άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέσω υπεράκτιων εταιριών που ανήκουν στον ίδιο και στα δύο του παιδιά φαίνεται να αγόραζε μετοχές της τράπεζας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Reuters ο Σάλλας ενώ ήταν μέσω αυτών των οχημάτων ο μεγαλύτερος μέτοχος με συνολικό μερίδιο άνω του 6% της τράπεζας αυτό το μέρισμα δεν είχε δηλωθεί ποτέ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Σύμφωνα με τον έλεγχο που διεξήγαγε χρηματοπιστωτική εταιρία στην Πειραιώς (την οποία είχαν στη διάθεση τους οι δημοσιογράφοι) τα δάνεια που έλαβε η οικογένεια του Σάλλα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την αγορά μετοχών της τράπεζας «μέσω τριγωνικών συναλλαγών μεταξύ τραπεζών, επιχειρηματιών και άλλων τραπεζών με τρόπο που οι όροι κεφαλαιοποίησης επιτεύχθηκαν χωρίς να χρειαστεί εισαγωγή χρήματων».

Το δημοσίευμα του Reuters διαψεύσθηκε από τον ίδιο τον Μιχάλη Σάλλα σε μια ανακοίνωση που έκανε λόγο για προσπάθεια «υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης», που έχει αντιμετωπίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην πορεία ανάπτυξής της. Η υπονόμευση, κατέληξε, «δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Η Τράπεζα Πειραιώς άσκησε αγωγή κατά του Reuters ζητώντας 50 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση αλλά η αγωγή απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους από το δικαστήριο.

Για την Ιστορία ενώ το ρεπορτάζ δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στην Ελλάδα η απάντηση του Μιχάλη Σάλλα δημοσιεύτηκε παντού στα ελληνικά ΜΜΕ δείχνοντας την διάβρωσή τους από το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο εξαιτίας των δανείων τους αλλά και μέσω του διαφημιστικού budget .

New York Times: Λαϊκό δάνειο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times και του δημοσιογράφου Λάντον Τόμας ο Μιχάλης Σάλλας δανείστηκε 132 εκατομμύρια δολάρια (113 εκ. ευρώ) από «φιλικό τραπεζίτη» προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μέσω διαφόρων ανθρώπων και εταιρικών οχημάτων.

Το ρεπορτάζ βασίζεται στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που συστάθηκε προκειμένου να ελέγξει την πορεία της Λαΐκής Τράπεζας η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας πριν από 2 χρόνια. Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε το ελληνικό δίκτυο των κυπριακών τραπεζών τον Μάρτιο του 2013. Η επιτροπή διέταξε έλεγχο για τα δάνεια αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ που φαίνεται να είχε λάβει ο Μιχάλης Σάλλας και τα παιδιά του Γιώργος και Μυρτώ. Το πόρισμα κατέληξε ότι τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ασκηθεί το προνομιακό δικαίωμα αγοράς μετοχών της Πειραιώς το 2011. Τα δάνεια αυτά θεωρήθηκαν από την επιτροπή υψηλού κινδύνου καθώς δεν βασίζονταν σε ανάλογα ενέχυρα. Σύμφωνα με το πόρισμα ο Μιχάλης Σάλλας αρνήθηκε να προσφέρει μεγαλύτερα ενέχυρα (collaterals) παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των ελεγκτών της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε ανεξάρτητο έλεγχο της εταιρίας PwC, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Λαϊκή έγραψε απώλειες 93 εκατομμυρίων εξαιτίας των δανείων στην οικογένεια του Μιχάλη Σάλλα και λίγες εβδομάδες πριν η Πειραιώς αγοράσει το ελληνικό δίκτυο της κυπριακής τράπεζας το δάνειο μεταφέρθηκε στο νομικό τμήμα της τράπεζας προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αποπληρωμής ή μείωσης των απωλειών.

Το ρεπορτάζ το οποίο περιλαμβάνει και πληροφορίες για την αγορά του ελληνικού δικτύου των κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς διαψεύστηκε από τον ίδιο και την τράπεζα, ωστόσο το TPP έχει δημοσιεύσει τα πορίσματα της Κυπριακής κυβέρνησης και των ελεγκτών της τράπεζας που δείχνουν όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα των ερευνητών.

ΤPP: Τρόικα και Πειραιώς γράφουν το «Σενάριο Κύπρου»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ThePressProject και των δημοσιογράφων Χάραλντ Σούμαν, Νικόλα Λεοντόπουλου και Κώστα Εφήμερου η Τρόικα σε συνεργασία με τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είχαν προσχεδιάσει την πώληση του ελληνικού δικτύου των κυπριακών τραπεζών σε πολύ χαμηλή τιμή μήνες πριν ξεκινήσει η τραπεζική κρίση στη χώρα.

Το πολυσέλιδο πόρισμα της Βουλής της Κύπρου αναφέρει ότι «η απαίτηση για πώληση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα τέθηκε ξεκάθαρα από τους δανειστές μας για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη τους στο νησί το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου 2013». Από το εσωτερικό απόρρητο έγγραφο της ΕΚΤ όμως που αποκαλύπτει το TPP είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα, για την ακρίβεια ήδη από τον Ιανουάριο.

Το εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε σήμερα το ThePressProject (και το οποίο είναι σαφές ότι δεν βρισκόταν στα χέρια των επιτροπών διερεύνησης) σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα ντοκουμέντα προσφέρουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως λειτουργεί η Τρόικα. Μέχρι σήμερα όποιος ισχυριζόταν ότι στα κλειστά γραφεία των Βρυξελλών εκπονούνται σχέδια σωτηρίας ή καταστροφής ολόκληρων οικονομιών θεωρούνταν αυτομάτως λαϊκιστής και συνωμοσιολόγος. Τα έγγραφα που δημοσιεύουμε όμως σήμερα είναι συντριπτικά. Όταν η ΕΚΤ μήνες πριν η Κύπρος προσφύγει στον EFSF έγραφε «μετά την πώληση των ελληνικών δικτύων των τραπεζών το κυπριακό σύστημα θα έχει πτωχεύσει ολοκληρωτικά» δεν το σημείωνε ως πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, αλλά ως επίτευγμα της σκληρής γραμμής που είχε προαποφασίσει.

Δείτε εδώ το Special Report

ΤPP: Οι φίλοι του προέδρου

Ο Μιχάλης Σάλλας υπήρξε στην Τράπεζα Πειραιώς την περίοδο που ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας. Για την ακρίβεια ο Προβόπουλος ανέλαβε διοικητής ενώ ακόμα δεν είχε προλάβει να πουλήσει τις μετοχές του στην τράπεζα δημιουργώντας για λίγους μήνες ένα πρωτοφανές ασυμβίβαστο να είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος.

Το πόρισμα Καλούδη που έφερε το TPP στη δημοσιότητα και αφορά την έρευνα για τον Λαυρεντιάδη περιλαμβάνει την κατάθεση του υπόδικου τραπεζίτη στην οποία εμπλέκει και τον Μιχάλη Σάλλα και τον Γιώργο Προβόπουλο στην περίπτωση της αγοραπωλησίας της Proton Bank.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο Μιχάλης Σάλλας παρενέβη προσωπικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκριση της πώλησης της τράπεζας από την ΤτΕ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατηγορηματικά αρνηθεί τον ισχυρισμό υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ψευδή και απεγνωσμένη υπερασπιστική τακτική του Λαυρεντιάδη».

Δείτε εδώ το Special Report

Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κομισιόν: Πρόστιμο ρεκόρ 2,93 δισ. για καρτέλ στα φορτηγάDaimler, Volvo, Iveco και DAF Trucks καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 2,93 δισ. ευρώ για χειραγώγηση τιμών στα φορτηγά. Γιατί τη "γλίτωσε" η MAN.

Πρόστιμο ύψους 2,93 δισ. ευρώ επέβαλε η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού σε τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες για συμμετοχή σε καρτέλ.

Στην Daimler επιβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 1,01 δισ. ευρώ, ενώ η ΜΑΝ, που ανήκει στην VolksWagen, γλίτωσε το πρόστιμο καθώς αυτή έδωσε στην Κομισιόν τις πληροφορίες για το καρτέλ.

Στην Volvo/Renault επιβλήθηκε πρόστιμο 670,4 εκατ. ευρώ και στην Iveco494,6 εκατ. ευρώ, ενώ η DAF Trucks καλείται να πληρώσει 752,7 εκατ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τέσσερις εταιρείες παραδέχθηκαν αδικοπραξία με αντάλλαγμα να μειωθεί κατά 10% το πρόστιμό τους.

Η Scania, άλλη θυγατρική της VolksWagen, δεν προχώρησε σε διακανονισμό και θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό έρευνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτές οι κατασκευάστριες φορτηγών επί 14 χρόνια χειραγωγούσαν τις τιμές των φορτηγών και μετακύλιαν το κόστος της συμμόρφωσης με τους αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων.

Τα 10 υψηλότερα πρόστιμα που έχει επιβάλει μέχρι στιγμής η Κομισιόν για καρτέλ-περιλαμβανομένου του σημερινού- είναι για τους εξής κλάδους:

-Εταιρείες κατασκευής φορτηγών (2016): 2,93 δισ. ευρώ

-Οθώνες τηλεόρασης και υπολογιστών (2012): 1,41 δισ. ευρώ

-Τζάμια αυτοκινήτων (2008): 1,19 δισ. ευρώ

-Ρουλεμάν (2014): 953 εκατ. ευρώ

-Ανελκυστήρες και κυλιώμενες σκάλες (2007): 832 εκατ. ευρώ

-Παράγωγα επιτοκίων σε ευρώ (2013): 825 εκατ. ευρώ

-Βιταμίνες (2001): 791 εκατ ευρώ

-Παράγωγα επιτοκίων σε γεν (2013/2015): 685 εκατ. ευρώ

-Πίνακες μόνωσης (2007/2012): 675 εκατ. ευρώ

-Αθέμιτη σύμπραξη E.ON/GDF (2009): 640 εκατ. ευρώ

Πηγή http://www.euro2day.gr/

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

223 χιλ. νέοι έφυγαν από την Ελλάδα το διάστημα 2008-2013 λέει η ΤτΕΜεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο νέους, άγαμους και με υψηλή μόρφωση αναφέρει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η μελέτη φέρει τον τίτλο “Φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου: η σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης” και υπογράφει η Σοφία Λαζαρέτου.

Στη μελέτη τονίζεται ότι σχεδόν 223 χιλιάδες νέοι, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, ηλικίας 25-39 ετών, εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα με κατεύθυνση τις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής προόδου από το 2008 μέχρι το 2013.

Μεταξύ των σημαντικότερων λόγων μετακίνησης καταγράφονται όχι μόνο η ανεργία και η δυσμενής οικονομική συγκυρία, αλλά και η έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία για την παροχή ευκαιριών αριστείας και εξέλιξης.

Η ισχυρή εκδήλωση του φαινομένου και η δυναμική του καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο να γίνουν τρία πράγματα.

Πρώτον, να αποτυπωθούν και να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά του.Δεύτερον, να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται στην παρούσα συγκυρία και, τρίτον, να εντοπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την εγχώρια οικονομία.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Τρέλα με το Pokémon Go - Βουτιά στο κενό και… πυροβολισμοίΤο Pokémon Go μπορεί να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία για αρκετούς φίλους του δημοφιλούς παιχνιδιού, ωστόσο ορισμένοι παίκτες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τα όρια, ρισκάροντας συχνά ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Στα δεκάδες επικίνδυνα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του παιχνιδιού, έρχονται τώρα να προστεθούν κι άλλα. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου παίκτες του Pokémon Go ρίσκαραν υπερβολικά για να πιάσουν Pokémon, καταγράφηκε στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, δύο έφηβοι πυροβολήθηκαν από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος θεώρησε ότι κινούνται ύποπτα με αυτοκίνητο γύρω από το σπίτι του, ότι πρόκειται για διαρρήκτες. Οι νεαροί ευτυχώς βέβαια δεν τραυματίστηκαν, αν και το όχημά τους υπέστη ζημιές από τα πυρά.

Ένα άλλο περιστατικό, που θα μπορούσε να έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο παίκτες, σημειώθηκε στην Καλιφόρνια: δύο άνδρες που αναζητούσαν Pokémon, αγνόησαν απαγορευτικές πινακίδες, με αποτέλεσμα να πλησιάσουν σε επικίνδυνο γκρεμό και να πέσουν τελικά στο κενό από ύψος περίπου 28 μέτρων. Για καλή τους τύχη, γλίτωσαν, ωστόσο νοσηλεύονται με τραύματα σε τοπικό νοσοκομείο.

Τι είναι το Pokémon GO

Πρόκειται για ένα δωρεάν παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR – Augmented Reality) για κινητές συσκευές.

Δημιουργός του παιχνιδιού είναι η εταιρία με την ονομασία "The Pokémon Company". Καθόλου προφανής ονομασία για μια εταιρία που ασχολείται με Pokémon. Μέλη της εταιρίας είναι οι Nintendo, Game Freak, και Creatures.

Για την υλοποίηση του Pokémon Go, η εταιρία συνεργάστηκε με τη Niantic, μια εταιρία που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με την ανάπτυξη παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας.

Το Pokémon GO διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα παιχνίδια Pokémon που ξέρουμε, καθώς χρησιμοποιεί την τοποθεσία των παικτών για την εύρεση των Pokémon.

Η εφαρμογή αντιλαμβάνεται μέσω GPS τις αποστάσεις που διανύει ο παίκτης στον πραγματικό κόσμο, έτσι ώστε να κινείται αντίστοιχα στον χάρτη και ο χαρακτήρας που έχει επιλέξει.
Η παράνοια του Pokemon Go καλά κρατεί στις ΗΠΑ.

Στο παρακάτω video θα δείτε εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν να πιάσουν τοVaporeon (σπάνιο Pokemon) το οποίο εμφανίστηκε στο Central Park της Νέας Υόρκης.

Πηγή www.enikos.

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τουρκία: Απολύονται 15.000 εκπαιδευτικοί - «παραιτούνται» 1.577 κοσμήτορες


Το Υπουργείο Παιδείας της χώρας επιβεβαίωσε τις μαζικές απολύσεις από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην απόλυση 15.000 εργαζομένων στην δημόσια εκπαίδευση, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, στην τελευταία μαζική παύση δημοσιών υπαλλήλων, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή.

Το υπουργείο, με έδρα την Άγκυρα, επιβεβαίωσε τις μαζικές απολύσεις από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Η συντριπτική πλειοψηφία των απολυμένων εκτιμάται είναι δάσκαλοι, για τους οποίους ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης, θεωρεί πως σχετίζονται ιδεολογικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, την Παρασκευή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και το συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, που κάλεσε 1.577 κοσμήτορες πανεπιστημίων να παραιτηθούν, σε αυτή την πρωτοφανή επιχείρηση «ιδεολογικής κάθαρσης» των κρατικών μηχανισμών.

Η Άγκυρα έχει ήδη συλλάβει, διώξει και θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες στρατιωτικούς, δικαστικούς και δημόσιους υπαλλήλους, καθώς υποπτεύεται την άμεση ή έμμεση συμμετοχή τους, στην απόπειρα της Παρασκευής.


Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Independent : Απορρίφθηκε η πρώτη δικαστική απόπειρα για την επιστροφή των Γλυπτών του ΠαρθενώναΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την πρώτη δικαστική απόπειρα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μ. Βρετανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Independent.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς η καταγγελλόμενη κλοπή των Γλυπτών έγινε περισσότερα από 150 χρόνια προτού η Μ. Βρετανία υπογράψει τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που εστάλη στον «Σύλλογο των Αθηναίων», αναφέρει μεταξύ άλλων «το δικαστήριο σημειώνει πως τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Η αφαίρεση έγινε περίπου 150 χρόνια προτού συνταχθεί η Συνθήκη και επικυρωθεί από το εναγόμενο κράτος, οπότε οι αιτιάσεις των προσφευγόντων εμφανίζονται ως μη αποδεκτές».

Πηγή: www.enikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Τσακαλώτος υπέγραψε την καταδίκη του… Τσίπρα!Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε χθες, κάτω από την απόφαση του ECOFIN για επιβολή προστίμων σε Πορτογαλία – Ισπανία λόγω απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, μια «βαριά» και «αυτοκτονική» υπογραφή. Το… ημιεπίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η «Εφημερίδα των συντακτών», προσπαθεί σήμερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «ο Τσκαλώτος έμεινε μόνος του και αναγκάστηκε να υποχωρήσει», αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή: ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε χθες όχι μόνο την επιβολή «ποινής» σε Πορτογαλία και Ισπανία, αλλά και τις μελλοντικές καταδικαστικές αποφάσεις για την ίδια την κυβέρνηση της οποίας είναι υπουργός.

Η χθεσινή εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, διότι αποτελεί το πρώτο βήμα ύστερα από το θρίαμβο του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα για επέκταση της πολιτικής κρίσης σε άλλες χώρες-μέλη.

Η πορτογαλική κυβέρνηση είναι «ειδικής σύνθεσης», καθώς έχει κορμό της το Σοσιαλιστικό κόμμα αλλά υποστηρίζεται από ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το Μπλόκο της Αριστεράς. Έχει προχωρήσει τελευταία σε σχετική – εξαιρετικά ήπια «χαλάρωση» της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να αποτύχει να πιάσει τους συμφωνημένους με την Κομισιόν δημοσιονομικούς στόχους. Όλα αυτά ήταν όρος για να καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση – αλλιώς η Πορτογαλία θα ήταν ήδη σε βαθιά πολιτική κρίση. Για να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, η πορτογαλική κυβέρνηση διαβεβαίωνε την Κομισιόν ότι θα τηρήσει τους στόχους ενώ ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

Με την απόφαση για επιβολή προστίμου η ΕΕ σπρώχνει την Πορτογαλία σε μια νέα φάση πολιτικής κρίσης!

Τα ίδια ισχύουν και για την Ισπανία. Η χώρα δεν έχει αποκτήσει κυβέρνηση ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές, καθώς οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί είναι εντελώς επισφαλείς, ενώ πέρασε ένα εξάμηνο χωρίς στιβαρή κυβέρνηση διότι το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών δεν επέτρεπε το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτές τις συνθήκες έρχεται το πρόστιμο, για να πυροδοτήσει ξανά την πολιτική κρίση.

Ομοίως, οι χειρισμοί της Κομισιόν στο ζήτημα των ιταλικών τραπεζών, κάτω από τις απαιτήσεις της Γερμανίας, απειλούν την Ιταλία με διπλή κρίση: οικονομική (η απαίτηση για εφαρμογή του bail in στις ιταλικές τράπεζες ισοδυναμεί με «βόμβα» στα θεμέλια της ιταλικής οικονομίας) αλλά και πολιτική, αν ληφθεί υπόψη ότι η χώρα πάει σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο, όπου με τα «καμώματα» της ΕΕ μπορεί να νικήσει το «Όχι» στις προτάσεις Ρέντσι και τότε.. καραδοκεί το ευρωσκεπτικιστικό «κίνημα των 5 αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο…

Αναρωτιέται κανείς από πού απορρέει αυτή η τερατώδης άγνοια κινδύνου της ΕΕ η οποία εμπνέει τέτοιους χειρισμούς. Ενώ οι πάντες έχουν συμφωνήσει ότι πλέον η κρίση έχει μετατραπεί σε θεσμική καιπολιτική, ποια ιδέα, ποιο σχέδιο μπορούν να εμπνέουν μια πολιτική η οποία αντί να απομακρύνει, επιταχύνει και επεκτείνει την πολιτική κρίση; Πού οδηγεί αυτή η «ομοιοπαθητική της κρίσης», που απειλεί να βάλει φωτιά στον ξερό ευρωπαϊκό «κάμπο»;

Μια πρώτη απάντηση θα ήταν να τα αποδώσουμε όλα αυτά στο ανορθολογικό στοιχείο του γερμανικού… προτεσταντισμού. Οι πολιτικές παραδόσεις παίζουν το ρόλο τους και δεν είναι ασυνήθιστο η Ιστορία να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Αν πάντως δεν πρόκειται για ένα τέτοιου τύπου αυτοκτονικό σύνδρομο, τότε το μόνο σχέδιο που μπορεί να κρύβεται πίσω από μια τέτοια επίδειξη αδιαλλαξίας, είναι η γενικευμένη αναδόμηση της ΕΕ και της Ευρωζώνης μέσα από μια νέα κρίση, με βάση το δόγμα «η κρίση είναι ευκαιρία»: να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα, μέχρι τα όρια αντοχής των «προβληματικών» κρατών-μελών, ώστε να ξεχωρίσουν αυτοί που «αντέχουν» απ’ αυτούς που «δεν αντέχουν»!Να φύγουν τα «σαπάκια» του Νότου, να παραδειγματιστούν και οι «μεγάλοι» (π.χ. Γαλλία) και εν τέλει να απομείνει μια ΕΕ καθαρά γερμανική…

Το σίγουρο είναι πως ό, τι κι αν ισχύει, αυτή η «ομοιοπαθητική» της κρίσης θα δημιουργήσει πολλές νέες εστίες κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τούτων δοθέντων, η υπογραφή Τσακαλώτου στην απόφαση «τιμωρίας» της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ισοδυναμεί με την υπογραφή της καταδίκης της κυβέρνησης Τσίπρα! Διότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη «φιλοσοφία» για να αντιληφθεί κανείς ότι αν για τις δύο χώρες της Ιβηρικής, που σημειωτέον είναι εκτός μνημονίων, τίθεται ζήτημα προστίμων, για την Ελλάδα η τιμωρία θα είναι τουλάχιστον δις ισόβια! Ο κ. Τσακαλώτος (αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, αφού προφανώς δεν έδρασε αυτοβούλως αλλά με κυβερνητική εντολή) συμπεριφέρθηκε σαν τον απελπισμένο που βασανίζεται από τους δεσμώτες του για να αποκαλύψει τα μυστικά του, και αφού τα αποκαλύψει με την ψευδαίσθηση ότι θα γλιτώσει το βασανισμό, ύστερα χάνει τη ζωή του γιατί δεν είναι πλέον χρήσιμος σε τίποτε…

Η επιβολή προστίμων σε χώρες εκτός μνημονίων, αλλά και η στάση της ΕΕ στο ζήτημα των ιταλικών τραπεζών, είναι η πιο τρανή δικαίωση του Brexit! Άραγε συνυπολόγισαν αυτή τη «λεπτομέρεια» όσοι πήραν αυτές τις αποφάσεις; Άραγε συνυπολόγισαν την ώθηση που δίνουν σε κινήματα του «exit» και σε άλλες χώρες-μέλη; Όταν η «Ένωση» αρχίζει να μοιάζει με την κατάδυση στα 7 επίπεδα της Κόλασης του Δάντη (η Ελλάδα σε αυτή την… κολασμένη κλίμακα είναι ήδη στο έκτο επίπεδο!), τότε η ιδέα της «απόδρασης» μπορεί να γίνει ενδημική…

Πηγή www.rizopoulospost.com

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γέφυρα στο Άγιον Όρος από την ΜΟΜΑ!


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, εγκαινίασε το έργο εγκατάστασης γέφυρας τύπου BELLEY, το οποίο υλοποιήθηκε από το 723…ΤΜΧ του Γ’ΣΣ στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιον Όρος.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο χαιρετισμό που απηύθυνε είπε μεταξύ άλλων τα εξής αναφερόμενος στο Μηχανικό:
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το έργο δεν το κάναμε εμείς. Δεν το έκανε ούτε η πολιτική ηγεσία, ούτε η στρατιωτική. Εμείς απλώς συμπαρασταθήκαμε. Το έκανε το Μηχανικό μας, οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί και οι Οπλίτες, που απέδειξαν με αυτό το έργο, μέσα σε πέντε ημέρες, τι μπορούν να κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ετεοκλής και Πολυνείκης..

    Έβγαλε φετφά ο σουλτάνος Ταγίπ να μην κηδευτούν οι νεκροί πραξικοπηματίες,
..κι οι δικοί μας δημοκράτες του κ@λου,
..οι σκ@τά απόγονοι του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευρυπίδη,
..στέκουν με τα νομικά βιβλία και τα νομικίστικα έγγραφα στο χέρι,
..για να δουν αν θα
εκδώσουν τους 8 που ζήτησαν άσυλο.

Τα νομικά έγγραφα ώ ημιαγράμματε πρωθυπουργέ, και σεις βάρβαροι υπουργοί και παρατρεχάμενοι,
..να τα βάλετε στον @@@@ σας!
Εδώ δεν μιλάμε για νόμους και νόρμες επιτήδειων απατεώνων νομοθετών, εναντίον ηλίθιων κατοίκων και λαών,
..εδώ μιλάμε για τις προαιώνιες αξίες του ανθρώπου.
Για τις έννοιες του ανθρωπισμού και του ουμανισμού.
Για τον σεβασμό των νεκρών.

Σταμάταγαν οι μάχες στην Τροία για να μαζέψουν και να κηδέψουν τους νεκρούς τους.
Οι νεκροί σε κάθε υποτυπωδώς πολιτισμένη κοινωνία αποτέλεσαν πάντα ιερό ταμπού από φίλους και εχθρούς.
Ακόμη κι ο Ιμπραήμ στο Μανιάκι, έστησε όρθιο άν και νεκρό τον μεγάλο του αντίπαλο και απέτισε φόρο τιμής μ' ένα φιλί.

Μόνον ο Κρέων ξεχώρισε Ετεοκλή από Πολυνείκη,
..και στιγματίστηκε για πάντα από τον Σοφοκλή στην τραγωδία "Αντιγόνη",
..γενόμενος αιώνιο παράδειγμα ατιμίας και ασέβειας ενώπιον του θανάτου.
Κι αυτό το στίγμα της ασέβειας αποτελεί αιώνια κληρονομιά του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού,
..αυτού που εσείς αγνοείτε,
..είτε από αμάθεια,
..είτε από εμπάθεια προς κάθε τι ελληνικό.

Δίπλα μας, στην γειτονιά μας, ο ημιπαράφρων δικτατορίσκος απαγορεύει την κηδεία των νεκρών εχθρών του, και απειλεί να επαναφέρει την θανατική ποινή για να καταδικάσει όσους απόμειναν ζωντανοί,
..και σεις σκέφτεστε αν θα εκδώσετε τους 8 ικέτες ασύλου;
Να τους κάνει τί ο σουλτάνος Ρετζέπ; Να τους σκοτώσει και να σκυλεύσει τα πτώματά τους;
Και το αίμα 8 ζωών, έστω και πραξικοπηματιών, πού θα πέσει;
Στα κεφάλια τα δικά σας;
Ή θα επιχειρήσετε να το μεταφέρετε κι αυτό στα δικά μας,
..όπως κάνατε με τα χρέη των τραπεζών, και την τριαντάχρονη ληστεία της Ελλάδας από τους πολιτικούς και την διαπλοκή;

Αλλά είσαστε τόσο προσκυνημένα δουλάκια,
..τόσο δειλοί,
..τόσο βλάκες,
..και τόσο ανθέλληνες και στην ψυχή και στην παιδεία,
..που το σκέφτεστε.

Δικάστε τους εδώ, καταδικάστε τους αν βρεθούν ένοχοι και βάλτε τους σε ελληνική φυλακή.
Αλλά όχι και να τους παραδώσετε βορά στα σκυλιά της ισλαμικής θεοκρατίας (της όποιας θεοκρατίας),
..στην πραγματικότητα όμως βορά στο άλλο πρόσωπο της Παγκοσμιοποίησης.

Όμως τί ζητάμε από σάς;
Κι εσείς σκυλιά της Παγκοσμιοποίησης είσαστε.
Αλλά τί σκυλιά;
Κουτάβια!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

37 μετάλλια στην ελληνική αποστολή από την Παγκόσμια Γυμνασιάδα ISF 2016Πετυχημένη ήταν η παρουσία των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα ISF 2016, στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, που ολοκληρώνεται σήμερα, με συμμετοχή 30 χωρών και περίπου 2000 αθλητών και αθλητριών, καθώς η ελληνική αποστολή επιστρέφει έχοντας στις αποσκευές της 37 μετάλλια και πολλές διακρίσεις.

Συνολικά, οι Έλληνες αθλητές συγκέντρωσαν 13 χρυσά, 17 αργυρά και 7 χάλκινα μετάλλια. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική αποστολή συγκέντρωσε 5 χρυσά, 10 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια στην κολύμβηση, 2 χρυσά, 6 αργυρά και 4 χάλκινα στον στίβο, 5 χρυσά στην ρυθμική, καθώς επίσης και ένα χρυσό και ένα αργυρό στην ενόργανη.

Πηγή www.antenna.gr

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων: Όχι στο Λονδίνο, στην Καβάλα


Εσείς γνωρίζατε πως η Ελλάδα έχει το δικό της μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, ανάλογο της Madame Tussaud’s; Και μάλιστα στην Καβάλα; Μάθετε λοιπόν πως έχει και δημιουργός του είναι ο Θεόδωρος Κοκκινίδης, που έχει φιλοτεχνήσει ομοιώματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων και σας περιμένει να τα επισκεφτείτε.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη πρωτοδημιουργήθηκε το 2010, σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 150 τ.μ., όταν ο κ. Κοκκινίδης, μετά από χρόνια ενασχόλησης με την κατασκευή ομοιωμάτων, αποφάσισε να τα εκθέσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο χωριό Κηπιά, Ελευθερούπολης Καβάλας.Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης μεγάλωσε στα Κηπιά της Καβάλας, ενώ από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του προς τις τέχνες. Σπούδασε μουσική, κι ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη ζωγραφική. Όταν ήταν μαθητής Λυκείου, έπεσαν τυχαία στα χέρια του εικόνες κέρινων ομοιωμάτων και του έκανε εντύπωση το πως ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό. Όπως σημειώνει, «Η ενασχόληση μου με τα κέρινα ομοιώματα ήρθε κάπου στη εφηβεία. Η αφορμή ήταν φωτογραφίες με κέρινα ομοιώματα από μεγάλα μουσεία του κόσμου. Το πρώτο κέρινο ομοίωμα «γεννήθηκε» εκείνη την περίοδο. Ήμουν 16 ετών όταν φιλοτέχνησα το ομοίωμα του Μάικλ Τζάκσον.»

Όντας αυτοδίδακτος, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, ενώ ακολούθησε το ομοίωμα της Τζένης Καρέζη. Τον Μάρτιο του 1999 για πρώτη φορά παρουσίασε τη δουλειά του στο ευρύ κοινό, συμμετέχοντας σε ομαδική έκθεση, στην Καβάλα. Θέλοντας όμως να γνωρίσει όλα τα μυστικά της τέχνης των κέρινων ομοιωμάτων, απευθύνθηκε σε εκείνους που με τα έργα τους τον είχαν ωθήσει να ασχοληθεί με την τέχνη του κεριού, στο μουσείο της Madame Tussaud. Του πρόσφεραν απλόχερα βοήθεια, λύνοντας απορίες, και χρησιμοποιώντας πλέον άλλα μέσα, το αποτέλεσμα βελτιώθηκε και ο χρόνος μειώθηκε.Μετά από προσωπικές εκθέσεις των κέρινων ομοιωμάτων του σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καβάλα, κατέληξε να ανοίξει το δικό του μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, σε μια σταθερή πια έκθεση που λειτουργεί καθημερινά. Όπως αναφέρει, «Το να δημιουργηθεί το μουσείο ήταν κατά κάποιο τρόπο μία φυσική εξέλιξη, αφού τα έργα δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα σε ένα εργαστήρι απλά, ενώ ούτως ή άλλως ακόμη και τότε υπήρχε ενδιαφέρον κόσμου να τα δει.»

Εικοσιτέσσερα είναι τα ομοιώματα που φιλοξενούνται στο μουσείο σήμερα, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα έργα. Οι ελληνικές προσωπικότητες που συναντάμε στο μουσείο είναι αυτές των Μελίνα Μερκούρη, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κώστας Βουτσάς, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μίμης Πλέσσας, Βούλα Πατουλίδου, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Τσαρούχης, Ανδρέας Παπανδρέου, Μαρία Κάλλας, Τζένη Καρέζη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θοδωρής Ζαγοράκης και Ζωζώ Σαπουντζάκη. Υπάρχει επίσης κι ένα ομοίωμα του ίδιου του Θεόδωρου Κοκκινίδη, που φιλοτέχνησε πάνω στην δοκιμή των νέων του τότε τεχνικών, το 2002.


Η διαδικασία δημιουργίας ενός κέρινου ομοιώματος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρονοβόρα, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Κοκκινίδης, «Ένα ομοίωμα για να δημιουργηθεί χρειάζονται τέσσερις έως έξι μήνες. Πρώτα πρέπει να αποτυπωθεί η μορφή στον πηλό. Μετά από το πήλινο έργο θα δημιουργηθούν καλούπια από γύψο ώστε τα μέρη που φαίνονται να περάσουν στο κερί και το σώμα στον πολυεστέρα. Τα μαλλιά είναι φυσικά και φυτεύονται σχεδόν τρίχα τρίχα.»


Όπως προσθέτει, με αφορμή την τελευταία του δημιουργία, το ομοίωμα του Daniel Craig, «Όταν δουλεύω ένα έργο, μελετάω τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, προσπαθώντας να καταλάβω που αυτά συναντιούνται. Στο συγκεκριμένο έργο, υπήρχε μία ιδιαιτερότητά. Έπρεπε να μελετήσω τον Daniel Craig ως Daniel Craig, αλλά και να κατανοήσω τον πράκτορα James Bond ώς χαρακτήρα. Έπειτα από αρκετούς μήνες παρατήρησης, μελέτης και δημιουργίας το ομοίωμα έφτασε στην ολοκλήρωση του και πήρε τη θέση του στο μουσείο.»


Πως επιλέγει ποια προσωπικότητα θα αποτυπώσει στη συνέχεια; «Η επιλογή στο ποιο πρόσωπο θα «περάσει» στο κερί έχει να κάνει με την διαχρονικότητα της προσωπικότητας, την σημαντικότητα αλλά και το πόσο αγαπητή είναι στο κοινό.» Μάλιστα, ο κ. Κοκκινίδης έχει θέσει τώρα το θέμα της επιλογής στο κοινό, δίνοντας την δυνατότητα ψήφου για το ποιο θα είναι το επόμενο ομοίωμα στην ιστοσελίδα του, www.kerinaomoiomata.gr. Η επιλογή θα είναι ανάμεσα στους Τζένιφερ Λοπέζ, Τσάρλι Τσάπλιν, Αλέκο Αλεξανδράκη και Αριστοτέλη Ωνάση.


Το μουσείο λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου, ενώ πλήθος κόσμου το επισκέπτεται κάθε χρόνο, τόσο από την Καβάλα, όσο και από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Γιατί δεν ρίχνετε λοιπόν κι εσείς μια ματιά σε μια κοντινή εξόρμηση;

*Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 έως τις 18.00 τους μήνες από Οκτώβριο – Μάιο και από τις 10.00 έως τις 20.00 τους μήνες από Ιούνιο – Σεπτέμβριο, με γενική είσοδο 5 ευρώ.

Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Αγία Οικογένεια και η SIEMENS - Όλα τα στοιχεία για μια βρώμικη σχέση

Ολόκληρο το πλέγμα της αμαρτωλής σχέσης της οικογένειας Μητσοτάκη με τη Siemens

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Τον Ιανουάριο του 2011, η Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος τότε, του βραχύβιου νεοφιλελεύθερου πολιτικού μορφώματος με την επωνυμία "Δημοκρατική Συμμαχία", με αφορμή την παραπομπή πολιτικών προσώπων και πρώην υπουργών για περαιτέρω διερεύνηση σε ότι αφορούσε στην υπόθεση του σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens είχε εμφανιστεί λαλίστατη αναφορικά με την επάρκεια των ενεργειών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι δεν έκαναν το «απλό», δηλαδή δεν είχαν προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμών τους, ώστε να δουν ποιοι και αν έλαβαν μίζες.

Βέβαια η Ντόρα Μπακογιάννη, πικραμένη αρχικά διότι ήδη στην ηγεσία της ΝΔ είχε εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς, ένιωθε ανακουφισμένη διότι δεν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα που είχε παραπεμφθεί για την υπόθεση. Εκείνη την εποχή σε μία συνέντευξη της που είχε παραχωρήσει είχε εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι η αρμόδια εξεταστική επιτροπή δεν είχε υποβάλλει αίτημα για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με το ποιοι ευνοήθηκαν από τις συμβάσεις του ΟΤΕ και άλλων εταιρειών του δημοσίου. Επίσης η κα Μπακογιάννη δήλωνε τότε με την ιδιότητα του προέδρου κόμματος ότι «Τα δύο μεγάλα κόμματα αντί να συμφωνήσουν στο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για το πού πήγαν τα 100 εκατ. µίζες από τα µαύρα ταµεία της Siemens, ουσιαστικά λειτούργησαν ως επιτροπή συγκάλυψης». Βέβαια η κα Μπακογιάννη είχε λησμονήσει ότι νωρίτερα προετοιμαζόταν για την αρχηγία ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, οπότε έχοντας ενημερωθεί σχετικά, όλο και κάτι περισσότερο θα γνώριζε.

Με ανεξήγητη έπαρση, εκείνη την εποχή, η Ντόρα Μπακογιάννη ισχυριζόταν ότι είχε δεχτεί «τόνους λάσπης», εννοώντας τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από τη σχέση της ίδιας και της οικογένειάς της με την Siemens.

Σήμερα, με αφορμή το ενδεχόμενο, με ευθύνη της Δικαιοσύνης, παραγραφής του σκανδάλου για τα μαύρα ταμεία και μίζες της SIEMENS, η Ντόρα Μπακογιάννη, αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησε να βγει με "δριμύ κατηγορώ" στην αντεπίθεση - με την ίδια έπαρση,... αμνησία και προκλητική διάθεση - για το σκάνδαλο, επιχειρώντας να επιτεθεί στην κυβέρνηση Τσίπρα, που όπως προκύπτει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποδοθούν οι ευθύνες.

Την ίδια στιγμή η "πιάτσα βοά" για νέα στοιχεία που πρόκειται να έρθουν στην επιφάνεια σχετικά με τη σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τη Siemens. Την ίδια στιγμή, επίσης, η "πιάτσα βοά" για τη λειτουργία κυκλώματος που στήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών και έχοντας απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι τη δικαιοσύνη δίνει μάχη στο σκοτεινό παρασκήνιο για το κουκούλωμα του σκανδάλου και την... ηθική και όχι μόνο διάσωση πολιτικών τζακιών, γνωστών πολιτικών οικογενειών και ολόκληρου του συστήματος της διαπλοκής που οικοδομήθηκε γύρω τους.

Για να γίνει κατανοητό, ωστόσο, γιατί το πολιτικό κατεστημένο, γιατί το "κύκλωμα" θέλει να κουκουλώσει το σκάνδαλο της Siemens και θέλει την παραγραφή των αδικημάτων πρέπει να δει κανείς και να εξετάσει προσεκτικά ολόκληρο το πλέγμα της σχέσης της οικογένειας Μητσοτάκη με τον γερμανικό κολοσσό.

Η υπόθεση Καραβέλα

Τον Ιούνιο ο του 2009 οι βασικοί κατηγορούμενοι κ.κ. Χριστοφοράκος και Καραβέλας είχαν διαφύγει στο εξωτερικό με χαρακτηριστική ευκολία και για το γεγονός αυτό οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου ήταν εξαιρετικά μεγάλες. Όμως, επί της ουσίας, την πολιτική ευθύνη δεν την είχε λάβει κανείς εμπράκτως, και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η τότε υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη προετοιμαζόταν για την «επόμενη ημέρα» στη Νέα Δημοκρατία.

Ο βασικός κατηγορούμενος κ. Καραβέλας είχε διαφύγει χωρίς το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου εκείνη την εποχή πολιτική προϊσταμένη ήταν η κα Μπακογιάννη, να είχε ενημερώσει εγκαίρως το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα στοιχεία που είχε λάβει από την ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβιδέο της Ουγουγουάης, ώστε να εμποδιστεί, τότε, η διαφυγή Καραβέλα. Η καθυστέρηση ήταν μεγάλη και ο τρόπος με τον οποίο η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχε χειριστεί το θέμα είχε δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά, αν όχι τη βεβαιότητα ότι κάποιοι ήθελαν να διευκολύνουν τη διαφυγή του Καραβέλα. Διότι η καθυστέρηση ενημέρωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Εξωτερικών είχε υπάρξει σκανδαλώδης σχετικά με το σήμα που είχε στείλει έγκαιρα η ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης για εισροές και αγορές στις οποίες φερόταν να εμπλέκεται ο υπόδικος για το σκάνδαλο της SIEMENS Χρήστος Καραβέλας. Ομοίως με σκανδαλώδη τρόπο είχε διαφύγει στο εξωτερικό και ο Χριστοφοράκος.

Την πολιτική ευθύνη για την διαφυγή Καραβέλα φέρει η πολιτική ηγεσία του νεοκλασσικού της Βασιλίσσης Σοφίας εκείνης της περιόδου, δηλαδή η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία φυσικά δεν είχε παραιτηθεί. Άλλωστε μια παραίτηση θα γινόταν, τότε, η ταφόπλακα στα προεδρικά και … πρωθυπουργικά όνειρα της , τα οποία έτσι κι αλλιώς έμειναν και θα μείνουν ανεκπλήρωτα.

Αν, λοιπόν, το 2011 το άνοιγμα των λογαριασμών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αποτελούσε μία τόσο, σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, απλή υπόθεση, τότε ανατρέχοντας στο παρελθόν μπορεί κανείς με ευκολία να αντιληφθεί πόσο απλή ήταν η διαδικασία παρεμπόδισης της εξόδου της χώρας από τον Χρήστο Καραβέλα και πόσο εύκολη μια απλή κινητοποίηση του γραφείου της πρώην υπουργού στο σωστό χρόνο. Αντίθετα, στις αρχές Ιουνίου του 2009, η κα Μπακογιάννη με υπερβολική απλότητα είχε επιρρίψει τις ευθύνες για την διαφυγή Καραβέλα στο υπαλληλικό προσωπικό διατάσσοντας ΕΔΕ για τους λόγους της ολιγωρίας διεκπεραίωσης του τηλεγραφήματος που είχε στείλει ο Έλληνας Πρέσβης στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Επίσης με την ίδια απλότητα είχε αναλάβει χωρίς πολιτικό κόστος, δηλαδή χωρίς παραίτηση, την πολιτική ευθύνη δηλώνοντας «κάθε φορά που γίνεται κάτι σε ένα υπουργείο, ο υπουργός έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη,την οποία και αναλαμβάνω».

Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουρουγουάη είχε στείλει τηλεγράφημα σύμφωνα με το οποίο ενημέρωνε για ύποπτες κινήσεις του Χρήστου Καραβέλα στις 23 Μαϊου 2009. Η τότε υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη είχε ενημερωθεί στις 26 Μαΐου, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημερώθηκε μία ημέρα μετά, δηλαδή στις 27 Μαϊου 2009. Στις 29 Μαϊου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Χρήστο Καραβέλα και στις 30 Μαΐου έρχεται στο φως της δημοσιότητας η αποκάλυψη ότι η κα Μπακογιάννη είχε γνώση των ύποπτων κινήσεων του Καραβέλα, ήδη από τις 23 Μαϊου. Στις 3 Ιουνίου αποκαλύπτεται το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του Έλληνα Πρέσβη στην Ουρουγουάη, ενώ μία ημέρα μετά στις 4 Ιουνίου 2009 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με ιδιαίτερα απλό τρόπο καλύπτει την υπουργό του και επίδοξη διάδοχο. Στο μεταξύ ο Χρήστος Καραβέλας είχε διαφύγει με πολύ απλό τρόπο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις 4 Ιουνίου του 2009 κάποιοι mediaκοί φίλοι της κας Μπακογιάννη περιέγραφαν την πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή ως «εξιλαστήριο θύμα». Δεν είναι της παρούσης, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς, αν σε αντίστοιχες υποθέσεις άλλοι υπουργοί, της ίδιας κυβέρνησης ή άλλων κυβερνήσεων είχαν την ίδια αντιμετώπιση από μεγάλα συγκροτήματα. Επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς τους λόγους αυτής της υποστήριξης προς την κα Μπακογιάννη. Οι απαντήσεις μπορούν να έρθουν με ευκολία αν παρακολουθήσει κανείς τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Επίσης μπορούν να έρθουν με ευκολία αν κανείς μελετήσει για ποιον λόγο τα ΜΜΕ της διαπλοκής πολεμούν με λύσσα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και στηρίζουν ή προβάλλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με λίγα λόγια οι αιτίες της διαχρονικής στήριξης των ΜΜΕ της διαπλοκής στην οικογένεια Μητσοτάκη μπορεί να αναζητηθεί στα στοιχεία που προκύπτουν για την τρίγωνο της αμαρτίας (τράπεζες, πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ της διαπλοκής) και στην έσχατη μάχη που δίνουν τα παρασιτικά δομημένα συμφέροντα για να παραμείνουν στη ζωή.

Ποια είναι, όμως η σχέση της Αγίας Οικογένειας με τη Siemens;

Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με τη SIEMENS


Η δικογραφία για την υπόθεση της SIEMENS, αλλά και στοιχεία που έχουν έρθει εδώ και καιρό στο φως της δημοσιότητας υπήρξαν εξαιρετικά χρήσιμα και διαφωτιστικά για το επίπεδο της σχέσης οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά και κυρίως της Ντόρας Μπακογιάννη με τη SIEMENS.

Μερικά από αυτά είναι:

· Το ταξίδι της Ντόρας Μπακογιάννη στο Μόναχο, το οποίο είχε προκαλέσει την κινητοποίηση ολόκληρης της SIEMENS. Σε εκείνο το ταξίδι ο πρόεδρος της SIEMENS Κλάους Κλάιντφελντ είχε πραγματοποιήσει παρουσίαση ηλεκτρονικών συστημάτων αξίας 2,2 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τον Δήμο της Αθήνας. Το ταξίδι και την συνάντηση είχε διοργανώσει εξολοκλήρου ο κ. Χριστοφοράκος.

· Η κα Μπακογιάννη ζητούσε με επιτακτικό τρόπο εκπτώσεις για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών από τον γιο της Κώστα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει και είχε λάβει μεγάλες εκπτώσεις για την αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης στο γάμο της εγγονής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Μαρίκας Δημητριάδου, παραβρ παραβρέθηκαν τόσο ο ισχυρός άνδρας της SIEMENS Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος, όσο και ο πρόεδρος του γερμανικού κολοσσού εκείνη την εποχή κ. Καρλ Χέρμαν Μπάουμαν.

· Ο σύζυγος της κας Μπακογιάννη κ. Ισίδωρος Κούβελος είχε ζητήσει και είχε λάβει για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Ιππασίας μεγάλη χορηγία από την SIEMENS.

· Ακόμη και για το διαζύγιό του ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε ζητήσει τη συνδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να του συστήσει δικηγόρους από την Τουρκία.

· Ο κ. Χριστοφοράκος, ως ισχυρός άνδρας της SIEMENS είχε αναλάβει τον ρόλο χορηγού προς τον Δήμο Αθηναίων, όταν δήμαρχος ήταν η κα Ντόρα Μπακογιάννη. Μέχρι και τη χορηγία του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Αθήνα στην Τεχνόπολη φέρεται να είχε αναλάβει η SIEMENS.

Τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη είχαν συνάντηση και τηλεφωνικές επαφές με τον πρώην ισχυρό άνδρα της SIEMENS 356 φορές και συγκεκριμένα:

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης είχε 23 συναντήσεις και 98 επαφές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε 30 συναντήσεις, 60 επαφές. Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβα Γκαμπόφσκι είχε δύο συναντήσεις 2 και 30 τηλεφωνικές επαφές. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε 30 συναντήσεις και 72 επαφές. Η Κατερίνα Μητσοτάκη είχε 4 συναντήσεις και 14 επαφές και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη είχε 4 επαφές.

Ωστόσο σύμφωνα με την διατυπωμένη επιχειρηματολογία της Ντόρας Μπακογιάννη οι σχέσεις της με τον κ. Χριστοφοράκο εντάσσονταν στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών που είχε ή σε κάθε περίπτωση στις «δημόσιες κοινωνικές σχέσεις», αφού όπως είναι γνωστό η κα Μπακογιάννη και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν συμμαθητές. Βέβαια υπάρχουν και τα αδιευκρίνιστα τιμολόγια, αλλά όλα αυτά, όπως φαίνεται είναι «ψιλά γράμματα».

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Siemens


Το 2008 είχε ξεσπάσει άλλο ένα σκάνδαλο διασύνδεσης της οικογένειας Μητσοτάκη με τον γερμανικό Κολοσσό καθώς τιμολόγια και τραπεζικά έγγραφα που είχαν κατατεθεί και στον εισαγγελέα προέκυπτε ότι είχαν παραγγελθεί για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμονές εκλογών του 2007 (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος). Επρόκειτο για είδη της γερμανικής εταιρείας αξίας περίπου 130.000 ευρώ, που αφορούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου, τηλεφωνικά κέντρα, κλιματιστικά κ.λπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός ότι ενώ τα τιμολόγια της Siemens έπρεπε να είχαν πληρωθεί από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, καθώς ενώ ανέγραφαν ως χρόνο εξόφλησης το αργότερο 60 μέρες, εντούτοις ένα μέρος από τα χρήματα (περίπου 40.000 ευρώ) φαινόντουσαν να έχουν πληρωθεί πολύ αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2008, ακριβώς τότε που η Δικαιοσύνη ξανάνοιξε την έρευνα για το σκάνδαλο της Siemens.

Όπως είχε προκύψει από τη σχετική έρευνα ένα ακόμη ποσόν 43.850 ευρώ, είχε πληρωθεί με τραπεζική επιταγή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008, αφού είχαν προηγηθεί τρεις μέρες πριν, την Πέμπτη 29 Μαϊου 2008 οι αποκαλυπτικές καταθέσεις που είχαν δώσει στον εισαγγελέα η Αικατερίνη Τσακάλου, βοηθός του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου και ο προϊστάμενος λογιστηρίου Κυριάκος Μικές, οι οποίοι είχαν κάνει λόγο για «δωρεές και χορηγίες της Siemens σε πολιτικά πρόσωπα» και ενώ είχε κάνει την εμφάνισή του ο εισαγγελέας την Παρασκευή 30 Μαϊου στα γραφεία της ελληνικής εταιρείας.

Καλό είναι να υπενθυμιστεί και ένα, τουλάχιστον περίεργο γεγονός: Ενώ την πρώτη φορά που κατέθεσαν οι μάρτυρες δεν ρωτήθηκαν από τον εισαγγελέα και δεν κατονόμασαν τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία αναφέρονταν, μία μέρα μετά την πληρωμή του ποσού από τον κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα την Τρίτη, στις 3 Ιουνίου 2008, ο κ. Αθανασίου είχε καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση την κ. Τσακάλου, ενώ την επομένη, την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008, είχε καλέσει για να καταθέσει επίσης συμπληρωματικά και τον κ. Μικέ.

Για όλες τις δουλειές...

Η οικογένεια Μητσοτάκη, όπως είχε προκύψει από τις σχετικές δικογραφίες είχε διαρκώς απαιτήσεις από τη Siemens. Τα μέλη της έστελναν βιογραφικά για προσλήψεις, είτε δια χειρός της κυρίας Σάκη Κυπραίου, είτε μέσω του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε της συζύγου του Μαρέβας.

Το πρόβλημα για την οικογένεια Μητσοτάκη είναι ότι όλα βρίσκονται αρχειοθετημένα στο περιβόητο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens. Όλα; Όχι όλα, καθώς υπάρχουν και τα στοιχεία που έχουν εξαφανιστεί. Μπορεί, όμως, κανείς να εντοπίσει με ευκολία τις τηλεφωνικές κλήσεις και επαφές, τις μυστικές συναντήσεις, τα αιτήματα και ολόκληρο το πλέγμα των επαφών και των συνεννοήσεων του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι ο Χριστοφοράκος ήθελε πάντοτε δίπλα του και σύμμαχο τη Ντόρα, είτε ως βουλευτή, είτε ως δήμαρχο, είτε ως υπουργό. Και βέβαια τα αποκαλυπτικά στοιχεία δείχνουν ότι στήριζε με κάθε τρόπο τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα δείπνο το έτος 2003

Τον Μάιο του 2003 ο Μ. Χριστοφοράκος υποδέχτηκε τον άνθρωπο ο οποίος θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά στη μη παράδοσή του στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι συνέχισε τη ζωή του σαν "Βασιλιάς" στη Γερμανία. Στο δείπνο, το 2003, προς τιμήν του Dr. Baumann (προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Siemens Α.G.), ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε τοποθετήσει ανάμεσα στον ίδιο και στον προσκεκλημένο του, την Ντόρα Μπακογιάννη. Στην κορυφή του τραπεζιού είχε καθίσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ακριβώς απέναντι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τα ημερολόγια του Μ. Χριστοφοράκου είχε προκύψει πολλές συναντήσεις ανάμεσα στον ίδιο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπως επίσης αποστολές τηλεφωνικών κέντρων στα Χανιά (σελίδες ημερολογίου με ημερομηνίες 5 και 27 Ιανουαρίου 2000).

Με τα τηλεφωνικά κέντρα της Siemens, η οικογένεια Μητσοτάκη είχε ιδιαίτερη... σχέση, αφού πέραν, σύμφωνα πάντοτε με τη δικογραφία, του απλήρωτου τηλεφωνικού κέντρου που είχε «χρεωθεί» το 2007 σε συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, η ίδια φερόταν να είχε αλλάξει τηλεφωνικό κέντρο και καλωδιώσεις και τον Ιούλιο του 2000. Το στοιχείο αυτό προέκυπτε από το περιεχόμενο του ημερολογίου του Χριστοφοράκου, στις 14 Ιουλίου και στις 17 Ιουλίου του 2000.

Το 2001 σειρά είχαν πάρει τα πλυντήρια και στεγνωτήρια με προορισμό τους Γοργιανάδες Ευρυτανίας για τα οποία ζητούνται από συνεργάτιδα της Ντόρας Μπακογιάννη καλές τιμές.

Mayο, Siemens και Μητσοτάκης

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παλαιότερα, η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της εμβάσματα από την περίοδο 1990-94 ύψους 20 εκατ. γερμανικών Μάρκων, για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι κατέληξαν στα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξε παλαιότερη αναφορά του τότε ειδικού ανακριτής Ν. Ζαγοριανού, σε έγγραφο το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τη SIEMENS σύμφωνα με το οποίο την περίοδο 1990-94 η μητρική SIEMENS κατέθεσε στην offshore λιβεριανή εταιρεία Mayo, μέσω της Royal Bank of Scotland 6 εμβάσματα ύψους 20 εκατ. γερμανικών Μάρκων, τα οποία υπολογίζονται σήμερα σε 10 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για προβοκάτσια σε βάρος του. Θέση για το θέμα ,το 2009, είχε πάρει και η τότε υπουργός Εξωτερικών και κόρη του κ. Μητσοτάκη Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι «Πρώτα – πρώτα, η Mayo είναι μία υπόθεση την οποία έχει ερευνήσει σε βάθος η ελληνική δικαιοσύνη κι έχει καταδικάσει για συκοφαντική δυσφήμιση πολιτικό. Για να είμαστε απολύτως σαφείς, τα γεγονότα είναι τα εξής: μία εφημερίδα καταγράφει έναν ισχυρισμό, χρησιμοποιεί το όνομα του εισαγγελέα, του κου Ζαγοριανού, και λέει ότι υπάρχει ένα έγγραφο στη δικογραφία. Ακολουθεί ρητή διάψευση ότι δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί. Επαναλαμβάνω: Υπάρχει ρητή διάψευση από παντού και παρά ταύτα πέντε μέρες πριν από τις εκλογές εξακολουθούμε να ακούμε τον ίδιο ισχυρισμό. Είναι εμφανές ότι οι ισχυρισμοί, οι οποίοι διατυπώθηκαν είναι κατασκευασμένοι».

Η Ντόρα Μπακογιάννη απέδωσε τις αποκαλύψεις για την λιβεριανή εταιρεία Mayo και την εμπλοκή της στην υπόθεση της SIEMENS στην προσπάθεια κάποιων κύκλων να προκαλέσουν ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ στο πλαίσιο της χάραξης γραμμής Άμυνας η οικογένεια Μητσοτάκη είχε ισχυριστεί ότι η SIEMENS διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του 1993, καρφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον Αντώνη Σαμαρά.

Προκλήσεις το 2010


Αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2010 η κα Μπακογιάννη βγαίνοντας από την Εξεταστική Επιτροπή της SIEMENS δήλωνε «μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω στο σύνολο των ερωτημάτων που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις από τον τύπο και που με εμφανίζουν να έχω πάρει 21 καφετιέρες. Θυμίζω ότι το έργο της επιτροπής είναι να ξεκαθαρίσει της τέσσερις μεγάλες υποθέσεις δηλαδή ΟΤΕ, ΟΣΕ, Νοσοκομεία και C4I. Με τις συγκεκριμένες συμβάσεις δεν είχα καμία θεσμική σχέση είχα όμως την ευκαιρία σήμερα να ξεκαθαρίσω αυτό που λέμε περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Στη συνέχεια - και συνεχίζει μέχρι σήμερα - πέρασε στην αντεπίθεση.

Το αν όλο το ιστορικό της σχέσης οικογένειας Μητσοτάκη – SIEMENS και Ντόρας Μπακογιάννη – Μιχάλη Χριστοφοράκου συνιστά περιρρέουσα ατμόσφαιρα εναπόκειται στην κρίση στου καθενός.

Ωστόσο εκείνη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση για την υπόθεση της διαφυγής του Χρήστου Καραβέλα γεννά ακόμη ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι εκπρόσωποι της «πολιτικής ελίτ» αντιλαμβάνονται την έννοια της «πολιτικής ευθύνης». Σήμερα το τοπίο είναι πιο καθαρό...


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

WikiLeaks: Έβγαλε στη φόρα σχεδόν 300.000 mail από το κόμμα του Ερντογάν
O ιστότοπος Wikileaks διέρρευσε την Τρίτη το βράδυ τον πολυαναμενόμενο φάκελο με τα αρχεία χιλιάδων μηνυμάτων της τουρκικής κυβέρνησης. Από χθες είχε ανακοινωθεί η συγκεκριμένη διαρροή, ωστόσο είχε παράλληλα καταγγελθεί πως υπήρξαν μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που τελικά έγιναν η αιτία της καθυστέρησης. 

 Η ανακοίνωση των Wikileaks: 

 Σήμερα, 23:00 (ώρα Άγκυρας), το WikiLeaks απελευθέρωσαν μέρος των email του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) . To κυβερνόν κόμμα της Τουρκίας που είναι η πολιτική δύναμη πίσω από τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το πρώτο μέρος της σειράς καλύπτει 762 γραμματοκιβώτια με αρχικά από το γράμμα «Α» έως «Ι» και περιέχει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μαζί με πολλές χιλιάδες συνημμένα αρχεία. Τα μηνύματα έρχονται από το "akparti.org.tr", κύριο domain του ΑΚΡ. Το πιο πρόσφατο στάλθηκε στις 6 Ιουλίου, 2016. Το παλαιότερο χρονολογείται από το 2010. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με το domain σχετίζονται κυρίως με διεθνή θέματα, σε αντίθεση με τα πιο ευαίσθητα εσωτερικά θέματα. 

Το υλικό ελήφθη μια εβδομάδα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. Ωστόσο, το WikiLeaks έχει προχωρήσει το πρόγραμμα της δημοσίευσής του ως απάντηση στις εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα της κυβέρνησης. Έχουμε επαληθεύσει το υλικό και την πηγή, που δεν συνδέεται, με οποιονδήποτε τρόπο, με τα στοιχεία πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, ή σε ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα ή την κατάσταση.

 - Aναφορές χρηστών από την Τουρκία κάνουν λόγο για μπλοκάρισμα του Wikileaks στη χώρα, αμέσως μετά τη δημοσίευση. Kαι το Wikileaks ενημέρωσε, μέσω Twitter, ότι εξακολουθεί να δέχεται κυβερνοεπιθέσεις, αναφέρει πως τις νικάει, αλλά εδώ και λίγη ώρα η ιστοσελίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης. 


https://diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....